2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :D - Strona 65 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-10-21, 20:45   #1921
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Cytat:
Napisane przez waniliaania2009 Pokaż wiadomość
jezeli bylas na Ujastku to oni maja podejscie do dupy jezeli chodzi o wody. Jezeli spada do 5 to jest to granica normy i przy takiej ilosci od razu powinni wywolywac ciaze lub robic cesarke. Ja przelezalam na Ujastku prawie miesiac bo mialam AFI 7 i to juz bylo malo, mialam lekarke ze szpitala i nie pozwolila mi aby mnie wypuscili bo to juz jest norma graniczna. Mialam dwa razy dziennie KTG oraz USG co 3 dzien. Niech lekarz koniecznie da ci skierowanie na izbe.
Po porodzie dostaniesz skierowanie na USG nerek dziecka (ja juz mialam dwa i wszytsko na szczescie jest ok ) Mi przy ilosci AFI7 chcieli robic cesarke czekali tylko do skonczenia 38 tyg. Na szczescie sama zaczelam rodzin dzien wczesniej przed decyzja o cesarce Ordynator powiedzial ze jezeli spadnie z poziomu 7 to od razu mam rodzic.
Ale idz koniecznie do lekarza!!!! taka ilosc jest niebezpieczna dla dziecka.

No po 7 rano jade od razu na Ujastek Jak mnie nie zostawią na obserwacjo to zapytam wprost czy dadzą mi gwarancję że wszytko będzie dobrze?? Następnie zadzwonię do mojej gon i pójdę do lekarza tam gdzie mi poleci i wezmę skierowanie na oddział tylko wtedy już zastanowię się nad wyborem szpitala (mimo tego że mam na Ujastku to znieczulenie za darmo) to nie wiem czy jest to wszytko tego warte
IlonaN2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-21, 20:52   #1922
waniliaania2009
Wtajemniczenie

Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Cytat:
Napisane przez IlonaN2 Pokaż wiadomość
No po 7 rano jade od razu na Ujastek Jak mnie nie zostawią na obserwacjo to zapytam wprost czy dadzą mi gwarancję że wszytko będzie dobrze?? Następnie zadzwonię do mojej gon i pójdę do lekarza tam gdzie mi poleci i wezmę skierowanie na oddział tylko wtedy już zastanowię się nad wyborem szpitala (mimo tego że mam na Ujastku to znieczulenie za darmo) to nie wiem czy jest to wszytko tego warte
znieczulenie na Ujastku niby jest ale nie chca go dawac (nieliczni maja szczescie). Mi sciemnili ze nie ma anestazjologa i mi nie dali ;( rodzilam wiec na zywca nawet mimo tego ze mialam badania i zglaszalam ze chce znieczulenie. A z tego co wiem (dowiedzilam sie od dziewczyn w czasie pobytu w szpitalu) to czesto sciemniaja i nie daja znieczulenia.
waniliaania2009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-21, 21:18   #1923
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Cytat:
Napisane przez waniliaania2009 Pokaż wiadomość
znieczulenie na Ujastku niby jest ale nie chca go dawac (nieliczni maja szczescie). Mi sciemnili ze nie ma anestazjologa i mi nie dali ;( rodzilam wiec na zywca nawet mimo tego ze mialam badania i zglaszalam ze chce znieczulenie. A z tego co wiem (dowiedzilam sie od dziewczyn w czasie pobytu w szpitalu) to czesto sciemniaja i nie daja znieczulenia.
Ja nie miałam problemu ze znieczuleniem - to znaczy anestezjolog przyszła, nie chciała mi dać bo niby że mam krzywy kręgosłup (skolioza) i nierównomierne rozłożenie mięśni, ale jej nagadałam, że mogę im napisać, że biorę na własną odpowiedzialność i wtedy mi dała.
Stary 2010-10-21, 21:31   #1924
dra
Zakorzenienie

witajcie znów syncio zasnał
ja od kilku dni chodze jak zabi synus cos krzykliwy i spi 15,20min i koniec i krzyk i czy to dzien czy noc a ja nie wiem co mu jest no dzis spokojniej było troszkę

dzieciaczki śliczne wasze
widze,ze coraz wiecej dziewczyn z prawdopodobienstwem skazy ,ale pamietajcie lekarze zaraz,ze to skaza,ale odrzudzcie wszytsko i probujcie ponownie mi tez powiedzieli,ze skaza a mi sie wydaje,że pomidory uczulily,bo troche ich jadłam,ale teraz odrzuciłam wszystko także nabiał buzke mamy już prawie super jeszcze kilka dni dam i zaczynam sprawdzać czy to skaza wypije mleko i jak nic sie nie pojawi tzn,ze nie skaza tylko,zebym nie przesadzała,pozniej spróbje pomidora itd i zobaczymy
ale jak jednak skaza to kurcze w tylu produktach jest mleko,ze mało kto wie,ze tam też mleko jest kiedys znajoma mi pisała,bo córe ma i jak mi wypisała to aż nie wierzyłam,że w tylu produktac h tego jest wiec czytac etykiety tam jest napisane,nawet w szynce moze byc i dlatego lepiej nie kupować tylko jakies miesko samemu robic

widze,ze cały wizaz wie już o oszustce kurcze ja znałam 4nicki i do głowy mi nie przyszło,ze to jedna i ta sama osoba i takie historie wymysla szok,ale najlepsze jest to,ze ja podczytuje tez inne fora i takze wystepowała pod tymi nickami i kazdy jej współczuł to widocznie ktos psychiuczny i nudzi sie w domu
Stary 2010-10-21, 21:36   #1925
NIKaP-n
BAN stały

Cytat:
Napisane przez bordowa Pokaż wiadomość
Nika A ja akurat zastanawiam się co zjeść, chyba mnie skusiłaś na pizzę
Oj taaaak pyszna była
NIKaP-n jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-21, 21:38   #1926
tulumka
Raczkowanie

Cytat:
Wiem że dam rade I jakby wszystko było ok z wodami to bym spokojnie do poniedziałku chodziła a tak się martwię

Ty albo Klarissa
pewnie wiecie jak ja jutro pojadę to iść tam gdzie się jeździ na KTG czy na IP?
Ja tam nie jeździłam na ktg to nie wiem gdzie to, ale na ip jak najbardziej. Tam ci zrobią usg, zbada cię lekarz, ew zrobią ktg i zdecydują.
tulumka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-21, 21:43   #1927
Szczęśliwa
Zadomowienie

Cytat:
Moja Mała ma 64 cm a wg siatki centylowej powinna mieć tyle około 4 miesiąca Wysoka laska nam rośnie
Faktycznie duża kobietka no to kupuj ciuszki na 74 na te święta
Moja urodziła się 52 cm, ciekawe ile ma teraz, ale ciuszki nadal nosi na 56, a pojutrze kończy miesiąc.

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Ale skąd wiesz, że brzuszek ją bolał od tego winogrona?
Pewności nie mam, może to być zbieg okoliczności.
Mi pasuje dieta ze względu na moją wagę
Zresztą jestem przyzwyczajona bo całe życie walczę z nadwagą, a taki odgórny "zakaz" jedzenia tłustych, smażonych i czekoladowych dobrze działa na mobilizację

---------- Dopisano o 21:43 ---------- Poprzedni post napisano o 21:38 ----------

Cytat:
Napisane przez dra Pokaż wiadomość
witajcie znów syncio zasnał
ja od kilku dni chodze jak zabi synus cos krzykliwy i spi 15,20min i koniec i krzyk i czy to dzien czy noc a ja nie wiem co mu jest no dzis spokojniej było troszkę
Może się nie najada? Spróbuj podać butlę i zobacz czy nie pośpi dłużej. Moja się nie najadała a nawet o tym nie wiedziałam, i Evelio.... też tak miała, że synuś darł się i okazało się że to głód.

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-21, 21:49   #1928
ycnan
Zadomowienie

bordowa, rewelacyjnie Twoja parka zasnęła
A Asia, widzę, gigancik Zamoczeniem uszek się nie martw, na pewno nic jej nie będzie

czita18
, cieszę się, że badanie nie było takie straszne.
Super, że waga Wam tak ładnie rośnie.

elenka1, ja tam w święta zamierzam jeść prawie wszystko. Mały będzie miał już 3,5 msc, więc coraz więcej rzeczy będzie tolerował.
Jeśli chodzi o wagę, to dziś sprawdzałam, ważę nadal 6kg więcej niż przed ciążą. A miałam 15kg na plusie.

falbala, faktycznie, dużo Wasz synek waży. Co do mleka, to spróbuj wymienić, może Cię sprzedawca zapamiętał?
Mam nadzieję, że jednak obędzie się bez interwencji chirurga

Lenka*, jedzenie, zmiana pieluchy, zabawa zajmują nam zazwyczaj 1,5-2h. Czasem potem Borysek szybko zasypia, a czasem jakoś z tym walczy i nie śpi do następnego karmienia (lub śpi po 10-15 minut). W trakcie dnia je co 3-4h. Tak na dobre to zasypia po karmieniu o 23. Przy okazji nocnego karmienia schodzi nam 40min, do godziny. I mały śpi ładnie do 10-11. Więc w sumie śpi jakieś..12-15h zależnie od dnia
Jeśli chodzi o ślinienie, to Borysek chyba zaczyna, bo coraz częściej muszę mu buźkę wycierać. Dziewczyny pisały niedawno, że to normalne, bo ślinianki(?) rozkręcają produkcję

Katunia, witamy na odchowalni

dra, mam nadzieję, że szybko krzyki się skończą i będziesz mogła odpocząć

Cytat:
Napisane przez NIKaP-n Pokaż wiadomość
czekamy na pizzę
Nika, kur...cze , ależ mi smaka narobiłaś
ycnan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-21, 21:53   #1929
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Szczęśliwa ja sobie odbijam za to ciążową cukrzycę kiedy to prawie nic mi nie było wolno jeść a teraz jem co popadnie (w granicach rozsądku), a coraz chudsza jestem. Zważyłam się przed chwilą i szok - 52 kg a jest wieczór i cały dzień jadłam - normalnie zawsze się ważę rano, na pusty żołądek. Też nie jadam wzdymających rzeczy, ale to dlatego, że ja od dawien dawna mam kłopoty z zaparciami, poza tym kapusty, grochu itd. nie lubię nawet za bardzo. No i nie jem miodu bo wyczytałam, że miód bardzo może zaszkodzić.

Mamusie większych maluszków - jak rozwiązujecie problem dziecka większego niż przewijak? Tak się zastanawiam - na razie przed kąpielą rozbieram i kładę małą na przewijaku na pralce, ale ona niedługo już mi się tam nie zmieści (pewnie gdzieś maks. za miesiąc) i nie wiem co robić... muszę coś wymyśleć gdzie będę trzymać dziecko przed i po kąpieli...
Stary 2010-10-21, 22:18   #1930
ninaad
Wtajemniczenie

dzięki dziewczyny za komplementy pod adresem Oli Rzęsy po mamie ma
martucha kuruj się mamusiu

Cytat:
Urosła o 10 cm

Cytat:
Napisane przez Szczęśliwa Pokaż wiadomość

Córa nie śpi od 9 tzn miała dwie drzebki raz 10 minut i raz 20-cia.
Ola to samo niestety

Cytat:
Napisane przez elenka1 Pokaż wiadomość
aaa karmiace mamusie jak tam schudłyście juz do swoich rozmiarów sprzed ciąży???
no niestety . I pewnie trochę mi to zajmie
Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
a do kg swoich wróciłam biodra też się ładnie zeszły więc we wszystkie spodnie z przed chatki brzuchatki się zapinam
tyle że ja już 2i5 mce temu rodziłam
czyli jest jakaś nadzieja dla mnie, że też się dopnę kiedyś w swoje stare spodnie
Cytat:
Napisane przez linzey Pokaż wiadomość
Wczoraj bylismy u lekarki i mimo że mała w niecały miesiac przybrała 400g to wg niej to duzo za mało
nasza Olka przez pierwsze 3,5 tyg przybrała ok. 800g
Cytat:

aaa jak podajecie witaminę K 2 razy dziennie rano i wieczorem po 5 kropelek???? tylko co z łyżeczki czy do butli dajecie??? bo trudno tak prosto do buzki wlac...
witamina D jest 100 razy lepiej przemyślana (ampułki)
ja K też mam w ampułkach
Cytat:
Napisane przez Lenka* Pokaż wiadomość
Mam pytanie- ile godzin dziennie śpią wasze maluszki? Ile mają drzemek i jak długie? Udaje mi się uśpić MArtynkę w dzień, ale chyba to nadal za mało, bo jest marudna.. na szczęście rzadko mi płacze w głos, ale jest jakaś taka marudna i apatyczna Czekam zawsze na tę 19 żeby ją wykąpać i ok. 20 już śpi, dopiero wtedy wiem że wypoczywa..
nie wiem ile, ale przynajmniej od tygodnia bardzo mało w dzień. Rzadko zdarza jej się pospać dłużej
Aha, i czy wasze maluszki też się tak ślinią??? Wszystkie kaftaniki mokre, tylko jej buźkę ciągle wycieram
ninaad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-21, 23:28   #1931
NIKaP-n
BAN stały

ycnan sorry
gdzieś mam przepis na taką zdrową, na cieście razowym- jest pyszna
NIKaP-n jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-22, 01:23   #1932
1985ewa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Mpik82 Pokaż wiadomość
co zrobic aby moje dziecko sie samo uspokajało, tzn aby chciało poprostu samo usnąć... bez rzadnych wspomagaczy typu butelka czy kołysanie...
Też bym chciała to wiedzieć
Cytat:
Hej

Jestem w domu Tzn lekarz bardzo długo zastanawiał się co ze mną bo Afi spadło do 4 cm. Ale zbadał mi przepływy i są idealne wiec łożysko pracuje Ja czuje małego na KTG wszytko wyszło ok I kazał jechać do domu powiedział że może się rozkręci bo spadek wód może być spowodowany rychłym porodem A jak nie to w poniedziałek na KTG znowu i wtedy na 90% do indukcji. Ale rozmawiałam z moją gin i kazała jechać w sobotę do szpital Trochę ściemnić że mniej czuję ruchy bo jak stwierdził przy takim Afi muszę mieć KTG co dwa dni i jak powiem w szpitalu że mniej ruchy czuję to muszą mi je zrobić i już i pewnie mnie zostawią choć może znowu każą czekać Ehh miałam cichą nadzieję ze już coś zaczną działać A teraz mimo zapewnień że jak czuję 10 ruchów i dobrych przepływów to martwię się ty mi wodami
Trzymamy kciuki
Cytat:
Napisane przez Mpik82 Pokaż wiadomość
DZIEWUSZKI MOJA NIEDOBRA CÓRECZKA dziś ma 2MIESIĄCE;-)
SuperGratulacjekl aski:
Cytat:
chciałam wam napisać że żyje ale się rozchorowałąm od poniedziałku mnie zbierało aż rozłożyło..
Szybkiego powrotu do zdrowia
Cytat:
aaa karmiace mamusie jak tam schudłyście juz do swoich rozmiarów sprzed ciąży???
Mi zostało jeszcze pare kilo ale nie narzekam bo zawsze byłam bardzo szczupła a brzucha pozbyłam się po około 2 tygodniach od porodu mimo tego że bardzo dużo jem nawet czasem w nocy mi się zdarzy jeść
Cytat:
Mam pytanie do mam dokarmiających dzieciaczki butla
Czy maluchy nie przestawiają sie na butle?? tj czy chętnie jeszcze ssają pierś? Moja mała to praktycznie z dnia na dzień coraz więcej się rzuca przy piersi i tak niespokojnie je - czasem to normalnie walka jest a mnie tak to boli i dołuje chce jej dac to co najlepsze i co
Mój mały je chętnie i z butli i z piersi
Cytat:
Ja jem wszystko - warzywa, owoce, smażone, nabiał, dzisiaj na obiad zjadłam sobie spaghetti. To co jesz nie ma znaczenia o ile dziecko nie jest alergikiem. Grzybowe paszteciki też jadłam i całą masę pierogów w pierwszym tygodniu życia mojej córki.

Po co się głodzić?
Ja też nie stosuje żadnej diety nie jem tylko rzeczy takich jak fasola,kalafior itd. Małemu jeszcze nic nie zaszkodziło
Cytat:
je je je je moja siostra dziś miała połówkowe i na 90% będzie chłopiec - pani doktor sprawdziła i chłopak ale maleństwo się bardzo wierciło i jak chciała się upewnić to już nie pokazało co ma między nóżkami
no jak się ciesze większość ciuszków już jej odłożyłam, bo część oddałam do domu dziecka dla maleństw, no ale teraz wiem żeby odkładać dalej

ale się ciesze
Gratulacje dla siostry
Cytat:
Mam pytanie- ile godzin dziennie śpią wasze maluszki? Ile mają drzemek i jak długie? Udaje mi się uśpić MArtynkę w dzień, ale chyba to nadal za mało, bo jest marudna.. na szczęście rzadko mi płacze w głos, ale jest jakaś taka marudna i apatyczna Czekam zawsze na tę 19 żeby ją wykąpać i ok. 20 już śpi, dopiero wtedy wiem że wypoczywa..
Mały raz śpi w dzień około 3 godziny a poza tym to czasem przyśnie kilka razy na 5-10 minut i to wszystko...
Cytat:
Napisane przez Katunia:) Pokaż wiadomość
Dzien dobry.

Chcialam sie tu zameldowac z poczekalni
Jestem mamusia Tomusia z 14 pazdziernika
mam nadzieje uda mi sie was podczytywac i sie udzielac.
na przywitanie dla wszystkich
Gratulacje

Któraś z Was pisała że ma instrukcje do podgrzewacza Avent. Czy też mogłabym prosić?
Mały miał chyba wczoraj skok rozwojowy.Nie spał w dzień 12 godzin i cały czas jadł albo płakał. Jak u Was wyglądał ten pierwszy skok rozwojowy i jak długo trwał?
Mamuśki karmiące piersią jak sobie radzicie z pogryzionymi sutkami. Ja już chyba wszystkim smarowałam i karmię czasem przez nakładki ale dalej boli

1985ewa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-22, 09:49   #1933
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiem czy pamiętacie Czarnaelizabeth ona nie udzielała bo była w ciązy już z 4 maluchem i w domku miałam 3 urwisów, ale wieści przekaże

" O 3.05 urodziłąm Anię, poród 10 minut, na Ujastku Ania ma 46 cm i 2500 gram. Jest cudna Pozdrów wizażanki"
jasne, że pamiętam! serdeczne gratulacje!

Cytat:
Napisane przez niuniuniau Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam pytanko. Czy izolujecie dzieciaczki od tv czy kompa? Bo ja karmiąc ponad pół godziny dostaje na głowę z nudów i stwierdziłam, że karmienie przed tv to nie taki kiepski pomysł. Ale oczywiście zewsząd słyszę, że jak to jak tak można szkodliwe promieniowanie itp Krzywdy jej nie chcę zrobić ale sama też wolałabym w wariatkowie nie wylądować.
coś Ty! u mnie tv włączony prawie cały dzień, przy komputerze też karmię... nie dajmy się zwariować

Cytat:
Powiedzcie mi taką rzecz - jak dokarmiacie z butli to wasze maluchy sądzą kupę w innym kolorze i konsystencji niż po mleku z piersi? Wiem, wiem, super pytanie, ale moja mała zaczęła inne kupy robić i tak się zastanawiam czy wszystko jest ok...
tak, kupka jest innego koloru (żółta, czasem żółto-zielona) o konsystencji papki.

Cytat:
Napisane przez Szczęśliwa Pokaż wiadomość
No właśnie sama miałam o to zapytać.
Ja używam gotowanej kranowej, i w sumie to powinno się ją gotować 5 minut a ja tego nie robię bo gotuję w czajniku elektrycznym.
Czy ktoś robi tak jak ja?
ja tez używam kranówki gotowanej w czajniku elektrycznym

Cytat:
Mam pytanie do mam dokarmiających dzieciaczki butla
Czy maluchy nie przestawiają sie na butle?? tj czy chętnie jeszcze ssają pierś? Moja mała to praktycznie z dnia na dzień coraz więcej się rzuca przy piersi i tak niespokojnie je - czasem to normalnie walka jest a mnie tak to boli i dołuje chce jej dac to co najlepsze i co
moja bez problemu ssie pierś (przez osłonki Canpol) i je z butelki.

-----

mam pytanko:

dziś zauważyłam dwie różowe plamki krwi (?) w pieluszce... Czytałam, że to normalne u noworodków, ale czy normalne u prawie 6tyg. niemowlaczka?
Powinnam z tym iść od razu do przychodni, ale boję się, że położna i lekarz znów mnie niepotrzebnie nastraszą (miało to miejsce już kilka razy)
angelikaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-22, 10:00   #1934
elenka1
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez angelikaw Pokaż wiadomość

moja bez problemu ssie pierś (przez osłonki Canpol) i je z butelki.

mam pytanko:

dziś zauważyłam dwie różowe plamki krwi (?) w pieluszce... Czytałam, że to normalne u noworodków, ale czy normalne u prawie 6tyg. niemowlaczka?
Powinnam z tym iść od razu do przychodni, ale boję się, że położna i lekarz znów mnie niepotrzebnie nastraszą (miało to miejsce już kilka razy)
no przyznam ze ja nigdy sie nie spotkalam ani nie slyszalam o takich plamkach, ale moze zadzwon do przychodni, moze ktos udzieli info

a jak je z butli to raczej pewnie sie odbija a jak z cycem, czy po zjedzeniu z cyca odbija sie małej/??? bu u mnie jest mega problem z odbijaniem

aaa co do kupek po jakim czasie u dzieci sie reguluje i nir robia w kazda pieluszkę, moja Ola ma 2 tyg i 2 dni i w kazdej pieluszcze jeszcze kupa

Martucha fajnie ze Patryk bedzie miał kuzyna, za 2 lata pewnie beda niezłymi kumplami

mmmm pizza... marzenie, trzymam diete ale to chyba bardziej ze wzgledu na siebie niz małą, bo jej sie nic nie dzieje

OLA 6.10.2010
elenka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-22, 10:03   #1935
ycnan
Zadomowienie

Klarissa, może Ty masz jakiś lipny przewijak? Mi do świąt na pewno wystarczy. A potem pewnie będę przewijać na łóżku (nie kapiemy małego w łazience, tylko w pokoju).

NIKaP-n, w ramach zadośćuczynienia za mój pobudzony apetyt ...dawaj ten przepis

1985ewa, skok rozwojowy trwa kilka dni. U nas ten pierwszy był pokładnie w 5 tygodniu życia i trwał jakieś 3-4 dni.
...a teraz, powoli (w 7-8 tygodniu) szykuje nam się następny

Tak piszecie o tym ile Wasze dzieciaczki śpią i pod tym względem, nie wnikając w szczegóły, KOCHAM MOJE DZIECKO
Stary 2010-10-22, 10:07   #1936
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:
a jak je z butli to raczej pewnie sie odbija a jak z cycem, czy po zjedzeniu z cyca odbija sie małej/??? bu u mnie jest mega problem z odbijaniem
Po butli się odbija (nawet 3 razy ), a po cycu nie. Ale nie martwi mnie to.
angelikaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-22, 10:10   #1937
gabisun
Zakorzenienie

Ninaad poczekaj do nasdtępnej kupki i jeśli będzie to samo idź do lekarza

Moja wczoraj miala straszny problem ze spaniem: w dzień jedna drzemka pół godziny potem dwie po 10 minut i o statecznie zasnęła dopiero o 23...
ale za to wstała potem o 4.30 to znaczy ja wstałam bo już się chyba wyspałam patrzę na nią a ona śpi i "je przez sen"

Nie wiem czy ten problem ze spaniem nie jest przez to ze piję kawę w sumie piję już od miesiąca a problem jest dopiero teraz powiedzcie że to nie przez kawę bo to moja jedyna atrakcja dnia teraz

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-22, 10:28   #1938
bordowa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez NIKaP-n Pokaż wiadomość
Oj taaaak pyszna była
Moja też

Cytat:
Napisane przez 1985ewa Pokaż wiadomość
Mamuśki karmiące piersią jak sobie radzicie z pogryzionymi sutkami. Ja już chyba wszystkim smarowałam i karmię czasem przez nakładki ale dalej boli
Mnie przestało boleć jak przestałam smarować Odstaw maści na kilka dni, pierś musi się przede wszystkim wietrzyć a tak zamykasz jej dostęp powietrza. W dodatku jeśli zmywasz maści przed karmieniem to zmywasz też warstwę ochronną, która się naturalnie na piersi tworzy (nie wiem dokładnie jak to się nazywa, ale to tak, jakbyś pumeksem pojechała po skórze - będzie sucha).

Cytat:
Napisane przez ycnan Pokaż wiadomość
Klarissa, może Ty masz jakiś lipny przewijak? Mi do świąt na pewno wystarczy. A potem pewnie będę przewijać na łóżku (nie kapiemy małego w łazience, tylko w pokoju).

Ja już się tego boję, bo łóżka mam niskie i plecy mi nie wyrobią Zwłaszcza, że kąpię Asię w wanience wstawionej do wanny, bo nie mam innej możliwości, i już wtedy plecy bolą jak cholera.

Tak piszecie o tym ile Wasze dzieciaczki śpią i pod tym względem, nie wnikając w szczegóły, KOCHAM MOJE DZIECKO
Haha Ja mogę powiedzieć to samo jak czytam, że dzieciaczki tyle płaczą Ja zazwyczaj nie wiem, że mam dziecko Tylko czasami jest marudna, nawet wczoraj po szczepieniu nie marudziła

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
Nie wiem czy ten problem ze spaniem nie jest przez to ze piję kawę w sumie piję już od miesiąca a problem jest dopiero teraz powiedzcie że to nie przez kawę bo to moja jedyna atrakcja dnia teraz
Podziwiam Cię, ja się boję kawy ... A jestem wręcz uzależniona! Przed ciążą, jak studiowałam, piłam co najmniej 3 mocne kawy dziennie, a teraz jedna-dwie słabe rozpuszczalne z mlekiem Odstaw kawę na kilka dni i zobacz czy pomoże

Asia obudziła się wczoraj na karmienie o 24:00 (o dziwo, bo zazwyczaj wytrzymuje do 1-2), ja akurat chciałam iść spać, więc wstawać nie musiałam, nie obudziła mnie Potem jadła o 4 i dopiero o 8 Czyli tylko raz wstawałam w nocy! Kocham moje dziecko
Stary 2010-10-22, 10:34   #1939
gabisun
Zakorzenienie

bordowa jestem uzalezniona ale od porannej kawy dwoch nigdy nie pije , bo po drugiej juz mi niedobrze cala ciaze pilam kawe bo mialam bardzo niskie cisnienie, wiec nie zrezygnowalam a teraz to pierwsza kawe wypilam jak szlam na wesele i mlodej nic nie bylo, wiec pilam codziennie, taka slaba. Kurcze dzisiaj sniadanie przy herbatce ehhhh...

Stary 2010-10-22, 11:07   #1940
ninaad
Wtajemniczenie

Cytat:
NIKaP-n, w ramach zadośćuczynienia za mój pobudzony apetyt ...dawaj ten przepis
to nie do mnie pytanie, ale z tego co pamiętam, chodziło o pizzę na cieście razowym. Zrób podobnie jak "zwykłą". Zamiast białej mąki dodaj np mąkę pełnoziarnistą Lubelli (chyba najłatwiej dostać w zwykłych hipermarketach", jest delikatna i tańsza niż produkty "bio" )albo inną pełnoziarnistą/razową. Tyle, że jak się coś robi z mąką razową to trzeba dawać więcej wody- ale ile konkretnie więcej to też ciężko powiedzieć, bo to zależy od mąki
Cytat:
Ninaad poczekaj do nasdtępnej kupki i jeśli będzie to samo idź do lekarza
to chyba nie do mnie
nie wiem czy przez kawę. Ja też myślałam, że Olcia nie chce spać, bo piję kawę- ale odstawiłam kawę, mocną herbatę a ona w dalszym ciągu ma problem ze snem w dzień.

a ja ostatnio mam trochę problemu z karmieniem i przewijaniem małej w nocy. Tzn kombinuję jak to robić, żeby nie budziła wrzaskiem całego domu i nie miała problemów z uśnięciem. Wcześniej przewijałam małą przed karmieniem, ale że ona w nocy budzi się co jakieś 3-4 godziny, więc jest bardzo głodna i jak ja ją chcę przewinąć to buntuje się i drze w niebogłosy. Próbowałam ją zatykać smoczkiem ale od razu wypluwa a ja nie jestem w stanie jedną ręką trzymać jej smoczka a drugą ręką przewijać. No a jak przewijam po karmieniu to Ola się rozbudza i potem nie chce spać i marudzi
ninaad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-22, 11:27   #1941
Szczęśliwa
Zadomowienie

Witam rankiem

Moje dziecko po wczorajszym nieprzespanym dniu śpi nadal
Zasnęła o 21, karmienie o 2, szybki sen i karmienie o 7. O 9 poszła spać znowu i śpi do teraz ale już się kręci.

Dziewczyny jak Wasze dzieci radzą sobie ze śliną? Moja od kilku dni wydziela sporo śliny (ma dopiero 4 tyg), i do wczoraj nie było z tym problemu. Ale w nocy obudziło mnie dzisiaj takie charczenie małej, patrzę a ona leży na plecach (nie wiem jak sie przekręciła bo zawsze kładę ją na boku i z tyłu ma podpórkę z poduszki) i biedna krztusi się i charczy. W pierwszej chwili pomyślałam, że dopadł ja katar i nie może oddechu złapać przez zawalony nos, ale szybko podniosłam ją do pionu, a ona po chwili przełknęła ślinę i zaczęła oddychać normalnie. Nosek był czysty, nic się nie ulało, to ślina musiała ją "przytkać". Normalnie nie wiem czy by sobie poradziła gdybym się nie obudziła.
Wystraszyłam się mocno.... i zaraz mi się przypomniało że znajomi mieli taki problem do kilku miesięcy, że dziecko nie umiało łykać gęstej śliny i non stop im się krztusiło przy zabawie, śmiechu i we śnie.
Oby to był jednorazowy incydent, dzisiaj w dzień będę ją kładła na pleckach i będę obserwować.
Ogólnie to zawsze śpi i leży na bokach.

Cytat:

mam pytanko:

dziś zauważyłam dwie różowe plamki krwi (?) w pieluszce... Czytałam, że to normalne u noworodków, ale czy normalne u prawie 6tyg. niemowlaczka? (
Wiem, że może się zdarzyć w moczu krew zaraz po porodzie, co związane jest z wydzielaniem chyba moczanów.
Ale i później może się zdarzyć tzw. krwawienie hormonalne (odpowiednik krwi miesiączkowej), mówiła mi o tym i lekarz i położna. Dziewczynki mają często na początku powiększone (jakby opuchnięte) piersi, wargi sromowe i wtedy może pojawić się leciutka krew. Jest to związane z przyjmowaniem naszych hormonów w mleku.
Nie wiem natomiast jak długo się to utrzymuje, mnie ostrzegały na początku.

Cytat:
Mojej się po piersi normalnie odbija.

Cytat:

Ja piję narazie tylko bezkofeinową, więc nie pomogę.

Stary 2010-10-22, 11:36   #1942
bordowa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ninaad Pokaż wiadomość
a ja ostatnio mam trochę problemu z karmieniem i przewijaniem małej w nocy.
Przyszły mi do głowy dwa pomysły, ale oba drastyczne
Czy Ola budzi się mniej więcej o tych samych godzinach? Jeśli tak to możesz sobie ustawiać budzik powiedzmy 20 minut wcześniej i po prostu ją na śpiocha powoli przewijać aż zacznie płakać na jedzenie
Robi w nocy kupy? Jeśli nie to możesz przewinąć ją dopiero rano Asia roi kupę dopiero nad ranem.

Mówiłam, że są drastyczne, ale zawsze to coś
Stary 2010-10-22, 11:46   #1943
ycnan
Zadomowienie

angelikaw, zadzwoń może do przychodni i zapytaj. Zobacz tylko, czy to się powtarza, czy tylko jednorazowo się zdarzyło.

elenka1, Borysowi też przez pierwsze tygodnie się wcale nie odbijało. Teraz już zdecydowanie częściej, ale czasem dopiero 20minut po jedzeniu.

gabisun, ja bym odstawiła kawę na kilka dni. Teoretycznie, jedna słaba kawa dziennie nie powinna mieć wpływu na sen niemowlaka. No, ale nigdy nie wiadomo.
Ja do tej pory odważyła się tylko dwa razy na cappuccino z donalda

bordowa, z tym nocnym wstawaniem to ja tak mam codziennie (karmienia o 23, 4, 8 ) Ale ciii... bo jeszcze się Boryskowi odmieni, jak go za bardzo będę chwalić...

ninaad za informację o pizzowym cieście
Ja przewijam synka po karmieniu, właśnie dlatego, że przed jest za bardzo głodny i się drze. A Twoja mała najada się tak na maxa, czy normalnie? Spróbuj ją zapchać to będzie tak padnięta, że nie będzie miała siły się drzeć i będzie grzecznie leżała. I zaśnie

Któraś pytała o ilość kup... Borys ma kupala w każdej pieluszce, czasem więcej, czasem mniej. Ale np dziś w nocy mogłam mu pieluszki nie zmieniać bo tylko jakiś mały brązowy paseczek był. No, ale jak go rozebrałam juz to i pieluchę zmieniłam.

Oho, kluseczka moja się budzi na cyca

Edytowane przez ycnan
Czas edycji: 2010-10-22 o 11:48
Stary 2010-10-22, 11:51   #1944
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
tak, kupka jest innego koloru (żółta, czasem żółto-zielona) o konsystencji papki.
To nasza kupka jest taka sama

Cytat:
Ja znam tak jak Szczęśliwa - że to może być na tle hormonalnym, ale chyba u noworodka... może spytaj położnej co to może być?

Cytat:
Nie, raczej pralkę mam małą albo dziecko duże

Cytat:
Przyszły mi do głowy dwa pomysły, ale oba drastyczne
Czy Ola budzi się mniej więcej o tych samych godzinach? Jeśli tak to możesz sobie ustawiać budzik powiedzmy 20 minut wcześniej i po prostu ją na śpiocha powoli przewijać aż zacznie płakać na jedzenie
Robi w nocy kupy? Jeśli nie to możesz przewinąć ją dopiero rano Asia roi kupę dopiero nad ranem.

Mówiłam, że są drastyczne, ale zawsze to coś
A tam drastyczne, ja tak zawsze robię - w nocy budzik co 3,5h najpierw przewijam malucha a potem jak się zbudzi dzięki temu to ją karmię. Potem mała bez problemu zasypia - czasem w swoim łóżeczku, a czasem w łóżeczku rodziców...
Stary 2010-10-22, 12:00   #1945
martucha84
Zakorzenienie

falbala trzymam kciuki za diete..

Katunia witajcie

ninaad dziękuję dziś mi już lepiej, oj dopniesz się w spodnie na pewno

1985ewa podwójne podziękowania a ja sutki smarowałam swoim mlekiem i wietrzyłam. nam to pomogło.. trzymam kciuk za walke z nimi..

elenka oj aż się boję tych ich łobuzowań

Szczęśliwa współczuję tej śliny.. ehsss... nie tak łatwo byc mamą..
Stary 2010-10-22, 12:20   #1946
gabisun
Zakorzenienie

Cytat:
nie wiem czy przez kawę. Ja też myślałam, że Olcia nie chce spać, bo piję kawę- ale odstawiłam kawę, mocną herbatę a ona w dalszym ciągu ma problem ze snem w dzień.

ooo..czyli nie jestem sama z problemem ale pociesza mnie fakt że to może nie przez kawę a z tą krwią to miało być do AngelikiW nie wiem dlaczego ty mi po głowie łaziłaś

a ja ostatnio mam trochę problemu z karmieniem i przewijaniem małej w nocy. Tzn kombinuję jak to robić, żeby nie budziła wrzaskiem całego domu i nie miała problemów z uśnięciem. Wcześniej przewijałam małą przed karmieniem, ale że ona w nocy budzi się co jakieś 3-4 godziny, więc jest bardzo głodna i jak ja ją chcę przewinąć to buntuje się i drze w niebogłosy. Próbowałam ją zatykać smoczkiem ale od razu wypluwa a ja nie jestem w stanie jedną ręką trzymać jej smoczka a drugą ręką przewijać. No a jak przewijam po karmieniu to Ola się rozbudza i potem nie chce spać i marudzi
ja przewijam w nocy tylko raz koło 3 i po karmieniu, Mała potem trochę się pokręci ale zaraz zasypia. Może faktycznie spróbuj tak jak radzi bordowa, nastaw budzik
Cytat:
gabisun, ja bym odstawiła kawę na kilka dni. Teoretycznie, jedna słaba kawa dziennie nie powinna mieć wpływu na sen niemowlaka. No, ale nigdy nie wiadomo.
Ja do tej pory odważyła się tylko dwa razy na cappuccino z donalda

Mnie kawa napędza na cały dzień, moja jedyna przyjemność

Któraś pytała o ilość kup... Borys ma kupala w każdej pieluszce, czasem więcej, czasem mniej. Ale np dziś w nocy mogłam mu pieluszki nie zmieniać bo tylko jakiś mały brązowy paseczek był. No, ale jak go rozebrałam juz to i pieluchę zmieniłam.

Oho, kluseczka moja się budzi na cyca
To dużo, u nas jest koło 3-4. W nocy bardzo rzadko, przebieram koło 3 i jest przeważnie tylko siku, kupa leci dopiero jak rano wstanie koło 9 ale są też dni ,że czasami i wczesniej się zdaży

Stary 2010-10-22, 12:51   #1947
Szczęśliwa
Zadomowienie

Cytat:
t
a ja ostatnio mam trochę problemu z karmieniem i przewijaniem małej w nocy.
A mała je z jednej czy z dwóch piersi? Bo moja z dwóch i ja przewijam między pierwszą a drugą, jest już podjedzona więc nie krzyczy, a przy drugiej piersi zdąży przysnąć.
Teraz w sumie to przebieram po dwóch piersiach a przed butelką bo dokarmiam po każdym posiłku

Stary 2010-10-22, 13:36   #1948
malwina1204
Rozeznanie

PYTANKO:
Czy któraś z Was po urodzeniu była w SOLARIUM???? Czy w czasie karmienia piersią można iść ja nie mówie że po tygodniu ale po 6tygodniach .

Amelia 2.11.2010-53cm,2900g
malwina1204 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-22, 13:58   #1949
gabisun
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malwina1204 Pokaż wiadomość
PYTANKO:
Czy któraś z Was po urodzeniu była w SOLARIUM???? Czy w czasie karmienia piersią można iść ja nie mówie że po tygodniu ale po 6tygodniach .
nie chodzę więc nie pomogę
nie wiem czy mleko nie zacznie cieknać jak się trochę podgrzejesz

Stary 2010-10-22, 14:09   #1950
Mpik82
Rozeznanie

GG do Mpik82

Cytat:
Aha, i czy wasze maluszki też się tak ślinią??? Wszystkie kaftaniki mokre, tylko jej buźkę ciągle wycieram
Mojej juz przeszło, ale też bardzo się śliniła
Może zakładaj jej śliniaczek eh

Cytat:
Napisane przez Katunia:) Pokaż wiadomość
Dzien dobry.

Chcialam sie tu zameldowac z poczekalni
Jestem mamusia Tomusia z 14 pazdziernika
mam nadzieje uda mi sie was podczytywac i sie udzielac.
na przywitanie dla wszystkich
Witajcie Katuniu i Tomeczku
Buziaczki od wizażowych Cioteczek

Cytat:
Napisane przez dra Pokaż wiadomość
witajcie
przepraszamze nie odpisze wam,ale ostatnie dni to krzyk tylko a ja nie wiem o co chodzi i chadze jak zabi ostatnio
U mnie to samo!!

mamusie "starszych" dzieciatek - co ile Wasze skarby chcą jeść??
MOja czy to noc, czy dzien, najlepiej by jadla co 2,5-3godziny...
je samo moje mleko do wczoraj bo zaczelam ja dopajac modyfikowanym bo juz nie moge wytrzymac.. MOja po 1,5-2 g od jedzenia zaczyna się drzec w niebogłosy... może się nie najada?? w prawie 2 miesiace przytyla 1650g?to duzo, czy mało????????
ALbo to i kolki , sama juz nie wiem

Dziś Milenka od 3-6.00 nie spała.. co prawda nie płakała, ale nie spałam razem z nią bo chciala smoka i co chwie go wypluwała...normalnie nie spala do nastepnego karmienia,,, a potem spala od 6.20-7.40 ... i od tego czasu przespala sie na spacerze moze 1,5godziny??? Normalnie mam "antyśpicha" i nie tylko w dzień jak GAbisun, ale również w nocy..:-( CO ztym zrobićć???
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości