Zapomniałam, zwymiotowałam, pomyliłam kolejność, tabletki a biegunka - Strona 121 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-10-21, 17:38   #3601
roxaneczka
Zadomowienie

Dot.: Zapomniałam,zwymiowałam,z gubiłam tabletki,wzięte za dużo,tabletki a biegunka-z

Cytat:
Napisane przez monius9 Pokaż wiadomość
to słabo z czytaniem ze zrozumieniem, bo ja odpowiedz znalazłam.
chyba u Ciebie ;] uwaznie nie przeczytalas mojej wypowiedzi bo napisalam ze nie pamietam czy wzielam czy nie i co robic w tkaiej sytuacji a nie, ze nie wzielam, bo zgubiłam
roxaneczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-21, 17:52   #3602
Black Rainbow
Zadomowienie

Dot.: Zapomniałam,zwymiowałam,z gubiłam tabletki,wzięte za dużo,tabletki a biegunka-z

Cytat:
Napisane przez roxaneczka Pokaż wiadomość
chyba u Ciebie ;] uwaznie nie przeczytalas mojej wypowiedzi bo napisalam ze nie pamietam czy wzielam czy nie i co robic w tkaiej sytuacji a nie, ze nie wzielam, bo zgubiłam
Skoro nie wiesz jak było, to chyba logiczne jest (przynajmniej moim zdaniem), że zakładasz, iż tej pigułki jednak nie połknęłaś.

Najlepiej założyć najgorszy wariant i postępować tak jak radzi ulotka, niż optymistycznie stwierdzić: "pewnie jednak wzięłam" i zajść w ciążę (bo pigułka jednak nie została przyjęta).

Tyle tylko, że napisałaś, iż poprzedniego dnia zapomniałaś połknąć pigułkę. Jeśli założysz, że tej 2 też nie wzięłaś - musisz przeczytać co mówi Twoja ulotka. W mojej od Yasminelle radzą skonsultować się z ginekologiem. Co piszą w Twojej - nie wiem, bo nawet nie napisałaś jakie pigułki bierzesz.
Black Rainbow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-21, 19:00   #3603
monius9
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez roxaneczka Pokaż wiadomość
może mam jakąś cudowną mozillę która pokazuje co innego niż innym albo może po prostu umiem wyciągać logiczne wnioski...

Jeżeli przyjmie Pani zbyt wiele tabletek (przedawkowanie)
Nie istnieją doniesienia o wystąpieniu ciężkich działań niepożądanych po jednoczesnym zażyciu wielu tabletek antykoncepcyjnych.

Pominięta 1 tabletka w drugim tygodniu
Powinna Pani przyjąć pominiętą tabletkę tak szybko, jak to możliwe, nawet jeśli oznacza to jednoczesne przyjęcie dwóch tabletek, a kolejne zażywać o stałej porze.
Skuteczność antykoncepcyjna preparatu jest zachowana i nie trzeba stosować dodatkowych metod zapobiegania ciąży.

no nikt nie wpadnie na to co lepiej zrobić, wziąć ewentualnie jedną nadprogramową czy nie wziąć wcale
monius9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-21, 21:30   #3604
roxaneczka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez monius9 Pokaż wiadomość
może mam jakąś cudowną mozillę która pokazuje co innego niż innym albo może po prostu umiem wyciągać logiczne wnioski...

Jeżeli przyjmie Pani zbyt wiele tabletek (przedawkowanie)
Nie istnieją doniesienia o wystąpieniu ciężkich działań niepożądanych po jednoczesnym zażyciu wielu tabletek antykoncepcyjnych.

Pominięta 1 tabletka w drugim tygodniu
Powinna Pani przyjąć pominiętą tabletkę tak szybko, jak to możliwe, nawet jeśli oznacza to jednoczesne przyjęcie dwóch tabletek, a kolejne zażywać o stałej porze.
Skuteczność antykoncepcyjna preparatu jest zachowana i nie trzeba stosować dodatkowych metod zapobiegania ciąży.

no nikt nie wpadnie na to co lepiej zrobić, wziąć ewentualnie jedną nadprogramową czy nie wziąć wcale
nie rozumiem po co ten smiech ? smieszne ze ktos ma problem ? dobra rozumiem ze ciezko posluzyc dobra rada lepiej wysmiac, ze ktoś nie wie
roxaneczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-21, 21:36   #3605
monius9
Zakorzenienie

przejrzałaś mnie. pasjami wyśmiewam osoby nie potrafiące przeczytać ulotki
monius9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-25, 13:03   #3606
Narc
Wtajemniczenie

Hej
zapomniałam wczoraj tabletki ( 3 tydzień, 5 tabletek do końca) dziś o 12 to zobaczyłam i szybko wzięłam ( 18 godzin opóźnienia, zawsze biorę o 17)
mam normalnie dokończyć opakowanie a następne opakowanie brać bez robienia 7 dniowej przerwy ? w takim przypadku nie muszę się dodatkowo zabezpieczać, prawda?
Narc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-25, 13:53   #3607
frikkk
Raczkowanie

Witam,mam tak pokrecona dosc sytuacje wiec zmienialam tabletki z Milvane ( trojfazowe) na Novynette ( z powodu plamien i przytycia). 19stego pazdziernika wzielam 1 tabletke Novynette wszystko bylo okej nie mialam plamien. 23 pazdziernika odbulam stosunek (bez wytrysku) wzielam tabletke o 1 w nocy ( zwykle biore o 22;30) po czym rano ok 9 mialam 1 razowa wodnista biegunke a dzis wystapily plamienia. Czy jest jakies ryzyko zajscia?
frikkk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-25, 14:06   #3608
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Narc Pokaż wiadomość
Hej
zapomniałam wczoraj tabletki ( 3 tydzień, 5 tabletek do końca) dziś o 12 to zobaczyłam i szybko wzięłam ( 18 godzin opóźnienia, zawsze biorę o 17)
mam normalnie dokończyć opakowanie a następne opakowanie brać bez robienia 7 dniowej przerwy ? w takim przypadku nie muszę się dodatkowo zabezpieczać, prawda?
Tak, jak połączysz opakowania to wszystko będzie ok

Cytat:
Napisane przez frikkk Pokaż wiadomość
Witam,mam tak pokrecona dosc sytuacje wiec zmienialam tabletki z Milvane ( trojfazowe) na Novynette ( z powodu plamien i przytycia). 19stego pazdziernika wzielam 1 tabletke Novynette wszystko bylo okej nie mialam plamien. 23 pazdziernika odbulam stosunek (bez wytrysku) wzielam tabletke o 1 w nocy ( zwykle biore o 22;30) po czym rano ok 9 mialam 1 razowa wodnista biegunke a dzis wystapily plamienia. Czy jest jakies ryzyko zajscia?
Ewentualne biegunki są niebezpieczne jeśli wystąpią do 4ech godzin od wzięcia tabsa - u Ciebie minęło więcej, więc żaden problem, plamienie może być wynikiem brania nowych tabsów (do 3ech pierwszych opakowań często się zdarzają)

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-25, 14:18   #3609
frikkk
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wdowa_po_leninie Pokaż wiadomość
T

Ewentualne biegunki są niebezpieczne jeśli wystąpią do 4ech godzin od wzięcia tabsa - u Ciebie minęło więcej, więc żaden problem, plamienie może być wynikiem brania nowych tabsów (do 3ech pierwszych opakowań często się zdarzają)
napewno? tzn dodadkowo wiem,ze nie było wytrysku no i niby minelo wiecej czasu,ale martwi mnie to plamienie ktore sie dzis zaczelo..
Stary 2010-10-25, 14:30   #3610
Ewelinka_00
Raczkowanie

frikkk, odnosnie biegunki, to to powinnas miec wyjasnione w ulotce...
Jesli tej informacji nie ma, to wdowa_po_leninie ma racje, tabletka wchłania się max 4h od wzięcia, wiec jeżeli biegunka wystąpiła później, to nie ma powodów do obaw, zwłaszcza, ze nie doszło do wytrysku.
Ewelinka_00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-25, 14:39   #3611
frikkk
Raczkowanie

na ulotce pisze 3-4 godziny,ehh chyba nie ma sie co filmowac skoro nie bylo wytrysku? a wszystko wina alkoholu ;p

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-10-25, 14:41   #3612
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez frikkk Pokaż wiadomość
napewno? tzn dodadkowo wiem,ze nie było wytrysku no i niby minelo wiecej czasu,ale martwi mnie to plamienie ktore sie dzis zaczelo..
Tak, spokojnie

Nie mam dostępu do ulotki Novynette (która swoją drogą nie jest chyba aż tak dopracowana jak np yasminelle), ale to są reguły, które obowiązują przy wszystkich tabletkach jednofazowych dwuskładnikowych (a więc właśnie novynette, yasminelle, yasmin, logest, harmonet itp ) :

Cytat:
Postępowanie w przypadku wystąpienia wymiotów lub ostrej biegunki

Jeśli w ciągu 3-4 godzin od przyjęcia tabletki wystąpią wymioty i ostra biegunka, istnieje ryzyko, że substancje czynne nie wchłoną się całkowicie.
Po ustąpieniu wymiotów lub biegunki, należy jak najszybciej zażyć zapasową tabletkę z rezerwowego paska. Jeśli to możliwe - w ciągu 12 godzin od zwykłej pory zażywania tabletek. Jeśli to nie jest możliwe lub 12 godzin już minęło, należy postępować tak jak to opisano w punkcie „W przypadku pominięcia tabletek".
Cytat:
wystąpiło u Pani nieoczekiwane krwawienie
Podobnie jak w czasie przyjmowania środków hormonalnych, w pierwszych kilku miesiącach mogą występować u Pani nieregularne krwawienia z dróg rodnych (plamienia lub krwawienia międzymiesiączkowe). Pomimo to trzeba kontynuować przyjmowanie tabletek. Nieregularne krwawienia z dróg rodnych zazwyczaj ustępują po 3 cyklach stosowania preparatu. Jeśli krwawienia utrzymują się, stają się obfite lub nawracają, powinna Pani zgłosić to lekarzowi.
i koniec kropka, nie musisz się martwić

Stary 2010-10-26, 20:59   #3613
frikkk
Raczkowanie

mam jeszcze jedno pytanie. ja zmienialam tabletki z milvane na novynette. wzielam caly blister milvane do konca. potem przerwa 7 dni i od nast dnia rozpoczelam novynette. nie wiem czy dobrze zrobilam. dodam,ze w czasie przerwy ani w czasie brania novynette nie mialam zadnego skonczonego stosunku. od kiedy jestem zabezpieczona?
Stary 2010-10-28, 11:17   #3614
agusiajnw
Zakorzenienie

cześć - tylko mnie nie mordujcie że pytam, ale chyba szybciej mi ktoś chętny odpisze niz ja cały wątek przegrzebię...
Czytałam pierwszy post i ulotke i wszystko co mogłam ale wciąż nie znam odpowiedzi na moje pytanie.
Co jeżeli zapomniałam tabletki i nie wiem kiedy?
Dziś jest drugi tydzień i sobie policzyłam że którąś pominęłam, ale nie mam pojęcia którą
Łączyć 2 opakowania czy co ma być to będzie, a łączenie nic tu nie zmieni?
agusiajnw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 16:33   #3615
_Emi_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agusiajnw Pokaż wiadomość
cześć - tylko mnie nie mordujcie że pytam, ale chyba szybciej mi ktoś chętny odpisze niz ja cały wątek przegrzebię...
Czytałam pierwszy post i ulotke i wszystko co mogłam ale wciąż nie znam odpowiedzi na moje pytanie.
Co jeżeli zapomniałam tabletki i nie wiem kiedy?
Dziś jest drugi tydzień i sobie policzyłam że którąś pominęłam, ale nie mam pojęcia którą
Łączyć 2 opakowania czy co ma być to będzie, a łączenie nic tu nie zmieni?
Wydaje mi się,że teraz to i tak nic nie zmieni i nie ma sensu łączyć opakowań. Ale może niech ktoś inny się wypowie.
_Emi_ jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-10-28, 20:12   #3616
vaanillliaa
Raczkowanie

cześć, słuchajcie

biore tabletki już od stycznia nie miałam zadnej dłuzszej przerwy niż 1 tydzien (regulaminowy)
niedawno miałam okres, wczoraj zapomniałam wziąć 2 z op. tabletke (1 tydzien)
czy musze stosować metody mechaniczne ? czy jestem juz na tyle chroniona przez te 10 miesiecy ze nie musze sie bac 20 godzinnej zwłoki?

prosze o odpowiedzi, z gory dziekuję
vaanillliaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 20:17   #3617
vacations
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez vaanillliaa Pokaż wiadomość
cześć, słuchajcie

biore tabletki już od stycznia nie miałam zadnej dłuzszej przerwy niż 1 tydzien (regulaminowy)
czy musze stosować metody mechaniczne ? czy jestem juz na tyle chroniona przez te 10 miesiecy ze nie musze sie bac 20 godzinnej zwłoki?

Nie ma znaczenia ile czasu bierzesz tabletki, miałaś opóźnienie w pierwszym tygodniu większe niż 12h to musisz się dodatkowo zabezpieczać przez 7 dni. Dodatkowo twoje stosunki w czasie 7-dniowej regulaminowej przerwy nie musiały być bezpieczne.

Edytowane przez vacations
Czas edycji: 2010-10-28 o 20:20
vacations jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 20:23   #3618
vaanillliaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez vacations Pokaż wiadomość
Nie ma znaczenia ile czasu bierzesz tabletki, miałaś opóźnienie w pierwszym tygodniu większe niż 12h to musisz się dodatkowo zabezpieczać przez 7 dni. Dodatkowo twoje stosunki w czasie 7-dniowej regulaminowej przerwy nie musiały być bezpieczne.

chodzi o to, że nie miałam stosunków w tygodniu przerwy..

naprawde to nie robi żadnej różnicy?
przecież podczas miesiączki też jestem chroniona więc po 1 tabletce też powinnam byc juz chroniona.. mimo ze mineło 20 godz....
????
Stary 2010-10-28, 20:34   #3619
vacations
Raczkowanie

Cytat:

przecież podczas miesiączki też jestem chroniona więc po 1 tabletce też powinnam byc juz chroniona.. mimo ze mineło 20 godz....
????
Jesteś chroniona w czasie przerwy tylko i wyłącznie wtedy kiedy będziesz w pierwszym tygodniu po tej przerwie przyjmowała regularnie tabletki ( z opóźnieniem max do 12h).

I tak, to ile bierzesz tabletki nie robi żadnej różnicy.

Ciążą się nie martw ale zabezpieczaj się dla własnego dobra teraz przez ten tydzień.
vacations jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 20:36   #3620
kamila2006
Zakorzenienie

Cytat:

????
a czego to wynika?

Biegam tydz: 2/10
Motywacja 100%

http://s7.suwaczek.com/200804173235.png

kamila2006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 20:49   #3621
vaanillliaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez vacations Pokaż wiadomość
Jesteś chroniona w czasie przerwy tylko i wyłącznie wtedy kiedy będziesz w pierwszym tygodniu po tej przerwie przyjmowała regularnie tabletki ( z opóźnieniem max do 12h).

I tak, to ile bierzesz tabletki nie robi żadnej różnicy.

Ciążą się nie martw ale zabezpieczaj się dla własnego dobra teraz przez ten tydzień.

czyli jeśli bede brac teraz rgularnie tabletki a przez pierwszy tydzien teraz nie bede uzywac prezerwatywy to ciąża mi nie grozi ?

przepraszam to juz ostatnie pytanie, bardzo prosze o odpowiedz i dam Wam juz spokoj
Stary 2010-10-28, 20:52   #3622
kamila2006
Zakorzenienie

Cytat:
cześć, słuchajcie

ulotka jasno mowi:

"Pominięta 1 tabletka w pierwszym tygodniu
Powinna Pani przyjąć pominiętą tabletkę tak szybko, jak to możliwe, nawet jeśli oznacza to jednoczesne przyjęcie dwóch tabletek, a kolejne zażywać o stałej porze. Przez następne 7 dni trzeba stosować dodatkowe metody antykoncepcyjne (metody mechaniczne).
Jeżeli w tygodniu poprzedzającym pominięcie tabletki utrzymywała Pani stosunki seksualne, istnieje możliwość zajścia w ciążę. Powinna Pani niezwłocznie poinformować o tym lekarza. "

i wszystko jasne.

Biegam tydz: 2/10
Motywacja 100%

http://s7.suwaczek.com/200804173235.png

kamila2006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 23:06   #3623
2018070520180950
Konto usunięte

biore tabletki jestem w trakcie 1 opakowania [1blister] biore je 2 tygodnie, zaczelam brac w 1 dzien miesiaczki i mam pytanie troche z innej beczki.

mialam tylko 2 poslizgi raz godz pozniej, raz 3 godz ozniej wzielam tabletke, czy to zmniejsza skutecznosc?

moge juz kochac sie bez zprezerwatyw?
mm jakies wewnetrzene schizy

acha i czy mam sie martwic jesli po skonczeniu 1 blistru - microgynon nie dostane okresu czy dostane jakos pozniej mam sie martwic? mialam nieregularne okresy bardzo i nie wiem czy po 1 blistrze tak od raz dostane okres i sie zastanawiam

nie mam komu sie spytac moje znajome nie biora tabletek;/
2018070520180950 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 23:53   #3624
dresden doll
Raczkowanie

co do opóźnień jest ok. możesz się spóźnić max 12 h. zobacz sobie w ulotce co najwyżej zrobić jakbyś się kiedyś spóźniła więcej

możesz bez prezerwatyw, wzięłaś pierwszego dnia okresu, czyli już pierwsza tabletka Cię zabezpieczyła. tylko uważaj na jeszcze dwie rzeczy:
- interakcje z innymi lekami
- wymioty/ostra biegunka (też zerknij do ulotki)

obstawiam, że raczej ten okres dostaniesz (ściślej - krwawienie z odstawienia), a jak nie to się nie martw, zdarza się że go nie ma. jak drugi raz się nie pojawi to idź do ginekologa (to też jest napisane albo powinno być w Twojej ulotce).
Cause it's my problem if I wanna pack up and run away, it's my business if I feel the need to smoke and drink and swear, it's my problem, it's my problem if I feel the need to hide it's my problem if I have no friends and feel I want to die.
dresden doll jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-29, 00:07   #3625
2018070520180950
Konto usunięte

dziekuje bardzo
2018070520180950 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-29, 08:35   #3626
shiny
Raczkowanie

Hej, przepraszam, że pytam, ale wątek jest dość obszerny i ciężko mi znaleźć tu odp na moje wątpliwości...

Otóż w sobotę nie wzięłam 1 tabletki, była to 8 z opakowania. Wzięłam ją dopiero po 24h, czyli tak jakby w ogóle ją pominęłam, bo nie wzięłam dwóch na raz... W tym czasie dostałam okres.
I teraz nie wiem, czy mam dokończyć to opakowanie i zacząć od razu następne, bez 7-dniowej przerwy czy jak to zrobić? I jak z działaniem antykoncepcyjnym? Proszę o odpowiedź..

shiny jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-29, 08:36   #3627
agusiajnw
Zakorzenienie

dziękuję bardzo za odpowiedź

może jeszcze ktoś wypowiedziałby sie żeby całkiem rozwiać moje wątpliwości?

Na logike i z info z ulotki, łączy sie tylko w 3 tygodniu, a ja nie wzięłam w 1 lub 2, ale taka panikara jestem że wolałabym żeby ktoś mi definitywnie powiedział że łączenie nie ma sensu

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-10-29, 09:39   #3628
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agusiajnw Pokaż wiadomość
dziękuję bardzo za odpowiedź

może jeszcze ktoś wypowiedziałby sie żeby całkiem rozwiać moje wątpliwości?

Na logike i z info z ulotki, łączy sie tylko w 3 tygodniu, a ja nie wzięłam w 1 lub 2, ale taka panikara jestem że wolałabym żeby ktoś mi definitywnie powiedział że łączenie nie ma sensu
Cytat:
Napisane przez _Emi_ Pokaż wiadomość
Wydaje mi się,że teraz to i tak nic nie zmieni i nie ma sensu łączyć opakowań. Ale może niech ktoś inny się wypowie.
Zgadzam się z Emi i z pogrubionym.

Stary 2010-10-29, 15:30   #3629
agusiajnw
Zakorzenienie

dziękuję no to jak już więcej takich opini to przerwę robię na spokojnie a po przerwie chyba zrobię test dla pewności
Stary 2010-10-31, 08:50   #3630
Ewelinka_00
Raczkowanie

Mam pytanko odnośnie określenia "silna biegunka".
Silna, czyli jaka?
Dziś o 8 wzięłam tabletkę (2 tydzień z opakowania). Od tamtego momentu do teraz byłam w ubikacji 2 razy (stolec płynny).
Brzuch mnie nie boli, nie gania mnie co 10 minut itd.
W sumie wczoraj wieczorem tez z 4 razy musiałam odwiedzić z tego powodu ubikacje, ale mama poleciła mi mąkę ziemniaczana i zadziałała chyba :P a tabletka brana rano, wiec w sumie to nie ma znaczenia.
Moje pytanie tyczy się dnia dzisiejszego, czy na wszelki wypadek brać kolejna tabletkę? Na razie nie czuje, abym musiała znowu biec do ubikacji, wiec w sumie ta biegunka chyba nie jest taka "silna".
Nie chciałabym brać kolejnej tabletki dziś, bo w tamtym miesiącu tez przez przypadek skróciłam sobie cykl o jeden dzień, a mi trochę to w tym miesiącu nie pasuje ;/
Ewelinka_00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości