|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1651 | ||
|
Raczkowanie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:42 ---------- Poprzedni post napisano o 12:40 ---------- Cytat:
Maksio 04.05.2006 i Karola 19.10.2010 Edytowane przez asia-23 Czas edycji: 2010-10-18 o 12:44 |
||
|
|
|
#1652 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :
Weronisia, super, że bilirubina spadła
![]() NIKaP-n, 2 miesiące... Super ...jak ten czas zapiernicza... niuniuniau, na brzuszek suszarka nie pomoże, ale warto sprawdzić, bo mój Borysek czasem oszukuje, ze go brzuszek boli... Tzn, przez jakiś czas go faktycznie "boli" (wysila się przy bąkach/kupce), ale potem to już ściemnia bo wie, że go na ręce wezmę...Mpik82, takie odgłosy to raczej standard Nic złego się nie dzieje.Super Borysek ma takie same body ![]() gabisun, śliczna ta Twoja Kinia i chyba trądzik już zniknął?falbala, o kolejnym dziecku myślimy, ale nie możemy, bo raz-finanse, dwa-miałam cesarkę i lepiej się nie śpieszyć z kolejną ciążą, bo moja macica by mogła tego nie wytrzymać. Dlatego, kolejny bobasek, owszem, ale zaczniemy starania najpewniej za dwa lata. martucha84, Boryska myje tatuś i nie wnikam jak. Ale wydaje mi się, że lekko zsuwa skórkę... Będę musiała go zapytać... ![]() elenka1, wychodzimy i Ty też wychodź, puki temperatura jest dodatnia. Ani się obejrzysz, jak przyjdzie zima i ze spacerków nici. Opatul małą, wysmaruj buźkę kremem ochronnym i zasuwajcie na sienkiewkę ![]() Któraś pytała, czy maść na blizny pomoże na rozstępy - podobno tak, nawet na opakowaniu mam napisane, że redukuje i rozjaśnia rozstępy |
|
|
|
#1653 | |||
|
Zakorzenienie
|
Weronisia - bardzo się cieszę
![]() Cytat:
A w nocy o 1 zjadła 60ml i spała do 6 rano (obudziłam ją). Cytat:
![]() Cytat:
może za 3-5 lat...
|
|
|
#1654 |
|
Wtajemniczenie
|
angelikaw- jezeli dziecko przybywa na wadze to nie masz co sie martwic. Moj tez nie je duzo (6 tydzien je 60-80 ml+piers ale tam znikome ilosci). Ale na wadze przybywa i to sporo wiec nie ma co sie martwic. Mi sie wydaje ze nie da sie szacowac ze dziecko powinno jest tyle a tyle, przeciez nie mozesz w niego wlewac na sile. Jezeli sie martwisz podejdz do przychodni na wage a wtedy sie dowiesz czy jest ok czy nie.
|
|
|
|
#1655 |
|
Rozeznanie
|
Witajcie szczęśliwe mamuśki
Ja siedzę jeszcze na poczekalni ale mam nadzieję, że niedługo do Was dołączę. Niekiedy podczytuje Wasz wątek i widać, że nie zawsze jest kolorowo .Dziewczyny, którym drętwiały dłonie lub palce - przeszło Wam po porodzie :confus ed:. Ja powoli nie wyrabiam ze swoimi sztywnymi palcami i myślę czy to przechodzi.Mam też pytanie dotycząće oczyszczania się organizmu przed porodem. Chodzi mi o żadką kupę . Ile dni przed porodem miałyście akcję z wolną kupą![]() . Ja ostatnio miałam, potem ze 2 dni spokoju i dzis ponownie. Raz na dzień lub częściej muszę do kibelka i tam po prostu sraczka |
|
|
|
#1656 |
|
Raczkowanie
|
martucha ja siusiaka myję tylko z zewnątrz, ale w czwartek ide na szczepienie to sie dopytam pediatry co i jak.
pomidora ja na rozstepy mam vichy, jest całkiem ok stosuje 5 dni i juz sa jasniejsze, minus tylko taki, ze kosztuje 95 zł ale trudno ja i przed ciaza mialam fatalny brzuch, to teraz musze działac.. a i zaczynam cwiczyc na razie tylko 15 minut dziennie rowerek, ale musze schudnac bo w nic sie nie mieszcze ;((( |
|
|
|
#1657 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ninaad Dady 2 nie są dużo mniejsze, są po prostu krótsze Właśnie kiedy najlepeij przejść na 3? jak kupa zacznie wyłazić na plecy ? ![]() Ycnan ![]() a maść też jest na rozstępy ( bo to też blizna ) Kaska mi drętwiały palce i już przeszło, dodatkowo mogę się wreszcie porządnie powyciągam rano bez strach że mnie skurcz łydki złapie ![]() Klarissa pisałaś o tym uszkodzeniu łechtaczki...to położna Ci tak powiedziała? czy sama tak wnioskujesz? Angelikaw moja też mało je, jak była z babcią to z butli zjadła 60ml mojego mleka i to na dwa razy ale przybiera ok, zobaczymy czy nic się nie zmieniło jutro na szczepieniu ![]() Weronisia to będziesz mogła w końcu nacieszyć się maleństwem w domku
Edytowane przez gabisun Czas edycji: 2010-10-18 o 13:31 |
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#1658 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a co do wypróżniania sie organizmu to najpierw mi wody odeszły a potem se siadłam na kibelku jeszcze,wczesniej nie miałam rzadkiej kupki ![]() ---------- Dopisano o 13:31 ---------- Poprzedni post napisano o 13:30 ---------- Cytat:
|
|
#1659 |
|
Raczkowanie
|
ycnan ja tez miałam cesarke i gin mi powiedziala zeby po 7-8 miesiacach zrobic usg blizny czy wszystko ok i jesli tak to mozna dzialac
|
|
|
|
#1660 |
|
Raczkowanie
|
dziewczyny smoczek można dawac od 4 tyg dopiero??czy dawałyscie wczesniej??wiadomo jak zasnie to wyciągnąć
|
#1661 |
|
Raczkowanie
|
Eveliouses ja miałam cc ale pytałam i moge cwiczyc, byle nie wysiłkowo i omijajac miesnie brzucha.. wiec zaczełam od rowerka, przysiadów itp.
---------- Dopisano o 13:36 ---------- Poprzedni post napisano o 13:34 ---------- u nas smoczek mlody dostał juz w szpitalu, tam pielegniarki same dawaly i od tej pory jak bardzo marudzi albo wyje to dostaje smoczek, czasem go mymła przez godzine a czasem zupełnie nie jest nim zainteresowany. Zasypia bez smoczka jak jest zmeczony, a jak jest marudny i ja go chce ululac to wtedy mu go daje, ale młody wypluwa jak zasnie. mamy taki z aventu jest b fajny bo mały i nie zasłania noska---------- Dopisano o 13:38 ---------- Poprzedni post napisano o 13:36 ---------- a to wiktor z tatusiem
|
|
|
|
#1662 |
|
Raczkowanie
|
kurcze,chyba tez spytam sie lekarki w czwartek bo chciałabym moj stacjonarny rowerek uruchomić
ale niewiem czy juz moge??!!---------- Dopisano o 13:40 ---------- Poprzedni post napisano o 13:38 ---------- ja też kupiłam taki malutki smoczus i pisze na nim od 0-3 mcy wiec chyba juz moge dawac
|
#1663 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#1664 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Normalnie z sentymentem już wspominam czas ciąży i to relaksujące wiszenie na wizażu.. ![]() Cytat:
![]() Ja reaguję alergicznie na żarty mojego tżta, że zaczynamy starania o córeczkę..(ale puki co niczego nie zaczęliśmy, ledwo mamy czas się zwyczajnie przytulić )Nie potrafię się ciągle ogarnąć z jednym szkrabem, nie wspominając o zajmowaniu się domem czy sobą.. Wiem, że będę potrzebowała oddechu..raczej kilkuletniego ![]() U mnie już kolejna prawie nieprzespana nocka.. Teo w dzień je pięknie co 3 godziny, za to w nocy sajgon.. Najchętniej ciągle miałby pierś w buzi, a ja jestem tak nieprzytomna, że nie potrawię iść za radą Tracy Hogg, odłożyć go do łóżeczka i przetrwać płacze.. W rezultacie mamy w łózku małego lokatora..Niby nam to nie przeskadza, ale jak się przyzwyczai ![]() Jestem blisko podjęcia decyzji o dokarmianiu na noc mieszanką ![]() Jutro idę do pediatry, żeby wreszcie rozsądził czy mamy tę skazę białkową, czy nie..może przez te krostki jest taki niespokojny.. Puki co zero mleka.. |
||
|
|
|
#1665 |
|
Rozeznanie
|
no i wczoraj miałam wam zdjęcie kocyka pokazać, a tu niespodzianka padł mi net....no nic zaraz wkleję fotkę
![]() a my byliśmy dziś u pediatry i tak: krostki - to jeszcze podobno hormony z mleka, a już myślałam że to jakaś skaza czy coś, ale p. doktor powiedziała, ze za wcześnie jest żeby to stwierdzić... ![]() napinanie się i czerwienienie przy kupie (ale taki na prawdę z wysiłkiem) zdarza się u maluchów często bo mięśnie są jeszcze niewykształcone i nieprzećwiczone, także nie ma się czym martwić, tylko masować brzuszek. nosek nam się ciągle przytyka w nocy, choć kataru nie ma - i na to dostaliśmy jakieś robione kropelki, mam nadzieję że pomogą a i stwierdziła też wiotkość krtani u Filipa i dlatego czasem charczy ale ogólnie wszystko w porządku i Filip waży już 4640g, czyli 1260g przytył od wagi z którą został wypisany ze szpitala . Rośnie mi więc mały klocuś .Weronisia - Super że wychodzicie, dużo zdrówka dla ciebie i Pascalka Gabisun- sliczna ta twoja Kinia elenka - u mnie też wyleciało coś takiego jak galareta, sporej wielkości, ale jeszcze w szpitalu ( i też się wystraszyłam czy wszystko ok) i pytałam położnej to mówiła, że ok i że tak ma być. waniliaania - śliczna ta twoja kruszynka martucha - nam położna mówiła, żeby delikatnie tylko odsuwać i przemywać, ale w szpitalu mówili żeby nie ruszać więc sama nie wiem , my tak delikatnie przemywamy, ale drżę jak to robię, bo mały strasznie się rusza i boję się coś uszkodzić...a oto kocyk, no muszę się pochwalić bo mi się strasznie podoba edit: falbala - super fota
|
|
|
|
#1666 |
|
BAN stały
|
Dziewczyny się zmartwiłam, jak wy odciągacie napletek
u nas jest maleńka dziurka i nic nie odciągam, tak mi położna mówiła.. Teraz się wystrachałam, nie chcemy żadnych zabiegów, co robić?
|
|
|
|
#1667 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny!!!!!!
u nas dzisiaj brzydko i deszczowo i sama nie wiem czy wychodzić z Małą. Właściwie to mi się nie chce. Własnie zastanawiam się nad leżaczkiem. Chciałabym taki, aby miał wibracje i rozkładał się aby dzidzius mógł też kimnąć sobie Fajna sprawa taki leżaczek, ma może któraś? Co do kolek: Mpik miałam Ci napisać jak Maja reaguje na herbatkę Plantex. Muszę powiedzieć, że jak raz wypiła 60ml tej herbatki to później było całkiem spokojnie, zrobiła kupkę, popurkała sobie i było ok. Później miałam problem bo cos jej sie odwidzialo i za Chiny nie chciała wziaść butelki do buzi. Następnie kupiłam sobie herbatkę MioBio dla matki karmiącej i od 3 dni ją piję i jestem mile zaskoczona. Wczoraj Maja tylko raz płakała (wcześniej nosiliśmy ją pół dnia a nawet potrafiła całego dnia nie przespać i zaczęły się nocna kolki). Wczoraj podawalam jej mimo wszystko sab simplex, ale dzisiaj jest spokojna, duzo spi (moze za sprawa melisy, która jest w herbacie). Dzisiaj wypiła też plantex i zobaczymy co bedzie dalej...Także odpukać jest ok i ja jestem na razie zadowolona, więc może spróbuj... elenka1 ja bym na Twoim miejscu powiedziała lekarzowi o tym jak najszybciej bo skrzepy takiej wielkości nie są normalne... Ja miałam niekompletne łożysko i mnie łyżeczkowali. Ogólnie to nadal trochę krwawie (minęło 5 tyg) . A wy dziewczyny krwawicie jeszcze? U mnie minęło 5 tyg i niby nie duzo, ale nadal krwawie Poza tym w ciąży miałam taką ładną buzię a teraz coś mnie osyfiło ostatnio.![]() falbala my raczej narazie nie będziemy się starać o rodzeństwo, choć sama zawszze chciałam mieć rodzeństwo mniej więcej w moim wieku... Będę trzymnać kciuki za Was ![]() Naked Twój Filipek to prawdziwy supermen ![]() Aaneczko masz super chłopaków! Muszę się pochwalić, że moje Maleństwo wczoraj pierwszy raz się do mnie uśmiechnęło tak na "trzeźwo", nie na śpiąco Moja to często jak zasypia to przewraca oczami i uśmiecha się
|
|
|
|
#1668 |
|
Raczkowanie
|
Ja też nie odciągam, jakoś mam stracha. Zreszta z tym odciaganiem to każdy mówi co innego i sama już nie wiem..... muszę chyba dziś przy kąpieli obadać....
|
|
|
|
#1669 |
|
Zakorzenienie
|
Martynka dziękujemy
a kocyk niezły, fajny prezent ![]() Dash ja miałam tą samą herbatkę, ale się skończyła i tż wcisnęli w aptece z Hippa Natal i jest paskudna, bo strasznie słodka ale trzeba jakoś zmęczyć bo drogie cholerstwo ![]() ---------- Dopisano o 14:30 ---------- Poprzedni post napisano o 14:27 ---------- a jeszcze zapomniałam napisac, że Mała zaplakala dzisiaj pierwszy raz prawdziwymi łzami jak ona biednie wyglądała, normalnie serce pęka ja nie wiem jak ja przeżyję jutro tą szczepionkę
Edytowane przez gabisun Czas edycji: 2010-10-18 o 14:32 Powód: Dra zamiast Dask :) |
|
|
|
#1670 |
|
Raczkowanie
|
gabisun szczepionki się jakoś nie boję, ale za to w czwartek jedziemy na jakieś badanie okulistyczne do Poznania (takie zalecenie dla wcześniaków) no i różnych opinii się już o tym nasłuchałam więc drżę jak liść..... ponoć najpierw zakraplają oczko, potem jakieś znieczulenie i zakładają jakieś usrojstwo metalowe co trzyma powiekę otwartą w czasie badania AAAAAAA będę wyła pewnie ......
szczepienie mamy 8 listopada Edytowane przez czita18 Czas edycji: 2010-10-18 o 14:50 |
|
|
|
#1671 |
|
Rozeznanie
|
hyba zadzwonie do mojego lekarza i poprostu dowiem sie czy skrzepy takiej wielkosci sa normalne
moja kruszynka usneła i mam troszke czasu dla siebie ![]() czita18 wierze ze sie boisz wizyty u okulisty, tez bym sie bala jeszcze bardziej niz szczepionki
|
#1672 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to trzymama kciuki, oby to badanie nie było takie męczące Cytat:
|
||
|
|
|
#1673 | ||||
|
Rozeznanie
|
Weronisia -super, ze WYCHODZICIE;-) w końcu cała rodzinka będzie w komplecie i to w domku!!!
Cytat:
Cytat:
![]() falbala - fajowa fota Takim to dobrze:0Cytat:
bo pije juz koperkową, rumiankową - ona swoja a ja swoja dzieki za info Cytat:
![]() Byłyśmy dzis u lekarza, mala na katarek dostala jakis kropelki robione w aptece. Na ten placz i kolki dostala Infacol zobaczymy czy cos dadza rade jak je stosujecie??zarloczek z niej jest i chetnie cos by ciagle jadla, ale staram sie dawac co 3 gora 2,5 godziny jak chce szybciej to oszukuje woda lub herbatka. dzis ja wazył 4350 przytyła w prawie 2 miesiace 1650 jak sie urodzila to wazyla 2700- czyli mamine mleczko sluzy mimo, że z butelki.
|
|
|
#1674 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
oczywiscie chyba mialo być przez ch ... literówka nie miałam gorączki, lozysko raczej urodziłam całe bo nikt nic nie mowił ze coś zostało, chyba ze przez nieuwagę położnej chociaz miałam temperature podwyzszona do 37 przez pierwsze 3 doby po wyjsciu ze szpitala, czyli 4, 5, 6 doba po urodzeniu małej ale sadze ze to zwykle przeziebienie bo gardlo drapało i katar ogromny miałam
06.06.2009 OLA Edytowane przez elenka1 Czas edycji: 2010-10-18 o 15:03 |
|
|
|
|
#1675 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
...Ale brzuszków robić nie wolno ![]() Twoje chłopaki rozbrajające ![]() Cytat:
![]() martynka81, super ten kocyk dash, sporo naszych mamuś ma leżaczki. I to chyba wszystkie z Fisher Price. My się też przymierzamy do zakupu Cytat:
![]() Cytat:
![]() My też jutro mamy szczepienia, a Borysek płacze takimi prawdziwymi łzami od tygodnia. Wczoraj to miał całe policzki mokre
|
||||
|
|
|
#1676 | |||
|
Zakorzenienie
|
dziękuje wam za wszystkie rady dotyczące mycia.. będę delikatnie zsuwać i myć bo schodzi ładnie więc trzeba podziałać..
Cytat:
![]() a co się stało że cię rodzinka wkurzyła? Cytat:
bosko!!!! Cytat:
![]() jacy podobni
|
|
|
#1677 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Eveliouses ja smoka dawalam juz wczesniej mam taki maly z aventuTez sie zastanawiam jak to jest z tymi pieluszkami, kiedy przejsc na wiekszy rozmiar. JA dopiero niedwano przeszlam na te od 3-6 jak Dawidek osiagnal wage 4kg. A te wieksze to mysleicie ze kiedy mozna juz kupowac? Jeku jak dzis mam super! Dalam tak zapobiegawczo Dawidkowi rano 3 kropelki sab simplex i ..... caly dzien nie placze, bawimy sie. Bylam w stanie zrobic pranie, posprzatac w kuchni, pokoju.... falbala - boskie to zdjecie ![]() martynka81 - super jest ten kocyk tez taki chce ;(dash ja kupilam lezaczek jest bardzo fajny wiec polecam http://allegro.pl/fisher-price-lezac...253906243.html ja tez dlugo krwawilam, jestem teraz w 6 tyg od porodu i dopiero od kilku dni na wkladce nic nie ma Edytowane przez waniliaania2009 Czas edycji: 2010-10-18 o 15:33 |
|
|
|
|
#1678 | |||
|
Zakorzenienie
|
Ninaad, no mnie też ceny szczepionek załamały. Nie szczepimy na rota wprawdzie, ale i tak za szczepionkę 5 w 1 każdowrazowo by było 140 zł, a za pneumokoki do tego 260, czyli co 2 mc wychodzi 400 zł. niestety, nie stać nas
Mój mąż to był tak oburzony, że można zarabiać na bólu dzieci (ta reklamówka połączonych szczepionek "mniej bólu, mniej łez" normalnie nas rozwala!). Trudno, moje dziecko będzie miało więcej bólu, bo chcę szczepić na pneumokoki. Jestem przerażona 4 wkłuciami w czwartek - chyba sama będę z nim płakać ![]() Ilonko, fajnie, że już u nas piszesz - i tak zaraz będziesz mamuśką pełną gębą. A teraz odpoczywaj sobie - potem nie będzie kiedy ![]() Marcia, gratulacje Weronisia, dziękuję za objaśnienia Cytat:
![]() Falbana, ja jeszcze nie ćwiczę, bo mi lekarz kazał czekać na kontrolę. A że ja leń jestem, to kontrolę dopiero w czwartek będę miała A do wagi już wróciłam jakiś czas temu, tylko rozstępy straszą okropne... A zdjęcie super ![]() Aaaannnaaaa, wiem, że trudno znieść płacz dziecka, ale czasem warto się przemęczyć, żeby nie mieć lokatora w łóżku Może uda wam sie z mieszanką!Martynka, kocyk nie w moim stylu, ale fajna pamiątka z niego będzie dla małego ![]() Cytat:
Cytat:
Tymcio 4 dni młodszy, waga przy wyjściu ze szpitala taka zama jak twojej małej, też tylko cycek wchodzi w grę i waga w czwartek wynosiła 4700! Lekarka prawie padła jak to zobaczyła My po spacerze, dzisiaj cały dzień sami jesteśmy, bo P. w koncu na próbę pojechał - szczęściarz ![]() A ja jestem zła, bo okaząło się, że po tym uszkodzeniu rogowki mimo brania antybiotyku nie mogę nosić soczewek jeszcze jakieś 1,5 mc, żeby się wygoiło ![]() U nas piękna pogoda - akurat na spacery
|
|||
|
|
|
#1679 |
|
Wtajemniczenie
|
mojemu maluszkowi wpadl wlos do oka ;( co robic? kurde sama sie nie boje mu wyciagac, a lez jeszcze tyle nie ma aby go wyplakal. Jutro mamy wizyte u pediatry.... Mialyscie cos podobnego?
|
|
|
|
#1680 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() My juz po usg bioderek. Lewe bioderko jeszcze nie do konca wykształcone i mamy szeroko pieluszkowac. Wlasnie sprawdzam co to znaczy i jak to sie robi. Ktoras Mamusia ma podobny problem? Olek ciagle marudny. Cala noc i teraz caly dzien. Nie chce spac, ryczy i chce jesc ciagle. Po raz pierwszy go oszukalam glukoza i nawet pociagnal z butli Juz nie wiem o co mu chodzi |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:14.

...jak ten czas zapiernicza...
Tzn, przez jakiś czas go faktycznie "boli" (wysila się przy bąkach/kupce), ale potem to już ściemnia 

:confus ed:. Ja powoli nie wyrabiam ze swoimi sztywnymi palcami i myślę czy to przechodzi.
Właśnie kiedy najlepeij przejść na 3? jak kupa zacznie wyłazić na plecy ? 

u nas jest maleńka dziurka i nic nie odciągam, tak mi położna mówiła.. Teraz się wystrachałam, nie chcemy żadnych zabiegów, co robić?
Poza tym w ciąży miałam taką ładną buzię a teraz coś mnie osyfiło ostatnio.
ale trzeba jakoś zmęczyć bo drogie cholerstwo
ja nie wiem jak ja przeżyję jutro tą szczepionkę