|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2101 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :
Mszu- dzieki
Dostal wczoraj w nocy mm dodane do mojego mleka, na spróbe by zobaczyc czy dluzej pospi. No i pospal-cale 3,5h... a potem sie budzil co 2h No i dzis ryczy caly dzien, ewidentnie brzuszek go skreca (nie wiem co zjadlam takiego ) nawet go w wozku po chacie wozilam, ale juz nie pomaga. Nika- fajny ten wasz projekt , no i moj tata buduje domy)zazdraszczam. nas na kupno mieszkania nawet teraz nie stac w tym cudnym poznanskim miescie... a tez wolalabym dom wybudowac, tylko ceny dzialek naokolo poznania mnie zabijaja.. Gabi- projekt ok, ale po co wam budowac dwa garaze? To naprawde duze koszty. Piwnicy tez niestety mowie nie; to pozniej takie miejsce tylko na balagan. Ale bardzo ładne wejscie i polokragle schodki- ja takie bardzo lubie
|
|
|
|
#2102 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :
Katunia ja czasami daję herbatkę rumiankową z Hippa, ale to sporadycznie, cyc wystarczy do picia też
---------- Dopisano o 13:05 ---------- Poprzedni post napisano o 12:57 ---------- Cytat:
tż ma swojego złoma przy którym grzebie w każdej wolnej chwili ( ostatn raz rok temu bo czasu brak) już nie raz mu mówiłam, że to auto mu kiedyś z jakiejś skarpy spuszczę no a koszt...wiadomo jest ale w to miejsce nie musi wynajmować nigdzie lokalu na własną działalność |
|
|
|
|
#2103 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jasne, ze lepiej za jendym zamachem wybudowac, niz wynajem etc. Marysienko, on znowu ryczy, ja sie wykoncze dzisiaj... |
|
|
|
|
#2104 |
|
Zadomowienie
|
Lenka*... w PLANTEX tez jest cukier. Widac go golym okiem. Moze troche mniej niz w hipp czy bobovicie, ale tez jest... a co Martynce załujesz... cukru
![]() Zuziczka a dajesz mu herbatke koperkowa i kotrys z tych semetikonow (espumissan, esputicon, bobotic czy sab simplex)? My dajemy od 2 dni i wczoraj wieczorem Młoda miała w koncu spokojny wieczor... i my tez ![]() choc dzis rankiem nadrabiała zaległosci ![]() ![]() NikaP-n... czekam na te fotki a projekt piekny! Kurcze nawet nie wiesz jak Ci zazdroszcze tego kawałka ziemi. Ja 19 lat mieszkalam w domu i teraz w bloku czuje sie jak w jakiejs celi... ![]() Gabisun... toz to willa jakas! piekny dom! ![]() Zreszta dla mnie nawet jesli mialabym mieszkac w chatce baby jagi to bylabym szczesliwsza, niz mieszkajac w bloku.... ble
|
#2105 |
|
Zakorzenienie
|
katunia a po co wode z glukoza dawac eeee????
cyc starczy, cyc dobry na wszystko ze mnie dzis ewidentnie los sie nasmiewa... splukalam tym 5 litrowym baniakiem takz grubsza, owinelam glowe w recznik, mysle sobie wlacza wode dokladie splucze i umyje glowe a tu co ?? za chwile wlaczyli wode ![]() no masakra jakas.....
|
#2106 |
|
Rozeznanie
|
hej
![]() gabisun super domek, ale koszt utrzymania zimą tez pewnie bedzie niezly ogrzac 7 pokoi + garaze... uffff no ale ciesze sie waszym szczesciem superzuziczko mi glowa caly czas opada w dół ray ja trzymam diete z zup krupnik i rosół (gotowany na udku) rano jogurt albo bulka, obiad cos gotowanego i kolacja np ryz z jablkami albo makaron z jogurtem pije wode i kompot z jablek, no i raz dziennie inkę i herbatę a z owocow jablka, gruszki, banany ![]() Klarisa karuzelka czadowa ![]() Aneczka jak ty wogole dajesaz rade z 2 dzieci... ja z jedna nie mam czasu na nic.. nawet glowy mi sie nie chce myc, padam a ona zaraz wstanie Bylam u lekarza na wizycie zeby obejrzal pepek i pupe bo jest mega odparzona przepisal jakies masci za 50 zł pepek tez kazal myc spirytusem a w szpitalu byli strasznie przeciwni.. i kogo tu sluchac przytyla w 2 tyg i 5 dni 600g a Pan doktor stwierdził ze tyle dziecko przbiera w miesiac... boje sie zebym grupaska nie wychodowala na tych moich cycach
|
#2107 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
dobrze że sobie poradziłaś
|
|
|
|
|
#2108 |
|
Rozeznanie
|
Mszu- rozmawialam z dwoma poloznymi (jedna to moja ciocia) i one nie polecaja herbatki koperkowej dzieciom, bo wymusza perystaltyke jelit i brzuszek moze bolec jeszcze bardziej. Mama za to jak najbardziej moze pic, no i ja pije. Maly dostaje esputicon raz dziennie rano.
Tyle, ze on ogolnie nie ma problemow z gazami- gazuje, az milo, kupy tez strzela, wiec moze mu te jelita dojrzewaja? A moze Wredna MAtka cos zjadla nie teges? Bo Alek jak nie wyje to aniolek istny i meloman. Sama nie wiem. Ja tez cale zycie w domu mieszkalam, a teraz w bloku dusze sie! No i nie ma to jak moc wyjsc dwor w gatkach, a tu tylko na balkon. ![]() Moj Rozdarciuch dal sie zatkac smoczkiem bo 5h mordegi. Jesus Christ! ![]() Lezy i kontempluje Mozarta, a ja chyba zaczelam chudnac przy tych jego humorach. Oo, i jeszcze moj mezus mnie poinformowal, ze idzie na mecz po pracy... Dobra, ja wysiadam z tego pociagu, piernicze.. Edytowane przez Zuziczka Czas edycji: 2010-10-25 o 13:54 |
|
|
|
#2109 |
|
Zakorzenienie
|
elenko o n tylko wydaje się taki wielki, ma 127m a w piwnicy grzejnik będzie tylko w pomieszczeniu gdzie będzie tz-a siedziba
nie będzie tak źle ( chyba ) teraz mieszkamy z rodzicami, domek jest większy od naszego, a ma 6 pokoi. rodzice dają radę go ogrzać ,a zaznaczam że milionerami nie są Gdyby odczepić garaże to naprawdę mały domek a z tego co wiem to dzieci przybierają koło kilograma w miesiąc, więc się nie martw wagą, jest jak najbardziej w porządku ![]() Mszu mój tż całe życie mieszkał w domku, ja poł życia i jak mieszkaliśmy przez dwa lata we Wrocławiu, w bloku na 7 piętrze to powiedział nigdy więcej ma być dom i koniec no ale coś za coś, mieszkamy teraz jeszcze z rodzicami ( oszczędności ) a wy jesteście u siebie i na ten moment ja wam zazdroszczę ![]() Więc jak już mamy brać garba na 30lat ( kredyt ) to lepiej niech to będzie dom niż mieszkanie.
Edytowane przez gabisun Czas edycji: 2010-10-25 o 14:02 |
|
|
|
#2110 |
|
Zadomowienie
|
Zuzi wiesz co...po ksiegowych to chyba druga znienawidzona przeze mnie grupa społeczna to beda własnie położne!
Bo kazda zachowuje sie tak jakby 10 rozumow zjadła! Przy czym kazda ma swoja polityke odnosnie pielgnacji dzieci. Wpedzajac biedne, zagubnione Młode matki w jeszcze wieksze kompleksy!!! Daj mu tej herbatki a noz widelec własnie mu pomoze, moze własnie tego mu potrzeba, nie umrze od tego na pewno. Odnosnie diety to juz pisałam, ja jem WSZYSTKO i nie widze zeby cos co jem wplywalo na dziecko, a jesli Alek ma jeszcze niewyksztalcony układ pokarmowy, to chocbys zyła o sucharach i wodzie to Młodemu nie pomozesz... i prosze mi sie tu nie zadreczac i jesc normalnie! skonczylam!uf!
|
#2111 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
dobrze ze do mamci blisko a co do TZ to moj nie lepszy loata wszedzie byleby z nami nie siedziec (takie mam przynajmniej wrazenie)
|
|
#2112 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
W kwestii dachu.Ja na początku strasznie chciałam właśnie taki kopertowy,ale po wielu rozmowach z Tżtem i wizytach w domkach znajomych,którzy własnie taki dach mają jednak odpuściłam i się cieszę z tego.W naszym projekcie damy dach dwuspadowy z wypustkami.Dach kopertowy jest mega drogi,a jak widzę w waszym projekcie dach jest ogromny i bardzo skomplikowany(zbudowanie samej konstrukcji to spory kost,a do tego jeszcze dachówka),więc będzie słono kosztował.Poza tym minusem jest to,że przy takim dachu poddasze jest nieustawne i traci się mnóstwo powierzchni.Własnie jak zaczełam zwiedzać domki znajomych to dopiero to zauważyłam,a i znajomi sie na to krzywili i mówili,że drugi raz by takiego dachu nie zrobili. Oczywiście dach kopertowy ładnie wygląda,ale ja już porzuciłam to babskie podejscie i zgadzam sie z moim Tżtem,że dom powinien być przede wszystkim funkcjonalny,ustawny.Wygl ąd to drugorzędna sprawa ![]() Z co do tego,że mało projektów jest z piwnicami,to powiem ci,że tak naprawdę to do praiwe każdego projektu da sie dorobić piwnicę ![]() Cytat:
A bylismy na tej hipotecznej u jakiegoś Mahometa...Nie mogam go za bardzo zrozumieć,bo jego polszczyzna pozostawiała wiele do życzenia.Mała ma lekką dysplazję w lewym bioderku i muszę ją szeroko pieluchować i kłaść na brzuchu na żabkę...Za 6 tygodni kolejna wizyta i zobaczymy.Mam nadzieje,że coś sie poprawi i nie będzie musiała nosić aparatu...
|
|
#2113 |
|
Zakorzenienie
|
Młoda zaliczyła już drugą drzemkę i już znam powód jej niespania w dzień...KAWA
jak ja mogłam być taka głupia |
|
|
|
#2114 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jesli bym cos miala dac to jak cos to wode, tylko jaka? minerlna, przegotowana ? |
|
|
|
|
#2115 | |
|
Rozeznanie
|
HEJ DZIEWCZYNKI
![]() Podziwiam, że macie czas aby często tu siedzieć i pisać ![]() Moja MIlenka jest tak absorbująca, że nie mam czasu na nic.. Mało śpi w nocy Ostatnio z czwartku na piątek od 3.00 do 22.50 spała 4,5 godziny!!! ![]() i płakała prawie non toper... Teraz od dwoch dni troszkę jej się zmieniło i jest szczesliwszym dzieckiem, ale i tak nie ma łatwo. Nie moge powiedzieć, jak moi znajomi, że "nie wiemy, że w domu jest dziecko, wszytko możemy przy niej zrobic"...........chciała bym.. I tez już kilka razy byłam w WC z moją córeczką, bo inaczej się nie da.. Niestety was nie nadrobie ale wrzuce wam moją niuniu- dziś rano była taka szcześliwa... http://www.youtube.com/watch?v=_M1dOIpUWzM ---------- Dopisano o 14:38 ---------- Poprzedni post napisano o 14:37 ---------- Cytat:
i do tego czasem herbatke z HIPPA koperkowa albo UspoKaJającą )
|
|
|
#2116 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Taki mały pełzak ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Asia spała już dłuższy czas po 6-7 godzin,a teraz znów budzi się co 3 ... Dziś nawet co 2. Jedyny dłuższy sen t 4 h po kąpieli. A tak się cieszyłam, że tak długo zawsze spała ...Cytat:
).Asia też ryczy dziś non stop Teraz przysypia ale niech jej nie daj Boże smoczek wyleci to wyje jak nie wiem ... I nic nie pomaga.Cytat:
Myślę tak samo ![]() Cytat:
![]() Od 9 dni mam okres Przed ciążą też tak miałam, ale po 9 dniach się kończył a teraz trwa w najlepsze. No i ten ból krzyża Zawsze brałam silne tabletki przeciwbólowe a teraz przecież nie mogę ...
|
|
#2117 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#2118 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo chyba jest jaka spacjalna dla dzieci ... ale taka zwykla cisowianka przegotowana moze byc ? i musi byc ciepla prawda 36 stopni ok jak mleczko z cyca ?
|
|
|
|
|
#2119 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja mam chyba Primawere.. nie mam wody typu "Mama i Ja" ....
|
|
|
#2120 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
bo ona ma pozytywna opinie z centrum zdrowia dziecka Też ją pijemy I używamy do mleczka ![]() Co do karuzeli ja mam od znajomych używkę z FP http://allegro.pl/karuzela-fisher-pr...281812799.html Tyle że nawet nie wiem czy mały się nią zainteresuje, bo jeszcze nie miał sposobności spać w łóżeczku. Narazie wygodniej nam w kołysce ![]() Ja dopiero niedawno wstałam, bo mały całą noc jęczał... marudził i wiecznie wisiałam na kołysce i to go głaskałam po główce, to po rączce no i wypluwał co chwilę smoczka i patrzył który idiota mu poda i jak głośno musi się drzeć żeby ktoś dupę ruszył.... tak że niby leżałam całą noc w łóżku ale co z tego.....hihihi Rano przeciągnęłam go z jedzeniem i darł się chyba z 10 min. Tak się zmęczył że spi do teraz z jedna przerwą na jedzenie, tyle że butle wciągnął z zamkniętymi oczami :P |
|
|
|
|
#2121 | ||||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
No ale mnie się wydaje, że (przynajmniej przy innych świadczeniach tak jest/bywa), że jak ZUS ma wypłacić kasę za część miesiąca to wypłaca dopiero wyrównanie razem z kasą za przyszły, pełny miesiąc. Nie jest tak? Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||||||
|
|
|
#2122 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jaka masz kolyske ? Nasz maly w dzien spi w kolysce. A ja mam taka stara, historyczna z kosza wiklinowego, jeszcze ja w tym koszu spalam ![]() Dzieci za odp o wodzie ![]() ninaad - hmmmm to moze do rossmana wysle meza... Dzis mam probki z Penatena i sa fajne, na pewno lepsze od belli ! |
|
|
|
|
#2123 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
hihi na kółkach
|
|
|
|
|
#2124 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#2125 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Wszystko jem normalnie
![]() Nie widać tego na fotce, ale tam tych miśków jest dużo. Pozszywałam je razem i wszystkie przyszyłam do tego różowego koguta. Cytat:
![]() Jejku, na tym jednym zdjęciu twoja córeczka wygląda zupełnie jak moja ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Mnie kiedyś wyłączyli wodę akurat jak przed wyjściem do pracy myłam głowę - tzn. miałam całe włosy w pianie Cytat:
Cytat:
Ale nie wiadomo dokąd zapełznie... A z tym okresem - trochę zbyt długo trwa...
|
|
#2126 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja na razie tak teoretycznie pytam, bo maly w sumie ladnie pije z cyca i karmienie zajmuje max 15-20 min i potem potrafi 3 godz nawet przespac. Tylko czasem po godzinie sie domaga i sie zastanawialm czy dac cycka na chwile czy wode, herbatke czy ta glukoze. Na razie polecimy na cycku, ale co jak bede chciala wyjsc na chwile a maly akurat sie bedzie domagac pic... A musimy niedlugo pojezdzic po restauracjach w okolicy i na chrzciny zamowic, wiec maly zostanie raczej z mama. |
|
|
|
|
#2127 |
|
Zakorzenienie
|
katunia woda najlepiej ta co ma opinnie instytutu matki i dziecka czy jakos tak
ja zawsze kupuje zywca.moja corka tak jak sadzilam ma tryb nocny tak jak w brzuchu w dzien spi prawie caly dzien za to 21 pobutka i tak tancujemy do 1.... potem o 3 jedzenie i ta w sumie nie pamietam kiedy spalam ![]() pytam o jedzenie bo kazdy mi truje co innego nad glowa to z ciekawosci pytam co wy jecie :d ja wam nic nie jest... tzn dzieciom to i ja jem a schabowe jadlyscie ? heheja mam ochote ale smazone nie wolno podobno hmmmmmmmm
|
#2128 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A schabowego bym zjadła, ale mi się robić nie chce ![]() Generalnie przed chwilą zjadłam opakowanie ciasteczek w czekoladzie... Ale kupiłam sobie zestaw warzyw na jutro i od jutra się poprawię. Przyszła mi w końcu zaległa paczka z allegro - 2 ręczniczki dla młodej, kocyk, butki oraz 2x skarpetek Mieli opóźnienie 2 tygodnie bo sprzedali mi skarpetki, których nie mieli... wprawdzie dzwonili z przeprosinami i dali gratis różowe butki, ale i tak jestem sfochana... na nich. Wklejam moje zakupy i nas
|
|
#2129 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć
Dzięki za gratulacje i miłe słowa pod adresem mojego szkraba Co do mojego pytania to tak jak pisała Szczęśliwa te siuśki są jakby bezbarwne, ale już wiem, że są po wadze pieluchy i synek już dwa razy zrobił fontannę przy przewijaniu (jak Wy sobie z tym radzicie? ) a poza tym w ciągu doby musiałam go chyba z 3 razy przewijać bo pampek przeciekł i to górą tak, że cały boczek mokry prawie do pachy... Ja nie wiem czy tylko mi się takie historie przytrafiają. Może źle zakładam pieluchę, ale dzis założyła mu położna i też to samo....Dziś trochę się podłamałam, bo była położna i się okazało, że mały ma kilka dużych potówek (widziałam to ale nie wiedziałam jak pielęgnować... i oczywiście źle zrobiłam i smarowałam kremem, a ona to starła wacikiem leko, nie mogłam na to patrzeć Mam nadzieję, że to zginie... Mieliśmy za ciepło w domku, a jeszcze dobre rady teściowej i mamy, że mu zimno i mamy efekt... Kurcze Wy jakos sobie radzicie, a ja to mam wrażenie, że mam dwie lewe ręce i własnemu dziecku szkodzę Co dwa dni mam kryzys i powiem Wam, że bardzo to męczące
|
#2130 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:02.

Dostal wczoraj w nocy mm dodane do mojego mleka, na spróbe by zobaczyc czy dluzej pospi. No i pospal-cale 3,5h... a potem sie budzil co 2h
No i dzis ryczy caly dzien, ewidentnie brzuszek go skreca (nie wiem co zjadlam takiego
) nawet go w wozku po chacie wozilam, ale juz nie pomaga.
, no i moj tata buduje domy)
To naprawde duze koszty. Piwnicy tez niestety mowie nie; to pozniej takie miejsce tylko na balagan. Ale bardzo ładne wejscie i polokragle schodki- ja takie bardzo lubie

a projekt piekny! Kurcze nawet nie wiesz jak Ci zazdroszcze tego kawałka ziemi. Ja 19 lat mieszkalam w domu i teraz w bloku czuje sie jak w jakiejs celi...

przepisal jakies masci za 50 zł

Myślę tak samo