Ciąża u psa(suki) - Strona 27 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-10-16, 22:11   #781
_basia
Zadomowienie

Dot.: Ciąża u psa(suki)

Cytat:
Napisane przez kukis Pokaż wiadomość
No to teraz pojechałaś
Zapewne się przestraszyłaś - wiesz, trochę na to za późno, tą hodowlę zapewne da się łatwo znaleźć
Nie niczego się nie przestraszyłam, nie mam zamiaru się z wami spierać bo i tak odpowiedzi na pierwsze pytanie nie otrzymam
Już w 1 poście zostałam 'zjechana' więc na odpowiedź nawet nie liczę
_basia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-17, 09:22   #782
gunia 23
Rozeznanie

Basia, chyba się nie zrozumieliśmy. Jako osoby myślące, wyciągające wnioski oraz mające kontakt z bezdomnością psów/kotów jesteśmy przeciwne rozmnażaniu zwierząt bez uprawnień hodowlanych, czyli bez potwierdzenia, że dany pies/suka nie ma wad i jest zgodny ze wzorcem i można go rozmnażać. Ty wyskakujesz jak Filip z konopii z pytaniem, na które jeśli już dopuściłaś swoją suczkę powinnaś znać świetnie odpowiedź. Na ciążę trzeba się przygotować, a nie myśleć, jakoś to będzie... Ciągle zapominasz, że yorki są psami specyficznymi w hodowli, że porody mogą często kończyć się cesarskim cięciem i to nas oburza, że ktoś taki jak Ty, kto nie ma elementarnej wiedzy dotyczącej rozrodu psów bierze się za rozmnażanie. To nie są wiejskie kundelki, które najczęśćiej rodzą bez problemu. Gdzie tu jest miłość do psa ? Na forach znajdziesz dużo dobrych odpowiedzi, ale również masę głupot, dlatego polecam Ci chociażby książkę "Hodowla psów" K.Ścieśińskiego. Książka kosztuje prawie 50 złotych, ale mniemam że stać Cię, jeśli pokryłaś swoją suczkę yorka.

P.S Co do kwestii pani hodowczyni, która jest oszustką to mi ręce opadają. Jeden miocik na prawo, drugi na lewo. Myślę, że trzeba coś z tym zrobić, jak również z weterynarzem, jego też się da znaleźć. Dla dobra psów rzecz jasna.
gunia 23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-17, 10:08   #783
_basia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gunia 23 Pokaż wiadomość
Basia, chyba się nie zrozumieliśmy. Jako osoby myślące, wyciągające wnioski oraz mające kontakt z bezdomnością psów/kotów jesteśmy przeciwne rozmnażaniu zwierząt bez uprawnień hodowlanych, czyli bez potwierdzenia, że dany pies/suka nie ma wad i jest zgodny ze wzorcem i można go rozmnażać. Ty wyskakujesz jak Filip z konopii z pytaniem, na które jeśli już dopuściłaś swoją suczkę powinnaś znać świetnie odpowiedź. Na ciążę trzeba się przygotować, a nie myśleć, jakoś to będzie... Ciągle zapominasz, że yorki są psami specyficznymi w hodowli, że porody mogą często kończyć się cesarskim cięciem i to nas oburza, że ktoś taki jak Ty, kto nie ma elementarnej wiedzy dotyczącej rozrodu psów bierze się za rozmnażanie. To nie są wiejskie kundelki, które najczęśćiej rodzą bez problemu. Gdzie tu jest miłość do psa ? Na forach znajdziesz dużo dobrych odpowiedzi, ale również masę głupot, dlatego polecam Ci chociażby książkę "Hodowla psów" K.Ścieśińskiego. Książka kosztuje prawie 50 złotych, ale mniemam że stać Cię, jeśli pokryłaś swoją suczkę yorka.

P.S Co do kwestii pani hodowczyni, która jest oszustką to mi ręce opadają. Jeden miocik na prawo, drugi na lewo. Myślę, że trzeba coś z tym zrobić, jak również z weterynarzem, jego też się da znaleźć. Dla dobra psów rzecz jasna.

Wszystko doskonale zrozumiałam, ale swoje zdanie mieć mogę prawda?

Co do weterynarza uważam, że jest najlepszym jakiego znam, a bywałam u wielu i nie będę porównywać do niego takiego który na ostre zapalenie ucha u kundelka rzekł '' przejdzie, nic nie trzeba robić'' - to takich ludzi trzeba tępić, a nie tych którzy mają doświadczenie, wiedzę i podejście do tego co robią
Co do reprodukcji, wystarczy otworzyć gazetę w której jest masa ogłoszeń ''reproduktor, tanio'' - i co tacy ludzie też mają iść do wytępienia? Każdy w dzisiejszych czasach chce zarobić, a że w taki sposób to nie moja sprawa.

Któraś napisała ''I biznes się kręci'' - ja gdybym mogła to bym wszystkie pieski mojej suni zostawiła, bo wiem że tak jak jej tak i im byłoby u mnie dobrze- moja sucza zawsze jest czysta i nigdy nie była głodna, ma się gdzie wybiegać, pobawić uwierzcie mi nie cierpi- nie oddam ich do schroniska bo wiem jakie są w nim warunki (nie we wszystkich ale jednak w niektórych są ) pieski trafią do naprawdę dobrych rodzin (w tym bezdzietnych lub starszych ludzi - a w takich miłości co niemiara) które będzie stać na to żeby piesek był utrzymany tak jak trzeba i żeby miał dużo miłości. Myślicie że dałabym komuś kto kupuje psa dla dzieciaka jako zabawkę? W życiu, bo nie o to chodzi żeby zwierzę cierpiało w nowej rodzinie.

Sterylizacja - ok gdyby moja suczka biegała po ulicach to wtedy bym to zrobiła żeby nie zaszła w ciąże, ale ona większość czasu spędza w domu, jak wychodzi na spacery to ze mną albo po prostu biega sobie po ogródku gdzie żaden pies jej nie 'zaatakuje' .
Rozumiem was że sterylizacja w schronisku jest ważna, ale w moim przypadku raczej nie potrzebna.

Wracając do 'biznes się kręci' - uwierzcie mi jeśli tylko sprzedam te pieski to jakąś sumę przeznaczę na fundację pomagającą psom - bo nie są mi obojętne, codziennie na ulicach się widzi zagłodzone psy, a z tym robić coś trzeba.

Edytowane przez _basia
Czas edycji: 2010-10-17 o 10:10
Stary 2010-10-17, 10:47   #784
Diya
Raczkowanie

_basia Ty chyba na prawdę nie rozumiesz tego co Ci dziewczyny napisały..możesz kochać swojego psa biorąc go na spacery,karmiąc,czesząc,a le jeśli kochałabyś tą rasę to nie dopuściłabyś aby była krzyżowana na "lewo".Czy wiesz,że hodowcom zależy na tym,aby każde kolejne pokolenie danej rasy były udoskonalane?aby pozbyć się wad genetycznych?Jak myślisz,po co są testy psychiczne czy na dysplazje?A wg Ciebie wystawy to tylko zbędna formalność?Otóż nie,wystawy są po to by właśnie wybierać psy/suki,które sprowadzą się do zachowania i ulepszenia cech danej rasy,by w przyszłości nie rodziły się chore psy.A Ty nawet nie pofatygowałaś się by zrobić swojej suce hodowlankę(wystarczą 3 wystawy i odpowiednia ocena).Poza tym kryjąc swoją sukę nie poradziłaś się profesjonalistów czy fachowej literatury co potwierdza Twoje nieprofesjonalne podejście do sprawy.
Dla Ciebie Twoja suczka może być najpiękniejsza,ale skąd wiesz jaka jest pod względem genetycznym?Przecież o to właśnie chodzi w hodowli psów.
A weterynarza lepiej zmień,bo jeśli jego zdaniem suka powinna mieć szczenięta choć raz w życiu,to świadczy to o jego nikłej wiedzytak dla Twojej informacji ciąża u suki jest wielkim obciążeniem dla organizmu,a jedyne co każe jej mieć młode to instynkt.Zrozum,że psy to nie ludzie,że mają inne potrzeby i że to my jesteśmy odpowiedzialni za ich populację.
Diya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-17, 10:55   #785
_basia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Diya Pokaż wiadomość
_basia Ty chyba na prawdę nie rozumiesz tego co Ci dziewczyny napisały..możesz kochać swojego psa biorąc go na spacery,karmiąc,czesząc,a le jeśli kochałabyś tą rasę to nie dopuściłabyś aby była krzyżowana na "lewo".Czy wiesz,że hodowcom zależy na tym,aby każde kolejne pokolenie danej rasy były udoskonalane?aby pozbyć się wad genetycznych?Jak myślisz,po co są testy psychiczne czy na dysplazje?A wg Ciebie wystawy to tylko zbędna formalność?Otóż nie,wystawy są po to by właśnie wybierać psy/suki,które sprowadzą się do zachowania i ulepszenia cech danej rasy,by w przyszłości nie rodziły się chore psy.A Ty nawet nie pofatygowałaś się by zrobić swojej suce hodowlankę(wystarczą 3 wystawy i odpowiednia ocena).Poza tym kryjąc swoją sukę nie poradziłaś się profesjonalistów czy fachowej literatury co potwierdza Twoje nieprofesjonalne podejście do sprawy.
Dla Ciebie Twoja suczka może być najpiękniejsza,ale skąd wiesz jaka jest pod względem genetycznym?Przecież o to właśnie chodzi w hodowli psów.
A weterynarza lepiej zmień,bo jeśli jego zdaniem suka powinna mieć szczenięta choć raz w życiu,to świadczy to o jego nikłej wiedzytak dla Twojej informacji ciąża u suki jest wielkim obciążeniem dla organizmu,a jedyne co każe jej mieć młode to instynkt.Zrozum,że psy to nie ludzie,że mają inne potrzeby i że to my jesteśmy odpowiedzialni za ich populację.
Co może wg. Ciebie osoba mówiąca 'samo przejdzie'' na zapalenie ucha jest godna podziwu i uznania?

Nie znacie mojego weterynarza, nie wiecie ile psów uratował z najgorszych chorób to nie oceniajcie

Ja wiem co dla mojej suczki jest dobre, a co nie...
Myślicie że jestem jedyna która ma suczkę w ciąży? Wystarczy wejść na allegro gdzie jest pełno mieszańców a'la yorki oferujących reprodukcję lub sprzedaż szczeniąt niewiadomego pochodzenia.

Ja się już produkować nie będę, przedstawiłam wam moje racje ale to i tak grochem o ścianę bo nie potraficie zrozumieć tego co ja piszę, a wymagacie ode mnie zrozumienia...

Owszem ROZUMIEM i już nie oczekuje wypowiedzi na temat mojego psa, bo po rozmowie z weterynarzem wiem wszystko co wiedzieć powinnam

A więc miłe Panie dziękuję za wszystkie posty i życzę miłej niedzieli
Stary 2010-10-17, 11:08   #786
Diya
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez _basia Pokaż wiadomość
Co może wg. Ciebie osoba mówiąca 'samo przejdzie'' na zapalenie ucha jest godna podziwu i uznania?

Nie znacie mojego weterynarza, nie wiecie ile psów uratował z najgorszych chorób to nie oceniajcie

Ja wiem co dla mojej suczki jest dobre, a co nie...
Myślicie że jestem jedyna która ma suczkę w ciąży? Wystarczy wejść na allegro gdzie jest pełno mieszańców a'la yorki oferujących reprodukcję lub sprzedaż szczeniąt niewiadomego pochodzenia.

Ja się już produkować nie będę, przedstawiłam wam moje racje ale to i tak grochem o ścianę bo nie potraficie zrozumieć tego co ja piszę, a wymagacie ode mnie zrozumienia...

Owszem ROZUMIEM i już nie oczekuje wypowiedzi na temat mojego psa, bo po rozmowie z weterynarzem wiem wszystko co wiedzieć powinnam

A więc miłe Panie dziękuję za wszystkie posty i życzę miłej niedzieli
Co z tego,że uratował skoro zwiększa ryzyko chorób i śmierci innych suk polecając właścicielom swoich pacjentów krycie?może mieć wiedzę medyczną wyciągniętą ze studiów na temat leczenia chorób,ale jak widać na temat profilaktyki zero Skąd możesz wiedzieć co jest dla niej odpowiednie jeśli nie masz pojęcia o przebiegu ciąży u psów,o rozmnażaniu i genetyce?
Usprawiedliwiasz się mówiąc o tym,że inni też źle robią?!no brawo..gratuluję..
To akurat z Tobą rozmowa jest niczym grochem o ścianę,a skoro uciekasz z tego wątku to znaczy,że nie chcesz pogodzić się z krytyką.Weszłaś na forum mówiąc o ciąży swojej suczki i co,chciałaś oklasków od ludzi,którzy na co dzień walczą z pseudohodowlami? no wspaniale..
Może przejdź się do schronisk,zobacz ile psów tam cierpi,a dopiero potem rozmnażaj następne.Tylko może najpierw zastanów się nad faktem,że za duży podaż,za mały popyt,a Ty jeszcze zmniejszasz szansę znalezienia dla nich domów.
Aha i jeszcze jedno-jak mniemam będziesz swoje szczeniaki sprzedawać jako yorki?bo względem prawa kynologicznego psy bez rodowodów/metryk to kundelki,psy w typie rasy
pozdrawiam i również życzę miłej niedzieli
Stary 2010-10-17, 11:14   #787
_basia
Zadomowienie

Cytat:
Co z tego,że uratował skoro zwiększa ryzyko chorób i śmierci innych suk polecając właścicielom swoich pacjentów krycie?może mieć wiedzę medyczną wyciągniętą ze studiów na temat leczenia chorób,ale jak widać na temat profilaktyki zero Skąd możesz wiedzieć co jest dla niej odpowiednie jeśli nie masz pojęcia o przebiegu ciąży u psów,o rozmnażaniu i genetyce?
Usprawiedliwiasz się mówiąc o tym,że inni też źle robią?!no brawo..gratuluję..
To akurat z Tobą rozmowa jest niczym grochem o ścianę,a skoro uciekasz z tego wątku to znaczy,że nie chcesz pogodzić się z krytyką.Weszłaś na forum mówiąc o ciąży swojej suczki i co,chciałaś oklasków od ludzi,którzy na co dzień walczą z pseudohodowlami? no wspaniale..
Może przejdź się do schronisk,zobacz ile psów tam cierpi,a dopiero potem rozmnażaj następne.Tylko może najpierw zastanów się nad faktem,że za duży podaż,za mały popyt,a Ty jeszcze zmniejszasz szansę znalezienia dla nich domów.
Aha i jeszcze jedno-jak mniemam będziesz swoje szczeniaki sprzedawać jako yorki?bo względem prawa kynologicznego psy bez rodowodów/metryk to kundelki,psy w typie rasy
pozdrawiam i również życzę miłej niedzieli

Hmm nie uciekam Nie wiem czy wiesz ale jest niedziela, więc ludzie mogą mieć inne zajęcia niż siedzenie na forum

Ach pogodziłam się z krytyką która była na zasadzie tego że nic nie wiedziałyście o moim psie, czy ma rodowód czy nie i od razu mnie zjechałyście

Myślę, że moja suczka jest pod dobrą opieką więc nie muszę zasięgać waszych rad które i tak są typu ' sterylizacja bo ciąża=śmierć '

Nie musicie już marnować swojego jakże cennego czasu na jechanie mnie i mojego psa bo jest to naprawdę nie potrzebne
Stary 2010-10-17, 11:35   #788
Diya
Raczkowanie

nie chodzi o jechanie po Tobie,bo i tak zrobisz to co uważasz,my chcemy jedynie Cię uświadomić,bo na tym forum jest sporo osób które się lepiej od Ciebie i ode mnie znają na psach i ich hodowli.Czy np powinnaś się zajmować np naprawianiem samochodów bez odpowiedniej wiedzy i kwalifikacji?To jest na tej samej zasadzie co hodowla psów.Taka suka powinna mieć odpowiednią dietę,witaminy,odpowiedni o zapewniony ruch,robione badania.Gdyby hodowla psów na prawdę Cię interesowała to nie pytałabyś się o takie rzeczy na forum.
Twój pies może mieć rodowód,reproduktor także,ale jeśli ich potomstwo nie będzie mieć metryki/rodowodu to będzie tylko kolejnymi kundelkami/psami w typie rasy.Sama kiedyś uważałam,że pies bez rodowodu też jest rasowy,ale otworzyły mi się oczy dzięki ludziom,którzy popierają akcję rasowy=rodowodowy.A właśnie takie dyskusje mają to na celu,by choć jedna osoba się "nawróciła",by podchodziła profesjonalnie to opieki nad zwierzętami i hodowli.
Nie musisz sterylizować swojego psa(choć to w przyszłości wykluczyłoby ryzyko wielu chorób),ale rozmnażanie psów bez uprawnień jest nie na miejscu.Mam nadzieję,że poczytasz jeszcze na ten temat i sama dojdziesz do właściwych wniosków.
Stary 2010-10-17, 11:45   #789
_basia
Zadomowienie

Cytat:
nie chodzi o jechanie po Tobie,bo i tak zrobisz to co uważasz,my chcemy jedynie Cię uświadomić,bo na tym forum jest sporo osób które się lepiej od Ciebie i ode mnie znają na psach i ich hodowli.Czy np powinnaś się zajmować np naprawianiem samochodów bez odpowiedniej wiedzy i kwalifikacji?To jest na tej samej zasadzie co hodowla psów.Taka suka powinna mieć odpowiednią dietę,witaminy,odpowiedni o zapewniony ruch,robione badania.Gdyby hodowla psów na prawdę Cię interesowała to nie pytałabyś się o takie rzeczy na forum.
Twój pies może mieć rodowód,reproduktor także,ale jeśli ich potomstwo nie będzie mieć metryki/rodowodu to będzie tylko kolejnymi kundelkami/psami w typie rasy.Sama kiedyś uważałam,że pies bez rodowodu też jest rasowy,ale otworzyły mi się oczy dzięki ludziom,którzy popierają akcję rasowy=rodowodowy.A właśnie takie dyskusje mają to na celu,by choć jedna osoba się "nawróciła",by podchodziła profesjonalnie to opieki nad zwierzętami i hodowli.
Nie musisz sterylizować swojego psa(choć to w przyszłości wykluczyłoby ryzyko wielu chorób),ale rozmnażanie psów bez uprawnień jest nie na miejscu.Mam nadzieję,że poczytasz jeszcze na ten temat i sama dojdziesz do właściwych wniosków.

Ok.
Jeśli chodzi o witaminy, to codziennie dostaje 3 tabletki (już od jakiegoś tygodnia ponieważ czym wcześniej tym lepiej) na dworze jest praktycznie codziennie, odżywia się zdrowo dbam o to żeby codziennie jadła mięso takie jak trzeba, uwielbia warzywa/owoce więc też jej daje oczywiście z wyjątkami takimi jak np. winogron - pod tym względem chyba nic złego nie robię .
O sterylizacji pomyślę, teraz najważniejsze jest to żeby i suczka i maluszki były zdrowe
Stary 2010-10-17, 12:02   #790
Diya
Raczkowanie

najlepiej zrób też testy na rzepkę(wypadająca rzepka jest częstą przypadłością wśród małych psów).Na oczy też.Jeśli okaże się,że Twoja suczka ma wady genetyczne to prawdopodobnie przejdą one na szczenięta.Właśnie dlatego powinnaś była zrobić jej badania zanim ją pokryłaś..a skoro ma rodowód to mogłaś zrobić jej hodowlankę i nikt by się Ciebie nie czepiał.A teraz na świat przybędzie tylko nowych kundelków.
Owoce chyba niezbyt są odpowiednie dla psów,zawierają dużo cukrów.
Zresztą w sprawie żywienia poradź się jakiegoś dobrego hodowcy.
Stary 2010-10-17, 12:06   #791
_basia
Zadomowienie

Cytat:
najlepiej zrób też testy na rzepkę(wypadająca rzepka jest częstą przypadłością wśród małych psów).Na oczy też.Jeśli okaże się,że Twoja suczka ma wady genetyczne to prawdopodobnie przejdą one na szczenięta.Właśnie dlatego powinnaś była zrobić jej badania zanim ją pokryłaś..a skoro ma rodowód to mogłaś zrobić jej hodowlankę i nikt by się Ciebie nie czepiał.A teraz na świat przybędzie tylko nowych kundelków.
Owoce chyba niezbyt są odpowiednie dla psów,zawierają dużo cukrów.
Zresztą w sprawie żywienia poradź się jakiegoś dobrego hodowcy.
Ok. jeśli chodzi o karmę, przejść na tą dla szczeniąt? Podobno ma więcej witamin niż ta dla dorosłych psów
Stary 2010-10-17, 12:28   #792
Diya
Raczkowanie

wiadomo,że ma,bo młode psy są w okresie wzrostu więc potrzebują dodatkowej porcji witamin.Powtórzę jeszcze raz-zapytaj hodowców yorków czym oni karmili swoje psy,suki w ciąży i szczenięta,bardziej się na tym znają niż ja.I pamiętaj by od razu zapomnieć o wszystkich chappi, pedigree i temu podobnych specyfikach.
Stary 2010-10-17, 12:34   #793
winogronek
Wtajemniczenie

Przestaw suczkę stopniowo na Royal canin starter puppy.

winogronek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-17, 13:08   #794
_basia
Zadomowienie

Cytat:
wiadomo,że ma,bo młode psy są w okresie wzrostu więc potrzebują dodatkowej porcji witamin.Powtórzę jeszcze raz-zapytaj hodowców yorków czym oni karmili swoje psy,suki w ciąży i szczenięta,bardziej się na tym znają niż ja.I pamiętaj by od razu zapomnieć o wszystkich chappi, pedigree i temu podobnych specyfikach.
Nigdy jej nie dawałam tych karm, bo nie uważam ich za dobre

Cytat:
Napisane przez winogronek Pokaż wiadomość
Przestaw suczkę stopniowo na Royal canin starter puppy.

Codziennie dostaje Royal Canin Adult, dzisiaj kupię ten starter
Stary 2010-10-17, 13:41   #795
Wredonisia
Zadomowienie

GG do Wredonisia

najlepiej chyba zostać przy gotowej dobrej karmie w okresie ciąży i u maluszków do roku, bo żywienie domową karmą może nie dostarczyć wszystkich mikro makro elementów (albo w złej proporcji). Oczywiście przy gotowej karmie ostrożnie z tabletkami witaminowymi, żeby nie dać za dużo.
Wredonisia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-17, 13:43   #796
_basia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Wredonisia Pokaż wiadomość
najlepiej chyba zostać przy gotowej dobrej karmie w okresie ciąży i u maluszków do roku, bo żywienie domową karmą może nie dostarczyć wszystkich mikro makro elementów (albo w złej proporcji). Oczywiście przy gotowej karmie ostrożnie z tabletkami witaminowymi, żeby nie dać za dużo.
A od kiedy maluszkom dawać namoczoną karmę (starter) ?
Stary 2010-10-17, 18:54   #797
winogronek
Wtajemniczenie

Cytat:
A od kiedy maluszkom dawać namoczoną karmę (starter) ?
Tu masz info
http://www.srebrnywiatr.eu/porady/zy...w-mlodych.html

winogronek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-17, 19:19   #798
_basia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez winogronek Pokaż wiadomość
Dziękować
Stary 2010-10-19, 16:11   #799
csylwiac
Raczkowanie

Cytat:
Heheeee, jaka ja jestem głupia! Po co sterylizowałam swoja sunie, PO CO! Przecież jest tyle ogłoszeń małych dalmatow na sprzedaż, to czemu ja takiego wystawić nie mogę? Co tam, ze 10 innych, dorosłych dalmatyńczyków umiera w schroniskach

Cytat:
Co do reprodukcji, wystarczy otworzyć gazetę w której jest masa ogłoszeń ''reproduktor, tanio'' - i co tacy ludzie też mają iść do wytępienia? Każdy w dzisiejszych czasach chce zarobić, a że w taki sposób to nie moja sprawa.
Najlepiej powiedzieć, to nie moja sprawa i przejść obojętnie... Ja wole po takich jechac, bo jest ta malenka iskierka nadziei ze ich sumienie sie obudzi i pomeczy troszke

A wiesz co mnie rozwala na ulicach? To ze ludzie oceniają moja sunie na gora 3 lata, a w rzeczywistosci leci jej juz 9 roczek Dlaczego? A to dlatego ze nie posluchalam mojego weta "suka musi miec raz pieski"/"ciaza urojona minie po 1 miocie" i popytalam u kilku innych. Wynik? Ciaza urojona po ciazy bedzie jeszcze bardziej intensywna, a miot obciazy organizm. Suczka zostala wysterylizowana, a teraz cieszy oczy ludzi i moje, bo wyglada jakby dopiero rozkwitala, a tak naprawde staje sie powoli babunia. Inne suczki w jej wieku, dalmatynki ktore rodzily, wygladaja jak wraki.

Dla porownania - na zdjeciach moja psica i psica ktora ma za soba kilka miotow, wiek podobny...

Już nawet pomijając te cale zamieszanie z rodowodami. Ja nie miałabym totalnie NIC przeciwko takim ciążom jak ta, gdyby nie to ze w Polsce JUŻ są psy. Jest ich za dużo. To MY LUDZIE zabraliśmy psy z ich naturalnego środowiska i oswoiliśmy. To MY LUDZIE jesteśmy teraz za nie odpowiedzialni i to MY LUDZIE jako istoty MYŚLĄCE (hahaha ) powinniśmy ponieść tego konsekwencje i dążyć do ZMNIEJSZANIA a nie powiększania bezdomności.

Basiu, Twojej suni i maleństwom wszystkiego dobrego. Mam nadzieje ze ciąża przebiegnie prawidlowo, psiaki będą zdrowe i znajda wspaniale domki.

Dalmatyńczyki w Potrzebie - ile kropek tyle nieszczęść!
csylwiac jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-19, 18:15   #800
_basia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez csylwiac Pokaż wiadomość
Heheeee, jaka ja jestem głupia! Po co sterylizowałam swoja sunie, PO CO! Przecież jest tyle ogłoszeń małych dalmatow na sprzedaż, to czemu ja takiego wystawić nie mogę? Co tam, ze 10 innych, dorosłych dalmatyńczyków umiera w schroniskach

Najlepiej powiedzieć, to nie moja sprawa i przejść obojętnie... Ja wole po takich jechac, bo jest ta malenka iskierka nadziei ze ich sumienie sie obudzi i pomeczy troszke

A wiesz co mnie rozwala na ulicach? To ze ludzie oceniają moja sunie na gora 3 lata, a w rzeczywistosci leci jej juz 9 roczek Dlaczego? A to dlatego ze nie posluchalam mojego weta "suka musi miec raz pieski"/"ciaza urojona minie po 1 miocie" i popytalam u kilku innych. Wynik? Ciaza urojona po ciazy bedzie jeszcze bardziej intensywna, a miot obciazy organizm. Suczka zostala wysterylizowana, a teraz cieszy oczy ludzi i moje, bo wyglada jakby dopiero rozkwitala, a tak naprawde staje sie powoli babunia. Inne suczki w jej wieku, dalmatynki ktore rodzily, wygladaja jak wraki.

Dla porownania - na zdjeciach moja psica i psica ktora ma za soba kilka miotow, wiek podobny...

Już nawet pomijając te cale zamieszanie z rodowodami. Ja nie miałabym totalnie NIC przeciwko takim ciążom jak ta, gdyby nie to ze w Polsce JUŻ są psy. Jest ich za dużo. To MY LUDZIE zabraliśmy psy z ich naturalnego środowiska i oswoiliśmy. To MY LUDZIE jesteśmy teraz za nie odpowiedzialni i to MY LUDZIE jako istoty MYŚLĄCE (hahaha ) powinniśmy ponieść tego konsekwencje i dążyć do ZMNIEJSZANIA a nie powiększania bezdomności.

Basiu, Twojej suni i maleństwom wszystkiego dobrego. Mam nadzieje ze ciąża przebiegnie prawidlowo, psiaki będą zdrowe i znajda wspaniale domki.

Dziękuję.
Stary 2010-10-19, 18:55   #801
kukis
Zadomowienie

Sylwia, śliczna sunia
Zostaw Małą, zostaw proszę cię,
Ale ona tylko uśmiechnęła się, mówiąc - ma już tylko mnie...

kukis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-19, 19:13   #802
csylwiac
Raczkowanie

Moja "3 letnia" babunia

Stary 2010-10-20, 11:13   #803
edzina
Raczkowanie

Cytat:
Duże hodowle takie psy też za darmo oddają?
Po pierwsze nie jestes hodowca a pseudohodowca, więc się nie porownuj. Po drugie - tak. Zdarza się, że oddają, ale zazwyczaj starsze psy i już po kastracji. Prawdziwy hodowca spisuje umowę i pilnuje swojej marki, po to, żeby ludzie tacy jak Ty nie przynosili mu złej sławy. Dlatego w przypadku psów niehodowlanych jest zapis o kastracji.
Cytat:
Dziewczyno zastanów się nad sobą- Ty byś oddała za darmo wszystkie prawda? Ale jesteś dobroduszna ach!
Gdybym popelniła taki blad jak Ty? Tak. Bo byloby mi wstyd, że dopuscilam do tego, ze moja suka jest w ciazy, kiedy tysiace psow czekaja na domy. Od lat zajmuje sie szukaniem domow bezdomnym zwierzetom. Od lat lecze i doprowadzam je do porzadku za wlasne pieniadze. Wiec nie musze sie nad soba zastanawiac, bo moje zwierzaki sa wykastrowane i zadno z nich nie powiekszylo bezdomnosci. I irytuja mnie tacy ludzie, ktorzy nie widza tego nieszczescia w schroniskach, tylko siebie i swoje zachcianki.
Cytat:
Co do weterynarza na pewno ma wiedzę większą od Ciebie
No raczej sie nie popisal jesli chodzi o gloszenie pogladow o dobroczynnym wplywie ciazy. Albo po prostu celowo tak Ci powiedzial, bo przeciez ewentualna cesarka to kilka stow. Leczenie, szczepienie, odrobaczanie - kolejna kasa. W przypadku sterylki to wydatek jednorazowy. Gdyby kazdy kastrowal, to mialby duzo mniej prawda?
Cytat:
Co do dopuszczania nie skazałam mojej suczki na krzywdę, Ty nie będziesz mieć dzieci bo nie chcesz się na krzywdę skazywać?
A może się ''wysterylizowałaś'' ?
Tam gdzie koncza sie argumenty - zaczyna sie odnoszenie do ludzi. Ten schemat powtarza sie zawsze.
Tylko zapomnialas, ze jestesmy zupelnie inni. A poza tym Twoja suczka sama sie nie zaprowadzila do reproduktora. Skoro wiec juz porownujemy - to tak samo jakby Ciebie ktos zaprowadzil go goscia, ktory mialby Cie zaplodnic i mialabys urodzic dzieci, ktore zostana sprzedane. Fajnie nie? Wiec nie kompromituj sie porownywaniem zwierzat do ludzi w tym zakresie.
Cytat:
Nigdy nie spotkałam żadnego yorka w schronisku, nie wiem skąd u Ciebie taka nienawiść do tej rasy, może po prostu Cię nie stać na takiego psa?
Podalam Ci wyzej link do yorkow, ktore sa do oddania. Prosze bardzo - skoro masz takie swietne domy dla swoich szczeniakow jeszcze przed urodzeniem (bo po juz te domy zazwycaj rezygnuja i psy sprzedaje sie byle komu), to zrob cos pozytecznego i znajdz im dobre domy. Uwazasz, ze za malo jest psow w schroniskach?
Nie nienawidze rasy, ale nie rozumiem ludzi, ktorzy psuja prace prawdziwych hodowcow. Dlaczego nie postaralas sie o uprawnienia? Dlaczego nie jezdzilas z nia na wystawy? Bo co? Zal kasy? Obowiazkow? Bo lepiej zrobic to byle jak i zgarnac kase bez zadnych kosztow?
Cytat:
Wg. was najlepiej w ogóle zakazać psom rozmnażania się prawda?
50lat i będą gatunkiem na wymarciu...
Owszem. Dopoki schroniska są pełne, dopoki ludzie traktuja zwierzeta jak rzeczy, jak zabawki, jak prezenty czy jak worki treningowe - powinien byc zakaz rozmnazania psow niehodowlanych.
Chcialabym doczekac chwili, kiedy w schroniskach beda tylko zagubione psy, ktorych wlasciciele szukaja, niz owoce bezmyslnego rozmnazania pseudohodowcow. Jesli schroniska beda puste - slowa nie powiem na rozmnazanie i bede cieszyc sie kiedy zwierze bedzie w ciazy. Ale poki co - jest to dla mnie bezmyslnoscia totalna i brakiem odpowiedzialnosci.
Cytat:
O mojej suczce wiem naprawdę dużo gdyż jest z renomowanej i zarejestrowanej hodowli co nie powinno Cię interesować jak i to kim jest weterynarz
W takim razie pochwal sie jej rodowodem. I weterynarzem. Chyba sie nie wstydzisz?
Cytat:
Oj zdziwisz się bo Pani z hodowli będzie mi pomagała przy porodzie ;]
Kiedy bedzie potrzebna cesarka albo kiedy suka bedzie miala zatrucie ciazowe, to tylko wet Ci pomoze. I radze zebys miala go w pogotowiu nawet o 3 w nocy.
Cytat:
Przykre jest też to że dla niektórych z was ciąża u suczki = choroby/śmierć... Gdyby każda suka umierała podczas porodu, psów by już dawno na świecie nie było...
Nie kazda. Ale skoro tak lekko podchodzisz do ciazy swoje suki, to znaczy ze niewiele wiesz. To sa male psy. Zdarza sie, ze szczeniak utknie w trakcie porodu. Ze suka zacznie krwawic. W przypadku malego psa - licza sie minuty. Nie wspomne o wadach genetycznych szczeniat. Rozszep kregoslupa na przyklad.
Cytat:
Jestem za sterylizacją ale zwierząt bezdomnych -kotów, psów- które później masowo pojawiają się na ulicach...
Nie.. No proszę Cie.. A Tobie sie wydaje, ze te wszystkie psy i koty to z nieba spadly? Zrozum dziewczyno, ze ONE MIALY WLASCICIELI!
I potomkowie Twoje suczki skoncza tak samo. Jesli nie to pokolenie, to kolejne. Bo z kazdym kolejnym pokoleniem beda coraz mniej podobne do yorkow. Bo zapewne ktorejs z suczek zdarzy sie, ze pokryje ja kundelek. A wtedy nikt ich nie zechce, bo przeciez nie beda wygladaly jak yorki. Ty naprawde nie rozumiesz zaleznosci?
Rozmnazajac swoja suczke - rozkrecasz maszyne rozmnazactwa. Bo zrobia to kolejni i kolejni..
Cytat:
Jesli pomagalabys bezdomnym - to bylaby wtedy Twoja sprawa. Bo kazde nowe zwierze oznaczaloby smierc innego w schronisku.
Ci wszyscy ludzie, gdyby mieli takie obowiazki jak prawdziwi hodowcy - mogliby sobie wtedy hodowac.
Cytat:
Wracając do 'biznes się kręci' - uwierzcie mi jeśli tylko sprzedam te pieski
Pamietaj - kazdy potencjalny kupujacy - moze byc tym, ktory zglosi Twoja dzialalnosc do Urzedu Skarbowego.
I na koniec:
Cytat:
Chciałam żeby moja suczka miała pierwszy i ostatni raz młode, później po prostu nie będę jej dopuszczać.
Dobra. Podaj mi JEDEN argument za tym, ze powinna miec mlode. Tylko nie mow juz o argumencie weta, bo wysle Ci 10 innych, ktorzy temu zaprzecza.
JEDEN argument. Jesli nie znajde na niego kontrargumentu - przyznam Ci racje.
edzina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-20, 13:14   #804
Garadiela
Zadomowienie

Edzina madrze prawisz
Tylko ze nie dociera do ludzi ze rozmnazanie psow bez papiero jest conajmniej nie wlasciwe a wrecz szkodliwe...
A potem sa problemy z np nie zrosnietym ciemiaczkiem,wypadaniem rzepek,wadami zgryzu itd itp...
A potem przychodzi Pan Kowalski z 6 tyg szczeniakiem do weta i nagle sie dziwi jak mu sie mowi ze szczeniak powinien siedziec z matka dobre 2 tyg....
A na fazy rozwoju szczeniaka robia takie oczy
no bo jak to,przeciez to tylko pies
A nawet nie wiecie ile "yorkow"ostatnimi czasy trafia do schronu
Yorkow,foxow,tosy nawet sie ostatnio zdarzyly,labradory,haskac ze...
Te psy sie nie wziely z powietrza,nie rozmnazaja sie przez paczkowanie
A pozniej sa usypiane w schronie bo agresywne,bo nie da sie do psa podejsc...
Chore jest jak latwo ludzie bez zadnej wiedzy mnoza psy,ot tak zeby sie nacieszyc"slodkimi sceniackami"
Garadiela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-20, 15:43   #805
_basia
Zadomowienie

Weterynarz będzie w stanie przyjechać o 3 w nocy więc się nie martw o to Rodowód i nazwisko weterynarza? A wiesz co to prywatność?
Chyba nie... Pieski owszem sprzedam, ale to już moja sprawa.
Reszty nie komentuje bo już skończyłam tą daremną dyskusję z Tobą i innymi dziewczynami które nie potrafiły odpowiedzieć na pytania bo wolały się czepiać tego, że nie wysterylizowałam suczki - co jest oczywiście moją sprawą
Tym które udzieliły mi odpowiedzi na pytania na temat karmienia itp. oczywiście dziękuję
Stary 2010-10-20, 15:59   #806
carolinascotties
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez edzina Pokaż wiadomość

Dobra. Podaj mi JEDEN argument za tym, ze powinna miec mlode. ...
JEDEN argument. Jesli nie znajde na niego kontrargumentu - przyznam Ci racje.
Cytat:
Pieski owszem sprzedam, ale to już moja sprawa.
i wszystko na temat...

Renomowana hodowla Basiu to niestety nie jest - mam na mysli te, z ktorej masz suczke - poniewaz jak widac nie przeprowadzono z Toba wywiadu, nie uswiadomiono w temacie rasowy=rodowodowy... a na dodatek pokryto suke bez uprawnien samcem z hodowli...

Z dalsza dyskusja przeniesmy sie prosze do podwieszonego watku rasowy=rodowodowy

Toksyczny związek? https://youtu.be/5bw4jeTxHGA

Edytowane przez carolinascotties
Czas edycji: 2010-10-20 o 16:03
carolinascotties jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-20, 17:12   #807
kukis
Zadomowienie

Carolinascotties, wiesz, mnie to wcale nie dziwi, jak byłam na wystawie we Wrocławiu, rozmawiałam z hodowcą ONków. Pogawędziliśmy sobie trochę, powiedziałam, że w przyszłości jestem zainteresowana kupnem ONa. No to oczywiście się zaoferował, że jak coś, to do niego. Powiedziałam ok, ale raczej się zapatruje na psa niehodowlanego, bo szukam do sportu, a nie na wystawy. A on na to, że "niektórzy" hodowcy sprzedają psy bez papierów i żebym takich poszukała, skoro na wystawy nie chcę, bo taniej No to załamałam ręce i panu podziękowałam
Zostaw Małą, zostaw proszę cię,
Ale ona tylko uśmiechnęła się, mówiąc - ma już tylko mnie...

kukis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-21, 08:26   #808
maximuskennel
Przyczajenie

GG do maximuskennel Send a message via Skype™ to maximuskennel

Cytat:
Napisane przez carolinascotties Pokaż wiadomość
i wszystko na temat...

Renomowana hodowla Basiu to niestety nie jest - mam na mysli te, z ktorej masz suczke - poniewaz jak widac nie przeprowadzono z Toba wywiadu, nie uswiadomiono w temacie rasowy=rodowodowy... a na dodatek pokryto suke bez uprawnien samcem z hodowli...

Z dalsza dyskusja przeniesmy sie prosze do podwieszonego watku rasowy=rodowodowy
Jakby to była RENOMOWANA HODOWLA, to dzisiaj użytkowniczka "_basia" nie byłaby już w właścicielką suczki
ponieważ hodowca spisałby z nią przy sprzedaży umowę z zastrzeżeniem przepadku zwierzęcia w sytuacji wyprodukowania miotu bez papierów.
Szkoda, że nie podano publicznie danych pani "chodofczyni".... myślę, że nie jedna osoba na forum miałaby ochotę zatroszczyć się o to, żeby za takie praktyki (tj. krycie repem suki bez uprawnień) ów panią wyrzucili dyscyplinarnie z ZKwP.
Ale spokojnie, co się odwlecze, to nie uciecze.... kiedyś prawda w końcu wyjdzie na jaw

Edytowane przez maximuskennel
Czas edycji: 2010-10-21 o 08:28
maximuskennel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-21, 11:40   #809
csylwiac
Raczkowanie

Jak na moje oko to yoreczki z tego watku puknely sie tak o, a samiec wcale papierow nie mial, tylko jest nam to wpierane, bo... Bo niby jak tatusiem jest super reproduktor to nie bedziemy tak glosno krzyczec? Opadna nam kopary do ziemi?

Stary 2010-10-24, 18:15   #810
_basia
Zadomowienie

Może Ty się ''pukasz ot tak''
Gdyby się 'puknęły ot tak' to nie byłabym u reproduktora 3 razy
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości