|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3301 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: storczyk (orchidea) cz.III
cava ta zgnilizna to ode mnie musiala mu sie stac. bo kwiat mial juz jakies 3 lata. Raz mi sie chlusnelo woda na liscie w sercu i chyba nie pomoglo poprostu wytarcie tej wody na milion sosob ze srodka.
A keiki - eeeee tam. nic specjalnego przynajmniej do momentu kiedy mozna go bedzie odseparowac od mamuski
|
|
|
|
#3302 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie najlepiej rosna te ukryte przed calym swiatem - w poczekalni na kwitnienie za wielka zaluzja na oknie ktore nigdy nie jest odslaniane
Hehe wiec to chyba prawda by nie dotykac, przekrecac i tak dalej...Co do marszczenia - jesli dendrobium sie marszczy to jest to niedobor podlewania - moze byc rowniez oznaka utraty korzeni wiec zalecam sprawdzic. Moje dendrobia podlewane sa minimum co tydzien - raz na jakis czas maja prtzerwe na 2 tygodnie. To samo z kambriami. Marszczenie sie nie jest tylko oznaka suchosci powietrza bo ja utrzymuje w mieszkaniu wilgotnosc na poziomie pomiedzy 55 a 60% wiec to powinno starczyc a jednak Nelinda jako jedyna sie marszczy Ona to potrzebuje chyba ekstra wody bo odkad stoi na keramzycie z odrobina wody w doniczce i ma kieliszki z woda przy sobie to jakos jej lepiej.... ale jednak do moich warunkow sie nie nadaje co widac po jej listowiu ![]() Wspolczuje z powodu Grandiflory, wiem jak to boli polamac storka bo i mi sie zdazylo - raz nowo urosnietego peda z 13 paczkami zlamalam a moj maz peda z 9 No i jak pierworodny chcial zakwitnac po raz drugi tez peda naprostowalam za bardzo i sie ulamal ze juz nie wspomne o mojej ukochanej kiciuni ktora zlamala juz 2 Bol niesamowity na wiele tygodni |
|
|
|
#3303 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
W mojej cambri odkąd rosną nowe psb stare zaczęły się marszczyć dziewczyny czy to normalne? |
|
|
|
|
#3304 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Kwiatki przecudne Co ktoregos pokazecie to ja choruje, a mijeca brak![]() Norka Nelka cudo...Jak sztuczna wyglada przez te pomarszczone listki ![]() Karolca nie przejmuj się, ja też mam talent do takich rzeczy. Cos jest w tym, że storki lepiej rosną jak sie na nie nie patrzy Moze faktycznie wstydziochy są A ja dzis znów prawdopodobnie polecę do Kauflanda. Tłumaczę sobie, że nie wolno nic kupić, ale mama prosiła o storczyka dla znajomej ![]() Kliwia witam w gronie "sierpniowych żonek"
Edytowane przez ArakibA Czas edycji: 2010-10-11 o 12:04 |
|
|
|
|
#3305 |
|
Raczkowanie
|
Marszczenie starych psedobulw jest naturalne.Sprawdziłam korzenie u dendrobium młodę pseudobulwy mają liczne starsze mniej ale też u mnie nie marszczą się bulwy ja nie podlewam regularnie ale właśnie dendrobium częściej niż falki tylko na jednej czy dwóch młodych p.bulwach te najmłodsze listeczki są zmarszczone na jednej nawet pęd kwiatowy jest taki zakręcony. Te liście u mnie pojawiły się po zimie więc możliwe że była za mała wilgotność powietrza.
Ja miałam tylko raz cambrie, próbowałam reanimować nie mam dobrych doświadczeń z tym storczykiem czasem mnie korci kupić ale u mnie ta pierwsza rosnąć nie chciała! Widziałam w LM cudne dendrobium takie ciemne jak purpurek ale cena kosmiczna 33 zł poczekam może nikt nie kupi i załapię się na przecenę bo u mnie najbardziej podoba się dendrobium tylko nie wiem czy warunki mu odpowiadają czy temu że mało przy nim mieszam w na lato zawsze wynoszę na balkon i wtedy mają spokój ![]() Popieram tezę że storczyki to "dzikusy"i najlepiej rosną jak się na nie nie patrzy
|
#3306 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3307 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3308 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3309 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3310 |
|
Zakorzenienie
|
a moje lubią być chwalone
uwielbiają komplementy i miłe słówka
|
#3311 |
|
Zakorzenienie
|
Coś czuję ze pod koniec tygodnia przytacham nowego storasa, jadę do nomi
mam nadzieję że jest świeża dostawa
|
#3312 |
|
Raczkowanie
|
No i masz ci los.
Wczorajsza wizyta w Kauflandzie zaowocowała nowym nabytkiem. Ale co dziwniejsze to Pan Mąż go wygrzebał i kazał brać póki ma gest ![]() Oto i on
|
|
|
|
#3313 |
|
Raczkowanie
|
ArakibA
cudny to właśnie ten o którym pisałam kilka postów wyżej że choruję na takiego! Ale masz fajnego męża, MMŻ tylko narzeka "już masz dość" i "że u nas i tak rosnąć nie chcą " Dzisiaj był w LM i miał coś upatrzyć i co dla niego wszystkie są takie same do niczego te "facety" ale sama jutro się wybieram więc może coś wyszperam z przeceny
|
#3314 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3315 |
|
Zakorzenienie
|
ja bym sobie kupila nowego, ale nie ma nic fajnego na promocjach. i w takie zimno boje sie kupowac, bo zaraz opadaja kwiaty po zmianie tempreturowej.
![]() Ale u mnie jest jeden klopot, storczyki kwitnace stoja na parapecie w salonie. Przez co nie moge sobie firanki powiesic, by mi nie haczyla kwiatow a mieszkam na parterze i wszyscy mi w okno zagladaja
|
|
|
|
#3316 |
|
Raczkowanie
|
Ja na jednym oknie mam woal żeby chronić przed słońcem zresztą zawiesiłam właśnie jak mi storczyki poparzyło
a na drugim mam bambusową roletę może jak nie dasz rady zawiesić firanki to roletę?Dziewczyny na purpurku z pod pędu przy stożku coś wyrasta myślicie że to keiki? I wydaję mi się że z tego kikuta idzie młody liść ale na razie tylko mi się wydaję bo tak na 100% nie widać.Wracając do nawozów Czy któraś zważ stosuję biohumus? Jak go kupiłam miał 7 pięknych liści a teraz zostało tylko to ale lepsze to niż jakby miał cały zgnić ![]() Mam nadzieję że jeszcze coś z niego będzie kikutek się trzyma zielono i cały czas jeszcze kwitnie.
Edytowane przez kasia_tomeq Czas edycji: 2010-10-12 o 11:32 |
|
|
|
#3317 |
|
Zakorzenienie
|
ni to pędzik, ni listek, trzeba czekać
|
|
|
|
#3318 |
|
Zakorzenienie
|
O kurka ale monstrum
Mniejmy nadzieje ze keika wypusci ![]() Moj maz kupil mi w zyciu 2 storki - oba byly zolte z rozowa wazka wiec pomyslowy to on nie jest albo daltonista jak wiekszosc mezczyzn i dla niego wszystko to samo Jednego musialam zostawic na starym mieszkaniu - dalam kolezankom zpracy - drugi rosnie u mnie do tej pory i jest szalony w kwitnieniu Teraz to juz sie od meza nie doczekam niestety bo mamy dom zawalony kwiatami - no chyba ze pamieta ze choruje na fioletowa Vandzie to nie miala bym mu za zle jak by kupil ![]() Phdwao ja moja Nelusie kupilam w Ikei ale w Polsce one sa do dostania praktycznie w kazdym markecie. W Norwegii niestety tylko Ikea ma super zaopatrzenie w kambrie i dendrobia, no i moze Plantasje - ale zawsze jest tak ze wchodzimy do Ikea, ja cos upoluje a maz juz do Plantasjen nie chce wejsc
|
|
|
|
#3319 |
|
Zakorzenienie
|
kasia mam rolete na oknie. Ale chce widziec troche naturalnego swiatla.
A woal jak masz zawieszony? Bo jak ja cos powiesze to kwiaty znajduja sie miedzy oknem a firanka, w bliskim kontalcie foranki z kwiatami ![]() Ja mam okno wschodnie, nad oknem balkon. Wiec u mnie problemu mocnego slonca nie ma Jedynie w lato czasami. Ale to zaslaniam do polowy okno
Edytowane przez kliwia Czas edycji: 2010-10-12 o 12:59 |
|
|
|
#3320 |
|
Raczkowanie
|
To mam jeszcze jedno pytanie dziś tak z ciekawości zostawiłam termometr na parapecie bo wystarczy rękę przysunąć wieczorem i wyraźnie czuć że jest tam chłodno i tak w dzień przy słonecznej pogodzie tem wzrasta do 25 stC a w nocy spadła co do 14 st C czy to nie za niska temperatura dla storczyków?
Karnisz mam zawieszony we wnęce okna (czy jak to się nazywa ) i woal zasłania ok 1/4 okna od karnisza. Ok 30 -40 cm nad parapetem się kończy. tylko wisi blisko szyby bo celem było ochronienie przed słońcem.
Edytowane przez kasia_tomeq Czas edycji: 2010-10-12 o 13:06 |
|
|
|
#3321 |
|
Raczkowanie
|
chciałam sie was zapytać czy miałyście kiedys tan sam problem co ja,
a mianowicie, juz drugi raz w tym roku, tak sie stało, ze kupiony storczyk (falek) przynieniony do domu, zaprzestał wzrostu nowych pędów kwiatowych, kupiłam sobie 2 tyg temu, storczyka w LM, 10 zł. jeszcze kwiaty miał, i w domu zauwazyłam, że ma również dwa maluteńkie pędy kwiatowe, które do tej pory ani o milimetr nie urosły, rozumiem że kwiat sie aklimatyzuje, ale w przypadku z przed pół roku, ten malutki pęd kwiatowy wogóle nie rósł, do tej pory zreszta, tylko puścił drugi w innym miejscu, zastanawiam się czy One jeszcze ruszą, nie przesadzałam go, bo stan korzeni jest dośc dobry. a po co stresowac rosline jeszcze bardziej, by wogóle zaprzestała wzrostu lub zrzuciła kwiaty a oto i On kolory płatków bardziej wpadają w zółto zielone zamiast białe
Edytowane przez kundzia07 Czas edycji: 2010-10-12 o 20:51 |
|
|
|
#3322 |
|
Zakorzenienie
|
kundzia07 ale ślicznotek
Robiłam dzisiaj podlewanie i zauważyłam 2 nowe pędziki
|
#3323 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
mam takiego samiusiego ![]() a co do pędu tez tak mam z ostatnio zakupionym Beautisiem... ale jestem dobrej myśli kiedyś uśpione oczko wytworzyło kawałek pędu, a po roku dopiero zaczął rosnąć cały pęd
|
|
|
|
|
#3324 |
|
Raczkowanie
|
jaka słodka nazwa
10 min stałam przezd tymi kwiatami, i nie wiedziałam którego wziąść, bo był jeszcze sliczny bordowy, z pączkami, stwierdziłam że na takiego pewnie nie trafie, a potem biegłam na autobus no to zobaczymy jak z nim będzie
|
|
|
|
#3325 |
|
BAN stały
|
moge sie dolaczyc do milosniczki Sorczykow
??
|
|
|
|
#3326 |
|
Zakorzenienie
|
kundzia ooooo podobny umaszczeniem do mojego z keiki, tylko moj ma inne platki.
i wlasnie musze poszukac co to za odmiana. |
|
|
|
#3327 |
|
Rozeznanie
|
dziewczyny juz kiedys chciałam Wam pokazać moje storkowe drzewo, ale nigdy nie złozyło się... dzis już troche przekwita
i mój pędzik na dendrobium phal. |
|
|
|
#3328 |
|
Zadomowienie
|
Norko Nelusia jest fantastyczna,az Ci bezwstydnie zazdraszczam
Kiedy dokladnie masz przeprowadzke? Ciekawa jestem jak sobie poradzisz z kwiatuchami i jak sie zadomowia w nowym domku Ja dzis podczas podlewania zauwazylam,ze ten od keiki puszcza chyba pedzik-jak bedzie wieksze to bedzie wiadomo.I nad dolnym lisciem rosnie jakby listek-czy to mozliwe ze bezposrednio ze stozka wzrostu tak jakby przyklejony obok nad dolnym lisciem rosnie keiki Szaleje ten moj kwiatuch strasznie. Jak bedzie bardziej widoczne wstawie fotki.Dziewczyny piekne te Wasze cudenka ![]() doriskap krzaczorek super
13.01.2012 -oficjalny kierowca- Edytowane przez bierka83 Czas edycji: 2010-10-13 o 13:12 |
|
|
|
#3329 |
|
Raczkowanie
|
kundzia07 ja miałam trzy razy taką sytuację, że kupiłam storczyka z wykluwającym się, bądź już całkiem widocznym pędem i ani razu mi się nie zdarzyło by ten pęd rósł u mnie w domu dalej - zawsze po jakimś czasie zasychał. Ale to tylko moje doświadczenie
. A tak w ogóle to ładniutki ten storczyk, jest woskowy czy mi się wydaje..? U mnie woskowe mają priorytet, ale w sklepach do których jeżdżę rzadko się trafiają...doriskap Ładniutkie to drzewko, widziałam taką hybrydę w Casto ostatnio, tez była bardzo rozgałęziona, ten typ chyba tak ma. Jeśli to Twoje kwitnienie to ![]() podwójne ![]() Dendrobium też śliczne, delikatny kolorek, w ogóle cały kwiatek bardzo ładny i zdrowo wygladający Edytowane przez nieinna Czas edycji: 2010-10-13 o 14:03 |
|
|
|
#3330 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:33.

nic specjalnego 
Hehe wiec to chyba prawda by nie dotykac, przekrecac i tak dalej...
Ona to potrzebuje chyba ekstra wody bo odkad stoi na keramzycie z odrobina wody w doniczce i ma kieliszki z woda przy sobie to jakos jej lepiej.... ale jednak do moich warunkow sie nie nadaje co widac po jej listowiu 
No i jak pierworodny chcial zakwitnac po raz drugi tez peda naprostowalam za bardzo i sie ulamal ze juz nie wspomne o mojej ukochanej kiciuni ktora zlamala juz 2 
dzisiaj przyuważyłam kolejnego pędzika z uśpionego storasa, ratowana grandiflora rozwinęła pączusia a z okazji urodzin sprawiłam sobie nowego żółtaczka 

uwielbiają komplementy i miłe słówka 
a na drugim mam bambusową roletę może jak nie dasz rady zawiesić firanki to roletę?
bo tak na 100% nie widać.

Szaleje ten moj kwiatuch strasznie. Jak bedzie bardziej widoczne wstawie fotki.