|
|
#61 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Nauczyciele - potępiani
|
|
|
|
|
#62 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#63 | |
|
Zakorzenienie
|
musyznianko, bo to nie jest tak,że dyrektor sie pyta "chcecie jechać na wycieczkę Kochani?", tylko jak mus to mus.
|
|
|
|
|
#64 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#65 |
|
Wtajemniczenie
|
Chyba dla wychowawcy pewnie są obowiązkowe, ale potrzebni są inni do pomocy (nie ejstem nauczycielką, więc sama dokładnie nie wiem, niech one się wypowiedzą). Natomiast pilnowanie dzieci na zajęciach pozaszkolnych obowiązkowe nie jest, ale ktoś to robić musi..
|
|
|
|
|
#66 |
|
Zakorzenienie
|
ale 19agusia91 ja NIE WIEM JAK TO JEST dlatego zadałam pytanie, widzę że odpowiedzi się od siebie różnią dlatego drążę temat
|
|
|
|
|
#67 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
||
|
|
|
|
#68 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#69 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A tak mi się przypomniało jak jeszcze mój tato w Straży Pożarnej pracował: siedzą sobie przed jednostką, a jakiś dziadek przechodząc zaczął narzekać, że siedzą i nic nie robią To apropos kłucia w oczy rzekomym "nic nierobieniem". Edytowane przez Madia Czas edycji: 2010-10-17 o 20:11 |
|
|
|
|
|
#70 | |
|
Zakorzenienie
|
muszynianko, bo źle się rozumiemy, zaraz wytlumacze
![]() ---------- Dopisano o 20:11 ---------- Poprzedni post napisano o 20:10 ---------- Chodzi o to,że wychowawca nie musi organizowac wycieczki dla klasy, ale jeśli jest jakaś wycieczka i dyrektor zadecyduje, że nauczyciel ma jechać do pomocy w opiece nad dziećmi to trzeba jechać.
|
|
|
|
|
#71 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A wynagrodzenie za wycieczkę? bo tutaj drążę temat http://oswiata.wip.pl/czas-pracy-nau...,201853,0.html ale żadnych konkretów |
|
|
|
|
|
#72 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#73 | |
|
Zakorzenienie
|
zaraz sie zapytam
|
|
|
|
|
#74 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#75 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie w szkole z wycieczkami to jest tak, że dajemy pomysł wychowawcy, my się pytamy co fajniejszych nauczycieli czy by nie pojechać i dopiero jak sami sobie znajdziemy opiekunów to wychowawca już coś tam organizuje, odzie do dyrektora. Jak żaden nauczyciel nie chce się zgodzić to prostu wycieczki nie ma
|
|
|
|
|
#76 |
|
Zadomowienie
|
agusia tu sie nie zgodze bo jestem wychowawczynia i moim obowiazkiem jest zorganizowac tzw: pozalekcyjne formy edukacyjne. jade wiec do teatru za tydzien na lekture
muszynianko to nie patologia tylko wystarcza 3 klasy po 30 uczniow na przerwie ktorych trzeba upilnowac i miec oczy w du*ie
|
|
|
|
|
#77 | |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli mam być szczera to zawody lub osoby które zarabiają adekwatnie do wykonywanej pracy można policzyć ... na palcach obu rąk ewentualnie :P
---------- Dopisano o 19:15 ---------- Poprzedni post napisano o 19:14 ---------- Cytat:
przecież nie mówimy tu o lekcji... i nie ma się dyżurów na przerwach co godzinę, codziennie, 5 dni w tygodniu ;p |
|
|
|
|
|
#78 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
||
|
|
|
|
#79 |
|
Zakorzenienie
|
Jasny szlag mnie trafi. Kobieto, czytaj ze zrozumieniem - to jest ŚREDNIA. Czyli wchodzi w to pensja ministerialna, wszystkich w resorcie, pensje kuratoryjne, pensja takiego pana Broniarza i tak dalej. W efekcie wychodzi 3tys. z hakiem, a ja NIGDY nie widziałam na rękę tyle. Ba, nawet brutto nie, a miałam zawsze półtora etatu
Mało tego - dyplomowany z mgr i nadgodzinami dostanie na rękę ok. 2000. Ale tak właśnie się rodzi przekonanie, że nauczyciel - darmozjad, zarabia furę kasy a jeszcze jęczy, że mało. No wkurzyłam się Ale na co się wkurzyłas Kobieto? ![]() Napisałam " ile zarabiają" wg pierwszego z brzegu wyciągniętego żródła, a nie wg mnie więc spuść z tonu. Jak na nauczycielkę to kiepsko coś chyba z rozumieniem, jesli nie umiesz poprawnie czytać. Jak tak łatwo się wkurzasz to jak to wygląda w szkole? ![]() I tak sie rodzi przekonanie że nauczyciele ... Wyzuzuj. W portfel Ci nikt nie zaglada tutaj przecież. |
|
|
|
|
#80 |
|
Zadomowienie
|
przerwy sa po 5, 10 i 20 minut jedna obiadowa. co 45 minut. codziennie mam dyzury na przerwach w szkole i na boisku nawet jak chlodno jest
|
|
|
|
|
#81 |
|
Zakorzenienie
|
gringolada u ciebie wszyscy nauczyciele jak jeden mąż na raz mają dyżury co godzinę?
chyba pięter i boisk nie starcza ;P oj koloryzujesz koloryzujesz tak wiem to ciężki kawał chleba ale naprawdę CHWILAMI (!) wieje przesadą |
|
|
|
|
#82 |
|
Raczkowanie
|
Dlaczego są potępiani (choć to może nieodpowiednie słowo)? Ano dlatego, że ciągle strajkują mówiąc, że jest im źle, a tak naprawdę pracują po 4-5 godzin (lekcyjnych) dziennie. Niby przekazują swoją wiedzę, a w praktyce wygląda to tak, że uczeń musi umieć wszystko to, co jest w książce, bo to, co usłyszy na lekcji od nauczyciela nie wystarcza na zdobycie dobrej oceny. Dodatkowo nauczyciele mają ferie, wakacje, wolne święta i rok płatnego urlopu "na podratowanie zdrowia".
Rozumiem, że ocenianie kilkudziesięciu sprawdzianów w domu, zajmuje trochę czasu, ale nie robi się tego każdego dnia. Poza tym, gdy ja wychodzę z pracy o 16, nauczyciel zazwyczaj od kilku godzin w domu, więc sądzę, że i tak ma lepiej. Jedynym minusem jest praca z dziećmi, które czasem mogą uprzykrzyć życie, ale każdy z nas doskonale wie jak to działa - jeśli nie pozwolimy sobie wejść na głowę, to nawet najgorsi uczniowie nie stwarzają problemu.
|
|
#83 |
|
Zakorzenienie
|
Mój Tż jest nauczycielem. Początkującym.
Wygląda to tak: ma etat 18h plus 7h nadgodzin. Wydawałoby się mało. Dochodzą do tego przerwy między lekcjami, których ma 3, dodatkowa godzina, którą muszą odpracowac za darmo, dni kiedy musi przyjśc wcześniej do pracy by uzupełnic dziennik i dokumenty (ma wychowawstwo). Za to nikt mu nie płaci a spokojnie dobija do 30h. Do tego dochodzą czasami wycieczki. Ostatnio zamiast byc w domu o 12 (akurat ma jeden super krótki dzien) był o 18 bo z dziecmi wycieczka. Niepłatne. A wycieczka gdzie sie musi pilnowac gromadki gimnazjalistów to wcale nie jest fajna sprawa. Początkujący więc musi pisac konspekty. 20 konspektów to jakies 2 2,5h w niedzielę. Poza tym przygotowanie lekcji. Zwykle około 4-5h. I to w ciągu tygodnia też trzeba do tego jeszcze zajrzec i dopracowac. Do tego dochodzi sprawdzanie prac, sprawdzianów itd, a potrafi byc tego naprawdę sporo. Dodatkowo dołożyli mu radę uczniowską. Zachodu z organizowaniem wszlekich imprez, robieniem gazetek itd mnóstwo. Niepłatne. Plus wszleka dokumentacja (szczególnie we wrześniu) a później jak np się robi awanse to nie lepiej. Za to wszystko w chwili obecnej ok 1300zł pensji. Po ok 10 latach pracy, zrobieniu mgr, 25h pracy (nie licząc drugiego tyle które poświecsz na inne sprawy) awansach zawodowych ok 2/2,5 tys wypłaty. Tak są nauczyciele, którzy wielkie gie robią, siadają na pupie i dyktują podręcznik. Są. Jednak nie wszyscy i mam nadzieję nie większośc. A opinia, która panuje o nauczycielach dla tej większości jest krzywdząca.
|
|
#84 | |
|
Zakorzenienie
|
nie no, co przerwę to na pewno nie
|
|
|
|
|
#85 |
|
Konto usunięte
|
Czytam ten wątek i wypowiedzi niektórych osób np. Muszynianki doprowadzają mnie do nerwicy.
No tak, ale przecież ona wie wszystko zawsze najlepiej i wymądrzać się też potrafi. Co do samego tematu, uważam, ze nauczyciele powinni zarabiać więcej, ale faktycznie powinni też być selekcjonowani, bo teraz naprawdę jest niewielu profesorów z powołania. Jak to zwykle bywa, na pewno się wiele osób z moją opinią nie zgodzi, no bo przecież CO TAKI NAUCZYCIEL ROBI? NO CO? PÓJDZIE,ODKLEPIE TYCH KILKA GODZIN i koniec, wakcje, ferie, weekend wolne:P a tak naprawdę mało kto z obserwatorów zdaje sobie sprawę, ze to jest naprawde ciężki kawałek chleba. Dodam taką małą ciekawostkę, jak moja mama wraz z koleżankami z pracy strajkowała to też były wielkie awantury," NO JAK TO? PIELĘGNIARKA ZARABIA 1500 ZŁ I JEJ MALO?" |
|
|
|
|
#86 |
|
Zadomowienie
|
oj zdziwlabys sie muszuniako, na kazdym dyzuze jest 2 czaasem 3 na kazdym korytarzu , sa 2 boiska wiec tam tez kilku. jak sie idzie dogadac to mozna sie zamienic.
|
|
|
|
|
#87 |
|
Zakorzenienie
|
to ja się odniosę do głównego pytania wątku - dlaczego nauczyciele są potępiani. dlatego, że część owych nauczycieli zdecydowanie na to zasługuje
zależnie od szkoły, czasem jest więcej czasem mniej takich ewenementów ale praktycznie wszędzie się trafiają - 'nigdzie indziej nie chcieli mnie zatrudnić to zrobiłem zaoczne i uczę w szkole. nie umiem uczyć, nienawidzę uczyć, tępię gówniarzy, ściągam gotowe klasówki z internetu a potem oceniam na nazwisko, na koniec semestru dam dwóję za byle co cobym problemu nie miał z egzaminem w sierpniu i cacy'. owszem, jest wielu nauczycieli z powołania, którzy są dobrzy w tym co robią, przygotowują uczniom coraz to nowe materiały, rzetelnie oceniają. ale takich się nie zauważa, bo wiecie, lepiej ponarzekać na panią iksińską że to taka bura suka i w dodatku się na mnie / na moje dziecko uwzięła niż faktycznie docenić dobrą nauczycielkę panią kowalską. i szczerze tym dobrym nauczycielom współczuję - z resztą moja matka jest nauczycielką geografii i może to naiwne z jej strony, ale naprawdę zależy jej na tym żeby nauczyć bandę głąbów gdzie jest północ i jak znaleźć afrykę na mapie świata, a oceniają ją jak już zostało wspomniane - 2 miesiące wakacji, wolne świątki piątki po bożym ciele blablabla, etat to 18 godzin a resztę nic nie robi i jeszcze narzeka, że mało jej płacą, no bulwers totalny.ah no i jeszcze zapomniałam - przecież w telewizji mówili, że stażysta to 3 tysiące zarabia! to jakie małe pensje, panie! =.= jeszcze jeden ed. - muszynianka, moja mama ma 27 godzin [w tym jedna indywidualnego, czyli poza szkołą] i 13 dyżurów. Edytowane przez monius9 Czas edycji: 2010-10-17 o 20:29 |
|
|
|
|
#88 | ||||
|
Zakorzenienie
|
OCH CZYTAM NIEKTÓRE WYPOWIEDZI I MNIE KREW ZALEWA!
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
tarararam ;p |
||||
|
|
|
|
#89 |
|
Zadomowienie
|
zreszta trzeba troche pouczyc by miec pojecie jak to jest naprawde.
|
|
|
|
|
#90 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:13.

muszynianko to nie patologia tylko wystarcza 3 klasy po 30 uczniow na przerwie ktorych trzeba upilnowac i miec oczy w du*ie
Mało tego - dyplomowany z mgr i nadgodzinami dostanie na rękę ok. 2000.