Gdybym wróciła do PL brakowałoby mi...... - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-10-31, 21:51   #91
Papucia
Zadomowienie

Dot.: Gdybym wróciła do PL brakowałoby mi......

No ja akurat mieszkam w NY ale ogólnie Polacy odbierani są jako smutny,wiecznie narzekajacy naród a tu,nawet gdy m sie smutny dzien taki optymizm zaraza i poprawia humor Dzis hallowen,dzieciaczki biegaja po domach i sklepach)

Wymianka: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=670564
Papucia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-31, 23:18   #92
Linusiaczek
Wtajemniczenie

Ja mieszkam w Stanach, ale w żadnym wielkim mieście. Gdybym wróciła na stałe brakowałoby mi:
a) tolerancji w sensie że mogę wyglądać jak chcę, ubierać się jak chcę i nawet wyjść do sklepu w wyciągniętej podkoszulce i nikt nie patrzyłby na mnie spod byka i nie obgadywał w stylu: o mamo, tej to się nawet ubrać nie chce, niedługo ją mąż zostawi (mimo że przecież na co dzień o siebie dbam, w Polsce się czułam na językach jak poszłam śmieci wynieść "po domowemu")
b) obsługi klienta. Klient ma większe prawa, traktuje się go lepiej, firmy dbają o klientów
c) standardu życia zdecydowanie, przy porównaniu na ile mnie było stać w Polsce, a na ile tu, przy czym teoretycznie tu zarabiam śmiesznie mało na razie (a dla mi się dobrze żyje i niczego mi nie brakuje )
d) wyboru dóbr (Stany to wielki kraj, jak nie można czegoś dostać w sklepie to Ci wyślą)
e) programów lojalnościowach i promocji w stylu: kup 1 rzecz, 2 dostaniesz gratis albo w tym dniu wszystko 50% taniej
f) pogody (niby jesień a u mnie ciągle ponad 20 stopni)
g) łatwości znalezienia pracy
h) tylu opcji, gdzie można mieszkać, można tu znaleźć każdy klimat i wielkość miasta, w którym się chce żyć, poczucie niemal nieograniczonych możliwości wyboru
i) świadomości ekologicznej (i np nietestowanych na zwierzętach produktów), w USA wszystko można takie dostać i zamówić jak komuś zależy
j) nowinek np technicznych. Co się pojawi nowego, od razu jest tu do kupienia, kiedyś najpierw czytałam w Pl co jest nowego, a potem musiało to do Polski "dojść"
Linusiaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-31, 23:58   #93
ksiezniczkanajgorsza
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Linusiaczek Pokaż wiadomość
c) standardu życia zdecydowanie, przy porównaniu na ile mnie było stać w Polsce, a na ile tu, przy czym teoretycznie tu zarabiam śmiesznie mało na razie (a dla mi się dobrze żyje i niczego mi nie brakuje )
d) wyboru dóbr (Stany to wielki kraj, jak nie można czegoś dostać w sklepie to Ci wyślą)
e) programów lojalnościowach i promocji w stylu: kup 1 rzecz, 2 dostaniesz gratis albo w tym dniu wszystko 50% taniej
i) świadomości ekologicznej (i np nietestowanych na zwierzętach produktów), w USA wszystko można takie dostać i zamówić jak komuś zależy
Nie chcę offtopować, ale mimo wszystko nie odważyłabym się na stwierdzenie, że świadomość ekologiczna w Stanach jest tak duża. Uważam nawet, że takie twierdzenie to jawna kpina- największy konsumpcjonizm na świecie (dzięki wspaniałym programom lojalnościowym i agresywnej reklamie), emisja CO2, wielkie koncerny, które przenoszą się z produkcją do Chin żeby tam do woli zanieczyszczać środowisko, gdyż nie ma przepisów ograniczających pewne nieekologiczne działania. Ilość samochodów na mieszkańca, ilość paliwa (dewastacja środowiska naturalnego w Nigerii przez Shell, działania TEXACO), produkcja i spożycie mięsa, a więc i zużycie wody... To jest powód, dla którego nigdy nie chciałam mieszkać w USA- brak świadomości ekologicznej. I nie tylko ekologicznej- niskie koszty życia w Ameryce wynikają z cierpień i wyzysku ludności 3 świata (i nie tylko- polecam poczytać co wyprawia WalMart we własnym gnieździe). Doprawdy jaranie się szamponem cruelty-free w obliczu tego co kryje się za niskimi cenami to jakaś totalna hipokryzja.

Edytowane przez ksiezniczkanajgorsza
Czas edycji: 2010-11-01 o 00:21
ksiezniczkanajgorsza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-01, 00:18   #94
Linusiaczek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ksiezniczkanajgorsza Pokaż wiadomość
Nie chcę offtopować, ale mimo wszystko nie odważyłabym się na stwierdzenie, że świadomość ekologiczna w Stanach jest tak duża. Uważam nawet, że takie twierdzenie to jawna kpina- największy konsumpcjonizm na świecie, emisja CO2, wielkie koncerny, które przenoszą się z produkcją do Chin żeby tam do woli zanieczyszczać środowisko, gdyż nie ma przepisów ograniczających pewne nieekologiczne działania. Ilość samochodów na mieszkańca, ilość paliwa, produkcja i spożycie mięsa, a więc i zużycie wody... To jest powód, dla którego nigdy nie chciałam mieszkać w USA- brak świadomości ekologicznej. I nie tylko ekologicznej- niskie koszty życia w Ameryce wynikają z cierpień i wyzysku ludności 3 świata (i nie tylko- polecam poczytać co wyprawia WalMart, Shell).

Jak już offtopujemy, to ja się wcale nie zamierzam kłócić, że w Stanach to w ogóle konsumpcjonizmu nie ma i przodują w dziedzinie oszędności Tylko widzisz, Stany są takie jednak pomieszane, bo koncerny koncernami, konsumpcjonizm konsumpcjonizmem, ale z wielu rzeczy ludzie zdają sobie sprawę i wielu stara się w pewnych rzeczach nie brać udziału. W wielu stanach nie do pomyślenia byłoby też nierecyclingowanie i niesortowanie śmieci. Widziałam natomiast jak takie pojemniki na różne materiały często kończą w Polsce. Wiele ludzi jest zainteresowanych tym, co się dzieje. A to, że masz koncerny takie jak Walmart - no pewnie, że masz, tylko co przeciętny myślący Amerykanin o takim czymś jak Walmart myśli to jest inna sprawa. I wiele osób myśli też o kupowaniu produktów fair trade. Jak powiedziałam o tym znajomym z Polski to mi tylko odrzekli, że "nigdy nad tym nie myśleli i nie mają pojęcia co to jest". Tylko że jak takie koncerny zaczynają wchodzić do Polski z tanimi produktami (Walmarta i Targetu akurat nie ma, ale inne już są, prawda?) to jakoś nie widzę, żeby ludzie tak strasznie przeciwko temu protestowali. I bojkotowali towary wielkich koncernów. I wspierali droższe, ale tańsze sklepy i rodyime produkty. Wystarczy poczytać recenzje na KWC. A jak się to próbuje porównać też do świadomość takiej sprawy jak testowanie kosmetyków na zwierzętach - to do Polski nie ma porównania. Więc mówienie, że się nie chciałoby żyć w USA, ale nie oprotestowywać tego samego na własnym podwórku to jednak trochę hipokryzja jest (bez urazy oczywiście, nie zależy mi na urażeniu Ciebie).
P.s. A tak poza tym ja uwielbiam wprost te wiadomości na temat rzekomego życia w Stanach, którymi mnie niekiedy próbują zasypać znajomi z Europy, a którzy nigdy tu nie mieszkali dłużej niż miesiąc, bardzo często czerpane z filmów znanego z manipulacji M. Moora

Edytowane przez Linusiaczek
Czas edycji: 2010-11-01 o 00:27
Stary 2010-11-01, 00:25   #95
ksiezniczkanajgorsza
Raczkowanie

Cytat:
Jak już offtopujemy, to ja się wcale nie zamierzam kłócić, że w Stanach to w ogóle konsumpcjonizmu nie ma i przodują w dziedzinie oszędności Tylko widzisz, Stany są takie jednak pomieszane, bo koncerny koncernami, konsumpcjonizm konsumpcjonizmem, ale z wielu rzeczy ludzie zdają sobie sprawę i wielu stara się w pewnych rzeczach nie brać udziału. W wielu stanach nie do pomyślenia byłoby też nierecyclingowanie i niesortowanie śmieci. Widziałam natomiast jak takie pojemniki na różne materiały często kończą w Polsce. Wiele ludzi jest zainteresowanych tym, co się dzieje. A to, że masz koncerny takie jak Walmart - no pewnie, że masz, tylko co przeciętny myślący Amerykanin o takim czymś jak Walmart myśli to jest inna sprawa. I wiele osób myśli też o kupowaniu produktów fair trade. Jak powiedziałam o tym znajomym z Polski to mi tylko odrzekli, że "nigdy nad tym nie myśleli i nie mają pojęcia co to jest". Tylko że jak takie koncerny zaczynają wchodzić do Polski z tanimi produktami (Walmarta i Targetu akurat nie ma, ale inne już są, prawda?) to jakoś nie widzę, żeby ludzie tak strasznie przeciwko temu protestowali. I bojkotowali towary wielkich koncernów. I wspierali droższe, ale tańsze sklepy i rodyime produkty. Wystarczy poczytać recenzje na KWC. A jak się to próbuje porównać też do świadomość takiej sprawy jak testowanie kosmetyków na zwierzętach - to do Polski nie ma porównania. Więc mówienie, że się nie chciałoby żyć w USA, ale nie oprotestowywać tego samego na własnym podwórku to jednak trochę hipokryzja jest (bez urazy oczywiście, nie zależy mi na urażeniu Ciebie).

Ja to krytykuję zawsze i wszędzie. Tylko nie widzę powodów do pisania o Polsce tu w tym miejscu. Do tablicy wywołałaś Stany no i niestety na mapie świata Ameryka wypada blado. Bardzo blado. Oczywiście w kwestiach ekologii.
Możesz pisać o tym, że wystarczy spojrzeć na KWC, ale do rzeczywistości ma to się nijak. Oceniasz kraj przez pryzmat Twoich doświadczeń. Gdybym ja miała opisywać swiadomość ekologiczną w Polsce na podstawie własnych doświadczeń musiałabym przyznać, że jest ona rewelacyjna (moje środowisko to środowisko głownie ekologów, wegan i wegetarian). Jednak wiem, że moje jednostkowe doświadczenia nijak się nie mają do zachowań populacji, czy tego co robi rząd. I tak samo jest gdy Ty opisujesz Stany. Trzeba popatrzeć na statystyki.

Edytowane przez ksiezniczkanajgorsza
Czas edycji: 2010-11-01 o 00:30
Stary 2010-11-01, 00:33   #96
Linusiaczek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ksiezniczkanajgorsza Pokaż wiadomość
Ja to krytykuję zawsze i wszędzie. Tylko nie widzę powodów do pisania o Polsce tu w tym miejscu. Do tablicy wywołałaś Stany no i niestety na mapie świata Ameryka wypada blado. Bardzo blado. Oczywiście w kwestiach ekologii.
Droga ksiezniczko, nie ma się co spierać, porównałam sytuację w Stanach do Polski, bo temat jest czego by Ci brakowało po powrocie DO POLSKI - czyli do którego innego kraju miałabym to porównać? W moim odczuciu Stany wypadają lepiej niż to, do czego byłam przyzwyczajona... więc jeśli, w moim odczuciu ja widzę tu różnicę na plus... to cóż wniosek może być tylko jeden Na pewno tych rzeczy, które zaobserwowałam po powrocie by mi brakowało i dalej twierdzę, że mi się tu z ludźmi o ekologii łatwiej rozmawia. Zaatakowałaś mnie, że to są tylko moje odczucia, kiedy ten wątek jest całkowicie subiektywny i chodzi o to czego, w moim subiektywnym odczuciu, by mi brakowało. No wybacz, ale do tego to ja statystyk nie sprawdzałam. A tego komentarza z "jaraniem się" szamponem cruelty-free to już kompletnie nie rozumiem i uważam za zbędny.

Edytowane przez Linusiaczek
Czas edycji: 2010-11-01 o 00:45
Stary 2010-11-01, 01:03   #97
ksiezniczkanajgorsza
Raczkowanie

Cytat:
Droga ksiezniczko, nie ma się co spierać, porównałam sytuację w Stanach do Polski, bo temat jest czego by Ci brakowało po powrocie DO POLSKI - czyli do którego innego kraju miałabym to porównać? W moim odczuciu Stany wypadają lepiej niż to, do czego byłam przyzwyczajona... więc jeśli, w moim odczuciu ja widzę tu różnicę na plus... to cóż wniosek może być tylko jeden Na pewno tych rzeczy, które zaobserwowałam po powrocie by mi brakowało i dalej twierdzę, że mi się tu z ludźmi o ekologii łatwiej rozmawia. Zaatakowałaś mnie, że to są tylko moje odczucia, kiedy ten wątek jest całkowicie subiektywny i chodzi o to czego, w moim subiektywnym odczuciu, by mi brakowało. No wybacz, ale do tego to ja statystyk nie sprawdzałam. A tego komentarza z "jaraniem się" szamponem cruelty-free to już kompletnie nie rozumiem i uważam za zbędny.
no bardzo mnie cieszy, że zdajesz sobie sprawę, że to są subiektywne odczucia...

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-11-02, 15:21   #98
maimeri
Raczkowanie

A ja mam depresję pourlopową, wróciłam z Polski po tygodniu i napisze trochę inaczej. Owszem, brakowałoby mi pewnych rzeczy, gdybym wróciła na stałe, głównie pieniędzy, poczucia, że praca jest i (odpukać) będzie, że oszczędności na koncie rosną i nie muszę się aż tak bać o przyszłość. Brakowałoby mi trochę tego sztucznego optymizmu, "how are you?", "i'm great!". Ale poza tym - niewiele. Byłam w domu, we Wrocławiu, i tam rozczulają mnie nawet babcie narzekające w autobusach, kasjerki, które domagają się końcówki, czekanie na bus ponad 20 minut... Brak tłoku, przestrzeń, stary park grabiszyński z wielkimi drzewami i "Górką Żołnierską", bliskość z końca miasta do centrum, nawet zapach ogródków po deszczu, gdy idę małą uliczką do domu... Zwykły kurczak z kerfura smakuje niebo lepiej niż "organiczne" tutaj.
I w ogóle - gdybym miała tak płatną pracę jak tu - we Wrocławiu, od razu bym wróciła i nie oglądała się za siebie 8(

Edytowane przez maimeri
Czas edycji: 2010-11-02 o 15:23
maimeri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-02, 18:50   #99
jelonek1985
Zakorzenienie

GG do jelonek1985

Cytat:
Napisane przez maimeri Pokaż wiadomość
I w ogóle - gdybym miała tak płatną pracę jak tu - we Wrocławiu, od razu bym wróciła i nie oglądała się za siebie 8(
Ja też bym z miłą chęcią wróciła, gdybym dostała tak płatną pracę jak mam w NL

"Idź własną drogą

Bo w tym cały sens istnienia
Żeby umieć żyć
Bez znieczulenia
Bez niepotrzebnych niespełnienia
Myśli złych
"

22.10 - 4.11
jelonek1985 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-10, 21:08   #100
Ieka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jelonek1985 Pokaż wiadomość
Ja też bym z miłą chęcią wróciła, gdybym dostała tak płatną pracę jak mam w NL
mnie nie ciągnie wcale do PL i bym nie wróciła a raczej ciągnie mnie dalej w świat
Ieka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-08, 14:03   #101
Perfekcj0nistka
Zakorzenienie

Gdybym wróciła do PL brakowałoby mi:
- Dobrych dróg.
- Dobrych zarobków.
- Tolerancji (PL jest pod tym względem zacofana )
- Cen Pomimo że ceny w DE i PL podobne, to zdecydowanie lepiej się kupuje w euro
- Czystości (?)
- Czystych i porządnych autobusów/tramwai/pociągów.
- Nawiązując do wcześniejszego, komunikacji (zwłaszcza na małych wsiach w PL autobusy jeżdżą co kilka godz, a tu najbidniej co godzinę).
- Otwartości ludzi.
- Bardziej zadbanych bloków/budynków.
- Tego, że nie widać tak biedy... Będąc już w DE 3 lata, nie widziałam DREWNIANEGO rozwalającego się domu :O

Jak sobie coś przypomnę, to dopiszę

Edytowane przez Perfekcj0nistka
Czas edycji: 2011-05-08 o 14:05
Perfekcj0nistka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-05-08, 16:11   #102
ksiezniczkanajgorsza
Raczkowanie

brakowałoby mi:
-zarobków i poczucia niezależności jakie one dają
-dużego wyboru wśród produktów BIO
-TGV
-autostrad
Stary 2011-05-08, 17:30   #103
CremaCatalana
Rozeznanie

1. Jedzenia.
2. Jedzenia.
3. Jedzenia.

CremaCatalana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-08, 19:02   #104
Romanaccia
Zakorzenienie

- optymizmu ludzi
- pozytywnego nastawienia do zycia
- wesolego usposobienia ludzi
- pogody
- jedzienia !!
- jezyka ....
- pieknych zapierajacych dech w piersiach krajobrazow
- ludzi....
Stary 2011-05-08, 19:16   #105
enjoy89
Zakorzenienie

1. Ludzi
2. Zarobków
3. Optymizmu, którym zarażają wszystkich dookoła
4. Tolerancji
5. Poczucia niezależności
6. Tego, że wszyscy są dla ciebie pomocni
...
Jednym zdaniem, aż się nie chce wracać
Stary 2011-05-08, 20:12   #106
Ieka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Perfekcj0nistka Pokaż wiadomość
Gdybym wróciła do PL brakowałoby mi:
- Dobrych dróg.
- Dobrych zarobków.
- Tolerancji (PL jest pod tym względem zacofana )
- Cen Pomimo że ceny w DE i PL podobne, to zdecydowanie lepiej się kupuje w euro
- Czystości (?)
- Czystych i porządnych autobusów/tramwai/pociągów.
- Nawiązując do wcześniejszego, komunikacji (zwłaszcza na małych wsiach w PL autobusy jeżdżą co kilka godz, a tu najbidniej co godzinę).
- Otwartości ludzi.
- Bardziej zadbanych bloków/budynków.
- Tego, że nie widać tak biedy... Będąc już w DE 3 lata, nie widziałam DREWNIANEGO rozwalającego się domu :O

Jak sobie coś przypomnę, to dopiszę
podpisuję siępod tym a co do zakupów to ja też wolę płacić w euro,jakoś lepiej się opłaca
Ieka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-08, 21:31   #107
bebulkaa
Rozeznanie

GG do bebulkaa

a mi najbardziej brakowaloby car-bootow..
oboje z TŻ jestesmy od nich uzaleznieni..

Zaręczeni od: 14.02.2010
Ślub: 18.08.2012

Jeśli będzie ci dane żyć sto lat,
to ja chciałabym żyć sto lat minus jeden dzień,
abym nie musiała żyć ani jednego dnia bez ciebie.

bebulkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-10, 19:35   #108
a298662d510bb0f537bc3b0c2466fe273199e5e8_64a898f2369c4
Konto usunięte

1. Przyjaciół
2. Lodów
3. Możliwości kupienia kawy nawet na największym zadupiu o 3 rano w niedzielę (jestem od kawy uzależniona)
4. Palm!! Kocham palmy, mam absolutnego fioła na ich punkcie.
a298662d510bb0f537bc3b0c2466fe273199e5e8_64a898f2369c4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości