Analizy kosmetyków do włosów (bez dyskusji i komentarzy) - Strona 45 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-10-29, 19:52   #1321
Lanessa
Zadomowienie

Dot.: Kosmetyki do włosów - analizy, opinie, ciekawostki dla kręconowłosych

Cytat:
Napisane przez Lanessa Pokaż wiadomość
Landlord, Balsam do wlosow normalnych (Mild Balsam)
Produkt norweski.
Zastanawiam czy nadaje sie na OMO albo mycie odzywkowe?

Aqua, Hexadecyltrimethykammoniu m chloride, Cetyl alcohole, Ricinus communis, Linalool, Isopropyl palmitate, Citric Acid, Parfum, Butylphenyl methylpropional, Hexyl cinnamal
Czy moglaby ktoras odpowiedziec czy moge to bez strachu stosowac w metodzie jednej z powyzszych? Bardzo chce zaczac dbac o moje loczki inna metoda, bo szampony (nawet najrozniejsze fryzjerskie) je wykanczaja i jestem w kropce, a balsam stoi na polce. I tak nie myje wloskow i czekam
Lanessa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-29, 20:25   #1322
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Lanessa Pokaż wiadomość
Czy moglaby ktoras odpowiedziec czy moge to bez strachu stosowac w metodzie jednej z powyzszych? Bardzo chce zaczac dbac o moje loczki inna metoda, bo szampony (nawet najrozniejsze fryzjerskie) je wykanczaja i jestem w kropce, a balsam stoi na polce. I tak nie myje wloskow i czekam
Produkt norweski.

Aqua, Hexadecyltrimethykammoniu m chloride, Cetyl alcohole, Ricinus communis, Linalool, Isopropyl palmitate, Citric Acid, Parfum, Butylphenyl methylpropional, Hexyl cinnamal

Jeśli ten pierwszy po wodzie składnik to Hexadecyltrimethylammonium chloride to jest to cetrimonium chloride a więc składnik, który ma być odpowiedzialny za mycie w odżywkach. Po nim mamy alkohol tłuszczowy czyli emolient i olej rycynowy, następnie substancje zapachową i kolejny emolient.
Odżywka skład ma prosty i zgodny z CG więc nadaje się do mycia lub OMO o ile nie ma w niej zbyt wiele oleju rycynowego. Jak najbardziej warto spróbować

Zgodna z CG.
syrenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-29, 20:39   #1323
Lanessa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez syrenka Pokaż wiadomość
Produkt norweski.

Jeśli ten pierwszy po wodzie składnik to Hexadecyltrimethylammonium chloride to jest to cetrimonium chloride a więc składnik, który ma być odpowiedzialny za mycie w odżywkach. Po nim mamy alkohol tłuszczowy czyli emolient i olej rycynowy, następnie substancje zapachową i kolejny emolient.
Odżywka skład ma prosty i zgodny z CG więc nadaje się do mycia lub OMO o ile nie ma w niej zbyt wiele oleju rycynowego. Jak najbardziej warto spróbować

Zgodna z CG.
O, jak sie ciesze
Dziekuje Bede probowac w myciu odzywka a potem OMO i zobacze jak wyjdzie
Lanessa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-29, 20:43   #1324
kathy579
Zakorzenienie

GG do kathy579

Właśnie przeglądałam najnowszy ,,Kurier Fryzjerski,, i mam teraz 2 ciekawostki nowinki:
1. nowa seria od Framony Hair Spa System Proffesional
2. Lecher ,,bio mask,,

...and I will wear him
In my heart's core, ay, in my heart of heart
As i do thee...

Rudy Blog...szybka pomoc fryzjerska
kathy579 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-29, 21:15   #1325
i_lonka
Raczkowanie

Proszę o analizę:

Ziaja, Szampon Czarna Rzepa:
Skład: aqua, sodium laureth sulfate, cocamidopropyl betaine, sodium c14-17 alkyl sec sulfonate, methyl gluceth-20, disodium laureth sulfosuccinate, aloe barbadensis leaf extr., panthenol, piroctone olamine, polyquaternium-10, raphanus sativus root extr., peg 120 methy glucose dioleate, sodium benzoate, 2-bromo-2-nitroporopane-1,3-diol, parfum, alpha-isomethyl ionone, benzyl salicylate, butylphenyl methylpropanediol, hexyl cinnamal, citronellol, citric acid.

Ziaja, Szampon Mięta:
Skład: Aqua (Water), Sodium Laureth Suflate, Cocamidopropyl Betaine, Sodium C14-17 Alkyl Sec Sulfonate, Methyl Gluceth-20, Disodium Laureth Sulfosuccinate, Aloe Barbadensis, Panthenol, Piroctone Olamine, Polyquaternium-10, Propylene Glycol, Mentha Piperita Extract, Urtica Dioica Extract, Cocamide DEA, Sodium Chloride, Sodium Benzoate, 2-Bromo-2-Nitropropane-1, 3-Diol, Parfum (Fragrance), Butylphenyl Methylpropional, Citric Acid

Wydaje mi się, że na pierwszy rzut oka szampony te różnią się między sobą tylko ekstraktami. Peg -10 będzie miał działanie podobne do silikonów?

7.07.10
- CG
14.07.10 - bez prostowania
13.09.10 - pokrzywa

i_lonka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-30, 15:32   #1326
thisgirl
Raczkowanie

Proszę o analizę:

L'Oreal Studio Curl Power, Wave Defining Spray
(spray definiujący fale i zapobiegający puszeniu)

Aqua/Water, glycerin, propylene glycol, sodium polystrene sulfonate, PPG-5-ceteth-20, hydroxycitronellal, phenoxyethanol, etyhylparaben, triethanolamine, limonene, linalool, alpha-isomethyl ionone, geraniol, methylparaben, bythylphenyl methylpropional, citronelol, parfum

Z góry dziękuję
thisgirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-30, 20:41   #1327
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Proszę o analizę:

Phyto Phytodefrisant Botanical Hair Relaxing Balm
(PHYTODEFRISANT Balsam dyscyplinujący z aktywnymi ekstraktami roślinnymi (99%), dla włosów falowanych i kręconych)

Ingredients
Althaea Officinalis (Marshmallow) Root Extract (Botanical Origin), Salvia Officinalis (Sage) Leaf Extract (Botanical Origin), Chamomilla Recutita (Matricaria) Extract (Botanical Origin), Cochlearia Armoracia (Horseradish) Root Extract (Raifort) (Botanical Origin), Ferula Assa Foetida Root Extract (Ferula) (Botanical Origin), Phenoxyethanol (Preservative), Parabens (Ethyl, Butyl) (Preservative), Methylchloroisothiazolino ne (Preservative), Methylisothiazolinone (Preservative)

Warto kupić?

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-10-30, 21:13   #1328
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
Proszę o analizę:

Phyto Phytodefrisant Botanical Hair Relaxing Balm
(PHYTODEFRISANT Balsam dyscyplinujący z aktywnymi ekstraktami roślinnymi (99%), dla włosów falowanych i kręconych)

Ingredients
Althaea Officinalis (Marshmallow) Root Extract (Botanical Origin), Salvia Officinalis (Sage) Leaf Extract (Botanical Origin), Chamomilla Recutita (Matricaria) Extract (Botanical Origin), Cochlearia Armoracia (Horseradish) Root Extract (Raifort) (Botanical Origin), Ferula Assa Foetida Root Extract (Ferula) (Botanical Origin), Phenoxyethanol (Preservative), Parabens (Ethyl, Butyl) (Preservative), Methylchloroisothiazolino ne (Preservative), Methylisothiazolinone (Preservative)

Warto kupić?
Ekstrakty z:
*prawoślazu lekarskiego,
*szałwii (działa dezynfekująco i kojąco; przeciwdziała wypadaniu włosów, zbytniemu przetłuszczaniu się skóry i włosów, zwęża ujścia gruczołów łojowych)
*rumianku
*chrzanu (chroni włókno włosa)
* zapaliczki cuchnącej (zastosowany tutaj z uwagi na charakterystyczny zapach; nie znalazłam jakichkolwiek informacji o jej działaniu na włosy)
konserwanty
W skrócie to mamy tutaj aktywne 4 ekstrakty i konserwanty.
Odzywka na pewno jest godna uwagi, zwłaszcza dla kogoś, kto lubi ekstrakty.
Nie ma podanej jej ceny, więc trudno stwierdzić jak wypada porównanie cena/jakość. Piszę o tym, dlatego, że mamy inne odżywki, które mają nawet więcej ekstraktów za niewygórowaną cenę - np. odżywka Farmony lub odżywki Freemana - np. ta.

W tej odżywce nie ma emolientów, w zasadzie to zakonserwowana mieszanka ekstraktów. Nie wiem, jak ona sama zachowa się na włosach
Na pewno można byłoby dodać ją do jakiejś emolientowej odżywki. Ale czy nie będzie taniej kupić sobie oddzielnie ekstrakty i to takie, jakie chcemy?

Syrenko dziękuję za analizę

Edytowane przez malgosia86
Czas edycji: 2010-10-30 o 21:14
malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-30, 21:45   #1329
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293
Konto usunięte

poprosze o analize: Harmonie Huidolie (olejek do ciala)
sklad: helianthus annus, simmondsia chinensis, calendula officinalis, prunus dulcis, argania spinosa oil, persea gratissima, D-alpha tocopherol, macadamia ternifolia, triticum vulgare, oenothera biennis, rosa mosqueta, daucus carota, fragrance natural, hippophae rhammoides, monarda didyma, cymbopogon flexuosus, cananga odorata, citrus nobilis, salvia officinalis, rosa damascena, origanum majorana, vanilia planifolia, gardenia tahitensis, benzyl benzoate*, citronellol*, famesol*, geraniol*, linalool*, d-limonene
* from aroma-oil

ciekawi mnie czy warto uzywac na wlosy, na skore dziala rewelacyjnie
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-30, 22:54   #1330
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Napisane przez malgosia86 Pokaż wiadomość
Nie ma podanej jej ceny, więc trudno stwierdzić jak wypada porównanie cena/jakość. Piszę o tym, dlatego, że mamy inne odżywki, które mają nawet więcej ekstraktów za niewygórowaną cenę - np. odżywka Farmony lub odżywki Freemana - np. ta.

W tej odżywce nie ma emolientów, w zasadzie to zakonserwowana mieszanka ekstraktów. Nie wiem, jak ona sama zachowa się na włosach
Na pewno można byłoby dodać ją do jakiejś emolientowej odżywki. Ale czy nie będzie taniej kupić sobie oddzielnie ekstrakty i to takie, jakie chcemy?
Małgosiu, dziękuję bardzo za analizę. Nie znam dokładnej ceny, ale przypuszczam, że około 50 zł. Drogo. Wiem teraz, że na pewno balsamu nie kupię. Koleżanka ma coś z tej firmy i zachwalała. Nie dla mnie

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-31, 08:54   #1331
dagamarka
Przyczajenie

Hej czytam wątek jest świetny tylko że już od ilości czytania w oczach mi się mieni więc mam pytanie :Czy mógłby mi ktoś pomóc czy w tym składzie nie ma CHLORU,SOLI I SYLIKONÓW

odzywka bez spłukiwania CHI
Skład: Rosewater, Dicetyldimonium Chloride, Cocodimonium Hydroxypropyl Silk Amino Acids, Acetamine MEA (and) Lactamide MEA
Hydrolyzed Wheat Protein, Hydroxypropyl Polysiloxane, Lauryl Pyrrolidone, Panthenol, Propylene Glycol, Diazolidinyl Urea, Methylparaben, Propylparaben, Methylchloroisothiazolino ne (and) Methylisothiazolinone, Nettle, Chamomile Extract, Algae, Aloe Vera, Lavender Extract, Rosemary Extract, Parfum, Yellow 5, Red 33, Zinc Oxide, Titanium Oxide, Titanium Dioxide, Mica, Boron Nitride Powder.
dagamarka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-10-31, 09:49   #1332
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Ekstrakty z:
*prawoślazu lekarskiego,
*szałwii (działa dezynfekująco i kojąco; przeciwdziała wypadaniu włosów, zbytniemu przetłuszczaniu się skóry i włosów, zwęża ujścia gruczołów łojowych)
*rumianku
*chrzanu (chroni włókno włosa)
* zapaliczki cuchnącej (zastosowany tutaj z uwagi na charakterystyczny zapach; nie znalazłam jakichkolwiek informacji o jej działaniu na włosy)
konserwanty
W skrócie to mamy tutaj aktywne 4 ekstrakty i konserwanty.

Syrenko dziękuję za analizę
Nie jestem pewna czy Jantar ma więcej ekstraktów; jeśli idzie o ilość różnych ekstraktów to owszem, ale czy procentowo ich udział będzie większy skoro tu producent deklaruje 99%?

Ale faktycznie może się bardziej opłacać zakupienie ekstraktów solo (na mazidłach, ZSK, Thanatos) i ukręcenie z tego jakiegoś serum wodno-glikolowego lub olejowego.

Proszę bardzo, Małgosiu
Zaraz się biorę za resztę
Stary 2010-10-31, 09:58   #1333
dagamarka
Przyczajenie

NIVEA HAIR CARE elastycznosc i blask
czytalam że ta odzywka jest dobra ale chodzi mi tylko czy są jakieś SYLIKONY,SOLE I CHLOR
skład: aqua, glycerin, cetearyl alcohol, bis-diglyceryl polyacyladipate-2, cetrimonium chloride, hydrolyzed rice protein, nelumbium speciosum, oryzanol, tocopheryl acetate, hydroxypropyl methylcellulose, lactose, cellulose, sodium citrate, propylene glycol, methylparaben, propylparaben, parfum, ci 77007.
dagamarka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-31, 10:44   #1334
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Freeman Papaya and Coconut Color Retention Conditioner - Odżywka do włosów farbowanych 400 ml

Water (Aqua), Cetyl Alcohol, Carica Papaya (Papaya) Fruit Extract, Cocos Nucifera (Coconut) Extract, Macrocystis Pyrifera Extract, Panthenol, Tocopheryl Acetate (Vitamin E), Retinyl Palmitate (Vitamin A), Cocamidopropyl Betaine, PEG-75, Lanolin, Polysorbate 60, Glycerin, Stearalkonium Chloride, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Stearyl Alcohol, Cetearyl Alcohol, DMDM Hydantoin, Methylparaben, Propylene Glycol, Diazolidinyl Urea, Propylparaben, Benzyl Benzoate, Limonene, Fragrance (Parfum).

400ml/19,90zł
Wygląda na lekką odżywkę z potencjałem wzmacniającym ze względu na ekstrakty, których z uwagi na miejsce w składzie może być sporo.

Papaya zawiera sacharydy, cukry, proteiny czy witaminy (A, B, C), ma działanie m.in. antybakteryjne. Zawiera również enzym, który łamie/rozkłada (break, degrade) proteiny. Znalazłam wątek na forum LHC gdzie dziewczyny mają obiekcje na temat tego składnika
http://forums.longhaircommunity.com/...p/t-49606.html

Potem mamy ekstrakt z kokosa, który jest emolientem, kondycjonuje włosy; ekstrakt z morszczynu, który jest źródłem witamin, mikroelementów, dodaje blasku włosom.
W dalszej kolejności dodano nawilżający i wzmacniający pantenol oraz witaminę E i A, które zadziałają antyoksydacyjnie. Składników po nich występujących raczej wiele nie będzie.
Dalszy ciąg skład to detergent betataina kokamidopropylowa, która ma właściwości myjące, antystatyczne, lekko natłuszczające i przeciwbakteryjne. Ma prawdopodobnie za zadanie ułatwić zmycie odżywki z włosów.
Dalsza część to mieszanina emolientów, humektantów i antystatyku.

Odżywka zawiera filtr UV.

Zgodna z CG.
Stary 2010-10-31, 17:03   #1335
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:

Freeman Papaya and Mango 3 minute Conditioner - Intensywnie nawilżająca 3 minutowa maseczka 150 ml

Water (Aqua), Stearyl Alcohol, Cetearyl Alcohol, Stearalkonium Chloride, Mangifera Indica Fruit Extract (Mango), Macrocystic Pyrifera Extract (Kelp), Carica Papaya (Papaya) Fruit Extract (Papaya), Cocos Nucifera (Coconut) Fruit Extract (Coconut), Elaeis Guineensis (Palm) Oil (Palm), Panthenol, Stearamidopropyl Dimethylamine, Cyclomethicone, Dimethicone, Amodimethicone, Trideceth 12, Behentrimonium Chloride, Cetrimonium Chloride, Propylene Glycol, DMDM Hydrantoin, Disodium EDTA, Propylparaben, Methylparaben, Benzyl Benzoate, Butylphenyl Methypropional, Hexylcinnamal, Limonene, Linalool, Fragrance (Parfum) (Parfum)

150ml/19,90zł

W Stanach te odżywki kosztują ok. 3$
Maska jest bardziej treściwa od odżywek, początek to dwa emolienty i antystatyk, które natłuszczą, pokryją filmem, wygładzą i ułatwią rozczesywanie.
Następnie dodano kilka ekstraktów: mango, papaya (o której pisałam TUTAJ), morszczyn i kokos. Mają one potencjał nawilżający, wzmacniającym nawilżający, antyoksydacyjny i nadający blasku.
Po nich występuje
* olej palmowy, zadziała jak emolient
* pantenol i glikol propylenowy - wzmocni i nawilży
* antystatyki - wygładzią, zniwelują elektryzowanie
* silikony - wygładzą, prowizorycznie uzupełnią ubytki, dodadzą blasku.

Niezgodna z CG.
Stary 2010-10-31, 17:10   #1336
perro_caliente
Raczkowanie

Cytat:
Gliceryna na pierwszym miejscu w składzie. Kolejno: dwa polimery filmotwórcze. Następnie ekstrakt z guarany - to z uwagi na niego ten żel jest "dla mężczyzn". Ekstrakt ten wykazuje bowiem silne działanie antyoksydacyjne i antybakteryjne Chroni także włosy przed negatywnym działaniem testosteronu i jest stosowany w kuracjach przeciwko łysieniu androgenowemu. (źródło)Kofeina - często łączona właśnie z guaraną, ma podobne do niej działanie.
Glikoproteiny - stymulują wzrost włosów.

Podsumowując, składniki te mają zapobiegać wypadaniu włosów u mężczyzn i stymulować wzrost włosów.

Składniki te mają wywoływać na skórze uczucie świeżości, mentol ma także działanie antybakteryjne i daje charakterystyczny zapach mięty pieprzowej. Dalej: humekanty, emolient.

Na końcu - konserwanty i zapachy.

Ciekawy żel, nie wiem, na ile może przeciwdziałać wypadaniu włosów i stymulować ich wzrostu (problemem jest to, czy substancje za to odpowiedzialne mogą rzeczywiście przeniknąć do włosa?). Substancji tych jest bowiem mniej w żelu niż polimerów filmotwórczych, które tworzą powłokę na włosie i dzięki temu wydobywają i utrwalają skręt.

Na pewno na ten żel powinny uważać osoby, których włosy nie lubią gliceryny.

Zawiera parabeny.
Zawiera glicerynę.

Jest zgodny lub niezgodny CG, w zależności od tego, jakie przyjmiemy stanowisko wobec polimerów filmotwórczych.

Dziękuję baardzo.
Hmm.. Może popróbuję, bo własnie podejrzewam u siebie łysienie androgenowe.. Chociaż nie liczę na cuda. Do czasu przestawienia się na otrodoksyjne CG będzie co próbować..

http://przecietnobiusciasta.blogspot.com

Motywacja, psychologia, rozwój osobisty, minimalizm Zapraszam! tu:

http://mysliwwielkimmiescie.pl/
perro_caliente jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-31, 17:18   #1337
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:

Freeman Papaya and Lime Conditioner

Water (Aqua), Cetearyl Alcohol, Carica Papaya (Papaya) Fruit Extract (Papaya), Citrus Aurantifolia Fruit Extract (Lime), Macrocystic Pyrifera Extract (Kelp), Cocos Nucifera (Coconut) Fruit Extract (Coconut), Panthenol, Cocamidopropyl Betaine, Cetearyl Alcohol, Polysorbate 60, Stearalkonium Chloride, Stearyl Alcohol, Glycerin, PEG 75 Lanolin, DMDM Hydrantoin, Propylene Glycol (Parfum), Propylparaben, Methylparaben, Citronellol, Limonene, Fragrance (Parfum) (Parfum)

400ml/19,90zł
Odżywka jest podobna do Freeman Papaya and Awapuhi Conditioner.
Początek standardowy w odżywkach Freemanowych: alkohol tłuszczowy emolient - natłuści, utworzy film, który zatrzyma wodę wewnątrz włosa.
Potem mamy ekstrakty z papai
(o której pisałam TUTAJ) limonki, morszczynu i kokosa. Mają one potencjał nawilżający, wzmacniającym nawilżający, antyoksydacyjny i nadający blasku.
Potem dodano wzmacniający i nawilżający pantenol i mieszaninę antystatyków, emolientów i humektantów, które nawilżą, wygładzą, zniwelują elektryzowanie.

Odżywka zgodna z CG.

Stary 2010-10-31, 19:10   #1338
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez insanecurls Pokaż wiadomość
proszę o analizę
BROCATO Odżywka ułatwiająca rozczesywanie włosów w sprayu

Składniki produktu:
aqua, dicetyldimonium chloride, aloe barbadensis gel, panthenol, glycerin, benzophenone-4, comfrey (symphytum officinale) extract, ginkgo biloba extract, macrocystis pyrifera, propylene glycol, hydrolyzed vegetable protein, PPG-12-PEG-65 lanolin oil, sodium PCA, sodium lactate, lactic acid, disodium EDTA, potassium sorbate, phenoxyethanol, diazolidinyl urea, parfum
Przyjemna składowo odżywka o działaniu wygładzająco - nawilżającym.

Zadeklarowane rozczesywanie ułatwi antystatyk, który znajduje się tuż po wodzie, wygładzi łuski włosów, zniweluje ładunek elektrostatyczny. Potem dodano 3 humektanty: aloes, wzmacniający pantenol i glicerynę: nawilżą przyciągając i wiążąc wodę.
Po nich mamy filtr UV.
Dalej 3 ekstrakty: żywokost lekarski (zawiera m.in alantoinę, garbniki, aminokwasy), ginko biloba (ma działanie antyoksydacyjne, hamuje wypadanie włosów), morszczyn (nabłyszcza).
I na koniec: nawilżajace humektanty, hydrolizowane proteiny mające działanie antystatyczne i kondycjonujące oraz emolient.

Zgodna z CG.
Stary 2010-10-31, 19:25   #1339
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez insanecurls Pokaż wiadomość

Brocato odżywka nawilżająca

aqua, cetyl alcohol, aloe barbadensis gel, kelp (macrocystis pyrifera) extract, matricaria (chamomilla recutita) extract, rosemary (rosmarinus officinalis) extract, hydrolyzed keratin, lecithin, stearyl alcohol, cetrimonium bromide, cetearyl alcohol, dicetyldimonium chloride, stearalkonium chloride, PEG-40 castor oil, dimethicone, magnesium sulfate, propylene glycol, benzophenone-4, citric acid, methylparaben, DMDM hydantoin, propylparaben parfum, D&C Red No. 33 (CI 17200), Ext. D&C Violet No. 2 (CI 60730), FD & C Blue No. 1 (CI 42090), FD & C Red No. 40 (CI 16035)
Odżywka nawilży dzięki obecności alkoholu tłuszczowego (emolient) oraz aloesu.
Po tym początkowym mixie mamy ekstrkaty z morszczynu (doda blasku), rumianku (rozjaśnia), rozmaryn (wzmacnia).
Hydrolizowana keratyna ma zdolności wzmacniająco - regenerujące.
Dalsza część składu to emolienty i antystatyki: wygładzą, ułatwią rozczesywanie, zniwelują ładuneke elektrostatyczny. Wspomoże je silikon, nada blasku. Filtr UV w jakimś stopniu uchroni przed niepożądanym działaniem promieni słonecznych.

Z ciekawostek, odżywka zawiera niewielką ilość magnesium sulfate, o którego niepożądanym działaniu można przeczytać TUTAJ. Jednak ze względu na zawartą ilość nie wykazywałabym przesadnego niepokoju

Niezgodna z CG.
Stary 2010-10-31, 19:34   #1340
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez cheveux_boucles Pokaż wiadomość
A ja dalszym ciągu na poszukiwaniu złotego środka we Francji..
Odkryłam kilka "fajnych" ( przekonamy się) kosmetyków do kręconych firmy
Kerastase , kosmetyki tej firmy można kupić tylko w salonach fryzjerskich, cena również jest dość wysoka, dlatego pytam zanim zainwesje. Proszę o analizę Maski do włosów firmy KERASTASE typ: Elasto Curl skład:

Aqua / Water, Cetearyl Alcohol, Potato Starch Modified, Amodimethicone, Behentrimonium Chloride, Glycerin, Cetyl Esters, Lauryl PEG/PPG-18/18 Methicone, Methylparaben, Limonene, Trideceth-12, Hexyl Cinnamal, Citric Acid, Linalool, Cetrimonium Chloride, C
z góry gorąco dziękuję!
Nic nadzwyczajnego.
Odżywka nawilży, wygładzi i prowizorycznie poprawi wygląd włosa.
Emolienty natłuszczą, utworzą film, który zatrzyma wodę.
Gliceryna jako humektant nawilży.
Antystatyk oraz silikon wygładzą, ułatwią rozczesywanie, prowizorycznie uzupełnią ubytki (do czasu zmycia maski), nadają blasku.

Nie ma w niej nic co uzasadniało by cenę, ot przeciętna odżywka.

Niezgodna z CG.
Stary 2010-10-31, 19:40   #1341
Lil Bon Bon
Raczkowanie

GG do Lil Bon Bon

Dostałam kolejny kosmetyk w spadku po siostrze TŻ-ta
Dla afrykańskich włosów. CZy warto zaryzykować ?
Organic Root Stimulator Carrot Oil
Water Aqua , Soybean Oil Glycine Soja , Coconut Oil Cocos Nucifera , Sorbitol , Isopropyl Palmitate , PEG-25 Hydrogenated Castor Oil , Cetearyl Alcohol , Sodium Cetearyl Sulfate , Cetyl Esters , Lanolin , Sunflower Oil Carthamus Tinctorius , Hydrogenated Vegetable Oil , Carrot Oil Daucus Carota Sativa , DL Methionine , Nettle Extract Urtica Dioica , Glyceryl Linoleate , Glyceryl Linoleate Vitamin F , Cholesterol , Dimethicone , Fragrance Parfum , Citronellol , Coumarin , Eugenol , Geraniol , Hexylcinnamicaldehyde , Hydroxycitronellal , D'Limonene , Linalool , DMDM Hydantoin , Methylchloroisothiazolino ne , Methylisothiazolinone , Carbomer , Methyl Paraben , Imidazolidinyl Urea , BHT , Triethanolamine , Propyl Paraben
Stary 2010-11-01, 17:59   #1342
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez LadyMadalena Pokaż wiadomość
Na przykładzie Rybiorkowych odżywek do mycia szukałam czegoś z silikonem, niestety z amodimethicone niczego do mycia nadającego się nie znalazłam. Za to z phenyltrimethicone. Proszę więc o analizę

Profis-Fryzopol, Scandic Plus, LaStrada Milk Mask

aqua, cetearyl alcohol, cetimonium chloride, propylene glycol, panthenol, phenyltrimethicone, hydrolyzed milk protein, honey extract(mel), methylisothiazoline, methylchlorisothiazolinon e,lactose,benzyl benzoate

Źródłem jest wątek o maskach Scandic więc nie moge poświadczyć autentyczności składu
Oczywiście cena w KWC jest trochę nieprawdziwa, na allegro można dostać 1L tej odzywki za ok 26 zł z przesyłką.
Ogólnie wygląda ok.
Mamy i emolienty i antystatyki jak również humektanty (wzmacniający pantenol oraz miód i glikol propylenowy), proteiny mleczne i kondycjonery.
Odżywka nawilży, wygładzi, ułatwi rozczesywanie, zniweluje elektryzowanie, poprawi wygląd włosów.
Oficjalnie silikony i substancje nierozpuszczalne w wodzie dyskwalifikują odżywkę do mycia
Ale rzecz jasna próbować można

Niezgodne z CG.
Stary 2010-11-01, 18:31   #1343
Paulinka675
Zakorzenienie

Ce Ce Med, Silk&Vitamin styling fluid - fluid do modelowania z jedwabiem i kompleksem witamin

witamin:aqua,ethylalcohol ,vitamin complex,hydroxyethyl cellulose,cyclomethicone and dimethicone,cetrimonium chloride,polyquaternium-16,hydrolyzed silk,benzophenone-4,poluquternium-10,propylene glycol and 5-bromo-5 nitro-1,3-dioxane,citric acid,parfum.

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

nic mnie bardziej nie drażni jak brak składów w KWC oraz na blogach kosmetycznych
Paulinka675 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-01, 20:31   #1344
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Nie jestem pewna czy Jantar ma więcej ekstraktów; jeśli idzie o ilość różnych ekstraktów to owszem, ale czy procentowo ich udział będzie większy skoro tu producent deklaruje 99%?
Pisząc, że zawiera więcej ekstraktów, miałam na myśli właśnie ilość różnych ekstraktów - to nie budzi wątpliwości. Analizowana przeze mnie odżywka ma ich 4, a odżywka Farmony na pewno więcej niż 4

Co do udziału procentowego, to jak najbardziej zgadzam się z Tobą.
Z tym, że chyba nie mamy zbyt dużego doświadczenia w nakładaniu na włosy samych praktycznie ekstraktów. Wydaje mi się, że nawet kupowanych jako półprodukty ekstraktów nikt nie nakłada bezpośrednio na skalp czy włosy, ale miesza z odzywkami czy olejami?
Co nie oznacza, że nie można być pierwszą którą zacznie ale z uwagi na powyższe, napisałam, że trudno jest przewidzieć, jak sie zachowają włosy po takiej odżywce

Stary 2010-11-01, 20:37   #1345
LadyMadalena
Wtajemniczenie

Cytat:
Ogólnie wygląda ok.
Mamy i emolienty i antystatyki jak również humektanty (wzmacniający pantenol oraz miód i glikol propylenowy), proteiny mleczne i kondycjonery.
Odżywka nawilży, wygładzi, ułatwi rozczesywanie, zniweluje elektryzowanie, poprawi wygląd włosów.
Oficjalnie silikony i substancje nierozpuszczalne w wodzie dyskwalifikują odżywkę do mycia
Ale rzecz jasna próbować można

Niezgodne z CG.
Dziękuję Są i opakowania 300ml, może takie będzie lepsze do testów

Moja fragrantica
LadyMadalena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-01, 21:27   #1346
malgosia86
Zadomowienie

Syrenko dziękuję za kolejne analizy

Stary 2010-11-01, 22:28   #1347
viki2131
Przyczajenie

Witam,
mogłabym prosić o analizę składu tej oto maski do włosów

nuNAAT NAAT CREAM SNAKE OIL EFFECT

Skład:
Aqua, cetearyl alcohol, zea mays (corn), starch, cetrimonium chloride, paraffinum liquidum (mineral oil), alcohol, parfum (fragrance [limonene]), caramel, helianthus annus (sunflower) seed oil / zea mays (corn) oil / sesamum (sesame) indicum oil / macadamia integrifólia seed oil / olea europaea (olive) fruit oil, citric acid, methylchloroisothiazolino ne, methylisothiaazolinone.

Co myślicie o tej masce?

Dzięki z góry

---------- Dopisano o 23:28 ---------- Poprzedni post napisano o 23:24 ----------

Edytowane przez viki2131
Czas edycji: 2010-11-01 o 22:29
viki2131 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-02, 15:25   #1348
3mkm3
Przyczajenie

Psikacz Rossmann Lilliputz

Kupiłam dziś takie cudo:

Rossmann, Lilliputz, Leichtkamm - Spray fur Prinzessinnen

Spray do włosów mokrych i suchych. Z pielęgnacyjną proteiną jedwabną i substancjami czynnymi z miodu.

Skład: Aqua, Alcohol, Hydroxypropyltrimonium Honey, Hydrolyzed Silk, Hydroxypropyl Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Polyaminopropyl Biguanide, Denatonium Benzoate, Parfum

Jest na KWC, ale na listach przeanalizowanych kosmetyków go nie znalazłam. Był ten truskawkowy, ale on ma inny skład.

O ile faktycznie go nie ma, to ślicznie proszę o analizę
3mkm3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-02, 18:18   #1349
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Maqua Pokaż wiadomość
dziękuję, tak zrobiłam i mam, mam nadzieję, że dobry

Freeman High Tide Volume Shampoo

Water (Aqua), Sodium Lauryl Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Laureth Sulfate, Carica Papaya Fruit Extract (Papaya), Zingiber Zerumbet Extract (Awapuhi), Macrocystis Pyrifera Extract (Kelp), Aleurites Moluccana Extract (Kukui Nut), Loricera Caprifolium Extract (Honeysuckle), PPG-12-PEG-50 Lanolin, Gylcol Stearate, Ammonium Chloride, Cocotrimonium Chloride, Citric Acid, Propylene Glycol, DMDM Hydantoin, Tetrasodium EDTA, Fragrance (Parfum), Blue 1 (CI 42090), Red 33 (CI 17200)

widzę SLS i SLES na początku :/ ale potem robi się bardziej interesująco, dużo natury...
Szampon zawiera standardowe składniki myjące, no, może nie tak standardowe, bo początek to SLS a dopiero potem mamy SLES; SLS jest mocniejszym detergentem od popularnego teraz SLESu.

Po surfaktantach mamy kilka ekstraktów w tym z papai, imbiru, morszczynu czy tungowca. Imbir i morszczyn teoretycznie mogą dodać blasku o ile jest ich sporo w szamponie. Ogólny problem z ekstraktami w szamponie jest taki, że szampon na włosach trzymamy zbyt krótko, żeby ekstrakty mogły efektywnie zadziałać.
Po ekstraktach dodano trochę emolientów, antystatyk i odrobinę humektanta. Mogą one lekko nawilżyć i wygładzić włosy.

Szampon jest zgodny z CG z uwagi na SLS stosowałabym go od czasu do czasu jako szampon oczyszczający
Stary 2010-11-02, 18:23   #1350
Maqua
Zakorzenienie

dziękuję syrenko! jesteś niezastąpiona
Maqua jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości