storczyk (orchidea) cz.III - Strona 116 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-10-26, 08:34   #3451
breda
Raczkowanie

Dot.: storczyk (orchidea) cz.III

oficjalnie potwierdzam że u mojego bezstożkowego wyłania się keiczek już wyraźnie widać listki
breda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-26, 09:41   #3452
doriskap
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kliwia Pokaż wiadomość
kundziab dziwne z ta 4. Bo to wyglada jak dwa korzenie powietrzne. pokaz jak podrosnie
mi ta 4 też wygląda na korzeń nawet kolor ma taki sam jak korzonki poniżej... ale cierpliwe czekanie wszystko rozwiąże
doriskap jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-26, 14:14   #3453
kundzia07
Raczkowanie

ale sie uparłyście :P
no to macie dzisiejsze fotki, nr 4 tu widać wyrażnie że to pęd
kundzia07 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-26, 16:55   #3454
kasia_tomeq
Raczkowanie

Przedstawiam wam moje śliczności z przeceny o których pisałam wcześniej na to dendrobium polowałam kilka dobrych tygodni licząc że zostanie kilka sztuk i przecenią je ma niesamowity kolor taki ciemny buraczkowy że przy słabszym świetle wygląda na czarne
Oraz falek kwitnący z malutkim pędem ale póki co pęd stoi w miejscu.
Na trzecim zdjęciu jest ten storczyk o którym pisałam kilka postów wcześniej że żółknie mu stożek tak to wygląda.
I ostatnie zdjęcie biedronkowego z przeceny który rozwinął pęd i ma jeszcze 8 pączuszków tak kwitnie, lekko pachnie.
Po za tym miałyście rację to co wcześniej pokazywałam okazało się pędem i dodatkowo z castoramy dwa storczyki puszczają pędy jeden z oczka, drugi ze stożka.
U mnie też storczyki szaleją

...To jest mój sen...
http://s1.suwaczek.com/20120818060214.png

kasia_tomeq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-26, 19:18   #3455
gusiak23
Zakorzenienie

GG do gusiak23

JA ostatnio kupiłąm takie samo dendrobium Potwierdzam jest śliczne.
Te białe też śliczne.
Niestety o stożku się nie wypowiem bo nie wiuem dla czego tak może być

a dzisiaj w tesco widziałam prześliczne Cambrie po 29.90 ale niestety nie mam gdzie ustawiać i trochę sporo
Stary 2010-10-26, 19:51   #3456
norka27
Zakorzenienie

dziewczyny sie usprawiedliwiam - przeprowadzamy sie i remontujemy masakra, wszedzie kurz i brud nie mam czasu ani czytac ani pisac ani sie kwiatami zajmowac Ale przyszly woskowce i sie napalilam az mi wstyd bo nie mam miejsca ale chyba sobie sprawie takie pachnace a od tesciowej do nowego domu dostalam piekne dendrobium typu jamamoto duze i biale pelno kwotakow niestety przemrozila je i bylo juz rozkwitniete wiec wiednie powolutku ale i tak piekne Pozdrawiam i bede aktywna jak mi neta podlacza
norka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-26, 20:05   #3457
rudyleniwiec
Raczkowanie

hej dziewczyny!!! mi znów jakaś zgnilizna atakuje storczyki, na razie tylko 2 i mam nadzieję że na tym się skończy. Identyczną sytuację miałam w tamtym roku na jesieni. Ta zgnilizna czy coś postępuje w tempie piorunującym, liść od rana do wieczora żółknie prawie cały od podstawy i odpada i tak dzień po dniu po jednym. Przeprowadziłam operację topsinową, zobaczymy co dalej będzie. W tamtym roku straciłam 3 storki
rudyleniwiec jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-10-26, 20:22   #3458
doriskap
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kundzia07 Pokaż wiadomość
ale sie uparłyście :P
no to macie dzisiejsze fotki, nr 4 tu widać wyrażnie że to pęd
dementuję tym razem wygląda to na pęd
Stary 2010-10-26, 20:26   #3459
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez doriskap Pokaż wiadomość
dementuję tym razem wygląda to na pęd
śmieszny ma kolor

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-26, 20:40   #3460
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasia_tomeq Pokaż wiadomość
Przedstawiam wam moje śliczności z przeceny o których pisałam wcześniej

Oraz falek kwitnący z malutkim pędem ale póki co pęd stoi w miejscu
Ten falek jest wyjątkowo śliczny - taki subtelny w kolorach. bardzo mi się podoba.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-26, 20:46   #3461
izzie
Zakorzenienie

GG do izzie

Witam!
Ja mam pięknego fioletowego storczyka, ale zawsze marzył mi się biały. No i jak się trafiły w LM na promocji -70% to grzech było nie brać. Wyglądały na sklepie trochę gorzej, ale po namoczeniu w wodzie trochę odżyły, może coś z nich jeszcze będzie. Kosztowały mnie 6 i 7 zł
kupiłam też osłonkę za 9,90
izzie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-26, 21:05   #3462
kasia_tomeq
Raczkowanie

dziękuję przyznam się, że w sklepie wybrałam go dlatego, że żaden inny nie wpadł mi w oko ale z każdym dniem doceniam coraz bardziej jego piękno i nie żałuję wyboru
Strasznie podobają mi się jeszcze zbliżony do niego kolorem lecz o ciemno nakrapianej brązowymi kropeczkami ważce ja je nazywam cynamonki Z nakrapianymi liśćmi śliczne są ale niestety u mnie w LM były razem z osłonkami i koszt ponad 40 zł!

Zapomniałam jeszcze dodać wcześniej, że kikutek - purpurek, który stracił wszystkie liście w wyniku jakiejś zgnilizny czy innego szkodnika uparciuch jeden wypuszcza listeczek, a keiki dalej nie widać nie wiem czy to dobrze czy źle? chyba wie co robi ja tylko strasznie chcę żeby mu się udało w jakikolwiek sposób przetrwać bo jest uroczy

...To jest mój sen...

Stary 2010-10-27, 17:47   #3463
phdwao
Zakorzenienie

Dziewczyny mam pytanie

Moj storas ostatni szybko rośnie i dzis przy "kąpanku" zobaczylam ile on ma korzeni i troche mnie martwi ze one już wychodzą z doniczki, przez te dziurki na dole i zastanawiam sie czy tak moze byc, czy trzebaby go przesadzic, ja sie nie znam,może podpowiecie wklejam zdjęcia jak to wygląda i również jego pędy
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-27, 18:03   #3464
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam pytanie

Moj storas ostatni szybko rośnie i dzis przy "kąpanku" zobaczylam ile on ma korzeni i troche mnie martwi ze one już wychodzą z doniczki, przez te dziurki na dole i zastanawiam sie czy tak moze byc, czy trzebaby go przesadzic, ja sie nie znam,może podpowiecie wklejam zdjęcia jak to wygląda i również jego pędy
Ja bym już przesadziłą. nie dlatego że znalazł dziórke i nią wypuścił korzenia bo to się zdarza nawet jak w doniczce jest luz, tylko dlatego ze na dole już tych korzeni jest bardzo duzo i ciasno.
A z tego co widze akurat nie kwitnie więc dobra pora.

ja przespałam kilka przesadzeń i okazało się że jak w korzeniach zaczyna się za duzy scisk, to zaczynają obumierać i podgniwać, mimo że niby storki lubią mieć ciasno w doniczce. okazało się ze może i lubią, ale bez przesady

Musiałam przez to tydzień temu pędem przesadzać rozkwitającego storka, bo w ścisniętych korzeniach zaczęła robić sie pleśń, a ich częśc zaczęła obumierać mimo ze nie sa przelane - po prostu był za duzy ścisk. Strasznie się bałam ze opadną kwiaty (a wypuścił aż 3 gałazki z pąkami) ale na razie uparcie kwitnie. Niestety korzenie mają się gorzej, pewnie trochę potrwa zanim wrócą do dobrego stanu.

A przy okazji- kupiłam korę z orchid sklepiku i jestem nią zachwycona! W ogóle bez porównania z tym co sprzedaja inne firmy dostępne w OBi itp.

---------- Dopisano o 19:03 ---------- Poprzedni post napisano o 18:59 ----------

Cytat:
Napisane przez kasia_tomeq Pokaż wiadomość
dziękuję przyznam się, że w sklepie wybrałam go dlatego, że żaden inny nie wpadł mi w oko ale z każdym dniem doceniam coraz bardziej jego piękno i nie żałuję wyboru
Strasznie podobają mi się jeszcze zbliżony do niego kolorem lecz o ciemno nakrapianej brązowymi kropeczkami ważce ja je nazywam cynamonki Z nakrapianymi liśćmi śliczne są ale niestety u mnie w LM były razem z osłonkami i koszt ponad 40 zł!
A to na tym zdjęciu + nakrapiane liście to chyba rasowa philadelphia?
Wyjątkowa piękność. Chyba u Noreczki akurat kwitnie.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-27, 18:19   #3465
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Ja bym już przesadziłą. nie dlatego że znalazł dziórke i nią wypuścił korzenia bo to się zdarza nawet jak w doniczce jest luz, tylko dlatego ze na dole już tych korzeni jest bardzo duzo i ciasno.
A z tego co widze akurat nie kwitnie więc dobra pora.

ja przespałam kilka przesadzeń i okazało się że jak w korzeniach zaczyna się za duzy scisk, to zaczynają obumierać i podgniwać, mimo że niby storki lubią mieć ciasno w doniczce. okazało się ze może i lubią, ale bez przesady

Musiałam przez to tydzień temu pędem przesadzać rozkwitającego storka, bo w ścisniętych korzeniach zaczęła robić sie pleśń, a ich częśc zaczęła obumierać mimo ze nie sa przelane - po prostu był za duzy ścisk. Strasznie się bałam ze opadną kwiaty (a wypuścił aż 3 gałazki z pąkami) ale na razie uparcie kwitnie. Niestety korzenie mają się gorzej, pewnie trochę potrwa zanim wrócą do dobrego stanu.

A przy okazji- kupiłam korę z orchid sklepiku i jestem nią zachwycona! W ogóle bez porównania z tym co sprzedaja inne firmy dostępne w OBi itp.
dziękuję za cenne rady:ro za: poczekam jeszcze na rady reszty Dziewczyn
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-27, 21:52   #3466
kasia_tomeq
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
A to na tym zdjęciu + nakrapiane liście to chyba rasowa philadelphia?
Wyjątkowa piękność. Chyba u Noreczki akurat kwitnie.
Dokładnie
Ale to również hybryda

...To jest mój sen...

Stary 2010-10-28, 10:37   #3467
koraa22
Raczkowanie

Pomóżcie mi, potrzebuje waszych rad...! Codziennie wyrzucam jakiegos liscia od moich storasków... nie wiem co sie dzieje usychają jak głupie, pierwszy raz tak mi sie zdarzylo... boje sie ,ze mi padną całkowicie.
Stary 2010-10-28, 11:33   #3468
doriskap
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez koraa22 Pokaż wiadomość
Pomóżcie mi, potrzebuje waszych rad...! Codziennie wyrzucam jakiegos liscia od moich storasków... nie wiem co sie dzieje usychają jak głupie, pierwszy raz tak mi sie zdarzylo... boje sie ,ze mi padną całkowicie.
a to ostatnie od dołu liście??? wiecej niż jedna sztuka z kazdego kwiatka?? moze nie pasuje im ogrzewanie?? może za suche powietrze?? a czy na tych listkach są plamy czy poprostu usychają, żółkną i opadają??
Stary 2010-10-28, 15:06   #3469
koraa22
Raczkowanie

Cytat:
a to ostatnie od dołu liście??? wiecej niż jedna sztuka z kazdego kwiatka?? moze nie pasuje im ogrzewanie?? może za suche powietrze?? a czy na tych listkach są plamy czy poprostu usychają, żółkną i opadają??
tak te od dołu, już chyba po dwa liscie mi odpadlo... listki byly ladne przed uschnieciem ,żadnych plam ani chorób usychają ,żółkną i opadaja... moze masz racje ze suche powietrze bo w koncu sezon grzewczy....
Stary 2010-10-28, 15:14   #3470
Scrapkowa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez koraa22 Pokaż wiadomość
A jak je podlewasz? Ja ostatnio zastosowałam coś nowego. Leje wodę do osłonki, tak żeby doniczka zakryta była do połowy. I tak sobie storki stoją, aż i m się woda skończy. Wtedy dolewam znowu. kwitną jak szalone

Bywają straty będące nieocenioną korzyścią w przyszłości.

Maurice Maeterlinck

Edytowane przez Scrapkowa
Czas edycji: 2010-10-28 o 15:19
Scrapkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 15:34   #3471
karolca
Zakorzenienie

Foto 1 - Rocznicowy storczyk od męża. Po zrzuceniu kwiatków, które otworzył w domu zaczął dalszy wzrost. Obecnie wygląda tak.

Foto 2 - ten sam storczyk, dwa pączki przestały rosnąć ale warżka rośnie dalej i tak wygląda. Na początku przestraszyłam sie, że coś mu dolega

Foto 3 - To ten, któremu coś rosło. Coś okazało się pędem Ciekawa jestem jakiego kolory są kwiatuszki

Foto 4 - Kolejny zdechlaczek, któremu gnił środek. Z zasuszonego oczka puścił pędzik i sobie rośnie

Foto 5 - Powyższy zdechlaczek i jego podwójny pąk. Ciekawa jestem jak będzie wyglądał po otwarciu

Foto 6 - pierworodny białasek. Umarła mu tegoroczna łodyga, ale twardo chce kwitnąć dalej.

Foto 7 - młodszy brat (lub siostra) też nie jest gorsza (ta także stara się przedłużać pęd główny i boczne)

Miniaturka cały czas przedłuża się, zrzuca stare kwiatki, otwiera nowe.
Pachnący rudo-bury stoi w miejscu i nie może się zdecydować co ze sobą zrobić. Blado żółty idzie w liście a najsłabszy różowo nieokreslony (oba są z OBI) jakoś się ociąga. Ni to pędy, nie to korzenie, ni to liście... Też troche niezdecydowany jest.

Załącznik 3498128 Załącznik 3498129 Załącznik 3498130

Załącznik 3498131 Załącznik 3498132 Załącznik 3498133

Załącznik 3498134

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.

Edytowane przez karolca
Czas edycji: 2010-10-28 o 15:35
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 18:36   #3472
doriskap
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Scrapkowa Pokaż wiadomość
A jak je podlewasz? Ja ostatnio zastosowałam coś nowego. Leje wodę do osłonki, tak żeby doniczka zakryta była do połowy. I tak sobie storki stoją, aż i m się woda skończy. Wtedy dolewam znowu. kwitną jak szalone
i woda dotyka cały czas korzeni i korzenie nie zgnija przez ten czas bo w wodzis chyba stoją z tydzień
Stary 2010-10-29, 09:57   #3473
Niunia20
Rozeznanie

dziewczyny jesteście moją ostatnią deską ratunku...
od roku ratuję storczyka którego zmarnowała moja przyszła teściowa... biedaczek tak się bronił że na łodydze wypuścił 2 keiki (1 z 2 listkami bez korzeni a drugi z 2 malutkimi listkami z korzeniem) i tak sobie te keiki żyły na tej łodydze od roku... nie rosły, cały czas były takie same... a tu nagle zaczęła mi tak łodyga usychać i ten keik bez korzenia też... nie wiedziałam co zrobić więc ucięłam tą łodyge z tym keikiem co miał 1 korzeń i wsadziłam w podłoże dla storczyków i lekko podłałam nie wiem co mogę jeszcze zrobić żeby nie usechł mi ten keik... chciałabym go uratować... macie jakieś sposby na keiki...?? podobno przeżywają tylko te co mają 3 i więcej korzeni... czy którejś z was udalo się uratować takiego biedaka??
Stary 2010-10-29, 11:45   #3474
doriskap
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Niunia20 Pokaż wiadomość
dziewczyny jesteście moją ostatnią deską ratunku...
od roku ratuję storczyka którego zmarnowała moja przyszła teściowa... biedaczek tak się bronił że na łodydze wypuścił 2 keiki (1 z 2 listkami bez korzeni a drugi z 2 malutkimi listkami z korzeniem) i tak sobie te keiki żyły na tej łodydze od roku... nie rosły, cały czas były takie same... a tu nagle zaczęła mi tak łodyga usychać i ten keik bez korzenia też... nie wiedziałam co zrobić więc ucięłam tą łodyge z tym keikiem co miał 1 korzeń i wsadziłam w podłoże dla storczyków i lekko podłałam nie wiem co mogę jeszcze zrobić żeby nie usechł mi ten keik... chciałabym go uratować... macie jakieś sposby na keiki...?? podobno przeżywają tylko te co mają 3 i więcej korzeni... czy którejś z was udalo się uratować takiego biedaka??
jak łodyga całkiem zaschneła to ja bym proponowała włozyc maluchy do spagnum (mech do storczyków) i włozyc do czegoś w stylu akwarium ja soajego mam w słoiku i dodtakowo okrywam słoik kubeczkiem przeźroczystym z joguru, ale trzeba pamietac by codziennie odparowywac słoiczek... a mech nie moze być mokry tylko stale wilgotny.... a jak nie masz dostępu do spagnum t moze być podłoże do storczyków, ale bardzo drobne...

zapomniałam dodać, ze listki nie mogą dotykać wilgotnych ścianek słokia

Edytowane przez doriskap
Czas edycji: 2010-10-29 o 11:50
Stary 2010-10-29, 12:15   #3475
BrigitteBardot
Zadomowienie

Dziewczyny czy jest jakaś szansa odratowania storczyka, który prawdopodobnie został za daleko obcięty po przekwitnięciu? Wypuszcza nowe liście, ale kwiatków nie
Stary 2010-10-29, 12:37   #3476
breda
Raczkowanie

nie martw się tym zbytnio - nie puści ci już przedłużenia z tego pędu ale zawsze może puścić się boczkiem... niestety czesto trzeba dłuuugo poczekać
breda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-29, 15:36   #3477
Scrapkowa
Raczkowanie

Cytat:
i woda dotyka cały czas korzeni i korzenie nie zgnija przez ten czas bo w wodzis chyba stoją z tydzień
Nie. Mam ich 24szt. i wszystkie żyją i mają się dobrze Niektóre maja jeszcze kwiaty, a inne puszczają nowe pędy kwiatowe, po 2-3 szt na raz Dowód w załaczniku
aaaaa i zapomniałam o moim ulubieńcu, który 6 pędach kwiatowych miał obsypanych kwiatami i puścił 5 keików na raz

Bywają straty będące nieocenioną korzyścią w przyszłości.

Maurice Maeterlinck

Edytowane przez Scrapkowa
Czas edycji: 2010-10-29 o 16:04
Scrapkowa jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-10-29, 16:25   #3478
Niunia20
Rozeznanie

Cytat:
jak łodyga całkiem zaschneła to ja bym proponowała włozyc maluchy do spagnum (mech do storczyków) i włozyc do czegoś w stylu akwarium ja soajego mam w słoiku i dodtakowo okrywam słoik kubeczkiem przeźroczystym z joguru, ale trzeba pamietac by codziennie odparowywac słoiczek... a mech nie moze być mokry tylko stale wilgotny.... a jak nie masz dostępu do spagnum t moze być podłoże do storczyków, ale bardzo drobne...

zapomniałam dodać, ze listki nie mogą dotykać wilgotnych ścianek słokia
dzięki wielkie...podejmę próbę ocalenia mojego malenstwa
Stary 2010-10-29, 18:25   #3479
norka27
Zakorzenienie

a moje kwiatki ciagle na starym mieszkaniou i wczoraj je odwiedzilam i im chyba lepiej samopas niz z nami, na zabiedzone nie wygladaly Mi sie marzy ten woskowy ktorego upolowalam w sklepie ahh maz mnie zabije jesli sie skusze
norka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-29, 18:50   #3480
doriskap
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Scrapkowa Pokaż wiadomość
Nie. Mam ich 24szt. i wszystkie żyją i mają się dobrze Niektóre maja jeszcze kwiaty, a inne puszczają nowe pędy kwiatowe, po 2-3 szt na raz Dowód w załaczniku
aaaaa i zapomniałam o moim ulubieńcu, który 6 pędach kwiatowych miał obsypanych kwiatami i puścił 5 keików na raz
pomimo twardych dowodów ja bym nie ryzzykowała trzymania storków ciagle w wodzie... woda w osłonce która nie dotyka korzonków ok... ale woda do połowy osłonki mnie nie przekonuje

---------- Dopisano o 19:50 ---------- Poprzedni post napisano o 19:48 ----------

Cytat:
Napisane przez norka27 Pokaż wiadomość
a moje kwiatki ciagle na starym mieszkaniou i wczoraj je odwiedzilam i im chyba lepiej samopas niz z nami, na zabiedzone nie wygladaly Mi sie marzy ten woskowy ktorego upolowalam w sklepie ahh maz mnie zabije jesli sie skusze
sampas im pasuje zyja swoim zyciem bez podglądanie i presji z Twojej strony
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości