|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3451 |
Raczkowanie
|
Dot.: storczyk (orchidea) cz.III
oficjalnie potwierdzam że u mojego bezstożkowego wyłania się keiczek
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3452 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3453 |
Raczkowanie
|
ale sie uparłyście :P
no to macie dzisiejsze fotki, nr 4 ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3454 |
Raczkowanie
|
Przedstawiam wam moje śliczności z przeceny o których pisałam wcześniej na to dendrobium polowałam kilka dobrych tygodni licząc że zostanie kilka sztuk i przecenią je ma niesamowity kolor taki ciemny buraczkowy że przy słabszym świetle wygląda na czarne
![]() Oraz falek kwitnący z malutkim pędem ale póki co pęd stoi w miejscu. Na trzecim zdjęciu jest ten storczyk o którym pisałam kilka postów wcześniej że żółknie mu stożek tak to wygląda. I ostatnie zdjęcie biedronkowego z przeceny który rozwinął pęd i ma jeszcze 8 pączuszków tak kwitnie, lekko pachnie. Po za tym miałyście rację to co wcześniej pokazywałam okazało się pędem i dodatkowo z castoramy dwa storczyki puszczają pędy jeden z oczka, drugi ze stożka. U mnie też storczyki szaleją ![]()
#3455 |
Zakorzenienie
|
JA ostatnio kupiłąm takie samo dendrobium
![]() Te białe też śliczne. Niestety o stożku się nie wypowiem bo nie wiuem dla czego tak może być a dzisiaj w tesco widziałam prześliczne Cambrie po 29.90 ale niestety nie mam gdzie ustawiać ![]()
#3456 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny sie usprawiedliwiam - przeprowadzamy sie i remontujemy masakra, wszedzie kurz i brud nie mam czasu ani czytac ani pisac ani sie kwiatami zajmowac
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3457 |
Raczkowanie
|
hej dziewczyny!!!
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3458 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3459 |
Zakorzenienie
|
#3460 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3461 |
Zakorzenienie
|
Witam!
Ja mam pięknego fioletowego storczyka, ale zawsze marzył mi się biały. No i jak się trafiły w LM na promocji -70% to grzech było nie brać. Wyglądały na sklepie trochę gorzej, ale po namoczeniu w wodzie trochę odżyły, może coś z nich jeszcze będzie. Kosztowały mnie 6 i 7 zł ![]() kupiłam też osłonkę za 9,90 ![]()
![]() |
#3462 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() Strasznie podobają mi się jeszcze zbliżony do niego kolorem lecz o ciemno nakrapianej brązowymi kropeczkami ważce ja je nazywam cynamonki ![]() Zapomniałam jeszcze dodać wcześniej, że kikutek - purpurek, który stracił wszystkie liście w wyniku jakiejś zgnilizny czy innego szkodnika ![]() ![]() ![]() ![]()
#3463 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny mam pytanie
![]() Moj storas ostatni szybko rośnie i dzis przy "kąpanku" zobaczylam ile on ma korzeni i troche mnie martwi ze one już wychodzą z doniczki, przez te dziurki na dole i zastanawiam sie czy tak moze byc, czy trzebaby go przesadzic, ja sie nie znam,może podpowiecie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3464 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A z tego co widze akurat nie kwitnie więc dobra pora. ja przespałam kilka przesadzeń i okazało się że jak w korzeniach zaczyna się za duzy scisk, to zaczynają obumierać i podgniwać, mimo że niby storki lubią mieć ciasno w doniczce. okazało się ze może i lubią, ale bez przesady Musiałam przez to tydzień temu pędem przesadzać rozkwitającego storka, bo w ścisniętych korzeniach zaczęła robić sie pleśń, a ich częśc zaczęła obumierać mimo ze nie sa przelane - po prostu był za duzy ścisk. Strasznie się bałam ze opadną kwiaty (a wypuścił aż 3 gałazki z pąkami) ale na razie uparcie kwitnie. Niestety korzenie mają się gorzej, pewnie trochę potrwa zanim wrócą do dobrego stanu. A przy okazji- kupiłam korę z orchid sklepiku i jestem nią zachwycona! W ogóle bez porównania z tym co sprzedaja inne firmy dostępne w OBi itp. ---------- Dopisano o 19:03 ---------- Poprzedni post napisano o 18:59 ---------- Cytat:
Wyjątkowa piękność. ![]()
![]() |
#3465 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3466 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ale to również hybryda ![]()
![]() |
#3467 |
Raczkowanie
|
Pomóżcie mi, potrzebuje waszych rad...!
![]() ![]()
#3468 |
Rozeznanie
|
a to ostatnie od dołu liście??? wiecej niż jedna sztuka z kazdego kwiatka?? moze nie pasuje im ogrzewanie?? może za suche powietrze?? a czy na tych listkach są plamy czy poprostu usychają, żółkną i opadają??
|
![]() ![]() |
![]() |
#3469 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3470 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
Edytowane przez Scrapkowa Czas edycji: 2010-10-28 o 15:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3471 |
Zakorzenienie
|
Foto 1 - Rocznicowy storczyk od męża. Po zrzuceniu kwiatków, które otworzył w domu zaczął dalszy wzrost. Obecnie wygląda tak.
Foto 2 - ten sam storczyk, dwa pączki przestały rosnąć ale warżka rośnie dalej i tak wygląda. Na początku przestraszyłam sie, że coś mu dolega ![]() Foto 3 - To ten, któremu coś rosło. Coś okazało się pędem ![]() Foto 4 - Kolejny zdechlaczek, któremu gnił środek. Z zasuszonego oczka puścił pędzik i sobie rośnie ![]() Foto 5 - Powyższy zdechlaczek i jego podwójny pąk. Ciekawa jestem jak będzie wyglądał po otwarciu ![]() Foto 6 - pierworodny białasek. Umarła mu tegoroczna łodyga, ale twardo chce kwitnąć dalej. Foto 7 - młodszy brat (lub siostra) też nie jest gorsza ![]() Miniaturka cały czas przedłuża się, zrzuca stare kwiatki, otwiera nowe. Pachnący rudo-bury stoi w miejscu i nie może się zdecydować co ze sobą zrobić. Blado żółty idzie w liście a najsłabszy różowo nieokreslony (oba są z OBI) jakoś się ociąga. Ni to pędy, nie to korzenie, ni to liście... Też troche niezdecydowany jest. Załącznik 3498128 Załącznik 3498129 Załącznik 3498130 Załącznik 3498131 Załącznik 3498132 Załącznik 3498133 Załącznik 3498134
♥ ♥ ♥ Komentuj. Nie obrażaj. Edytowane przez karolca Czas edycji: 2010-10-28 o 15:35 |
![]() ![]() |
![]() |
#3472 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3473 |
Rozeznanie
|
dziewczyny jesteście moją ostatnią deską ratunku...
od roku ratuję storczyka którego zmarnowała moja przyszła teściowa... biedaczek tak się bronił że na łodydze wypuścił 2 keiki (1 z 2 listkami bez korzeni a drugi z 2 malutkimi listkami z korzeniem) i tak sobie te keiki żyły na tej łodydze od roku... nie rosły, cały czas były takie same... a tu nagle zaczęła mi tak łodyga usychać i ten keik bez korzenia też... nie wiedziałam co zrobić więc ucięłam tą łodyge z tym keikiem co miał 1 korzeń i wsadziłam w podłoże dla storczyków i lekko podłałam nie wiem co mogę jeszcze zrobić żeby nie usechł mi ten keik... chciałabym go uratować... macie jakieś sposby na keiki...?? podobno przeżywają tylko te co mają 3 i więcej korzeni... ![]()
#3474 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() zapomniałam dodać, ze listki nie mogą dotykać wilgotnych ścianek słokia ![]() Edytowane przez doriskap Czas edycji: 2010-10-29 o 11:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3475 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny czy jest jakaś szansa odratowania storczyka, który prawdopodobnie został za daleko obcięty po przekwitnięciu? Wypuszcza nowe liście, ale kwiatków nie
![]()
#3476 |
Raczkowanie
|
nie martw się tym zbytnio - nie puści ci już przedłużenia z tego pędu ale zawsze może puścić się boczkiem... niestety czesto trzeba dłuuugo poczekać
|
![]() ![]() |
![]() |
#3477 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() aaaaa i zapomniałam o moim ulubieńcu, który 6 pędach kwiatowych miał obsypanych kwiatami i puścił 5 keików na raz ![]()
Edytowane przez Scrapkowa Czas edycji: 2010-10-29 o 16:04 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3478 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3479 |
Zakorzenienie
|
a moje kwiatki ciagle na starym mieszkaniou i wczoraj je odwiedzilam i im chyba lepiej samopas niz z nami, na zabiedzone nie wygladaly
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3480 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:50 ---------- Poprzedni post napisano o 19:48 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:52.