|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3601 |
Zadomowienie
|
Dot.: Zapomniałam,zwymiowałam,z gubiłam tabletki,wzięte za dużo,tabletki a biegunka-z
|
![]() ![]() |
![]() |
#3602 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Zapomniałam,zwymiowałam,z gubiłam tabletki,wzięte za dużo,tabletki a biegunka-z
Cytat:
Najlepiej założyć najgorszy wariant i postępować tak jak radzi ulotka, niż optymistycznie stwierdzić: "pewnie jednak wzięłam" i zajść w ciążę (bo pigułka jednak nie została przyjęta). Tyle tylko, że napisałaś, iż poprzedniego dnia zapomniałaś połknąć pigułkę. Jeśli założysz, że tej 2 też nie wzięłaś - musisz przeczytać co mówi Twoja ulotka. W mojej od Yasminelle radzą skonsultować się z ginekologiem. Co piszą w Twojej - nie wiem, bo nawet nie napisałaś jakie pigułki bierzesz. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3603 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jeżeli przyjmie Pani zbyt wiele tabletek (przedawkowanie) Nie istnieją doniesienia o wystąpieniu ciężkich działań niepożądanych po jednoczesnym zażyciu wielu tabletek antykoncepcyjnych. Pominięta 1 tabletka w drugim tygodniu Powinna Pani przyjąć pominiętą tabletkę tak szybko, jak to możliwe, nawet jeśli oznacza to jednoczesne przyjęcie dwóch tabletek, a kolejne zażywać o stałej porze. Skuteczność antykoncepcyjna preparatu jest zachowana i nie trzeba stosować dodatkowych metod zapobiegania ciąży. no nikt nie wpadnie na to co lepiej zrobić, wziąć ewentualnie jedną nadprogramową czy nie wziąć wcale ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3604 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3605 |
Zakorzenienie
|
przejrzałaś mnie. pasjami wyśmiewam osoby nie potrafiące przeczytać ulotki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3606 |
Wtajemniczenie
|
Hej
zapomniałam wczoraj tabletki ( 3 tydzień, 5 tabletek do końca) dziś o 12 to zobaczyłam i szybko wzięłam ( 18 godzin opóźnienia, zawsze biorę o 17) mam normalnie dokończyć opakowanie a następne opakowanie brać bez robienia 7 dniowej przerwy ? w takim przypadku nie muszę się dodatkowo zabezpieczać, prawda? |
![]() ![]() |
![]() |
#3607 |
Raczkowanie
|
Witam,mam tak pokrecona dosc sytuacje wiec zmienialam tabletki z Milvane ( trojfazowe) na Novynette ( z powodu plamien i przytycia). 19stego pazdziernika wzielam 1 tabletke Novynette wszystko bylo okej nie mialam plamien. 23 pazdziernika odbulam stosunek (bez wytrysku) wzielam tabletke o 1 w nocy ( zwykle biore o 22;30) po czym rano ok 9 mialam 1 razowa wodnista biegunke a dzis wystapily plamienia. Czy jest jakies ryzyko zajscia?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3608 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#3609 |
Raczkowanie
|
napewno? tzn dodadkowo wiem,ze nie było wytrysku no i niby minelo wiecej czasu,ale martwi mnie to plamienie ktore sie dzis zaczelo..
|
![]() ![]() |
![]() |
#3610 |
Raczkowanie
|
frikkk, odnosnie biegunki, to to powinnas miec wyjasnione w ulotce...
Jesli tej informacji nie ma, to wdowa_po_leninie ma racje, tabletka wchłania się max 4h od wzięcia, wiec jeżeli biegunka wystąpiła później, to nie ma powodów do obaw, zwłaszcza, ze nie doszło do wytrysku. |
![]() ![]() |
![]() |
#3611 |
Raczkowanie
|
na ulotce pisze 3-4 godziny,ehh chyba nie ma sie co filmowac skoro nie bylo wytrysku? a wszystko wina alkoholu ;p
|
![]() ![]() |
![]() |
#3612 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie mam dostępu do ulotki Novynette (która swoją drogą nie jest chyba aż tak dopracowana jak np yasminelle), ale to są reguły, które obowiązują przy wszystkich tabletkach jednofazowych dwuskładnikowych (a więc właśnie novynette, yasminelle, yasmin, logest, harmonet itp ![]() Cytat:
Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3613 |
Raczkowanie
|
mam jeszcze jedno pytanie. ja zmienialam tabletki z milvane na novynette. wzielam caly blister milvane do konca. potem przerwa 7 dni i od nast dnia rozpoczelam novynette. nie wiem czy dobrze zrobilam. dodam,ze w czasie przerwy ani w czasie brania novynette nie mialam zadnego skonczonego stosunku. od kiedy jestem zabezpieczona?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3614 |
Zakorzenienie
|
cześć - tylko mnie nie mordujcie że pytam, ale chyba szybciej mi ktoś chętny odpisze niz ja cały wątek przegrzebię...
Czytałam pierwszy post i ulotke i wszystko co mogłam ale wciąż nie znam odpowiedzi na moje pytanie. Co jeżeli zapomniałam tabletki i nie wiem kiedy? ![]() Dziś jest drugi tydzień i sobie policzyłam że którąś pominęłam, ale nie mam pojęcia którą ![]() Łączyć 2 opakowania czy co ma być to będzie, a łączenie nic tu nie zmieni? |
![]() ![]() |
![]() |
#3615 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3616 |
Raczkowanie
|
cześć, słuchajcie
biore tabletki już od stycznia nie miałam zadnej dłuzszej przerwy niż 1 tydzien (regulaminowy) niedawno miałam okres, wczoraj zapomniałam wziąć 2 z op. tabletke (1 tydzien) czy musze stosować metody mechaniczne ? czy jestem juz na tyle chroniona przez te 10 miesiecy ze nie musze sie bac 20 godzinnej zwłoki? prosze o odpowiedzi, z gory dziekuję |
![]() ![]() |
![]() |
#3617 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez vacations Czas edycji: 2010-10-28 o 20:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3618 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
chodzi o to, że nie miałam stosunków w tygodniu przerwy.. naprawde to nie robi żadnej różnicy? przecież podczas miesiączki też jestem chroniona więc po 1 tabletce też powinnam byc juz chroniona.. mimo ze mineło 20 godz.... ???? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3619 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
I tak, to ile bierzesz tabletki nie robi żadnej różnicy. Ciążą się nie martw ale zabezpieczaj się dla własnego dobra teraz przez ten tydzień. |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3620 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3621 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
czyli jeśli bede brac teraz rgularnie tabletki a przez pierwszy tydzien teraz nie bede uzywac prezerwatywy to ciąża mi nie grozi ? przepraszam to juz ostatnie pytanie, bardzo prosze o odpowiedz i dam Wam juz spokoj ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3622 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ulotka jasno mowi: "Pominięta 1 tabletka w pierwszym tygodniu Powinna Pani przyjąć pominiętą tabletkę tak szybko, jak to możliwe, nawet jeśli oznacza to jednoczesne przyjęcie dwóch tabletek, a kolejne zażywać o stałej porze. Przez następne 7 dni trzeba stosować dodatkowe metody antykoncepcyjne (metody mechaniczne). Jeżeli w tygodniu poprzedzającym pominięcie tabletki utrzymywała Pani stosunki seksualne, istnieje możliwość zajścia w ciążę. Powinna Pani niezwłocznie poinformować o tym lekarza. " i wszystko jasne.
![]() |
#3623 |
Konto usunięte
|
biore tabletki jestem w trakcie 1 opakowania [1blister] biore je 2 tygodnie, zaczelam brac w 1 dzien miesiaczki i mam pytanie troche z innej beczki.
mialam tylko 2 poslizgi raz godz pozniej, raz 3 godz ozniej wzielam tabletke, czy to zmniejsza skutecznosc? moge juz kochac sie bez zprezerwatyw? mm jakies wewnetrzene schizy ![]() acha i czy mam sie martwic jesli po skonczeniu 1 blistru - microgynon nie dostane okresu czy dostane jakos pozniej mam sie martwic? mialam nieregularne okresy bardzo i nie wiem czy po 1 blistrze tak od raz dostane okres i sie zastanawiam nie mam komu sie spytac moje znajome nie biora tabletek;/ |
![]() ![]() |
![]() |
#3624 |
Raczkowanie
|
co do opóźnień jest ok. możesz się spóźnić max 12 h. zobacz sobie w ulotce co najwyżej zrobić jakbyś się kiedyś spóźniła więcej
![]() możesz bez prezerwatyw, wzięłaś pierwszego dnia okresu, czyli już pierwsza tabletka Cię zabezpieczyła. tylko uważaj na jeszcze dwie rzeczy: - interakcje z innymi lekami - wymioty/ostra biegunka (też zerknij do ulotki) obstawiam, że raczej ten okres dostaniesz (ściślej - krwawienie z odstawienia), a jak nie to się nie martw, zdarza się że go nie ma. jak drugi raz się nie pojawi to idź do ginekologa (to też jest napisane albo powinno być w Twojej ulotce).
Cause it's my problem if I wanna pack up and run away, it's my business if I feel the need to smoke and drink and swear, it's my problem, it's my problem if I feel the need to hide it's my problem if I have no friends and feel I want to die. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3625 |
Konto usunięte
|
dziekuje bardzo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3626 |
Raczkowanie
|
Hej, przepraszam, że pytam, ale wątek jest dość obszerny i ciężko mi znaleźć tu odp na moje wątpliwości...
Otóż w sobotę nie wzięłam 1 tabletki, była to 8 z opakowania. Wzięłam ją dopiero po 24h, czyli tak jakby w ogóle ją pominęłam, bo nie wzięłam dwóch na raz... W tym czasie dostałam okres. I teraz nie wiem, czy mam dokończyć to opakowanie i zacząć od razu następne, bez 7-dniowej przerwy czy jak to zrobić? I jak z działaniem antykoncepcyjnym? Proszę o odpowiedź.. ![]()
#3627 |
Zakorzenienie
|
dziękuję bardzo za odpowiedź
![]() może jeszcze ktoś wypowiedziałby sie żeby całkiem rozwiać moje wątpliwości? ![]() Na logike i z info z ulotki, łączy sie tylko w 3 tygodniu, a ja nie wzięłam w 1 lub 2, ale taka panikara jestem że wolałabym żeby ktoś mi definitywnie powiedział że łączenie nie ma sensu ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3628 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3629 |
Zakorzenienie
|
dziękuję
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3630 |
Raczkowanie
|
Mam pytanko odnośnie określenia "silna biegunka".
Silna, czyli jaka? Dziś o 8 wzięłam tabletkę (2 tydzień z opakowania). Od tamtego momentu do teraz byłam w ubikacji 2 razy (stolec płynny). Brzuch mnie nie boli, nie gania mnie co 10 minut itd. W sumie wczoraj wieczorem tez z 4 razy musiałam odwiedzić z tego powodu ubikacje, ale mama poleciła mi mąkę ziemniaczana i zadziałała chyba :P a tabletka brana rano, wiec w sumie to nie ma znaczenia. Moje pytanie tyczy się dnia dzisiejszego, czy na wszelki wypadek brać kolejna tabletkę? Na razie nie czuje, abym musiała znowu biec do ubikacji, wiec w sumie ta biegunka chyba nie jest taka "silna". Nie chciałabym brać kolejnej tabletki dziś, bo w tamtym miesiącu tez przez przypadek skróciłam sobie cykl o jeden dzień, a mi trochę to w tym miesiącu nie pasuje ;/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:21.