Brzuszki powoli rosną bo maluszki rodzimy wiosną. Marzec-kwiecień 2011 - Strona 134 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-10-13, 16:21   #3991
niutka1
Wtajemniczenie

Dot.: Brzuszki powoli rosną bo maluszki rodzimy wiosną. Marzec-kwiecień 2011

Cytat:
Napisane przez blackrose4u Pokaż wiadomość

Co do mebli dzowniłam do Castoramy i powiedzieli że mają cosik więc wybierzemy się tam dzisiaj. Najgorsze jest to że potrzebuje dwie rogówki a one są najdroższe. A my nie chcemy wydać więcej niż 1000 to i tak dużo. Musimy zrobić tą kuchnie bo kuzynka się wycofała a ja już szału dostaje jak mam gotować na starym elektrycznym piecyku i zmywać w zlewie-misce zamontowanej w dziurze tym bardziej że mieszkać tam na stałe nie będziemy tylko jakoś do roku

moze spróbuj w ikei, widziałam ostatnio, że mieli jakies fronty w przecenie na wyprzedazy, a poza tym tam jest taki jeden zestaw tzw najtańszych i mysle, że w 1000 sie z tym zestawem zmieścisz, tylko, że wtedy to sa białe meble

Cytat:
Napisane przez coralady Pokaż wiadomość
Kurcze ja to zawsze mam pod górkę.Z poprzedniej nie mogłam sie wyleczyć(też w 8 tygodniu),a teraz cholerstwo prawdopodobnie znowu wróciłoNo nic...zadzwonię do swojego gina niech coś zaradzi.Wcześniejsza wizyta chyba nie wchodzi w rachube,bo u niego kolejkę,że hoho.Ja kolejne 3 wizyty (16,22,26 tydzień)jestem wciśnięta poza kolejką.A wiecie coś o maści Clotrimazolum?W zasadzie to maść do stosowania zewnętrznego,więc chyba nic nie poradzi

może zadzwon, jak juz brałas wczesniej, a objawy są takie same, to po prostu ci wypisze receptę bez wizyty i odbierzesz ją w rejestracji

Cytat:
Napisane przez agaaga89 Pokaż wiadomość
Hmm... Ja wiem,że ciąża to nie choroba,ale sporo się naczytałam o gorących kąpielach w czasie ciąży. Nie boisz się?
ale ja nie napisałam, że to była gorąca kąpiel, tylko, ze małej mogło być za gorąco

Kąpiel może być ciepła 37-38 *C, po prostu nie może być ZA gorąca
a chłodna tez nie może byc, bo sie mozna przeziębić.

http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-...eli_35704.html

31.12.2014 : 54cm podcinane wiele razy, CEL: 69cm..
zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm.

Edytowane przez niutka1
Czas edycji: 2010-10-13 o 16:23
niutka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-13, 16:35   #3992
wikakika
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Stysia71 Pokaż wiadomość
Dziewczynki ja dziś wyjeżdżam w podróż poślubną do Egiptu, więc żegnam się z Wami na jakiś czas trzymajcie się cieplutko po powrocie się odezwę i postaram wszystko nadrobić pozdrawiam Was i Wasze Dzieciaczki Buziaczki
Stysia baw sie dobrze i wracaj do nas wypoczeta i opalona

Cytat:
Napisane przez neti23 Pokaż wiadomość
No, ja chyba zaraz oszaleję.
Mój kolega właśnie zasunął, że ponoć czytał na necie, że kobieta w czasie porodu może przeżyć... orgazm... takich rzeczy jeszcze nie słyszałam!!!!
Czy może to któraś z dziewczyn mających za sobą poród, to potwierdzić ..... ???
Faceci to maja wyobraznie....
wikakika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-13, 16:43   #3993
Eirene1987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jadeit1 Pokaż wiadomość
Ja to tam lubie sobie czasem polezec i sie pomiziac ( nie mylic z sexem), ale odkad maz sie dowiedzial, ze mozemy szalec to co wieczor pyta czy pobaraszkujemy, a ja mam taki anty sex, ze masakra i ciagle mu odmawiam, a on taki biedny jak zbity pies odchodzi. Ofc do niczego nie zmusza, nie robi afer, ale no jak patzre na ta jego mine to normalnie plakac sie chce, bo jest zloty chlop z niego. No, ale co mam poradzic jak nie toleruje takich zblizen no
no a ja mam tak że najpierw mam ochotę cały dzień potem obiecuję tżtowi a jak przyjdzie co do czego to mi się nie chce albo mnie boli i w ogóle przyjemności nie ma tż to rozumie ale na pewno jest mu smutno w końcu to facet

ChiQuitA89 dobrze że zareagowałaś w porę nie ma co jeśli coś nas niepokoi to nawet uspokojenia innych tu nic nie dadzą. ja tam wolę się oszczędzać teraz potem nie będę tym bardziej że już szpital zaliczyłam

Cytat:
Napisane przez monika267 Pokaż wiadomość
Nie wiecie co to moze byc od paru dni boli,piecze mnie lewa noga gdzies w okolicach uda-pachwiny nie raz ustac na niej nie moge toc szlauy mozna dostac!!!!....nawet wieczorem jak juz leze w lozku to mnie piecze i boli
ja też tak mam ale mnie boli i przechodzi to ta rosnąca macica lub w ogóle dziecko uciska na jakiś nerw i przez to jest ta rwa kulszowa tak mi się wydaje

Cytat:
Napisane przez niutka1 Pokaż wiadomość
a ja się Wam pochwale, że wczoraj jak sie kąpałam, leżałam w wannie, brzuszek wystawał nad powierzchnie wody jak taka wyspa i mała tak skakała, że aż było widać, normalnie brzuniek mi "wykopywała" w tych miejscach. Zawołałam TŻ i on tez to widział, smiesznie to wyglądało i słodko tak
a potem, tak po 10 min sie uspokoiła i chyba zasnęła
ale bynajmniej dała mamie znać że jest jej gorąco jej to musi być super uczucie widzieć te ruchy - bo czuć to fajnie ale widzieć ten brzuch ruszający się - niesamowite

Cytat:
Napisane przez ego_ego Pokaż wiadomość
No właśnie, bo ja to nawet rano jak wstaję to boję się przeciągnąć/wyciągnąć, bo strasnie mi się wtedy brzuch naciąga tak jakby mi skóry brakowało i wtedy boli jak np chcę po coś sięgnąć z wyższej półki. Ja też uważam, że ciąża to nie choroba tylko trzeba trochę się oszczędzać, no i przede wszystkim takie nasze prawo, że możemy sobie ponarzekać, powymyślać różne zachcianki, odpoczywać dłużej niż zwykle Korzystajmy, bo potem przy dzidzi tak łatwo nie będzie
dokładnie moja mama właśnie mi tak powtarza jak mi nie pozwala czegoś tam zrobić : daj zrobić za siebie bo potem już nie odpoczniesz korzystaj

Cytat:
Napisane przez neti23 Pokaż wiadomość
No, ja chyba zaraz oszaleję.
Mój kolega właśnie zasunął, że ponoć czytał na necie, że kobieta w czasie porodu może przeżyć... orgazm... takich rzeczy jeszcze nie słyszałam!!!!
Czy może to któraś z dziewczyn mających za sobą poród, to potwierdzić ..... ???
dobre to jakaś masochistka chyba taka wiecie co ból lubi i takie tam wtedy się zgodzę

Cytat:
Dziewczynki ja dziś wyjeżdżam w podróż poślubną do Egiptu, więc żegnam się z Wami na jakiś czas trzymajcie się cieplutko po powrocie się odezwę i postaram wszystko nadrobić pozdrawiam Was i Wasze Dzieciaczki Buziaczki
ale ci fajnie odpoczywajcie razem z dzidziusiem do zobaczenia udanej podróży

Wreszcie z nami Oliwier 3.04.2011r.

Wreszcie wszyscy razem Marcel 7.01.2015 rok.

Eirene1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-13, 17:23   #3994
trzyrazyi
Zadomowienie

Ja to sie chyba nie doczekam....jeszcze musze czekac jakies 3 tyg.zeby poznac plec... masakra...a wy wszystkie juz wiecie co bedziecie mialy??????
trzyrazyi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-13, 17:23   #3995
wanilia83
Zadomowienie

Cytat:
wypoczywaj kochana razem z maluszkiem i wracaj do nas szczęśliwa

chwale się swoimi ostatnimi zakupami

Edytowane przez wanilia83
Czas edycji: 2010-12-01 o 14:12
wanilia83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-13, 17:25   #3996
trzyrazyi
Zadomowienie

W ktorym tyg.w Polsce sie robi usg??? jest jakas okreslona regula???Ze w danym tyg.trzeba zrobic usg??
Stary 2010-10-13, 17:32   #3997
deneb3
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez trzyrazyi Pokaż wiadomość
W ktorym tyg.w Polsce sie robi usg??? jest jakas okreslona regula???Ze w danym tyg.trzeba zrobic usg??
usg mozna robic w dowolnym tygodniu
ale bardzo wazne badania to w 11-14 - usg genetyczne tzw
oraz w 20-22 tygodniu - badanie połówkowe, mierzą narządy i sprawdzają wszystko
deneb3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-13, 17:40   #3998
Castia
Wtajemniczenie

cześć

nadrobiłam was ale już mi się wszystko poplątało
Stysiu udanej wycieczki, odpocznij kochana i przywiez nam troszke słonka
ja tez słyszałam że w ciąży powinno się spać na LEWYM boczku, i tak własnie spię choc zawsze spałam na prawym

ja dziś byłam u mężula cały dzień bo już jest w szpitalu, jutro ma mieć ten zabieg na przepukline. jeszcze latałam po miescie za sukienką na wesele bo mamy za 2 tyg. nic na mnie nie chciało juz wejsc
kupiłam w koncu zwykla czarna, odcinana pod biustem i wyglądam jak mały hipcio no ale nic innego nie ma. musi byc a łazic mi sie juz nie chce.padnięta jestem okropnie. to juz nie na moje sily.

co do sprzątania to okna pomyłam ale powolutku i bez wieszania firanek. a w domu sprzątają siostry, ja mam do sprzątania tylko swój pokój no i codziennie naczynia myje bo one studiują i wracają późno, no ale to nie meczace jest a nie mogłabym patrzec na zlew pełen garów.
aaa i odkurzam czasami cały dom, ale w duzych odstepach czasu
Castia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-13, 18:47   #3999
Montii
Zakorzenienie

byłam w tej hurtowni viki w zabrzu i porażka

[LEFT]
Montii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-13, 19:37   #4000
iweczka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez trzyrazyi Pokaż wiadomość
Ja to sie chyba nie doczekam....jeszcze musze czekac jakies 3 tyg.zeby poznac plec... masakra...a wy wszystkie juz wiecie co bedziecie mialy??????
ja też nie wiem co tam się skrywa w moim brzuszku...czekam z niecierpliwością i odliczam dni do USG
iweczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-13, 19:37   #4001
Eirene1987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wanilia83 Pokaż wiadomość

śliczne body

Castia powodzenia dla męża i co do sprzątania to ja też mam spokój bo mój brat z siostrą mnie wyręczają zmywaniem naczyń się dzielimy a brat taki dobry nawet mój pokój odkurza żyć nie umierać

Trzyrazyi ja też muszę czekać ale jakoś nie czekam z niecierpliwością bardziej czekam na to żeby w końcu mieć usg które będzie mógł mąż też zobaczyć na żywo a płeć dla nas nieważna ważne żeby w końcu na własne oczy mógł zobaczyć nasze maleństwo bo tak to tylko zdjęcia i z opowiadań a teraz już będzie ze mną szedł i mam nadzieję że usg połówkowe mi zrobi gin bo będę akuratnie kończyła 18 tydzień więc chyba zrobi ale jak to tż stwierdził - jak nie teraz to następnym razem się załapie na usg

Edytowane przez Eirene1987
Czas edycji: 2010-10-13 o 19:42
Stary 2010-10-13, 19:42   #4002
iweczka
Zakorzenienie

Cytat:

Zakupy super, a te body takie slodkie kombinezonik też fajowy, właśnie też musze się za jakimś rozejrzeć bo jednak w marcu jest jeszcze chłodno....
iweczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-13, 20:17   #4003
Tity
Zakorzenienie

wanilia gdzie kupiłaś te bodziaki?

L
J
Tity jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-13, 20:18   #4004
blackrose4u
Wtajemniczenie

Cytat:

rewelacyjne gdzie kupiłaś, pisaj szybciutko
Cytat:
Napisane przez Montii Pokaż wiadomość
byłam w tej hurtowni viki w zabrzu i porażka
aż tak źle? Mieliśmy tam jechać ale coś nam nie wyszło.

Dziewczyny boję się czy coś z nerką nie mam. W nocy budzi mnie ból z prawej strony, jak się wysikam jest lżejszy i ustaje, a teraz to już nawet teraz mnie boli jak chodze, bo myślałąm cały czas że uciskam ten bok i dlatego

oczekujemy
blackrose4u jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-13, 20:25   #4005
Eirene1987
Zakorzenienie

blackrose może lepiej się lekarza poradzić jak ci nie przejdzie a może to chwilowe było

dobra to teraz ja się pochwalę moim brzucholem z wczoraj wieczorem i dziś rana i ciuszkami moimi pierwszymi
zdjęcie brzucha to 1 to po jedzeniu a 2 to przed

Załącznik 3468837

Załącznik 3468838

Załącznik 3468839

Stary 2010-10-13, 20:28   #4006
201608151056
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez agaaga89 Pokaż wiadomość
ChiQuitA89 z zapartym tchem czytałam o Twoich dolegliwościach mam nadzieję, że wszystko wróci prędko do normy, ściskam kciuki! Ja zadzwoniłam do swojego gina z obawami i kazał mi dziś wziąć nospę a jutro w razie gdyby nie przeszło dać znać..
Dziękuję bardzo Byłam dziś na USG i wszystko jest dobrze! Jest tak straszna różnica, pomiędzy 9tc, a 15tc.... Jaaa.... Trafiłam na świetnego Pana USGowca, mam wszystko na płytce. TŻcik był ze mną i tak mu się gęba cieszyła, jak oglądaliśmy naszego Bąbelka, że ani na chwilę jej nie zamknął

Eirene1987, masz świętą rację, nie ma co zgrywać niewiadomo kogo, o zbyt dużą stawkę tutaj walczymy

Edytowane przez 201608151056
Czas edycji: 2010-10-13 o 20:31
201608151056 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-13, 20:34   #4007
trzyrazyi
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez iweczka Pokaż wiadomość
ja też nie wiem co tam się skrywa w moim brzuszku...czekam z niecierpliwością i odliczam dni do USG
A na kiedy masz usg???Jakies podejrzenia masz co do plci?????

---------- Dopisano o 19:34 ---------- Poprzedni post napisano o 19:29 ----------

Cytat:
Napisane przez Eirene1987 Pokaż wiadomość
śliczne body

Castia powodzenia dla męża i co do sprzątania to ja też mam spokój bo mój brat z siostrą mnie wyręczają zmywaniem naczyń się dzielimy a brat taki dobry nawet mój pokój odkurza żyć nie umierać

Trzyrazyi ja też muszę czekać ale jakoś nie czekam z niecierpliwością bardziej czekam na to żeby w końcu mieć usg które będzie mógł mąż też zobaczyć na żywo a płeć dla nas nieważna ważne żeby w końcu na własne oczy mógł zobaczyć nasze maleństwo bo tak to tylko zdjęcia i z opowiadań a teraz już będzie ze mną szedł i mam nadzieję że usg połówkowe mi zrobi gin bo będę akuratnie kończyła 18 tydzień więc chyba zrobi ale jak to tż stwierdził - jak nie teraz to następnym razem się załapie na usg
Cos cudownego z mezulkiem na usg ...ja caly czas powtarzam byleby zdrwiutkie bylo i mnie wszystko jedno........ale maz sie przekomarza ze mna ze chlopiec ja ze dziewczynka a dodatkowo naogladam sie takich pieknych ubranek jakie kupujecie i tez bym wtedy chcial wiedziec co zeby moc kupowac i kupowac...kupowac...... heheheeh
Stary 2010-10-13, 20:42   #4008
Lopezka
Raczkowanie

Question Dot.: Brzuszki powoli rosną bo maluszki rodzimy wiosną. Marzec-kwiecień 2011

Witam.Czytam sobie Wasze wypowiedzi i tak się zastanawiam, bo u mnie wogóle jeszcze nic nie widać brzucha, a termin mam na przełom marca/kwietnia?? Poza tym strasznie schudłam i podobno mogłabym już poczuć ruchy bobasa, ale nic takiego nie czuję? Jak to u Was Kobitki przebiega, bo moja gin nie lubi się rozgadywać... Pozdrawiam
Lopezka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-13, 20:48   #4009
Montii
Zakorzenienie

Cytat:
blackrose może lepiej się lekarza poradzić jak ci nie przejdzie a może to chwilowe było

dobra to teraz ja się pochwalę moim brzucholem z wczoraj wieczorem i dziś rana i ciuszkami moimi pierwszymi
zdjęcie brzucha to 1 to po jedzeniu a 2 to przed

Załącznik 3468837

Załącznik 3468838

Załącznik 3468839
ale zgrabna mamunia ;-)))

black rose , jeden wozek przykuł moją uwagę ... a tak to nic wiecej, obsługa jakaś dziwna, babka sama nie wiedziala co i jak ..

[LEFT]
Stary 2010-10-13, 20:53   #4010
Eirene1987
Zakorzenienie

Montii dzięki ale już większy mógł by być ten brzuchol

Stary 2010-10-13, 21:01   #4011
Castia
Wtajemniczenie

Cytat:
Montii dzięki ale już większy mógł by być ten brzuchol
będzie, będzie. teraz jest malutki a uroczy
ja np. juz mam problem z założeniem/zasznurowaniem adidasów a to dopiero połowa, to co będzie dalej???
bardzo mnie cos boli jak sie schylam do założenia skarpetek, musze sie juz wysługiwac kims, kto akurat jest pod ręką
Castia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-13, 21:08   #4012
Lopezka
Raczkowanie

ja np. juz mam problem z założeniem/zasznurowaniem adidasów a to dopiero połowa, to co będzie dalej???
bardzo mnie cos boli jak sie schylam do założenia skarpetek, musze sie juz wysługiwac kims, kto akurat jest pod ręką[/QUOTE]

Przepraszam,że zapytam, ale w którym tygodniu ma się taki brzuszek, bo mnie jego brak strasznie stresuje...
Stary 2010-10-13, 21:08   #4013
Eirene1987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Castia Pokaż wiadomość
będzie, będzie. teraz jest malutki a uroczy
bardzo mnie cos boli jak sie schylam do założenia skarpetek, musze sie juz wysługiwac kims, kto akurat jest pod ręką

to lepiej się nie przemęczać ale jak cię bardzo boli to do lekarza trzeba się wybrać chyba że wizytę masz niedługo chyba że to córa kopie : mama nie ściskaj mnie tak litości

lopezka a w którym tygodniu jesteś?

Edytowane przez Eirene1987
Czas edycji: 2010-10-13 o 21:09
Stary 2010-10-13, 21:12   #4014
gosikk_s
Zakorzenienie

Hej

Prunelle, cieszę się że wszystko ok a fotka super

Niutka, no fakt, jeśli chciałaś przytyć 10 kg a już masz prawie połowę to nie będzie łatwo. Ja poszłam dalej, założyłam sobie że przytyję 8 Na razie w 15 tygodniu mam koło 0,5 na plusie ale gdzie tu do końca...Zazdroszczę Ci tych kopniaczków, ja na razie nic nie czuję

Agaaga, dobrze że zadzwoniłaś do gina A na pewno czujesz ciągłe napięcie macicy? Bo stawianie macicy może się oczywiście zdarzać ale powinno chwilę trzymać i puszczać. A skoro piszesz że czujesz cały czas to dziwne Ja w pierwszej ciąży miewałam twardnienia już przed 20 tygodniem ale były właśnie takie chwilowe.

87czarna, cieszę się że zdołałaś się już zaaklimatyzować

Monika267, szczęściara z Ciebie że masz takiego zakochanego TŻ

ChiQitA, dobrze że jest ok Czyli szpital już nieaktualny?

Coralady, współczuję, ja w poprzedniej ciąży borykałam się ze stanem zapalnym przez niemal całą ciążę, do samego porodu i nic nie pomagało Teraz na razie jest ok ale pewnie tylko patrzeć...No właśnie, nie możesz zadzwonić do ginka i wpaść pomiędzy pacjentkami po receptę?

Stysia, bawcie się dobrze

Blackrose, idź do lekarza, jeśli to nerki to nie ma żartów

ALEKS 09.05.2009 r. 2790g i 51 cm

ANIKA 05.04.2011r. 3120g i 56cm
gosikk_s jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-13, 21:19   #4015
Lopezka
Raczkowanie

"Już " połowa 16tego, a ja się robię coraz mniejsza...
Stary 2010-10-13, 21:21   #4016
Montii
Zakorzenienie

mniejsza? ;-)

ja jestem w 20 tyg i mam na plusie ok 7 kg i jakoś się nie martwię, mój powiedział ,że poszło z 5 kg w cycki

[LEFT]
Stary 2010-10-13, 21:21   #4017
iizabelaa
Zakorzenienie

Byłam dzisiaj u gin

Z moim maleństwem wszystko w porządku, serduszko bije,
miałam usg przez brzuch,
maleństwo wygląda już jak człowieczek,
ma 12,7 cm, waży ok 220 gram
jest piękne

leżało sobie główka w dół

i lekarz zasugerował płeć, choć powiedział, że to trochę wcześnie (17tc) i dopiero za 3 tyg. powie na pewno,
ja nie chce się nakręcać ale nie mogę wytrzymać z radości

aha
macica kończy mi się 2-3 cm przed pępkiem
Stary 2010-10-13, 21:22   #4018
Montii
Zakorzenienie

czyżby Idalia?

[LEFT]
Stary 2010-10-13, 21:23   #4019
Black_Angel86
Zadomowienie

GG do Black_Angel86 Send a message via Skype™ to Black_Angel86

cześć ciężaróweczki
witam nowe "twarze" widzę wciąż nas przybywa
ja podczytuję ostatnio Was ale jakoś mi siły odeszły, żeby pisać coś więcej. U nas dobrze, dzidziuś kopie każdego dnia, kończymy już 21 tydzień, w poniedziałek mamy badania prenatalne może w końcu dowiemy się płci
wklejam zdjęcia mojego brzuszka z meeeega rozstępami, wywaliło mnie nie na żarty ...

Pisałam ostatnio z naszą bliźniaczą mamą Oleniolek, u nich wszystko dobrze

blog

fotografia

Black_Angel86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-13, 21:24   #4020
Lopezka
Raczkowanie

No ja od początku ciąży schudłam 9 kg, położna ważyła mnie tydzień temu.. I nie mogę przytyć mimo, że jem normalnie, albo nawet trochę więcej...
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości