![]() |
#1231 |
( ͡° ͜ʖ ͡°)
|
Dot.: Pierścień NuvaRing - wątek zbiorczy!
Powiedzcie mi proszę, dziewczyny, czy któraś miała może problem natury psychicznej podczas używania NR? Bo moja historia jest taka: używam go od 3 miesięcy, na początku było super, żadnych efektów ubocznych, duże libido, trochę piersi mi urosły, a raczej zaokrągliły się, poza tym - jakbym nic nie stosowała, cudo. Jednak miesiąc temu zaczęłam mieć dziwne stany lękowe, zrobiłam się bardzo płaczliwa, czepialska, przewrażliwiona na wszystko, miałam czarne myśli, chciałam zrywać z facetem...Budziłam się rano i zaczynałam dzień od płaczu, wieczorem znowu ryczałam. To było straszne, bo do tej pory byłam wesołą dziewczyną, bez większych problemów. Dodam, że nic traumatycznego nie przeżyłam, więc nie widzę innego wyjścia i obwiniam NR. W tym miesiącu z niego zrezygnowałam, bo nie mogłam wytrzymać i wszystko powoli wraca do normy. Poza tym z krążkiem w środku nie mogłam dochodzić :?: Tzn. tak mi się wydaje, ale być może nie miałam orgazmów przez te stany depresyjne.
Teraz zastanawiam się czy wrócić do NR - bo jest niesmaowicie wygodny, dyskretny, nie schudłam, nie przytyłam, cera ok, włosy też...Co mam robić? |
![]() ![]() |
![]() |
#1232 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ja mysle ze to raczej jesień....ale zapytaj gina. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1233 |
( ͡° ͜ʖ ͡°)
|
Też się zastanawiałam nad jesienią, ale wszystko się zaczęło jeszcze w wakacje, pogoda była super, a ja siedziałam w domu i histeryzowałam. Najbardziej mi w tym wszystkim mojego faceta żal, bo parę razy zrobiłam mu paskudne akcje przy znajomych (a nigdy tak nie robię, brzydze się takim zachowaniem), wypominałam mu jakieś starocie, nie odzywałam się albo marudziłam cały czas. Dziwię się, że wytrzymał ze mną w ogóle
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1234 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1235 |
Raczkowanie
|
Chyba faktycznie najlepszym rozwiązaniem byłoby zbadanie hormonów, wtedy miałabyś jasną i popartą czymś odpowiedź
![]() Tak sobie myślę, że też muszę się poobserwować, bo u siebie również zauważyłam stany depresyjne na tabletkach. Co prawda to się zaczęło już po kilku miesiącach stosowania, więc nie łączyłam tego z hormonami, tym bardziej, że ogólnie mój TŻ miewał hmm... "gorsze chwile" ![]() ![]() Właśnie, dzisiaj po raz pierwszy włożyłam krążek i od razu mam do Was pytanie, liczę, że podzielicie się doświadczeniem ![]() Niby prawidłowo włożyłam ringa (bo niby co można zrobić źle ![]() ![]() ![]() Od razu dziękuję za odpowiedzi, byłabym wdzięczna, bo trochę się denerwuję ![]() Edytowane przez merci Czas edycji: 2010-10-11 o 23:57 Powód: podwójna wiadomość |
![]() ![]() |
![]() |
#1236 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
ja nigdy nie mialam uczucia ze mi wypadnie, wrecz czasem sprawdzam czy napewno tam jest BO GO WOGOLE NIE CZUJE ![]() zreszta nie martw sie TZ ci pchnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1237 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wkładam go odpowiednio, nie czuję go prawie nigdy. No właśnie- prawie. Czasami leżę i czuję jak się wysuwa ![]() ![]() ![]() ![]()
w snach jest zawsze pięknie Ciepły dom, miejsca dość na twe wierne serce Przyjdzie czas spotkać się potarmosić uszy lub razem na spacer znowu gdzieś wyruszyć Lecz dziś sobie śnij Małymi kroczkami do celu! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1238 |
Raczkowanie
|
Dzięki za odpowiedzi
![]() Właściwie nie bałam się, że wypadnie zupełnie, ale, że się lekko wysunie, na szczęście dziś już było ok, z braku TŻ-a popchnęłam go tamponem ![]() Co prawda przy jego wyjmowaniu znowu lekko się wysunął, ale potem wrócił na swoje miejsce ![]() A co do ogólnych "wrażeń" - póki co bardzo się cieszę, że zmieniłam metodę antykoncepcji, pierścień jest baaardzo wygodny; nie odczułam też na razie żadnych skutków ubocznych, czuję się normalnie, zero bólu brzucha czy ogólnego złego samopoczucia, o których wspominały dziewczyny ![]() Szkoda, że dopiero teraz dowiedziałam się czegoś więcej o nuvaring, darowałabym sobie trucie się tabletkami. Niby brałam tylko rok, ale i tak wątroba mogła na tym trochę pocierpieć ![]() Pozdrawiam cieplutko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1239 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#1240 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1241 |
Wtajemniczenie
|
[1=f36f09c64670dbbf8506d7b 7195631196fb4f2ce_65c2c81 98d77a;22638106]RACZYSZ żartować? po co stosujesz coś w co nie wierzysz?[/QUOTE]
Raczę żartować ![]() ![]()
#1242 |
Raczkowanie
|
Witajcie, od kilku lat używam tabletek antykoncepcyjnych, ogólnie dobrze toleruję antykoncepcję hormonalną, ale nie jestem zadowolona. Narzekam na suchości, spadek libido i dosyć częste stany zapalne. Ginekolog zalecił mi zmianę tabletek na zawierające naturalny hormon (Qlaira) albo krążki. Z początku byłam na "nie" i na razie zmieniłam tabletki na Qlairę, ale z tego co czytam krążki mogłyby mi odpowiadać. NuvaRing "kusi" mnie relacjami kobiet nt lepszego libido i mniejszych suchości niż przy tabletkach Od wielu lat używam tamponów wszystkich rozmiarów, więc (chyba) nie powinnam mieć problemów z założeniem, ale mam kilka wątpliwości, pewnie dla kogoś kto stosuje krążki trochę śmiesznych.
1) - spotkałam się z wypowiedziami, iż przez tampon wypadł krążek (w sytuacji gdy okres jeszcze trwa a już trzeba założyć kolejny krążek). Czy można tego nie zauważyć i "zgubić" krążek ? Czy przy każdym korzystaniu z toalety podczas normalnych czynności fizjologicznych i podczas okresu muszę uważać i się pilnować? 2) krążek umieszczam jak tampon, a więc na tyle głęboko na ile "pozwalają moje palce". Czy jest możliwość że podczas współżycia krążek zostanie wsunięty przez penis głębiej, tak że mogę mieć później problem z wyciągnięciem krążka ? 3) co ze skutecznością? Wskażnik Pearla dla Qlairy wynosi 0,42-0,79 (niektóre tabletki mają jeszcze niższy) , a dla NuvaRingu 0,25-1,75. Dziwi mnie trochę ta wysokość i duża rozpiętość. Skoro krążek ma tę zaletę że nie trzeba o nim pamiętać codziennie (jak o tabletkach), odpada zmniejszanie skuteczności przez nieprawidłowości w przyjmowaniu związane z pomijaniem tabletek, opóźnionym braniem itp. Więc wskaźnik Pearla powinien być chyba niższy (?) 4) czy stosowanie krążka zwiększa ryzyko stanów zapalnych ? |
![]() ![]() |
![]() |
#1243 |
Raczkowanie
|
Ja z cala pewnoscia moge odpowiedziec na 1 pytanie, bo nie wiem dlaczego ale prawie za kazdym razem jak wyciagam tampona wylatuje i krazek
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() na reszte pytan wybacz ale nie posiadam informacji |
![]() ![]() |
![]() |
#1244 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny już nie wiem co mam zrobić, od jakiegos roku kombinuje z antykoncepcja i caly czas coś jest nie tak. Na poczatku brałam Yaz, od niego dostawałam wysypki na całym ciele, pierwsze trzy miesiące było w miare ok, a później to już tragedia. Następnie dostłąm od lekarza Novynette. Znowu podobna sytuacja, pierwsze trzy miesiace ok, a później cere miałam gorszą niż w wieku 15 lat, taotanie zmieniły mi sie włosy, nie wiedzialam jak się ratować. Więc znowu zmiana. TYm razem na Nuvaring. Pierwszy miesiąc było super, żadnych skótków ubocznych. Teraz mam drugi krążek i tak mnie wysypało, że głupio mi wyjśc z domu, po prostu pryszcz na pryszczu. Problem z cera to jedyny skutek uboczny, ale jest w takiej skali, że nie wiem co zrobić, czy sie jeszcze przez miesiąc przemęczyć czy odstawić. Myślicie, że z czasem może się to unormować, poprawić? Spróbować wytrwać 3 miesiące? Nie wiem czy zniose taki swój wyglad dłużej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1245 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
2-nie mozesz miec problemow-penis troche popchnie ale nie na tyle abys nie zlapala. 3-u mnie działa super. 4-ja nie mam zadnych. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1246 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. nie jesteś studnią bez dna, bez przesadki 3. 0,25 jest zasadniczo mniejsze niż 0,42. a 1.75 prawdopodobnie wynika z tego, że z krążkiem możesz się 'spóźnić' [np jak go wyjmujesz ja nakiś czas] o 3 godziny, a nie o 12. co i tak nie zmienia faktu, że szansa na ciążę jest nikła a 99,9% bab które zachodzi nie jest w stanie ogarnąć tego, że trzeba krążek włożyć, bo jak leży w lodówce to przed ciążą nie chroni. 4. nie. niektórzy nawet twierdzą, że wręcz przeciwnie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1248 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1250 |
Raczkowanie
|
Dziękuję Wam za odpowiedzi na moje pytania.
Kwestia ostrożności i kontrolowania "czy krążek wypadnie" jest dla mnie ważna, czasem w mało komfortowych warunkach trzeba wymienić tampon. Ostatnio wymieniałam tampon w bazie górskiej na wysokości 3600 m npm stojąc na wietrze na kamieniach za wielkim głazem. Tym samym robiłam to szybko i pilnowanie "czy przypadkiem krążek nie wypadł" byłoby kłopotliwe. Ale rozumiem, że "coś za coś" ![]() A co z przechowywaniem w wysokiej temperaturze? Czy nieprzekraczanie temp. 30 st. jest takie ważne ? (co więc robią kobiety w krajach gdzie temp. przekracza 30 st.). Czasem udajemy się w podróż gdzie jest ponad 30 st (nawet u nas) i co wtedy z przechowywaniem krążka ? Na jakiś forum przeczytałam iż ginekolog (?) powiedział dziewczynie że jak ma plamienia śródcykliczne to jest mniej zabezpieczona. Dla mnie to prawie szokująca informacja - przecież ogrom kobiet ma (zwłaszcza przez pierwsze miesiące) jakiś plamienia. Nigdy nie zetknęłam się z taką informacją. Ale to powiedział lekarz ! |
![]() ![]() |
![]() |
#1251 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() przy wysokiej temperaturze - lodówka. w naszym klimacie spokojnie wystarczy zacieniona szuflada w kącie pokoju, ale ja i tak dla pewności trzymam w lodówce, domownikom nie przeszkadza. jak jechałam do bułgarii i bałam się że w autokarze temp przekroczy 30 stopni to wzięłam termos, nalałam zimnej wody z kranu i tam wsadziłam zapakowany nieotwarty krążek. działa jak lodówka, tydzień później woda była cały czas zimna, opakowanie nie przepuściło ani grama wody. rewelacjami od tego lekarza bym się nie przejmowała, nie wiadomo czy dziewczyna nie zmyślała, a nawet jeśli nie, to wśród lekarzy też się zdarzają parapety. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1252 |
Zakorzenienie
|
zmieniłam Qlaire na krazek i narazie jest ok zobaczymy jak bedzie dalej...
#1253 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1254 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1255 |
( ͡° ͜ʖ ͡°)
|
Naprawdę żadna z Was nie miała jakiś psychicznych problemów po krążku?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1256 |
Raczkowanie
|
No wiesz, ja dopiero pierwszy krazek to malo doswiadczenia mam, ale przez pierwszy tydzien do dwoch to rzeczywiscie bylam bardzo drazliwa - jak przed okresem. Wkurzalam sie bez powodu itp. I to tak naprawde bardzo, ze nie moglam sie opanowac w zaden sposob. Jedna sytuacje mialam taka naprawde okropna bo juz kipialam, a nie moglam sobie pozwolic na takie zachowanie akurat w tej okolicznosci i ledwo dalam rade sie opanowac - ale mnie to wysilku kosztowalo. Na razie przeszlo... Ale nie zwracalam na to wiekszej uwagi bo po prostu przypisalam to "przyzwyczajaniu sie". I nawet nie chce myslec ze tak juz bedzie, mam nadzieje ze to byl pierwszy i ostatni raz. We wtorek wyjmuje 1 krazek, a tak od ok. tygodnia jest juz ze mna ok. I skonczyl mi sie w koncu okres!!
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1257 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny zastanawiam się nad krążkiem. Czy któras z was żałowała stosowania nuvaring?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1258 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1259 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1260 |
Zakorzenienie
|
środek hormonalny jak każdy inny - można się po nim spaść, wyłysieć, wypryszczyć, oszaleć, niechęcić do seksu, umrzeć... niczym się nie różni od tabletek, wyłączywszy to, że jest trochę wygodniejszy w stosowaniu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:29.