Chyba nadszedł już nasz czas,rodzić jadą pierwsze z nas!mamyListopad-grudzień2010,cz6 - Strona 47 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-10-12, 12:13   #1381
lutien
Wtajemniczenie

Dot.: Chyba nadszedł już nasz czas,rodzić jadą pierwsze z nas!mamyListopad-grudzień20

Cytat:
Napisane przez M25 Pokaż wiadomość
No to się obroniłam

Zapraszam na wirtualne opijanie, hihi..:pijem y:

Gratulacje
(Katharine Hadley )

lutien jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-12, 12:15   #1382
vikicullen
Zadomowienie

Dot.: Chyba nadszedł już nasz czas,rodzić jadą pierwsze z nas!mamyListopad-grudzień20

M25 gratuluje

http://www.suwaczki.com/tickers/atdc2n0askflsw50.png

PAULINKA ur. 01.10.2015 r.

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37tv739lp63vo5.png
vikicullen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-12, 12:16   #1383
79 Marta
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mallinka Pokaż wiadomość

Ja po badaniu. U nas wszystko gotowe do porodu, mogę w każdej chwili rodzić i najpóźniej jutro koło 16 mamy planowana cesarkę. Junior waży według usg 3500 i dziś zaczeliśmy 39 tydzień. Pozdrawiam!
Stary 2010-10-12, 12:18   #1384
rptrbj1978
Rozeznanie

M25 gratulacje jestesmy bardzo dumne
Ishka kolejny chłopczyk i cesarka
ciekawe jak bedzie dalej???

rptrbj1978 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-12, 12:21   #1385
kootekk
Zakorzenienie

m25 gratulacje i zazdroszcze ja mam dopiero polowe pracy mgr napisane,
ja wypije dzisiaj za ciebie lampke wina bo ja moge

ishka
dajesz dajesz kobito

vikicullen ja mam taki monitor co sie plytki kladzie pod materac i do tego jest taka baza aniolek co fajnie w nocy swieci i sluchawka bezprzewodowa
http://www.tylkomarkowe.pl/produkt-a..._content=25075
dalam za niego 400 coś zl na allegro

chwale sie pierscionkiem od tzta i wczorajszym zakupem ;D ciuszki malego piore to potem pokarze
najlepsze ze tz mi tez podobny pierscionek na urodziny kupil, ale tamten mu sie nie podoba i swierdzil ze ten ładniejszy

kootekk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-12, 12:24   #1386
irsin
Zakorzenienie

GG do irsin

Cytat:
Napisane przez KarolinaB Pokaż wiadomość
U mnie dziś placuszki z cukinii, ale miałam tylko jedną cukinię i coś malo wyszło a TŻ to głodomorra i na pewno mu nie styknie.

Łóżka nie zabezpieczyłam, zwyczajnie o tym nie pomyślałam, ale chyba trzeba bedzie sobie cos takiego skombinować, tylko jak bardzo może mnie zalać tymi wodami? Dużo tego? Bo jak czytałam opisy poródów i chlustanie wodami na porodówkach, to zastanawiam sie ile tego chlusta ??

Monitora nie kupuje, łóżeczko mam postawione tuż przy głowie, więc uważam, że wystarczy, że mały bedzie tak blisko.

A magnez... od dwóch miesięcy biorę ascofer i tylko ten raz dziennie, bo więcej nie potrzebuję, nie mam skurczy ani łydek ani pośladków :P nie znam sie na innych rodzajach magezu.

A imię - no u nas Jaś jest ok dla rodziców, z kolei znajomi cały czas wołaja Młodego Adaś.. a ja podchodzę tak, że zobaczę dziecko, to chyba będe wiedziała, jak się do niego zwracać. Chyba.... sie okaże w praniu

Ascofer to zelazo- ja przynajmniej bralam ascofer i to bylo zelazo

---------- Dopisano o 11:24 ---------- Poprzedni post napisano o 11:22 ----------

Cytat:
Napisane przez 79 Marta Pokaż wiadomość
no to teraz juz ja pojde na odstrzal
irsin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-12, 12:24   #1387
Sysunia_d
Zakorzenienie

Cytat:
gratuluję i zazdroszczę

:p ijemy:

---------- Dopisano o 13:10 ---------- Poprzedni post napisano o 13:06 ----------

Mam wiadomość od Ishki (w końcu coś pozytywnego ):

Ja po badaniu. U nas wszystko gotowe do porodu, mogę w każdej chwili rodzić i najpóźniej jutro koło 16 mamy planowana cesarkę. Junior waży według usg 3500 i dziś zaczeliśmy 39 tydzień. Pozdrawiam!

No to trzymamy kciuki za kolezanke zeby wszystko odbylo sie bez komplikacji.

Cytat:
No to się obroniłam

GRATULUJE

Cytat:
Napisane przez KarolinaB Pokaż wiadomość
U mnie dziś placuszki z cukinii, ale miałam tylko jedną cukinię i coś malo wyszło a TŻ to głodomorra i na pewno mu nie styknie.

Łóżka nie zabezpieczyłam, zwyczajnie o tym nie pomyślałam, ale chyba trzeba bedzie sobie cos takiego skombinować, tylko jak bardzo może mnie zalać tymi wodami? Dużo tego? Bo jak czytałam opisy poródów i chlustanie wodami na porodówkach, to zastanawiam sie ile tego chlusta ??

Wydaje mi sie ze chyba tych wód jest sporo skoro mozna zalac pol lazienki
Cytat:
przecież go nie pobiję

Cytat:
Napisane przez 79 Marta
mój lekarz NIE WIDZI takiej potrzeby nawet dzwoniłam po laboratoriach, coby we własnym zakresie zrobić, ale wszędzie muszę już mieć próbkę pobraną u lekarza, nie ma opcji pobrania na miejscu
To gdzie ty mieszkasz Ja robiłam wymaz na bakterie w laboratorium na własna reke i nikt mi nic takiego nie mówil ze musze miec próbke od lekarza . A ten twoj gin to jakis nie poważny jest - czy on nie wie ze bakterie moga zaszkodzic dziecku lepiej wiedziec o pewnych sprawach nic je lekcewazyc. Sory ale to jakis palant

http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200304251135.png

17.11.2010 urodził sie nasz Skarbek
Sysunia_d jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-10-12, 12:24   #1388
kretencja
Zakorzenienie

M25, GRATULACJE!!!

Ishka, świetna wiadomość! TRZYMAM KCIUKI!

A ja wstawiłam sobie kartofelki na obiad i zabrałam się za prasowanie bodziaków, które wczoraj poprałam. Od cholery tego mam

RAZEM OD 5.03.2000.

Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista... wie, co to za otwór

TYMEK - 26.11.2010
kretencja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-12, 12:25   #1389
Patrycja_1708
Zadomowienie

No to kolejny maluszek szykuje się na świat

A kiedy Ishka poszła do szpitala że już juterko ma cc?? Bo chyba gdzies przegapiłam to jak pisała...
Patrycja_1708 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-12, 12:30   #1390
mallinka
Zadomowienie

Ishka od piątku jest w szpitalu.

Kootek śliczny pierścionek-mój zaręczynowy jest podobny i zawieszki super, też mam z tej serii ale na bransoletce i dziękuję za odpowiedzi

ur. - 28.12.2010 - 4530g, 59cm

mallinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-12, 12:32   #1391
irsin
Zakorzenienie

GG do irsin

Cytat:
Ishka od piątku jest w szpitalu.

Kootek śliczny pierścionek-mój zaręczynowy jest podobny i zawieszki super, też mam z tej serii ale na bransoletce i dziękuję za odpowiedzi
mallinko podeslesz mi na prv Twoj numer?
zawieruszylam gdzies
irsin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-12, 12:32   #1392
Joanna131
Raczkowanie

GG do Joanna131

Cytat:
Napisane przez olajka Pokaż wiadomość

Kupujecie monitor oddechu?

Cytat:
No to się obroniłam

Gratulacje! Faaajne uczucie...

Cytat:

W końcu. To teraz czekamy na dalsze wiadomości z zapartym tchem. Coś pierwsi u nas na wątku pojawiają się chłopaki.
Joanna131 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-12, 12:33   #1393
vikicullen
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Sysunia_d Pokaż wiadomość

To gdzie ty mieszkasz Ja robiłam wymaz na bakterie w laboratorium na własna reke i nikt mi nic takiego nie mówil ze musze miec próbke od lekarza . A ten twoj gin to jakis nie poważny jest - czy on nie wie ze bakterie moga zaszkodzic dziecku lepiej wiedziec o pewnych sprawach nic je lekcewazyc. Sory ale to jakis palant
ale to zależy o jakim posiewie mowisz? bo na mocz to gin nie musi robic, ale posiew z pochwy to chyba gin tylko? jak robiłas ten wymaz na własną reke? rozbieralas sie i na fotelu laboratorantka pobrała ci??

http://www.suwaczki.com/tickers/atdc2n0askflsw50.png

PAULINKA ur. 01.10.2015 r.

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37tv739lp63vo5.png
vikicullen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-12, 12:34   #1394
gimikis
Rozeznanie

M25 - gratuluje!!!!!
Isha- trzymam kciuki za Was
Kootekk- piękna biżuteria.

Mała dzisiaj kopie jak oszalała.
Ja mam tylko elektroniczna nianie która dostaliśmy od TŻta kuzynki.

Razem: 12.08.2003
Zaręczeni: 12.12.2007
Ślub: 12.09.2009

gimikis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-12, 12:34   #1395
Aliszcze
Zakorzenienie

Cytat:
No to się obroniłam

gratulacje

Cytat:
to czekamy na kolejnego chłopca chłopcom chyba bardziej się spieszy

kootekk śliczny pierścionek, w moim stylu

Joasia przyszła na świat 19.12.2010- jest naszym cudem

http://www.suwaczki.com/tickers/km5skrhmyifedqdn.png

nadzieja umiera ostatnia.....
Aliszcze jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-10-12, 12:34   #1396
Donuś
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kretencja Pokaż wiadomość
Wiecie co? Od wakacji brałam magnez Maglek B6. Kolejne opakowanie mi się skończyło i chciałam kupić następny, ale nie było, więc wzięłam MagneB6. I jestem trochę w szoku, bo skład jest niemal identyczny (Magne ma minimalnie mniejszą dawkę magnezu niż Maglek) i na ulotce Magleku piszą, żeby w profilaktyce brać 1-2 tabletki na dobę, a na Magne... 6-8 Czemu jest aż taka różnica?
A w ogóle brała któraś z Was MagneB6? Dobre to jest?
Ja biore własnie Magne B6 poleciła mi go babka w aptece twierdziła ze jako jedyny jest przebadany dla ciezarnych ... Tez byłam zdziwiona ze bierze sie 6 do 8 tabl na dobe.. Ale ja biore tak jak trzeba 6 na dobe i jest dobrze miałam straszne skurcze łydek a po tym magnezie przeszło ... Wiec mysle ze te 6 na dobe jest ok....

Cytat:
No to się obroniłam

GRATULA CJE !

Cytat:

Ishka tzrymam kciuki ... Bedzie dobrze

Kootek - sliczny piescionek... I te przywieszki tez super Czekam jeszcze na zakupki dla małego

Donuś jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-12, 12:35   #1397
Priety
Raczkowanie

GG do Priety

M25 GRATULACJE

Ishka fajnie, że wszystko dobrze I kolejna rozpakowana mamuśka będzie na naszym wątku

Kootekk śliczny pierścionek A ten kluczyk to co jeśli można spytać? Bo ładnie wygląda

Ja idę gotować ziemniaczki na obiad a za sosik i mięsko się wezmę jak TŻ będzie z pracy wracał, bo on nie lubi jedzenia zaraz jak wróci

Wiecie zaczęłam się zastanawiać nad tym monitorem oddechu i trochę poczytałam i jak zwykle zgłupiałam od nadmiaru informacji... Trochę mnie to przeraża, ale z drugiej strony kiedyś tych monitorów nie było i nasze mamy jakoś sobie z nami radziły? Chociaż Kootekk pisała, że u Niej się przydaje to już sama nie wiem
Wiadomo, że chciałabym dla małego kupić wszystko co mu będzie potrzebne, ale z drugiej strony na wiele rzeczy mnie po prostu nie stać... Ehh normalnie zgłupieję zanim się ten mój maluch urodzi
Priety jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-12, 12:36   #1398
M25
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez anankee Pokaż wiadomość
hej dziewczyny,
mam pytanie, ktoraś tu kiedyś pisała że ma zbiór ebooków z dziedziny hr (nie pamiętam która, sorry)
a więc czy może w którejś z tych książek są jakieś gry i ćwiczenia szkoleniowe? chodzi mi o konkretne przykałdy, które można zapodać grupie na szkoleniu
Akurat takiego nie mam

Edytowane przez M25
Czas edycji: 2010-10-12 o 13:07
M25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-12, 12:36   #1399
Patrycja_1708
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez irsin Pokaż wiadomość
Ascofer to zelazo- ja przynajmniej bralam ascofer i to bylo zelazo

---------- Dopisano o 11:24 ---------- Poprzedni post napisano o 11:22 ----------

no to teraz juz ja pojde na odstrzal
Irsin to Ty już kobieto też pewnie jedną nogą jesteś na porodówce
A jak się czujesz tak w ogole??
Patrycja_1708 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-10-12, 12:40   #1400
79 Marta
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez vikicullen Pokaż wiadomość
ale to zależy o jakim posiewie mowisz? bo na mocz to gin nie musi robic, ale posiew z pochwy to chyba gin tylko? jak robiłas ten wymaz na własną reke? rozbieralas sie i na fotelu laboratorantka pobrała ci??
też mnie to ciekawi, nie widziałam laboratorium z fotelem ginekologicznym , a kilka w życiu już odwiedziłam
Stary 2010-10-12, 12:40   #1401
dzasta110
Wtajemniczenie

cześć

własnie wróciłam od dentysty i bez kanałówki się nie obędzie no i miałam odjazd na fotelu normalnie zemndlałam wzywali lekarza, ciśnienie tak mi spadło mam nadzieję, że już takie rzeczy sie nie powtórzą

wyniki - ja kończę 31 tydzień i mam zrobić: mocz, morfologię i hbs

apoolonia - ja takiego sprzedawcę bym olała i poradziła sobie bez skóry, albo kupiła u kogoś innego jak tak w ogóle można??

paulinka2- ja kupiłam sudocrem

u mnie dziś na obiad pizza z pieczarkami i peperoni

monitora oddechu nie kupuje, chyba że córa urodzi się wcześniej to wtedy chyba się zdecydujemy
nianię elektroniczną dostaniemy od siostry jak się dzidzia urodzi

m25 gratulacje

Ishka - no to 3 chłopak już jedną nogą na świecie

kootekk - pierścionek bardzo ładny, taki klasyczny ale jaki cudny łańcuszek z zawieszkami

"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"

Edytowane przez dzasta110
Czas edycji: 2010-10-12 o 12:42
dzasta110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-12, 12:42   #1402
kliwia
Zakorzenienie

M25 widzisz jaka formalnosc gratuluje.
kliwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-12, 12:44   #1403
M25
Zadomowienie

DZIEWCZYNY DZIĘKUJĘ BARDZO ZA GRATULACJE !!!

TAK MI TERAZ LEKKO NA DUCHU

TO TERAZ MOGĘ JUŻ RODZIĆ

Edytowane przez M25
Czas edycji: 2010-10-12 o 13:07
M25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-12, 12:47   #1404
Sysunia_d
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vikicullen Pokaż wiadomość

Ja nie mówie o moczu tylko o wymazie z pochwy np na paciorkowca typu B którym moze sie dziecko zarazic lub o innych bakteriach które np nie wyjda przy cytologii.

Idziesz normalnie do labolatorium i mowisz ze chcesz zrobic sobie wymaz na bakterie lub mowisz o konkretnej bakterii i wchodzisz i babka robi ci wymaz normalnie na fotelu ginekologicznym ( pobiera sluz z którego robia posiew czy jak to sie tam nazywa) Ja miałam robione na bakterie tlenowe i beztlenowe i wyszlo mi ze mialam np tego paciorkowca . Wyniki mialam po tyg z tym poszlam do gina i on mi przepisał globulki na wyleczenie tego i mi zniknał. Potem poinformowalam w UK swoja polozna ze cos takiego mialam i ona powiedziala mi ze jesli nie urodze po odejsciu wod do ilus tam godz to podadza mi profilaktycznie jakis antybiotyk by uchronic dziecko.

Stary 2010-10-12, 12:51   #1405
pelnia1980
Zadomowienie

GG do pelnia1980

M25 SUPERRRRRRRRRRRRRRRRR GRATULUJEMY!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!
teraz malmpeczka winka pyszniutki obiedzik kwiaty od tz i czekac na porod hihi

KOOTEK noworodki/niemowleta podnosza glowke ale to odruch wrodzony, zanika w pewnym momencie na ok 2-3 tygodnie i wowczas juz nabywa ten odruch - wyucza sie go - cwiczy miesnie

ISHA trzymamy kciuki... lec bierz prysznic poki mozesz na spokojnie jeszcze

PO WIZYCIE
kolejna wizyta za 2 tygodnie w zwiazku z faktem ze choruje musi miec mnie n a"oku" jak stwierdzila...
zwolnienie do 9-go
mam ograniczyc weglowodany
nie przytylam od ostatniej wizyty NIC wiec dalej 7,5 na plusie to mnie cieszy...
TSH laboratorium prawdopodobnie zle wykonalo bo uroslo mi od ostatniego badania (3 tyg. temu) o cale 4,9 wiec dzis powtorka juz nawet nie na czczo...
GRZES cudny ale malo co go widzialam :/ przez ten kaszel uciekal biedny, w kazdym badz razie u niego wszystko ok i wazy 1800g

lece karmic malego i piec ziemniaczki - caluski dla was
pelnia1980 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-12, 12:59   #1406
Sysunia_d
Zakorzenienie

Cytat:
też mnie to ciekawi, nie widziałam laboratorium z fotelem ginekologicznym , a kilka w życiu już odwiedziłam

No to widzisz w Krakowie masz dwa laboratoria które zajmuja sie nie tylko robieniem posiewu moczu , wymazu gardła i innych ale takze robia wymazy z szyjki , pochwy, odbytu. Dokładnie nazywa sie to pracownia mikrobiologiczna w Krakowie jest na Czystej i Sławkowskiej - to dla dziewczyn które sa z Krakowa .

i Tu artyk

Konieczny posiew

Aby stwierdzić rodzaj infekcji, nie wystarczy rutynowe badanie ginekologiczne. Dlatego lekarz ginekolog zleci wykonanie posiewu wydzieliny z pochwy z antybiogramem i antymykogramem, by określić konkretnie, jakie drobnoustroje wywołały chorobę i czym skutecznie można je zwalczyć. W badaniu zwraca się też uwagę na obecność pałeczek kwasu mlekowego. Na wynik trzeba czekać 5–7 dni. W zależności od wyniku i okresu ciąży, ginekolog dobierze leki, które będą najbardziej skuteczne i nie zaszkodzą dziecku. Jeśli jest to I trymestr, specjalista może zdecydować o odłożeniu właściwego leczenia, aż ciąża będzie większa, pod warunkiem, że zarazki nie zaszkodzą dziecku. Do tego czasu będziesz musiała skrupulatnie przestrzegać zasad higieny, by zminimalizować dolegliwości.

Jakie leki?

W ciąży z zasady infekcje kobiece leczy się odpowiednio dobranymi gałkami z antybiotykiem lub środkiem przeciwgrzybiczym, które trzeba zakładać do pochwy. Partnerowi przepisuje się odpowiednią maść do smarowania członka. Do wyjątków należy np. zakażenie groźnym paciorkowcem GBS. Ze względu na to, że bakteria przeniesiona na dziecko może u niego wywołać sepsę, zapalenie opon mózgowych czy płuc, podaje się antybiotyk doustnie. Ale decyzję o sposobie leczenia zawsze podejmuje lekarz prowadzący ciążę, kierując się zarówno dobrem mamy, jak i rozwijającego się dziecka. W zależności od rodzaju zakażenia, zwykle kuracja trwa 7–14 dni. Już po kilku dniach poczujesz się lepiej, jednak leki bierz do końca. W ten sposób unikniesz nawrotu choroby.
Po zakończeniu leczenia będziesz musiała odczekać 5 dni i zrobić ponownie badanie na posiew, żeby przekonać się, czy wszystko w porządku. W razie potrzeby terapię trzeba kontynuować aż do skutku. Jeśli byłaś leczona na grzybicę, może się zdarzyć, że po grzybach nie będzie już śladu, ale w posiewie mogą pojawić się bakterie. Wtedy trzeba będzie rozprawić się jeszcze z nimi, żeby na skutek zakażenia bakteryjnego nie doszło do nawrotu grzybicy.

Stary 2010-10-12, 13:03   #1407
gimikis
Rozeznanie

Co do badania GBS czyli wymazu z pochwy.
Gin mi sie pytał czy chce je zrobic. On jedynie pobierze wymaz i da mi to żebym sama zawiozła do laboratorium zapłaciła i mi to zrobią. Nie jest to obowiązkowe ale jeśli nie będziesz miała takiego badania i trafisz na porodówke potraktuja cie jakbys miała ta bakterie i zapobiegawczo dziecko po urodzeniu się (sn) ma zakraplane oczy. tAK NAM TŁUMACZYLI NA ZAJĘCIACH KLINICZNYCH.

Razem: 12.08.2003
Zaręczeni: 12.12.2007
Ślub: 12.09.2009

Edytowane przez gimikis
Czas edycji: 2010-10-12 o 13:05
gimikis jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-10-12, 13:04   #1408
mallinka
Zadomowienie

Cytat:

P.S. Mam z 20 nowych e-booków, najwięcej dotyczy rozwoju osobistego, gdyby ktoś chciał to zapraszam na maila: marta.magdalena@op.pl, na pewno odpisze.
to ja się zgłosiłam

Dzasta co za odjazd...ale to przez ból czy tak po prostu zemdlałaś? odpocznij sobie dziś-pełen relaksik

ur. - 28.12.2010 - 4530g, 59cm

mallinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-12, 13:05   #1409
79 Marta
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Sysunia_d Pokaż wiadomość
No to widzisz w Krakowie masz dwa laboratoria które zajmuja sie nie tylko robieniem posiewu moczu , wymazu gardła i innych ale takze robia wymazy z szyjki , pochwy, odbytu. Dokładnie nazywa sie to pracownia mikrobiologiczna w Krakowie jest na Czystej i Sławkowskiej - to dla dziewczyn które sa z Krakowa .

i Tu artyk

Konieczny posiew

Aby stwierdzić rodzaj infekcji, nie wystarczy rutynowe badanie ginekologiczne. Dlatego lekarz ginekolog zleci wykonanie posiewu wydzieliny z pochwy z antybiogramem i antymykogramem, by określić konkretnie, jakie drobnoustroje wywołały chorobę i czym skutecznie można je zwalczyć. W badaniu zwraca się też uwagę na obecność pałeczek kwasu mlekowego. Na wynik trzeba czekać 5–7 dni. W zależności od wyniku i okresu ciąży, ginekolog dobierze leki, które będą najbardziej skuteczne i nie zaszkodzą dziecku. Jeśli jest to I trymestr, specjalista może zdecydować o odłożeniu właściwego leczenia, aż ciąża będzie większa, pod warunkiem, że zarazki nie zaszkodzą dziecku. Do tego czasu będziesz musiała skrupulatnie przestrzegać zasad higieny, by zminimalizować dolegliwości.

Jakie leki?

W ciąży z zasady infekcje kobiece leczy się odpowiednio dobranymi gałkami z antybiotykiem lub środkiem przeciwgrzybiczym, które trzeba zakładać do pochwy. Partnerowi przepisuje się odpowiednią maść do smarowania członka. Do wyjątków należy np. zakażenie groźnym paciorkowcem GBS. Ze względu na to, że bakteria przeniesiona na dziecko może u niego wywołać sepsę, zapalenie opon mózgowych czy płuc, podaje się antybiotyk doustnie. Ale decyzję o sposobie leczenia zawsze podejmuje lekarz prowadzący ciążę, kierując się zarówno dobrem mamy, jak i rozwijającego się dziecka. W zależności od rodzaju zakażenia, zwykle kuracja trwa 7–14 dni. Już po kilku dniach poczujesz się lepiej, jednak leki bierz do końca. W ten sposób unikniesz nawrotu choroby.
Po zakończeniu leczenia będziesz musiała odczekać 5 dni i zrobić ponownie badanie na posiew, żeby przekonać się, czy wszystko w porządku. W razie potrzeby terapię trzeba kontynuować aż do skutku. Jeśli byłaś leczona na grzybicę, może się zdarzyć, że po grzybach nie będzie już śladu, ale w posiewie mogą pojawić się bakterie. Wtedy trzeba będzie rozprawić się jeszcze z nimi, żeby na skutek zakażenia bakteryjnego nie doszło do nawrotu grzybicy.
znalazłam jednak. Najpierw mam iśc na piętro do poradni K, tam mi położna ma pobrać próbkę, a potem z powrotem do laboratorium.

kto za mnie pojedzie na wykład?
Stary 2010-10-12, 13:08   #1410
sanderinka
Zakorzenienie

czesc

ja sie nie udzielam bo nie mam co pisac u mnie kiepsko ze spaniem dzis usnelam ok 4.oo

za rodzące

mężuś i żonusia

[*] Sewerynek[*]
[*] Jarek[*]

sanderinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości