2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :D - Strona 81 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-10-29, 22:36   #2401
ninaad
Wtajemniczenie

Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Cytat:
Napisane przez angelikaw Pokaż wiadomość
to coś złego, ze dziecko tak odchyla głowę?????
ja nie wiem, powtarzam tylko to co mi lekarz powiedział. Może chodzi tylko o to odchylanie kiedy dziecko jest w pionie?
ninaad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-29, 22:47   #2402
angelikaw
Zakorzenienie

Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

ninaad dzięki zapytam o to lekarza przy najbliższej okazji.
angelikaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-29, 23:03   #2403
Paula SHIN
Zakorzenienie

Hmm, Michas tez tak strasznie odchyla glowke, ale zaden lekarz nic nie mowil... No nic, przy najblizszej okazji sie upewnie...

Bardzo, bardzo, bardzo szczesliwa
Nasze Drugie Dziecko

Paula SHIN jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-29, 23:12   #2404
Szczęśliwa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez niuniuniau Pokaż wiadomość
.

Ale mam takie pytanie do Was. Codziennie wychodzicie na spacery? Podzielcie się w co ubieracie malucha na taką pogodę, bo mam wrażenie, że mogę przesadzać z ilością garderoby zakładanej na małą.
My codziennie, jeśli nie pada (ale padało do tej pory 2 razy tylko).
Ubranie: koszulka i kaftanik, rajstopki i śpioszki i na to średniej grubości kombinezon jesienny. Zimowa czapa i rękawiczki. Do tego kocyk Mała jeszcze nigdy nie wróciła spocona, i jest cieplutka.

Cytat:
Napisane przez mszu Pokaż wiadomość
a mi dzis smutno...
Nie smuć się, odbijesz sobie jak przestaniesz karmić, zostawisz tatę z córką.
Zresztą to pewnie alkohol dodał mu odwagi i wrócił, może jutro pożałuje.

Chyba też muszę się umówić na jakiś wypad z koleżankami, jakiś obiad na mieście i ploteczki. 3-4 h powinno wystarczyć między karmieniami, a jak się nie wyrobię to mąż poda butlę.

Cytat:
Napisane przez dziuba81 Pokaż wiadomość
Moj Kubus ma to samo,tez tak steka i sie napina.Na pewno nie ma zatwardzenia,bo jak juz zrobi to kupka jest miekka.
Nie jest to tez kolka,mi lekarz powiedzial ze niektore dzieci tak poprostu maja.
Moja Dagmara też strasznie stęka- non sto przy bąkach, po jedzeniu przed uśnięciem potrafi tak przez 40 minut, czasami już słuchać nie mogę. Nie płacze ale strasznie stęka i charczy, czerwieni się i puszcza pruty.

Nie przejmuj się karmieniem nie mogłaś karmić, nie Twoja wina. Robiłaś to dla jej dobra i swojego zdrowia.

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-29, 23:30   #2405
tifio
Rozeznanie

Ledwo Was nadrobiłam... Ufff... (a siedzę tu już pół dnia)

Lenka,
śliczną masz królewnę! I jaka już duża Mój synuś dziś ma dopiero/aż 2 tygodnie

naked21, ehh... żeby te podanie piersi było takie proste Mój maluszek jak się naje i mu się nie odbije, a uleje to często dostaje czkawki, ale wtedy za chiny ludowe nie da sobie włożyć piersi do buźki. Dlatego zastanawiam się czy ta czkawka Go tak strasznie męczy jak nas dorosłych...?

Pomidora, prześliczna z Ciebie mamusia! Rewelacyjni wyglądałaś, a sukienka przepiękna! Ty tak jak Klarissa chyba nigdy w ciąży nie byłaś
Przesyłam fluidka z dużą dawką energii i życzę szybkiego odnalezienia się w obecnej sytuacji!

ninaad, niestety u mnie smoczek nie zda egzaminu, bo Mały jak narazie jeszcze Go nie dostał

ycnan, dlatego pytam, bo mojemu synkowi właśnie nie da się wepchnąć piersi przy czkawce, no chyba, że jeszcze nie dojadł to inna sprawa... A u babci napiszę na końcu jak było
A niby dlaczego nie można wjeżdżać do Tesco gondolą? Ja tam nie widziałam nigdy żadnego zakazu. A do Lidla da się wjechać wozem - przetestowane już w zeszłym roku

martucha84, a co za próbki pampersów dostaliście? Jakieś nowe wprowadzają na rynek czy tych które już są?
Gratuluję decyzji o powrocie na studia!

waniliaania2009, nie posiadam żadnego pasa ciążowego, ale jak siedzę w domu to obwiązuję się zwykłą tetrową pieluszką tak na ścisk i już widzę efekty

IlonaN2, mój Tż też ma opiekę, ale lekarz sam mu zaproponował żeby pomijać weekendy żeby mógł dłużej z nami siedzieć w domku Więc najpierw dostał 2 dni, weekedn, później 5, weekend i w poniedziałek idzie po kolejne 5 i znów będzie weekedn i jeszcze 2 i dopiero do pracy...
Nie doprowadzaj piersi do stanu skaniemiałego, bo dorobisz się takiej gorączki jak ja. A taką gorączkę ciężko zwalczyć. Odciągaj trochę mleczka przed karmieniem. Najlepiej najpierw nagrzej je ciepłą wodą z prysznica, wtedy będzie Ci łatwiej.
Trzymam mocno kciuki za studia! Dasz radę!

Weronisia, dużo zdrówka dla Pascalka. Biedna kruszynka, od samego początku musi tak walczyć Trzymam mocno kciuki za przybieranie na wadze!

Marcia2507, mój Mały zrobił zielonkawą kupkę po pierwszej wizycie na podwórku. Jak to mówią: złapał wiaterku i kupka trawiasta Nie martw się, ja też byłam przerażona jak to zobaczyłam, ale już wszystko wróciło do normy!

czita18,
mogłabyś podać jeszcze raz link do tych pampersiaków?

forssiczka,
witamy w gronie mamusiek

mszu, ja też obstawiam kolkę. Trzymam kciuki, aby jak najszybciej się skończyła!
Co do bananów, (i nie tylko) to jakbyśmy wiedziały jak jest robiona żywność to nic byśmy nie jadły
Proponuję poważną rozmowę z Tż-tem, bo dlaczego Ty masz siedzieć z Nadią w domku, a on ma się dobrze bawić? Przecież to Wasze wspólne dziecko, a nie tylko Twoje...

Klarissa,
bądź dzielna. Wierzę, że niedługo skończą się te koncerty!
Współczuję sytuacji w formie. Ja bym już dawno umarła z głodu gdyby mi pieniędzy przez tyle czasu nie wypłacili... Mam nadzieję, że sytuacja się szybko wyjaśni, bo ileż można jeszcze czekać?

aaneczka1984

Mpik82, Milenka jest słodziachna! I jaka juz duża

gabisun, prześliczne ubranko! Kinia będzie wyglądała jak księżniczka (chociaż i tak wygląda )

Z wizyty u babci:
Byliśmy od 10.30 do 19.00. Przez ten czas Mały spał tylko na spacerze i po powrocie z niego, czyli łącznie 3h. Później za żadne skarby nie dało się Go połozyć spać. Zjadł ładnie i tak jak zwykle usnął po jedzeniu, ale jak Go odkładałam to oczywiście 5 minut i oczy szeroko otwarte i po spaniu i tak w kółko Spał tylko u mnie na rączkach... Myślałam, że to może dlatego, że nie w łóżeczku i na nowym miejscu. Jednak wczoraj moje wątpliwości zostały rozwiane, bo byliśmy u Tż-ta siostry i tam Mały spał jak zaczarowany. Musiałam Go na śpiocha ubierać, a w domu rozbierać, bo nawet nie raczył się obudzić Może po prostu miał taki bezsenny dzień Juz sama nie wiem. Jutro wybieramy się na noc do teściów. Mam nadzieję, że będzie normalnie spał, bo inaczej to chyba się zamęczę... Życzcie nam powodzenia!

Może po weekendzie uda mi się Was nadrobić, bo troszkę mniej produkujecie

Miłego weekednu!
I spokojnych, przespanych nocek

tifio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-29, 23:52   #2406
Ray
Zakorzenienie

dziuba mysle ze nie powinnas miec wyrzutow. nie kazdy karmi piersia. mialas taka sytuacje a nie inna i trudno. nie z twojego wyboru przeciez nie karmisz tylko sila wyzsza. zdrowie najwazniejsznie
od mm nic dziekcu nie bedzie pociesze cie ze moja starsza corka w zasadzie od poczatku mieszanie byla karmiona do 3 mc a potem juz tylko na mm i choruje raz do roku (odpukac!) i rozwija sie prawidlowo takze nie miej wyrzutow zadnych

mszu ty nie masz jakies depresji poporodowej??? jak ciebie czytam to takie odnosze wrazenie ze sie strasznie meczysz psychicznie w roli matki. albo to tak mi sie wydaje ???

kurcze u mnie mala konczy 3 tyg w niedziele i normalnie wymiekam wieczorami, nie ma kolki ale niespokojna jest, dalam jej mm mleko bo moze glodna ale dalej sie kreci i wierci... nie mam sily jej nosic non stop brrrrrrrrrrr

Edytowane przez Ray
Czas edycji: 2010-10-29 o 23:54
Ray jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-30, 09:51   #2407
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czita18 Pokaż wiadomość
Martucha to pstrykaj pstrykaj i nam pokazuj
pstrykam, uczę się poznaje funkcje jak coś stworze to wrzucę

Cytat:
Napisane przez bordowa Pokaż wiadomość
A ja idę za jakieś 2 godziny na piiiiiiiiiiiiwo
a my dziś do kolegi bo ma urodzinki

Cytat:
Napisane przez niuniuniau Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny

My zaliczyłyśmy dzisiaj wizytę u pediatry, masakra zwykły katar u takiego maleństwa kosztuje ok 100zł no ale nic to, najważniejsze, że prócz kataru nie ma tam nic niepokojącego. Do tego mała była ważona i przybiera ładnie oraz to jej wiszenie na cycu lekarka określiła jako skok wzrostowy więc wzmożone zapotrzebowanie na jedzonko w 3 tyg życia.

Ale mam takie pytanie do Was. Codziennie wychodzicie na spacery? Podzielcie się w co ubieracie malucha na taką pogodę, bo mam wrażenie, że mogę przesadzać z ilością garderoby zakładanej na małą.
trzymam kciuki za wyleczenie, my wychodzimy prawie codziennie a zakładamy na młodego na ciuszki w których jest w domku (czyli body i spodnie) sweterek bezrękawnik gruby i w koc go i tyle mimo że rączki ma chłodne to kark zawsze ciepły

Cytat:
Napisane przez Szczęśliwa Pokaż wiadomość
Hej kobietki
Dzisiaj szalony dzień, dopiero znalazłam czas żeby poczytać. szukałam dzisiaj po południu kozaków zimowych, eleganckich ale na płaskim na spacerki i nic nie znalazłam.
ja jutro jadę może coś sobie kupie butowego
a dzidziuś kicha bo oczyszcza nosek też o to pytałam

Cytat:
a mi dzis smutno...
wlasnie jakas godzine temu worcilam z tej parapetowy. Maciupienkie mieszkanie, tłum ludzi, głosna muzyka... i kazdy przez kazdego sie darł...
Ja jestem lekko oszolomiona, a co dopiero Nadia, ale dzielnie wytrzymala do 20:30.
Celowo napisalam ze "wrociłam", bo moj "kochany maz" wypił pare głebszych i najpierw ciezko go bylo w ogole stamtąd wyciagnac, bo twierdzil ze na Nadia sie tu dobrze czuje... ta jasne a potem w dodatku okazalo sie towarzystwo jednak tak mu podpasowalo, ze odprowadził nas do domu i postanowil worcic na ta impreze... super no prostu...

a przez caly tydzien mowil ze idziemy tylko na chwile... miedzy jednym a drugim karmieniem..

nie chce wiecej dzieci! na pewno nie w takiej konfiguracji, ze ja siedze w domu a druga polowa sie bawi...
ehsss
chyba potrzebujesz wyjść do ludzi bez dziecka, bo jeszcze trochę i coś ci się w główce przekręci, weź umów się z dziewczynami do kina na zakupy czy do knajpy na sok - zostaw tż-towi ze 2 butelki mleka, albo zawsze jest mm to nakarmi i tyle... a jak się będzie burzyć to powiedz mu że jak on wychodzi i się świetnie bawi to ty jesteś z małą w domku, więc teraz zmiana...
no i ustalcie coś z tymi wyjściami - np jeden dzień w tygodniu każdy i tyle...
też masz prawo gdzieś wyjść bez wyrzutów sumienia...

Cytat:
Napisane przez ninaad Pokaż wiadomość
My po wizycie u pediatry i niestety jest tak jak podejrzewałam - mała ma prawdopodobnie skazę białkową.
Na razie zupełnie mam odstawić nabiał i czekamy co będzie. Jak małej znikną krostki to będę mogła po trochu wprowadzać np twaróg (ale nie mleko). Zastanawiam się tylko co będę jadła, bo ja bardzo nabiałowa jestem
W ogóle pediatra powiedziała, że maluchy najgorzej tolerują mleko UHT. I że jak dziecko ma podrażnioną skórę, wysypkę itp to lepiej nie stosować do kąpieli żelu J&J bo u wielu dzieci niby powoduje nasilanie objawów.
współczuję skazy... mam nadzieję że wszytko się unormuje..

Cytat:
Napisane przez dziuba81 Pokaż wiadomość
[COLOR=DarkRed][COLOR=Black]

Moj Kubus ma to samo,tez tak steka i sie napina.Na pewno nie ma zatwardzenia,bo jak juz zrobi to kupka jest miekka.
Nie jest to tez kolka,mi lekarz powiedzial ze niektore dzieci tak poprostu maja.Bo Kubus ma 7tyg i steka tak praktycznie od urodzenia.
Podobno z tego wyrosnie.Ma poprostu taka schizme i juz,za bardzo sie przyklada.
a pytałaś lekarza?
bo mi powiedziała że zatwardzenie u takiego maluszka to właśnie napinanie stękanie i płacz przy robieniu kupy nawet jeśli jest ona miękka i musztardowa...
a karmieniem się nie martw... zdrówko było ważniejsze

Cytat:
Napisane przez angelikaw Pokaż wiadomość

U nas spokojnie, Karolinka potrafi przespać całą no, w dzień też śpi kilka godzin. Z dnia na dzień jest coraz fajniejsza. Po 6 tygodniach w końcu!!! odpadł kikut I pępuszek się goi. Od 2 tyg. dokarmiam Karolinkę mlekiem NAN Pro HA 1 i wreszcie zaczęła przybierać na wadze. Na piersi nadal potrafi wisieć godzinami i przysypiać w międzyczasie. Dostaje więc butlę ok. południa oraz wieczorem. Zjada coraz więcej, średnio 100ml. We wtorek idziemy zbadac bioderka, a potem na szczepienie. W czwartek badanie słuchu.

ja byłam wczoraj u gina - wszystko ok. Przepisał mi tabl. anty, ale szczerze mówiąc boję się znów pakować w hormony (po ostatnich miałam takie jazdy (i chyba brak owulacji przez ponad pół roku), że ciąża była właściwie cudem. Ale teraz na kolejną ciążę pozwolić sobie nie możemy, więc zabezpieczać się trzeba
Czy któraś z Was bierze Cerazette? Jakie macie opinie po jej stosowaniu?
cieszę się że u was ok
ja biorę AZALIĘ dla mnie super nic się ze mną nie dzieje, ale wiem że u bordowej nie sprawdziła się, ale o Cerazette nie słyszałam..

Cytat:
Napisane przez tifio Pokaż wiadomość
martucha84, a co za próbki pampersów dostaliście? Jakieś nowe wprowadzają na rynek czy tych które już są?
Gratuluję decyzji o powrocie na studia!

Z wizyty u babci:
Byliśmy od 10.30 do 19.00. Przez ten czas Mały spał tylko na spacerze i po powrocie z niego, czyli łącznie 3h. Później za żadne skarby nie dało się Go połozyć spać. Zjadł ładnie i tak jak zwykle usnął po jedzeniu, ale jak Go odkładałam to oczywiście 5 minut i oczy szeroko otwarte i po spaniu i tak w kółko Spał tylko u mnie na rączkach... Myślałam, że to może dlatego, że nie w łóżeczku i na nowym miejscu. Jednak wczoraj moje wątpliwości zostały rozwiane, bo byliśmy u Tż-ta siostry i tam Mały spał jak zaczarowany. Musiałam Go na śpiocha ubierać, a w domu rozbierać, bo nawet nie raczył się obudzić Może po prostu miał taki bezsenny dzień Juz sama nie wiem. Jutro wybieramy się na noc do teściów. Mam nadzieję, że będzie normalnie spał, bo inaczej to chyba się zamęczę... Życzcie nam powodzenia!
pampers premium care, to z tej strony co wrzucały dziewczyny
no i życzymy POWODZENIA oby było lepiej niż u babci

aaaaaa i pamiętacie że dziś przestawiamy zegarki z 3 na 2 więc noc będzie dłuższa, szkoda tylko że nasze dzieci tego nie załapią, ciekawe jak mojemu się karmienia i spania pozmieniają...
Stary 2010-10-30, 11:17   #2408
martucha84
Zakorzenienie

a to fotki z dzisiejszej porannej zabawy Patryka już niedługo skończymy 3 mce
aparat dopiero poznaje i się uczę zarówno pstrykania jak i "obrabiania" więc proszę o wyrozumiałość

P.S. macie jakieś PROSTE i fajne programy do zabawy z fotkami?
Stary 2010-10-30, 11:26   #2409
elenka1
Rozeznanie

martucha ja o zmianie czasu zapomnialam na smierc...

mszu niestety facet po kilku głębszych traci rozum całkowicieee, moze Cie pociesze... kazdy jest taki, mój też

angelikaw u mojej Oli tez odpadł kikut ale zostało coś wystającego, nie wiem czasem czy jej zle nie ucieli pępowiny w szpitalu... we wtorek chyba do lekarza z tym bede musiała iść a zazdroszcze całych przespanych nocek....

dziuba81 nie miej wyrzutów sumienia ze nie karmisz piersią... a miesiaczkę dostaje sie odrazu jak połóg się skończy???

dziewczyny jak się zabezpieczacieprzed ciążą???? ja zastanawiam się nad tabletkami... sama nie wiem co zrobić

OLA 6.10.2010
elenka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-30, 11:40   #2410
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elenka1 Pokaż wiadomość
mszu niestety facet po kilku głębszych traci rozum całkowicieee, moze Cie pociesze... kazdy jest taki, mój też

dziewczyny jak się zabezpieczacieprzed ciążą???? ja zastanawiam się nad tabletkami... sama nie wiem co zrobić
mój tż też tak czasem ma, że jak już się oderwie od dziecka to lata jak poparzony, niech lata, niech się napije odmóżdży a co... tyle ze następnego dnia (przeważnie po piątkowym czy sobotnim widzeniu się z kolegami) nie ma zmiłuj - głowa mnie boli - to też jego dziecko więc normalnie przewija i się z nim bawi...
a potem ja wychodzę i on bez gadania jest z Patrykiem.. trzeba to jakiś sprawiedliwie rozdzielić..

ja już pisałam że biorę tabletki Azalia, ale myślę że musisz z ginem wszytko dobrać, bo mi one podeszły bordowej niezbyt... pogadaj niech ci powie co i jak
Stary 2010-10-30, 11:59   #2411
kaska1980
Rozeznanie

Witajcie kochane mamuśki
Mój mały szkrab sobie śpi to postanowiłam Was nadrobić i stwierdzam jednogłośnie, że superowskie jest to nasze forum. Zawsze każda coś poradzi, podsunie jakies rozwiązanie, rozwieje wątpliwośći, podtrzyma na duchu.

Dziewczyny powiedzcie mi czy Wasze maluchy miały też bardzo suchą skórę przy stópkach i w nadgarstkach, która się złuszcza. Czy trzeba czymś smarować aby to się unormowało i jak długo ta skóra dochodzi do siebie w tych miejscach.
kaska1980 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-30, 12:02   #2412
czita18
Raczkowanie

GG do czita18

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
a to fotki z dzisiejszej porannej zabawy Patryka już niedługo skończymy 3 mce
aparat dopiero poznaje i się uczę zarówno pstrykania jak i "obrabiania" więc proszę o wyrozumiałość

P.S. macie jakieś PROSTE i fajne programy do zabawy z fotkami?
Śliczne szczególnie to jak się śmieje Ja też już tak chcę !!!

Programów używam Corel Paintshop Photo Pro X3 Ogólnie ja lubię Corela więc wszystko mi pasuje
A powiedz co chcesz robić ?? Jakieś korekcje typu, ostrość jasność itp czy bardziej ramki obrazki pierdółki... ??

Cytat:
martucha ja o zmianie czasu zapomnialam na smierc...

angelikaw u mojej Oli tez odpadł kikut ale zostało coś wystającego, nie wiem czasem czy jej zle nie ucieli pępowiny w szpitalu... we wtorek chyba do lekarza z tym bede musiała iść a zazdroszcze całych przespanych nocek....

dziuba81 nie miej wyrzutów sumienia ze nie karmisz piersią... a miesiaczkę dostaje sie odrazu jak połóg się skończy???

Nam też dopiero z tydzień temu odpadł kikut.... i taki malusi strupeczek jest jeszcze na jego wierzchu, do tego jest taki troszkę wybrzuszony i obawiam się przepuchliny pepkowej :/
Mój facet jest ogólnie niepijący, ostatnio wypiliśmy jednego Reedsa na pół hiuhuihui
No i my raczej domatorzy, najdalej na impreze to do sąsiadów piętro wyżej :P lenie....

Ja się zastanawiam nad spiralą, ale muszę pogadać z gin, no a jak nie to znów tabsy :/ Ja brałam wcześniej Yasmin i były spoko, no ale ja nie karmię więc też to inna sprawa

kaska1980 u mnie też mały miał tam suchą skórę, zeszło jakos po 2-3 tygodniach, kąpałam go w balneum i dodatkowo smarowałam te miejsca oliwką

Edytowane przez czita18
Czas edycji: 2010-10-30 o 12:09
czita18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-30, 12:08   #2413
Lenka*
Zadomowienie

GG do Lenka*

Cytat:
Napisane przez Zuziczka Pokaż wiadomość
Lepsze jest to, ze ja z nabialu to glownie twarog i ser zolty jadlam plus kawa inka z mlekiem i nic ponad to No nic, jakos sie pomecze te 2 tyg i zobacyzmy czy Olkowi pryszczole znikaja.
Zuziczka, a nie karmiłaś go mm może? Bo ja sobie przypomniałam że Martynka kilka razy dostała Nan, pewnie od tego się ta wysypka nasiliła.

Cytat:
aha, co do MM to jak jest skaza bialkowa nie to mozna zwyklego MM podawac, tylko Bebilon Pepti albo Nutramigen.
Podobno dzieci nie chca tego jesc. Ale bede musiala kupic i sprawdzic..
Moja na razie je, ale to mleko śmierdzi i jest gorzkie :/

Cytat:
Klarissa, ja tez przestałam jesc nabiał, i dzis CISZAAAA... normalnie jak makiem zasiał... sie załamie jak to okaze sie to przez to....
U nas brzuszek przestał boleć już na drugi dzień jak odstawiłam nabiał, a wysypka dopiero po tygodniu powoli zaczęła znikać.

Cytat:
Napisane przez Donuś Pokaż wiadomość
Mam pytanie czy któras z Was brała w ciąży cordafen ?
Jak potem z porodem czy nastepuje od razu po odstawieniu leku czy nie ma to znaczenia ?
Pozdrawiam
Donuś, ja brałam cordafen około tygodnia, urodziłam miesiąc po odstawieniu. To chyba zależy od tego jak silne i częste są skurcze.

Cytat:
Napisane przez Pomidora Pokaż wiadomość
Ja znowu jak po ogień, ale chciałam zwrócić uwagę dziewczyn z młodszymi od Tymka szkrabami: uważajcie na odczyn po szczepionce po gruźlicy (na ramieniu lewej ręki)! Tymkowi nie pękł, od 3 tygodni miał nabrzmiały i podeszły najpierw płynem surowiczym, a ostatnio ropą. Dziś skończyło się to usuwaniem chirurgicznym Płacz, krew i masakra jakaś Ale jest chyba spokojniejszy. Jutro kontrola i może w przyszłym tygodniu będzie w koncu szczepiony. I może się uspokoi i da mamie posiedzieć na wizażu

Jak tylko będę miała chwilę to zajrzę na dłużej
A duży był ten bąbel?? BO u nas też jest taki podropiały (ok 0,5 cm) ale trzech lekarzy widziało i każdy mówił że tak ma być

Cytat:
Czy wy wszystkie chrzcicie dzieci w tym roku??
my chrzcimy wiosną albo latem

Cytat:
Na kolki to raczej za szybko ...
u nas zaczely sie dokładnie po skończeniu 3 tygodnia i na szczescie trwaly tylko tydzień

Cytat:
Napisane przez Szczęśliwa Pokaż wiadomość
Ja codziennie smaruje buźkę kremem do twarzy Hipp, wogóle używam tylko kosmetyków Hipp i do kąpieli, i do tyłka i do nawilżania i jestem naprawdę zadowolona. Są super, cera fajna, skóra nawilżona, żadnych problemów.
Ja też używam tylko Hipp, ostatnio kupiłam do buźki krem Oilatum soft bo alergolog mi go poleciła do takiej buźki ze zmianami skazowymi, żeby nawilżać, bo dziecko swędzi ta wysypka. Krem bardzo dobrze nawilża ale zapach taki sobie :/
Stary 2010-10-30, 12:13   #2414
Weronisia
Zakorzenienie

kaska moj maly ma taka sucha skore ktora sie luszczy. smarowanie nic nie da, ta skora musi zejsc.
najlepiej jak do kapieli uzyjesz myjki, to ona delikatnie zetrze ta skorke. potem posmaruj oliwka.
Moj Pascal juz prawie sie pozbyl tej skorki.
Weronisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-30, 12:21   #2415
Lenka*
Zadomowienie

GG do Lenka*

Uśmiech mojej Pyzuni
Stary 2010-10-30, 13:03   #2416
czita18
Raczkowanie

GG do czita18

tifio
Stronka do pampków to:
http://www . pamperspremium . pl/index.php/zamow-probke.html

usuń tylko spacje koło"pamperspremium" bo inaczej mi adresu nie chce wklepać

Wypełnij formularz i w miejscu "kod Street com" wpisz Dry Max
czita18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-30, 13:04   #2417
mszu
Zadomowienie

GG do mszu

ray... niewykluczone ze masz racje...ciezko mi to stwierdzic, nie jestem psychologiem... baby bluesa na pewno mialam...

martucha.. bardzo fajnie Ci wyszly. Mam tylko jedna subiektywna uwage... data na zdjeciach ale ja mam zwichniecie lekkie na punkcie fotogtrafii, wiec amator nie powinien brac do serca moich uwag.
Ja wszytski zdjecia obrabiam adobe light room, a pozniej jeszcze czasami wrzucam do photoshopa

Lenka*
... pieknie złapany Martynkowy usmiech, moja córka najwiecej usmiecha sie rano tuz po przebudzeniu, ale ja zazwyczaj wtedy nie mam powera zeby sie zerwac i leciec po aparat

U nas byl tylko (prawdopodobnie) bol brzucha (bez objawów skronych)... choc juz sama nie jestem pewna czy ja ten brtzuch bolal, czy sie jej marudztwo na potęga zalaczyło...

ninaad
... ja tez jestem nabiałowa, bez miesa jakos przezyje, ale bez sera , mleka i jougurtów to chyba umre

Jestem, bo fotografuję....
http://martalipinska.blogspot.com/

Stary 2010-10-30, 13:07   #2418
bordowa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
ja biorę AZALIĘ dla mnie super nic się ze mną nie dzieje, ale wiem że u bordowej nie sprawdziła się, ale o Cerazette nie słyszałam..
Dokładnie ... Już 14 dzień potężnie krwawię, zaczęłam się chwiać przy chodzeniu przez utratę krwi ... A wszyscy lekarze z przychodni na urlopie ... Wczoraj odstawiłam hormony, mam nadzieję, że przejdzie ...

Cytat:
Jak mnie drażnią takie uogólnienia ...
Czyli KAŻDY facet zdradzi kobietę po kilku kieliszkach, bo skoro całkowicie traci rozum no to nie ma skrupułów nie? I KAŻDY nie wróci do domu na noc, bo mu się nie będzie chciało? Daj spokój, bo wymieniać można długo ...
Nie wiem czy być chciała, żeby Twój facet mówił, że każda kobieta poleci na kasę albo za kasę do łóżka pójdzie.
Stary 2010-10-30, 14:16   #2419
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaska1980 Pokaż wiadomość
Dziewczyny powiedzcie mi czy Wasze maluchy miały też bardzo suchą skórę przy stópkach i w nadgarstkach, która się złuszcza. Czy trzeba czymś smarować aby to się unormowało i jak długo ta skóra dochodzi do siebie w tych miejscach.
chyba większość z nas to przerabiała u swoich pociech - naprawdę samo zejdzie skóra się musi złuszczyć i tyle

Cytat:
Śliczne szczególnie to jak się śmieje Ja też już tak chcę !!!

Programów używam Corel Paintshop Photo Pro X3 Ogólnie ja lubię Corela więc wszystko mi pasuje
A powiedz co chcesz robić ?? Jakieś korekcje typu, ostrość jasność itp czy bardziej ramki obrazki pierdółki... ??
dziękuję a bardziej do podrasowania kolor ostrość nasycenie

Cytat:
Napisane przez Lenka* Pokaż wiadomość
Uśmiech mojej Pyzuni
cudo

Cytat:
martucha.. bardzo fajnie Ci wyszly. Mam tylko jedna subiektywna uwage... data na zdjeciach ale ja mam zwichniecie lekkie na punkcie fotogtrafii, wiec amator nie powinien brac do serca moich uwag.
Ja wszytski zdjecia obrabiam adobe light room, a pozniej jeszcze czasami wrzucam do photoshopa
dziękuję Ci bardzo
a z datą wiem.. tż się uparł bo potem od razu będziemy wiedzieli ile mały miał... ehsss.. ale dziś mu wytłumaczę że ciulato to wygląda
a ja z tż mam nadzieję że ok

Cytat:
Dokładnie ... Już 14 dzień potężnie krwawię, zaczęłam się chwiać przy chodzeniu przez utratę krwi ... A wszyscy lekarze z przychodni na urlopie ... Wczoraj odstawiłam hormony, mam nadzieję, że przejdzie ....
trzymam kciuki żeby przeszło...
Stary 2010-10-30, 14:19   #2420
Ray
Zakorzenienie

Cytat:
ray... niewykluczone ze masz racje...ciezko mi to stwierdzic, nie jestem psychologiem... baby bluesa na pewno mialam...
ja mysle ze masz, pisze tak bo podobnie czulam sie i pisalam na innym watku przy pierwszej corce, lepiej cos z tym zrobic, bo to bedzie narastac niestety.... i beda rozne konflikty i doly.wiem co pisze

Cytat:
Dziewczyny powiedzcie mi czy Wasze maluchy miały też bardzo suchą skórę przy stópkach i w nadgarstkach, która się złuszcza. Czy trzeba czymś smarować aby to się unormowało i jak długo ta skóra dochodzi do siebie w tych miejscach
tak. Zuzia jak sie urodzila byla cala taka, skora jej platami schodzila, wygladalo to okropnie. zeszlo. ja kapie do teraz w emolium, potem smaruje oliwka czasem w ciagu dnia smarowalam tez emolium balsamem i po jakism czasie juz jest ok.

dobra teraz ja strzele wywod

pierwszy.... martwie sie bo mala malutko je... niby konczy 3 tyg wiec powinna duzo jesc a jest na odwrot... je wedlug mnie malo. pisze tak bo wczesniej jadla duzo jak sie dorwala do cycka to jak bym ja glodzila i nawet dwie piersi naraz doila. a teraz budze ja co 3-4 h i zje z jednego cycka i nie duzo wedlug mnie (wnioskuje to po tym jak ssie i jak wczesniej ssala) nie wiem ....boje sie ze mi laktacja zaniknie? mozliwe to?

drugi wowod
moja waga wszystko mi stoi..... od porodu jak spadlo tak spaldo i 3 tyg stoi wsio, a przeciez nie jem duzo, pije wode, wszystko gotowane jem, slodyczy prawie nic... za to jem jogurty z musli, jablka, banany, herbatniki no generalnie wzszystko chyba to co sie przy dietach je.... glodzic sie nie bede bo muse czyms dziecko karmic buuu

pytanie

czy bywacie z dzieckiem dwa razy na dworzu?
pytam bo my dzis kolo 11 pojechalismy ze starsza corka na plac zabaw ale bylo 6 stopni, zapowiadali 14 wrr no ale ze obiecalismy starszej to musielismy jechac, wiec jedynie 30-40 min z nia posiedzielismy i wrocilismy....
a teraz slonce grzeje i pewnie jest duzo wiecej stopni, chetnie bym wyszla jeszcze raz na dwor chodz by do mnie do lasu ale nie wiem czy to nie bedzie za duzo...
ile czasu spedzacie z dzieckiem na dworzu?

jak was czytam to ja chyba grubo ubieram mala jakas chize mam ze jej zimno, bo ja ona najczesciej ma, body, pajaca bluze cienka, kombinezon taki sredni i jeszcze kocem ja owijam grubszym

mala tez u mnie dostala jakis krostek na czole hmmm... nie wiem od czego.. w czwartek ide na wizyte do lekarza to sie dowiem

z antykoncepcja to nie wiem jeszcze, bo ja jestem dopiero 3 tyg po porodzie, ale za tydzien ide na kontrole to sie dowiem, ja jestem za wkladka ale to od razu nie mozna

a nie boicie sie tych pigulek, ja jakos mam awersje do nich.. niby wiem ze nie szkoda ale ja jakos sie boje jak karmie piersia.

jeszcze ja sie nie chwalilam moja corka
Stary 2010-10-30, 18:14   #2421
elenka1
Rozeznanie

Cytat:

Jak mnie drażnią takie uogólnienia ...
Czyli KAŻDY facet zdradzi kobietę po kilku kieliszkach, bo skoro całkowicie traci rozum no to nie ma skrupułów nie? I KAŻDY nie wróci do domu na noc, bo mu się nie będzie chciało? Daj spokój, bo wymieniać można długo ...
Nie wiem czy być chciała, żeby Twój facet mówił, że każda kobieta poleci na kasę albo za kasę do łóżka pójdzie.
chyba nie zrozumiałas mojego posta:
chodziło mi o to ze faceci traca rozum po alkoholu i glupio sie zachowuja, nie chodzilo mi o zdrady, nie wracanie na noc

OLA 6.10.2010
elenka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-30, 18:17   #2422
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Cytat:
Napisane przez tifio Pokaż wiadomość
IlonaN2, mój Tż też ma opiekę, ale lekarz sam mu zaproponował żeby pomijać weekendy żeby mógł dłużej z nami siedzieć w domku Więc najpierw dostał 2 dni, weekedn, później 5, weekend i w poniedziałek idzie po kolejne 5 i znów będzie weekedn i jeszcze 2 i dopiero do pracy...
Nie doprowadzaj piersi do stanu skaniemiałego, bo dorobisz się takiej gorączki jak ja. A taką gorączkę ciężko zwalczyć. Odciągaj trochę mleczka przed karmieniem. Najlepiej najpierw nagrzej je ciepłą wodą z prysznica, wtedy będzie Ci łatwiej.
Trzymam mocno kciuki za studia! Dasz radę!

Z wizyty u babci:

Może po weekendzie uda mi się Was nadrobić, bo troszkę mniej produkujecie
Tifio

Do nas zawitała babcia i bardzo sie ciesze bo wczoraj zabrała małego między karmieniami i my spokojnie pospaliśmy 3h bo onam swoje sposoby na przytrzymanie małego Jutro już wraca do domu ale za dwa tygodnie znowu na weekend przyjedzie Ale fajnie nawet TZ bardzo zadowolony z wizyty Dużo cennych rad nam dała

Bo wczoraj mały od 20 do 23 za chiny nie chciał usnąć ja już opadłam z sił on ciągle na cycka al co zjadł to ulewał No i mama go zabrałą przyniosła za 3 godzinki Dziś w dzień miał przerwę sporą w spaniu leżał sobie z TZ a potem prawie 2.30 h spał i karmieni

Cycki właśnie zaczęłam odciągać bo naprawdę mam kamienie ehhh ale dobrze że mam mleczko

Cytat:
Napisane przez Ray Pokaż wiadomość

kurcze u mnie mala konczy 3 tyg w niedziele i normalnie wymiekam wieczorami, nie ma kolki ale niespokojna jest, dalam jej mm mleko bo moze glodna ale dalej sie kreci i wierci... nie mam sily jej nosic non stop brrrrrrrrrrr
U nas podobnie wieczorami mały niby nie płacze ale jest niespokojny i się pręży no ale zobaczymy Odstawiał jabłka bo piłam dużo kompotu z jabłek i zjadłam cisto z jabłkami i zastawiałam się czy to nie to

Cytat:

ja chce wziąć zastrzyk na 4 miesiące ale to zobaczymy jak pójde na kontrol za jakieś 4 tygodnie

Cytat:

Tak jeszcze ma Położna mi powiedziała żeby smarować oliwka ale to jak zejdzie to się już nie pojawi Ja dodatkowo kąpie małego krochmalu

dziewczyny ja mam do was pytanie do Tych co miały cięte krocze Bo mnie przez pierwsze 3 dni nc nie bilało a od wczoraj mnie boli tak dziwnie ciągnie i tak jakby mnie mięśnie bolały jest to niekomfortowe Czy wy też miałyście coś takiego Dziwię się bo 3 pierwsze doby coś czułam ale nie tal jak teraz Położna mnie zbadała wczoraj i mówi że tzn jest tak małe nacięcie że jeden szef widzi iże już prawie wygojone a mnie tak dziwnie boli
IlonaN2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-30, 18:46   #2423
Ray
Zakorzenienie

Ilona normalne nie martw sie,
przy pierwszej corce jak mnie nacieli to po 4 dniach to ja normalnie siedzialam po tyg to w ogole zapomnialam ze cieta bylam.... po 3 tyg zapomnialam o pologu
a teraz to sobie chyba kobita nie zalowala tymi nozycami
bo czulam szwy az na posladku
i mi te szewki zachaczaly o podpaske normalnie chodzilam jak bym se miedzy nogi cos wsadzila,
juz szwow nie mam przynajmniej ich nie wyczuwam.. a czasem tez dziwnie bola mnie miescie czy cos....

kurcze ja dzis chyba schizuje....
czy wasze dzieci maja ospale dni??
ja sie martwie, musze mala wybudzac zje niewiele i dalej idzie spac..... i tak caly dzien..... tlumacze sobie ze moze ma taki kiepski dzien i jutro bedzie inaczej.
goraczki nie ma, kupki robi normalne jak robila, czestotliwosc tez.... to juz nie wiem o co kaman...

ide ja zaraz kapac moze sie rozbudzi.

w superpharm jest promocja na termometr bezdotykowy jak ktos poszukuje...
ja sie chyba skusze..... co prawda uzywalam zawsze zwyklego i bylo git ale troche roboty przy tym promocja jest z 160 na 100 zl
Stary 2010-10-30, 18:59   #2424
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:
u nas jest tylko strupek i taka biała skórka, którą trzeba jeszcze spirytusem smarowac by wyschła i by pepek się zagoił.

Cytat:
tak, chyba każde dziecko tak ma. Ja smarowałam Linomagiem, a do kąpieli lałam oliwkę.

Cytat:
Nam też dopiero z tydzień temu odpadł kikut.... i taki malusi strupeczek jest jeszcze na jego wierzchu, do tego jest taki troszkę wybrzuszony i obawiam się przepuchliny pepkowej :/
u nas też jest wybrzuszony. To podobno samo się unormuje i bedzie wklęsłe.
angelikaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-30, 20:31   #2425
Eveliouses
Raczkowanie

martucha ale Patryk to słodziaaak i ten usmiech

---------- Dopisano o 20:31 ---------- Poprzedni post napisano o 19:09 ----------

RAY warto kupic taki termometr.Nam kupiła go tesciowa za 114 zł ale jest super.Piiik i zmierzona temperatura dziecka,wody,otoczenia,ml eka.My mamy taki na podczerwien bo w szpitalu takimi do nas strzelały piguły o 5 rano hihi ale fajna sprawa,polecam tym barziej,ze promocja!!

: jupi::j upi:
http://www.suwaczki.com/tickers/qq87i09k53acoskv.png

PROSZĘ ZOBACZ I PODPISZ SIĘ
http://uniteddogs.com/stopkillingdogs
Eveliouses jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-30, 21:23   #2426
bordowa
Wtajemniczenie

Cytat:
chyba nie zrozumiałas mojego posta:
chodziło mi o to ze faceci traca rozum po alkoholu i glupio sie zachowuja, nie chodzilo mi o zdrady, nie wracanie na noc
Ale napisałaś, że każdy facet po kilku kieliszkach traci głowę całkowicie. A ja się z tym nie zgadzam. Nawet z tym, że każdy głupio się po alkoholu zachowuje.
A to były tylko takie przykłady.

Cytat:
Napisane przez Eveliouses Pokaż wiadomość
[/COLOR]RAY warto kupic taki termometr.Nam kupiła go tesciowa za 114 zł ale jest super.Piiik i zmierzona temperatura dziecka,wody,otoczenia,ml eka.My mamy taki na podczerwien bo w szpitalu takimi do nas strzelały piguły o 5 rano hihi ale fajna sprawa,polecam tym barziej,ze promocja!!
Ja mam termometr właśnie na podczerwień, około 80 zł za niego płaciłam i nie powiem, żeby był rewelacyjny ... W uchu temperaturę mierzy dobrze, ale na czole raz pokazuje 36,6 a za chwilę np 39 Więc zastanawiam się nad zakupem zwykłego elektronicznego.
Stary 2010-10-30, 21:34   #2427
Weronisia
Zakorzenienie

hej kobietki

co do termometru, to ja mam taki do ucha co mierzy 1 sekunde, ale Pascalek ma za male dziurki w uszach i sie termometr nie miesci

Bylismy wczoraj na kontroli w szpitalu i Pascalek przybral 50g, a wiec wazy 2700g

Wkleilam dzisiaj fotki na innym watku. Kto ma ochote, moze poogladac
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=4953
Stary 2010-10-30, 21:46   #2428
bordowa
Wtajemniczenie

Weronisia Jaki on malutki ... Jejku ... Ale słodziak z niego
A jak tam z karmieniem, karmisz go piersią, czy nie pozwolili?
Stary 2010-10-30, 21:50   #2429
Weronisia
Zakorzenienie

Cytat:
Weronisia Jaki on malutki ... Jejku ... Ale słodziak z niego
A jak tam z karmieniem, karmisz go piersią, czy nie pozwolili?
No jest maciupki

A karmie piersia. Postawilam na swoim
On bardzo lubi cycka, wiec mu nie zaluje i karmie na zadanie, co wypada przewaznie co 1,5-2 godziny. Karmie ok. 10-15 minut, po czym on zasypia.
Wczesniej jadl co 4 godziny, ale ze nie chce go dokarmiac, to kazali mi go przysztawiac czesciej.
Stary 2010-10-30, 22:34   #2430
forssiczka
Rozeznanie

kaska1980 tak, mój tez ma taka suchutka skórke, ja smaruję albo oliwką z hippa albo takim kremem z rosmanna babydream extrasensitive z pantenolem i jest dużo lepiej; to chyba norma u noworodków

Cytat:
Napisane przez IlonaN2 Pokaż wiadomość
dziewczyny ja mam do was pytanie do Tych co miały cięte krocze Bo mnie przez pierwsze 3 dni nc nie bilało a od wczoraj mnie boli tak dziwnie ciągnie i tak jakby mnie mięśnie bolały jest to niekomfortowe Czy wy też miałyście coś takiego Dziwię się bo 3 pierwsze doby coś czułam ale nie tal jak teraz Położna mnie zbadała wczoraj i mówi że tzn jest tak małe nacięcie że jeden szef widzi iże już prawie wygojone a mnie tak dziwnie boli
Ilona, ja miałam zdjete szwy w 4 dobie przy wypisie ze szpitala, jakieś 9 dni po porodzie mogłam bez bólu usiąść, ale ciągle i do teraz miewam takie uczucie,ze nie panuje nad odruchem parcia.tzn nie zdarzaja mi sie zadne niespodzianki, ale takie uczucie ciągniecia i -ja wiem?? -napięcia i twardości nadal jest. w dodatku cos sie przedwczoraj zrobiło, taka zgrubiała gulka na tych bliznach i znowu nie mogłam siedzieć ani chodzić, w sklepie w kolejce myślałam ze nie wystoję, musiałam sie popodpierać na ladzie. wieczorem przyłozyłam zimny okład żelowy, poza tym psikam octeniseptem i dziś juz mogłam siedziec
a pojęcia nie mam co z wewnetzrnymi -boje sie włozyc tam palucha a znowu leci mi tak żywa krew

martucha-jaki Patryk duzy w porównaiu do naszych najmłodszych wątkowych maluchów; super chłopaczek
Weronisia -śliczne masz dzieciaki dobrze ze Pascalek przyrasta

a ja dzis 1szy raz na dłzuej wyszłam zdomu-do dentysty; zostawiłam małego z ojcem i w wielkim stresie, bo nie odciągnełam mleka, tylko kupiłam mm, poszłam na wizytę; na szczęście szybko poszło, a mały spał przez cały ten czas
mam pytanie-czy same kupowałyście mm, czy z zalecienia pediatry??kupiłam bebiko1 i mam cykora,zeby podać flachę na noc, bo nadal mam za mało odciągniętego mleka.
a propos odciagania- to po kazdym karmieniu po troche mam odciagać? i mozna dolewac do tego co juz jerst odciagniete??jakos za wiele pokarmu nie mam, po karmieniu udalo mi sie ściagnac 2x 2o ml z obu mleczarenek -tak ma byc?

acha, mąż poleca kołysankę do usypiania :
to akurat wersja wolniejsza live: http://www.youtube.com/watch?v=avGAe9EVkjc

działa już na kolejne dziecko (nasze), bo tz wcześniej pomagał w wychowaniu 2 siostrzenic i to je skutecznie usypiało, tak ze polecamy

forssiczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości