|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#121 | |
Przyczajenie
|
Dot.: Naraya - nowy środek antykoncepcyjny
Cytat:
ostatnio wróciłam z zagranicy, ale nie z kraju gdzie dopada "zemsta Faraona" czy coś w tym guście... więc moje podejrzenia padły na tabletki. Czy ktoś ma może podobne doświadczenia???? Pozdrawiam. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Przyczajenie
|
Też jestem z Wrcławia, za Naraye dałam 26 zł w aptece przy przychodni na Trzebnickiej.
Mam tez do was pytanie! Biorę antybiotyk, co jak wiadomo obniża skuteczność tabletek. Pytanie tylko po jakim czasie od odstawienia antybiotyku tabletka znów będzie chroniła pełną siła? Jestem tez ciekawa jak to jest z ta 7-dniową przerwą w przyjmowaniu tabletek. Czy wtedy też chronią? Czy dopiero po zaczęciu nastepnego opakowania? A nawziązując też do tego co pisąła zlotko21wroc mi też nie robiono żadnych badań przed przepisaniem tabletek. Po prostu powiedziałam, że chciałabym brać,a ginekolog tylko zapytał ile bym chciała wydawać na tabletki... No i dostałam Naraye. Jak na razie jest ok, ale jestem dopiero po 3 tabletkach :P Edytowane przez XxWerkAxX Czas edycji: 2010-10-21 o 11:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Przyczajenie
|
do Edeldredzia
Tabletkę można też zastosować w dowolnym dniu cyklu miesiączkowego (schemat „quick-start”) pamiętając o wymogu dodatkowego zabezpieczenia antykoncepcyjnego (prezerwatywa) na okres 7-14 dni. W tej opcji należy liczyć się z możliwością wystąpienia krwawienia z dróg rodnych o nieprzewidywalnym charakterze co do obfitości i czasu trwania. http://www.zdrowieintymne.pl/p,9,40,...-przyjmowania- |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Przyczajenie
|
Dot.: Yasminelle - wątek zbiorczy cz. III
Hej dziewczyny
![]() Zaczęłam brać yasminelle dokładnie miesiąc temu. Miałam miesiączkę przez dokładnie 15 dni, cały czas obfitą. Nie przejmowałam się zbytnio, bo na forum wyczytałam, że to czasami się zdarza. Także myślę, że jeśli któraś z Was miała to samo to nie ma co panikować ![]() Chciałam Was się poradzić natomiast, czy jeśli dziś nie rozpocznę drugiego opakowania (bo nie mam takiej mozliwości) a tabletki dotrą do mnie jutro, czy to jakoś znacząco wpłynie na ich skuteczność lub rozreguluje mi się wszystko? Nie jestem dość obeznana, a ponadto to moje pierwsze tabletki, więc bądźcie łaskawe ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Bierzesz pigułki miesiąc i nic o nich nie wiesz. Jeśli nie rozpoczniesz w terminie kolejnego opakowania, to stosunki z przerwy 7 dniowej (jeśli miałaś) są niezabezpieczone i istnieje ryzyko ciąży. Jeśli stosunków nie było, nie musisz się martwić, ale będziesz musiała się zabezpieczać dodatkowo przez 7 kolejnych dni przyjmowania pigułek. Radzę porządnie zapoznać się z ulotką. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Raczkowanie
|
Zaczelam brac tabletki w 3 dni menstruacji, poniewaz przez pierwsze dwa dni mialam tylko brazowe plamenie i nie bylam pewna czy to miesiaczka (mam problemy z brakiem miesiczki i byla ona wywolywana) dopiero w 3 dniu pojwila sie krew. Zostaly mi 2 tabletki z tych dwoch pierwszych dni. Czy powinnam je dobrac do konca ? Czy juz czekac na pojawienie sie miesiaczki? Prosze o pomoc
![]() |
#127 |
Zadomowienie
|
Odpowiedziałam Ci już na PW, ale na wszelki wypadek powtórzę i tu:
bierzesz normalnie 21 tabletek, jak skończysz je przyjmować robisz 7 dniową przerwę. Rozumiem, że na razie wzięłaś tylko 19, dobierz więc opakowanie do końca. Swoją drogą zupełnie nie rozumiem dlaczego chciałaś pominąć te 2 pigułki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Wtajemniczenie
|
A ja wam powim tak. w związku z tym ,że już drugi raz wystąpiły plamienia w związku z braniem Yasminelle i dość długie plamienia, Gin postanowiła odstawić mi tabsy i będę brać inne, nowe na rynku
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Wtajemniczenie
|
a propos spadku libido, niestety spadł, ale jakoś można rać radę. Jak mówj kolega mówi , jak się popieści to się zmieści
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Przyczajenie
|
Hey dziewczyny,
mam taki problem. Uprawiałam dzisiaj seks ze swoim facetem, i zawsze robilismy to w prezerwatywie. We wtorek rano (kolo 9 rano) dostalam okres, a Naraye zazylam o 21:30. Sa to moje pierwsze tabletki antykoncepcyjne. Dzisiaj przy seksie narzeczny nie wytrzymal napiecia i nie zdazyl wyjsc ze mnie. Jestem po 4tabletkach, zazywanych codziennie o tej samej porze. Pierwsza zazyta w pierwszy dzien miesiaczki, jednak tak jak pisze rano dostalam, wieczorem zazylam.Wczoraj skonczylam okres. Czy moge wiec byc spokojna ze Naraya dziala? Jak sadzicie? Prosze o w miare szybka odpowiedz, poniewaz juz zaczynam sie denerwowac;/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Przyczajenie
|
![]()
Jeśli zaczełaś brać tabl. od pierwszego dnia cyklu to nie powinno być żadnych nieprzyjemności (z ciążą) w ulotce tez jest napisane że tabl. dzałaja od pierwszej zażytej. Ja już dawno jestem po miesiączce (biore Naraye) i jak na razie wszystko jest ok.... nie powinnać się bać a jesli jesteś niepewna możesz kupic test ciążowy który działo od 6 dnia od zapłodnienia (nowość)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Zadomowienie
|
mam pytanie dzis mam ostatnia tabletke z drugiego tygodnia i przez tydzien bralam clindamycin mip 600 a dzisiaj dostalam okres,wspolzylam w piatek,ale skoro dostalam okres to raczej w ciazy nie jestem ,a wy co o tym myslicie? ten okres spowodowany jest pewnie tym antybiotykiem no nie wiem sama
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Znalazłam w ulotce od tego leku taką informację: Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
Zadomowienie
|
no wlasnie nie zabezpieczalam sie a podczas kuracji wspolzylam tylko raz,a kuracje zakonczylam dopiero wczoraj a dzis dostalam okres
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
nie ważne ile razy współżyłaś. ja na Twoim miejscu skonsultowałabym się z ginekologiem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
skoro dostalam dzis normalny okres a nie jakies plamienie Edytowane przez roxaneczka Czas edycji: 2010-10-24 o 17:17 Powód: dopiska |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Zakorzenienie
|
Tak,możesz być w ciąży aczkolwiek jeśli dostałaś okres taki jak zwykle to raczej ciąża nie wchodzi w grę. Tylko,że to krwawienie może być też spowodowane antybiotykiem więc zrób test 14 dni po stosunku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
Zadomowienie
|
tez jest taki problem bo jakbym byla w ciazy to nie moge zaczac nowego blistra,a teraz nie mam mozliwosci pojechania do lekarza,ale jakby w tyg.przerwy okres nie wystapil to chyba bylabym w ciazy ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Rozeznanie
|
Roxaneczka, to co napisałaś zrozumiałam tak:
w przeciągu ostatniego tygodnia brałaś antybiotyk obniżający działanie tabletek antykoncepcyjnych, w tym czasie dodatkowo się nie zabezpieczałaś i współżyłaś. teraz wystąpiło krwawienie, ale nie krwawienie z odstawienia. wczoraj napisałaś, że brałaś ostatnia tabletkę z 2 tygodnia, czyli jeszcze 7 tabletek powinnaś połknąć, tak? czy dobrze Cie zrozumiałam? to, że dostałaś okres nie oznacza, że nie jesteś w ciąży. napisałaś, że współżyłaś w piątek, dzisiaj jest niedziela, a w sobotę dostałaś @, no to skąd wiesz, że w ciąży nie jesteś? żeby mieć pewność potrzebujesz ok. 14 dni.. zresztą, podczas ciąży również mogą występować krwawienia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
skoro nadal bierzesz tabletki to nie dostałaś miesiączki, tylko krwawienie. a czy to jest krwawienie spowodowane antybiotykiem czy ciążą... moim zdaniem spowodowane antybiotykiem, bo ciąża w jeden dzień nie powstanie. i nawet jeżeli za tydzień dostaniesz @ spowodowaną siedmiodniową przerwa, nie oznacza, że w ciąży nie jesteś. dla mnie mocno zakręcona jest to sytuacja, która wymaga konsultacji z ginekologiem. dla dobra ciebie i może dziecka. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
To, że wystąpiło nie oznacza, że nie jesteś w ciąży, prawdopodobnie wystąpiło dlatego, że brałaś antybiotyk, który wpływa na pigułki antykoncepcyjne. W ciążę zajść mogłaś, idź do lekarza. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Raczkowanie
|
Helou
![]() Ja od.. 15 tabletek biore Yasminelle, juz sie bałam, że bede musiala zmienic, ale po 10ciu obudzilam sie rano jak nowo narodzona :P wczesniej strasznie mnie mulilo (rano i wieczorem) a bralam tabletki o dwudziestej. Na dodatek rano mialam mega gorzki posmak w ustach (watroba sie buntowala..) ale wszystko jak reka odjal ![]() Poza tym nie mam plamien, piersi mi nie urosly, cera narazie bez zmian w zadna strone.. nie jestem ospala ani nic.. boje sie tylko masakrycznie ze przytyje, albo ze cale moje uda pokryje jeden wielki cellulit :P Na dodatek nie moge jeszcze korzystac z urokow tabsow! Musze zjesc cale opakowanie, tak mi ginekolog powiedzial :< (zaczynalam brac tabletki w "bylejakim" dniu nie w 1 dniu okresu, bo mialam okres co 2-3 miesiace wiec troche bym sobie jeszcze poczekala zanim mialabym ten pierwszy dzien.. :P) No ale jeszcze tylko 6 tabletek i tydzien przerwy.. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
a na dodatek jeszcze musialam robic zdjecia rentgenowskie i jeszcze gorzej zagmatwane,ale coz chyba musze isc do ginekologa |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#148 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Zakorzenienie
|
Dzisiaj po 1,5 roku bezproblemowego brania Yasminelle definitywnie musiałam je odstawić... Przestałam widzieć na jedno oko, trwało to ok 20 minut i powtórzyło się kilka razy - po wizycie w szpitalu stwierdzono, że prawdopodobnie to skutek brania tabletek. Poza tym przez 3 tygodnie nie mogę pozbyć się upławów i swędzenia. Ogólnie Yasminelle mi odpowiadały, nie przytyłam, przestały mi się robić pryszcze, czułam się dobrze, okres jak w zegarku.
Strachu się najadłam nie mało ale mimo wszystko nie twierdze, że tabletki to "samo zło". Wszystkim życzę zdrowia ale i radzę uważać na siebie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:14.