|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1441 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :
Cytat:
Na poczatku bylo ciezko a teraz juz sie przyzwyczailam i jakos sobie radze z malym.
|
|
|
|
|
#1442 | ||
|
Zadomowienie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :
Dziękuję Wam za słowa otuchy mam nadzieję, że wyniki będą dobre i że Dagula zacznie tyć
![]() Cytat:
Szlak trafi wypracowany system co 3 godziny ale czego się nie robi dla dobra mojej córeńki najdroższejMnie bolała w pierwszym tygodniu po porodzie, szczególnie kiedy brałam małą do łóżka i spałam przez 3 godziny na jednym boku. Cytat:
W sumie czas z małą w domu szybko leci. Karmienie, spacerek itp. Tylko ja mało w domu mogę zrobić, jakaś jestem niezorganizowana. Dopiero obiad robię, wstawiłam gulasz więc zjem pewnie dopiero za godzinę...
|
|
#1443 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#1444 | |
|
Zadomowienie
|
Weronisia- Pascal to słodziak
Cytat:
Powiem Ci, że jak ja oglądam dół z lusterkiem to też jestem niepocieszona. Blizna po ciąciu na pośladku jest ładna, płaska i zagojona, ale mam wrażenie że nie wszystko jest zszyte co trzeba i też mi się wydaje że "dziurka" jest jakaś wielka i nie taka jak była- jakby rozcięta A Dagmara śpi w rożku ale nie zapiętym tylko luźno zwiniętym i na to kocyk polarowy cienki. Wogoóle w domu ma cały czas dwa rękawki (koszulka plus kaftanik) i do tego śpioszki i skarpetki. Tak w dzień i w nocy. Ona lubi ciepło a w domu nie jest za gorąco (w pokoju małej 22 stopnie). Nie przegrzewam jej bo nigdy nie jest spocona, nie ma też żadnych krostek, a rączki i stópki i tak często ma chłodne. Może jest zmarzlakiem w mamę. Jak czytam, że niektóre z Was trzymają maluchy na krótki rękaw to szok, moja byłaby sopelkiem i ja razem z nią patrząc tylko
|
|
#1445 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1446 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Dziewczyny, czy pieczarki uczulają? Bo chciałabym w sobotę na obiad zrobić
|
|
#1447 |
|
Zadomowienie
|
Weronisia, najważniejsze, że waga rośnie. Jednego dnia miej, innego więcej. Może jednak Was wypuszczą jutro.
Pascal jest cudowny A z tym smokiem wygląda świetnie ![]() kasienka1701, a może to nie ciemieniucha jednak? I, kurcze, kolejna dzidzia z krostkami na twarzy... Borysek śpi w małym rożku, który przykrywam kocykiem (bo w samym rożku ma odsłonięte ciałko od pasa w górę). A ubrany zawsze w body z długim rękawem+śpiochy lub body z krótkim rękawem+pajac. Czasem body z krótkim+koszulka/kaftanik+śpiochy (do wszystkiego skarpetki), ale ja tych koszulowych nie lubię, więc tak go ubieram tylko jak reszta się skończy i nie zdążę wyprać. Szczęśliwa, My mamy w pokoju 21-22 stopnie i dla mnie 22 stopnie to jest ciepło Ale nie gorąco i małego bym w krótkim rękawku nie trzymała. Jak go przebieram za długo (bo sobie muszę popatrzeć na moje cudeńko ) to potem ma zimne dłonie, więc jemu gorąco nie jest. Ale też nie marznie, bo jak leży sam w łóżeczku, nieprzykryty, to jest cieplutki.
|
|
|
|
#1448 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#1449 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#1450 |
|
Zadomowienie
|
To moja Kruszynka dzisiaj. śpię sobie smacznie
|
#1451 |
|
Zadomowienie
|
Cześć dziewczyny
![]() Nareszcie i ja mogę do Was dołączyć Dziś jest nasz pierwszy dzień w domku razem, ja od razu lepiej się czuję psychicznie a i małej służy dom bo pięknie je i śpi. Pewnie część już widziała, że urodziłam 11 października o godz 18.40. Poród trwał 7 godzin, urodziłam sn. Teraz powoli dochodzę do siebie ale nie jest źle. Za to zaczyna nam się nawał pokarmu. Już czuję ból i pieczenie piersi są gorące i obrzmiałe. Przystawiam małą tak często jak się da, pod prysznicem masaże ciepła i chłodną wodą, jutro postaram się o kapustę i porobić okłady. Mogę coś jeszcze zrobić, żeby zniwelować skutki nawału i nie doprowadzić do zapalenia? Czy muszę zmieniać techniki karmienia? Czy jak dobrze mi się karmi w danej pozycji to przy niej pozostać? Przepraszam, ale nie mam czasu na przeszukiwanie wątku, a pewnie ten temat był już poruszany. Pozdrawiam
[vichy]263566[/vichy] Niechaj Bóg ma w swej opiece człowieka, który Cię naprawdę pokocha. Złamiesz mu serce, śliczna moja, okrutna, psotna kotko, która tak jest nieuważna i pewna siebie, że nie stara się nawet osłaniać swoich pazurków. http://suwaczki.waszslub.pl/img-2008080201001030.png |
|
|
|
#1452 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja jestem straszny zmarźlak i chodzę po domu w sweterku na długi rękaw, dlatego jej zakładam 2 rękawki. Nie jest jej za ciepło, sprawdzam przy każdym przebieraniu czy nie jest spocona. Mimo takiego ubierania i tak ma zimne rączki i stópki, jest poprostu ciepłolubna nie ma też ani jednej potówki, myślę ze tak jej dobrze.Moim zdaniem pieczarki można. Ja wczoraj zjadłam spagetii z kurkami i nic małej nie było. niuniuniau witaj i GRATULUJĘ! Jeśli chodzi o nawał to nie pomogę bo nie miałam.
Pozdrawiam, Ewcia Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r. Edytowane przez Szczęśliwa Czas edycji: 2010-10-14 o 18:31 |
|
|
|
|
#1453 |
|
Zakorzenienie
|
Jak stosujecie Bobotic u takiego maluszka?
Moja maleńka przepłakała cały dzień. Kupki nie może zrobić, brzuszek ją boli, pręży się, nie śpi itd. ma wszystkie objawy kolki. Kupiliśmy jej bobotic ale nie wiem ile jej tego podać?
|
#1454 | |||
|
Wtajemniczenie
|
moj mały też kiepsko zasypia w dzień. łączy się to z marudzeniem i stękaniem, aż padnie. Kładę go obok siebie na łózku, rzytulam brzuch do brzuszka. Czasem jak zasypia przy karmieniu na rogalu, nie odstawiam go od razu tylko czekam aż zaśnie mocniej i wtedy hop do łóżeczka.
Cytat:
Cytat:
Cytat:
przede wszystkim przystawiaj jak najczęściej [dziecko jest najlepszym wysysaczem] i staraj się aby maleństwo nie opróżniło piersi do końca. A pozycję każda z nas ma pewnie swoja ulubioną i myślę, że warto przy niej zostać w razie "kamieni" w piersiach polecam obkładanie schłodzonymi liścmi kapusty omijając oczywiście sutki. podczas nawału lepiej ograniczć spożywane płyny. I uważaj wychodząc na dwór, żeby nie przewiać mleczarenek ![]() bobotic akurat nie stosowałam, ale wszelkie tego typu środku stosuje się przed każdym karmieniem lub w trakcie. sab simplex 15 kropel
|
|
#1455 |
|
Raczkowanie
|
SZczęśliwa mała słodziuutka
![]() co do zimnych rączek i stópek to pytałam położnej i to normalne u niemowlaków-kwestia słabego jeszcze krążenia i niema powodów do obaw,ponoć każde niemowle tak ma ![]() a co do pieczarek to chyba można z tym,że wiadomo bez przesady hehe bo mi też położna mówiła,żeby uważać na grzyby raczej...ale pieczarki chyba lajtowe są no nie? ![]() ---------- Dopisano o 18:52 ---------- Poprzedni post napisano o 18:49 ---------- a Radzio śpi w rożku i też przykryty lekkim polarowym kocykiem,ale na sobie ma tylko bodziaka i nóżki gołe bo mamy 22 *C w sypialni,ale mały zadowolony i zero potówek.buzka
|
#1456 |
|
Zadomowienie
|
Nie znam tego preparatu, ale Espumisan podajemy 4 razy dziennie po 5 kropel przed jedzeniem.
Pomidora to wsiąkła gdzieś na dobre?
|
#1457 |
|
Raczkowanie
|
ycan, dra, Lenka, kasienka, gabisun u mojego Teo też od dwóch dni na policzkach i uszach są drobne krostki..
Dziś była u nas położna i stwierdziła skazę białkową Podobno jeśli skóra jest szorstka w miejscach z krostami to jest to skaza ![]() Mam zrezygnować ze wszystkigo z mlekiem i jajami- a wiadomo, że ich sladowe ilości są wszędzie..jestem załamana myślą, jak będzie wyglądała teraz moja dieta.. Nie wiem czy iść na potwierdzenie do pediatry..mam wciąż nadzieje, że małego coś innego uczuliło.. Jak dokładnie u Was wygląda ta wysypka? |
|
|
|
#1458 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ma brzuch jak mały arbuzik![]() Cytat:
i zasnęła przy nich!!Wieczorem po kąpieli jest zbyt zmęczona, żeby jej czytać, od razu po karmieniu usypia. Cytat:
Cytat:
Aha, nie "chwaliłam się" jeszcze że byłam u ginki na wizycie pierwszej, ze mną wszystko ok, jednak mnie tam nie zaszyli Ale za to ginka pojechała takim tekstem na koniec... że można współżyć i się nie martwić, bo do pierwszej @ jesteśmy zabezpieczeni jak karmię piersią..................Na zdjęciu mój Martysek jakiś tydzień temu
Martynka Edytowane przez Lenka* Czas edycji: 2010-10-14 o 20:16 |
|||||
|
|
|
#1459 |
|
Zakorzenienie
|
malwina puszczam muzyczkę czasem czytam wierszyki ogólnie to na zmiane
![]() Klarissa ehsss współczuje i zalania, i płaczu Natalki.. Szczęśliwa trzymam kciuki za badania... mszu dziękuję po stokroć a co do fotek z okresu chatka brzuchatka to mam sentyment ogromny aczkolwiek proza życia sprawiła że tam gdzie same baby to i avanti się znajdzie, a że zawiść jest wielka i czasem znajdzie się ktoś kto da upust własnym emocją pisząc rożne teksty.. to postanowiłam je dać do prywatnego albumu.. ale już nic nie pisze bo ściany mają uszy... ![]() jeeeeeee ide jutro na koncert ;D i młody śpi u moich rodziców tzn od 20 do 1 w nocy ale czadddd nie wierzyłam że się uda poszalejemy z mężem
Edytowane przez martucha84 Czas edycji: 2010-10-15 o 08:45 |
|
|
|
#1460 |
|
Zadomowienie
|
No to niefajnie. Ja bym jednak potwierdziła to u pediatry. Co lekarz to lekarz.
Lenka ale mała ma pultynki widać, że dobrze ją karmisz.
Pozdrawiam, Ewcia Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r. Edytowane przez Szczęśliwa Czas edycji: 2010-10-14 o 20:26 |
|
|
|
#1461 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Albo rozek (niezapiety) plus kolderka welniana. Ale my musimy walczyc o to by nie zmarzl, wiec wole go opatulic niz nagrzac mocno mieszkanie. A kolderke welniana zrobila babcia na drutach i z jednej strony obszyla materialem- jest naprawde super ![]() Musze pochwalic Olka. Nażarł sie (nie da sie tego inaczej okreslic) z dwoch piersi i odpadl- nie przeszkadza mu zapchany nos, i ze mama mu tam gwizda frida w okolicy, ani, ze przeklada na brzuszek (oj, tego nie znosi) ani nic. Szalenstwo!Poszlabym spac, ale boje sie go na brzuszku zostawic tak dlugo. I na plecach tez, bo co jak uleje? wiec sie mecze.
|
|
|
|
|
#1462 | |
|
Zakorzenienie
|
Śliczne zdjęcie.
Udało się ją uśpić biedaczka małego. Dałam jej 2 kropelki tego Boboticu (bo on jest od 28 dnia życia a moja mała ma 14 dni... więc jej pomniejszyłam dawkę) i mam cichą nadzieję, że jej to pomoże. Tż kupił też herbatkę koperkową ale nie mam pojęcia kiedy mam jej to podawać - między karmieniami? I to chyba raczej w dzień, prawda? Ja sama też już zdycham po dzisiejszym dniu, jak tż wyjdzie z łazienki to idę się myć i spać bo padam. Cytat:
ale idziemy tak po prostu ze znajomymi do knajpki, a do malutkiej przyjdą dziadki.A co do zalania to już częściowo opanowane. Tata udzielił pierwszej pomocy, teraz tż uszczelnił wannę żebyśmy mogli z niej korzystać do czasu naprawy a w niedzielę przyjedzie mój tata z narzędziami i naprawi żeby było już tak jak trzeba. No i udało się trochę sprzątnąć. Mam nadzieję, że jutrzejszy dzień będzie lepszy niż dzisiejszy... Ściskam was wszystkie ![]() Dobranoc.
|
|
#1463 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
tyle, że to ja ja piłam, a nie Mały. Mały dostał raz tę w granulkach bo miałam próbkę z SR ale nie kupię więcej bo zawiera cukier
|
|
#1464 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Pomi jest w domku, ale widać nie chce jej się pisać
Wczoraj ją spotkałam na spacerze ![]() Cytat:
Cytat:
Ja się w listopadzie na Dżem wybieram
|
|
#1465 |
|
Zakorzenienie
|
Klarissa - my Bobotic podajemy po 8 kropelek przed posilkiem, 4 razy na dzien.
---------- Dopisano o 00:01 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:59 ---------- Jakich uzywacie butelek? Zastanawiam sie czy nie kupic na probe butelke Dr. Brown's, podobno dobrze robi na te rozne dolegliwosci kolkowe, wzdecia...
|
#1466 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jest fajna, ale karmię tak rzadko butla, że ciężko stwierdzić czy rzeczywiście zapobiega kolkom
|
|
#1467 | |
|
Rozeznanie
|
paula shine
ja miałam z aventu ale chyba smoczek nie podpasował, teraz kupilam tommy tippe i jest ok martucha Ty mimo ze masz dziecko to czujesz ze zyjesz fajnie ze tak do tego podchodzisz na luziedziewczyny mam okropne zaparcia, w zasadzie od porodu nie bylam w toalecie czyli juz tydzien, co by tu zrobić?? słyszałam o czopkach glicerynowych pomogły może którejś z Was??? ---------- Dopisano o 05:40 ---------- Poprzedni post napisano o 05:37 ---------- Cytat:
a pokarm ściagaj laktatorem, mi on uratował życie... ja mam ręczny a aventu polecam!!!! mi po tygodniu juz się unormowało, taki nawał miałam w 4 i 5 dobie, no chyba ze spowodowane to jest tym ze mało jem...
|
|
#1468 |
|
Zakorzenienie
|
Michas ostatnio na spokojnie przesypia 6 godzin w nocy
Wlasnie zastanawiam sie czy kupic ta butelke Dr. Browns (chociaz sie nachodzilam i nigdzie u mnie w miescie jej nie ma...), czy antykolkowa Tommee Tippee, bo wyglada na to, ze jest na tej samej zasadzie, a przy okazji ma czujnik ciepla..
|
#1469 | |
|
Zakorzenienie
|
Klarissa dobrze że sytuacja opanowana
super że wyjdziecie sobie razem dzisiejszy dzień na pewno będzie lepszy od wczorajszego ;Dtaki lokalny nic z rockowych czy Dżemowych klimatów ![]() Cytat:
wcześniej to tylko spacer, czy wizyta u rodziców, raz jakieś zakupy ![]() więc teraz dopiero powoli odżywam
Edytowane przez martucha84 Czas edycji: 2010-10-15 o 08:33 |
|
|
|
|
#1470 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny
Trochę mnie nie było i jakoś tak głupio mi tu pisać, jak nie jestem w stanie nadrobić zaległości. Cały poprzedni tydzień to było szaleństwo przed weselem brata. Byłam obkichana ze strachu przed długą podróżą z małym (300km w jedną stronę), przed zostawieniem go z opiekunką i jego zachowaniem w nowym miejscu. Bałam się niepotrzebnie - mały zniósł podróż super, dał się mamie wypłakać ze wzruszenia na ślubie i rodzicom wybawić na weselu. Opiekunkę mieliśmy do 1, więc po oczepinach odpadliśmy, ale i tak było rewelacyjnie Ja ostatnio boję się wchodzić na forum Bo mam coraz większe wrażenie, że jakas dziwna jestem. Bo:1. Lubię karmić piersią (nie pod względem erotycznym, żeby nie było ![]() 2. Moje dziecko skończyło 7 tygodni, a nie jest aktywne cały dzień. I zaczynam się zastanawiać, czy ja go za mało nie stymuluję Bo Tymon zje, odbeknie, potem godzinkę się pobawimy i zasypia na jakieś 1,5 - 2 godziny. Potem powtórka. Od godziny 19 (o tej porze jest kąpany) właściwie nie mamy dziecka - nie ma już aktywności, karmiony jest o 23, 4 i 7 rano (zmieniły mu się trochę godziny). Jak probuję go dłużej przy zabawie potrzymać, to mam orgiastyczny sajgon połączopny z rozpaczą stulecia. Więc sama nie wiem, czy ja jestem złą matką, czy moje dziecko nie rozwija się prawidłowo czy co ![]() 3. Jak widzę śliczne zdjęcia waszych pociech leżących na brzuszku to mnie szlaken trafen, bo moje dziecię na brzuchu góra 5 min. leży, potem pisk i zgrzytanie zębób. A już nie wyobrażam sobie jego spania na brzuchu - chyba by się zapłakał na śmierć (ale musze się pochwalić, że jeszcze nie zaczęliśmy rehabilitacji, a mały już pięknie główkę podnosi No i tyle To se pogadałam Zaglądać pewnie będę, ale ze strachu przed złym macierzyństwem pewnie się gdzieś przyczaję ![]() Miałam którejś pięknej pokazać, jak mi kazano nosić Tymka przy tej wiotkiej krtani - zrobiłam komórką zdjęcie na szybko, to zaraz zgram i wkleję. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:50.

no i rodzicow, babc, tesciow niet zadnych... Pewnie bede wyc jak i Ty...
i jakos sobie radze z malym.

i nawet nie ma tej wagi co miał jak się urodził
ale czego się nie robi dla dobra mojej córeńki najdroższej
Chodzimy codziennie, chyba że pada.

Albo rozek (niezapiety) plus kolderka welniana.