|
|
#1141 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Lambrekin w kształcie wody PILNIE !!!
Nie podobają mi się tego typu firany. Wolę tradycyjne.
|
|
#1142 |
|
Przyczajenie
|
Dortis1 bardzo ładne poprostu super
|
|
|
|
|
#1143 |
|
Przyczajenie
|
dortris1 czy do firany na tle żółtej ściany taśmę wszywałaś prosto czy na lekkim skosie? Firany Twoje są super!
|
|
|
|
|
#1144 |
|
Raczkowanie
|
Ta firanka to BOMBKA na środku musi być odmierzona długość karnisza ( żabka musi być za uchwytem karnisza aby firanka była naciągnięta i nie zsuwała się) od tej odległości omierzamy 23cm i od tego 23cm mamy trzy linie i tak wszywamy taśme ,po ściągnieciu mamy babkę. Wysokość firany 2 razy wysokość jaka chcemy uzyskać , boki jakie sami chcemy. Ja na karnisz 2m miałam firanki 5m . Przepraszam za jakość rysunka
|
|
|
|
|
#1145 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny dziękuję za miłe opinie . Lubię szyć i wyliczać formy choć nie potrafie wszystkiego i napewno będę nieraz korzystać z waszych podpowiedzi. Jak tylko będę mogła wam w czymś pomóc możecie liczyć na mnie.
|
|
|
|
|
#1146 |
|
Przyczajenie
|
dortris1-czyli w miejscu ,gdzie wszywałaś taśmę powstaje coś w rodzaju boa? dobrze zrozumiałam? pozdrawiam
|
|
|
|
|
#1147 |
|
Raczkowanie
|
Tak szyje się jak boa .
|
|
|
|
|
#1148 |
|
Przyczajenie
|
POMOC
CHCIAŁA BYM USZYĆ TAKA FIRANKĘ [IMG]file:///C:/Documents%20and%20Setting s/Sylwester/Pulpit/1247845691.jpeg[/IMG][IMG]file:///C:/Documents%20and%20Setting s/Sylwester/Pulpit/1247845691.jpeg[/IMG] |
|
|
|
|
#1149 |
|
Raczkowanie
|
Podaj wymiary na jakie chciałabyś uszyć tą firanke.
|
|
|
|
|
#1150 |
|
Przyczajenie
|
karnisz ma 2m a długość 145ce a drugi karnisz ma 1m i długość też 1 m
|
|
|
|
|
#1151 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
#1152 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#1153 |
|
Przyczajenie
|
A ja podałam wymiary i bardzo bym prosiła o wymiary trapezu
|
|
|
|
|
#1154 |
|
Raczkowanie
|
ewka 2010 rozrysowałam ci te firanki , ale według mnie do szerokości karniszy długości łuku(tej fali) są za długie. Łuki wyjdą jajowate a i trapez jeden jest bardzo duży , będzie ci trudno go wyciąć. Ja przed obliczaniem firanki robie rysunek w skali 1:10 i mam pokazany wygląd danej firany. Ja proponowałabym ci mniejsze zrobić łuki przy karniszu 2,00 dł łuku 100cm a przy karniszu 100cm ok 75-80cm. Ale ty zdecydujesz jakie dasz wymiary. Jak będziesz mieć pytania sprubóje ci pomóc. Mama nadzieje że rysunki są w miare zrozumiałe.
|
|
|
|
|
#1155 |
|
Przyczajenie
|
Dortis twoje firany są zajefajne jesteś zdolną kobitką, fajnie że jesteś i pomagasz żadko zdaża się żeby ktos zdradzał takie tajniki jak kroić firany ,naprawde wielki szacun . Ja mam też pytanie chciałam uszyć lambrekin woda, ale chciałabym żeby był zmarszczony na taśmie 1 do 3 i chodzi mi o tasme z tymi zakładkami nie wode, jaki by był wtedy trapez jeśli karnisz mam na 2 metry a wysokość wody ma mieć 50 cm
---------- Dopisano o 21:28 ---------- Poprzedni post napisano o 21:24 ---------- Są śliczne brawo!!!! |
|
|
|
|
#1156 |
|
Przyczajenie
|
Witam długo mnie tu nie było ale dziękuję za te szkice które mi podałyście, bardzo pomogły;-) bo wreszcie rozumiem jak się je szyje. Niestety nie mam teraz czasu na szycie, ale na pewno się do tego zabiorę i pochwalę się potem moją pracą;-) pa
|
|
|
|
|
#1157 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1158 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1159 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny mam pytanie , mam szyć lambrekin na 3 wody (łuki) i nad taśme mam wypuśćicć falbanke aby zakrywała żabki od karnisza. Zastanawiam się czy lamować każdy trapez czy po wszyciu taśmy dopiero wtedy gdyż boki trapezu zachodzą na siebie i ta falbanka wylamowana by zachodziła 2 razy nasiebie. Myślę żeby wylamować po wszyciu taśmy . Może ktoś szył taki lambrekin z falbanką nad taśmą podpowiedzcie pilnie proszę bo jutro zaczynam szycie. Rysunek zrobiłam aby pokazać o co mi chodzi a za jakość rysunku przepraszam
|
|
|
|
|
#1160 |
|
Przyczajenie
|
Dortis przegladalam super domek tam sa dziewczyny które pomagaja w trudnych sytuacjach poproś ich może i tobie pomogą
|
|
|
|
|
#1161 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1162 |
|
Raczkowanie
|
robcia bardzo ci dziękuje za podpowiedz bo szyję ten lambrekin dla kogoś nie dla siebie i nie bardzo wiedziałam jak tą falbanke zrobić .DZIĘKI!!!!
|
|
|
|
|
#1163 |
|
Przyczajenie
|
Witam wszystkich! Podobają mi się takie firany, a nie wiem jak zrobić wykrój i ile materiału kupić. Powiedzcie mi też jaki to może być materiał na tych zdjęciach.
|
|
|
|
|
#1164 |
|
Raczkowanie
|
niestety ja co do wykroju nie pomoge ale material to chyba organza,organtyna? te 1 sa ekstra
---------- Dopisano o 14:09 ---------- Poprzedni post napisano o 14:03 ---------- niestety w wykroju nie pomoge ale material to chyba organza,organtyna ta 1 jest ekstra |
|
|
|
|
#1165 |
|
Przyczajenie
|
Jeszcze znalazłam takie pieknosci.
|
|
|
|
|
#1166 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wydaje wam się że troszkę zbyt wymyślne te dekoracje? A co z otwieraniem okien i drzwi balkonowych. Toz to mordęga za każdym razem to poprawiać
|
|
|
|
|
#1167 |
|
Przyczajenie
|
firanki
hej....mam pytanie....jak wykroic firanke,zeby w efekcie koncowym powstała fala,czy wachlarz i czym obszyc organze?
|
|
|
|
|
#1168 |
|
Raczkowanie
|
Witam ponownie wszystkie kobietki,oj dawno mnie nie bylo...widze takie cudowne firany,cos pieknego...ma moze ktos pomysl na choc jedna z nich-jak uszyc,ile materialu kupic np na okno szer 200cm a wysokosc 150cm,bardzo prosze pomozcie...buziaki.
---------- Dopisano o 13:16 ---------- Poprzedni post napisano o 13:14 ---------- Piekne te dwie biale...cudenka
|
|
#1169 |
|
Przyczajenie
|
firanki
hej
witam wszystkich jestem "nowa" i szukam informacji dotyczących szycia firan wachlarzy oraz na trójkątne okna...????? proszę o pomoc i z góry za nią dziękujęmój e-mail sylwia22021@wp.pl lub gg 109489 pozdrowionka |
|
|
|
|
#1170 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczyny jestem nowa na forum i potrzebuje Waszej pomocy!
Chcialabym uszyc sobie LAMBREKIN o szerokosci 2m i z 1m wysoki. Jak mam to uszyc ile musze skroic itd. Blagam pomozcie! ![]() Wszystkie propozycje wyslijcie prosze na moj email: justynahildebrandt@yahoo. de Dziekuje z gory!!! |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Druty, igła i szydełko
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:30.