|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4021 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Majowo-czerwcowe mamy 2011 :)
Cześć, Mamusie!
Ależ mam nadrabiania! ![]() Co u Was? Jak samopoczucie? Ja się czuję dobrze, tylko jakoś osłabiona jestem i mam skurcze w łydkach. Wczoraj leżałam sobie przed snem i tak się zastanawiałam, co ten Fasol tam robi teraz i zadawałam w myślach pytanie "halo, jest tam ktoś?!" ![]() A poza tym mam fazę na gotowanie i ciągle coś pichcę, chociaż nie dla siebie, tylko obdzielam wszystkich ![]() Miłego wieczoru! Idę jajecznicę wciągnąć ![]() ---------- Dopisano o 18:46 ---------- Poprzedni post napisano o 18:44 ---------- A no i witam nowe Mamusie! Ależ wiosną będzie obficie w dzieciorki
|
|
|
|
#4022 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#4023 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
O co chodzi z tym pierwszym chorobowym? ![]() Ja od początku mam l4 i normalnie dostaję kaskę jak wypłata 10tego każdego miesiąca. Wszystko mam na pasku wypisane, od jakiej kwoty jakie ubezpieczenie itp itd. Ps mówisz, że masz inne przeczucie niż Twój gin ciekawe czy się to sprawdzi
|
|
#4024 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny! U mnie kolejny kg na plus
jestem załamana, bo już +4, a to początek ciąży... Odżywiam się zdrowo, ale chyba za mało ruchu... grrrr. |
|
|
|
#4025 |
|
Zadomowienie
|
pewnie tak Kochana , ja mialam i awaryjna recepte w razie jakby cos sie dzialo.
|
#4026 |
|
Zakorzenienie
|
dobry wieczór
Witam nowe mamusie Szczególne gratulacje dla poczwórnej mamusi ![]() Dzień jak co dzień ![]() Wczesniej się dziś zerwałam z pracy i miałam czas żeby iść z Zosią na spacer. ostatnio rzadko z nią chodzę, bo niania ją zabiera na wyjście, poza tym ona taka ruchliwa już że nie nadążam obecnie za nią .... Fajnie było, zmęczyłam się równo, ale co się nadenerwowałam przy ubieraniu to moje, o kązdą rzecz sie musiałam prosić, założyłam rajstopy i już mi zwiewa, spodnie i znów maraton przez pokój, prawie się poplakałam, bo strasznie niewygodnie mi sie ciągle siada i wstaje, ciągną mnie więzadła a ona miała super zbawę ![]() Nie mam pojęcia co to będzie zima jak będzie jeszcze więcej ciuchów No ale spacer wynagrodził trudny, Zosia nauczyła się szurać nogami w liściach, radocha była ![]() Gorzej było na placu zabaw, bo wszędzie ją musiałam podsadzać ... Teraz czas na zasłużony odpoczynek ![]() Co do zwolnienia to też bym poszła gdybym mogła tzn niby mogę ale nie chcę, tzn chcę ale nie powinnam, o tak !
|
|
|
|
#4027 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#4028 |
|
Zakorzenienie
|
O, kurde! O kim mowa? Bo ja zaległości mam masakryczne!
![]() A z tym L4 i ZUS-em, to nie wiem. Słyszałam, że po 30 dniach zwolnienia dostaje się kasę z ZUS-u. Ale nie wiem, czy to jest odp na pytanie ![]() ---------- Dopisano o 19:56 ---------- Poprzedni post napisano o 19:54 ---------- Chętnie oddam, pozostałe też
|
|
|
|
#4029 |
|
Zadomowienie
|
witajcie mamusie i nowe dziewczyny rownież witam
![]() caffelate05 śliczne ujęcia ![]() dziewczyny ja na serio nic nie robię po pracy tylko jem i spię i zaraz znowu lećec idę, dlatego o przyrosnie wagi nie będe nic pisac, bo po co mam sie denerwowaćodruch wymiotnmy to ja mam tez przy myciu zębów, no najbardziej jak na koniec język szoruję to nie mogę tego teraz robić zbyt mocno. lecę na jakis serial
|
|
|
|
#4030 |
|
Zakorzenienie
|
nerola spodziewa się czwartego dzieciątka
|
|
|
|
#4031 |
|
Zakorzenienie
|
Aha! Myślałam, że jakieś czworaczki na pokładzie i padłam
![]() Ale również gratuluję i zazdroszczę doświadczenia
|
|
|
|
#4032 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
No no właśnie o to michodzi,ponoc po 33dniach,tylko nie wiem czy roboczych,czy wszystkich i czy od tego 33dnia długo sie czeka na pierwsze pieniądze. |
|
|
|
|
#4033 |
|
Zadomowienie
|
Kurcze i ja nie moglam zrozumiec o co chodzi, myslalam juz ,ze czworaczki przegapilam, no ale rowniez czwartego potomka gratuluje
![]() Ja juz zmykam do lozka, dobranoc Mamusie i dzidziusie
|
#4035 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny, chciałam dołączyć do grona majowo-czerwcowego
![]() Mam termin na 29 maja 2010. Oczekuje pierwszego wymarzonego dzidziusia choć mam już 35 lat. W końcu się doczekałam |
|
|
|
#4036 | |
|
Rozeznanie
|
No ja też wieczorem nadrabiam po 5stron z dnia,a jak juz wkoncu jestem w temacie to ...cisza
---------- Dopisano o 20:34 ---------- Poprzedni post napisano o 20:31 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#4037 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() pracujesz ??? |
|
|
|
|
#4038 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#4040 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Długo czekaliście na dzidziusia? Byłaś już na usg? Może masz fotki maluszka
|
|
#4041 |
|
Zadomowienie
|
Mazianka a nie jest tak, że te pierwsze 30 dni płaci pracodawca ale pierwsze w roku?? bo przecież nie płaci mi zakład tylko zus i wszystko też mam normalnie.
Tyle znalazłam ale dalej ni kum kum ![]() Prawo do zasiłku chorobowego bez okresu wyczekiwania ma kobieta w ciąży, jeżeli może udowodnić wcześniejszy co najmniej 10-letni okres obowiązkowego ubezpieczenia chorobowego.(...) Jeżeli nie wystąpią wyżej wymienione wyjątkowe okoliczności, to ubezpieczona będąca w ciąży nabywa prawo do zasiłku chorobowego dopiero po okresie wyczekiwania (30, 90 dni). Sam fakt, że ubezpieczona jest w ciąży, nie jest okolicznością uprawniającą do zasiłku chorobowego bez okresu wyczekiwania.
C & N I know we have our problems13 01 2007 i 10 05 2011 But we're not the only ones It's not about you, it's not about me It's not about anger It's more about the loneliness we feel Edytowane przez Siasiek Czas edycji: 2010-10-25 o 20:57 |
|
|
|
#4042 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Andziot jestem z lubuskiego juz,przeprowadziłam sie niedawno i nie zmieniłam hihi. Edytowane przez mazianka81 Czas edycji: 2010-10-25 o 21:00 |
|
|
|
|
#4043 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Czytałam w przepisach, że ZUS ma na wypłatę zasiłku 30 dni od daty wpływu zwolnienia do oddziału. To im jeszcze parę dni zostało
|
|
|
|
|
#4044 |
|
Rozeznanie
|
Siasieczku kochana jestes,dzięki,ale dokładnie to chodzi mi o to jak to wyglada w praktyce,bo moim pracodawcą jest mój mąż i on płaci za pierwsze 33dni,a potem?? kiedy mogę sie spodziewać pierwszej płatności od Zusu?rozumiesz,tak praktycznie,bo teraz złoże nastepne zwolnienie i za jego częsc powinnam juz dostac z zusu i chodzi mi czy oni od razu płacą,czy dopiero od nast mies,
|
|
|
|
#4045 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dlatego Tobie płaci firma a nam będzie płacił bezpośrednio ZUS. ---------- Dopisano o 21:10 ---------- Poprzedni post napisano o 21:09 ---------- Cytat:
W marcu ( po poronieniu ) dostawałam kasę co 2 tygodnie. |
||
|
|
|
#4046 |
|
Zadomowienie
|
Mazianka teraz już wiem dlaczego ja mam wszystko o czasie i normalnie jak wypłatki do tej pory. Pracodawca jak zatrudnia powyżej 20 osób to wypłaca sam kasę a Zus mu zwraca. W mniejszych firmach jest nieco gorzej...Czyli jak się 30 dni czeka to tak jak byś miesiąc później swoje pieniążki dostała
Zanim doczytałam Was to dałam radę pogłówkować trochę ![]() Ciężko mi to przyszło ale jak się tak w domu siedzi i nic nie robi to tak jest :P Dzięki dziewczyny ![]() hehe Tż leży obok mnie i się śmieje ze mnie
C & N I know we have our problems13 01 2007 i 10 05 2011 But we're not the only ones It's not about you, it's not about me It's not about anger It's more about the loneliness we feel Edytowane przez Siasiek Czas edycji: 2010-10-25 o 21:14 |
|
|
|
#4047 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4048 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale sie naplywalam 20 dlugosci czuje sie o niebo lepiej :P |
|
|
|
|
#4049 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4050 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczynki to może ja po krótce streszcze jak to z tymi zwolnieniami i L4.
Po pierwsze to zależy ile pracowników zatrudnia pracodawca: - jeśli ponad 20 to przez pierwsze 33 dni (nie robocze, a zwolnienia czyli soboty i niedziele również się wliczają) wypłaca pracodawca z własnych środków, a następnie również wypłaca pracodawca - normalnie dostaje się przelew od pracodawcy na dzień wypłaty za dany miesiąc. W dalszej kolejności pracodawca potrąca sobie dana kwotę ze składek które powinien wpłacić do ZUS za dany miesiąc. - jeśli do 20 osób to tak samo jak w poprzednim przypadku za pierwsze 33 dni wypłaca z własnych środków pracodawca, a następnie kolejne zwolnienia pracodawca wysyła do ZUS i ZUS wypłaca kolejne części zasiłku. Aktualnie w jednej z firm mam akurat taki przypadek i ZUS wypłaca za każde zwolnienie oddzielnie i w przeciągu ok 7-14 dni. Czyli np. jeśli jest zwolnienie na 15 dni to po wysłaniu do ZUS oni wypłacają zasiłek za te dni i nie czekają do końca miesiąca aż się uzbiera powiedzmy 30 dni zwolnienia. Mam nadzieje, że trochę rozjaśniłam, akurat tym zajmuję się zawodowo, Mogłam coś pominąć albo użyć za dużego skrótu, jeśli coś jest niejasne, to piszcie, a postaram się dookreślić ![]() ---------- Dopisano o 21:29 ---------- Poprzedni post napisano o 21:26 ---------- hehe... ja się rozpisałam, a dziewczyny już zdążyły wszystko wyjaśnić
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:07.

jestem załamana, bo już +4, a to początek ciąży... 

tzn niby mogę ale nie chcę, tzn chcę ale nie powinnam, o tak !