|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
literatura w spódnicy
hey
dzisiaj do nabycia książka Seks w wielkim miescie ! pzdr paula |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Re: literatura w spódnicy
Fajnie, zaraz wybieram się na polowanie!
Czytałam ją w oryginale i połowy nie zrozumiałam. Ale ta druga połowa była całkiem fajna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Paula78- dzieki za info
![]() przegapiła bym ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
prosze bardzo ,sama poluje na wybrane tytuły dlatego jak tylko upoluje kolejna książke z tej serii powiadomie Was
![]() pzdr paula |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
to znalazłam na jednej ze stron odnośnie tych książek:
W serii ukażą się m.in.: , "Książka poniekąd kucharska" Joanny Chmielewskiej, "Niania w Nowym Jorku" Nicoli Kraus oraz "Rosyjski kochanek" Marii Nurowskiej. Pierwsza książka z kolekcji, "Dziennik Bridget Jones" Helen Fielding, cieszy się dużym zainteresowaniem. Książki można nabyć na kilka sposobów: - kupić w punktach, w których dostępny jest miesięcznik Olivia (salony Empik, In Medio, Kolporter, Ruch oraz kioski) - zamówić telefonicznie: 0 801 120 003 i (22) 608 40 02 - kupić online wraz z miesięcznikiem Olivia - zamówić e-mailem: prenumerata@axelspringer. com.pl http://www.axelspringer.com.pl/ksiaz...turawspodnicy/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Dla zainteresowanych i zapominalskich: dzisiaj Chmielewska i "Książka poniekąd kucharska"!
Dziewczyny, jak Wam podoba się ta seria? Czy kupujecie, czytacie, uważacie, że to dobrze, że się pojawiła? A jak Wam się podobał "Sex w wielkim mieście" ? Co myślicie o bohaterach tej książki, ich świecie i problemach? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Iza odkurzyłaś już ?
![]() dzięki zz przypomnienie o kolejnej ksiązce ![]() ja kupiłam "Sex..." (pierwszej nie kupiłam bo czytałam w ogyrinale i nie podobała mi sie ,film tez nie )sex szczerze jesy kiepski (może przez to ,że oglądąam serial)no i ich problemy są wirtualne . czytam ale nie podoba mi sie. pzdr paula |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
paula78 napisał(a):
> Iza odkurzyłaś już ? ![]() Nie, ale i tak jestem z siebie dumna, bo odwaliłam kawał roboty przygotowując mieszkanie do odkurzania, tj. zbierając i porządkując porozwalane po całym domu klamoty. Teraz jestem w biurze, odkurzę, jak wrócę - przedtem oczywiście zapodam sobie motywator w postaci "smakowitych kąsków" ![]() > dzięki zz przypomnienie o kolejnej ksiązce ![]() Niezamaco ![]() > ja kupiłam "Sex..." (pierwszej nie kupiłam bo czytałam w ogyrinale i nie podobała mi sie ,film tez nie )sex szczerze jesy kiepski (może przez to ,że oglądąam serial)no i ich problemy są wirtualne . > czytam ale nie podoba mi sie. A mi podoba się pomysł z wydaniem takiej babskiej serii. Kiedyś bardzo dużo czytałam (potrafiłam 4 książki w ciągu tygodnia, 1 to było minimum) i to tylko literaturę "ambitną" (w miarę ![]() Bridget Jones uwielbiam, śmieszy mnie do łez, nie trawię za to wszelkich jej klonów, jakie wyrosły na rynku księgarskim po sukcesie B.J. Seks - faktycznie serial uważam za lepszy (mimo, że oglądałam tylko kilka odcinków). Świetna jest Sarah J. Parker w roli Carrie, pozostałe aktorki też nieźle obsadzone. Książka byłaby chyba dla mnie bardziej strawna w pierwotnej wersji, tzn. jako felietony ukazujące się co jakiś czas w "New York cośtam" ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Nie podoba mi się "Sex.." - książka, która jest tak przewidywalna [idą na imprezę -> to na pewno ktoś kogoś bzyknie a już na pewno zapalą jointa] i która kręci się wokół jednego powinna być śmieszna, błyskotliwie napisana.. a nie jest. Zostało mi do końca ze 20 stron i nie moge się zebrać w sobie, aby do niej zasiąść. Jest chyba nawet gorsza niż "Diabeł ubiera się u Prady".. Nie twierdzę, że w każdej lekturze powinny być od razu opisy jak u Dostojewskiego [czy aż jak u Balzaca
![]() ![]() ![]() Książka jest oderwana od [moich] realiów - ale mogłaby być ciekawa [nawet z takim samym scenariuszem] - gdyby napisał ją ktoś kto umie pisać książki ![]() Rzeczywiście jako felietony mogło to to być nawet do strawienia, ale jako książka jest koszmarkiem ![]()
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Zastanawiałam się nad tą książką, ale chyba jednak sobie odpuszczę...
Dla mnie książka powinna albo mieć jakieś przesłanie, dawać do myślenia, albo trzymać w napięciu, albo być śmieszna, albo wzruszać, albo... no, w każdym razie coś powinna wnosić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
izucha napisał(a):
> Nie wiem, na ile prawdziwy jest świat (na ile odpowiada rzeczywistości bogatych mieszkańców City) przedstawiony w książce - mam wrażenie, że jest mocno przerysowany, wręcz karykaturalny, ale kto wie ![]() w czasie czytania przychodziła mi na myśl pewna modelka, którą znałam za czasów studenckich. spała z facetami po 40tce 'za buty od versace' [chwaliła się tym na prawo i lewo], robiła imprezy, na których paliła jointy i zaciągała do 'pokoju obok', kuchni, łazienki, na balkon facetów (nowo poznanych gości) - nie zamykała drzwi lub nawet "bawiła się przy wszystkich" i robiła przeróżne rzeczy (od tyłu, od przodu.. nie będę się wdawała w szczegóły - w każdym razie pewien znajomy chwalił się, że miał ją "tylko analnie".. i niekoniecznie to czcze przechwałki po tym co można było podejrzeć).. etc. etc. ...dziewczyna w świecie bywała ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oczywiście na wszelki wypadek prostuję - to była jedna jedyna modelka 'tego typu' - jaką znałam - reszta to były zwykłe dziewczyny - bez manier, nimfomanio-ekshibicjonizmu etc] ale nie mogę sobie jej nie wyobrażać czytając tę książkę ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Polecam za to Nianie w Nowym Jorku... blyskotliwa i z madrym przekazem. Czasem bawila mnie do lez, a czasem szczerze wspolczulam bohaterce. Nic nie opowiadam, bo warta przeczytania
![]() Oczywiscie to kwestia gustu czy sie spodoba czy nie... BTW najsmutniejsza ksiazka jaka kiedykolwiek w zyciu czytalam to "samotnosc w sieci".... dżizas, że też można miec takiego pecha w życiu.. Ujęła mnie ta książka tak dogłębnie..
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
sarenka napisał(a):
> Nie podoba mi się "Sex.." - książka, która jest tak przewidywalna [idą na imprezę -> to na pewno ktoś kogoś bzyknie a już na pewno zapalą jointa] i która kręci się wokół jednego powinna być śmieszna, błyskotliwie napisana.. a nie jest. > Książka jest oderwana od [moich] realiów - ale mogłaby być ciekawa [nawet z takim samym scenariuszem] - gdyby napisał ją ktoś kto umie pisać książki ![]() Dokładnie, sarenko. Kiedyś czytałam tę książkę w oryginale i myślałam, że przez niedostatki w angielskim nie dostrzegam jej dowcipu i błyskotliwości ![]() Poza tym - wiem, że istnieją takie osoby jak opisana przez Ciebie modelka, ale nie wierzę, że cała społeczność bogatych i pięknych mieszkańców NY składa się w 95% z tego typu ludzi. Brrr... Kinga, nic nie tracisz, odpuszczając sobie tę książkę. Jeżeli chcesz się czegoś dowiedzieć o dość popapranym życiu finansowej elity (?!), to sięgnij raczej po "Niania w NY". Też żadna rewelacja, ale lepsze od "Seksu...", ma jakąś akcję, którą można śledzić z mniejszym lub większym zainteresowaniem i bardziej wiarygodne postaci. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
izucha napisał(a):
> Poza tym - wiem, że istnieją takie osoby jak opisana przez Ciebie modelka, ale nie wierzę, że cała społeczność bogatych i pięknych mieszkańców NY składa się w 95% z tego typu ludzi. Brrr... dokładnie, a poza tym to, że ktoś jest "taki" to nie znaczy, że jest osobą, które życie kręci się tylko wokół "tego" [wiemy jakiego ![]() ![]() poza tym nie lubię, gdy w książkach każdy jest taki sam [mówi w tym samym stylu, ma taki sam charakter..] - autor tylko zaznacza, że powiedzmy Zosia jest uszczypliwa i gadatliwa a Basia cicha i skromna.. i tylko jeśli o tym pamiętamy to to wiemy [nie wynika to z zachowań bohaterów] i raczej ciężko jest też samemu zidentyfikować cechy pojawiających się osób. po prostu są - takie ludziki z jednego szablonu.. ![]()
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
Ania napisał(a):
> Polecam za to Nianie w Nowym Jorku... blyskotliwa i z madrym przekazem. Czasem bawila mnie do lez, a czasem szczerze wspolczulam bohaterce. Nic nie opowiadam, bo warta przeczytania ![]() > Aniu, poleciłam to samo jeszcze przed przeczytaniem Twojego postu (chyba za długo piszę swoje ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
a ja nieskromnie polecę coś w czym sama maczałam palce - klub towarzyski niegrzecznych dziewczynek Alisy Valdes Rodriguez. rzecz czasem określana jako latynoski "seks w wielkim mieście" co nie bardzo ma się do treści. Normalne problemy kobiet tuż przed 30. Faceci (lub kobiety w jednym przypadku)- kOcha nie kocha, ja kocham nie kocham. Matki, ojcowie - relacje zdrowe i nie, Dzieci - obecne i przyszłe. Religia. Bulimia, anoreksja, alkohol. Jestem sztywną bizneswoman, jestem rozrywkową laską - i negatywne skutki obu krańcowych podejść. Że miszmasz i że prosty z przewidywalnym zakończeniem? Owszem, ale rzecz jest właściwie o nas, a trochę egzotyczna i edukacyjna wręcz, bo o Latynoskach w Stanach (to wcale nie jest taka jednolita grupa) i podlane lekko feministycznym sosem - girls power! Czytadło na poziomie. Czasem dobrze odskoczyć od Pereca czy Ciorana. A propos czytadeł - czytałyście już Przedział dla Pań Anity Nair? - jestem ciekawa czy warto. Zapowiada się na czytadło na jeszcze wyższym poziomie.
Mag |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Ania napisał(a):
> BTW najsmutniejsza ksiazka jaka kiedykolwiek w zyciu czytalam to "samotnosc w sieci".... dżizas, że też można miec takiego pecha w życiu.. Ujęła mnie ta książka tak dogłębnie.. "Samotnosc w sieci" naprawde bardzo smutna i wzruszajaca ksiazka. Wywolala we mnie tyle emocji ze boje sie ja czytac jeszcze raz ![]() Dla mnie dobra ksiazka, to wlasnie taka, jak napisala Kinga, ktora potrafi wzruszyc, rozbawic, trzymac w napieciu, miec cos w sobie. Na poprawe nastroju czytam sobie ostatnio dosc czesto "Smak swiezych malin" Izabeli Sowy ![]() Tak nie na temat, ale "Sex w wielkim miescie" mnie nie interesuje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
bry wieczór
własnie ejstem w połowie Chmielewskiej ![]() nawet TŻ zdziwiony ,ze czytam ksiażkę kucharska ![]() ![]() pzdr dobrej nocki ![]() paula |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:06.