Tetrowa pielucha, smoczek z lateksu marcowo-kwietniowe W KOŃCU mają frajdę z sexu - Strona 149 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-10-25, 11:52   #4441
ania p
Zakorzenienie

Dot.: Tetrowa pielucha, smoczek z lateksu marcowo-kwietniowe W KOŃCU mają frajdę z

Cytat:
Napisane przez izazula Pokaż wiadomość
Jeśli chodzi o sytuację Darusi to opieram się wyłącznie na jaj opisach i nie do końca zgadzam się z Toba. Rodzice owszem mogą pomagać ale nie muszą swoim już dorosłym i samodzielnym dzieciom. Alimenty owszem sie należą ale w przypadku kiedy to dziecko nie jest w stanie się utrzymać. Darusia jej Tż pewnie maą swoje zawody sąd moze udowodnić że mogą znaleźć pracę odpowiadającą wykształceniu. Osobście znam taki przypadek.
Darusia już nie raz pisała o przejściach z mamą i coś mi się wydaje że ona chce żeby młodzi się usamodzielnili. Ale to znowu tylko moje osobiste odczucia.
Ja się zgadzam z Twoim zdaniem , zreszta chyba osoba która ma męża to utrzymanie niejako spada na niego a nie na rodziców . Pominę już fakt że dorosły ciągnący kase na alimenty od rodziców to jakaś porażka .
sama jestem w sytuacji gdzie mój TZ płaci i zobaczymy za rok , jego syn kończy szkołe ( zdaje mature ) a już jest pełnoletni i pewnie była TZ bedzie chciała ze wszelką cene kase z nas wydebić wciskając go na siłe do jakiejś dziennej szkoły . na szczescie sprawe założymy już jemu a nie jej ale batalia pewnie bedzie . Pytanie tylko co zrobi chłopak czy się postawi - i pokłóci z ojcem o tą kase , czy zrezygnuje z tych alimentów .
Bo sory ale jak bedzie chciał od nas dębić kase mogąc pracować to ja strace o nim dobre zdanie . TYm bardziej ze wie iż mamy małe dzieci . A na drugiego od razu o zmniejszenie robimy . Sprawa bedzie cholernie trudna bo mój TZ ma wyrok procentowy i troszkę to wszystko zagmatwane , więc bez prawnika się nie ruszamy .
Ja mają 18 lat pracowałam , dokładałam się rodzicom do rachunków na mieszkanie i nie widziałam w tym nic złego .

Cytat:
Napisane przez Gmyrelka Pokaż wiadomość
Dokładnie, zgadzam się I myślę że żłobek przed przedszkolem to fajna rzecz bo w żłobku dziecko jest jeszcze mocno "opiekowane" a w przedszkolu już sobie musi radzić Żłobek stanowi bardziej łagodny start do przedszkola Ja myślę o żłobku od września, więc muszę być czujna w kwietniu kiedy to są zapisy
Apropo kolczyków to też się zgadzam - Hania miała 4 czy 5 lat i sama baaardzo chciała

Megi
pomysł Madzi wydaje się być fajny
U mnie niestety sa tylko prywatne kluby malucha . lipa troszkę ale cóż chodze za to z małym na rytmike i do takiego placu zabaw zamknietego . tamtez gania sam i bawi się z dziećmi

Cytat:
Napisane przez ASIULEK_23 Pokaż wiadomość
Darusia- a Ty nie dostawałaś do tej pory jeszcze normalnie wypłaty? Przecież niedawno nam się skończyl macierzyński...

A po drugie ja czasem sie zastanawiam, jak Wy dajecie rade, jesli oczywiscie jest tak jak piszesz (pensja Twojego tż, sami oplacacie rachunki, kredyty, sami kupujecie jedzenie itp). Bo wg mnie nie ma szans zeby Wam to starczało...
Wiesz, my np. mamy w sumie zawsze ok 5 tyś, czasem ciut więcej. kredyt mieszkaniowy ok 800-900 zł. Więc zostaje ok 4 tyś. I uwierz mi, że ja nie kupuje tyle rzeczy dla małej co Wy kupujecie Oliwce, bo nam po prosu nie wystarcza.... a Ty ciągle piszesz a to wózek, a to krzeselko, a to zabawki... wiec albo ja nie umiem gospodarowac pieniędzmi albo coś tu jest nie halo...
Sory że to napisalam ale od dłuższego czasu mnie to zastanawia... jak można oplacac rachunki (jeszcze takie o jakich piszesz...) plus kredyty które tez podobno macie, jedzenie, rzeczy, samochód (utrzymanie też kosztuje) no i mała... za 2500 tyś... dla mnie to nie jest mozlwe...

Ale może się mylę, moze mnie tu któraś zaraz prześwięci że tak napisalam...
Dla mnie też nie możliwe
I nie jadam nie wiadomo czego choć w bidzie zakupów nie robi ale nie lubie tego sklepu i tyle
Cytat:
Napisane przez P0P70 Pokaż wiadomość
Moja też zaczęła od chodzenia w tył i huśtania sie w przód i tył. Potem zaczęła pełzać do przodu potem z pozycji na brzuszku opanowała sztukę siadania, po jakimś czasie siedzenia a teraz już stoi i przy szczebelkach to potrafi nawet przejść parę kroków - tak puszcza i łapie kolejne. No ale my też parę miesięcy się rehabilitowałyśmy.
A wystąpiłaś juz o ten dodatek rehabilitacyjny?
Mój TZ w zeszłym tygodniu był na komisji i nam przyznano ten dodatek. Trochę mi się śmiać z tego chce ale stwierdziliśmy że będziemy jej te pieniądze włacali na konto. To chyba jakieś 150 zł miesięcznie.

Wiesz z jednej strony to ja rozumiem Twoją mamę. Bo gdy siedziałam z dzieckiem całe dnie to nie mogłam sie doczekać powrotu TZ do domu i już prawie pd progu wręczałam mu dziecko z podobnym tekstem. I to nie chodziło tylko o to że ja byłam zmęczona samym dzieckiem ale to zamknięcie w domu, zmiana środowiska, brak znajomych - now wszystko na raz. Może u niej jest to samo. A w weekend to też może ona chciałaby trochę innego towarzystwa a nie tylko dziecko i być może tak odreagowuje. Bo też nie chodzi o to że Ty zajmiesz sie dzieckiem bo ona i tak tutaj nie ma znajomych jest sama i co niby ma robić.
U mnie jest o tyle dobrze że matka TZ co tydzień jedzie do siebie (pod Kielce), do swoich sąsiadek. Wyjeżdża w piątek około 22-iej i wraca w niedzielę około 23-iej. Dzięki temu my się nie kłócimy bo jak ja jestem to jej nie ma i na odwrót. . Ponadto to była jej decyzja aby się mała zajmować my szukaliśmy jakieś niańki. Więc kobieta nie narzeka - no przynajmniej przy nas.

Ja siebie też podziwiam że jeszcze to wytrzymuję.
A z matką TZ chyba bym nie wytrzymała ale kto to wie człowiek jest w stanie dużo wytrzymać.

Maty działają na zasadzie wykrywania ruchu. dziecko oddychając porusza się (bardzo delikatnie) i uciska na materac a ten przenosi to na sensory maty. Więc jeżeli się do tego i tak rusza to znaczy że i tak oddycha. Więc ruch nie przeszkadza w działaniu mat. Gorzej jest jak się włączy karuzelę bo ona wytwrza lekkie drganie i wtedy nawet jak dziecka nie ma to maty wykrywają ruch i nie reagują.
Jakbyś miała oddać małą w obce rece to i z teściową byś wytrzymała . a wieczprem kupiła jej jakiś karnet na coś żeby tylko jej w domu nie ogladać he he
A zasiłek jaki by nie był to na drodze nie lezy i w ciągu roku troszkę jej się kaski nazbiera także warto brać .. jak daja he he
Stary 2010-10-25, 11:57   #4442
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa
Dot.: Tetrowa pielucha, smoczek z lateksu marcowo-kwietniowe W KOŃCU mają frajdę z

asiulek dostawalam i ja jeszcze dostaje jakies tam gorsze ale juz kiedys tez pisalam ze to nie jest do pisania na forum ogolnym.

---------- Dopisano o 11:57 ---------- Poprzedni post napisano o 11:55 ----------

jednak sa rzeczy mozliwe, ktore jak widac dla wielu mozliwe nie sa....
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-25, 12:00   #4443
P0P70
Zakorzenienie

Daria - Wszystkiego najlepszego z okazji Imienin

Cytat:
Napisane przez Gmyrelka Pokaż wiadomość
Pop a Ty zamiast sama podziwiać zięcia mogłaś Oliweczce w domu pokazać ukochanego Ponawiam pytanie dotyczące prezentu dla tżta - co kupiłaś??
Jeszcze nic nie kupiłam. Chyba przewiążę się czerwoną wstążką i będzie OK

Cytat:
Jeśli chodzi o sytuację Darusi to opieram się wyłącznie na jaj opisach i nie do końca zgadzam się z Toba. Rodzice owszem mogą pomagać ale nie muszą swoim już dorosłym i samodzielnym dzieciom. Alimenty owszem sie należą ale w przypadku kiedy to dziecko nie jest w stanie się utrzymać. Darusia jej Tż pewnie maą swoje zawody sąd moze udowodnić że mogą znaleźć pracę odpowiadającą wykształceniu. Osobście znam taki przypadek.
Darusia już nie raz pisała o przejściach z mamą i coś mi się wydaje że ona chce żeby młodzi się usamodzielnili. Ale to znowu tylko moje osobiste odczucia.

Robiłam badania prenatalne (USG + test z krwi) i podobnoo nie było potrzeby wykonania amniopunkcji.możliwość choroby 1:3000. Cały czas sięę obawiałam . Moja koleżanka miiała 1:3000000 i jak sie okazałlo w stoważyszeniu rodziców jest 1 z 6 mam po tych saamych badaniach od tego saamego doktora
Może i masz rację ja to na rodzicach mało się znam. Odkąd skończyłam studia to musiała o siebie zadbać i jeszcze siostrze pomagałam. Ale gdyby mój tato żył to na pewno by nam bardzo pomagał.
Nie chodzi o to aby wszytko za dzieci robić ale aby im pomagać i wspierać. A Darusia przecież cały czas studiuje i jeżeli ona sie uczy to wydaje mi sie że rodzice mają obowiązek jej pomagać finansowo. Co innego byłoby gdyby się nie uczyła. Jak skończy studia to nich sobie radzi sama.

Cytat:
Napisane przez pl_madzia Pokaż wiadomość
megi-megi; Moja rada. Dawaj mamie za pilnowanie pieniądzeMoi rodzice pilnowali Eryka jak był mały, i jak chodzil do przedszkola to do odbierali i pilnowali przez godzinkę puki z pracy nie wróciłam, czy jak był chory. Płacilam im 80%wynagrodzenia niań u mnie w mieście.Rodzice to renciści, i tak im dawalam możliwość dorobienia, ojciec nigdy nie chciał kasy wziąść, ale moja mama ma charakter waszych mam, i brala bez żadnych skrupułów. Jak mieliśmy więcej wydatków, to proponowali żeby nie placić, ale ja i tak płaciłam. I mialam spokój, bo to ja wymagalami ja byłam szefem. Oczywiście dalej byli dziadkami, i małego rozpieszczali, biegając za nim z łyżeczką żeby nie musiał przerywać zabawy, i kupowali lody.
Ale mam przynajmiej pewność że za kilka latek mi nie powiedzą że oni mi dzieci pilnowali , i miałam tyle pomocy.Wiesz o co chodzi. Taki komfort psychiczny.
My też płacimy ale tak nie wprost bo ona by nie przyjeła pieniędzy. Ale tż już od lat płaci rachunki w jej domu. Kupuje węgiel na zimę. Płaci za remony. Co tydzień dostaje kieszonkowe na zakupy (bo czasem czegoś tam brakuje w domu) aby nic nie kupowała za swoje jak u nas jest. I ostatniu kupiliśmy jej 2 pary okularów. Tylko to raczej dla Oliwki bo kobieta słabo widziała w swoich starych więc zabraliśmy ją do okulisty i kupiliśmy jej dwie pary (jedna do czytania a druga do chodzenia) w eleganckich oprawkach. Gdy np. przyjadę w czwartek i w piątek jesteśmy wszyscy to zabieramy ją gdzieś na zewnątrz, na lody , na zakupy. Ona wtedy dzieckiem się nie zajmuje tylko tak dla rozrywki.

P0P70 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-25, 12:04   #4444
Darusiaaaa
Zakorzenienie

dzieki za zyczenia.

Izzula pewnie masz racje, tylko tu nie chodzi o to ze my chcemy zeby nas z rachunkow zwolnili czy cos?wiesz o co chodzi? tylko zeby przestali sie czepiac i dali spokojnie zyc. Nic wiecej do szczescia mi nie potrzeba
A.Camus
Stary 2010-10-25, 12:07   #4445
mrowak
Zakorzenienie

Cytat:
No i powiem Wam, że mój tż spisuje się na medal, posprzątane, poprane, obiad ugotowany, mała zadowolona, po dluuuugim spacerze... po prostu jestem z niego dumna. No i powiem Wam, że ja mniej rzeczy robię niż on wiec dlatego postanowiłam trochę przystopować z netem no i mu dorownać w pracach domowych ale to tylko tak chwilowow co by nie pomyslał, że ja gorsza jakas heh...

brawo dla TZta-zreszta pisalam Ci kiedys juz, ze jemu dobrze z oczu patrzy i na pewno da sobie rade (to bylo wtedy, jak mialas dylemat czy wyjsc gdzies sama wieczorem i ich zostawic, pamietasz?)

Cytat:
Napisane przez megi-megi Pokaż wiadomość
A powiem Wam Dziewczyny, jak bawiły się nasze maluchy Patrzyły na siebie i na zmianę płakały :P Taka zabawa była. A my miałyśmy siedzieć i patrzeć, jak się bawią - haha - tośmy sobie posiedziały :P
no faktycznie-ipreza na maxa ale spotkania zazdroszcze. Kiedy bedziesz w Koninie?????????

Cytat:
Toście się pochwalili
Za mieszkanie 3-pokojowe z oplaceniem kredytu mieszkaniowego, i rachunkami za 4 osoby i akwarium. Z używaniem zmywarki, pralki mikrofalówki dość często teraz na prędko obliczyłam wychodzi 1031 nie liczylam telefonu internetu i kablówki(kredyt+rachunki prąd, gaz, woda, śmieci, czynsz)
pociesze Cie- u nas sama rata kredytu poki co wynosi lekko ponad 2 tysiace mam nadzieje, ze to sie juz w tym tygodniu zmieni, bo splacimy ponad 50% kredytu kasą za sprzedane poprzednie mieszkanie, ale w samym październiku to masakrycznie cienko z kasą było (jest) wszystkie zakupy typu kosmetyki dla mnie, ktore OCZYWISCIE jak na zlosc na raz sie koncza wlasnie, czy jakies pomniejsze rzeczy odlozone na listopad, a potem grudziec z prezentami-trzeba bedzie uwazac na kase. Pomijajac fatk, ze od lipca mieszkamy w nowym mieszkaniu z pustymi scianami, bez karniszy itd bo zawsze jest cos wazniejszego.

Cytat:
no to jestem normalna z tą @. Tą co mialam 2 mc temu to miała 8 dni, i z tego to 3 normalnie krwotokiWięc mi nietęskno.
a ja nadal nie mam @ od czerwca 2009

Cytat:
Napisane przez Darusiaaaa Pokaż wiadomość
---------- Dopisano o 09:32 ---------- Poprzedni post
a tak w ogole to zapomnialam i tz mi przypomnial milym smskiem ze mam dzisiaj imieniny:P
buziole, cmoki i inne smoki

Cytat:
Napisane przez aneczkkaa Pokaż wiadomość
nie wiem może moge mu coś podac zapobiegawczo zeby sie nie rozchorował podpowiedzcie mi prosze Nie chce iść na razie do przychodni bo tam pełno zarazków i jeszcze mi się całkiem rozłoży ...
witaminka C????

Cytat:
Taaak - rodzice potrafią wspierać.
Moja mama przeprowadziła się do nas na kilka miesięcy, żeby zająć się Igorem i super i jestem naprawde wdzięczna, ALE...
Jak wracam z pracy, babcia już właściwie w progu daje mi małego z tekstem: "Weź go, już mam dosyć". Za każdym razem, gdy zajmuje się nim, jak nie jestem w pracy, jak jadę po zakupy lub podobne, wita mnie z takim tekstem, że mam wyrzuty sumienia i czuję się winna. Rzadko wychodzę więc bez niego. Zabieram go na zakupy nawet do pobliskiego marketu.
Wczoraj babcia przebiła siebie. Dałam jej Igora, bo chciałam obiad ugotować, jak mały spał, ugotowałam ziemniaki, zrobiłam zielone - dla babci smażona cukinia, dla tż kalafior i brokułki, zostało mięcho, więc smażę sobie, a ta mi wpada do kuchni z Igorem i z krzykiem: "Rób szybciej ten obiad, bo już mnie ręce bolą!". W końcu nie wytrzymałam - wykrzyczałam jej wszystko, że się nie rozdwoję, że obiad robię głównie dla niej, bo mi to obojętnie, żeby go położyła, jak ją coś boli, że mam dość, że w kółko czuję się winna, że ona się nim zajmuje, żeby się jasno okresliła, to poszukam najwyżej opiekunki, a nie będę schizowała. Nie powiedziała nic, ale później jakoś lepiej się zachowywała.
to bardzo przykre-wiem, ze z moja mama byloby identycznie dlatego taka opcja W OGOLE nie wchdzi w gre, a jeszcze jakby miala z nami zamieszkac to ja na 100% bym sie wyprowadzila, ale wiesz co-pomysl Madzi jest genialny uwazam-płaccie jej jakas ustalona sume za opieke. Wtedy nie bedzie mogla powiedziec ze oddaje Wam przysluge a i Ty bedziesz mogla wymagac jak od-badz co badz-pracownika.

Cytat:
Napisane przez ania p Pokaż wiadomość

nie mówie że na cały dzień bo ja jestem w domu ale na kilka godzin
Ania, tak mi sie skojarzylo-juz kiedys mialam zapytac-ty jestes ubezpieczona "pod męża" czy gdzies w poprzedniej swojej pracy zawodowej jeszcze?

Cytat:

Wiesz z jednej strony to ja rozumiem Twoją mamę. Bo gdy siedziałam z dzieckiem całe dnie to nie mogłam sie doczekać powrotu TZ do domu i już prawie pd progu wręczałam mu dziecko z podobnym tekstem. I to nie chodziło tylko o to że ja byłam zmęczona samym dzieckiem ale to zamknięcie w domu, zmiana środowiska, brak znajomych - now wszystko na raz. Może u niej jest to samo. A w weekend to też może ona chciałaby trochę innego towarzystwa a nie tylko dziecko i być może tak odreagowuje.

.
pawda, prawda, prawda

ANAKAZAR, dzieki serdecznie za linki!! I za Twoją tęsknotę za mną
mrowak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-25, 12:08   #4446
Darusiaaaa
Zakorzenienie

i dalas mi do myslenia, ze chyba za bardzo wylewna jestem bo jak widac ktos z naszymi dochodami powinien glodowac albo kupowac dziecku zabawki bo jedno i drugie nie jest mozliwe- sorry ale troche mnie to wkur*ilo...
A.Camus
Stary 2010-10-25, 12:08   #4447
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Cytat:
Napisane przez ania p Pokaż wiadomość
Ja się zgadzam z Twoim zdaniem , zreszta chyba osoba która ma męża to utrzymanie niejako spada na niego a nie na rodziców . Pominę już fakt że dorosły ciągnący kase na alimenty od rodziców to jakaś porażka .
sama jestem w sytuacji gdzie mój TZ płaci i zobaczymy za rok , jego syn kończy szkołe ( zdaje mature ) a już jest pełnoletni i pewnie była TZ bedzie chciała ze wszelką cene kase z nas wydebić wciskając go na siłe do jakiejś dziennej szkoły . na szczescie sprawe założymy już jemu a nie jej ale batalia pewnie bedzie . Pytanie tylko co zrobi chłopak czy się postawi - i pokłóci z ojcem o tą kase , czy zrezygnuje z tych alimentów .
Bo sory ale jak bedzie chciał od nas dębić kase mogąc pracować to ja strace o nim dobre zdanie . TYm bardziej ze wie iż mamy małe dzieci . A na drugiego od razu o zmniejszenie robimy . Sprawa bedzie cholernie trudna bo mój TZ ma wyrok procentowy i troszkę to wszystko zagmatwane , więc bez prawnika się nie ruszamy .
Ja mają 18 lat pracowałam , dokładałam się rodzicom do rachunków na mieszkanie i nie widziałam w tym nic złego .

Sytuacji alimentacyjnej nie zazdroszczę. Już kiedyś pisałaś. My niestety też wszystkiego po mamusi syna Tż możemy się wszystkiego spodziewać.
Ja też pracowałam jeszcze w szkole średniej.W wakacje jeździłam na kolonie jako wychowawca a później zbierałam owoce. W trakcie roku udzielałam korepetycji i robiłam kolegom rysunki techniczne, projekty. NIGDY nie dostałam kieszonkowego od rodziców.

Darusia - cudów nie jadamy, Nie mam na śniadanie serka valbou czy jak zwał choć bardzo lubię. Zakupy robię w Biedronce, Lidlu i na targowisku .
Stary 2010-10-25, 12:11   #4448
anakazar
Zakorzenienie

libra a ja właśnie chciałam zamówic masło shea jako ostatnią deskę ratunku,ale skoro piszesz, ze rady nie daje...

ania ja pierwszy raz tak zeschizowałam,nie wiem co ja za poranek miałam...

pop dobrze,że dopisałaś o tej macie,bo już mnie ania nastraszyła,bo moja mała to straszny kręcioł

dziewczyny teraz w tą niedziele wszystkie centra handlowe otwarte normalnie,nie?bo tylko w ten dzień możemy z tż pojechac na całodniowe zakupy bez malutkiej i mamy dzień już zaklepany i tak pytam,żeby suprajsa nie było

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley
anakazar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-25, 12:13   #4449
Darusiaaaa
Zakorzenienie

ania ja tu uwazam ze sorry ale skoro tz ma dzieci inne to czemu na wasze ma lozyc a na tamte nie? dla mnie to jest chore!

---------- Dopisano o 12:11 ---------- Poprzedni post napisano o 12:11 ----------

jesli pojdzie do prayc to ok ale o zmniejszenie na mlodszego? niby czemu?

---------- Dopisano o 12:13 ---------- Poprzedni post napisano o 12:11 ----------

izazula ja nie mowie o jadaniu cudow to byl przyklad podobnie bylo z dyskusja o butach jak poczulam sie jak jakis smiec bo przeciez wiekszosc z was chinskiego gowna by nie kupila, to sie nie odnosi do siebie ale ogolnie... no czasami trzeba sie zastanowic co sie pisze, jesli jakos zyjemy to chyba dajemy rade, krasc nikt nie chodzi i jednak sie w****i*am troche...
A.Camus
Stary 2010-10-25, 12:20   #4450
mrowak
Zakorzenienie

Cytat:
jednak sa rzeczy mozliwe, ktore jak widac dla wielu mozliwe nie sa....
wiecie co, ja to sobie mysle, ze to jest tak: jak sie ma np.5-6 koła miesięcznie to spokojnie sie egzystuje CHOCIAŻ znajda sie i tacy (nie mowie, ze tu na watku tylko ogolnie), co powiedzą, że za tyle to kompletnie wyżyc nie mozna i musza miec "
chociaz" 10 tys. Ale jak sie ma np.2-2.5 na miesiac to tez sie da, bo....po prostu NIE MA WYJSCIA i trzeba i koniec. Prawdą jest tez, ze do dobrego sie czlowiek szybko przyzwyczaja i jak nam teraz w pazdzierniku kasa stopniala w tempie niesamowitym to sie przerazilismy i TZ mowil o likwidacji funduszy pozakladanych kiedys tam, ale ja sie uparlam (a przypominam, ze ja nadal dochodow nie mam niestety) uparlam sie i powiedzialam, ze zlikwidujemy jedna lokate ale funduszy nie tkniemy i damy rade. I co? I jest 25 pazdz. a my jakos zyjemy. Ja nie latam po sklepach zeby mnie nie kusilo, wychodzac z domu biore kase na konkretne zakupy, a nie wiecej.
A jeszcze poza wszystkim to Darusia i jej TZ wydaja mi sie byc ludzmi naprawde zaradnymi i takimi, ktorzy zawsze daja sobie rade zeby nawet nie wiem jaki wiatr im w twarze dmuchal i to jest tez 50% sukcesu!
nie dziwie sie też Asi, ze nie wyobraza sobie jak gospodarowac mniejsza kasa miesiecznie, bo my tez w sumie zwykle mamy troche wiecej kasy i idac do sklepu rzadko porownujemy ceny czy przypadkiem cos nie jest tansze o 5-10 zl w innym sklepie-bierzemy jak leci i do tego latwo przywyknac, ale kredyt z ratami ponad 2 tysiace skutecznie nauczyl nas innych praktyk

Cytat:
Gdy np. przyjadę w czwartek i w piątek jesteśmy wszyscy to zabieramy ją gdzieś na zewnątrz, na lody , na zakupy. Ona wtedy dzieckiem się nie zajmuje tylko tak dla rozrywki.
PoP, wiesz co-Ty wcale nie jesteś zołza. Olśniło mnie właśnie, że PoP nasza kochana to pod skorupką "miętka" jest, a Oliwka jeszcze bardziej ją rozmiękczyła zapewne iw gruncie rzeczy ta Pop-szefowa-kanalia jedna-asertywne babsko-mafioso's ex-girlfriend to uczuciowy stwór jesr bardzo.
Ot i moja definicja POP
Stary 2010-10-25, 12:22   #4451
P0P70
Zakorzenienie

Cytat:
Ja też pracowałam jeszcze w szkole średniej.W wakacje jeździłam na kolonie jako wychowawca a później zbierałam owoce. W trakcie roku udzielałam korepetycji i robiłam kolegom rysunki techniczne, projekty. NIGDY nie dostałam kieszonkowego od rodziców.
To tak jak ja. Prawi identiko. Co wakacje robiłam za wychowawczynie na koloniach - 2 turnusy. GDy chciałm kupić sobie PC-ta to pojechałam do Angli na owocę. W czasie roku akademickiego dawałam korepetycje z matmy. Ale kieszonkowe miałam od zawsze. JEszcze jak byłam dzickiem to tata nam dawał pieniądze. Na studiach też tata opłacał mi akademik i wyżywienie. To samo siostrze. A dodatkowe pieniędze które zarabiałam były dla mnie i dla mojej wiecznie nie mającej pieniędzy siostry. Moja siostra bardzo szybko wydawała (od dzieka) swoje i potem musiłayśmy wydawać moje. Ale ja na swój sposób to lubiłam. I lubię do dzisaj jej pomagać. Mi to sprawia radość. A pieniądze to tylko pieniądze. Ja zawsze prądzej jej coś kupiłam niż sobie. I do dzisaj mówię jej że jak tylko coś by chciała to wie gdzie mam pieniądze i może z tamtąd brać - ma pełnomocnictwa do mich kont.
Gdy żył tata to też jak chciał mi dać większ gotówkę to powtarzałam że nie potrzebuję ale moze dać mojej siostrze bo ona bardziej potrzebuje.

P0P70 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-25, 12:23   #4452
aneczkkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Darusia- a Ty nie dostawałaś do tej pory jeszcze normalnie wypłaty? Przecież niedawno nam się skończyl macierzyński...

A po drugie ja czasem sie zastanawiam, jak Wy dajecie rade, jesli oczywiscie jest tak jak piszesz (pensja Twojego tż, sami oplacacie rachunki, kredyty, sami kupujecie jedzenie itp). Bo wg mnie nie ma szans zeby Wam to starczało...
Wiesz, my np. mamy w sumie zawsze ok 5 tyś, czasem ciut więcej. kredyt mieszkaniowy ok 800-900 zł. Więc zostaje ok 4 tyś. I uwierz mi, że ja nie kupuje tyle rzeczy dla małej co Wy kupujecie Oliwce, bo nam po prosu nie wystarcza.... a Ty ciągle piszesz a to wózek, a to krzeselko, a to zabawki... wiec albo ja nie umiem gospodarowac pieniędzmi albo coś tu jest nie halo...
Sory że to napisalam ale od dłuższego czasu mnie to zastanawia... jak można oplacac rachunki (jeszcze takie o jakich piszesz...) plus kredyty które tez podobno macie, jedzenie, rzeczy, samochód (utrzymanie też kosztuje) no i mała... za 2500 tyś... dla mnie to nie jest mozlwe...

Ale może się mylę, moze mnie tu któraś zaraz prześwięci że tak napisalam...
ja tez nie raz się dzwiłam jak Daria może sobie pozwolić na tyle rzeczy za 2500 zł ja mam troszkę więcej podobnie do ciebia Asiu i nie starcza mi do pierwszego kupuje Maćkowi jedzonko pieluchy ciuchy ale praktycznie nic extra żadnych zabawek około 1,5 miesiąca temu kupiłam mu interaktywne pianinko za 40 zł i to wszystko z extra wydatków o sobie już nie wspomnę nie wiem jak Wy to robicie prosze o szczegóły może macie jakieś magiczne rozwiązanie
20-12-14 10 tc

Edytowane przez aneczkkaa
Czas edycji: 2010-10-25 o 12:47
aneczkkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-25, 12:23   #4453
mrowak
Zakorzenienie

Cytat:
i dalas mi do myslenia, ze chyba za bardzo wylewna jestem bo jak widac ktos z naszymi dochodami powinien glodowac albo kupowac dziecku zabawki bo jedno i drugie nie jest mozliwe- sorry ale troche mnie to wkur*ilo...
STOP STOP STOP!

STOOOOOOOP- mam nieodparte wrazenie, ze wpadamy wszystkie w pulapke slowa pisanego! Daje sobie reke uciac ze gdyby Darusia i Asia spotkaly sie w realu to tę kwestie spokojnie by obgadaly i wyszloby na to, ze wlasciwie to jestesmy pelne podziwu dla Darusi i jej TZ ze tak sobie daja dzielnie rade. Zatem nie brnijmy w potencjalny konflikt PLEASE!
Stary 2010-10-25, 12:26   #4454
Darusiaaaa
Zakorzenienie

dokaldnie tak jest, jak masz auto z klima, to kupisz pozniej bez? nie sadze.... czlowiek sie szybko do wszystkiego przyzwyczaja ale takie wlazenie do kieszeni i stawianie kogos na tym ze przeciez tak sie wyzyc nie da jest na prawde nie na miejscu!

---------- Dopisano o 12:26 ---------- Poprzedni post napisano o 12:25 ----------

liczymy dokladnie wszystko, staram sie wyhaczyc zabawki wiec te z fishera za 80 zl obie kupilam, wole odmowic sobie niz dziecko ma czegos nie miec, wole isc do lumpa niz kuopic spodnie za 100.... na wszystko jest rozwiazanie .
A.Camus
Stary 2010-10-25, 12:27   #4455
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Cytat:
Może i masz rację ja to na rodzicach mało się znam. Odkąd skończyłam studia to musiała o siebie zadbać i jeszcze siostrze pomagałam. Ale gdyby mój tato żył to na pewno by nam bardzo pomagał.
Nie chodzi o to aby wszytko za dzieci robić ale aby im pomagać i wspierać. A Darusia przecież cały czas studiuje i jeżeli ona sie uczy to wydaje mi sie że rodzice mają obowiązek jej pomagać finansowo. Co innego byłoby gdyby się nie uczyła. Jak skończy studia to nich sobie radzi sama.
.
Ale Darusia już nie jest pod "opieką" rodziców tylko Tż i podjęła decyzję że wchodzi w dorosłe życie. Ja też studiowałam i pracowłam za najniższą krajową (niedawno o tym pisałam). Musiałam sobie dać radę sama a moja mama wspierała mnie słoikami obiadów domowych. I jestem jej wdzięczna bo bym jadła chyba raz w tygodniu chleb z margaryną bo tylko na tyle mi starczało.

Cytat:

Izzula pewnie masz racje, tylko tu nie chodzi o to ze my chcemy zeby nas z rachunkow zwolnili czy cos?wiesz o co chodzi? tylko zeby przestali sie czepiac i dali spokojnie zyc. Nic wiecej do szczescia mi nie potrzeba
Święty spokój jest najważniejszy. Ja już dawno bym spisała normalną umowę z mamą, która ma ustalić jakie pomieszczenia zajmujecie i jakie opłaty macie ponosić. Ustalić że rodzice mają wstęp do Waszego pokoju jak do obcego mieszkania. Żadnego wtrącania się. Jak chc Was odwiedzić to się umawiacie jak na wizytę.
Wam trzeba jasno określonch zasad i przestrzegania ustalonych przez wszystk strony norm. Jak to nie wchodzi w grę to czas wyprowadzić się z domu i tyle
Stary 2010-10-25, 12:28   #4456
Darusiaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mrowak Pokaż wiadomość
STOP STOP STOP!

STOOOOOOOP- mam nieodparte wrazenie, ze wpadamy wszystkie w pulapke slowa pisanego! Daje sobie reke uciac ze gdyby Darusia i Asia spotkaly sie w realu to tę kwestie spokojnie by obgadaly i wyszloby na to, ze wlasciwie to jestesmy pelne podziwu dla Darusi i jej TZ ze tak sobie daja dzielnie rade. Zatem nie brnijmy w potencjalny konflikt PLEASE!
no na pewno ! dokladnie tak! tylko wiesz jesli ktos pisze ze cos krece bo wyzyc sie nie da to postaw sie w moje sytuacji... no troche nie tak.
Ja nie mam zalu do Asi o nic obsolutnie! Mysle ze gsyby byla w takiej sytuacji tez by wyzyla za wszystko i mala by wszystko miala ale nie byla wiec nie wie ze sie da.
A.Camus
Stary 2010-10-25, 12:29   #4457
megi-megi
Zakorzenienie

Wiecie, ja daję babci kaskę - część bezpośrednio do łapki, część w zakupach, ale łącznie to jakieś 500zł. Podwyższę jej dochody i może poczujemy się lepiej - bo co to za pieniądze. Oooo - wiem, niech tż wykłada kasę - w końcu ja ponoszę wszystkie wydatki na małego - niech się poczuje.

Mrowaczku - wybieram się do Konina chyba w połowie listopada. Tak mi się wydaje.
megi-megi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-25, 12:29   #4458
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Cytat:
Niestety jedno i drugie jest dla mnie nie możliwe. Jak zapłacimy rachunki nie będzie na zabawki a nie zapłacimy rachunków to czeka nas zamieszkiwanie pod przysłowiowym mostem niestety
Stary 2010-10-25, 12:34   #4459
Darusiaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Ale Darusia już nie jest pod "opieką" rodziców tylko Tż i podjęła decyzję że wchodzi w dorosłe życie. Ja też studiowałam i pracowłam za najniższą krajową (niedawno o tym pisałam). Musiałam sobie dać radę sama a moja mama wspierała mnie słoikami obiadów domowych. I jestem jej wdzięczna bo bym jadła chyba raz w tygodniu chleb z margaryną bo tylko na tyle mi starczało.

Święty spokój jest najważniejszy. Ja już dawno bym spisała normalną umowę z mamą, która ma ustalić jakie pomieszczenia zajmujecie i jakie opłaty macie ponosić. Ustalić że rodzice mają wstęp do Waszego pokoju jak do obcego mieszkania. Żadnego wtrącania się. Jak chc Was odwiedzić to się umawiacie jak na wizytę.
Wam trzeba jasno określonch zasad i przestrzegania ustalonych przez wszystk strony norm. Jak to nie wchodzi w grę to czas wyprowadzić się z domu i tyle
izazula ja ci powiem ze wlasnie mi sie przyponialo jak sie mloda urodzila to moja mama w nocy w srodku nocy potrafila wejsc sobie zobaczyc czy spi, musialam ja do pionu przystawic... to bylo duuuze przegiecie.

---------- Dopisano o 12:34 ---------- Poprzedni post napisano o 12:30 ----------

ok jest niemozliwe -wiecie lepiej
A.Camus
Stary 2010-10-25, 12:34   #4460
mrowak
Zakorzenienie

Cytat:
no na pewno ! dokladnie tak! tylko wiesz jesli ktos pisze ze cos krece bo wyzyc sie nie da to postaw sie w moje sytuacji... no troche nie tak.
Ja nie mam zalu do Asi o nic obsolutnie! Mysle ze gsyby byla w takiej sytuacji tez by wyzyla za wszystko i mala by wszystko miala ale nie byla wiec nie wie ze sie da.
podejrzewam, ze z tym "kręceniem" moglo chodzic o to, ze trudno sobie wyobrazic takie gospodarowanie pieniedzmi o jakim piszesz. I z pewnoscia kazda z nas majac 2-3 kawalki miesiecznie dalaby sobie rade! I Ty i Asia i ja i PoP i Machaj i Izumi i tylkooliwka itd itd(rzucam nickami z przypadku)
Ja osobiscie podziwiam taka gospodarnosc i podejrzewam, ze o to Asce chodzic moglo.
Powyzszym stwierdzeniem koncze swoj udzial w tym temacie coby nie zabrnac w zlą uliczkę.
HOUK!
Stary 2010-10-25, 12:35   #4461
Darusiaaaa
Zakorzenienie

mieszka ktoras moze w Katowicach?:P bede jutro tam ...
A.Camus
Stary 2010-10-25, 12:36   #4462
mrowak
Zakorzenienie

Cytat:

Mrowaczku - wybieram się do Konina chyba w połowie listopada. Tak mi się wydaje.
oswiadczam uroczyscie, ze przyjezdzam-kradne Ciebie i Igora i zabieram do siebie na przynajmniej kilka godzin! Koniec, kropka i basta -prosze to uwzglednic w planach wizyty u psiapsiólki.
Dziekuje-do widzenia
Stary 2010-10-25, 12:43   #4463
aneczkkaa
Zakorzenienie

Cytat:
witaminka C????
tak podaje mu od wczoraj
a lekarz kazał podawać 2 razy dzinnie pół fiolki Oscillococcinum oby pomogło dzis gile ma straszne odciągam katarkiem kupiłam sobie ale na początku byłam sceptycznie nastawiona do odciągania kataru przy pomocy odkurzacza hehehe a tż to już wogóle teraz jesteśmy zachwyceni tym urządzeniem

---------- Dopisano o 12:43 ---------- Poprzedni post napisano o 12:42 ----------

Cytat:
hej hej nie rozpędzaj się przeciez nikt tak nie powiedział .....
20-12-14 10 tc
Stary 2010-10-25, 12:43   #4464
megi-megi
Zakorzenienie

Darusia - ja wiem, że można przeżyć za taką kasę. Ja mało zarabiam, tż dużo więcej i bywa różnie na koniec miesiąca, ale to tylko dlatego, że dużo kasy idzie na remont (do tego kredyt ok. 1800miesięcznie i wszystkie opłaty). Ale muszę przyznać, że mój tż w ogóle nie ogranicza się, nigdy nie musiał. Ale jak nie mieszkałam z nim, to potrafiłam ze swojej pensji wyżyć, opłacić wszystko i jeszcze oszczędzać, chociaż wydawało się to niemożliwe już w kwestii wyżycia. Człowiek jak musi, to naprawdę może.
Stary 2010-10-25, 12:44   #4465
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Cytat:
ania ja tu uwazam ze sorry ale skoro tz ma dzieci inne to czemu na wasze ma lozyc a na tamte nie? dla mnie to jest chore!

---------- Dopisano o 12:11 ---------- Poprzedni post napisano o 12:11 ----------

---------- Dopisano o 12:13 ---------- Poprzedni post napisano o 12:11 ----------

izazula ja nie mowie o jadaniu cudow to byl przyklad podobnie bylo z dyskusja o butach jak poczulam sie jak jakis smiec bo przeciez wiekszosc z was chinskiego gowna by nie kupila, to sie nie odnosi do siebie ale ogolnie... no czasami trzeba sie zastanowic co sie pisze, jesli jakos zyjemy to chyba dajemy rade, krasc nikt nie chodzi i jednak sie w****i*am troche...
Jeśli chodzi o Anię to mogę się domyślać. Bo u nas to głównie chodzi o to że to mamusia syna Tż ma wygórowane oczekiwania i kiedyś załozyła sobie że Tż zniszczy (i jego rodzinę też). I to nie chodzi o to że się łożyć nie chce na swoje dzieci bo tak nie jest. Ciesz się że Twój Tż nie ma wcześniejszych dzieci bo byś wiedziała o co chodzi. Dzieci absolutnie nie są problemem tylko zawistne mamy.

No i nie stresuj się Nie ma potrzeby. Ja tylko opisuję jak to wygląda z mojej strony. Aha - ja też nie kupuję chińskich butów bo mnie na nie nie stać. Porządnych butów też teraz nie kupuję bo nie mam pieniędzy ale dzięki temu że kupowałam je jak miałam to teraz mam pełną szafkę klasycznych, porządnych i skórzanych
Stary 2010-10-25, 12:46   #4466
aneczkkaa
Zakorzenienie

Cytat:
PoP, wiesz co-Ty wcale nie jesteś zołza. Olśniło mnie właśnie, że PoP nasza kochana to pod skorupką "miętka" jest, a Oliwka jeszcze bardziej ją rozmiękczyła zapewne iw gruncie rzeczy ta Pop-szefowa-kanalia jedna-asertywne babsko-mafioso's ex-girlfriend to uczuciowy stwór jesr bardzo.
Ot i moja definicja POP
bardzo mi się podoba twoje definicja popieram
20-12-14 10 tc
Stary 2010-10-25, 12:46   #4467
megi-megi
Zakorzenienie

Cytat:
oswiadczam uroczyscie, ze przyjezdzam-kradne Ciebie i Igora i zabieram do siebie na przynajmniej kilka godzin! Koniec, kropka i basta -prosze to uwzglednic w planach wizyty u psiapsiólki.
Dziekuje-do widzenia
Słowo się rzekło, kobyłka u płotu Znaczy, że przyjęłam do wiadomości.

Gmyrelka - pracowniku roku? Pracujesz czy tak jak ja?
Stary 2010-10-25, 12:53   #4468
Darusiaaaa
Zakorzenienie

u nas jest taka sytuacja w bardzo bliskiej rodzinie i wyszlo tak ze owszem placi gosc alimenty ale dzieci maja pozakladane konta i do ukonczenia ktoregos roku zycia nie moga wyplacic pieniedzy- to jest dobre.
A.Camus
Stary 2010-10-25, 12:54   #4469
ania p
Zakorzenienie

Cytat:
Daria - Wszystkiego najlepszego z okazji Imienin

Jeszcze nic nie kupiłam. Chyba przewiążę się czerwoną wstążką i będzie OK

My też płacimy ale tak nie wprost bo ona by nie przyjeła pieniędzy. Ale tż już od lat płaci rachunki w jej domu. Kupuje węgiel na zimę. Płaci za remony. Co tydzień dostaje kieszonkowe na zakupy (bo czasem czegoś tam brakuje w domu) aby nic nie kupowała za swoje jak u nas jest. I ostatniu kupiliśmy jej 2 pary okularów. Tylko to raczej dla Oliwki bo kobieta słabo widziała w swoich starych więc zabraliśmy ją do okulisty i kupiliśmy jej dwie pary (jedna do czytania a druga do chodzenia) w eleganckich oprawkach. Gdy np. przyjadę w czwartek i w piątek jesteśmy wszyscy to zabieramy ją gdzieś na zewnątrz, na lody , na zakupy. Ona wtedy dzieckiem się nie zajmuje tylko tak dla rozrywki.
No prosze jaka z Ciebie super synowa

Cytat:
brawo dla TZta-zreszta pisalam Ci kiedys juz, ze jemu dobrze z oczu patrzy i na pewno da sobie rade (to bylo wtedy, jak mialas dylemat czy wyjsc gdzies sama wieczorem i ich zostawic, pamietasz?)

no faktycznie-ipreza na maxa ale spotkania zazdroszcze. Kiedy bedziesz w Koninie?????????

pociesze Cie- u nas sama rata kredytu poki co wynosi lekko ponad 2 tysiace mam nadzieje, ze to sie juz w tym tygodniu zmieni, bo splacimy ponad 50% kredytu kasą za sprzedane poprzednie mieszkanie, ale w samym październiku to masakrycznie cienko z kasą było (jest) wszystkie zakupy typu kosmetyki dla mnie, ktore OCZYWISCIE jak na zlosc na raz sie koncza wlasnie, czy jakies pomniejsze rzeczy odlozone na listopad, a potem grudziec z prezentami-trzeba bedzie uwazac na kase. Pomijajac fatk, ze od lipca mieszkamy w nowym mieszkaniu z pustymi scianami, bez karniszy itd bo zawsze jest cos wazniejszego.

a ja nadal nie mam @ od czerwca 2009

buziole, cmoki i inne smoki

witaminka C????

to bardzo przykre-wiem, ze z moja mama byloby identycznie dlatego taka opcja W OGOLE nie wchdzi w gre, a jeszcze jakby miala z nami zamieszkac to ja na 100% bym sie wyprowadzila, ale wiesz co-pomysl Madzi jest genialny uwazam-płaccie jej jakas ustalona sume za opieke. Wtedy nie bedzie mogla powiedziec ze oddaje Wam przysluge a i Ty bedziesz mogla wymagac jak od-badz co badz-pracownika.

Ania, tak mi sie skojarzylo-juz kiedys mialam zapytac-ty jestes ubezpieczona "pod męża" czy gdzies w poprzedniej swojej pracy zawodowej jeszcze?

pawda, prawda, prawda

ANAKAZAR, dzieki serdecznie za linki!! I za Twoją tęsknotę za mną
Ja jestem ubezpieczona w swojej firmie bo jestem na trzyletnim wychowawczym ,mamy też prywatne ubezp medyczne z jego firmy

Cytat:

Ano temu że jeden jest już pełnoletni , alimentów płaci ponad 2 koła a pieniadze nie idą na dzieci tylko na jej dom w którym oni potem i tak mieszkac nie będą ( mają tam po jednym małym pokoiku )
Za te dwa koła nie raz chodza bez obiadu ( bo ona jedzie na impre ) TZ im kupuje buty czy inne rzeczy . A w sadzie oczywiście twierdziła że musi miec tyle bo dzieci na basen , angielski itp . Nie chodza nigdzie . a kasy dostaje praktycznie tyle ile wy macie na miesiąc . Do tego mój TZ ma na utrzymaniu mnie i dwoje małych dzieci takze wydatki się rozkładają i powinien płacić o wiele mniej .
Ja nie mogę miec gorszej sytuacji niż maja oni ( wg. prawa )

Cytat:
wiecie co, ja to sobie mysle, ze to jest tak: jak sie ma np.5-6 koła miesięcznie to spokojnie sie egzystuje CHOCIAŻ znajda sie i tacy (nie mowie, ze tu na watku tylko ogolnie), co powiedzą, że za tyle to kompletnie wyżyc nie mozna i musza miec "
chociaz" 10 tys. Ale jak sie ma np.2-2.5 na miesiac to tez sie da, bo....po prostu NIE MA WYJSCIA i trzeba i koniec. Prawdą jest tez, ze do dobrego sie czlowiek szybko przyzwyczaja i jak nam teraz w pazdzierniku kasa stopniala w tempie niesamowitym to sie przerazilismy i TZ mowil o likwidacji funduszy pozakladanych kiedys tam, ale ja sie uparlam (a przypominam, ze ja nadal dochodow nie mam niestety) uparlam sie i powiedzialam, ze zlikwidujemy jedna lokate ale funduszy nie tkniemy i damy rade. I co? I jest 25 pazdz. a my jakos zyjemy. Ja nie latam po sklepach zeby mnie nie kusilo, wychodzac z domu biore kase na konkretne zakupy, a nie wiecej.
A jeszcze poza wszystkim to Darusia i jej TZ wydaja mi sie byc ludzmi naprawde zaradnymi i takimi, ktorzy zawsze daja sobie rade zeby nawet nie wiem jaki wiatr im w twarze dmuchal i to jest tez 50% sukcesu!
nie dziwie sie też Asi, ze nie wyobraza sobie jak gospodarowac mniejsza kasa miesiecznie, bo my tez w sumie zwykle mamy troche wiecej kasy i idac do sklepu rzadko porownujemy ceny czy przypadkiem cos nie jest tansze o 5-10 zl w innym sklepie-bierzemy jak leci i do tego latwo przywyknac, ale kredyt z ratami ponad 2 tysiace skutecznie nauczyl nas innych praktyk

Ot i moja definicja POP
ta szefowa kanalia to bardzo fajna babka
Stary 2010-10-25, 12:55   #4470
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Cytat:
izazula ja ci powiem ze wlasnie mi sie przyponialo jak sie mloda urodzila to moja mama w nocy w srodku nocy potrafila wejsc sobie zobaczyc czy spi, musialam ja do pionu przystawic... to bylo duuuze przegiecie.

---------- Dopisano o 12:34 ---------- Poprzedni post napisano o 12:30 ----------

ok jest niemozliwe -wiecie lepiej
To wyjściem jest zamek w drzwiach.

A znam też takich co przeżywają za 1500 pln miesiecznie i mają 2 dzieci. Jako że mają taką kwotę to dostają z gminy dofinansowanie do czynszu, gazu, prądu i jeszcze MOPS kupuje węgiel a mama z tipsami podjeżdża samochodem pod MOPS i odbiera paczki żywnościowe, pampki dla dziecka i środki czystości. Za 2500 pln jest trudniej przeżyć bo na te wszystkie dopłaty się nie załapujesz bo masz za duży dochód.

Darusia - czas zakończyć bo faktycznie będzie HAJA (jak to sie u nos godo). Nie chodzi tu o personalne potyczki tylko o sytuację. Ja tylko wyrażam swoją opinię i absolutnie nie chcę nikogo obrażać.

Cytat:
mieszka ktoras moze w Katowicach?:P bede jutro tam ...
W Katowicach nie mieszkam tylko w Bytomiu a to kawałek drogi jest (do entrum 17 km a do mnie jeszcze dodatkowe 7) no i niestety jutro mam już zajęty dzień

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości