|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Proszę, pomóżcie mi się z tym uporać
Dziewczyny, nie wiem od czego zacząć. Mam 21 lat, studiuję, mam wspaniałego chłopaka. Ale też choruję na fobię społeczną i... szczególnie dotkliwie siebie nienawidzę.
Obiektywnie nie jestem brzydką dziewczyną, wysoka, szczupła, ładne usta. Ale ja widzę głównie swoje wady, swoje małe piersi (tak strasznie ich nienawidzę ![]() Sprawa tyczy się nie tylko wyglądu. Nienawidzę też siebie od środka, swojej nieporadności, tego, że na studiach muszę się wysilać dwa razy więcej od osób faktycznie inteligentnych, tego, że nadal nie umiem gotować, że nie umiem tańczyć, nie potrafię się zachować na imprezach pełnych ludzi, czuję wtedy taką beznadzieję... wiem,że nikogo nie jestem w stanie sobą zaintrygować, więc siedzę cicho i patrzę, jak ludzie się integrują. Najchętniej zamknęłabym się w klatce ze swoim TŻ, bo jakiekolwiek wyjścia do ludzi kończą się moim załamaniem psychicznym, gadką o samobójstwie, nie wiem jak ten facet to jeszcze wytrzymuje... Oczywiście w łóżku przestało nam się układać, bo tak znienawidziłam swoje ciało (szczególnie piersi), że po prostu unikam jakichkolwiek zbliżeń. Jestem zazdrosna nawet o jakieś gorące 17 na imprezie, które wyglądają zgrabniej ode mnie, bosko tańczą... Teraz te dziewczyny są takie przebojowe, utalentowane, a ja jestem zerem. Nie chcę niszczyć swojego związku przez nienawiść do samej siebie, ale i tak to robię. ![]() ![]() Nie wiem czy potrzebuję porządnego kopa w dupę czy delikatnych słów pocieszenia, ale mam nadzieję, że jakikolwiek odzew będzie. Ps. Odbyłam już 3 psychoterapie, to pomaga, ale mnie osobiście nie na dłuższą metę, bo po czasie znów wszystko wraca jak bumerang. Chciałabym po prostu pokochać siebie, pozbyć się chorobliwej zazdrości, nie wiem czy tak bardzo jest mi potrzebny psycholog (tym bardziej, że dotychczas niewiele w tej kwestii pomógł) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Proszę, pomóżcie mi się z tym uporać
Pogadaj ze mna ale prywatnie nie na forum... Cos wiem o tym jak to jest czuć się żle ze sobą...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Każda dziewczyna chciałaby być idealna...ale są rzeczy na które nie mamy wielkiego wpływu. Wiem że ci ciężko ale masz chłopaka który cię akceptuje taką jaka jesteś i jak napisałaś wytrzymuje z tobą. Jeśli tak jak piszesz zniszczysz związek, to zostaniesz sama i będzie Ci jeszcze gorzej a wszystkie obawy się pogłębią...Terapia nie pomaga bo może sama musisz się przekonać że nie ma ludzi idealnych, nieskazitelnych. Sama napisałaś że "Obiektywnie nie jestem brzydką dziewczyną, wysoka, szczupła, ładne usta." - nie myśl o tym co ci sie brzydkie wydaje, pomysl o tym co masz piekne i to eksponuj. Zacznij od malych krokow, na pewno masz kolezanki, wyjdz z nimi do pubu, w malym gronie tak zebyś czuła się komfortowo. Po mału, po mału a później będzie Ci łatwiej w większym gronie. A co sprawia ci przyjemność, co lubisz robić? Masz super chłopaka, nie niszcz tego, wspierajcie się wzajemnie a będzie dobrze PS i jemu na pewno twój biust się podoba, nie wszyscy lubią "bimbały"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |||||||||
Zakorzenienie
|
Dlaczego nie zrobisz sobie operacji?
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Skoro sama terapia nie pomaga, połącz ją z lekarstwami.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
I kolejną (lepszą, inną) terapią
![]()
![]() |
![]() |
#7 |
BAN stały
|
szugarbejb jak zwykle się wykazała typową dla siebie dozą empatii.
Autorko wątku, czy miłość twojego mężczyzny nie jest dla ciebie dowodem, że jesteś wartościową dziewczyną. Uważacz go za idiotę, który nie wiadomo dlaczego jest z takim zerem? Przecież on wybrał ciebie spośród wszystkich. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I jeszcze myśleć że ludzkość wkoło tez nie ma nic innego do roboty tylko zwracać uwagę i sie przypatrywać wielkości i urokowi stóp osoby. A już natrząsanie się nad faktem braku umiejętności gotowania... ![]() A ja nie umiem sprzątać i prasować (podejrzewam ze także prać, ale dzięki Bogu pralka pierze). I jestem z tego dumna. ![]()
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym - nie do końca jestem pewna, czy to rasowa fobia społeczna.. Poza tym nr 2 - niektórzy tak się przyzwyczajają do swoich fobii, lęków, kompleksów etc., że tak naprawdę wcale nie chcą zmian, chociaż wydaje im się, że jest inaczej. Już to kiedyś pisałam - jest różnica pomiędzy "chciałabym być szczupła" a "chcę schudnąć"..
![]() |
![]() |
#10 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Wiele rzeczy można zmienić, tyle, że jeśli te wszystkie problemy mają podłoże psychiczne - to po zmianie aktualnych, absurdalna znajdzie sobie nowe. Będzie się zadręczać, że jest mało inteligentna, mało zabawna, mało interesująca, itp, itd.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Edytowane przez Deede Czas edycji: 2010-10-24 o 10:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny, wiem co nieco o tym, co piszecie. Nie po to odbyłam trzy terapie, by nie chcieć z tego wyjść. Poza tym nie jest tak, że po 3 terapiach nie ma efektów-przecież wychodzę do ludzi, mam znajomych, chodzę do Kościoła, do pubów, studiuję (!)-kiedyś to było niemożliwe, bo leżałam w domu z depresją (nie wiem jakim cudem udało mi się ukończyć liceum i zdać maturę, to był cud).
Post był napisany pod wpływem emocji po nieudanej imprezie rodzinnej, na której wciąż dokuczała mi erytrofobia, nie potrafiłam się otworzyć, miałam wrażenie, że wszyscy się ze mnie naśmiewają i nikt nie chce ze mną rozmawiać-więc widzę tu wiele objawów fobii społecznej (zresztą jak widzieli moi terapeuci, może nie rasowej, bo jednak udało mi się na tą imprezę pójść i nawet udawać, że nie jest źle), ale po powrocie coś we mnie pękło. Chciałabym żyć normalnie i nie myśleć stale o tym, co ludzie sobie pomyślą, bo to chyba mój największy problem ;/ Nie mówiąc już o tym paskudnym czerwienieniu się, zawrotach głowy czy drżeniu rąk, co znacznie utrudnia funkcjonowanie. Ale wiem, że to znika, gdy czuję się bardziej pewna siebie... Dziękuję za wszelkie porady i kopy w dupę, macie rację np. z tym gotowaniem, pewnych rzeczy można się nauczyć, ale łatwiej siedzieć i płakać nad swym losem. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tylko pamiętaj - nie patrz na siebie, nie definiuj siebie jako zbiór fobii - że fobia spł., że erytrofobia (czerwienienie się wchodzi w skład fobii społ., więc sobie nie dokładaj ![]()
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
zgadzam się ze wszsytkim co napisała cava ad 1 np ja dziś mam problem bardzo przyziemny.... znaleśc fachowca od kranu który mnie ze mnie nie zedrze kasy a zrobi cos porzadnie ![]() ad 2 ja też nie potrafie wszystkieog na tip top ale radze sobie i jestem z tego dumna ![]()
/Evita ![]() Edytowane przez d0lcevita Czas edycji: 2010-10-25 o 09:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Moja rada popros chlopaka niech ci napisze co w tobie kocha potem mame i bliskich , na koniec to co ty w sobielubisz i powies sobie to napisane wielkimi literami wszedzie gdzie sie da to najprostszy sposob na dowartosciowanie samej siebie
Rob to co lubisz , zmien to co da sie zmienic i pokochaj zycie Postaw sie swojej depresji jesli to ci sie uda nie bedziesz potrzebowac kolejnych specjalistow |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:51.