|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#571 | ||
|
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze brzuszki coraz większe a Maleństwa coraz cięższe - Styczeń/Luty 2011 cz.I
Cytat:
Cytat:
Dziewczyn co u was na obiad? bo ja nie mam bladego pojęcia, wiem tylko że ma być bez mięsa bo od soboty jemy mięso, dajcie jakiś pomysł. |
||
|
|
|
#572 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze brzuszki coraz większe a Maleństwa coraz cięższe - Styczeń/Luty 2011 cz.I
Cytat:
![]() , tylko czy mój w to uwierzył?? ale chyba tak, bo się zdziwił mocno
|
|
|
|
|
#573 |
|
Wtajemniczenie
|
e-rosa ja robię dzisiaj sajgonki
|
#574 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:19 ---------- Poprzedni post napisano o 10:18 ---------- sajgonki Mnie się często rozwalają jak wrzucam do frytownicy, pewnie żle zawijam
|
|
|
#575 |
|
Rozeznanie
|
Cześć Dziewczyny,
bardzo, bardzo Wam dziękuję za słowa wsparcia i otuchy ![]() KASKUP - tak mam cukrzycę ciążową, mam ją regulować dietą i 4 razy dziennie mierzyć cukier. Dziwne to trochę bo po normalnej kolacji miałam wczoraj cukier 146 przy normie poniżej 140 a dziś po śniadaniu 126... CYTRYNKA - na kielcczyźnie tak było kiedyś że chłopców ubierało się na różowo tzn. nawet niedawno bo mojej szefowej chłopaki to 10-latki i normalnie jak byli mali to na różowo byli wożeni podobno ![]() MAGICZNA KONSTELACJO - ja jestem z wawy i będę rodziła w Bielańskim albo na Inflanckiej a ty?? A z mamą moją to wiecie ... siedzi na bombie zegarowej - ma chłoniaka - teraz nawrót i przerzuty do rdzenia kręgowego, czuje sie dobrze ale lekarze nic nie wiedzą, podają chemioterapię raz w kręgosłup raz w tabletkach ma mieć naświetlania, tak o nią się nie martwię za bardzo bo jest w dobrych rękach już jej życie uratowali w ubiegłym roku, najgorsze jak zaczyna panikować i histeryzować wtedy jest nie do zniesienia.... |
|
|
|
#576 |
|
Zakorzenienie
|
gabishing - to dużo zdrowia dla mamy
ha sie przynajmniej nie musze zastanawiać co na obiad, bo jemy u mojej mamy z moją rodzinką, tylko w sob coś tam pichcę po swojemu :P ale dziiś będzie szpinak....... mniammmmmmmm
|
#577 | |
|
Zakorzenienie
|
http://allegro.pl/vertbaudet-super-s...283178802.html
Truskawka;-) ---------- Dopisano o 10:29 ---------- Poprzedni post napisano o 10:26 ---------- Cytat:
|
|
|
#578 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
bo ja mam mierzyć godzinę po jedzeniu tj. godzinę od tego jak zaczęłam jeść i normy mam inne. Muszę mieć poniżej 120 żeby było dobrze. Mnie po śniadaniu wychodziły za duże cukry ale właśnie dzwoniłam do diabetologa i kazała mi 1 kromkę ze śniadania przerzucić na 2 śniadanie. U nas strasznie restrykcyjnie do tej cukrzycy podchodzą. Jest jedna poradnia dla kobiet w ciąży przy klinice uniwersyteckiej i jestem na prawdę pod wrażeniem w jaki sposób się to odbywa. Zarówno lekarz bardzo miły jak i pielęgniarki, które przyjmują i robią szkolenia. Widać, że nie bagatelizują problemu - ja mam mierzyć 6 razy dziennie cukier jak i badać rano sobie zawartość glukozy i acetonu. I wydaje mi się, że to jest podstawa, bo wtedy lekarz wie, że cukier jest w normie ale też jest dziecko odpowiednio dokarmiane. Dziewczyny w ciąży nie ma czegoś takiego jak podwyższony cukier, jeżeli wychodzi za dużo to określa się to jako cukrzycę ciążową bo niestety z każdym dniem cukier rośnie i to, z ena początku było tylko trochę to nie znaczy że za 2 tygodnie się to nie zmieni. Dlatego trzeba od razu działać. Oj bo moja pora 2 śniadania własnie mija ide jeść.
http://www.suwaczki.com/tickers/km5svcqg1ypxf42u.png kliknij: http://polskieserce.pl/ http://pajacyk.pl/ http://okruszek.org.pl/ http://www.pustamiska.pl/ Edytowane przez vilya Czas edycji: 2010-10-26 o 10:31 |
|
|
|
|
#579 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
no własnie godzinę po jedzeniu i mam mieć poniżej 140... ale tego własnie nei wiedziałam czy to godzinę od rozpoczęcia jedzenia czy od przełknięcia ostatniego kęsa ale dzięki za info w takim razie bedę liczyła godzinę od rozpoczęciaMURON - no jest podstępna a mama moja pewnie jest trochę przerażona ale też trochę panikuje... |
|
|
|
|
#580 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ale ja je uwielbiam, mogłabym je jeść jeszcze przez tydzień![]() możesz zrobić jakąś zapiekankę, z makaronem, albo z ziemniakami, spagetti z ulubionym sosem, naleśniki, krokiety, knedle, frytki, rybę zapiekaną, nadziewanego bakłażana, albo cukinię, placki ziemniaczane itd itp, dużo jest potraw bez mięsa![]() gabishing, trzymaj się Kochana
|
|
|
#581 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Z obiadem to chyba się na kotletach sojowych z torebki skończy bo brak jakiejkolwiek koncepcji... |
|
|
|
|
#582 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Dzień (nie?) dobry!
(U mnie znowu szarówka, zwlec z łóżka się nie mogłam...) Cytat:
Ja sobie laktator wybiorę wcześniej albo nawet zamówię, tak, żeby potem jego zakup to formalność była. ![]() A co do nadmiernych zakupów - ja się hamuję, ale wychodzę z założenia, że w ostateczności można ciuszki sprzedać, jak są w dobrym stanie. Cytat:
Cytat:
Z przyzwyczajenia. Oczywiście z mlekiem, ale absolutnie bez cukru, a fuj. Z drugiej strony, to co pijemy, to nie kawa tylko coś kawopodobnego. Ale jak na razie jest w sam raz. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Ja miałam bakterie raz bardzo liczne, innym razem dość liczne, moja ginekolog dała mi dopiero za drugim razem Żuravit na to. Ja początkiem listopada będę robić badania i sama jestem ciekawa, czy się poprawiło. Zaczynam się martwić. Muron - ciasteczka z bakaliami i białą czekoladą są przepyszne! Małż nawet zjadł kilka. Zdziwiłam się tylko trochę, że taka dość stała konsystencja ciasta mi wyszła, skoro miały się dać "naciapać" Kiedyś w sklepie dostałam też bardzo dobre ciastka z nasionami dyni na górze. Tylko wyglądało to jakby one były pociągnięte miodem lub czymś podobnym. Ciekawe, czy wyszłyby mi takie. |
||||||
|
|
|
#583 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:42 ---------- Poprzedni post napisano o 10:40 ---------- Cytat:
Myślałam-kurcze coś porąbałam. Z łyżki nie spadało!---------- Dopisano o 10:43 ---------- Poprzedni post napisano o 10:42 ---------- można białkiem po wierzchu Będą lśniące. Te miały być bardziej wilgotne, ale przetrzymałam
|
|
|
#584 |
|
Zakorzenienie
|
znowu naprodukowałyście tego
![]() gabishing współczuję i rozumiem, moja babcia przeszła nowotwora piersi, na szczęście nie złośliwego. I nie chciała się badać, bo po co, tylko my ją zmusiliśmy do tego. Gdyby nie to badanie (mammografia), to pewnie już by jej nie było. a ja dzisiaj mam kanapki, nie mam obiadu, bo zaraz mykam do dzieciaczków ![]() miłego dnia do zobaczenia wieczorkiem
|
|
|
|
#585 |
|
Rozeznanie
|
ŁAZANKI
.Cytrynka, ja też słyszałam coś takiego, że chłopców ubierało się na różowo od koloru płaszcza Pana Jezusa, który jest czerwony , a dziewczynki na niebiesko od koloru płaszcza Matki Boskiej, jest taki obraz gdzie oni są w tych płaszczach, w każdym razie wiem o który chodzi. Ale za nic nie mogę sobie przypomnieć kto mi to mówił.Moję dziecię własnie rozsypało torebkę ryżu, i siedziałam jak Kopciuszek i zbierałam go .
|
#586 |
|
Rozeznanie
|
dzień dobry
![]() jak ten szpinak robisz??? Bo narobiłaś mi ochoty ... u mnie dzisiaj zupa pomidorowa z ryżem plus zeimniaczki i schabowe i marchewka duszona .. |
|
|
|
#587 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
uwierz mi staram się żeby nie było, ze jestem jakimś zwyrodnialcem... moja mama nie cierpi szpitali i lekarzy, odwleka wizyty kontrolne jak moze, nie chodzi do lekarzy, nie bada się tylko sama się leczy. Po zakończeniu ostatniego kursu chemii i badaniu PET zaczął ją boleć kręgosłup i boki i zaczęły jej drętwieć nogi, na moje stwierdzenie żeby poszła zrobić rezonans bo pewno ma jakiś ucisk - który BTW okazał sie być guzkiem na rdzeniu - stwierdziła że ma gruźlicę lub zapalenie płuc i 3 m-ce "leczyła" się aspiryną i apapem ale do lekarza nie poszła "bo miała PETA i tam nic nie wyszło" dopiero jak jej nogę sparaliżowało i miała akurat wizyte w poradni hematologicznej to lekarz prowadzący natychmiast skierował ją do neurologa a neurolog do szpitala i tam jest od ponad 3 tygodni. Znów zjawiła się w szpitalu w "ostatniej" chwili jak w zeszłym roku kiedy prawie zeszła na tego chłoniaka bo jak jej wywalało węzły chłonne to się na zęby leczyła i katary jakieś. Poprostu nie rozumiem tego że mogąc zapobiegac większym problemom i boleśniejszym badaniom i leczeniom moja mam siedzi i czeka co będzie wynajdując 1000 chorób i czytając internet a potem zwyczajnie histeria w szpitalu jak jej mówią diagnozę której można było zapobiec idąc do lekarza 2-3 miesiace wczesniej, no a przynajmniej nie doprowadzac do szaleństwa chorobowego w organizmie
Edytowane przez gabishing Czas edycji: 2010-10-26 o 10:57 |
|
|
|
|
#588 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
WIdziałam niedawno w lumpeksie coś takiego, ale dynie. Wielka pomarańczowa, a przy szyi zielona, ale nie chciałam katować synka czymś takim |
|
|
|
|
#589 |
|
Zakorzenienie
|
akurat dzisiaj mama robi ;D , przepis b.nieskomplikowany, rozmrozić, do tego czosnek, masełka troche, sól, pieprz i tyle. najczęściej na kolację se macham takie danko, do tego jajko na twardo i git jest
|
|
#590 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
A co do tych z dynią - one były właśnie miodowo słodkawe z wierzchu, ale boję się, że się mi popalą, hmmm. Pokombinuję najwyżej z połową ciasta, a resztę zjem. Tych ziaren oczywiście. O tak, zjadłabym... Nawet mam kapustę, ale makaron łazankowy wyszedł. |
||
|
|
|
#591 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
kurcze patrz jakie rozbieżności u nas godzinę po jedzeniu trzeba mieć poniżej 120, mnie parę razy wyszło na śniadanie więcej i mam troszkę zmienić śniadanie z 2 śniadaniem. Raz tylko miałam 149 a to jest już dużo za dużo wg moich norm. |
|
|
|
|
#592 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#593 |
|
Rozeznanie
|
Hej
![]() Witam sie na szybko i do obowiazkow znikam
|
|
|
|
#594 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
dziękować za zrozumienie
|
|
|
|
|
#595 |
|
Raczkowanie
|
Witam!
Powracając jeszcze do tematu wagi... wczoraj byłam u lekarza i zapytałam czy te moje 9 kg na + to za dużo i uspokoił mnie, że przy mojej wadze początkowej to jest to książkowe i mam się nie martwić a do końca ciąży pewnie jeszcze raz tyle powinno mi przybyć i wtedy wszystko będzie jak najbardziej prawidłowo.... jak to usłyszałam to myślałam że zemdleje - 18 kg!! ![]() Powiedział jeszcze, że mały jest cały czas ustawiony nóżkami do dołu - na razie nie ma się czym martwić, ale powinien powoli się już przewracać ![]() aaa.. i moja koleżanka dzisiaj urodziła chłopaka i ma 57 cm... i tak się zastanowiłam, że w takim przypadku to rozumiem że chyba w łeb biorą wszystkie ubranka 50-56
|
|
|
|
#596 |
|
Zakorzenienie
|
zawsze można spioszkom obciąć stopki ;p ale teraz duzo sie rodzi duzych dzieci [jak robie cotygodniowy przeglad swiezo urodzonych w lokalnym tygodniku]
|
#597 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#598 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
nie nie nie biorą w łeb dziecko sie przecież rodzi takie jakby przykurczone więc pasują ubranka 56 przynajmniej na jakiś czas
|
|
|
|
|
#599 |
|
Raczkowanie
|
Kma dziękuję za przepis
![]() Co do teściów to te z dziewczyn, które nie mają z nimi problemów to doceńcie ten skarb! Bo to naprawdę rzadkość dewi u mnie też dzisiaj pomidorówka z ryżem ![]() Lilijka a u Ciebie z mężem już lepiej? bo byłam chora i chyba to przeoczyłam a z tego co piszesz to chyba wróciliście do siebie tak ? ![]() A teściowa jak? Ja od rana miałam mały wypadek Spadł mi telefon. Mam dotykowy wyświetlacz i trochę wylało w narożniku. Jak się powiększy to trzeba będzie wymienić. Szkoda Ale działa. Czyli jak na setny upadek jest super! Dziewczyny proszę o radę Pomalowałam ściany na dwa kolory (zdj 1).Chciałabym na jaśniejszej ścianie namalować jakiś dekor. Myślałam o kwiatach albo jakiś abstrakcyjnych kółkach. Mam jeszcze farbę z tej ciemniejszej ściany (tropikalna pomarańcza) i mam jeszcze z poprzedniego pokoju farbę "blady brąz" (zdj 2, kolor babie lato). Czy ten brąz nie jest " za chłodny" na ciepłe kolory ścian i lepiej wykonać dekor z pomarańczu czy będzie pasował czy może jakoś wykorzystać jeden i drugi kolor ? A może macie w zanadrzu jakieś fajne szablony?
|
#600 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
)
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:06.

mam nadzieję, że je wytępię.

moj sie nie moze doczekać, choc ja sie zaczelam zastanawiac czy przez warstewkę tłuszczu też będzie czuć z zewnątrz ;p

Z przyzwyczajenia. Oczywiście z mlekiem, ale absolutnie bez cukru, a fuj. Z drugiej strony, to co pijemy, to nie kawa tylko coś kawopodobnego. Ale jak na razie jest w sam raz. 

Spadł mi telefon. Mam dotykowy wyświetlacz i trochę wylało w narożniku. Jak się powiększy to trzeba będzie wymienić. Szkoda