|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#91 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Naraya - nowy środek antykoncepcyjny
Cytat:
![]() Bierz dziś i się nie martw, nie sądzę, by "coś się stało". |
|
|
|
|
|
#92 |
|
Przyczajenie
|
Czytam właśnie wszystkie wypowiedzi dotyczące nowego specyfiku. Sama dotychczas zażywałam Yasmin, pózniej Yasminelle ,wszystko było w porządku.
Przez 6 lat żadnego tycia, zatrzymywania wody w organizmie, spadku libido, pryszczy itp. Ogólnie problemy i skutki uboczne doustnej antykoncepcji nie dotyczyły mnie w nawet najmniejszym stopniu. Właśnie kończę 2 opakowanie i niestety zauważyłam znaczne pogorszenie cery+ niewielkie plamienia. Jeden wyprysk zaleczam, a rano wyskakują dwa już nie należę . Możliwe, że na takie działanie leków wpłynęła ta 2 mies przerwa, bo innego wyjścia nie widzę, zwłaszcza ze lek jest zamiennikiem czyli ma identyczny skład jak Yasminelle. Na chwilę obecną mam zamiar skończyć przepisane opakowania( łącznie 4) i jeśli nie będzie poprawy lub zauważę inne skutki uboczne dam sobie spokój z tym lekiem. |
|
|
|
|
#93 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Yasminelle - wątek zbiorczy cz. III
Moje Drogie, mam nadzieję, że będziecie potrafiły mi pomóc.
Od wczoraj staram się rozwiązać mój problem i kurcze jakoś mi nie idzie ![]() Wczoraj mój laryngolog zapisał mi garść dziwnych tabletek. Bardzo bym prosiła o pomoc, czy obniżają one działanie Yasminelle. A biorę: Fromilid 0,25 Eucorton Erdomed immunoglukan Będę bardzo wdzięczna za pomoc
|
|
|
|
|
#94 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#95 |
|
Przyczajenie
|
Witam wszystkich!
Zapewne ten temat był już poruszany ale może jednak ktoś mógłby mi odpowiedzieć na pytanie czy po Yasminelle któraś odczuła bardzo duży spadek libido? Jak tak to czy zmieniałyście tabletki i na jakie? Z góry dziękuje za odpowiedź.
|
|
|
|
|
#96 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
No właśnie w ulotce nic nie ma, dlatego zadałam pytanie na forum. |
|
|
|
|
|
#97 |
|
Konto usunięte
|
Witam..Też niedawno przepisana mi została Naraya. Zmieniłam z Cilestu, bo po nim dużo przytyłam..Ale chyba to zmiana na gorsze :/ co prawda biorę dopiero 4 tabletkę, ale jestem senna, nic mi się nie chce, ciężko mi się skupić, a co gorsze tak mi się w głowie kręci, że czuję się jak na karuzeli. A jak przeczytałam o problemach z cerą i o tym, że można przytyć..jeszcze tego mi brakuje :/ Ogólnie nie jestem zadowolona.
|
|
|
|
|
#98 |
|
Zadomowienie
|
Cześć Dziewczęta
ja też najpierw przerabiałam Yasminelle i były świetne ale cenowo koszmar:/ póżniej dostałam Novynette koszmar totalny ://ale cenowo lepiej i teraz dalej jestem na Yasminelle ale ide niedługo do gina i może spróbuje Naraya ale pytanie odnośnie libido ![]() miałyście spadek czy wręcz przeciwnie?
|
|
|
#99 |
|
Konto usunięte
|
Mi nie spadło
|
|
|
|
|
#100 |
|
Zadomowienie
|
a że tak zapytam jesteś może z Wrocławia? gdzie kupujesz tabletki i w jakiej cenie? jeśli można wiedzieć
|
|
|
#101 |
|
Konto usunięte
|
A tak, z Wrocławia. Ja kupiłam w aptece na psim polu, bo tutaj aktualnie mieszkam
Kosztowały 29 zł z groszami. W Galerii Dominikańskiej kosztują natomiast ponad 33 zł. Ale widziałam bodajże na poprzedniej stronie któraś dziewczyna pisała o aptece na Joannitów i tam jeszcze taniej
|
|
|
|
|
#102 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Sprawdź w ulotkach tych leków co dostałaś. W ulotce yasminelle sa wymienione niektóre typy antybiotyków, przy których trzeba stosować dodatkowe zabezpieczenie.
|
|
#103 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z tego co udało mi się znaleźć to te leki nie powinny mieć wpływu na antykoncepcję. Jednak według tego: http://bil.aptek.pl/servlet/interakcje/int_start zachodzą inne interakcje między lekami, które zażywasz. Mianowicie: Encorton i Fromilid -> Możliwy wzrost stężenia we krwi, a tym samym ryzyka nasilenia działań niepożądanych prednizonu (jednak słabiej niż w przypadku deksametazonu i metyloprednizolonu). Opisano dwa przypadki wystąpienia manii i psychozy. Encorton i tabletki anty -> Nasilenie terapeutycznego i toksycznego działania glikokortykosteroidu.
|
|
|
|
|
|
#104 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
każda kobieta reaguje inaczej, nie można stwierdzić jak mogą zachować się te tabletki dopóki nie weźmiesz przynajmniej 2-3 opakowań. ja również zmieniłam tabletki z cilestu na narayę z powodu tycia i libido równemu 0. problem mam teraz zupełnie inny - jestem pod koniec 2 opakowania a wczoraj robiłam sobie test ciążowy, bo mimo tego, że miałam normalnie krwawienie z odstawienia, to czuję się jakbym była w ciąży - reaguję na zapachy odruchem wymiotnym; humor zmienia mi się jak na karuzeli - raz się śmieję, za chwilę płaczę; słabo się czuję; bolą mnie jajniki i czasami rano mam mdłości; ogólnie moje samopoczucie jest fatalne. test zrobiłam tylko i wyłącznie dlatego, że możliwe jest krwawienie w czasie ciąży, panikarą nie jestem. pomóżcie dziewczyny, bo nie wiem co mam robić, mam ochotę rzucić je jak najszybciej, chociaż nie wiem, czy nie lepiej byłoby poczekać jeszcze z miesiąc - dwa, jak mój organizm się do nich przyzwyczai. o innych już nie myślę, brałam już chyba z 6 rodzajów, po każdym było coś nie tak, jeżeli z tymi mi się nie uda to poddaję się - antykoncepcja hormonalna nie jest dla mnie. może któraś z Was ma dla mnie jakąś radę... |
|
|
|
|
|
#105 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() wiesz, tylko czy mogłabyś mi napisać o co chodzi z tympredonizonem, deksametazoninem i metyloprednizolem? te składniki mają wpływ na tabletki anty? bo to, że są to silne leki, to ja wiem, ale encortonu już nie biorę, a pozostałe maksymalnie jeszcze przez tydzień, więc nie wiem czy w ciągu tygodnia mogę dostać psychozy wiem, że takie rzeczy dzieją się po stosowaniu leków po pół roku."Encorton i tabletki anty -> Nasilenie terapeutycznego i toksycznego działania glikokortykosteroidu. " co to znaczy? przepraszam, za banalne pytania ale nie mam pojęcia ![]() bardzo dziękuję Ci za pomoc ![]() wiesz co sprawdziłam tą cała anlizę na stronie którą podałaś (bardzo fajna, dziękuję za linka) i tam jest fromilid jako granulat do przygotowania zawiesiny doustnej, a ja mam fromilid w tabletkach... ---------- Dopisano o 19:10 ---------- Poprzedni post napisano o 19:08 ---------- Cytat:
Edytowane przez Trah Czas edycji: 2010-10-20 o 19:18 |
||
|
|
|
|
#106 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Też ostatnio miałam ten problem relacji leków z tabletkami.
![]() Jestem troszkę może zbyt ostrożna, ale założyłam sobie, że jeśli będę brała jakieś antybiotyki to zawsze będę stosować dodatkowe zabezpieczenie. W końcu ten tydzień jakoś da się przetrzymać z gumkami, a antybiotyków sie nie bierze ciągle
|
|
#107 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
chciałam się tylko upewnić: dodatkowe zabezpieczenie powinnam stosować przez okres brania antybiotyku i 7 dni po zakończeniu jego brania? a jeżeli na ten okres siedmiodniowy wychodzi przerwa, to nie robię przerwy, tylko biorę kolejne opakowanie. zgadza się?
|
|
|
|
|
|
#108 |
|
Zakorzenienie
|
jesli nie zrobiłaś zadnego bledu, nie pominelas tabletki ani nic to wydaje mi sie ze mozliwosc zajscia w ciaze jest rowne zeru. Czasami na sile sobie wynajdujemy rozne objawy, wnioskuje ze test wyszedl negatywnie?
Ja po tych tabletkach nie mialam zadnych skutkow ubocznych, za to po odstawieniu , a odstawilam jakies 2,5 tyg temu tylko dlatego bo zapomnialam 3 tabletek i jest mozliwosc ciazy, czulam sie jak na hustawce, placz, smiech na przemian = tragedia.
PEDAGOG ![]() Edytowane przez xxboo Czas edycji: 2010-10-20 o 19:34 |
|
|
|
|
#109 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
)Jeszcze prościej - połączenie tych dwóch leków (Encorton i Fromilid) może powodować silniejsze działanie Encortonu - a więc i większe ryzyko skutków ubocznych. Cytat:
Co do fromilidu to wydaje mi się, że zarówno w zawiesinie doustnej jak i w tabletkach jest ten sam skład (tzn te same składniki, różnić się mogą ewentualnie miligramy).
Edytowane przez wdowa_po_leninie Czas edycji: 2010-10-20 o 19:42 |
|||
|
|
|
|
#110 |
|
Konto usunięte
|
Nie będę tego więcej brać jeżeli po 1 opakowaniu nadal będę się tak czuć. Chyba nie po to się bierze tabletki, żeby sobie pogorszyć zdrowie i nastrój. Przy Cileście takich atrakcji nigdy nie miałam. A mam inne pytanie - może nie ten temat, ale zaryzykuje
Czy badania przed przepisaniem tabletek są płatne i ile mniej więcej trwa zrobienie takich badań? Jakie to w ogóle są? Ja oczywiście żadnych nie miałam, tabletki zostały przepisane chyba na oko :/
|
|
|
|
|
#111 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
oprócz tego, że te tabletki mają same w sobie skutki uboczne (psychozy i rożne inne ciekawostki) to wynika, że nie obniżają działania tabletek anty. czy dobrze zrozumiałam?
|
|
|
|
|
|
#112 |
|
Zakorzenienie
|
no nie po to sie je bierze, ale tez wszedzie jest napisane ze skutki uboczne mijaja po 3 opakowaniu...
|
|
#113 |
|
Przyczajenie
|
tak, stosowałam zgodnie z ulotką, hormony biorę już długi długi czas, nie jestem spanikowaną nastolatką.
po prostu nie miałam jeszcze NIGDY takich skutków ubocznych, pomyślałam jedynie o okresie zmiany tabletek (jeżeli chodzi o ewentualną ciążę), wiesz, różne scenariusze przychodzą do głowy ;-). wiem, że teoretycznie powinno minąć po 3 opakowaniu, ale nie wiem czy ja sobie ze sobą dam radę jeszcze przez miesiąc użytkowania ;-). |
|
|
|
|
#114 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jest to strona Ministerstwa Zdrowia więc powinna być wiarygodna - ale ciężko mi stwierdzić czy na 100% można się nią sugerować. Bądź co bądź przeszukałam jeszcze różne fora i nie znalazłam żadnej opinii mówiącej o tym, że któryś z tych leków wpływa na antykoncepcję.
|
|
|
|
|
|
#115 |
|
Zakorzenienie
|
no dla mnie te tabletki okazaly sie idealnie zadnych skutkow ubocznych, ja zanim zaczelam je brac to przejrzalam rozne tabletki pod wzgledem skladow. Wiedzialam ze jednego skladnika mam za duzo w tabletkich i np od niego wypadaly mi wlosy ginekolog poprosilam specjalnie o tabletki ktore zawieraja mniejsze stezenie tego hormonu i to byl strzal w dziesiatke
|
|
#116 |
|
Przyczajenie
|
hej dziewczyny mam pytanie o naraye bo tez mi je gin przepisal czy po naraya urusl wam biust a i jeszcze jedno moj gin powiedzial ze nie musze zaczynac od 1 dnia miesiaczki tylko moge od dowolnego dnia cyklu tylko musze odczekac 3 dni zeby zaczely dzialac czy to prawda?
|
|
|
|
|
#117 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ps. Ja sie całkiem dobrze czuję, fakt, biorę dopiero 5 dni, ale nie boli mnie brzuch, jak Microgynonie i ogólnie czuję się jak przedtem, kiedy nie brałam tabletek
|
|
|
|
|
|
#118 |
|
BAN stały
|
/post usuniety przez moderatora/
Edytowane przez jaga_2001 Czas edycji: 2010-10-21 o 21:43 Powód: zlamanie regulaminu |
|
|
|
|
#119 |
|
Przyczajenie
|
Hej! Ja Ci nie pomogę bo też zmieniam tab
A co do Encortonu to nie wiem na ile masz dużą dawkę ale ja też niestety miałam problemy laryngologiczne i przyjmowałam wszystki te środki z czego na Encorton reagowałam najgorzej, bo to jest steryd, żebyś później się nie zdziwiła jak włosy zaczną wychodzić Ci garściami i cera się mocno popsuje, chociaż życzę żeby tak nie było ja tak jak napisałam wcześniej miałam bardzo dużą dawkę i może dlatego tak mój organizm zareagował. Ponawiam pytanie czy któraś z Was odczuła duży spadek libido po yasminelle, czy zmieniła proszki jak tak to na jakie? Z góry dziękuje za odpowiedź. |
|
|
|
|
#120 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
wiem, że on ma silne skutki uboczne, ale myślę, że tak krótki okres czasu nie będzie powodował w moim organiźmie takiego spustoszenia. Napisałaś, że brałaś to wszystko co ja, czyli możesz potwierdzić, że wyżej wymienione leki nie mają wpływu na obniżenie skuteczności tabletek anty.? |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:44.

już nie należę

Bądź co bądź przeszukałam jeszcze różne fora i nie znalazłam żadnej opinii mówiącej o tym, że któryś z tych leków wpływa na antykoncepcję.