2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :D - Strona 71 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-10-25, 12:57   #2101
Zuziczka
Rozeznanie

Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Mszu- dzieki Dostal wczoraj w nocy mm dodane do mojego mleka, na spróbe by zobaczyc czy dluzej pospi. No i pospal-cale 3,5h... a potem sie budzil co 2h No i dzis ryczy caly dzien, ewidentnie brzuszek go skreca (nie wiem co zjadlam takiego ) nawet go w wozku po chacie wozilam, ale juz nie pomaga.

Nika- fajny ten wasz projekt Prosty dach, funkcjonalne wnetrze i jeszcze te drewniane dodatki Super. No i plus, ze nie ma piwnicy i garazy dobudowanych- to strata kasy. (wiem, bo cale zycie mieszkam w domku jednorodzinnym, no aktualnie tylko nie , no i moj tata buduje domy)
zazdraszczam.
nas na kupno mieszkania nawet teraz nie stac w tym cudnym poznanskim miescie... a tez wolalabym dom wybudowac, tylko ceny dzialek naokolo poznania mnie zabijaja..

Gabi- projekt ok, ale po co wam budowac dwa garaze? To naprawde duze koszty. Piwnicy tez niestety mowie nie; to pozniej takie miejsce tylko na balagan. Ale bardzo ładne wejscie i polokragle schodki- ja takie bardzo lubie
Zuziczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-25, 13:05   #2102
gabisun
Zakorzenienie

Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Katunia ja czasami daję herbatkę rumiankową z Hippa, ale to sporadycznie, cyc wystarczy do picia też a herbatkę to bardziej jak brzuszke boli.

---------- Dopisano o 13:05 ---------- Poprzedni post napisano o 12:57 ----------

Cytat:
Napisane przez Zuziczka Pokaż wiadomość
Gabi- projekt ok, ale po co wam budowac dwa garaze? To naprawde duze koszty. Piwnicy tez niestety mowie nie; to pozniej takie miejsce tylko na balagan. Ale bardzo ładne wejscie i polokragle schodki- ja takie bardzo lubie
piwnica jest potrzebna mojemu tż, bo poza etatem prowadzi też firmę i potrzebne mu miejsce i warsztat a drugi garaż na drugie auto tż ma swojego złoma przy którym grzebie w każdej wolnej chwili ( ostatn raz rok temu bo czasu brak) już nie raz mu mówiłam, że to auto mu kiedyś z jakiejś skarpy spuszczę więc mamy jedne samochód użytkowy a drugi to "dziecko" tż-a alfa romeo z 78 roku. Wahałam się z tym garażem, ale tż do pracy dojeżdża, a ja też będę więc będzie nam potrzebne też drugie auto no a koszt...wiadomo jest ale w to miejsce nie musi wynajmować nigdzie lokalu na własną działalność

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-25, 13:20   #2103
Zuziczka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość

piwnica jest potrzebna mojemu tż, bo poza etatem prowadzi też firmę i potrzebne mu miejsce i warsztat a drugi garaż na drugie auto tż ma swojego złoma przy którym grzebie w każdej wolnej chwili ( ostatn raz rok temu bo czasu brak) już nie raz mu mówiłam, że to auto mu kiedyś z jakiejś skarpy spuszczę więc mamy jedne samochód użytkowy a drugi to "dziecko" tż-a alfa romeo z 78 roku. Wahałam się z tym garażem, ale tż do pracy dojeżdża, a ja też będę więc będzie nam potrzebne też drugie auto no a koszt...wiadomo jest ale w to miejsce nie musi wynajmować nigdzie lokalu na własną działalność
A to co innego Jasne, ze lepiej za jendym zamachem wybudowac, niz wynajem etc.

Marysienko, on znowu ryczy, ja sie wykoncze dzisiaj...
Stary 2010-10-25, 13:26   #2104
mszu
Zadomowienie

GG do mszu

Lenka*... w PLANTEX tez jest cukier. Widac go golym okiem. Moze troche mniej niz w hipp czy bobovicie, ale tez jest... a co Martynce załujesz... cukru oj Ty niedobra mamo

Zuziczka a dajesz mu herbatke koperkowa i kotrys z tych semetikonow (espumissan, esputicon, bobotic czy sab simplex)? My dajemy od 2 dni i wczoraj wieczorem Młoda miała w koncu spokojny wieczor... i my tez
choc dzis rankiem nadrabiała zaległosci

NikaP-n... czekam na te fotki a projekt piekny! Kurcze nawet nie wiesz jak Ci zazdroszcze tego kawałka ziemi. Ja 19 lat mieszkalam w domu i teraz w bloku czuje sie jak w jakiejs celi...

Gabisun
... toz to willa jakas! piekny dom!

Zreszta dla mnie nawet jesli mialabym mieszkac w chatce baby jagi to bylabym szczesliwsza, niz mieszkajac w bloku.... ble

Jestem, bo fotografuję....
http://martalipinska.blogspot.com/

Stary 2010-10-25, 13:37   #2105
Ray
Zakorzenienie

katunia a po co wode z glukoza dawac eeee????
cyc starczy, cyc dobry na wszystko

ze mnie dzis ewidentnie los sie nasmiewa... splukalam tym 5 litrowym baniakiem takz grubsza, owinelam glowe w recznik, mysle sobie wlacza wode dokladie splucze i umyje glowe a tu co ??
za chwile wlaczyli wode

no masakra jakas.....
Stary 2010-10-25, 13:43   #2106
elenka1
Rozeznanie

hej

gabisun super domek, ale koszt utrzymania zimą tez pewnie bedzie niezly ogrzac 7 pokoi + garaze... uffff no ale ciesze sie waszym szczesciem super

zuziczko mi glowa caly czas opada w dół

ray ja trzymam diete z zup krupnik i rosół (gotowany na udku) rano jogurt albo bulka, obiad cos gotowanego i kolacja np ryz z jablkami albo makaron z jogurtem
pije wode i kompot z jablek, no i raz dziennie inkę i herbatę
a z owocow jablka, gruszki, banany

Klarisa karuzelka czadowa

Aneczka jak ty wogole dajesaz rade z 2 dzieci... ja z jedna nie mam czasu na nic.. nawet glowy mi sie nie chce myc, padam a ona zaraz wstanie

Bylam u lekarza na wizycie zeby obejrzal pepek i pupe bo jest mega odparzona przepisal jakies masci za 50 zł
pepek tez kazal myc spirytusem a w szpitalu byli strasznie przeciwni.. i kogo tu sluchac
przytyla w 2 tyg i 5 dni 600g a Pan doktor stwierdził ze tyle dziecko przbiera w miesiac... boje sie zebym grupaska nie wychodowala na tych moich cycach

OLA 6.10.2010
elenka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-25, 13:44   #2107
malwina1204
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ray Pokaż wiadomość

ze mnie dzis ewidentnie los sie nasmiewa... splukalam tym 5 litrowym baniakiem takz grubsza, owinelam glowe w recznik, mysle sobie wlacza wode dokladie splucze i umyje glowe a tu co ??
za chwile wlaczyli wode

no masakra jakas.....
heee ale ci sie przygoda trafiła .....

dobrze że sobie poradziłaś

Amelia 2.11.2010-53cm,2900g
malwina1204 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-25, 13:46   #2108
Zuziczka
Rozeznanie

Mszu- rozmawialam z dwoma poloznymi (jedna to moja ciocia) i one nie polecaja herbatki koperkowej dzieciom, bo wymusza perystaltyke jelit i brzuszek moze bolec jeszcze bardziej. Mama za to jak najbardziej moze pic, no i ja pije. Maly dostaje esputicon raz dziennie rano.
Tyle, ze on ogolnie nie ma problemow z gazami- gazuje, az milo, kupy tez strzela, wiec moze mu te jelita dojrzewaja? A moze Wredna MAtka cos zjadla nie teges? Bo Alek jak nie wyje to aniolek istny i meloman.
Sama nie wiem.

Ja tez cale zycie w domu mieszkalam, a teraz w bloku dusze sie! No i nie ma to jak moc wyjsc dwor w gatkach, a tu tylko na balkon.

Moj Rozdarciuch dal sie zatkac smoczkiem bo 5h mordegi. Jesus Christ!
Lezy i kontempluje Mozarta, a ja chyba zaczelam chudnac przy tych jego humorach.

Oo, i jeszcze moj mezus mnie poinformowal, ze idzie na mecz po pracy... Dobra, ja wysiadam z tego pociagu, piernicze..

Edytowane przez Zuziczka
Czas edycji: 2010-10-25 o 13:54
Stary 2010-10-25, 14:01   #2109
gabisun
Zakorzenienie

elenko o n tylko wydaje się taki wielki, ma 127m a w piwnicy grzejnik będzie tylko w pomieszczeniu gdzie będzie tz-a siedziba nie będzie tak źle ( chyba ) teraz mieszkamy z rodzicami, domek jest większy od naszego, a ma 6 pokoi. rodzice dają radę go ogrzać ,a zaznaczam że milionerami nie są Gdyby odczepić garaże to naprawdę mały domek
a z tego co wiem to dzieci przybierają koło kilograma w miesiąc, więc się nie martw wagą, jest jak najbardziej w porządku

Mszu mój tż całe życie mieszkał w domku, ja poł życia i jak mieszkaliśmy przez dwa lata we Wrocławiu, w bloku na 7 piętrze to powiedział nigdy więcej ma być dom i koniec no ale coś za coś, mieszkamy teraz jeszcze z rodzicami ( oszczędności ) a wy jesteście u siebie i na ten moment ja wam zazdroszczę

Więc jak już mamy brać garba na 30lat ( kredyt ) to lepiej niech to będzie dom niż mieszkanie.

Edytowane przez gabisun
Czas edycji: 2010-10-25 o 14:02
Stary 2010-10-25, 14:04   #2110
mszu
Zadomowienie

GG do mszu

Zuzi wiesz co...po ksiegowych to chyba druga znienawidzona przeze mnie grupa społeczna to beda własnie położne!

Bo kazda zachowuje sie tak jakby 10 rozumow zjadła! Przy czym kazda ma swoja polityke odnosnie pielgnacji dzieci. Wpedzajac biedne, zagubnione Młode matki w jeszcze wieksze kompleksy!!!

Daj mu tej herbatki a noz widelec własnie mu pomoze, moze własnie tego mu potrzeba, nie umrze od tego na pewno.

Odnosnie diety to juz pisałam, ja jem WSZYSTKO i nie widze zeby cos co jem wplywalo na dziecko, a jesli Alek ma jeszcze niewyksztalcony układ pokarmowy, to chocbys zyła o sucharach i wodzie to Młodemu nie pomozesz... i prosze mi sie tu nie zadreczac i jesc normalnie! skonczylam!uf!

Jestem, bo fotografuję....
http://martalipinska.blogspot.com/

Stary 2010-10-25, 14:06   #2111
elenka1
Rozeznanie

Cytat:
Ja tez cale zycie w domu mieszkalam, a teraz w bloku dusze sie! No i nie ma to jak moc wyjsc dwor w gatkach, a tu tylko na balkon.

Moj Rozdarciuch dal sie zatkac smoczkiem bo 5h mordegi. Jesus Christ!
Lezy i kontempluje Mozarta, a ja chyba zaczelam chudnac przy tych jego humorach.

Oo, i jeszcze moj mezus mnie poinformowal, ze idzie na mecz po pracy... Dobra, ja wysiadam z tego pociagu, piernicze..
ojj nawet mi nie mow ze tak okrutnie w bloku sie mieszka my wlasnie kupilismy mieszkanko ijestesmy w trakcie jego wykanczania... a tez cale zycie w domku mieszkalam...
dobrze ze do mamci blisko

a co do TZ to moj nie lepszy loata wszedzie byleby z nami nie siedziec (takie mam przynajmniej wrazenie)

OLA 6.10.2010
elenka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-25, 14:07   #2112
kasienka1701
Zadomowienie

Cytat:
a jaki macie dach? bo my mamy jakis kopertowy z wypustkami i kazdy nam odradzal ze niby drogo wychodzi i tak sie zastanawiam jak to jest, czy faktycznie taka duza roznica, moze twoj tz bedzie wiedzial jak on temacie?
Widze,że twój domek duuuży.
W kwestii dachu.Ja na początku strasznie chciałam właśnie taki kopertowy,ale po wielu rozmowach z Tżtem i wizytach w domkach znajomych,którzy własnie taki dach mają jednak odpuściłam i się cieszę z tego.W naszym projekcie damy dach dwuspadowy z wypustkami.Dach kopertowy jest mega drogi,a jak widzę w waszym projekcie dach jest ogromny i bardzo skomplikowany(zbudowanie samej konstrukcji to spory kost,a do tego jeszcze dachówka),więc będzie słono kosztował.Poza tym minusem jest to,że przy takim dachu poddasze jest nieustawne i traci się mnóstwo powierzchni.Własnie jak zaczełam zwiedzać domki znajomych to dopiero to zauważyłam,a i znajomi sie na to krzywili i mówili,że drugi raz by takiego dachu nie zrobili.
Oczywiście dach kopertowy ładnie wygląda,ale ja już porzuciłam to babskie podejscie i zgadzam sie z moim Tżtem,że dom powinien być przede wszystkim funkcjonalny,ustawny.Wygl ąd to drugorzędna sprawa
Z co do tego,że mało projektów jest z piwnicami,to powiem ci,że tak naprawdę to do praiwe każdego projektu da sie dorobić piwnicę

Cytat:
Zazdroszcze Wam, ze wasze dzieciaczki sie juz tak poukladaly, u nas wszsytko jest ciagle ruchome.
Nie jestes sama.Mi sie marzy,żeby mieć choviaż godzinę czasu dla siebie w ciągu dnia,a czasem nie mam.Mała ciągle chce być na rękach,w dzień nie chce spać.Może to zabrzmi oblesnie,ale już kilka razy załatwiałam się z nią na rękach....

Cytat:
Napisane przez martynka81 Pokaż wiadomość
Kasieńka - właśnie się zastanawiałam co tam u Ciebie (u was), jak tam wizyta u ortopedy??? u kogo byliście???
A bylismy na tej hipotecznej u jakiegoś Mahometa...Nie mogam go za bardzo zrozumieć,bo jego polszczyzna pozostawiała wiele do życzenia.Mała ma lekką dysplazję w lewym bioderku i muszę ją szeroko pieluchować i kłaść na brzuchu na żabkę...Za 6 tygodni kolejna wizyta i zobaczymy.Mam nadzieje,że coś sie poprawi i nie będzie musiała nosić aparatu...

kasienka1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-25, 14:13   #2113
gabisun
Zakorzenienie

Młoda zaliczyła już drugą drzemkę i już znam powód jej niespania w dzień...KAWA jak ja mogłam być taka głupia i dopiero teraz skojarzyłam te dwa fakty

Stary 2010-10-25, 14:27   #2114
Katunia:)
Zakorzenienie

GG do Katunia:)

Cytat:
ja tez tak mysle, moja polozna o tej glukozie mowila
A jesli bym cos miala dac to jak cos to wode, tylko jaka? minerlna, przegotowana ?
Katunia:) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-25, 14:38   #2115
Mpik82
Rozeznanie

GG do Mpik82

HEJ DZIEWCZYNKI

Podziwiam, że macie czas aby często tu siedzieć i pisać
Moja MIlenka jest tak absorbująca, że nie mam czasu na nic..
Mało śpi w nocy
Ostatnio z czwartku na piątek od 3.00 do 22.50 spała 4,5 godziny!!!
i płakała prawie non toper...
Teraz od dwoch dni troszkę jej się zmieniło i jest szczesliwszym dzieckiem, ale i tak nie ma łatwo. Nie moge powiedzieć, jak moi znajomi, że "nie wiemy, że w domu jest dziecko, wszytko możemy przy niej zrobic"...........chciała bym..
I tez już kilka razy byłam w WC z moją córeczką, bo inaczej się nie da..

Niestety was nie nadrobie ale wrzuce wam moją niuniu- dziś rano była taka szcześliwa...
http://www.youtube.com/watch?v=_M1dOIpUWzM

---------- Dopisano o 14:38 ---------- Poprzedni post napisano o 14:37 ----------

Cytat:
Napisane przez Katunia:) Pokaż wiadomość
ja tez tak mysle, moja polozna o tej glukozie mowila
A jesli bym cos miala dac to jak cos to wode, tylko jaka? minerlna, przegotowana ?
Ja daje przegotowaną niegazowana i do tego czasem herbatke z HIPPA koperkowa albo UspoKaJającą)
Stary 2010-10-25, 14:38   #2116
bordowa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Szczęśliwa Pokaż wiadomość
A mała jak na razie na ludzi reaguje dobrze, może dlatego że nikt jej nie bierze na ręce itp. dzisiaj to rodzice tylko usiedli obok i dotykali za rączki i patrzyli. Delikatnie i grzecznie, nawet jej się podobało. Zero negatywnych reakcji.
U nas było to samo. teraz Asia ma już prawie 2 miesiące, jest większa, już nie taka kruszyna to wszyscy chcą ją nosić

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Moje dziecko mnie totalnie zaskoczyło w nocy - położyłam ją normalnie w łóżeczku a po 3 godzinach jak ją brałam do karmienia to leżała w poprzek łóżeczka... teraz boję się ją gdzieś samą zostawić że mi spadnie...
)
Asia ma to samo, już od jakiegoś czasu Taki mały pełzak

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
mam pytanie jak wasze dzieci zawieszają się na ochraniaczu na szczebelki bo pewno tak robią to też tak odwracają głowe tak mocno do góry odginają ją żeby zobaczyć co jest na ochraniaczu za nimi? bo mój Patrol tak kontempluje te pieski że mam wrażenie że kark sobie skręci tak się odgina.. nic że to te same pieski co z boku ale on nie - musi patrzeć na te za nim..
Asia jak ma np. misia za sobą to tak wykręca głowę, jak przekładam misia obok niej to już jej nie interesuje

Cytat:

Ostatnio spalam 13 wrzesnia... Olek nie umie jeszcze spac w nocy dluzej niz 3h. W dzien tez nie. Zazdroszcze Wam, ze wasze dzieciaczki sie juz tak poukladaly, u nas wszsytko jest ciagle ruchome. I godziny karmienia i spania i zabawy. Olo je srednio co 2-3h i to jedyna stała w moim zyciu.
To smutne, ale wszystkie moje marzenia ograniczaja sie do przespanej nocy...
Może Cię pocieszy, że u mnie to samo Asia spała już dłuższy czas po 6-7 godzin,a teraz znów budzi się co 3 ... Dziś nawet co 2. Jedyny dłuższy sen t 4 h po kąpieli. A tak się cieszyłam, że tak długo zawsze spała ...

Cytat:
Napisane przez NIKaP-n Pokaż wiadomość
Wrzucę foty z budowy, tylko zrobię przy najbliższej okazji aktualne( swoją drogą daaawno nie robiłam). Wrzucam projekt nasz "słodka Zośka" się zwie Taki chcieliśmy, nie za duży (co by go ogrzać i posprzątać miał kto), foremny, z 2 pokojami dla dzieci i sypialnią u góry dla nas z pokoju gościnnego robimy garderobę, okna na dole powiększyliśmy uwielbiam wielkie okna. Trudno było znaleźć taki "zwyczajny" domek wśród dzisiejszych projektów.
A ile Was na oko wyniesie budowa takiego domku? Bo zastanawiam sie czy w przyszłości kupić, czy budować, bo podobnie jak Gabi wolę spłacać kredyt za dom niż mieszkanie (chyba że duże i wypasione ).

Cytat:
Marysienko, on znowu ryczy, ja sie wykoncze dzisiaj...
Asia też ryczy dziś non stop Teraz przysypia ale niech jej nie daj Boże smoczek wyleci to wyje jak nie wiem ... I nic nie pomaga.

Cytat:
Napisane przez mszu Pokaż wiadomość
Odnosnie diety to juz pisałam, ja jem WSZYSTKO i nie widze zeby cos co jem wplywalo na dziecko, a jesli Alek ma jeszcze niewyksztalcony układ pokarmowy, to chocbys zyła o sucharach i wodzie to Młodemu nie pomozesz... i prosze mi sie tu nie zadreczac i jesc normalnie! skonczylam!uf!
Myślę tak samo

Cytat:
Napisane przez kasienka1701 Pokaż wiadomość
Może to zabrzmi oblesnie,ale już kilka razy załatwiałam się z nią na rękach....
Nie wpadajmy w paranoję, jeśli 5 minut sobie popłacze jak będziesz w łazience to nic jej się nie stanie

Od 9 dni mam okres Przed ciążą też tak miałam, ale po 9 dniach się kończył a teraz trwa w najlepsze. No i ten ból krzyża Zawsze brałam silne tabletki przeciwbólowe a teraz przecież nie mogę ...
Stary 2010-10-25, 14:46   #2117
Mpik82
Rozeznanie

GG do Mpik82

Cytat:
Napisane przez bordowa Pokaż wiadomość
Od 9 dni mam okres Przed ciążą też tak miałam, ale po 9 dniach się kończył a teraz trwa w najlepsze. No i ten ból krzyża Zawsze brałam silne tabletki przeciwbólowe a teraz przecież nie mogę ...
ja jeszcze nie dostałam.. a Milenka w środe skaczyła 2 miesiące!
Stary 2010-10-25, 15:14   #2118
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mpik82 Pokaż wiadomość
HEJ DZIEWCZYNKI

Ja daje przegotowaną niegazowana i do tego czasem herbatke z HIPPA koperkowa albo UspoKaJającą)
rozumiem ze obojetnie jaka mineralna ?
bo chyba jest jaka spacjalna dla dzieci ... ale taka zwykla cisowianka przegotowana moze byc ? i musi byc ciepla prawda 36 stopni ok jak mleczko z cyca ?
Stary 2010-10-25, 15:18   #2119
Mpik82
Rozeznanie

GG do Mpik82

Cytat:
rozumiem ze obojetnie jaka mineralna ?
bo chyba jest jaka spacjalna dla dzieci ... ale taka zwykla cisowianka przegotowana moze byc ? i musi byc ciepla prawda 36 stopni ok jak mleczko z cyca ?
Ja trzymam w podgrzewaczu i mam własnie coś koło 40C Ja mam chyba Primawere.. nie mam wody typu "Mama i Ja" ....
Stary 2010-10-25, 15:27   #2120
czita18
Raczkowanie

GG do czita18

Cytat:
Ja trzymam w podgrzewaczu i mam własnie coś koło 40C Ja mam chyba Primawere.. nie mam wody typu "Mama i Ja" ....
Tak w zasadzie to masz bo ona ma pozytywna opinie z centrum zdrowia dziecka Też ją pijemy I używamy do mleczka

Co do karuzeli ja mam od znajomych używkę z FP
http://allegro.pl/karuzela-fisher-pr...281812799.html
Tyle że nawet nie wiem czy mały się nią zainteresuje, bo jeszcze nie miał sposobności spać w łóżeczku. Narazie wygodniej nam w kołysce

Ja dopiero niedawno wstałam, bo mały całą noc jęczał... marudził i wiecznie wisiałam na kołysce i to go głaskałam po główce, to po rączce no i wypluwał co chwilę smoczka i patrzył który idiota mu poda i jak głośno musi się drzeć żeby ktoś dupę ruszył.... tak że niby leżałam całą noc w łóżku ale co z tego.....hihihi
Rano przeciągnęłam go z jedzeniem i darł się chyba z 10 min. Tak się zmęczył że spi do teraz z jedna przerwą na jedzenie, tyle że butle wciągnął z zamkniętymi oczami :P
czita18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-25, 15:32   #2121
ninaad
Wtajemniczenie

Cytat:
ninaad spokojnie to nigdy nie znika w tydzień dasz radę a takimi pytaniami się nie martw.. ludzie to są dziwni..
to akurat nie było złośliwe- to były po prostu osoby, które nie widziały mnie rok i nie miały pojęcia, że byłam w ciąży. I pytanie zadane raczej z uśmiechem- bo np jedna z nich to też świeżo upieczona mama
Cytat:

ninaad
Moje tez je szybko lapczywie i duzo (pomijam juz fakt, ze z piersi tryskaja mi przewaznie wtedy 3 strózki mleka ), niestety przy okazji nakłykac sie duzo powietrza i po 5 min, jedzenia zaczyna sie drzec bo ja boli brzuszek... wiec trzeba ja usniesc do odbicia... i tym sposobem jemy na 3 razy...
przy jedzeniu z butelki na pewno nie ma takich cyrkow....eh, zreszt niewazne...
u nas przy jedzeniu z butelki (sporadycznie tak karmię) jest gorzej- bo połowa mleka wypływa bokiem- mała tak łapczywie ciągnie i nie nadąża z połykaniem (a smoczek ma najmniejszą dziurkę)
Cytat:
I mam wielka prosbe-napiszcie jakie s dla was najlepsze wkladki laktacyjne !! mam na razie bella kupione na szybko a jestem ciekawa jak inne, ktore lepsze.
mnie najbardziej podpasowały z rossmanna- miękkie, chłonne, brzegi nie drapią i nie drażnią skóry. Niestety są duże. I wolałam wersję bez przylepców, bo nie wiem jak was, ale mnie one strasznie wkurzają przy odpinaniu i zapinaniu stanika do karmienia. Jakoś lepiej sprawdzała mi się poprzednia wersja tych wkłądek-bez przylepców właśnie
Cytat:
No jedziemy na natym samym wozku w obu kwestiach, ja czekam tez za swoja wrzesniowa kasa, bo okazalo sie, ze ZUS wymaga oryginalu OPISU aktu urodzenia Nadii, a ja myslalam, ze xero im wystraczy.... ciołki! no i wystrzymali mi wyplate...normalnie niech ich szalg!
z tym oryginałem to wiem. Ja też nie dostałam pieniędzy za wrzesień. Może też z firmy jeszcze nie dostarczyli wszystkich dokumentów

No ale mnie się wydaje, że (przynajmniej przy innych świadczeniach tak jest/bywa), że jak ZUS ma wypłacić kasę za część miesiąca to wypłaca dopiero wyrównanie razem z kasą za przyszły, pełny miesiąc. Nie jest tak?
Cytat:
Napisane przez Majka232 Pokaż wiadomość
Mam pytanie, może głupie dla niektórych, ale ja już sama nie wiem... Zawsze zmieniam pieluchę, bo jest kupka, ale nigdy nie wiem czy było siusiu, nic nie widać na pieluszce...
dotknij w środku- poczujesz czy jest mokra. No i jak porządnie zasikana to czuć różnicę w wadze
Cytat:
Któraś ma laktator avent isis ręczny? bo planuję kupić coś porządnego wreszcie
ja mam. U mnie się sprawdza b. dobrze. Ale ja odciągam pokarm sporadycznie. Nie wiem, czy chciałoby mi się pompować, gdybym odciągała często.
Cytat:
To możemy sobie ręce podać po raz drugi bo jest nas dwie wyrodne matki... chociaż matę edukacyjną moja mama ma młodej kupić na mikołaja, karuzelkę teściowa a bujaczek pożyczyłam od bratowej. A kto to jest konik morski moje dziecko na razie ma powieszone miśki nad oczami ale i tak je chyba ledwo widzi... może jutro zapodam jakąś fotkę bo to moje autorskie dzieło jest wersja karuzelki dla ubogich
nasza mała też matę dostanie pod choinkę od dziadków a karuzelę od moich koleżanek z firmy. Bujaczka/leżaczka nie mam. Jedyna zabawka- grzechotka, którą jej trochę macham koło uszu i przed oczami
Macie nianie elektroniczną?
Możecie coś polecić?

Jakąś tanią a dobrą. Muszę mieć na piątek na wyjazd do rodziców.
ja kupiłam Fisher Price. Polecam. Na alledrogo można zamówić z wysyłką (w 24h, kurierem) za ok. 110 zł. W sklepie takie same mieli za 150 zł
Cytat:

jak zaczynalyscie weradowac?
u mnie mala skonczyla 2 tyg i jutro chce ja werandowac mama mi kaze na 5 min ale dla mnie to bez sensu... chyba poloze ja na 15 min na balkon i bede wydluzac czas...

ja po 2 tyg wyszłam na ogród z małą w wózku na ok 15 min, na drugi dzień tak samo. Potem był spacerek 30 min a potem już łażę ile mi się chce
powiedzice jak jecie? juz normalnie w miare....
ja po malu zaczynam jesc normalnie.....
ja od początku jadłam "normalnie"
w ogole jak karmie piersia zauwazylam ze czesto jestem glodna, tez tak macie??
tak

a jak juz nakarmie mala to strasznie chce mi sie pic.... i jak tu gubic kg ? echhhhhh
mnie też chce się pić. Ale akurat od wody się nie przytyje
ninaad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-25, 15:39   #2122
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czita18 Pokaż wiadomość
Tak w zasadzie to masz bo ona ma pozytywna opinie z centrum zdrowia dziecka Też ją pijemy I używamy do mleczka

Co do karuzeli ja mam od znajomych używkę z FP
http://allegro.pl/karuzela-fisher-pr...281812799.html
Tyle że nawet nie wiem czy mały się nią zainteresuje, bo jeszcze nie miał sposobności spać w łóżeczku. Narazie wygodniej nam w kołysce

Ja dopiero niedawno wstałam, bo mały całą noc jęczał... marudził i wiecznie wisiałam na kołysce i to go głaskałam po główce, to po rączce no i wypluwał co chwilę smoczka i patrzył który idiota mu poda i jak głośno musi się drzeć żeby ktoś dupę ruszył.... tak że niby leżałam całą noc w łóżku ale co z tego.....hihihi
Rano przeciągnęłam go z jedzeniem i darł się chyba z 10 min. Tak się zmęczył że spi do teraz z jedna przerwą na jedzenie, tyle że butle wciągnął z zamkniętymi oczami :P
mamy ta sama karuzleke dostac od szwagierki, fajne ma te swietelka
Jaka masz kolyske ?
Nasz maly w dzien spi w kolysce. A ja mam taka stara, historyczna z kosza wiklinowego, jeszcze ja w tym koszu spalam
Dzieci za odp o wodzie

ninaad - hmmmm to moze do rossmana wysle meza...
Dzis mam probki z Penatena i sa fajne, na pewno lepsze od belli !
Stary 2010-10-25, 15:48   #2123
czita18
Raczkowanie

GG do czita18

Cytat:
mamy ta sama karuzleke dostac od szwagierki, fajne ma te swietelka
Jaka masz kolyske ?
Nasz maly w dzien spi w kolysce. A ja mam taka stara, historyczna z kosza wiklinowego, jeszcze ja w tym koszu spalam
Dzieci za odp o wodzie

ninaad - hmmmm to moze do rossmana wysle meza...
Dzis mam probki z Penatena i sa fajne, na pewno lepsze od belli !
Tez mam taka z kosza wiklinowego hihi na kółkach
czita18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-25, 15:50   #2124
1985ewa
Rozeznanie

Cytat:
Dziewczyny karmiace piersia!! czy dajecie dzieciaczkom do picia wode, glokoze ?? a jak wode to jaka ?? mineralna specjalna, przegotowana ? I jak czesto to robicie ??
Ja daje od czasu do czasu(jak jest marudny albo jak za długo wisi przy cycku) herbatke rumiankowab Hipp
Cytat:
HEJ DZIEWCZYNKI

Podziwiam, że macie czas aby często tu siedzieć i pisać
Moja MIlenka jest tak absorbująca, że nie mam czasu na nic..
Ja też nie mam na nic czasu. Z komputera korzystam tylko jak mały je

1985ewa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-25, 16:01   #2125
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Cytat:
ja jeszcze do jedzenia
jecie np dzem??? a zupy jak gotujecie????
Wszystko jem normalnie

Cytat:
hahaha rewelacyjna karuzela a Natalka jak zwykle piękna
Nie widać tego na fotce, ale tam tych miśków jest dużo. Pozszywałam je razem i wszystkie przyszyłam do tego różowego koguta.

Cytat:
Napisane przez niuniuniau Pokaż wiadomość
Klarissa Twoja karuzela dla ubogich mnie rozwaliła Pomysłowa. Ja na razie nie wieszałam jeszcze nic nad łóżeczkiem małej ale to dlatego, że dopiero od tego weekendu śpi w swoim łóżku.
Ha! Bo ja mam talent
Jejku, na tym jednym zdjęciu twoja córeczka wygląda zupełnie jak moja

Cytat:
no no no...zdolniacha z Ciebie, choc widze, ze Natalka jest najbardziej zaintersowana jest tym kawałkiem wzorzystej tkaniny przewieszonym przez lozko. moja ostatio przez kwadrans lapiła sie z putelko z witamina D... mysle ze takim malenkim dzieciom niewiele do szczescia potrzeba. Pełen cycek/butla + przytulajaca mama i to wsio
Wyczytaliśmy z tż-tem, że dziecko widzi czarno-biało i najlepiej kontrast. No i tż jej dał tą serwetkę w biało-czarne wzorki albo jej pokazuje szachownicę albo dużą białą kropkę na czarnym tle

Cytat:
walnelam se farbe na wlosy (w koncu?!!) a tu kur..... pier.... mac.... (przepraszam) nie ma wody!!!!!
szlak mnie trafi i gorzej
O kurcze! Masakra!
Mnie kiedyś wyłączyli wodę akurat jak przed wyjściem do pracy myłam głowę - tzn. miałam całe włosy w pianie

Cytat:
Dziewczyny karmiace piersia!! czy dajecie dzieciaczkom do picia wode, glokoze ?? a jak wode to jaka ?? mineralna specjalna, przegotowana ? I jak czesto to robicie ??
Nie daje wody. Czasem herbatkę, ale młoda i tak jej nie pije...

Cytat:
Napisane przez elenka1 Pokaż wiadomość
Bylam u lekarza na wizycie zeby obejrzal pepek i pupe bo jest mega odparzona przepisal jakies masci za 50 zł
pepek tez kazal myc spirytusem a w szpitalu byli strasznie przeciwni.. i kogo tu sluchac
przytyla w 2 tyg i 5 dni 600g a Pan doktor stwierdził ze tyle dziecko przbiera w miesiac... boje sie zebym grupaska nie wychodowala na tych moich cycach
Wiesz co ja na odparzenia posmarowałam tanim kremikiem z Ziaji i zeszło jej w ciągu 3 dni. A pępek to faktycznie osuszaliśmy spirytusem.

Cytat:
Napisane przez bordowa Pokaż wiadomość
Asia ma to samo, już od jakiegoś czasu Taki mały pełzak
Ale nie wiadomo dokąd zapełznie...
A z tym okresem - trochę zbyt długo trwa...
Stary 2010-10-25, 16:05   #2126
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 1985ewa Pokaż wiadomość
Ja daje od czasu do czasu(jak jest marudny albo jak za długo wisi przy cycku) herbatke rumiankowab Hipp

Ja też nie mam na nic czasu. Z komputera korzystam tylko jak mały je
Cytat:

Nie daje wody. Czasem herbatkę, ale młoda i tak jej nie pije...
No tak jeszcze herbatki mozna dawac.
Ja na razie tak teoretycznie pytam, bo maly w sumie ladnie pije z cyca i karmienie zajmuje max 15-20 min i potem potrafi 3 godz nawet przespac. Tylko czasem po godzinie sie domaga i sie zastanawialm czy dac cycka na chwile czy wode, herbatke czy ta glukoze. Na razie polecimy na cycku, ale co jak bede chciala wyjsc na chwile a maly akurat sie bedzie domagac pic... A musimy niedlugo pojezdzic po restauracjach w okolicy i na chrzciny zamowic, wiec maly zostanie raczej z mama.
Stary 2010-10-25, 16:26   #2127
Ray
Zakorzenienie

katunia woda najlepiej ta co ma opinnie instytutu matki i dziecka czy jakos tak ja zawsze kupuje zywca.

moja corka tak jak sadzilam ma tryb nocny tak jak w brzuchu w dzien spi prawie caly dzien za to 21 pobutka i tak tancujemy do 1.... potem o 3 jedzenie i ta w sumie nie pamietam kiedy spalam ciekawe ile pociagne

pytam o jedzenie bo kazdy mi truje co innego nad glowa to z ciekawosci pytam co wy jecie :d ja wam nic nie jest... tzn dzieciom to i ja jem

a schabowe jadlyscie ? hehe
ja mam ochote ale smazone nie wolno podobno hmmmmmmmm
Stary 2010-10-25, 16:30   #2128
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Cytat:
pytam o jedzenie bo kazdy mi truje co innego nad glowa to z ciekawosci pytam co wy jecie :d ja wam nic nie jest... tzn dzieciom to i ja jem

a schabowe jadlyscie ? hehe
ja mam ochote ale smazone nie wolno podobno hmmmmmmmm
Schabowego nie jadłam, ale mielone już parę razy
A schabowego bym zjadła, ale mi się robić nie chce
Generalnie przed chwilą zjadłam opakowanie ciasteczek w czekoladzie...
Ale kupiłam sobie zestaw warzyw na jutro i od jutra się poprawię.

Przyszła mi w końcu zaległa paczka z allegro - 2 ręczniczki dla młodej, kocyk, butki oraz 2x skarpetek Mieli opóźnienie 2 tygodnie bo sprzedali mi skarpetki, których nie mieli... wprawdzie dzwonili z przeprosinami i dali gratis różowe butki, ale i tak jestem sfochana... na nich.

Wklejam moje zakupy i nas
Stary 2010-10-25, 16:47   #2129
Majka232
Zakorzenienie

Cześć

Dzięki za gratulacje i miłe słowa pod adresem mojego szkraba

Co do mojego pytania to tak jak pisała Szczęśliwa te siuśki są jakby bezbarwne, ale już wiem, że są po wadze pieluchy i synek już dwa razy zrobił fontannę przy przewijaniu (jak Wy sobie z tym radzicie? ) a poza tym w ciągu doby musiałam go chyba z 3 razy przewijać bo pampek przeciekł i to górą tak, że cały boczek mokry prawie do pachy... Ja nie wiem czy tylko mi się takie historie przytrafiają. Może źle zakładam pieluchę, ale dzis założyła mu położna i też to samo....

Dziś trochę się podłamałam, bo była położna i się okazało, że mały ma kilka dużych potówek (widziałam to ale nie wiedziałam jak pielęgnować... i oczywiście źle zrobiłam i smarowałam kremem, a ona to starła wacikiem leko, nie mogłam na to patrzeć i posypała zasypką)
Mam nadzieję, że to zginie... Mieliśmy za ciepło w domku, a jeszcze dobre rady teściowej i mamy, że mu zimno i mamy efekt...

Kurcze Wy jakos sobie radzicie, a ja to mam wrażenie, że mam dwie lewe ręce i własnemu dziecku szkodzę Co dwa dni mam kryzys i powiem Wam, że bardzo to męczące
Stary 2010-10-25, 16:53   #2130
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Majka232 Pokaż wiadomość
Cześć

Dzięki za gratulacje i miłe słowa pod adresem mojego szkraba

Co do mojego pytania to tak jak pisała Szczęśliwa te siuśki są jakby bezbarwne, ale już wiem, że są po wadze pieluchy i synek już dwa razy zrobił fontannę przy przewijaniu (jak Wy sobie z tym radzicie? ) a poza tym w ciągu doby musiałam go chyba z 3 razy przewijać bo pampek przeciekł i to górą tak, że cały boczek mokry prawie do pachy... Ja nie wiem czy tylko mi się takie historie przytrafiają. Może źle zakładam pieluchę, ale dzis założyła mu położna i też to samo....

Dziś trochę się podłamałam, bo była położna i się okazało, że mały ma kilka dużych potówek (widziałam to ale nie wiedziałam jak pielęgnować... i oczywiście źle zrobiłam i smarowałam kremem, a ona to starła wacikiem leko, nie mogłam na to patrzeć i posypała zasypką)
Mam nadzieję, że to zginie... Mieliśmy za ciepło w domku, a jeszcze dobre rady teściowej i mamy, że mu zimno i mamy efekt...

Kurcze Wy jakos sobie radzicie, a ja to mam wrażenie, że mam dwie lewe ręce i własnemu dziecku szkodzę Co dwa dni mam kryzys i powiem Wam, że bardzo to męczące
z chlopakami juz tak jest ze robia fontanny nam sie juz nie raz zdarzylo, ale juz mamy sposoby. Glownym powodem fontanny jest to nozki zostaja ochlodzone przy rozbieraniu, wiec jak rozbierasz to sciagnij spioszki i poczekaj chwile zanim sciagniesz pampersa. Nozki poczuja chlod i siku pojdzie do pampersa. Inny sposob, jak scigniesz pampersa to przykrej nozki i siusiaka pieluszka tetrowa, najwyzej pieluszke posiusia. Nasz tez ma czesto moczy sie az po pachy-taki urok chlopcow
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości