Aparaty ortodontyczne cz. X - Strona 38 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-10-28, 11:13   #1111
Lilllith
Rozeznanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. X

ja wlasnie wychodze do pracy i nie moge wyciagow znalezc nie ukrywam tez ze mi sie nie chce rowniez isc...

Aparatka sobie jestem
Góra->28.05.10 Dół->14.08.10
Koszta - 3860

Lilllith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 12:25   #1112
ShowMeYourAffection
Raczkowanie

Witajcie Aparatki przyszłam trochę ponarzekać, a więc mam już aparat prawie 1,5 miesiąca, żadnych efektów nie widzę, czasami coś poboli któryś ząb i tyle :/ haczyk od hassa wbija mi się w policzek i strasznie rani, a okleić woskiem się go nie da, bo wosk się go nie trzyma tydzień temu miałam pierwszą zmianę drucika i mam 'osiemnastkę' a następną wizytę mam dopiero 30 listopada Wy już macie takie śliczne ząbki, widać u Was efekty już po 2 miesiącach, a u mnie nic się nie dzieje

<Paulo Coelho>

APARATKA :
17.09.2010r. - dół metalowy, góra Hass + maska
17.03.2011r. - zdjęcie Hassa
18.03.2011r. - góra metalowa + ekspander
ShowMeYourAffection jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 13:46   #1113
Hebe5
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Milky_quartz Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny, ja mam tyłozgryz. Dość spory. Byłam przekonana, że wyrwanie zębów i aparat stały mi pomoże, a tu szok - naczytałam się, że to tylko "kamuflaż" i nie leczy tyłozgryzu, a na domiar złego może naqwet pogorszyć wygląd profilu !! (mam dość spore kompleksy na punkcie "braku podbródka", nie jest spiczasty jak u większości tylko taki zaokrąglony).... Natomiast na operację się nie zdecyduję na pewno.. za dużo pieniędzy i cierpień, tymbardziej, że mi głównie o profil chodzi, bo zęby mam proste.

Moja prośba do dziewczyn z tyłozgryzem - macie fotki swego profilu przed i po założeniu aparatu? Bardzo zmieniają się rysy twarzy? Na korzyść czy niekorzyść? Czy stosuje się u Was coś oprócz aparatu na stałe? Dzięki
ja mam tyłozgryz. w planach mam wyciągi albo Forsus jeszcze. odnośnie wyrywania, jeśli mówisz tylko o górnych zębach to profil faktycznie może się pogorszyć. ja nie miałam nic wyrywane, a i tak wygląda jakby górne i dolne zęby były cofnięte. aparat górny noszę rok i wydaje mi się że profil mam trochę lepszy, dlatego że zęby poszły do przodu.

: 30.10.09r
dół: 16.04.10r
W drodze do pięknego uśmiechu...
Hebe5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 14:03   #1114
201707171013
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ShowMeYourAffection Pokaż wiadomość
Witajcie Aparatki przyszłam trochę ponarzekać, a więc mam już aparat prawie 1,5 miesiąca, żadnych efektów nie widzę, czasami coś poboli któryś ząb i tyle :/ haczyk od hassa wbija mi się w policzek i strasznie rani, a okleić woskiem się go nie da, bo wosk się go nie trzyma tydzień temu miałam pierwszą zmianę drucika i mam 'osiemnastkę' a następną wizytę mam dopiero 30 listopada Wy już macie takie śliczne ząbki, widać u Was efekty już po 2 miesiącach, a u mnie nic się nie dzieje
Ja noszę już prawie 3 miesiące, a efektów zero, więc witam w klubie
Dzisiaj wizyta
201707171013 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 14:31   #1115
girl-from-poland
Raczkowanie

andrew180
a tez prawdopodonie bede miala ten mikroimplant... ile za niego musiałeś zapłacić? tak ładnie go opisałeś, a ja nie wiedziałam jak to wygląda i twoj poscik mi pomogl to soie unaocznik czy unawyobrazić
girl-from-poland jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 15:47   #1116
marryme21
Zakorzenienie

Jak często należy chodzić na kontrolę retencji?
marryme21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 16:02   #1117
roksad
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Lilllith Pokaż wiadomość
nie znam dokladnej sytuacji co i dlaczego ale niedaleko mnie byl facet ktory u chirurga wyrywal zdrowego zeba ktory byl zdrowy. Okazalo sie ze cos tam zostalo. Lekarz powiedzial ze to "wyjdzie samo" albo zarosnie sie w dziasle i nic nie bedzie. Powiem ci ze facet zmarl dostal jakiegos stanu zapalnego ktorego nie wiem jakim cuden nie wyczul

moj tato wyrywal po tym zdarzeniu 8 ktora ukruszyl sobie (stwierdzil ze tak czy siak bedzie musial sie jej pozbyc bo jest krzywo) jak dentysta rwal to pekla na pol...jechal do innego miasta zatrzymujac sie co chwile i plukac krwia bo dentysta nie wydlubal calosci jak byl na miejscu bylo po 20 i stal i walil w drzwi do chirurga i powiedzial ze nie odedzie poki tego nie wyciagnie chiururg jak oczywiscie najpierw smial sie a pozniej zszedl do gabinety pocial go i wyjaj wszystko :P calosc zagoila mu sie w miesiac tak ze ladu nie ma :P

dobrze zrobili ja nie ufam takim kawalka zostawionym :P
Też troszeczkę się obawiałam tego, ze może wdać się stan zapalny. Ale konsultowałam to z dwoma chirurgami i obaj mi to powiedzieli. Z czego jeden jest ordynatorem chirurgi stomatologicznej-szczękowej w szpitalu, więc chyba wie co mówi
Po za tym od wyrwania minęło już 2 tyg i nic się nie dzieje, ładnie się zrosło i nie boli

Co będzie to będzie, ale twarzy ciąć sobie nie dam :P ( bo w razie przesunięci do zatok, tak by się skończyło ;/)

roksad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 16:52   #1118
madzieeek
Wtajemniczenie

Cytat:
A może jednak bym poprosił o skierowanie do logopedy? Tylko w moim wieku to byłby śmiech na sali....
Do logopedy jak do ortodonty - w każdym wieku można!
Jam pedagog i jeśli o logopedię chodzi, to tylko podstawy zaliczyłam, ale ostatnio właśnie była u mnie w przedszkolu pani logopeda, która zajmuje się terapią osób niemal w każdym wieku - od rocznych dzieci po emerytów, przez gwiazdy TV
Do poradni psychologiczno-pedagogicznej raczej Cię nie przyjmą , ale możesz iść prywatnie.
Generalnie logopedzi są teraz bardzo "modni" i koszą kasę w prywatnych gabinetach jak ortodonci niemal
Sama sie zastanawiam nad podyplomówką...

Co do patelni to nie doradzę, bo kuchnia to nie jest moje ulubione miejsce w domu, ale logopedę polecam. Sama poddałam się zresztą badaniu przy okazji ostatniej wizyty logopedy, bo byłam ciekawa, czy dobrze brzmię w aparacie no i wydawało mi się, że strasznie "fuczę" na głoskach wargowo-zębowych. Ale pani stwierdziła, że to tylko moje urojenia i wszystko jest OK
madzieeek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 16:54   #1119
1magda1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez marryme21 Pokaż wiadomość
Jak często należy chodzić na kontrolę retencji?
Ja co prawda jeszcze mam aparat, ale kiedyś orto mówiła mi, że po otrzymaniu aparatu retencyjnego będę mieć kontrolę w następnym miesiącu, a potem co pół roku.
Stary 2010-10-28, 17:33   #1120
wesola84
Rozeznanie

ShowMeYourAffection już masz zmieniany drucik? Fajnie Ci... Ja mam jakieś takie przekonanie, że im szybciej orto zmieni mi drucik, tym szybciej zdejmą mi aparat naiwna a orto powiedział mi ostatnio, że na kolejnej wizycie (w listopadzie) może zmieni, ale raczej nie, bo trójki pwenie nie wejdą w łuk - za mało czasu upłynęło

Hebe5, Literka96 nie przejmujcie się Ja też już 2 miesiące w aparacie i efekty są jakieś takie mało powalające... chociaż jestem świadoma i muszę Wam się przyznać do tego, że efekty mojego leczenia w moim mniemaniu są różnorodne - zależnie od dnia i humoru czasem wydaje mi się, że ząbki już są prawie piękne, a innym razem - że nic praktycznie się nie zmiania

Co do logopedy też jestem pedagogiem (a konkretnie terapeutką), w mojej pracy współpracuję z logopedą... pracuję z osobami dorosłymi i z doświadczenia mogę powiedzieć z pełnym przekonaniem, że logopeda może wyleczyć również wady u osób dorosłych choć często trwa to o wiele dłużej niż u dzieci.
Patelnia... cóż... ja używam zwykłych, tłuszczowych a i tak wszyscy dookoła mówią, że niebawem zniknę (czyli otyłość na razie mi nie grozi)

Miłość to jedyny sens tego szalonego snu, w którym jesteśmy uwięzieni.
wesola84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 18:54   #1121
istraa
Raczkowanie

hmmm, to widzę, że na forum i czcigodne grono pedagogiczne...dopisuję się do grupy
Stary 2010-10-28, 19:00   #1122
tajedna
Przyczajenie

GG do tajedna

No więc tak: wczoraj byłam na 2 wizycie, został przedstawiony plan leczenia, no i okazało się, że prawdopodobnie będe musiała wyrwać cztery zęby, ale dopiero w trakcie lecznia, bo orto podejmuje się leczenia narazie bez wyrywania. 2 łuki, wyciągi, jakaś płytka na podniebienie, i stripping. Stąd też moje pytanie co to ten stripping i na czym to polega?
tajedna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 20:07   #1123
kasia_no87
Zakorzenienie

GG do kasia_no87 Send a message via Skype™ to kasia_no87

Hejka, ktos mnie wogole jeszcze pamieta

W kazdym badz razie, jutro lece do pl i w srode mam 3 wizyte, ciekawe co to bedzie ale juz sie boje bo tak szczerze troche sie 'wtracam' w leczenie

Wstawie fotki za tydzien jak wroce do siebie

exAparatka
góra: 30.06.2010 - 8.04.2013
dół: 4.08.2011 - 8.04.2013
kasia_no87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 20:17   #1124
Lilllith
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kasia_no87 Pokaż wiadomość

W kazdym badz razie, jutro lece do pl i w srode mam 3 wizyte, ciekawe co to bedzie ale juz sie boje bo tak szczerze troche sie 'wtracam' w leczenie

pamietam ja mam 3 wizyte 5 listopada w piatek co ile masz wizyty? i ty masz ten zwykly czy damona co nie pamietam?

Cytat:
Napisane przez tajedna Pokaż wiadomość
No więc tak: wczoraj byłam na 2 wizycie, został przedstawiony plan leczenia, no i okazało się, że prawdopodobnie będe musiała wyrwać cztery zęby, ale dopiero w trakcie lecznia, bo orto podejmuje się leczenia narazie bez wyrywania. 2 łuki, wyciągi, jakaś płytka na podniebienie, i stripping. Stąd też moje pytanie co to ten stripping i na czym to polega?
zapraszam do faq

Aparatka sobie jestem
Koszta - 3860

Edytowane przez Lilllith
Czas edycji: 2010-10-29 o 16:30
Stary 2010-10-28, 20:28   #1125
Hebe5
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wesola84 Pokaż wiadomość
Hebe5, Literka96 nie przejmujcie się Ja też już 2 miesiące w aparacie i efekty są jakieś takie mało powalające... chociaż jestem świadoma i muszę Wam się przyznać do tego, że efekty mojego leczenia w moim mniemaniu są różnorodne - zależnie od dnia i humoru czasem wydaje mi się, że ząbki już są prawie piękne, a innym razem - że nic praktycznie się nie zmiania
mnie za dwa dni rok wybije z górą. dużo osób tutaj po roku albo nawet i po kilku miesiącach ma niemalże idealne zęby, a ja nadal mam tak nijako. niby różnica jest duża, ale ten nieszczęsny zgryz, kieł i dwójka czasami psują mi humor. ale też niekiedy nie mogę uwierzyć jakie one równe już są hehe:P

: 30.10.09r
dół: 16.04.10r
W drodze do pięknego uśmiechu...
Hebe5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 20:31   #1126
201707171013
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Hebe5 Pokaż wiadomość
mnie za dwa dni rok wybije z górą. dużo osób tutaj po roku albo nawet i po kilku miesiącach ma niemalże idealne zęby, a ja nadal mam tak nijako. niby różnica jest duża, ale ten nieszczęsny zgryz, kieł i dwójka czasami psują mi humor. ale też niekiedy nie mogę uwierzyć jakie one równe już są hehe:P
Hebe5, masz może fotki przed założeniem i teraz?
Stary 2010-10-28, 20:35   #1127
wesola84
Rozeznanie

Cytat:

No pewnie, że pamiętam i czekam na fotki
Ja też mam 3 wizytę niebawem - 11go listopada (licząc założenie aparatu jako pierwszą) i jestem bardzo ciekawa co na niej będzie

A stripping - o ile dobrze poczytałam - to szlifowanie zębów, ale boków (jak są stłoczenia to żeby nie wyrywać chyba robi się stripping)... nie jestem pewna, ale chyba coś mi orto też wspominał, że będę miała ten stripping...

---------- Dopisano o 20:35 ---------- Poprzedni post napisano o 20:32 ----------

Hebe5 wstaw zdjęcia jeśli masz Widzę, że masz podobne podejście do patrzenia na efekty leczenia jak ja hehe. Chociaż czasem jak myślę ile wad mam w tej paszczy to boję się, że leczenie nie potrwa - jak obiecuje mój orto - 2 lata tylko dużo dłużej

Miłość to jedyny sens tego szalonego snu, w którym jesteśmy uwięzieni.
wesola84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 20:46   #1128
kasia_no87
Zakorzenienie

GG do kasia_no87 Send a message via Skype™ to kasia_no87

Cytat:
pamietam ja mam 3 wizyte 5 listopada w piatek co ile masz wizyty? i ty masz ten zwykly czy damona co nie pamietam? tez bede za granica niedlugo mieszkac i boje sie co z tymi wizytami

zapraszam do faq
Ciesze sie, ze ktos mnie pamieta

Aparat mam zwykly ceramiczny, zalozony 30 czerwca na gore. Dol nie wiem, porozmawiam na tej wizycie o tym, ale kasy nie ma wiec chyba najszyciej w lutym albo kwietniu.

A wizyty jak dotad co 6 tyg ale teraz juz bedzie raczej co 7-8tyg, bo inaczej nie dam rady latac do pl. Ale orto powiedziala ze co 6-8tyg jest ok.

---------- Dopisano o 19:46 ---------- Poprzedni post napisano o 19:45 ----------

Cytat:
Napisane przez wesola84 Pokaż wiadomość
No pewnie, że pamiętam i czekam na fotki
Ja też mam 3 wizytę niebawem - 11go listopada (licząc założenie aparatu jako pierwszą) i jestem bardzo ciekawa co na niej będzie

A stripping - o ile dobrze poczytałam - to szlifowanie zębów, ale boków (jak są stłoczenia to żeby nie wyrywać chyba robi się stripping)... nie jestem pewna, ale chyba coś mi orto też wspominał, że będę miała ten stripping...

---------- Dopisano o 20:35 ---------- Poprzedni post napisano o 20:32 ----------

Hebe5 wstaw zdjęcia jeśli masz Widzę, że masz podobne podejście do patrzenia na efekty leczenia jak ja hehe. Chociaż czasem jak myślę ile wad mam w tej paszczy to boję się, że leczenie nie potrwa - jak obiecuje mój orto - 2 lata tylko dużo dłużej
Hej, fajnie ze mnie pamietasz

Jaki masz aparat.
Ja nie liczylam zalozenia aparatu jako pierwsza wizyte.

exAparatka
góra: 30.06.2010 - 8.04.2013
dół: 4.08.2011 - 8.04.2013
kasia_no87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 20:58   #1129
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
pamietam ja mam 3 wizyte 5 listopada w piatek co ile masz wizyty? i ty masz ten zwykly czy damona co nie pamietam? tez bede za granica niedlugo mieszkac i boje sie co z tymi wizytami

zapraszam do faq
ja wizytę mam 9 listopada

a gdzie się przeprowadzasz?

betti_888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 21:05   #1130
Lilllith
Rozeznanie

Ja wlasnie chcialabym co 8 tygodni mam co 5 srednio teraz.

---------- Dopisano o 21:05 ---------- Poprzedni post napisano o 21:03 ----------

Cytat:
Napisane przez betti_888 Pokaż wiadomość
ja wizytę mam 9 listopada

a gdzie się przeprowadzasz?

widze wszystkie mamy podobnie wizyty ocenilam twoj ogrod na max

Aparatka sobie jestem
Koszta - 3860

Edytowane przez Lilllith
Stary 2010-10-28, 21:24   #1131
201707171013
Konto usunięte

Wstawiam fotki po dzisiejszej wizycie. Miałam zmianę łuku, gumki miały być zielono-pomarańczowe, a są tylko pomarańczowe Porównując z fotką przed, moim zdaniem zero zmian I przepraszam za jakość, ale robione telefonem. Nastęona wizyta 16 grudnia.
Stary 2010-10-28, 21:35   #1132
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:

do holandi :P widze wszystkie mamy podobnie wizyty ocenilam twoj ogrod na max
do Holandii? fajnie, a na długo?

dzięki za ocenkę ale już od jakiegoś czasu nie biorę udziału w konkursie... muszę wykasować ten link

betti_888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 21:57   #1133
Lilllith
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez betti_888 Pokaż wiadomość
do Holandii? fajnie, a na długo?

dzięki za ocenkę ale już od jakiegoś czasu nie biorę udziału w konkursie... muszę wykasować ten link
tylko czy przez te wizyty co 8tyg sie to nie przedluzy? bo wydaje mi sie ze tak zalamie sie jak bede musiala zlomka nosic 3 lata a nie 2, 5 wogole gore mam juz 5 miesiecy to prawie pol roku jak ten czas szybko leci

Aparatka sobie jestem
Koszta - 3860

Edytowane przez Lilllith
Stary 2010-10-28, 23:18   #1134
sincarne
Raczkowanie

[1=0270e14ff9a0aac76369a68 684a50d4637b02277_5d51ef8 5a4c86;22920495]
Jak już jesteśmy przy gumiakach to może poleciłbym forum.... wędkarzy? ;D [/QUOTE]
tak, to muszą być fascynujący mężczyźni...
nie gumiaki ino kalosze!

[1=0270e14ff9a0aac76369a68 684a50d4637b02277_5d51ef8 5a4c86;22920495]Ortodontyczną nicią wynitkować polecam od siebie (ta inwersja ).[/QUOTE]
jednakowoż nie jest proste nitkowanie to

[1=0270e14ff9a0aac76369a68 684a50d4637b02277_5d51ef8 5a4c86;22920495]Zębodłub, u którego robiłem zęba 46 jakieś 8 lat temu na NFZ, wydanie przysłużył się w odprawieniu tego zęba do krainy wiecznego ząbkowania. No dobrze, mnie się NIE udało, dlatego tak piszę . Gorzej troszkę? [/QUOTE]
o nie nie, tak podchodzić do sprawy nie można! mój post tchnął nadzieją i optymizmem, a po twoim to ino do kowala, bo zębodłub spieprzy przecie wszystko nie?

poza tym ja pisałam o prostej jedynce. JA bym jedynkę potrafiła wyrwać nawet.

[1=0270e14ff9a0aac76369a68 684a50d4637b02277_5d51ef8 5a4c86;22920495]Poza tym nie rozumiem Was. Od uśmiechania się robią się zmarszczki mimiczne****). Chyba lepiej zmarszczyć czoło – wszak zmarszczki na czole dodają powagi ;]
[/QUOTE]
na to mam krem przeciwzmarszczkowy

[1=0270e14ff9a0aac76369a68 684a50d4637b02277_5d51ef8 5a4c86;22920495]Grunt to ziemia, ale w gruncie rzeczy dobrze jest zachować dystans do siebie i tego świata żeby nie zwariować. Tylko pamiętajcie – zbyt duża liczba nałożonych dystansów, czyli zbytnie oddalenie się od problemu (problem => podpora; w podporze mamy reakcję) może Was w końcu niespodziewanie zgiąć, gdyż jak wynika ze wzoru, moment gnący rośnie wraz z oddalaniem się od podpory. Tak więc nie przeginajcie zbytnio z tymi dystansami.
[/QUOTE]
pitu-pitu rodem z polibudy dystans dobra rzecz, z daleka widać lepiej

[1=0270e14ff9a0aac76369a68 684a50d4637b02277_5d51ef8 5a4c86;22920495]A nie „prątkuję”? Ale gruźlicy nie masz, prawda? [/QUOTE]
uuu ale wtopa ostatnio znalazłam błąd ortograficzny w gazetce reklamowej tesco, ale prątki mnie pobiły

[1=0270e14ff9a0aac76369a68 684a50d4637b02277_5d51ef8 5a4c86;22920495]Gwarantuję Ci, że złomiarze rozkradną wszystko co metalowe A ta wkładka to z jakiego materiału jest wykonana?[/QUOTE]
eee, jak ktoś zna takie mądre słowa jak synergia, młot udarowo-obrotowy czy inwersja to i wkładkę sobie wygoogla

[1=0270e14ff9a0aac76369a68 684a50d4637b02277_5d51ef8 5a4c86;22920495]PS1. sincarne tylko nie opij się zbytnio jak już zdejmiesz aparat (bo co innego znaczą te emotikony?)
[/QUOTE]
ojtam ojtam, po miesiącach męki coś mi się od życia należy

[1=0270e14ff9a0aac76369a68 684a50d4637b02277_5d51ef8 5a4c86;22920495]PS4. Tak jak poprzednim razem zalecam lekturę Praw Murphy’ego (o nie, znajdźcie sobie same/sami te prawa) aby dojść do siebie po nierozważnej lekturze tego posta[/QUOTE]
bejbe, mam niejasne wrażenie, że ty nas uważasz za laski hodowane na poradniku domowym murphy to klasyka gatunku, u mnie sprawdza się zawsze w kolejkach w markecie

poza tym system dzielenia posta na części, żeby udowodnić swoje założenie, jest zwykłym oszustwem. miałeś się zmieścić w iluśtam postach, ale uczciwie! pisz jak my i wtedy zobaczymy...

Jeśli czegoś mocno pragniesz, to cały świat potajemnie... robi ci na złość...

Edytowane przez sincarne
Czas edycji: 2010-10-28 o 23:21
sincarne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 23:21   #1135
aniuska_90
Raczkowanie

Miałam dzisiaj zmieniane tylko gumeczki ;p
czemu mnie do cholery bola wszystkie zeby? lol
Stary 2010-10-28, 23:54   #1136
smiechotka
Rozeznanie

[1=0270e14ff9a0aac76369a68 684a50d4637b02277_5d51ef8 5a4c86;22920497]
Warunki skrawania:
1) obrabiarka – turbina stomatologiczna w ręku orto,
2) przedmiot obrabiany – kość żuchwy zamocowana niesztywnie w średnio rozgarniętym delikwencie rozciągniętym na fotelu w pozycji jak do snu wiekuistego,
3) narzędzie – wiertło specjalne założone do turbiny, średnica ~1mm na oko (miałem ze sobą na następnej wizycie - na której było zakładanie sprężyny - suwmiarkę, ale wiertła nie było pod ręką; później zapomniałem; spróbuję zmierzyć średnicę na kolejnej wizycie pod koniec listopada),
4) chłodzenie – brak (no chyba, że liczyć powietrze),
5) prędkość obrotowa wiertła – jakieś 300[obr/min] wg słów orto,
6) głębokość wiercenia – na oko (było wiercone na dwa razy); wiercenie podobno bez udaru*******), choć wibracje się czuło, no i taki charakterystyczny odgłos – mi skojarzył się z odgłosem wiercenia z udarem w betonie.
[/QUOTE]
Nareszcie post w 'moim' języku

Proszę Pana, mały wniosek do pktu 4 - mianowicie powietrze jest jednym z najlepiej chłodzących ośrodków stosowanych w inżynierii materiałowej , dlatego też proszę o nie bagatelizować przez pisanie 'chyba, że'

Kalosza aparatkowa:
góra: 30.10.2008r.-21.10.2010r.
dół: 19.03.2009r.-7.07.2011r.
Koszt leczenia: 4 285zł.

Obsesja <3

smiechotka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-29, 00:29   #1137
201604190949
Konto usunięte

[1=0270e14ff9a0aac76369a68 684a50d4637b02277_5d51ef8 5a4c86;22920495]

Spodziewałem się raczej zastać na forum wszechobecną smutę, przygnębienie i posty wyrażające chęć zlinczowania mnie; ech... znów coś skopałem [/QUOTE]

Znooowuuu w żyyyciuuu Ci nie wyyyszłooo...

Cytat:
Co do kaloszy – to wybacz, ale jestem tylko niepełnosprytnym aparaciarzem, więc dalej nie wiem o co chodzi z tymi kaloszami (no bo chyba nie o to, że to pokolenie chodzi w .... kaloszach? ;D)
Że pokolenie jest tak stare jak ten stary, smutny kalosz we wierszu, że tak lyrycznie powiem.

Cytat:
Hmn... czyli z tymi „kaloszami” to jednak nie był żart?
Wiesz, można mieć kalosze i nie być kaloszem a można kaloszem być i kaloszy nie mieć.

Cytat:

Wprawdzie post nie do mnie, ale nie mogłem się powstrzymać : tak używam szczoteczki międzyzębowej po każdym posiłku – jako uzupełnienie zwykłej szczoteczki z miękkim włosiem (czyli jakieś 5 razy dziennie + nić dentystyczna - ile wejdzie), a na noc jeszcze nić ortodontyczna + płyn. Dobrze, że nie mam na głowie tyle co Wy, bo byłaby już masakra.... ale z dwoma łukami i tak będzie. I jeszcze jedno: 1000 dni [do zdjęcia aparatu ] przypadkiem, nie szoruj agresywnie, bo sobie możesz uszkodzić szkliwo lub odsłonić szyjki.
Macicy?
Ja ostatnio dostałam ochrzan, że za słabo szoruję. I mi nadal żadna nitka nie wchodzi ani nic. Międzyzębowymi to ja sobie wydłubuję oporne żarcie i nic więcej ^^

Cytat:
To może mikroimplant? Wszak szczęka Terminatora to jest to co każda dziewczyna chciałby mieć

No właśnie mi tak ostatnio asystentka orto powiedziała: -No zaczyna się panu robić powoli szczeka Terminatora (był zakładany drut już o przekroju prostokątnym, parę metalowych ligatur, na nie zwykłe ligatury no i sprężyna na mikroimplant). Ja: -Wiem, dlatego mi się podoba.
Normalnie jakby tak dołożyć taki mikroimplant w każdej ćwiartce to byłoby coś
Mikroimplanty miałam mieć, gdyby góra nie chciała się zamknąć. Ale jakoś jej to idzie, opornie ale jednak do przodu. Ten dół to pewnie oleję ciepłym moczem... (ok zrobiło się niesmacznie) bo te implanty to kolejna kasa, kolejny ból i ogólna rozp***ducha a ja jestem człowiek leniwy, nie robiący nic poza to co zrobione być musi.
Ogólnie Terminator mi nie straszny, skoro byłam już Predatorem, ale jednak okoliczności towarzyszące mnie zniechęcają.

Stary... jeśli mogę się tak zwrócić do Ciebie. Mogę? Zakładam, że tak.
Stary... cholernie ciężko cytować Twoje posty

Cytat:
1000 dni [do zdjęcia aparatu ]
Wypluj to!

Edytowane przez 201604190949
Czas edycji: 2010-10-29 o 00:33
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-29, 10:11   #1138
dziula881
Raczkowanie

Witam sie dla mnie juz weekendowo

Cytat:
Napisane przez ShowMeYourAffection Pokaż wiadomość
Spokojnie, u jednych efekty widać po miesiącu a u innych po pół roku. To naprawde indywidualna sprawa

Cytat:

No pewnie że pamiętamy Czekamy na fotki

Ja mam wizyte 5 listopada i też nie mogę się juz doczekac Chciałam Was jeszcze zapytac jak dlugo przesuwały wam się ząbki "na łąńcuszkach"? bo na dole ich nie mam i czwóreczki wg mnie szybciej wchodzą w miejsce piątek niż na górze gdzie mam łańcuszki ;/
Stary 2010-10-29, 13:43   #1139
tweety93
Raczkowanie

GG do tweety93

Byłam wczoraj na mojej pierwszej wizycie u ortodonty. Wchodzę spodziewając się jakiejś miłej pani, a tam siedzi młody przystojny facet! Myślałam, że zemdleję, serio Hmm, szkoda tylko, że musiał się przyglądać moim krzywulcom. Ale i tak żonaty, zdążyłam obczaić obrączkę No tak, zawsze wszystko co najlepsze jest zajęte... Życie

No więc tak, pan ortodonta zajrzał mi dosłownie w każdy zakamarek buzi, i stwierdził, że widział gorsze przypadki i że moje zęby wcale nie są złe, co mnie trochę podniosło na duchu Powiedział także, że mam fajne mocne ząbki

Stwierdził, że moim problemem jest fakt, że moje zęby nie miały wystarczająco miejsca więc niestety górne dwójeczki na tym ucierpiały, które są cofnięte. Nie jest to zresztą nowością, bo kiedyś nosiłam aparat ruchomy (chyba tak to się nazywa?), ale że byłam mała i głupia to się go wstydziłam plus bolało, więc unikałam noszenia go jak mogłam, no i są rezultaty. Żadne Teraz już podrosłam, i niesamowicie podobają mi się aparaty stałe, więc w końcu się zebrałam, poszłam do dentystki, zrobiła mi tam co potrzeba, i skierowała mnie do ortodonty.

Przystojny pan zaprosił mnie na wizytę na 15 listopada, kiedy to zrobi mi prześwietlenia by sprawdzić, czy wszystko jest na pewno ok, i jeśli będzie, to robimy wycisk! Nie mogę się doczekać

Mam jeszcze tylko pytanko, byłam troszkę oszołomiona całym zajściem by się spytać o to ortodonty. Zadał mi on pytanie, kiedy miałam robione moje plomby. Odpowiedziałam, że ostatnią lekko ponad miesiąc temu, a starsze w wieku 8-9 lat. Wszystkie one są w ostatnich zębach, góra i dół. Spytał też, czy te zęby mnie wtedy bolały, a na prawdę nie pamiętam, czy były one robione tak jakoś na zaś czy na prawdę stanowiły problem, więc odpowiedziałam, że chyba tak, wtedy też spojrzał się na mnie jakbym była niedorozwinięta Przechodząc do sedna, o co mogło mu chodzić, tzn. dlaczego zadał to pytanie? Aha stwierdził także, że raczej nie będziemy wyrywać zębów, co jest dla mnie jedną wielką ulgą, ponieważ miałam wyrywane 3 zęby do wcześniejszego aparatu, i chyba nie zniosłabym utraty kolejnych

Uff, troszkę się rozpisałam, przepraszam wszystkich, którzy musieli to przeczytać
tweety93 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-29, 14:38   #1140
roksad
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez tweety93 Pokaż wiadomość

Stwierdził, że moim problemem jest fakt, że moje zęby nie miały wystarczająco miejsca więc niestety górne dwójeczki na tym ucierpiały, które są cofnięte. Nie jest to zresztą nowością, bo kiedyś nosiłam aparat ruchomy (chyba tak to się nazywa?), ale że byłam mała i głupia to się go wstydziłam plus bolało, więc unikałam noszenia go jak mogłam, no i są rezultaty. Żadne Teraz już podrosłam, i niesamowicie podobają mi się aparaty stałe, więc w końcu się zebrałam, poszłam do dentystki, zrobiła mi tam co potrzeba, i skierowała mnie do ortodonty.

Przystojny pan zaprosił mnie na wizytę na 15 listopada, kiedy to zrobi mi prześwietlenia by sprawdzić, czy wszystko jest na pewno ok, i jeśli będzie, to robimy wycisk! Nie mogę się doczekać

Mam jeszcze tylko pytanko, byłam troszkę oszołomiona całym zajściem by się spytać o to ortodonty. Zadał mi on pytanie, kiedy miałam robione moje plomby. Odpowiedziałam, że ostatnią lekko ponad miesiąc temu, a starsze w wieku 8-9 lat. Wszystkie one są w ostatnich zębach, góra i dół. Spytał też, czy te zęby mnie wtedy bolały, a na prawdę nie pamiętam, czy były one robione tak jakoś na zaś czy na prawdę stanowiły problem, więc odpowiedziałam, że chyba tak, wtedy też spojrzał się na mnie jakbym była niedorozwinięta Przechodząc do sedna, o co mogło mu chodzić, tzn. dlaczego zadał to pytanie? Aha stwierdził także, że raczej nie będziemy wyrywać zębów, co jest dla mnie jedną wielką ulgą, ponieważ miałam wyrywane 3 zęby do wcześniejszego aparatu, i chyba nie zniosłabym utraty kolejnych

Uff, troszkę się rozpisałam, przepraszam wszystkich, którzy musieli to przeczytać
Ortodonci często pytają o plomby, ponieważ żeby założyć aparat trzeba mieć wyleczone zęby, gdyż aparat utrudnia ewentualne leczenie.
Ja np musiałam wymienić wszystkie plomby, które miałam zakładane 5 lat temu, bo istniała możliwość, że w ciągu najbliższych 2 lat się wypłakują.
Teraz mam ładne światłoutwardzalne i nawet nie ma śladu po dziurkach

roksad jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości