|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1741 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Offtopowe zapuszczanie, część XXIV :D
Cytat:
![]() Zacznę szukać jeśli będę pewna że ze stażu nici ![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1742 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
no tak, jakbym miała możliwość to też bym poszła |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1743 | |
ma zielone pojęcie
|
Mój TŻ chwali właśnie odżywkę Ziaja Pszenica
![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:26 ---------- Poprzedni post napisano o 21:24 ---------- Cytat:
Cóż- staż to i tak tylko "praca chwilowa", nikt docelowo nie zostaje stażystą. Więc nawet jak kasjerka na stażu dostaje więcej, to chyba aż takie straszne to nie jest? ![]()
![]() |
#1744 | ||||
Zakorzenienie
|
Może obecnie nie jest tak kolorowo jak 5 lat temu, czy nawet 3, ale w dalszym ciągu jest 1000 razy łatwiej niż w PL.
Cytat:
Cytat:
A poza tym to na przykładzie Warszawy. W Warszawie niewarszawiacy dostają w większości jakieś odpadki a nie pracę. Jak się jest spod warszawy to mozna liczyć jedynie na marne ochłapy. Jak znajomi słyszeli ze pracuje w Warszawie, to każdy myslał, ze pewnie nieżle zarabiam. I nikt nie mógł uwierzyć, że zarabiałam 850 zł. Ale w całej firmie nie pracowała ani jedna osoba z Warszawy. Cytat:
A to co mi się w życiu najbardziej przyda skończyłam w UK i Królowa za to w 100% płaciła. Dyplomami mogę tapetować ściany i nie wydałam na to ani grosza. I dzięki temu mam obecną pracę. W PL na identyczne stanowisko musiałbym mieć przynajmniej magistra inżyniera i kilka lat doświadczenia w zawodzie. A tu wystarczyło, że udowodniłam, że mam pojęcie o tym co mam robić. I nikogo nie obchodziło to że nie mam na to papierków. Cytat:
![]() A kiedyś przez przypadek posłuchałam rozmowę pani sprzedawczyni w normalnym sklepie spożywczym z jakimś kolegą. Kolega zasugerował _ to pewnie z 1200 masz, nie? A ona na to - Za 1200 to z łóżka bym nie wstawała. Inna strona tego też jest taka, że w tych regionach dotkniętych większym bezrobociem, jest dużo taniej. Fakt, ceny te niestety nie są adekwatne do biedy, która w takich rejonach panuje. Jeżdżę do rodziny pod Bydgoszcz i różnica pomiędzy tamtym miastem a miastem z którego ja pochodzę to jest niebo i ziemia. Na ulicy same archaiczne samochody, polonezy i takie tam. Domy nawet nowe, budują takie jak na moich terenach w latach '80 - proste, ekonomiczne klocki z prawie płaskim dachem. Zawsze jak tam jesteśmy to wracamy z całym bagażnikiem zakupów, bo jest tak tanio ( w porównaniu z moim miastem i wioską). Głupie wafelki familijne kosztowały dokładnie połowę mniej niż u mnie. A każdy dałby się pociąć, za pensje 5zł/h. Naprawdę ciężko tam mają.
![]() |
#1745 | |
Zakorzenienie
|
Przepraszam, że się tak wtryniam bez nadrabiania, ale uwielbiam rozmowy o imionach
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() U mnie wygrywają rzymskie imiona ![]() ![]() ![]() Teraz u mnie na pierwszym miejscu jest Idalia (tak miała się nazywać siostrzenica, ale jest Natalką. Jakaś dziennikarka z radia też ma tak na imię ![]() ![]() Zaraz Was nadrobię ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1746 |
Zakorzenienie
|
Przegapiłam coś?
#1747 |
Zakorzenienie
|
W Pl żeby dostać dobrą pracę, wystarczą znajomości. A jak się nie ma, to można na kasie pracować przy dużym szczęściu. Dla zwykłego szaraka nie ma żadnej pracy.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1748 | ||
ma zielone pojęcie
|
Nie zawsze można mieć jednocześnie pracę prestiżową i dobrze płatną. Gdyby opłacało się być kasjerką, to nawet z doktoratem mogłabym na kasie pracować. Zawsze można w międzyczasie robić kolejne kursy, rozwijać się itd.
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:35 ---------- Poprzedni post napisano o 21:33 ---------- ? Edycja. Aaa, już wiem ocb. Tak, TŻ. Jestem z nim od 29 sierpnia ![]()
„Nowhere am I so desperately needed as among a shipload of illogical humans”. Spock („Star Trek”) Edytowane przez Chatul Czas edycji: 2010-10-28 o 20:42 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1749 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() W każdym razie tak było. Szkoda, ze już nie jest. Z wojskiem też tak było. Służba trwała niby rok, ale wypuszczali tuż przed upływem pełnego roku i tak państwo unikało wypłacania zasiłków. Zasiłek dostawali tylko ci szczęśliwcy, którzy coś przeskrobali i mieli dosługę (mój ex ![]() Cytat:
W takim układzie wynagrodzenie dla człowieka z wykształceniem zawodowym powinno wynosić 200zł jeśli miałoby to być sprawiedliwe dla ludzi po studiach.
![]() |
#1750 |
Zakorzenienie
|
A czasem do pracy potrzeba też smykałki i nosa do interesów.
U mnie na wsi, firmę autobusową rozkręciła pewna rodzina - gdzie większość synów tego gościa to zawodówkę kończyli, a i on to chyba tylko podstawówkę miał skończoną. Ale nosa do interesów mają - i pracę też. I ani papierków, ani dyplomów im nie trzeba. Jak ktoś chce - to da sobie radę. Inna sprawa, że całe mnóstwo ludzi studiuje administrację, pedagogię, psychologię itp - i to na dziennych i zaocznych, a dla nich po prostu nie ma pracy - no bo iluż to pracowników takich można zatrudniać? I gdzie niby? Wszystko co było raczej jest już obstawione, a tam gdzie robi się miejsce to albo po znajomości - 1 osoba znajdzie tam pracę albo ktoś będzie miał szczęście. Ale to są pojedyncze przypadki. Bo przecież w firmach nie potrzeba nie wiadomo ilu sekretarek - wystarczy 1, czasem 2... a nie 10... A potem studenci zostają bezrobotni. I tyle. A na kasie też ludzie muszą pracować. Bo KTOŚ musi. Inna kwestia, że płace są beznadziejne i to jest główny problem w tym wszystkim...
#1751 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
I pewnie twój przyszły zawód na niewiele by się zdał za granicą. Czy się mylę?
![]() Podczas gdy reszta gatunku pochodzi od małpy, rude pochodzą od kotów. ![]() ![]() ![]() Edytowane przez kocurzyca Czas edycji: 2010-10-28 o 20:53 |
||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1752 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Szczególnie, że na psychologii z samej psychologii mają chyba 5 zajęć tygodniowo i wybaczcie, ale to dla mnie żadne studia ![]() ![]() I też nie rozumiem studiowania takich kierunków, na które wszyscy chcą iść, a po których nie ma pracy. Ale fakt, kasjerów też potrzebujemy ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:53 ---------- Poprzedni post napisano o 21:51 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1753 | |||
ma zielone pojęcie
|
![]() Cytat:
Ale większość osób idzie na psychologię nie wiem na co licząc ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#1754 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A te bezsensowne studia są i ludzie na nich studiują bo od zwykłej sekretarki czy recepcjonistki wymaga się wyższego wykształcenia. Po wuj!!!! Telefon lepiej będzie odbierała po pięciu latach wkuwania statystyki i innych bzdur???? I znów w UK do takich zawodów nikt nie wymaga studiów, bo po co. Porządnych uniwerków też nie dla każdego wystarczy.
![]() |
#1755 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1756 |
ma zielone pojęcie
|
Bujda. Mój wujek był wykładowcą na uczelni (ma już od dawna doktorat, i to z przedmiotu ścisłego), a teraz właśnie z tejże uczelni ucieka. Dlaczego? Ani dlatego, że mu się drastycznie zmniejszyła liczba godzin. Tną godziny jak się da. Po prostu teraz na uczelnie wchodzą już roczniki z niżu demograficznego. Nic na to nie można poradzić...
#1757 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:10 ---------- Poprzedni post napisano o 22:06 ---------- Możliwe, że to polska wersja zdrobnienia, tego nawet nie wiedziałam ![]() ![]() Znam jedną dziewczynę, która ma na drugie Nadzieja, bardzo fajne imię ![]() Cytat:
![]() ![]() A to też zależy pewnie od uczelni i od wykładanego przedmiotu. Jak ktoś ma mało godzin, to nic dziwnego, że mniej zarobi. A w niż demograficzny to ja nie wierzę, gdyby istniał, to łatwiej byłoby dostać się na studia, do liceum, albo chociażby do przedszkola, co dla naszego rocznika było nie lada wyczynem ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1758 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z własnymi interesami też próbowałam z mamą ale interes z moją mamą musiał być skazany na porażkę. Potem był interes z koleżanką, to mnie oszukała i tak mi się odechciało interesów. Cytat:
![]() Jeśli chodzi o nauczanie to w UK nie trzeba mieć studiów, żeby uczyć. Trzeba tylko kurs nauczycielski skończyć. Także jak ktoś mówi po polsku i angielsku, może iść na kurs i już może zostać nauczycielem polskiego. Na tłumacza już ciężko się wbić. Strasznie duża konkurencja jest. I najlepiej jak się ma prawko. A tak na marginesie, to ja miałam taki chytry plan, żeby tutaj iść na studia na języki słowiańskie. Wzięłabym polski, rosyjski i byłabym njlepszą studentką ![]()
![]() |
#1759 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1760 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#1761 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Chociaż zależy jak taki kurs wygląda. I ile na nim naprawdę uczą. Bo mówić po polsku, nie znaczy znać język polski...
„Nowhere am I so desperately needed as among a shipload of illogical humans”. Spock („Star Trek”) Edytowane przez Chatul Czas edycji: 2010-10-28 o 21:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1762 |
Zakorzenienie
|
kocurzyco mieszkam nad morzem Bournemouth kolo Southampton
![]() ![]() Kupila mojej malej krzeselko do karmienia ![]() Mialam takie stare 5 letnie po moim synku ale troszke sie zepsulo i mi sie w nim blokowala. Raz jej nie moglam przez piec minut wyciagnac az sie balam, ze jej kregoslup uszkodze ![]() ---------- Dopisano o 21:35 ---------- Poprzedni post napisano o 21:32 ---------- Aaaa najlepsze, pojecghalam odebrac dzieci od brata 9jego mala spi znow u mnie) i cs sie tam dzialo, ze jego cora wypuscila psa mojej mamy na dwor (teraz moi rodzice mieszkaja z moim bratem, jeg dziewczyna i jej corka) juz mialam jechac do domu, rozgladam sie a psa nie ma.... Wolam cisza. Wybieglam na dwor na koncu ulicy widze jego ogon!!! Leceeeeeeeee.... az mi tchu brak. Dobiegam do skrzyzowania, psa nie ma. Dreeee sieeee: wolaaaammmmmm cisza.... Biegne dalej patrze, jest!!! Myslalam, ze serce strace!!! |
![]() ![]() |
![]() |
#1763 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Terza to się zgubiłam. Ale co masz? Cytat:
Tak, niezmiernie trudno jest u mnie dostać się do szkół bo z powodu niżu demograficznego zostały zlikwidowane 2 podstawówki, w szkołach średnich zlikwidowano wiele klas i kierunków. Ja jestem z wyżu demograficznego i w moim roczniku w szkołach zawsze było najwięcej klas. W mojej podstawówce mój rocznik zajmował klasy od A do G i w każdej klasie było ok 35 dzieci. Roczniki kilka lat młodsze zajmowały klasy max. do D. To że jest niż nie oznacza, ze będzie więcej miejsc, tylko tak jak Chatul mówi, kończy sie zwolnieniami personelu, likwidacją klas i placówek, a nie zwiększeniem ilości miejsc. W moich okolicach nawet, żeby szkołę utrzymać rodzice płacą rachunki, bo jednego roku zabrakło jednego dziecka do wymaganego kompletu. Szkoła nie została zamknięta tylko dlatego, ze rodzice właśnie zaproponowali pomoc finansową dla szkoły i opłacają prąd ogrzewanie... Gdyby ta szkoła została zamknięta to dzieci musiałyby iść do szkoły w mojej miejscowości oddalonej o 5 kilometrów, co spowodowałoby przepełnieniem tejże szkoły.
![]() |
#1764 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Chodzi o to, że mam szanse na jakiś rodzinny biznes ![]() A no właśnie, ja o tym cały czas słyszę. Ale sama tego nie doświadczyłam, bo u nas było wręcz przeciwnie, ciągle powstają nowe szkoły (ale niestety tylko w mieście ![]() Tak samo u nas z kierunkami na uniwerku, co chwile nowe powstają. Ale pewnie rzeczywiście takie zjawisko istnieje, skoro tyle osób o tym mówi ![]() ---------- Dopisano o 22:44 ---------- Poprzedni post napisano o 22:42 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1765 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rozmowa kwalifikacyjna jest od tego żeby, oceniać czyjąś umiejętność wysławiania się i kulturę osobistą. Poza tym znam kilka osób po najlepszych uniwersytetach i niestety ich umiejętności językowe i kultura pozostawiają wiele do życzenia i tutaj niestety najbardziej liczy się wychowanie, a nie edukacja. Kultury uczy się od urodzenia, a nie na studiach. I niestety studia z chama, pana nie zrobią. I w dalszym ciągu nie rozumiem dlaczego cywilizowanym świecie do pracy w recepcji wystarczy kultura osobista, a w PL musi to być magister hotelarstwa. Nijak nie pomaga to we wklepywaniu rezerwacji do komputra. Do pracy w zarządzie hotelu, hotelarstwo jest niezbedne, ale nie do recepcji. A włśnie w Polsce jest w tej chwili takie podejście. Człowiek bez studiów to śmieć, nie zależnie od tego jak jest inteligentny, kulturalny i elokwentny. I dlatego jest cała masa byle jakich uczelni, żeby papierek na podwyższenie wartości sobie wyrobić. Cytat:
Wyższego też. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Fajnie masz. ---------- Dopisano o 22:04 ---------- Poprzedni post napisano o 21:55 ---------- Cytat:
U mnie też już od kilku lat jest coraz więcej dzieci i jest problem, bo dwie szkoły zamknięto, wyposażenie sprzedano budynki wynajęto, a dzieci nie ma gdzie upchnąć. Typowy niż demograficzny właśnie poszedł na studia i jeszcze kilka następnych roczników. Dzieciaczki które są teraz w początkowych klasach podstawówki to nowy wyż (może nie aż taki jak rocznik 81 ![]() ![]() Cytat:
![]() |
#1766 |
Zakorzenienie
|
Wcinam kolacje to co na snidanie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1767 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Wiadomo, nie tylko na studiach można zdobyć dobre przeszkolenie itd., ale jednak wymaganie magistra nie jest aż takie dziwne. Moim zdaniem. Cytat:
![]() |
#1768 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do reszty to się całkowicie zgadzam.
![]() |
#1769 |
Zakorzenienie
|
dobry wieczór
![]() ale dziś zamotałam... miałam isć na emisję głosu, zapomniałam o tym i poszłam do pracy ![]() ![]() ![]() co do niżu... nie jest to kwestia wiary, to fakt ![]() co do imion, Amelia mi sie podobała, dopóki się w Polsce nie zaamelkowało.. co do studiów... niektórzy własnie, którzy studiują nie dla papierka idą np na psychologię ze względu na zainteresowania... sama sie tym interesuję od dawna ![]() a co do elokwencji...hm prawda jest taka że jak np w pracy rozmawiam z ludzmi przez tel to zazwyczaj na koncu są pytania demograficzne i po rozmowie z osobą jestem często w stanie przewidzieć ze osoba z którą lekko sie rozmawiało jest po studiach itp. Aczkolwiek bywa też i tak, że osoby z którymi się dobrze rozmawia, rozumieję wszystko są też po zawodówce i ejst to miłe zaskoczenie, ale też tak rzadko się to nie zdarza ![]() Różne zawody są potrzebne i równie ważne, czy to po studiach czy nie... żeby jako tako społeczęństwo dawało sobie radę. Wszystkie role i pozycje powinny być obsadzone rpzez odpowiednie osoby jakby to ujęli Davis i Moore ![]() ![]() ale się najadłam słodkiego... oj.. ![]()
#1770 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() O nie, dla mnie Amelka to imię dla yorka albo jamnika miniaturki ![]() ![]() ![]() Nie wiem, czy to taki dobry pomysł iść na studia tylko ze względu na zainteresowania... Za to robienie takiego czegoś jako drugi kierunek (co przy tej liczbie godzin jest nieziemsko proste ![]() ![]() Ja niby tak poszłam, ale w tym przypadku już po pierwszym roku otwierają się nowe możliwości ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:02.