|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1921 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :
Cytat:
No po 7 rano jade od razu na Ujastek Jak mnie nie zostawią na obserwacjo to zapytam wprost czy dadzą mi gwarancję że wszytko będzie dobrze?? Następnie zadzwonię do mojej gon i pójdę do lekarza tam gdzie mi poleci i wezmę skierowanie na oddział tylko wtedy już zastanowię się nad wyborem szpitala (mimo tego że mam na Ujastku to znieczulenie za darmo) to nie wiem czy jest to wszytko tego warte |
|
|
|
|
#1922 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :
Cytat:
|
|
|
|
|
#1923 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1924 |
|
Zakorzenienie
|
witajcie znów syncio zasnał
ja od kilku dni chodze jak zabi synus cos krzykliwy i spi 15,20min i koniec i krzyk i czy to dzien czy noc a ja nie wiem co mu jest no dzis spokojniej było troszkę dzieciaczki śliczne wasze ![]() widze,ze coraz wiecej dziewczyn z prawdopodobienstwem skazy ,ale pamietajcie lekarze zaraz,ze to skaza,ale odrzudzcie wszytsko i probujcie ponownie mi tez powiedzieli,ze skaza a mi sie wydaje,że pomidory uczulily,bo troche ich jadłam,ale teraz odrzuciłam wszystko także nabiał buzke mamy już prawie super jeszcze kilka dni dam i zaczynam sprawdzać czy to skaza wypije mleko i jak nic sie nie pojawi tzn,ze nie skaza tylko,zebym nie przesadzała,pozniej spróbje pomidora itd i zobaczymy ale jak jednak skaza to kurcze w tylu produktach jest mleko,ze mało kto wie,ze tam też mleko jest kiedys znajoma mi pisała,bo córe ma i jak mi wypisała to aż nie wierzyłam,że w tylu produktac h tego jest wiec czytac etykiety tam jest napisane,nawet w szynce moze byc i dlatego lepiej nie kupować tylko jakies miesko samemu robic widze,ze cały wizaz wie już o oszustce kurcze ja znałam 4nicki i do głowy mi nie przyszło,ze to jedna i ta sama osoba i takie historie wymysla szok,ale najlepsze jest to,ze ja podczytuje tez inne fora i takze wystepowała pod tymi nickami i kazdy jej współczuł to widocznie ktos psychiuczny i nudzi sie w domu
|
#1925 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#1926 |
|
Raczkowanie
|
Ja tam nie jeździłam na ktg to nie wiem gdzie to, ale na ip jak najbardziej. Tam ci zrobią usg, zbada cię lekarz, ew zrobią ktg i zdecydują.
|
|
|
|
#1927 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
no to kupuj ciuszki na 74 na te święta ![]() Moja urodziła się 52 cm, ciekawe ile ma teraz, ale ciuszki nadal nosi na 56, a pojutrze kończy miesiąc. Pewności nie mam, może to być zbieg okoliczności. Mi pasuje dieta ze względu na moją wagę ![]() Zresztą jestem przyzwyczajona bo całe życie walczę z nadwagą, a taki odgórny "zakaz" jedzenia tłustych, smażonych i czekoladowych dobrze działa na mobilizację ![]() ---------- Dopisano o 21:43 ---------- Poprzedni post napisano o 21:38 ---------- Może się nie najada? Spróbuj podać butlę i zobacz czy nie pośpi dłużej. Moja się nie najadała a nawet o tym nie wiedziałam, i Evelio.... też tak miała, że synuś darł się i okazało się że to głód.
|
|
#1928 |
|
Zadomowienie
|
bordowa, rewelacyjnie Twoja parka zasnęła
![]() A Asia, widzę, gigancik Zamoczeniem uszek się nie martw, na pewno nic jej nie będzie czita18, cieszę się, że badanie nie było takie straszne. Super, że waga Wam tak ładnie rośnie. elenka1, ja tam w święta zamierzam jeść prawie wszystko. Mały będzie miał już 3,5 msc, więc coraz więcej rzeczy będzie tolerował. Jeśli chodzi o wagę, to dziś sprawdzałam, ważę nadal 6kg więcej niż przed ciążą. A miałam 15kg na plusie. falbala, faktycznie, dużo Wasz synek waży. Co do mleka, to spróbuj wymienić, może Cię sprzedawca zapamiętał? Mam nadzieję, że jednak obędzie się bez interwencji chirurga Lenka*, jedzenie, zmiana pieluchy, zabawa zajmują nam zazwyczaj 1,5-2h. Czasem potem Borysek szybko zasypia, a czasem jakoś z tym walczy i nie śpi do następnego karmienia (lub śpi po 10-15 minut). W trakcie dnia je co 3-4h. Tak na dobre to zasypia po karmieniu o 23. Przy okazji nocnego karmienia schodzi nam 40min, do godziny. I mały śpi ładnie do 10-11. Więc w sumie śpi jakieś..12-15h zależnie od dnia ![]() Jeśli chodzi o ślinienie, to Borysek chyba zaczyna, bo coraz częściej muszę mu buźkę wycierać. Dziewczyny pisały niedawno, że to normalne, bo ślinianki(?) rozkręcają produkcję ![]() Katunia , witamy na odchowalni dra, mam nadzieję, że szybko krzyki się skończą i będziesz mogła odpocząć Nika, kur...cze , ależ mi smaka narobiłaś
|
|
|
|
#1929 |
|
Zakorzenienie
|
Szczęśliwa ja sobie odbijam za to ciążową cukrzycę kiedy to prawie nic mi nie było wolno jeść
a teraz jem co popadnie (w granicach rozsądku), a coraz chudsza jestem. Zważyłam się przed chwilą i szok - 52 kg a jest wieczór i cały dzień jadłam - normalnie zawsze się ważę rano, na pusty żołądek. Też nie jadam wzdymających rzeczy, ale to dlatego, że ja od dawien dawna mam kłopoty z zaparciami, poza tym kapusty, grochu itd. nie lubię nawet za bardzo. No i nie jem miodu bo wyczytałam, że miód bardzo może zaszkodzić. Mamusie większych maluszków - jak rozwiązujecie problem dziecka większego niż przewijak? Tak się zastanawiam - na razie przed kąpielą rozbieram i kładę małą na przewijaku na pralce, ale ona niedługo już mi się tam nie zmieści (pewnie gdzieś maks. za miesiąc) i nie wiem co robić... muszę coś wymyśleć gdzie będę trzymać dziecko przed i po kąpieli...
|
#1930 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
dzięki dziewczyny za komplementy pod adresem Oli
![]() martucha kuruj się mamusiu Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||||
|
|
|
#1931 |
|
BAN stały
|
ycnan
sorry ![]() gdzieś mam przepis na taką zdrową, na cieście razowym- jest pyszna
|
|
|
|
#1932 | |||||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Super kl aski:Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Któraś z Was pisała że ma instrukcje do podgrzewacza Avent. Czy też mogłabym prosić? ![]() Mały miał chyba wczoraj skok rozwojowy.Nie spał w dzień 12 godzin i cały czas jadł albo płakał. Jak u Was wyglądał ten pierwszy skok rozwojowy i jak długo trwał? Mamuśki karmiące piersią jak sobie radzicie z pogryzionymi sutkami. Ja już chyba wszystkim smarowałam i karmię czasem przez nakładki ale dalej boli
|
|||||||||
|
|
|
#1933 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
----- mam pytanko: dziś zauważyłam dwie różowe plamki krwi (?) w pieluszce... Czytałam, że to normalne u noworodków, ale czy normalne u prawie 6tyg. niemowlaczka? Powinnam z tym iść od razu do przychodni, ale boję się, że położna i lekarz znów mnie niepotrzebnie nastraszą (miało to miejsce już kilka razy)
|
|
|
#1934 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a jak je z butli to raczej pewnie sie odbija a jak z cycem, czy po zjedzeniu z cyca odbija sie małej/??? bu u mnie jest mega problem z odbijaniem aaa co do kupek po jakim czasie u dzieci sie reguluje i nir robia w kazda pieluszkę, moja Ola ma 2 tyg i 2 dni i w kazdej pieluszcze jeszcze kupa ![]() Martucha fajnie ze Patryk bedzie miał kuzyna, za 2 lata pewnie beda niezłymi kumplami ![]() mmmm pizza... marzenie, trzymam diete ale to chyba bardziej ze wzgledu na siebie niz małą, bo jej sie nic nie dzieje
|
|
#1935 |
|
Zadomowienie
|
Klarissa, może Ty masz jakiś lipny przewijak?
Mi do świąt na pewno wystarczy. A potem pewnie będę przewijać na łóżku (nie kapiemy małego w łazience, tylko w pokoju).NIKaP-n, w ramach zadośćuczynienia za mój pobudzony apetyt ...dawaj ten przepis ![]() 1985ewa, skok rozwojowy trwa kilka dni. U nas ten pierwszy był pokładnie w 5 tygodniu życia i trwał jakieś 3-4 dni. ...a teraz, powoli (w 7-8 tygodniu) szykuje nam się następny Tak piszecie o tym ile Wasze dzieciaczki śpią i pod tym względem, nie wnikając w szczegóły, KOCHAM MOJE DZIECKO ![]() ![]()
|
|
|
|
#1936 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
), a po cycu nie. Ale nie martwi mnie to.
|
|
|
#1937 |
|
Zakorzenienie
|
Ninaad poczekaj do nasdtępnej kupki i jeśli będzie to samo idź do lekarza
Moja wczoraj miala straszny problem ze spaniem: w dzień jedna drzemka pół godziny potem dwie po 10 minut i o statecznie zasnęła dopiero o 23... ale za to wstała potem o 4.30 patrzę na nią a ona śpi i "je przez sen" ![]() Nie wiem czy ten problem ze spaniem nie jest przez to ze piję kawę w sumie piję już od miesiąca a problem jest dopiero teraz powiedzcie że to nie przez kawę bo to moja jedyna atrakcja dnia teraz
|
|
|
|
#1938 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Moja też
![]() Cytat:
Odstaw maści na kilka dni, pierś musi się przede wszystkim wietrzyć a tak zamykasz jej dostęp powietrza. W dodatku jeśli zmywasz maści przed karmieniem to zmywasz też warstwę ochronną, która się naturalnie na piersi tworzy (nie wiem dokładnie jak to się nazywa, ale to tak, jakbyś pumeksem pojechała po skórze - będzie sucha).Cytat:
Ja mogę powiedzieć to samo jak czytam, że dzieciaczki tyle płaczą Ja zazwyczaj nie wiem, że mam dziecko Tylko czasami jest marudna, nawet wczoraj po szczepieniu nie marudziła ![]() Cytat:
Przed ciążą, jak studiowałam, piłam co najmniej 3 mocne kawy dziennie, a teraz jedna-dwie słabe rozpuszczalne z mlekiem Odstaw kawę na kilka dni i zobacz czy pomoże ![]() Asia obudziła się wczoraj na karmienie o 24:00 (o dziwo, bo zazwyczaj wytrzymuje do 1-2), ja akurat chciałam iść spać, więc wstawać nie musiałam, nie obudziła mnie Potem jadła o 4 i dopiero o 8
|
|
#1939 |
|
Zakorzenienie
|
bordowa jestem uzalezniona ale od porannej kawy
dwoch nigdy nie pije , bo po drugiej juz mi niedobrze a teraz to pierwsza kawe wypilam jak szlam na wesele i mlodej nic nie bylo, wiec pilam codziennie, taka slaba. Kurcze dzisiaj sniadanie przy herbatce ehhhh...![]()
|
|
|
|
#1940 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() a ja ostatnio mam trochę problemu z karmieniem i przewijaniem małej w nocy. Tzn kombinuję jak to robić, żeby nie budziła wrzaskiem całego domu i nie miała problemów z uśnięciem. Wcześniej przewijałam małą przed karmieniem, ale że ona w nocy budzi się co jakieś 3-4 godziny, więc jest bardzo głodna i jak ja ją chcę przewinąć to buntuje się i drze w niebogłosy. Próbowałam ją zatykać smoczkiem ale od razu wypluwa a ja nie jestem w stanie jedną ręką trzymać jej smoczka a drugą ręką przewijać. No a jak przewijam po karmieniu to Ola się rozbudza i potem nie chce spać i marudzi
|
||
|
|
|
#1941 | ||
|
Zadomowienie
|
Witam rankiem
![]() Moje dziecko po wczorajszym nieprzespanym dniu śpi nadal ![]() Zasnęła o 21, karmienie o 2, szybki sen i karmienie o 7. O 9 poszła spać znowu i śpi do teraz ale już się kręci.Dziewczyny jak Wasze dzieci radzą sobie ze śliną? Moja od kilku dni wydziela sporo śliny (ma dopiero 4 tyg), i do wczoraj nie było z tym problemu. Ale w nocy obudziło mnie dzisiaj takie charczenie małej, patrzę a ona leży na plecach (nie wiem jak sie przekręciła bo zawsze kładę ją na boku i z tyłu ma podpórkę z poduszki) i biedna krztusi się i charczy. W pierwszej chwili pomyślałam, że dopadł ja katar i nie może oddechu złapać przez zawalony nos, ale szybko podniosłam ją do pionu, a ona po chwili przełknęła ślinę i zaczęła oddychać normalnie. Nosek był czysty, nic się nie ulało, to ślina musiała ją "przytkać". Normalnie nie wiem czy by sobie poradziła gdybym się nie obudziła. ![]() Wystraszyłam się mocno.... i zaraz mi się przypomniało że znajomi mieli taki problem do kilku miesięcy, że dziecko nie umiało łykać gęstej śliny i non stop im się krztusiło przy zabawie, śmiechu i we śnie. Oby to był jednorazowy incydent, dzisiaj w dzień będę ją kładła na pleckach i będę obserwować. Ogólnie to zawsze śpi i leży na bokach. Cytat:
Ale i później może się zdarzyć tzw. krwawienie hormonalne (odpowiednik krwi miesiączkowej), mówiła mi o tym i lekarz i położna. Dziewczynki mają często na początku powiększone (jakby opuchnięte) piersi, wargi sromowe i wtedy może pojawić się leciutka krew. Jest to związane z przyjmowaniem naszych hormonów w mleku. Nie wiem natomiast jak długo się to utrzymuje, mnie ostrzegały na początku. Cytat:
Ja piję narazie tylko bezkofeinową, więc nie pomogę.
|
|
#1942 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Czy Ola budzi się mniej więcej o tych samych godzinach? Jeśli tak to możesz sobie ustawiać budzik powiedzmy 20 minut wcześniej i po prostu ją na śpiocha powoli przewijać aż zacznie płakać na jedzenie ![]() Robi w nocy kupy? Jeśli nie to możesz przewinąć ją dopiero rano Asia roi kupę dopiero nad ranem.Mówiłam, że są drastyczne, ale zawsze to coś
|
|
#1943 |
|
Zadomowienie
|
angelikaw, zadzwoń może do przychodni i zapytaj. Zobacz tylko, czy to się powtarza, czy tylko jednorazowo się zdarzyło.
elenka1, Borysowi też przez pierwsze tygodnie się wcale nie odbijało. Teraz już zdecydowanie częściej, ale czasem dopiero 20minut po jedzeniu. gabisun, ja bym odstawiła kawę na kilka dni. Teoretycznie, jedna słaba kawa dziennie nie powinna mieć wpływu na sen niemowlaka. No, ale nigdy nie wiadomo. Ja do tej pory odważyła się tylko dwa razy na cappuccino z donalda ![]() bordowa, z tym nocnym wstawaniem to ja tak mam codziennie (karmienia o 23, 4, 8 ) Ale ciii... bo jeszcze się Boryskowi odmieni, jak go za bardzo będę chwalić...ninaad ![]() Ja przewijam synka po karmieniu, właśnie dlatego, że przed jest za bardzo głodny i się drze. A Twoja mała najada się tak na maxa, czy normalnie? Spróbuj ją zapchać to będzie tak padnięta, że nie będzie miała siły się drzeć i będzie grzecznie leżała. I zaśnie ![]() Któraś pytała o ilość kup... Borys ma kupala w każdej pieluszce, czasem więcej, czasem mniej. Ale np dziś w nocy mogłam mu pieluszki nie zmieniać bo tylko jakiś mały brązowy paseczek był. No, ale jak go rozebrałam juz to i pieluchę zmieniłam. Oho, kluseczka moja się budzi na cyca
http://www.suwaczki.com/tickers/k0kdwn15x5fj0dze.png http://www.suwaczki.com/tickers/k0kd73sb8eg8gpzu.png Edytowane przez ycnan Czas edycji: 2010-10-22 o 11:48 |
|
|
|
#1944 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#1945 |
|
Zakorzenienie
|
falbala trzymam kciuki za diete..
Katunia witajcie ![]() ninaad dziękuję dziś mi już lepiej, oj dopniesz się w spodnie na pewno ![]() 1985ewa podwójne podziękowania a ja sutki smarowałam swoim mlekiem i wietrzyłam. nam to pomogło.. trzymam kciuk za walke z nimi..elenka oj aż się boję tych ich łobuzowań ![]() Szczęśliwa współczuję tej śliny.. ehsss... nie tak łatwo byc mamą..
|
|
#1946 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#1947 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Teraz w sumie to przebieram po dwóch piersiach a przed butelką bo dokarmiam po każdym posiłku
|
|
#1948 |
|
Rozeznanie
|
PYTANKO:
Czy któraś z Was po urodzeniu była w SOLARIUM???? Czy w czasie karmienia piersią można iść ja nie mówie że po tygodniu ale po 6tygodniach . |
|
|
|
#1949 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie wiem czy mleko nie zacznie cieknać jak się trochę podgrzejesz |
|
|
|
|
#1950 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Może zakładaj jej śliniaczek ehCytat:
![]() Buziaczki od wizażowych Cioteczek Cytat:
mamusie "starszych" dzieciatek - co ile Wasze skarby chcą jeść?? MOja czy to noc, czy dzien, najlepiej by jadla co 2,5-3godziny... je samo moje mleko do wczoraj bo zaczelam ja dopajac modyfikowanym bo juz nie moge wytrzymac.. MOja po 1,5-2 g od jedzenia zaczyna się drzec w niebogłosy... może się nie najada?? w prawie 2 miesiace przytyla 1650g?to duzo, czy mało???????? ALbo to i kolki , sama juz nie wiem Dziś Milenka od 3-6.00 nie spała.. co prawda nie płakała, ale nie spałam razem z nią bo chciala smoka i co chwie go wypluwała...normalnie nie spala do nastepnego karmienia,,, a potem spala od 6.20-7.40 ... i od tego czasu przespala sie na spacerze moze 1,5godziny??? Normalnie mam "antyśpicha" i nie tylko w dzień jak GAbisun, ale również w nocy..:-( CO ztym zrobićć???
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:40.

) Mi przy ilosci AFI7 chcieli robic cesarke czekali tylko do skonczenia 38 tyg. Na szczescie sama zaczelam rodzin dzien wczesniej przed decyzja o cesarce 

Wysoka laska nam rośnie 

, ależ mi smaka narobiłaś
tzn miała dwie drzebki raz 10 minut i raz 20-cia.

kl aski:

w sumie piję już od miesiąca a problem jest dopiero teraz