Problem z tesciowa - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-10-19, 20:03   #1
Onnaa88
BAN stały

Problem z tesciowa

Witam,moj problem dotyczy tesciowej.Mieszkam z TZ i jego rodzicami prawie rok za granica.Jestem z nim juz bardzo dlugo ale jestesmy mlodzi bo szybko zaczeliscy ze soba chodzic.Nie mamy planow typu zareczyny itd.zyjemy z dnia na dzien bo ja nie dawno prace stracilam,nie moge znalesc innej bo sezon sie skonczyl i jest bardzo ciezko.Wiec wracajac do tesciowej,na poczatku bylo fajnie chodzilam z nia na zakupy itd.a teraz prawie sie do siebie nie odzywamy,bo ja ciagle siedze w swoim pokoju i gapie sie w monitor szukajac pracy.Nie dawno przyszli do niej znajomi,posiedzieli troche czasu,zawolala swojego syna i mojego TZ (mieszka z nami jeszcze brat mojego TZ) i przedstawila ich znajomym,a mnie nie!!!siedzialam jak idotka w pokoju :/ chyba mnie nie traktuje zbyt powaznie :/

Edytowane przez Onnaa88
Czas edycji: 2010-10-19 o 21:07
Onnaa88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-19, 20:23   #2
Zaczarowana18
Rozeznanie

Dot.: Problem z tesciowa

Cytat:
Napisane przez Onnaa88 Pokaż wiadomość
Witam,moj problem dotyczy tesciowej.Mieszkam z TZ i jego rodzicami prawie rok za granica.Jestem z nim juz bardzo dlugo ale jestesmy mlodzi bo szybko zaczeliscy ze soba chodzic.Nie mamy planow typu zarenczyny itd.zyjemy z dnia na dzien bo ja nie dawno prace stracilam,nie moge znalesc innej bo sezon sie skonczyl i jest bardzo ciezko.Wiec wracajac do tesciowej,na poczatku bylo fajnie chodzilam z nia na zakupy itd.a teraz prawie sie do siebie nie odzywamy,bo ja ciagle siedze w swoim pokoju i gapie sie w monitor szukajac pracy.Nie dawno przyszli do niej znajpmi,siedzieli troche czasu,zawolala swojegon syna i mojego TZ (mieszka z nami jeszcze brat mojego TZ) i przedstawila ich znajomym,a mniw nie!!!siedzialam jak idotka w pokoju :/ chyba mnie nie traktuje zbyt powaznie :/
Bardzo dziwna sytuacja...Teściowa ok,może ma swoje humory,ale dlaczego Twój TŻ się Tobą nie zainteresował?! Rozmawiałaś z nim o tym?
Stary 2010-10-19, 20:43   #3
splenders
Raczkowanie

temat rzeka jesli chodzi o układy z teściowymi najważniejsze jest żeby Twój za Toba był i nigdy nie zostawiał Cię samej ,moim zdaniem powinnas z nim porozmawiać .Choć w takim przypadku bardzo ostrożnie dobierać słowa , bo tematyka syn i jego mamusia jest dosć drażliwym tematem pzdr i życze powodzenia
splenders jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-19, 21:12   #4
Onnaa88
BAN stały

Ta sytuacja jest swieza,bo stalo sie to dzisiaj,nie bylam w stanie z nim rozmawiac.Nie wiem czy on w ogole widzi jakis problem mi strasznie przykro z tego powodu bylo i tak sobie mysle dlaczego nie chciala mnie przedstawic,moze sie mnie wtydzi,albo nie chce nikomu pokazywac jaka to jej syn ma bezbadziejna kobiete ktora by jeszcze wtydu zrobila przy znajomych ehh,Ci znajomi przyszli tylko na chwile i wszystkich przedstawila tylko nie mnie.Moj TZ twierdzi,ze jego mama chciala tylko synow przedstawic i robie z tego afere nie potrzebnie,ale glupio mi bylo w koncu tu mieszkam,i jak oni przyszli i wszyscy zaczeli sie smiac w pokoju obok,a ja siedzialam jak glupia w pokoju to poczulam sie nikomu nie potrzebna ...

Edytowane przez Onnaa88
Czas edycji: 2010-10-19 o 21:33
Stary 2010-10-19, 22:02   #5
paula78
Zakorzenienie

Pal licho teściową ale co z zachowaniem twojego tż ?

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-19, 22:22   #6
reniferek01
Zakorzenienie

może 'teściowa' poczuła się urażona tym, że się nie odzywacie? może spróbuj naprawić kontakty z nią? niekoniecznie zakupy ale wspólna kawka albo pomoc przy posiłkach? tak byś wyszła choć na troche z pokoju i z nią pogadała

...
Pamiętaj: kiedy znów zdziczeję,
Odrzyj mnie z wichrów i ugłaskaj!
reniferek01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-19, 22:27   #7
201706190936
Konto usunięte

Cytat:
Witam,moj problem dotyczy tesciowej.Mieszkam z TZ i jego rodzicami prawie rok za granica.Jestem z nim juz bardzo dlugo ale jestesmy mlodzi bo szybko zaczeliscy ze soba chodzic.Nie mamy planow typu zareczyny itd.zyjemy z dnia na dzien bo ja nie dawno prace stracilam,nie moge znalesc innej bo sezon sie skonczyl i jest bardzo ciezko.Wiec wracajac do tesciowej,na poczatku bylo fajnie chodzilam z nia na zakupy itd.a teraz prawie sie do siebie nie odzywamy,bo ja ciagle siedze w swoim pokoju i gapie sie w monitor szukajac pracy.Nie dawno przyszli do niej znajomi,posiedzieli troche czasu,zawolala swojego syna i mojego TZ (mieszka z nami jeszcze brat mojego TZ) i przedstawila ich znajomym,a mnie nie!!!siedzialam jak idotka w pokoju :/ chyba mnie nie traktuje zbyt powaznie :/
a może myslała że jestes zajęta szukaniem pracy?.. zresztą nie wiem czemu oczekujesz od niej inicjatywy skoro sama jej nie przejawiasz?
201706190936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-19, 22:34   #8
mmk
Raczkowanie

no właśnie - z teściowa mogła nawet nie pomyśleć, ze coś zrobiła nie tak, ale twój TŻ nie powinien iść bez ciebie, albo ciebie zawołać - nie powinien udawać, ze nic się nie stało. To on powinien porozmawiać z mamą w tej sprawie, ale jak on nie widzi problemu to trochę dziwne - mój mąż (wcześniej chłopak) zawsze stawał za mną murem, nawet jak nie miałam racji,m ale skoro tak powiedziałam to widocznie tak ma m być - to jest teoria mojego męża. Więc jak koleżanka napisała wyżej - problemem nie jest teściowa, tylko Twój TŻ. Jak on będzie za Tobą, to teściowa złagodnieje.
A swoja drogą może jej przeszkadza, ze nie pracujesz, a że nie snujecie wspólnych planów na przyszłość typu małżeństwo z jej "ukochanym synkiem", nie wie czy będziesz tą jedyną - więc co myśli? "dlaczego mam na nią łożyć". Może po prostu zamknęłaś się w pokoju, wiecznie zajęta przy komputerze i ona się czuje, że ją "odrzucasz" - wcześniej pewnie więcej rozmawiałyście niż teraz. Popatrz na to z tej drugiej strony: przychodzi dziewczyna do domu, idzie do swojego pokoju i z niego nie wychodzi. Czemu ona nie chce ze mną rozmawiać, czy ja jej coś zrobiłam?
Ty uważasz, że to wina teściowej, ona, że Twoja i kółko się zamyka, problemy się nawarstwią i potem każda bzdura będzie powodem do "nienawiści". Porozmawiaj z teściową. Ale przede wszystkim z TŻ, może on wybada skąd u teściowej ta zmiana.
mmk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-19, 23:57   #9
Onnaa88
BAN stały

No niestety mnie TŻ nie broni,i nie bronił,kiedyś też pokłóciłam się z jego bratem on na mnie ryknął,ale mój TŻ przyznał racje bratu.Ostatnio zrobiłam się zamknięta w sobie przez brak pracy i inne kłopoty,i dlatego najlepiej chciałabym mieszkać sama i od wszystkich się odizolować,ale to nie możliwe niestety.

Edytowane przez Onnaa88
Czas edycji: 2010-10-19 o 23:58
Stary 2010-10-20, 08:26   #10
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
No niestety mnie TŻ nie broni,i nie bronił,kiedyś też pokłóciłam się z jego bratem on na mnie ryknął,ale mój TŻ przyznał racje bratu.Ostatnio zrobiłam się zamknięta w sobie przez brak pracy i inne kłopoty,i dlatego najlepiej chciałabym mieszkać sama i od wszystkich się odizolować,ale to nie możliwe niestety.
Hmm, z takim facetem widzisz swoją przyszłość? - z takim, który nie umie rodzinie powiedzieć o Tobie dobrego słowa, załagodzić sytuacji (przecież nie musi od razu kłócić się ze swoją rodziną, ale powiedzieć im zdecydowanie "to jest moja wybranka, traktujcie ją dobrze, liczcie się z nią"). Ale Ty również nie przyjmuj postawy sierotki Marysi i chłopca do bicia, tylko odzywaj się, przeprowadź z facetem ostrą rozmowę, powiedz co Ci nie pasuje. A jeśli to niczego nie da, to zwiewaj od nich wszystkich jak najszybciej.

A powrót do kraju (niekoniecznie na zawsze, ale na jakiś czas)?
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-20, 10:32   #11
Onnaa88
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Hmm, z takim facetem widzisz swoją przyszłość? - z takim, który nie umie rodzinie powiedzieć o Tobie dobrego słowa, załagodzić sytuacji (przecież nie musi od razu kłócić się ze swoją rodziną, ale powiedzieć im zdecydowanie "to jest moja wybranka, traktujcie ją dobrze, liczcie się z nią"). Ale Ty również nie przyjmuj postawy sierotki Marysi i chłopca do bicia, tylko odzywaj się, przeprowadź z facetem ostrą rozmowę, powiedz co Ci nie pasuje. A jeśli to niczego nie da, to zwiewaj od nich wszystkich jak najszybciej.

A powrót do kraju (niekoniecznie na zawsze, ale na jakiś czas)?
Czekam jeszcze troche na telefon w sprawie pracy,i juz mojemu TZ na pomnialam,ze chce wrocic do kraju nie bym zadowolony z tego.Nie zastanawialam sie nad tym jak wyobrazam sobie wspolna przyszlosc.Tak jak pisalam ze zyjemy z dnia na dzien,ja i on zgodnie twierdzimy,ze nie chcemy dzieci,slubu i zarenczyn.Tylko za jakis czas chcilabym zamieszkac z nim w Polsce,ale mu do tego nie spieszno.Poswiecilam sie i przyjechalam do niego tutaj choc nie do konca sobir tutaj radze.Bylamz nim dosc dlugo na odleglosc.W Polsce jakos rade sobie dawalam.Tutaj zagranica chcialam odlozyc na prawko i dalsza edukacje,ale moj pobyt sie przedluzyl i nie mam nawet kiedy isc na prawko,ani zapisac do szkoly.Zamiast myslec o sobie,mysle bardziej o nas,a on raczej tylko o sobie ...
Stary 2010-10-20, 15:21   #12
pycia17
Zakorzenienie

GG do pycia17

z Teściową tak już jest, ja na poczatku uważałam ze moja teściowa będzie inna a tu tak samo, jak jestem u mojego tż do sprzątam, gotuje za nia itp a ona i tak poprawia bo zupa za słona, że frytki mam kroić w powietrzu a nie na desce itp ja rozumiem pomagać ale nie wyręczać w obowiązkach domowych. ja TZtowi mówiłam że wole mieszkać w bloku ale na własny rachunek bo mieszkanie razem z teściami doprowadzi kiedyś do kłótni
pycia17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-20, 15:36   #13
AlicjaH
Rozeznanie

Powiem jako bardziej doświadczona posiadająca obecnie drugą teściową. Mieszkacie razem sytuacja jest trudna-fakt. Ja bym utrzymywała "poprawne" kontakty niż bardziej "zwarte". Taka zażyłość rzadko wychodzi na dobre. Bądz miła, sympatyczna ale to wszystko i najważniejsze jak znajdziesz pracę NA SWOJE ZMYKAJCIE a tż to pierdoła że tak postąpił
Stary 2010-10-21, 21:41   #14
mmk
Raczkowanie

Cytat:
Nie wiem ile masz lat, ale przyjdzie czas, ze będziesz chciała sobie życie ułożyć i mieć dzieci i normalny dom - z takim facetem jak piszesz tego nie widzę, albo on dorośnie i zmieni swoje postępowanie wobec Ciebie, albo daj sobie z tym spokój. Wyobraź sobie sienie z nim np. za 10 lat, on będzie z problemami chodził do rodziców, a Ty zawsze będziesz ta "druga" po matce - ja bym tego nie zniosła - ale, żeby jego rodzina Cię zaakceptowała przede wszystkim on to musi zrobić. I jedna zasadnicza rzecz - nie wolno wam - Tobie i Twojemu TŻ - publicznie prać brudów, wszystkie problemy powinniście obmawiać w cztery oczy. Ale i tak uważam, ze jak on jest taki teraz to po ślubie na lepsze się nie zmieni.

Moja teściowa na początku we wszystko się chciała wtrącać, do tego stopnia, że lepiej ode mnie wiedziała co mam w której szafce, jak mam wychowywać dzieci, bo przecież moje metody wychowawcze były złe, ale mąż powiedział stanowczo, że "skoro moja żona tak chce, to tak ma być" - teściowa trochę się poobrażała, ale jak przestaliśmy do nich jeździć zbyt często to jej przeszło - teraz mam najlepszą teściową na świecie - grunt to nie dać się jej wciskać w swój ogródek. Po latach nawet moje metody wychowawcze okazały się znakomite, teraz nawet radzi się mnie (żadnego ze swoich dzieci, tylko właśnie mnie) w różnych sprawach.
Moja rada w sprawie teściowej: trzeba ją od czasu do czasu pochwalić, że np. ładnie wygląda, robi najlepszy rosół na świecie itp. To jest połowa sukcesu w dobrych stosunkach synowo-teściowych.

A jak wolisz być sama to wracaj do kraju, i zobaczysz, czy Twój TŻ będzie za Tobą tęsknił, jak często ON będzie dzwonił, pisał, inicjował te rozmowy, czy nawet spotkanie - szkoda Twojego życia na kogoś, kto nie potrafi być całym sercem z Tobą. Za kilka lat obudzisz się z ręką w nocniku.
Życzę Ci powodzenia i żebyś zrozumiała czego naprawdę chcesz od życia.
mmk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości