|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1411 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dobra maść na blizny to VERADERM ale jest dosyć droga. Cytat:
Cytat:
![]() ---------------------------- Błagam wyślijcie mi suszarkę - mój dzidziuś od wczoraj w nocy mnie terroryzuje. Jest cicho tylko przy piersi... trzymałam ją od 2 w nocy do 5 rano i teraz od 6 do teraz (przed chwilą ją położyłam) i znowu ryczy... Ja oszaleję chyba
|
|
#1412 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :
Cytat:
Cytat:
![]() ja szczepie 5w1 za 110 zl, i rota, a po 7 miesiącu 3 dawki pneumo Cytat:
a myślałam że to za jakiś czas strasznie mnie przy tym w kur... ludzie zwłaszcza teściowa - ooo tyle śliny pewnie będzie ząbkować patrz pakuje ręce do buzi daj mu coś bo go boli..nosz kur.... pakuje piąstki do buzi bo w końcu zakumał że to jego ręce i wszystko teraz powoli będzie brał do buzi a że jeszcze nie za sprawnie mu to idzie to jak trafi to daje se upust, a ślina jest bo tak jak mówisz ślinianki zaczęły mu pracować na pełnych obrotach, położna nam powiedziała że koło 2 mce się to na maxa rozkręci i że to broń boże ząbki żeby nie dawać mu żadnych żeli itd.. my sterimar dla niemowląt w psikujemy a potem odciągamy ale odciągamy tylko jak coś tam rzęzi a w psikujemy częściej tyle że młody drze się niesamowicie ![]() ---------- Dopisano o 09:16 ---------- Poprzedni post napisano o 09:11 ---------- Klarissa aaaa my też mamy te skarpetki kupiliśmy w rosmanie z żabkami młody strasznie się dziwi jak mu coś tam dzwoni
|
|
|
#1413 |
|
Raczkowanie
|
Marta dzieki za suszarke
A moje male ostatnio nic tylko rece i najlepiej jeszcze jakbym lulala. Zaczelam korzystac z lezaczka i bujam noga no i jak na razie oki. Dobrze ze chociaz w nocy normalnie spi. A na suszarke to narazie reaguje ale chwile poslucha i dalej sie drze jak sie jej znudzi. Co do antykoncepcji to myslalam o zastrzyku ale boje sie bo je nigdy zadnych hormonow nie uzywalam i chyba wroce do wkladki
|
#1414 |
|
Zakorzenienie
|
ycnan ta masc o ktorej pisalas jest bardzo dobra
martucha moja tez ostatnio pcha piastki do buzi ostatnio nawet probowala dwie wcisnac
|
|
|
|
#1415 |
|
Rozeznanie
|
u nas wczoraj skonczony tydzień
Ola jest kochana, je, śpi i mam nadzieje ze tak zostanie... placze tylko przy przebieraniu w nocy wstaje 2 razy myslicie ze dzisiaj mozemy wyjsc na pierwszy spacerek??? narazie okropna mgla ale popoludniu zapowiadaja ciepełko ok 11 st C tak sobie mysle ze lepiej wyjsc teraz niz jak pojawią się mrozy ![]() Szczesliwa to ile ważyła mała przy porodzie a ille teraz wazy??? moja tam doi cyca i chciałabym nauczyc ja z butelki jesc bo wrazie wyjscia na 2 godzinki odciagnęłabym pokarm i z glowy... Martucha szczepionka 5 w 1 za 110zl bardzo tanio a tak wogole kiedys czytalam na wizazu ze Ty sobie wychodzisz do kina na zakupy... i co sciagasz pokarm i Patryk je z buteli i pozniej wracasz i doi cyca?? nie ma z tym problemu?? ycnan w kielcach pneumokoki sa darmowe mezowi mowila kobieta w urzedzie miasta jak rejestrował małą ja zamierzam zostawic meza na godzinkę z nasza perełką musze go dzisiaj zmusić do zmiany pieluchy bo on sie wypier i nie chce.. bo mowi ze sie boi, troszkę mi przykroza to tesciowa przechodzi sama siebie.. cały czas chce Olę kąppać, zajmować się nią, jak przychodzi to znajduje mojemu mężowi zajęcia a ona zajmuje się przebiera, zmienia pieluchy. Robi mi ogromną krzywdę... bo jak tak przyzwyczai męża do nic nie robienia to ciezko bedzie.. ale za miesiac wprowadzamy sie do naszego mieszkanka, troche dalej od tesciowej
|
#1416 |
|
Zakorzenienie
|
Elenka korzystaj z tego ,że teraz dużo śpi, bo tak nie zostanie
będzie spała coraz mniej w dzień
|
|
|
|
#1417 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
tzn je z buli moje ściągnięte, ma kłopot ze złapaniem smoczka butelkowego i trwa to z minutę, ale zawsze chwyci i zjada, po czym jak daje mu cyca to niezmiernie się cieszy mam wrażenie że bardziej woli cyca niż butle, i chętniej wraca do cyca ni ma żadnego kłopotu ze złapaniem go po butelce![]() tyle że ja przez 1.5mc w ogóle nie dawałam smoczka ani butelki nic tylko moją pierś nawet zwykłego smoka - żeby dobrze nauczył się ssać pierś, dopiero potem smoczka butelkowego i potem do spania, ale tego do spania będziemy mu coraz częściej zabierać - w listopadzie zaczynamy bo podobno po 3mc dzieci nie mają juz takiej potrzeby ssania i jak się im nie weźmie to się przyzwyczają i będzie potem kłopot, zobaczymy a nóż widelec się uda ![]() super że będziesz chciała zostawić męża z córą, myślę że masz rację że teściowa robi mu krzywdę, a raczej tobie - bo jak on się przyzwyczai do nic nieróbstwa przy małej to do końca będziesz zdana na siebie, może zasugeruj teściowej żeby nie wyręczała tż, bo potem jak się przeprowadzicie nie będzie miał ci kto pomóc bo on przecież, jak no co ty..
Edytowane przez martucha84 Czas edycji: 2010-10-14 o 11:02 |
||
|
|
|
#1418 |
|
Zakorzenienie
|
Jakie kupujecie kombinezony zimowe?
My teraz wozimy malego w spiworku, ale na zime/snieg nie nada sie na pewno. Z drugiej strony nie wiadomo jak dlugo bedzie snieg i nie wiem czy lepiej kupic od 3-6 mies. czy 6-9...
|
#1419 | |
|
Zadomowienie
|
Hej, hej.
Witam z rana dzisiaj będę czytała na bieżąco żeby nie robić sobie zaległości![]() My zaraz się będziemy karmić, na 12:20 do lekarza, a później spacerek. Cytat:
Szkoda, tyle walki o karmienie piersią a tu taki zonk, mam wyrzuty sumienia, że ją głodzę ![]() ale w życiu bym nie pomyślała, nie sprawia wrażenia głodnej i ładnie się rozwija, widać postępy w sile, jak leży na brzuszku ładnie przenosi główkę z jeden strony na drugą, jest coraz silniejsza, to widać.No cóż zobaczę co powie lekarz..... No ja się właśnie nie mogłam zdecydować. Kombinezon kupują u męża w pracy (zrobili zrzutkę a ja nie mogłam nic innego wymyślić, wszystko już mamy więc zaproponowali kombinezon i się zgodziłam, już wydzwaniają odemnie z pracy co kupić i też nie mam pomysłu). Ostatecznie kazałam kupić na 68 cm, mam nadzieję, że się w nim nie utopi. Pewnie zakładać będziemy dopiero na przełomie listopada i grudnia bo narazie ma cieńszy kombinezon.
|
|
#1420 |
|
Zadomowienie
|
Witam nowe rozpakowane mamusie
i te stare też ![]() Mam ograniczony dostęp do neta, bo jesteśmy teraz u rodziców, którzy wybyli na wycieczkę więc średnio jestem na bieżąco ![]() Nie karmię już piersią i mimo początkowo ogromnych wyrzutów sumienia uważam, że to była najlepsza decyzja jaką mogłam podjąć Tylko kurcze jak się tego mleka pozbyć nie karmię już 10 dni i nadal leci. Piłam szałwię, robiłam okłady, odciągam mało i dupa.. Złośliwość matki natury ![]() Klari, śliczniusia mała modelka Ja też muszę Alicje wcisnąć w jakiś ekstra ciuszek i pokazać wizażowym ciotkom, bo to chyba jedyny dzidziuś, który się jeszcze nie ujawnił ![]() Ala ma prawie 5 tygodni i też się strasznie ślini ostatnio mimo dwuch pieluszek pod głową przesiąkło na prześcieradło. Zaczęła się też trochę krztusić przy jedzeniu. Myślicie, że może być to spowodowane tą nadprodukcją śliny?Dziewczyny, a te maści na blizny to co konkretnie robią? Bo wpadło mi do głowy, że przecież rozstępy to też blizny I może taka maść byłaby skuteczniejsza niż jakieś kremy.Moje doświadczenie w karmieniu piersią jest krótkie (3 tygodnie) ale nie zaobserwowałam, aby butla czy smok(u nas podany w 4 dobie) miały jakoś rozleniwiać dzidziusia i zaburzać ssanie piersi. Dziewczyny, które karmią w ten sposób dłużej też nie zgłaszają raczej problemów więc to chyba kolejny mit propagujący naturalne karmienie
"Pieniądze szczęścia nie dają ale mogą sprawić, że w całym twoim nieszczęściu będziesz żyła niezmiernie komfortowo." Clare Boothe Luce Jeśli nie widzisz nic złego w rozmnażaniu nierodowodowych zwierząt -> Zajrzyj STOP OKRUCIEŃSTWU - klik |
|
|
|
#1421 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wróżka - zdrowa psychicznie mama to szczęśliwe dziecko tyle
|
|
|
#1422 |
|
Wtajemniczenie
|
chyba wogole nie powinnas dawac K. Jezeli dajesz 3 butle to juz jest to kamienie mieszane a wtedy nie daje sie witaminki. Ja daje dziennie 4 butle i mam nie dawac. Reszte podaje swojego mleka.
|
|
|
|
#1423 | |
|
Raczkowanie
|
ostatnio nie mogę nic napisać, bo mój przeukochany syneczek poprostu mi nie daje...
![]() jak juz wejdę to nie zdążę odpisać, niemówiąc juz o nadrabieniu tego co żeście naskrobały ![]() Kubuś nadal marudny i płaczliwy, ale są tez chwile kiedy się usmiechnie i te chwile wynagradzają całą męczarnie... na bóle brzuszka próbujemy czego się da, żeby mu ulżyć, choć najbardziej podoba mu się u mamy na rękach a jeszcze bardziej przy cycusiu ![]() mój pulpecik wyhodowany na maminym mleczku waży już 4,230 (to całe 1,230kg w miesiąc) odnosnie seksu to ja się czuję jakby to miałby być pierwszy raz, takiego stresa mam, chyba nawet większego... ale naszczęście mój kochany mąż jest cierpliwy i wyrozumiały, więc poczeka mimo obopólnej ochoty ![]() kropelki podajemy na silikonowej łyżeczce, a witaminkę k bezpośrednio do buźki, a jak jakąś tabletkę to rozkruszam i do odciągniętego mleczka... Espumisan tez u nas gów.. zdziałał i zmieniliśmy na Esputicon i jest lepiej, bo mały chociaż więcej bączków puszcza ![]() pralka chodzi tak co 2 dni ze 3 sorty (razem z naszymi ciuszkami) a prasowanie jest zawsze, bo jakoś tak nie mogę patrzeć na tego mojego berbecia w pogniecionym ubranku ![]() chusteczek nawilżonych używam zazwyczj przy siusiu jedną a przy kupce to zależy jak wilce poleciała po pochy zazwyczaj ok 3-4... używam Dady i Nivea ![]() mały tez potrafi zrobic fontannę sikową lub kupkową, aczkolwiek staramy się (bardziej ja), asekurowac się pieluszką ![]() Nika co do slinienia się mój Kubuś ostatnio bardzo, w niedzielę skończy 6 tygodni... chyba cos w tym jest... Mpik82 odciągaj katarek przed karmieniem, będzie sie lepiej oddychało Milence, a my poza solą morską jeszcze używamy maści majerankowej pod nosek i wit c w kropelkach i jest coraz lepiej... ![]() Cytat:
RAZEM 3.10.09 już prawie 5 lat... http://www.suwaczki.com/tickers/j36regz26lhpn9qe.png KUBUŚ 5.09.10 już prawie 4 latka... http://www.suwaczki.com/tickers/17u9j44jq7vw38gx.png MILENKA 12.08.14 już tydzień za nami... http://www.suwaczki.com/tickers/qdkktv7372ulrj0c.png |
|
|
|
|
#1424 |
|
Raczkowanie
|
myślałyście o szczepieniu przeciwko meningokokom?
|
|
|
|
#1425 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
no sorry.. mam niczym nie smarować. Jak jej to nie zejdzie to pójdę z małą do dermatologa dziecięcego a nie będę słuchać tej głupiej babki z przychodni.Cytat:
Poza tym i tak muszę małą trochę oszukiwać herbatką, bo mimo że je co ok. 2,5-3 godziny to grubasek z niej mały.. wg położnej troszkę ją przekarmiam, ale jak, skoro ona je krótko i nie tak często? ssie jak smok, więc może dużo w te parę minut zjada Waży 5280g... Ile ważą wasze dzieciaczki urodzone mniej więcej wtedy kiedy Martynka??Mpik82, moja też tak miała kilka dni, dużo jadła, ciągle płakała itd, myślę że to skok rozwojowy może być. Co do zasypiania to mam ten sam problem. A ile Milenka sypia w dzień? ------------------------------------------------------- A mi strasznie smutno... Byliśmy wczoraj na szczepieniu, ale mała nie dostała wszystkich szczepionek (tylko na żółtaczkę) bo ma za niską hemoglobinę.. Zresztą jej ta hemoglobina od samego urodzenia bardzo spada, co 2 tyg gorzej Dostała żelazo i wit C, a i tak już bierze wit B6 i kwas foliowy, no i oczywiście K+D i ten lek na serce.. Ja już nie mam siły w nią tego wlewać... Każde karmienie z jakąś tabletką, a jeszcze jak boli ją brzuszek to infacol wkrapiam, Mała się ciągle krzywi na to wszystko Najgorsze, że za tydzień znowu ją kłują bo morfologia, a szczepienie dopiero 10 listopada. Do tego wszystkiego ona już ponad tydzień nie śpi w dzień i jest wycieńczona... Nawet jak mi się uda ją uśpić to ona po 20-30 minutach się wybudza. Czasem drzemie po 5 minut po jedzeniu, u mnie na rękach, albo zaśnie na 10 minut w bujaczku, ale to tyle jej spania, a ziewa cały dzień i marudzi. Wieczorem już tak krzyczy ze zmęczenia i dosłownie przelewa mi się w rękach, że nie mogę jej nawet wykąpać. W nocy za to śpi od 20 do 8 rano z przerwą na dwa karmienia, w ogóle się nie wybudza i jak zje to od razu zasypia, nie rozumiem więc czemu w dzień tak nie potrafi??? Tak mi jej szkoda, aż mi się płakać chce, że nie mogę jej pomóc usnąć, a ona tak tego potrzebuje... Po nocy jest tak wypoczęta, wierzga nóżkami i rączkami i uśmiecha się przez godzinę chyba, potem zaczyna się robić śpiąca i do wieczora to już tragedia:/ nie wiecie jak mogę pomóc jej zasnąć??
Martynka Edytowane przez Lenka* Czas edycji: 2010-10-14 o 12:56 |
||||
|
|
|
#1426 | |
|
Zadomowienie
|
Binka0310, jestem tego zdania, co Weronisia - zastrzyk to bardzo duża dawka hormonu i w razie jakichś skutków ubocznych, nie ma jak tego odstawić. trzeba czekać. A skoro wcześniej nie brałaś hormonów to tym bardziej bym nie próbowała.
Zresztą, ja brałam tabletki 6 lat i nie chcę do nich wracać. Dlatego myślimy nad wkładką, ale raczej bez hormonu. Z tym, że po cc to ponoć i 9 miesięcy każą odczekać ![]() elenka1, nie ciesz się za bardzo, bo maleńka szybko przestanie sypiać tak długo w dzień ![]() Oj, męcz tego męża, męcz. Niech się zajmuje małą. Ja mojemu dałam spokój na początku, bo pracuje, sprząta, gotuje, zajmuje się psem i teraz mam tak, że poza kąpaniem to wszystko muszę robić sama Na spacerek wyjść możecie, jeśli wcześniej ją wystawiałaś do okna itp. Ja też bym dziś poszła na spacer, bo już chyba 3 dni nie byliśmy, ale mężuś dość późno wraca dziś z pracy, więc chyba lipa Żeby nie było -sama nie wyjdę, bo mieszkamy w kamiennicy i mamy nieforemne drzwi do domu i na klatkę - dwuskrzydłowe, przy czym zasuwka jest u góry... a drzwi mają ze dwa metry wysokości Musiałbym biegać ze stołkiem jakimś ![]() Paula SHIN, my mamy zimowy kombinezon z tesco za 62zl chyba, ale już teraz w nim małego wozimy. Rozmiar mamy 56(wygląda bardziej na taki pomiędzy56 a 62) i Borys dopiero do niego dorasta Potem i tak planujemy kupić większy, ale nie wiem na jaki rozmiar. Pewnie 68, no bo na mniejsze dziecko już mamy.Szczęśliwa, trzymam kciuki, żeby mała zaczęła Wam konkretniej przybierać na wadze Wróżka_Dzyńdzyńdzyń, bardzo dobra decyzja ![]() Na pozbycie się mleka są jakieś tabletki chyba. A masz chociaż mniej pokarmu, czy dalej tyle samo? Cytat:
![]() Lenka*, no, to lekarka super wyjaśnienie na wysypkę znalazła ![]() Ja gdzieś przeczytałam, że mniej więcej po miesiącu każde dziecko dostaje takiej wysypki ![]() Co do spania, to spróbuj może zapewnić jej takie same warunki, jak w nocy, tj.cisza, ciemność itp. Może wtedy zaśnie na dłużej. Podobno niemowlakom do wyspania wystarczają takie 20 minutowe drzemki. No, ale jak mówisz, że widać, że jest zmęczona, niewyspana... Pytałaś lekarza? |
|
|
|
|
#1427 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez martucha84 Czas edycji: 2010-10-14 o 14:03 |
|
|
|
|
#1428 |
|
Rozeznanie
|
PRZEPRSZAM ŻE TYLKO PYTAM ALE JESZCZE JESTEM W DWUPAKU i tylko pytam bo nie mam doswiadczenia żadnego żeby wam radzić
Czytacie bajki itp dzieciom swoim wieczorem codziennie czy zamiast czytania puszczacie jakomś muzyczke dla dzieci spokojną??? |
|
|
|
#1429 |
|
Zakorzenienie
|
A ja się chyba zabiję. Wylała mi woda w łazience a to wszystko przez to, że tż już ponad rok brał się za naprawę wanny, dobrze, że mnie znienacka odwiedzili rodzice to mi tata w ogóle popatrzył co tam się stało. Mam w domu jeden wielki syf, moja mała od 2 w nocy dawała koncert od 5 rano wisi na piersi, ja nie mam siły, jeszcze dzisiaj nie jadłam i w ogóle mam dosyć, najchętniej bym wyszła, trzasnęła drzwiami i wróciła kiedy indziej... pół łazienki mam teraz rozpindrzone
a w domu potykam się na różnych gratach. Niech mnie ktoś stąd zabierze Dziękuję za komplement i pewnie, że musisz swoje maleństwo zaprezentować.
|
#1430 | |||||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
i trzeba z nim chodzic po 10min, zeby łaskwaie zrobil ciche -pufff. Cholera wie, czasem mu sie zdarzy cos glosnego ale rzadko.Za to zakrztusza sie czesto cyckiem i musze go ratowac klepaniem On sie zamysla z mlekiem w buzi i potem klops. Juz na niego nie raz nakrzyczalam, ze tak nie wolno! ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Polozna polecala mi polska masc -Cepan i chyba ta kupie. Jeszcze niczym nie smaruje bo zostly dwa strupki. W ogole blizna mi ostatnio dokucza i czasem bardzo bola mnie jelita w jej okolicy Nie wiem czy to normalne?Cytat:
Cytat:
, ale prostujemy i przekladamy choc protestuje glosno! Tez mam nadzieje, ze sie wyrowna.Zdjecia zamieszcze jak tylko zrzuce. Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() My mielismy rozdarta noc i rozdarty poranek. NArazie Maly w koncu zasnal. No ryczy i ryczy, i najlepsze ,ze to chyba nie brzuszek (nie zawsze) ale on chce na nas wymusic niektore rzeczy, bo jak sie go np podiesie ryczacego z lozeczka to w sekunde jest cisza.Trafil mi sie niezly Numerek i po kim on to ma?
|
|||||||||
|
|
|
#1431 |
|
Raczkowanie
|
dobry dzionek ![]() mam takiego powera,ze szoook bylismy rano u pediatry i wreszcie wiemy o co mały krzyczy on bidulek był poprostu głodny,bo przybrał tylko 160 g i nawet nie ma tej wagi co miał jak się urodził smutno mi się zrobiło,bo mleko mi leci i z jednego i z drugiego cyca i myślałam,ze ok a tu pani doktór powiedziała,ze Radus jest duży chłopak i chce jeśc więcej no i dostał dzis pierwszy raz butle i...............kochane śpi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!już 50 min bez przebudzenia co w ostatnich dniach się nie zdarzało,wiec sie cieszę jak głupia!!!mam mu dawać jeden cyc,drugi do opróżnienia i potem 60 ml mleczka.Jestem przeszęśliwa,ze spi ijuż nie płacze bo to strasznie ciezko na serduchu jak ta istotka krzyczy a człowiek niewie jak pomóc.No to będziemy dokarmiać naszą GŁODOMORRRRĘ i herbatkę z hippa też musi tewraz dostawac przy karmieniu butelką ale co tam,opanujemy to wszystko byle mały był szczęśliwy i spokojny i przybierał na wadze![]() ogólne badanie ok,wsszystko w normie,zdrowy,pępek odpaniety i suchy wiec damy Radę![]() ![]() a o szczepieniach napisze potem bo musze teraz spadac ....
|
#1432 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
elenka1 ciesz sie jej spaniem poki mozesz bo czas nieublaganie leci i dzieci miaja gdzies spanie calymi dniami Szczesliwa zycze wam dobrego przybierania na wadze tzn Coreczce bo Tobie to zycze spadku Moja jest wazona tak co tydzien: Waga ur - 3420g W 5 dobie wazyla 3460g czyli 40g wiecej ( ile dokladnie przytyla to nie wiem bo nie wazyli jej po spadku wagi) w 10 - 3720 g w 18 (wczoraj)- 4080 g czyli przytyla 660g w 2,5 tygodnia i babeczka mowila ze bardzo ladnie przybiera na mleczku mamusi Mam pytanie - czy tez tak boli Was miednica ??? ![]() Bo mnie cholernie a spojenie moje to czuje jeszcze bardziej. Nie moge na boku spac i tylko na wznak spie. Wydaje mi sie ze miedniczka wraca na miejsce, bo moje spodnie ciazowe pod koniec ciazy nie moglam wcisnac na dupke bo mi sie ona poszerzyla a teraz w nie wchodze, szkoda ze kurtki nie moge zapiac jeszcze ale juz blizej niz dalej
Edytowane przez Binka0310 Czas edycji: 2010-10-14 o 15:15 |
|
|
|
|
#1433 |
|
Rozeznanie
|
Klari- oj Bidulko
trzym sie! Ja od pon zostaje sama z Olkiem, Tz wraca z pracy dopiero kolo 18tej no i rodzicow, babc, tesciow niet zadnych... Pewnie bede wyc jak i Ty... |
|
|
|
#1434 |
|
Zadomowienie
|
My już po wizycie.
Zdaniem lekarki mała nie jest głodna skoro po karmieniu, przy próbach dokarmiania wypija tylko 20 ml (i to w sumie na siłę). Muszą być inne przyczyny słabego przyrostu wagi. Może być rożnie: albo mała straciła na wadze w pierwszym tygodniu po wyjściu ze szpitala (miałyśmy problemy z karmieniem, uczyła się ssać itd) i dopiero teraz zaczyna to nadrabiać. Albo coś zaburza jej apetyt i nie ma poprostu potrzeby jedzenia więcej, a je za mało- dostałyśmy skierowania na wyniki: morfologia, tsh, żelazo, CRP i badanie ogólne moczu i posiew moczu. Być może skoro ja miałam anemię w ciąży to i ona ją ma a to może osłabiać apetyt. Trzeba wykluczyć choroby, chociaż jej zdaniem "na oko" wygląda dobrze, jest szczuplutka ale żywiołowa, ruchliwa i nie wygląda na chorą. Jednak "na oko" to za mało, i niestety z tej malutkiej rączki w szpitalu pobiorą krew , no i będę jutro łapać mocz mam to zrobić do pojemniczka " z powietrza" a nie za pomocą tego woreczka co się przykleja, ciekawe czy dam radę![]() Lekarka mnie pocieszyła żebym nie robiła sobie wyrzutów, bo skoro zjada z dwóch piersi, nie płacze i ładnie śpi to nie mogłam wiedzieć że mało przybiera. Ja "uzgodniłam" z lekarką, że o pneumokokach i meningokokach porozmawiamy jak mała będzie szła do przedszkola, a dokładnie ok. 3-6 miesięcy wcześniej, czyli za 2,5 roku. Wcześniej szczepić się boję, a zdaniem lekarki nie ma takiej potrzeby skoro mała będzie w domu z nianią. Ale i tak nie wiem czy zmienię zdanie odnośnie tych szczepień, teraz jestem na nie. Kto wie co będzie za 2,5 roku. Biedna córcia ![]() Każde dziecko jest inne, więc ciężko coś poradzić. Moja córka jak jest już mocno zmęczona i marudna, usypia jak się z nią położę i mocno ją przytulę. Leżę bokiem, główkę jej mam na zgiętym ramieniu, czyli moja głowa przy jej i przytulam całym ciałkiem. Całuję po czole i lekko bujam, w tle jej ulubiona muzyczka lub śpiewam hehe to na nią działa.
|
#1435 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Zuziczka... ja tez od poniedziałku zostaje sama tak jak Ty... chyba sie nerwowo zajade...Klarissa wysylam pozywtywne fluidki i przytulam mocnnnoooo ![]() martucha, wlasnie luknelam po raz juz nie wiem kotry do Twojego albumiku na picasa Pisałam Ci juz ze uwielbiam wasze slubne zdjecia?! ![]() Widze jednak, ze zniknal album z fotkami ciazowymi, czyzby nie miala do tego CUUDOWENGO okresu sentymentu? ![]() ycnan... no przeciez, ze Was to wszytskie od pocztku sciemniam. Jakbym mogła to spalabym z dzieckiem przyssanym do piersi ![]() wrozka... wybacz ale mam jakas luke w pamieci, ale jesli mozna wiedziec to czemu odeszlas od natrualnego karmienia?
|
|
#1436 | |
|
Raczkowanie
|
co do szczepień,to kiedyś myślałam sobie tak,że skoro nas szczepili na te podstawowe choroby i żadne pneumo,rota czy inne nie, to po co??ale teraz myślę,że pewnie mniej tych dziwnych chorób kiedyś było(postęp cywilizacyjny=też nowe choróbska) albo ludzka wiedza mniejsza była
i skoro są te szczepionki i są zachorowania na te brzydkie choróbska to trzeba skorzystać z możliwości jakie daje nam nauka tak se myślę,na mój chłopski rozum![]() ceny są dość wysokie ale my chyba zrobimy te podstawowe szczepienia za darmo,nie skojarzone,a za oszczędzone pieniążki zrobimy te wszystkie dodatkowe.Jeszcze musimy to przemyśleć,bo moze dziadkowie bedą sie chcieli coś dołożyć to tez bvedzie fajnie.A co wy na temat szczepień myślicie?robicie te skojarzone czy normalne??i jakie dodatkowe?? ---------- Dopisano o 16:09 ---------- Poprzedni post napisano o 16:05 ---------- Cytat:
nic nie bedziesz wyć tylko zapieprzać jak mały samochodzik przy maluszku ja tak mam od początku,tata ma swoją działalnosć i musi brać robote jak leci a akurat teraz się mu nawarstwiły zlecenia(co nas bardzo cieszy oczywiscie) więc od przyjscia ze szpitala jestemy sami od rana do 17,18 i nie powiem czasem ciężko już było,tym bardziej ,że mała GŁODOMORRA nie dojedzona ciagle a ja niewiedziałam o co płacze,ale człowiek musi sie wziać w garsc i nie narzekac tylko działać![]() ---------- Dopisano o 16:12 ---------- Poprzedni post napisano o 16:09 ---------- aha Radek też nie ulewa ani nie odbija,też mamy cichutkie PUFF jak Ty to slicznie nazwałaś ZUZICZKU ![]() ---------- Dopisano o 16:14 ---------- Poprzedni post napisano o 16:12 ---------- i hurra mam czas na troche wizażowych pisanek bo mały śpi już 2 godz po dokarmieniu mleczkiem ssiuper
|
|
#1437 |
|
BAN stały
|
Zuza my bardzo dużo spacerujemy, pierwsze spacery były grubo ponad godzinę, teraz ok 3h
Chodzimy codziennie, chyba że pada.Dziewczyny ja jestem sama z Małym od ukończenia pierwszego tygodnia, mąż wychodzi o 7 wraca ok.22... Myślałam, że padnę, ale da się wejść w taki rytm, choć początki cięzkie... Trzymam za Was kciuki mszu, Zuza |
|
|
|
#1438 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
jak wasze maluszki się na to zapatrują?Odciągałam małą gruszką ale nie zdawała za bardzo rezultatu ![]() wcześniej zakrapiam solą morską zobaczymy jak długo Mila będzie miała ten katarek. Na nieszczęście ja mam katar , mąż ma katar - ogólnie wszyscy dokoła mają katar... ![]() Cytat:
)) bo chciała pochodzić z wózkiem.. wiec na spacerku nie ma dziecka - gorzej w domku ryk i ryk i tak jak u CIebie, jak sie zmeczy to dopiero wtedy zasypia, sama nie potrafi (((
Edytowane przez Mpik82 Czas edycji: 2010-10-14 o 16:26 |
||
|
|
|
#1439 |
|
Zakorzenienie
|
Wróżka_Dzyń ja mam dobry sposób na zatrzymanie laktacji.
Robiłam to po odstawieniu jednego i drugiego dziecka. Pokarmu pozbędziesz się w 3 dni, ale już długo nie spojrzysz na kapustę ![]() Główkę kapusty tniesz na kawałki i miksujesz w mikserze na papkę. Śmierdzi przepotwornie siarką. Taką papkę grubo nakładasz na każdą pierś. Na to nałóż jakąś folię lub woreczek i na to stary stanik (będzie do wyrzucenia) i załóż starą koszulkę (też będzie do wyrzucenia). Najlepiej się wtedy położyć, bo ta papka jest bardzo wodnista i może ci spływać, więc lepiej się nie ruszać. Tą papkę trzymaj na piersiach 3 razy dziennie po pół godziny. Koszulkę i stanik trzymaj na balkonie, bo śmierdzi okropnie. Po 3 dniach nie powinnaś mieć pokarmu. No chyba, że akurat masz nawał pokarmu, to możesz potrzebować więcej dni. Aha! W czasie zabawy z kapustą postaraj się nie odciągać pokarmu, no chyba że ci będzie już piersi rozsadzać. Ja po tym nie mogłam patrzeć na kapustę przez parę lat. Zero surówek itp ![]() A moj synek chce tu chyba zostac do sylwestra, bo dzis rano przybylo mu tylko 10g A wiec juz nie marze o wyjsciu jutro do domu Pogrążona w smutku, nic już nie piszę. A tu jest filmik, który nagrałam wczoraj wieczorem: 1. http://www.youtube.com/watch?v=TUZs1kKFB0M 2. http://www.youtube.com/watch?v=N93AugCS5wg |
|
|
|
#1440 |
|
Zadomowienie
|
MOja Gaba dziś marudzi cały dzień i sama nie wie czego chce.Zsumowując spała w dzień może z godzinę...A mój kręgosłup trzeszczy...do tego miednica zaczęła mnie boleć...
Gabrysi chyba zaczyna się ciemieniucha i jeszcze jakieś krostki jej wyskoczyły w kilku miejscach na twarzy,za uchem i na szyi.Nie wiem co to,bo jest ich tylko kilka.Może ją uczuliło po czymś co zjadłam.Ech...Do tego wszystkiego mądra Kasia zajrzała dzisiaj lusterkiem do swojej niewymownej i mam wrażenie,że jest tam otwór wielkości jaskini i macica zaraz wypadnie...Boję się tego dotykać.O seksie chyba mogę zapomnieć do końca życia(chyba umarłabym ze strachu)... W czym śpią wasze dzieci>w rożkach,śpiworkach,pod kocykiem czy jak?
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:55.

i mogę spokojnie wycisnąć zawartość kapsułki 
Tzn, skąd niby wiadomo, że dziecko z nadmiaru tej witaminy nie nabawi się jakichś zatorów?

ostatnio nawet probowala dwie wcisnac
bo mowi ze sie boi, troszkę mi przykro

ale w życiu bym nie pomyślała, nie sprawia wrażenia głodnej
i ładnie się rozwija, widać postępy w sile, jak leży na brzuszku ładnie przenosi główkę z jeden strony na drugą, jest coraz silniejsza, to widać.

a wczoraj wieczorem mała osrała tż-ta 
trzym sie!
no i rodzicow, babc, tesciow niet zadnych... Pewnie bede wyc jak i Ty...