Offtopowe zapuszczanie, część XXIV :D - Strona 59 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-10-28, 20:06   #1741
xxxMikixxx
Zakorzenienie

Dot.: Offtopowe zapuszczanie, część XXIV :D

Cytat:
Napisane przez kocurzyca Pokaż wiadomość
A no to faktycznie jeszcze z 5 miesięcy mogliby Ci dać.

A z zasiłkiem to jest tak ze jak masz przepracowane 12 miesięcy i 1 dzień, to rejestrujesz sie jako bezrobotna i dostajesz zasiłek dla bezrobotnych przez pół roku. Tą samą stawkę co stażysta, tylko, że siedzisz w domu.
Dlatego staże trwały zwykle do 11 miesięcy, żeby nie wyrobić sobie prawa do zasiłku.
Hmm u nas zasiłek jest jedynie po pracy. W okresie 18 miesięcy poprzedzających dzień rejestracji trzeba mieć przepracowane łącznie co najmniej 365 dni. Nie ma czegoś takiego jak zasiłek po stażu, przynajmniej w Polsce

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
A nie możesz przez ten miesiąc szukać pracy? Co Ci szkodzi w sumie?
Zacznę szukać jeśli będę pewna że ze stażu nici

Cytat:
Boszzzz jak ta Polska mnie złości

Żeby inteligentni, wykształceni ludzie musieli się godzić pracować za 1000zł, podczas gdy kasjerka w sklepie zarabia 1400, bez żadnego wykształceni czy kwalifikacji.
Żeby do byle gównianej roboty trzeba było mieć magistra

No po prostu się we łbie nie mieści. Ja mam dla was jedną rade. Zwiewać za granicę, bo tam to już się nigdy nie poprawi. A jeszcze czeka Polskę to co jest w Grecji obecnie. Już bliżej niż dalej.
Taka niestety prawda, w Polsce nie osiągnie się niczego Dowiedziałam się że kobieta pracująca u nas w UP mająca 35 letni staż pracy zarabia netto 1700 zł To jest jakaś kpina.

xxxMikixxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 20:22   #1742
Rinaa
Zakorzenienie

Cytat:
Z tego, co napisała Kocurzyca, wynikało, że praca kasjerki jest bardziej opłacalna niż praca umysłowa. Ech, różnie to bywa. Wiadomo, bycie kasjerką nie jest fajne. Ale zawsze to praca. Dopóki płacą w miarę dobrze, to źle nie jest...
chyba chodziło o staż, bo tam zarabia się 760 albo 890 zł
no tak, jakbym miała możliwość to też bym poszła
Rinaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 20:26   #1743
Chatul
ma zielone pojęcie

Mój TŻ chwali właśnie odżywkę Ziaja Pszenica Może uda mi się zrobić z niego włosomaniaka

---------- Dopisano o 21:26 ---------- Poprzedni post napisano o 21:24 ----------

Cytat:
Napisane przez Rinaa Pokaż wiadomość
Aaa, możliwe. Nie zajarzyłam.
Cóż- staż to i tak tylko "praca chwilowa", nikt docelowo nie zostaje stażystą. Więc nawet jak kasjerka na stażu dostaje więcej, to chyba aż takie straszne to nie jest? Zwłaszcza, że być może jej staż jest "cięższy" niż inne, gorzej płatne?
Stary 2010-10-28, 20:27   #1744
kocurzyca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Czarna93 Pokaż wiadomość
Kocurzyco a łatwo znaleźć pracę w UK ?
Może obecnie nie jest tak kolorowo jak 5 lat temu, czy nawet 3, ale w dalszym ciągu jest 1000 razy łatwiej niż w PL.
Cytat:
A i tak jakoś rzadko kto się pcha na stanowisko kasjerki, mimo że zarobki wyższe
No bo mało kto uczył się pół życia żeby wylądować w sklepie.

Cytat:
Prawda jest taka, że w Polsce można dostać dobrą pracę, tylko trzeba mieć farta. Nie każdy z miejsca ją dostaje. Ale to nie tak, że się nie da. Chociaż wiadomo- w mniejszych miejscowościach trudniej...
I znajomości i wiele innych i na stanowisko sprzątaczki trzeba mieć doktorat i władać pięcioma językami.

A poza tym to na przykładzie Warszawy. W Warszawie niewarszawiacy dostają w większości jakieś odpadki a nie pracę.
Jak się jest spod warszawy to mozna liczyć jedynie na marne ochłapy. Jak znajomi słyszeli ze pracuje w Warszawie, to każdy myslał, ze pewnie nieżle zarabiam. I nikt nie mógł uwierzyć, że zarabiałam 850 zł.
Ale w całej firmie nie pracowała ani jedna osoba z Warszawy.

Cytat:
Świetny pomysł- za polskie pieniądze zdobyć wykształcenie, a potem pracować na zysk innego kraju...
Ja się kształciłam za własne pieniądze wiec wyrzutów sumienia nie mam. Zaoczne studium, wieczorowe studia. Nawet stypendium dostałam z UE, a nie z Polski.
A to co mi się w życiu najbardziej przyda skończyłam w UK i Królowa za to w 100% płaciła. Dyplomami mogę tapetować ściany i nie wydałam na to ani grosza.
I dzięki temu mam obecną pracę.
W PL na identyczne stanowisko musiałbym mieć przynajmniej magistra inżyniera i kilka lat doświadczenia w zawodzie. A tu wystarczyło, że udowodniłam, że mam pojęcie o tym co mam robić. I nikogo nie obchodziło to że nie mam na to papierków.

Cytat:
bo wiadomo, jak jest na kasie
moja mama pracuje w sklepie i zarabia o wiele mniej niż 1400 zł...pracuje 7 dni w tygodniu, nie ma urlopu...
No to też od regionu zależy niestety. Dziewczyny w sklepie u mnie "we wiosce" ok 1200 mają, a w mieście 10 km dalej w Marc Polu, tesco, biedronce, carfurze żadna nie ma mniej niż 1400.

A kiedyś przez przypadek posłuchałam rozmowę pani sprzedawczyni w normalnym sklepie spożywczym z jakimś kolegą. Kolega zasugerował _ to pewnie z 1200 masz, nie? A ona na to - Za 1200 to z łóżka bym nie wstawała.

Inna strona tego też jest taka, że w tych regionach dotkniętych większym bezrobociem, jest dużo taniej. Fakt, ceny te niestety nie są adekwatne do biedy, która w takich rejonach panuje.

Jeżdżę do rodziny pod Bydgoszcz i różnica pomiędzy tamtym miastem a miastem z którego ja pochodzę to jest niebo i ziemia.
Na ulicy same archaiczne samochody, polonezy i takie tam. Domy nawet nowe, budują takie jak na moich terenach w latach '80 - proste, ekonomiczne klocki z prawie płaskim dachem.

Zawsze jak tam jesteśmy to wracamy z całym bagażnikiem zakupów, bo jest tak tanio ( w porównaniu z moim miastem i wioską).
Głupie wafelki familijne kosztowały dokładnie połowę mniej niż u mnie.

A każdy dałby się pociąć, za pensje 5zł/h.
Naprawdę ciężko tam mają.

Podczas gdy reszta gatunku pochodzi od małpy,
rude pochodzą od kotów.

Start 13.09.2011
61.5 -66.5 ... 70 -73-75 - 77- 79,5 - 80 - 82 15.04.2013

kocurzyca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 20:29   #1745
jyyli
Zakorzenienie

GG do jyyli

Przepraszam, że się tak wtryniam bez nadrabiania, ale uwielbiam rozmowy o imionach

Cytat:
Napisane przez monjas1988 Pokaż wiadomość
tzet tez tak stwierdzil i pytal czy zawsze bedzie miala dlugie wlosy :P

lekarze nic nie mowia ciagle badaja, rano sie dowiedzialam ze szybko nie wyjde ;/ zalamka, a wcoraj lekarz do tzet powiedzial ze grozi mi przedwczesny porod , tak sie boje

---------- Dopisano o 10:19 ---------- Poprzedni post napisano o 10:17 ----------

mamy i nie mamy. ja bym chciala Amelia, Nadia, ale tzet mowi ze tro oklepane, on chce cos wyjatkowego np Liliana
Liliana ślicznie Amelia też pięknie, a Nadia moim zdaniem nie Bo to niepolskie imię i jeszcze zdrobnienie od Nadjeżdy
U mnie wygrywają rzymskie imiona Dla obu płci Chociaż dzisiaj widziałam w tv gościa o imieniu Caius i to już mi się nie podobało, przecież to po prostu Gajusz, więc czemu tak go nie nazwali?
Teraz u mnie na pierwszym miejscu jest Idalia (tak miała się nazywać siostrzenica, ale jest Natalką. Jakaś dziennikarka z radia też ma tak na imię) i Klaudiusz

Zaraz Was nadrobię

http://www.uniteddogs.com/stopkillingdogs/
jyyli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 20:31   #1746
Szotta
Zakorzenienie

Cytat:
Mój TŻ chwali właśnie odżywkę Ziaja Pszenica Może uda mi się zrobić z niego włosomaniaka
Przegapiłam coś?

Zwariowana, zabiegana, zakręcona
.
Szotta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 20:32   #1747
jyyli
Zakorzenienie

GG do jyyli

W Pl żeby dostać dobrą pracę, wystarczą znajomości. A jak się nie ma, to można na kasie pracować przy dużym szczęściu. Dla zwykłego szaraka nie ma żadnej pracy.

Stary 2010-10-28, 20:35   #1748
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
No bo mało kto uczył się pół życia żeby wylądować w sklepie.
Nie zawsze można mieć jednocześnie pracę prestiżową i dobrze płatną. Gdyby opłacało się być kasjerką, to nawet z doktoratem mogłabym na kasie pracować. Zawsze można w międzyczasie robić kolejne kursy, rozwijać się itd.

Cytat:
Ja się kształciłam za własne pieniądze wiec wyrzutów sumienia nie mam. Zaoczne studium, wieczorowe studia. Nawet stypendium dostałam z UE, a nie z Polski.
No widzisz. Ja nie mam szans kształcić się w swoim przyszłym zawodzie, za własne pieniądze...

Cytat:
A to co mi się w życiu najbardziej przyda skończyłam w UK i Królowa za to w 100% płaciła. Dyplomami mogę tapetować ściany i nie wydałam na to ani grosza.
I dzięki temu mam obecną pracę.
W PL na identyczne stanowisko musiałbym mieć przynajmniej magistra inżyniera i kilka lat doświadczenia w zawodzie. A tu wystarczyło, że udowodniłam, że mam pojęcie o tym co mam robić. I nikogo nie obchodziło to że nie mam na to papierków.
Fakt, pod tym względem na pewno jest w Anglii lepiej Liczą się umiejętności, a nie papierek. To rozumiem

---------- Dopisano o 21:35 ---------- Poprzedni post napisano o 21:33 ----------

Cytat:
Napisane przez Szotta Pokaż wiadomość
Przegapiłam coś?
?

Edycja.
Aaa, już wiem ocb. Tak, TŻ. Jestem z nim od 29 sierpnia

Edytowane przez Chatul
Czas edycji: 2010-10-28 o 20:42
Chatul jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 20:42   #1749
kocurzyca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xxxMikixxx Pokaż wiadomość
Hmm u nas zasiłek jest jedynie po pracy. W okresie 18 miesięcy poprzedzających dzień rejestracji trzeba mieć przepracowane łącznie co najmniej 365 dni. Nie ma czegoś takiego jak zasiłek po stażu, przynajmniej w Polsce
No ja o Polsce mówię, ale najwyraźniej się pozmieniało pod moją nieobecność i jestem zacofana w sprawach zasiłku dla bezrobotnych.
W każdym razie tak było. Szkoda, ze już nie jest.

Z wojskiem też tak było. Służba trwała niby rok, ale wypuszczali tuż przed upływem pełnego roku i tak państwo unikało wypłacania zasiłków. Zasiłek dostawali tylko ci szczęśliwcy, którzy coś przeskrobali i mieli dosługę (mój ex).
Cytat:
Nie chodziło mi o staż. Niestety większość absolwentów uważa, że 1200 zł, to bardzo dobra pensja jak na pierwszą pracę po studiach. (w głowie mi sie to nie mieści)

W takim układzie wynagrodzenie dla człowieka z wykształceniem zawodowym powinno wynosić 200zł jeśli miałoby to być sprawiedliwe dla ludzi po studiach.

rude pochodzą od kotów.

Start 13.09.2011

Stary 2010-10-28, 20:46   #1750
saming
Zakorzenienie

A czasem do pracy potrzeba też smykałki i nosa do interesów.
U mnie na wsi, firmę autobusową rozkręciła pewna rodzina - gdzie większość synów tego gościa to zawodówkę kończyli, a i on to chyba tylko podstawówkę miał skończoną. Ale nosa do interesów mają - i pracę też. I ani papierków, ani dyplomów im nie trzeba. Jak ktoś chce - to da sobie radę.

Inna sprawa, że całe mnóstwo ludzi studiuje administrację, pedagogię, psychologię itp - i to na dziennych i zaocznych, a dla nich po prostu nie ma pracy - no bo iluż to pracowników takich można zatrudniać? I gdzie niby? Wszystko co było raczej jest już obstawione, a tam gdzie robi się miejsce to albo po znajomości - 1 osoba znajdzie tam pracę albo ktoś będzie miał szczęście. Ale to są pojedyncze przypadki. Bo przecież w firmach nie potrzeba nie wiadomo ilu sekretarek - wystarczy 1, czasem 2... a nie 10... A potem studenci zostają bezrobotni. I tyle.
A na kasie też ludzie muszą pracować. Bo KTOŚ musi. Inna kwestia, że płace są beznadziejne i to jest główny problem w tym wszystkim...

saming jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 20:47   #1751
kocurzyca
Zakorzenienie

Cytat:
Nie zawsze można mieć jednocześnie pracę prestiżową i dobrze płatną. Gdyby opłacało się być kasjerką, to nawet z doktoratem mogłabym na kasie pracować. Zawsze można w międzyczasie robić kolejne kursy, rozwijać się itd.
Nie bój żaby... doktor pracy na kasie nie dostanie bo.... nie ma kursu na kasę fiskalną, to za trudne dla doktora.

Cytat:
No widzisz. Ja nie mam szans kształcić się w swoim przyszłym zawodzie, za własne pieniądze...

I pewnie twój przyszły zawód na niewiele by się zdał za granicą. Czy się mylę?

rude pochodzą od kotów.

Start 13.09.2011

Edytowane przez kocurzyca
Czas edycji: 2010-10-28 o 20:53
Stary 2010-10-28, 20:53   #1752
jyyli
Zakorzenienie

GG do jyyli

Cytat:
Napisane przez saming Pokaż wiadomość
U mnie na wsi, firmę autobusową rozkręciła pewna rodzina - gdzie większość synów tego gościa to zawodówkę kończyli, a i on to chyba tylko podstawówkę miał skończoną. Ale nosa do interesów mają - i pracę też. I ani papierków, ani dyplomów im nie trzeba. Jak ktoś chce - to da sobie radę.

Inna sprawa, że całe mnóstwo ludzi studiuje administrację, pedagogię, psychologię itp - i to na dziennych i zaocznych, a dla nich po prostu nie ma pracy - no bo iluż to pracowników takich można zatrudniać? I gdzie niby? Wszystko co było raczej jest już obstawione, a tam gdzie robi się miejsce to albo po znajomości - 1 osoba znajdzie tam pracę albo ktoś będzie miał szczęście. Ale to są pojedyncze przypadki. Bo przecież w firmach nie potrzeba nie wiadomo ilu sekretarek - wystarczy 1, czasem 2... a nie 10... A potem studenci zostają bezrobotni. I tyle.
A na kasie też ludzie muszą pracować. Bo KTOŚ musi. Inna kwestia, że płace są beznadziejne i to jest główny problem w tym wszystkim...
Ale niestety na początek trzeba mieć trochę kasy i trafić z interesem. Ale się da

Szczególnie, że na psychologii z samej psychologii mają chyba 5 zajęć tygodniowo i wybaczcie, ale to dla mnie żadne studia Nie dziwię się, że nie ma pracy. Bo ja osobiście klientem żadnego psychologa nie zostanę jak widzę, na czym te studia polegają
I też nie rozumiem studiowania takich kierunków, na które wszyscy chcą iść, a po których nie ma pracy. Ale fakt, kasjerów też potrzebujemy No i do KFC zawsze będą tłumy chodzić Pewnie tam spotkam większość znajomych z liceum, chociaż podejrzewam, że nie będę chodzić w takie miejsca

---------- Dopisano o 21:53 ---------- Poprzedni post napisano o 21:51 ----------

Cytat:
Nie bój żaby... doktor pracy na kasie nie dostanie bo.... nie ma kursu na kasę fiskalną, to za trudne dla doktora.

[COLOR=Silver][COLOR=Black]
Doktorzy za dużo zarabiają na uczelniach A profesorowie to już w ogóle... Nie będę liczbami rzucać, ale mnie jedna pensja profesorska starczyłaby na cały rok studiowania i to bez oszczędzania a wręcz z rozrzutnością

Stary 2010-10-28, 20:58   #1753
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Jak ktoś chce - to da sobie radę.

Cytat:
No taka prawda. Ludzie często bez sensu wybierają kierunek studiów. Jak ktoś potrzebuje tylko papierka, to niech idzie i na psychologię. Mam znajomych, którzy potrzebują jedynie papierka aby dostać podwyżkę w pracy, którą już mają. I oni wtedy idą na takie kierunki, a pracę mają niezależnie od tego.
Ale większość osób idzie na psychologię nie wiem na co licząc

Cytat:
Ja wiem, te kursy to fikcja. Ale można zrobić ten papierek i po sprawie. Wiadomo- głupota. Ale znam większe

Cytat:
Myślę, że mój zawód by się zdał za granicą, chociaż pewności nie mam. Nie znam zagranicznych rynków pracy i totalnie nie wiem kogo gdzie teraz potrzeba
Stary 2010-10-28, 21:01   #1754
kocurzyca
Zakorzenienie

Cytat:

A no interes się da rozkręcić, ale jednoosobowo to też wielkie nic można zdziałać. Niestety z moją rodziną to szans na założenie interesu to ja nie mam.

A te bezsensowne studia są i ludzie na nich studiują bo od zwykłej sekretarki czy recepcjonistki wymaga się wyższego wykształcenia. Po wuj!!!! Telefon lepiej będzie odbierała po pięciu latach wkuwania statystyki i innych bzdur????
I znów w UK do takich zawodów nikt nie wymaga studiów, bo po co.

Porządnych uniwerków też nie dla każdego wystarczy.

rude pochodzą od kotów.

Start 13.09.2011

Stary 2010-10-28, 21:02   #1755
pamfilia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jyyli Pokaż wiadomość
Liliana ślicznie Amelia też pięknie, a Nadia moim zdaniem nie Bo to niepolskie imię i jeszcze zdrobnienie od Nadjeżdy
A nie przypadkiem od Nadziei?
pamfilia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 21:04   #1756
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Doktorzy za dużo zarabiają na uczelniach
Bujda. Mój wujek był wykładowcą na uczelni (ma już od dawna doktorat, i to z przedmiotu ścisłego), a teraz właśnie z tejże uczelni ucieka. Dlaczego? Ani dlatego, że mu się drastycznie zmniejszyła liczba godzin. Tną godziny jak się da. Po prostu teraz na uczelnie wchodzą już roczniki z niżu demograficznego. Nic na to nie można poradzić...
Stary 2010-10-28, 21:10   #1757
jyyli
Zakorzenienie

GG do jyyli

Cytat:
A no interes się da rozkręcić, ale jednoosobowo to też wielkie nic można zdziałać. Niestety z moją rodziną to szans na założenie interesu to ja nie mam.

A te bezsensowne studia są i ludzie na nich studiują bo od zwykłej sekretarki czy recepcjonistki wymaga się wyższego wykształcenia. Po wuj!!!! Telefon lepiej będzie odbierała po pięciu latach wkuwania statystyki i innych bzdur????
I znów w UK do takich zawodów nikt nie wymaga studiów, bo po co.

Porządnych uniwerków też nie dla każdego wystarczy.
Ja mam, ale dziękuję bardzo, ważniejsza od dobrej kasy jest dla mnie satysfakcja z pracy. No i jestem pewna, że zrobię taką karierę, że kasy będę miała jak lodu

---------- Dopisano o 22:10 ---------- Poprzedni post napisano o 22:06 ----------

Cytat:
Napisane przez pamfilia Pokaż wiadomość
A nie przypadkiem od Nadziei?
Możliwe, że to polska wersja zdrobnienia, tego nawet nie wiedziałam Wiem, że każda rosyjska Nadia to Nadjeżda

Znam jedną dziewczynę, która ma na drugie Nadzieja, bardzo fajne imię

Cytat:
Bujda. Mój wujek był wykładowcą na uczelni (ma już od dawna doktorat, i to z przedmiotu ścisłego), a teraz właśnie z tejże uczelni ucieka. Dlaczego? Ani dlatego, że mu się drastycznie zmniejszyła liczba godzin. Tną godziny jak się da. Po prostu teraz na uczelnie wchodzą już roczniki z niżu demograficznego. Nic na to nie można poradzić...
Nie wiem, od czego to zależy. U nas (znaczy oczywiście na UWM-ie, bo na UAM-ie to ja tylko jestem na zesłaniu) zarabiają naprawdę dobre pieniądze
A to też zależy pewnie od uczelni i od wykładanego przedmiotu. Jak ktoś ma mało godzin, to nic dziwnego, że mniej zarobi.

A w niż demograficzny to ja nie wierzę, gdyby istniał, to łatwiej byłoby dostać się na studia, do liceum, albo chociażby do przedszkola, co dla naszego rocznika było nie lada wyczynem No a poza tym teraz każdy chce studiować

Stary 2010-10-28, 21:13   #1758
kocurzyca
Zakorzenienie

Cytat:
Ja wiem, te kursy to fikcja. Ale można zrobić ten papierek i po sprawie. Wiadomo- głupota. Ale znam większe
Nie jestem pewna jak jest teraz , ale jak ja skończyłam LO to nawet cienia szansy nie było, żebym dostała pracę nawet w wiejskim sklepiku bez kursu, a sam kurs był dosyć drogi i nie było mnie na niego stać.

Z własnymi interesami też próbowałam z mamą ale interes z moją mamą musiał być skazany na porażkę. Potem był interes z koleżanką, to mnie oszukała i tak mi się odechciało interesów.

Cytat:
Myślę, że mój zawód by się zdał za granicą, chociaż pewności nie mam. Nie znam zagranicznych rynków pracy i totalnie nie wiem kogo gdzie teraz potrzeba
Ja nie wiem dokładnie jaki jest twój przyszły zawód. Domyślam się tylko, że coś związanego z językiem polskim

Jeśli chodzi o nauczanie to w UK nie trzeba mieć studiów, żeby uczyć. Trzeba tylko kurs nauczycielski skończyć. Także jak ktoś mówi po polsku i angielsku, może iść na kurs i już może zostać nauczycielem polskiego.
Na tłumacza już ciężko się wbić. Strasznie duża konkurencja jest. I najlepiej jak się ma prawko.

A tak na marginesie, to ja miałam taki chytry plan, żeby tutaj iść na studia na języki słowiańskie. Wzięłabym polski, rosyjski i byłabym njlepszą studentką.

rude pochodzą od kotów.

Start 13.09.2011

Stary 2010-10-28, 21:13   #1759
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
A w niż demograficzny to ja nie wierzę, gdyby istniał, to łatwiej byłoby dostać się na studia, do liceum, albo chociażby do przedszkola, co dla naszego rocznika było nie lada wyczynem No a poza tym teraz każdy chce studiować
Niż demograficzny istnieje. Potwierdzają to wszyscy nauczyciele z mojej rodziny. Ja im wierzę

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-10-28, 21:15   #1760
saming
Zakorzenienie

Cytat:
Bo pani odbierająca telefon - powinna umieć się wysławiać, a tego się wymaga raczej od ludzi po studiach. Że potrafią mówić - ładnie i porządnie a nie byle jakim słownictwem. A z tym niestety różnie już bywa...

Stary 2010-10-28, 21:17   #1761
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Jeśli chodzi o nauczanie to w UK nie trzeba mieć studiów, żeby uczyć. Trzeba tylko kurs nauczycielski skończyć. Także jak ktoś mówi po polsku i angielsku, może iść na kurs i już może zostać nauczycielem polskiego.
Według mnie głupota. Ale akurat edukacja niższego szczebla jest podobno w Anglii na żenująco niskim poziomie. Coś za coś

Chociaż zależy jak taki kurs wygląda. I ile na nim naprawdę uczą. Bo mówić po polsku, nie znaczy znać język polski...

Edytowane przez Chatul
Czas edycji: 2010-10-28 o 21:20
Chatul jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 21:35   #1762
Jennifer85
Zakorzenienie

kocurzyco mieszkam nad morzem Bournemouth kolo Southampton Myslalam, ze juz pisalam

Kupila mojej malej krzeselko do karmienia
Mialam takie stare 5 letnie po moim synku ale troszke sie zepsulo i mi sie w nim blokowala. Raz jej nie moglam przez piec minut wyciagnac az sie balam, ze jej kregoslup uszkodze

---------- Dopisano o 21:35 ---------- Poprzedni post napisano o 21:32 ----------

Aaaa najlepsze, pojecghalam odebrac dzieci od brata 9jego mala spi znow u mnie) i cs sie tam dzialo, ze jego cora wypuscila psa mojej mamy na dwor (teraz moi rodzice mieszkaja z moim bratem, jeg dziewczyna i jej corka) juz mialam jechac do domu, rozgladam sie a psa nie ma.... Wolam cisza. Wybieglam na dwor na koncu ulicy widze jego ogon!!! Leceeeeeeeee.... az mi tchu brak. Dobiegam do skrzyzowania, psa nie ma. Dreeee sieeee: wolaaaammmmmm cisza.... Biegne dalej patrze, jest!!!

Myslalam, ze serce strace!!!

Jennifer85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 21:36   #1763
kocurzyca
Zakorzenienie

Cytat:
Ja mam, ale dziękuję bardzo, ważniejsza od dobrej kasy jest dla mnie satysfakcja z pracy. No i jestem pewna, że zrobię taką karierę, że kasy będę miała jak lodu

Terza to się zgubiłam. Ale co masz?

Cytat:
Na przykładzie mojego miasta:
Tak, niezmiernie trudno jest u mnie dostać się do szkół bo z powodu niżu demograficznego zostały zlikwidowane 2 podstawówki, w szkołach średnich zlikwidowano wiele klas i kierunków.

Ja jestem z wyżu demograficznego i w moim roczniku w szkołach zawsze było najwięcej klas. W mojej podstawówce mój rocznik zajmował klasy od A do G i w każdej klasie było ok 35 dzieci. Roczniki kilka lat młodsze zajmowały klasy max. do D.

To że jest niż nie oznacza, ze będzie więcej miejsc, tylko tak jak Chatul mówi, kończy sie zwolnieniami personelu, likwidacją klas i placówek, a nie zwiększeniem ilości miejsc.

W moich okolicach nawet, żeby szkołę utrzymać rodzice płacą rachunki, bo jednego roku zabrakło jednego dziecka do wymaganego kompletu. Szkoła nie została zamknięta tylko dlatego, ze rodzice właśnie zaproponowali pomoc finansową dla szkoły i opłacają prąd ogrzewanie...

Gdyby ta szkoła została zamknięta to dzieci musiałyby iść do szkoły w mojej miejscowości oddalonej o 5 kilometrów, co spowodowałoby przepełnieniem tejże szkoły.

rude pochodzą od kotów.

Start 13.09.2011

Stary 2010-10-28, 21:44   #1764
jyyli
Zakorzenienie

GG do jyyli

Cytat:
Terza to się zgubiłam. Ale co masz?
[/COLOR]

Na przykładzie mojego miasta:
Tak, niezmiernie trudno jest u mnie dostać się do szkół bo z powodu niżu demograficznego zostały zlikwidowane 2 podstawówki, w szkołach średnich zlikwidowano wiele klas i kierunków.

Ja jestem z wyżu demograficznego i w moim roczniku w szkołach zawsze było najwięcej klas. W mojej podstawówce mój rocznik zajmował klasy od A do G i w każdej klasie było ok 35 dzieci. Roczniki kilka lat młodsze zajmowały klasy max. do D.

To że jest niż nie oznacza, ze będzie więcej miejsc, tylko tak jak Chatul mówi, kończy sie zwolnieniami personelu, likwidacją klas i placówek, a nie zwiększeniem ilości miejsc.

W moich okolicach nawet, żeby szkołę utrzymać rodzice płacą rachunki, bo jednego roku zabrakło jednego dziecka do wymaganego kompletu. Szkoła nie została zamknięta tylko dlatego, ze rodzice właśnie zaproponowali pomoc finansową dla szkoły i opłacają prąd ogrzewanie...

Gdyby ta szkoła została zamknięta to dzieci musiałyby iść do szkoły w mojej miejscowości oddalonej o 5 kilometrów, co spowodowałoby przepełnieniem tejże szkoły.
Przepraszam, ja i ta moja skłonność do maksymalnych skrótów myślowych Nie dziwię się, że potem nikt nie wie, o co mi chodzi
Chodzi o to, że mam szanse na jakiś rodzinny biznes

A no właśnie, ja o tym cały czas słyszę. Ale sama tego nie doświadczyłam, bo u nas było wręcz przeciwnie, ciągle powstają nowe szkoły (ale niestety tylko w mieście ) a i tak klasy są przepełnione. Dlatego w ten niż nigdy nie wierzyłam.
Tak samo u nas z kierunkami na uniwerku, co chwile nowe powstają. Ale pewnie rzeczywiście takie zjawisko istnieje, skoro tyle osób o tym mówi

---------- Dopisano o 22:44 ---------- Poprzedni post napisano o 22:42 ----------

Cytat:
Bo pani odbierająca telefon - powinna umieć się wysławiać, a tego się wymaga raczej od ludzi po studiach. Że potrafią mówić - ładnie i porządnie a nie byle jakim słownictwem. A z tym niestety różnie już bywa...
No właśnie, różnie z tym bywa, w tej chwili panie kasjerki mówią piękną polszczyzną, a studenci mówiom

Stary 2010-10-28, 22:04   #1765
kocurzyca
Zakorzenienie

Cytat:
Wybacz, ale to, że ktoś nie ma skończonych studiów nie oznacza, że nie potrafi się ładnie wypowiedzieć.
Rozmowa kwalifikacyjna jest od tego żeby, oceniać czyjąś umiejętność wysławiania się i kulturę osobistą.
Poza tym znam kilka osób po najlepszych uniwersytetach i niestety ich umiejętności językowe i kultura pozostawiają wiele do życzenia i tutaj niestety najbardziej liczy się wychowanie, a nie edukacja. Kultury uczy się od urodzenia, a nie na studiach. I niestety studia z chama, pana nie zrobią.
I w dalszym ciągu nie rozumiem dlaczego cywilizowanym świecie do pracy w recepcji wystarczy kultura osobista, a w PL musi to być magister hotelarstwa. Nijak nie pomaga to we wklepywaniu rezerwacji do komputra. Do pracy w zarządzie hotelu, hotelarstwo jest niezbedne, ale nie do recepcji.

A włśnie w Polsce jest w tej chwili takie podejście. Człowiek bez studiów to śmieć, nie zależnie od tego jak jest inteligentny, kulturalny i elokwentny.
I dlatego jest cała masa byle jakich uczelni, żeby papierek na podwyższenie wartości sobie wyrobić.
Cytat:
Według mnie głupota. Ale akurat edukacja niższego szczebla jest podobno w Anglii na żenująco niskim poziomie. Coś za coś
Niestety.
Wyższego też.

Cytat:
Chociaż zależy jak taki kurs wygląda. I ile na nim naprawdę uczą. Bo mówić po polsku, nie znaczy znać język polski...
Napiszę któregoś dnia jak tu angielskiego uczą (Anglików). Już nie dzisiaj, bo TŻ wrócił i chce moją wypłatę opijać
Cytat:
Napisane przez Jennifer85 Pokaż wiadomość
kocurzyco mieszkam nad morzem Bournemouth kolo Southampton Myslalam, ze juz pisalam
Możliwe, że mi umknęło.
Fajnie masz.

---------- Dopisano o 22:04 ---------- Poprzedni post napisano o 21:55 ----------

Cytat:
P
A no właśnie, ja o tym cały czas słyszę. Ale sama tego nie doświadczyłam, bo u nas było wręcz przeciwnie, ciągle powstają nowe szkoły (ale niestety tylko w mieście ) a i tak klasy są przepełnione. Dlatego w ten niż nigdy nie wierzyłam.
Tak samo u nas z kierunkami na uniwerku, co chwile nowe powstają. Ale pewnie rzeczywiście takie zjawisko istnieje, skoro tyle osób o tym mówi

U mnie też już od kilku lat jest coraz więcej dzieci i jest problem, bo dwie szkoły zamknięto, wyposażenie sprzedano budynki wynajęto, a dzieci nie ma gdzie upchnąć.
Typowy niż demograficzny właśnie poszedł na studia i jeszcze kilka następnych roczników. Dzieciaczki które są teraz w początkowych klasach podstawówki to nowy wyż (może nie aż taki jak rocznik 81, bo w 80-81 światła ciągle nie było i ludzie dzieci robili)

Cytat:
No właśnie, różnie z tym bywa, w tej chwili panie kasjerki mówią piękną polszczyzną, a studenci mówiom
Właśnie - mówiom

rude pochodzą od kotów.

Start 13.09.2011

Stary 2010-10-28, 22:06   #1766
Jennifer85
Zakorzenienie

Wcinam kolacje to co na snidanie Polski clepbek,polski serek zolty i krakowska Mmmmm pycha

Jennifer85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 22:11   #1767
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
I w dalszym ciągu nie rozumiem dlaczego cywilizowanym świecie do pracy w recepcji wystarczy kultura osobista, a w PL musi to być magister hotelarstwa. Nijak nie pomaga to we wklepywaniu rezerwacji do komputra. Do pracy w zarządzie hotelu, hotelarstwo jest niezbedne, ale nie do recepcji.
Po pierwsze- praca na tym samym stanowisku, ale w różnych firmach, różni się. Nigdy do końca nie wiesz, czego będą od Ciebie wymagali. Po drugie- to, że praca wymaga okreslonych kwalifikacji, nie znaczy, że trzeba na nich poprzestać. Lepiej mieć chociaż w jakimś kierunku szerszą wiedze, niż wymaga tego nasze stanowisko. Ponadto- może się okazać za jakiś czas, że chcemy/musimy zmienić pracę, na podobną, ale nie identyczną. I tam może się już okazać, że nasze kompetencje są za niskie.

Wiadomo, nie tylko na studiach można zdobyć dobre przeszkolenie itd., ale jednak wymaganie magistra nie jest aż takie dziwne. Moim zdaniem.

Cytat:
A włśnie w Polsce jest w tej chwili takie podejście. Człowiek bez studiów to śmieć, nie zależnie od tego jak jest inteligentny, kulturalny i elokwentny.
I dlatego jest cała
To fakt, człowiek bez studiów jest w Polsce człowiekiem drugiej kategorii. I to mi się nie podoba. Wiadomo, są zawody, w których studia są moim zdaniem potrzebne (nauczyciele, lekarze, prawnicy itd.), ale z drugiej strony już kucharz, murarz czy mechanik, studiów nie potrzebuje. Potrzebuje równie wysokiego wykształcenia w swoim zawodzie, ale niekoniecznie zdobytego na uniwersytecie...
Stary 2010-10-28, 22:12   #1768
saming
Zakorzenienie

Cytat:
Wybacz, ale to, że ktoś nie ma skończonych studiów nie oznacza, że nie potrafi się ładnie wypowiedzieć.
Rozmowa kwalifikacyjna jest od tego żeby, oceniać czyjąś umiejętność wysławiania się i kulturę osobistą.
Poza tym znam kilka osób po najlepszych uniwersytetach i niestety ich umiejętności językowe i kultura pozostawiają wiele do życzenia i tutaj niestety najbardziej liczy się wychowanie, a nie edukacja. Kultury uczy się od urodzenia, a nie na studiach. I niestety studia z chama, pana nie zrobią.
Ale ja nie napisałam, że ludzie po studiach potrafią się wysławiać i być kulturalni, tylko, że tego od takich się osób raczej wymaga. A przynajmniej ja mam takie podejście do tego.
Co do reszty to się całkowicie zgadzam.

Stary 2010-10-28, 22:28   #1769
Smerfetkaa
Zakorzenienie

dobry wieczór

ale dziś zamotałam... miałam isć na emisję głosu, zapomniałam o tym i poszłam do pracy i mam już nieobecnosć

co do niżu... nie jest to kwestia wiary, to fakt

co do imion, Amelia mi sie podobała, dopóki się w Polsce nie zaamelkowało..

co do studiów... niektórzy własnie, którzy studiują nie dla papierka idą np na psychologię ze względu na zainteresowania... sama sie tym interesuję od dawna ale jedynie czytam ksiażki czasem z tej tematyki...

a co do elokwencji...hm
prawda jest taka że jak np w pracy rozmawiam z ludzmi przez tel to zazwyczaj na koncu są pytania demograficzne i po rozmowie z osobą jestem często w stanie przewidzieć ze osoba z którą lekko sie rozmawiało jest po studiach itp. Aczkolwiek bywa też i tak, że osoby z którymi się dobrze rozmawia, rozumieję wszystko są też po zawodówce i ejst to miłe zaskoczenie, ale też tak rzadko się to nie zdarza

Różne zawody są potrzebne i równie ważne, czy to po studiach czy nie... żeby jako tako społeczęństwo dawało sobie radę. Wszystkie role i pozycje powinny być obsadzone rpzez odpowiednie osoby jakby to ujęli Davis i Moore

ale się najadłam słodkiego... oj..
Smerfetkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 22:34   #1770
jyyli
Zakorzenienie

GG do jyyli

Cytat:
Napisane przez Smerfetkaa Pokaż wiadomość
ale dziś zamotałam... miałam isć na emisję głosu, zapomniałam o tym i poszłam do pracy i mam już nieobecnosć

co do imion, Amelia mi sie podobała, dopóki się w Polsce nie zaamelkowało..

co do studiów... niektórzy własnie, którzy studiują nie dla papierka idą np na psychologię ze względu na zainteresowania... sama sie tym interesuję od dawna ale jedynie czytam ksiażki czasem z tej tematyki...
Masz na studiach emisję głosu?

O nie, dla mnie Amelka to imię dla yorka albo jamnika miniaturki Mimo, że Amelia jest ładnie Tak samo Tosia to dla mnie jamnicze imię, ale Antonina bardzo mi się podoba

Nie wiem, czy to taki dobry pomysł iść na studia tylko ze względu na zainteresowania... Za to robienie takiego czegoś jako drugi kierunek (co przy tej liczbie godzin jest nieziemsko proste) albo po prostu kształcenie się na własny rachunek jest super
Ja niby tak poszłam, ale w tym przypadku już po pierwszym roku otwierają się nowe możliwości

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości