|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2581 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :
Cytat:
Michas caly czas marudny jest, juz kilka dni.. A od ponad tygodnia przechodzimy na Nutramigen. Ciagle chce siedziec na rekach, inaczej jeszcze gorzej placze. A jak juz siedzi i tak marudzi... Albo polezy chwile, nagle zaczyna piszczec jak by go ze skory obdzierali, pokrzyczy, popiszczy, poplacze i uspokaja sie/zasypia. ---------- Dopisano o 05:38 ---------- Poprzedni post napisano o 05:30 ---------- Cytat:
Inni mowili, ze wlasnie nie ma co panikowac tylko trzeba pilnowac dziecka. Klasc na brzuszku, masowac plecki zeby sie tam przesunelo wszystko i wtedy odciagac katarek. itp itd... Sporo tego bylo. No i zeby nie panikowac ze szpitalem, bo dzieci naprawde moga byc silne i nie ma co podawac antybiotykow, a w szpitalu jeszcze cos gorszego moze zlapac.. Mielismy ciagle skierowania do szpitala od jednego z lekarzy, a nasza kochana doktor postanowila walczyc z tym. Kazala nam podrzec skierowania, dawac wapno, wit. C, odciagac katar i nie panikowac. Zadzialalo, wszystko jest ok ![]() Ale kazdy ma inne podejscie i calkowicie to rozumiem. Nie narzucam swojego zdania, ale uwazam ze trzeba do wszystkiego podchodzic na spokojnie, wrecz na luzie (w ciazy takie podejscie u mnie dzialalo). W razie obaw mozna dzwonic po lekarza.
|
|
#2582 | ||
|
Rozeznanie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :
Cytat:
![]() Zuziczka - fajne chłopaki aaneczka - nio to bidulko Ci sie porobiło. Oby chłopcy szybko doszli do siebie i byli zdrowi ![]() Cytat:
CO do katarka, u nas było tak samo- najpierw sól morska a potem szla w obroty FRIDA a najbardziej pomogło obniżenie temperatury w domku- teraz juz nie mamy 25,24C tylko jakies 21 i to jest najlepsze rozwiazanie by dzidzia nie miala katarku ![]() Moja Fląderka dziś w nocy budziła mi się często i jęczała.. Teraz też obudziła się po 2h od karmienia i sobie jeczala.. zmienilam jej pieluche i powiedzialam ze jesc nie dostanie teraz kima sobie w moim łozkuNie wiem jak wasze dzieci, ale moja w nocy śpi w wózku, w ogole w ciagu dnia tez woli. Z jednej strony sie ciesze bo wszedzie jest przy mnie, ale z drugiej boje się, że w przyszłosci nie bedzie chciala spac w lozeczku...
|
|
|
#2583 |
|
Wtajemniczenie
|
Na co szczepicie maluchy? bo ja jestem zupelnie zielona jezeli chodzi o te szczepienia. Wiem ze dobra jest szczepionka 6in1. A co z rotawirusami, pneumokokami itp szczepicie tez?
U mnie tez jeszcze okresu brak a juz prawie 2 miesiace minely od porodu
|
|
|
|
#2584 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#2585 |
|
Zakorzenienie
|
Mpik mam podobny problem, z ta roznica, ze Michas uwielbia spac u nas w lozku, a zwlaszcza na mnie. Najszybciej zasypia jak go klade na sobie "brzuch do brzucha", on sobie spi na brzuszku, glowe trzyma mniej wiecej w poblizu mojego serca. Nie wiem co bedzie dalej..
waniliaania2009 - w punkcie szczepien mi powiedzieli, ze lepsza jest 5w1, bo lepiej jak cos tam jest oddzielone (chyba zoltaczka? Nie jestem teraz pewna). I w przyszlym tygodniu bedziemy szczepic na pneumokoki i rotawirusy. ---------- Dopisano o 09:10 ---------- Poprzedni post napisano o 09:08 ---------- Ostatnio sie chyba przeciazylam, bo przy kazdym wysilku lub chodzeniu zaczynalam plamic. Po kilku dniach odpoczynku wszystko ustapilo. A jeszcze lekarzowi cos sie nie spodobalo w wynikach i dzisiaj musze isc na nastepne (inaczej tabletek nie dostane...), nie mam z kim zostawic Michala i czeka mnie znoszenie i wnoszenie wozka na 3 pietro.
|
#2586 |
|
Wtajemniczenie
|
a pneumok i rota mozna szczepic w ten sam dzien co skojarzona szczepionke, czy pozniej? Bo ja wczoraj zaszczepilam Dawidka 6w1 ale jakos mi babka namieszla i nie zaszczepilam na ota i pneumo..... ponoc jeszcze sa jakies monokoki czy cos takiego. Szczepicie na to?
|
|
|
|
#2587 |
|
Zakorzenienie
|
My szczepimy tylko na pneumokoki i rotawirusy, w punkcie szczepien mowili, ze miedzy normalna szczepionka, a pneumokokami musi byc odstep czasu (w naszym wypadku to 2 tyg) a na rotawirusy mozna zaszczepic kiedy sie chce.
|
|
#2588 |
|
Wtajemniczenie
|
My dziś kończymy 2 miesiące
Ja zaszczepiłam małego 5w1 i rota następnym razem pneumo i 5w1 potem zobaczymy Na meningokoki dopiero przed pójściem do przedszkola. Chyba bym zbańczyła fundujac wszystkie szczepionki od razu
|
#2589 |
|
Wtajemniczenie
|
a ile jest dawek (ilosc szczepien) na pneumokoki i rotawirusy?
|
|
|
|
#2590 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No właśnie ból krocza najpierw minął potem znowu wrócił taki dziwny jakby mnie ktoś skopał Sama blizna (cięcie) to ni eboli Ale dziewuszki piszą o podobnych objawach więc chyba musi tak być Cytat:
My mamy chyba dzień na cycku Franek od 7 nie śpi tzn coś tam przysypia na chwilkę i znowu chce cyca ehhhJeszce się troszkę ścięłam z TZ tydzień mija już jego opieki atak naprawdę nie ma go w domu I dziś chciałam iśc na pierwszy spacer a on mi oznajmia że musi być w pracy No rozryczałam się bo mówiłam mu o ty spacerze od poniedziałku A jutro ma lać I pytam go Po co Brał tą opiekę skokro o tak pracuje? Pojechał powiedział ze wróci o 12-stej Nie mogę powiedziec że mi nie pomaga bo robi to bardzo jak jest w domku ale to sa tylko dwa tygodnie jak może być z Nami tak naprawdę potem wróci do pracy i będzie siedział tam po 10 h. U mojego małego wczoraj zaczęło coś charczeć jak oddycha Trochę się wystraszyłam ale temperatury nie ma Dziś jak mu się odbiło to oczywiście mu się troszkę ulała i wyleciała mu taka wydzielina klejąca no i znowu się wystraszyłam?? A Klarissa i Pomi faktycznie się nie odzywają Napiszę Klarissie sms może coś napisze, |
||
|
|
|
#2591 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
na rota 2 dawki też po 280 zł
|
|
#2592 | ||
|
Rozeznanie
|
Ycnan, Szczesliwa-
Aneczka- trzymaj sie Bidulko Mam nadzieje,ze Domik szybko dojdzie do siebie ,a Maly nie zlapie wirusa. Masz ty przejscia Kobito Cytat:
No i podaje Ci reke Mpiczku- moja Paskuda tez sie budzi ostatnio w nocy co 2h (tak od 4nad ranem) i w dzien tez najchetniej by tak jadl. Malo sie wczoraj nie poplakalam ze smiechu, jak probowalam mu wcisnac rumianek i Olo po kilku łykach zaczal tak zalosnie miauczec "Łaał Łaał" i robil miny w stylu "mamusiu, co ty mi dajesz?" No i ja, sroga Baba twardo wychowujaca wszystkie dzieciaki i zwierzaki w rodzinie skonstetowałam sobie w duchu, ze jak to moje Młode zacznie mi tak bardziej swiadomie zalosnie miauczec, to Mamusia niestety wymieknie... Boje sie ,ze bede ustepowac temu dzieciakowi we wszystkim... ![]() Cytat:
I bardzo zazdraszczam Usmiechow Filusia Ale usmiech ma nieziemski z tymi doleczkami w polikach (po tatusiu ) No i strzela tez usmiechy szelmowskie w stylu "hej Lala " jeden kacik usteczek sie usmiecha, dolek sie pokazuje i puszcza oczko. Zabija mnie tym ![]() No ja bede miekką matką jak nic ![]() Zasnela moja maruda, jem sniadanie z wami. Dzien dobry
|
||
|
|
|
#2593 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2594 |
|
Wtajemniczenie
|
Zuziczko, niestety pisałam, że ciężko u Filusia o uśmiech
chociaż dziś mnie zaskoczył i chichrał się chyba pół godziny waniliaanianajlepiej idąc na szczepienie poproś o rozpisanie i info nt dodatkowych, zalecanych szczepień A jak już to też właśnie tak zawiadacko, delikatny usmiech i to spojrzenie czasem do tego podnosi jedną brew, najpierw jedna potem drugą ale wybaczam mu zaczęliśmy właśnie SZÓSTĄ dobę bez kupki ![]() Dziewczyny na diecie bezmlecznej rozumiem, że wyeliminowałysnie krowie mleko tak zupełnie?? czyli masłem nie smarujecie chleba ;> ja się zastanawiam, czy taka dieta nie pomogłaby czasem na Filusiowe zaparcia. Jestem w stanie się poświęcić, ale ciężko będzie unikać wszędobylskiego mleka :/
"Lubię ten stan, rozkoszne sam na sam. Cisza i ja. Cisza, ja i czas(...)" Edytowane przez naked21 Czas edycji: 2010-11-03 o 10:47 |
|
|
|
#2595 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2596 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#2597 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() (jestem swiezo po kursie )Olek tez sie czesto zakrztusza. |
|
|
|
|
#2598 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mam super przepis dla mam dzieciaków ze skazą- NA CIASTO Tak tak- znalazłam taki przepis, skonsultowałam z pediatrą i jak najbardziej można: Torcik z jabłek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka kaszy manny 1-2 kg jabłek łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy cynamon pół kostki margaryny Sypkie produkty wymieszać razem, podzielić na 3 części. Jabłka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Na dno tortownicy posypanej startą bułką wysypać pierwszą część sypkich produktów, potem połowę jabłek. W ten sposób ułożyć resztę produktów. Wierch obsypać startą na tarce lub pokrojoną w cienkie plasterki margaryną. Piec około 1 godziny do czasu zrumienienia się wierzchniej warstwy. Wychodzi super. Już wariowałam z braku wszystkiego, a słodyczy szczególne.. Zaglądam rzadko i raczej tylko biernie podczytuje niestety..Moje maleństwo znów szaleje..myli dzień z nocą i od tygodnia męczą go kolki( chyba- dziś idziemy do lekarza) Regularnie od 17 do 20 mamy koncert na cały blok i nic nie pomaga, nawet pierś.. W nocy jest marudny i ogólnie ciągle niespokojny, wszystko przybrało na sile po szczepieniach
|
|
|
|
|
#2599 |
|
Rozeznanie
|
Naked- cos zle doczytalam o Filusiowych usmieszkach, ale jak sie chichra to super
![]() A Fifek ma wysypke, ze chcesz mu eliminowac nabial? Ja nie jem nabialu (masla tez) wolowiny, cieleciny, jajek, ryb, slodyczy, pszennego chleba... Moze jakis probiotyk rzeczywiscie by mu pomogl? A pijesz jakies kubusie?podobno pomaga Biedna Fifkowa pupka... Olek z kolei trzaska tyle kup (ostatnio 2 na 1 karmienie , oczywiscie, jak mu juz przebiore pieluche...) ze sie boje czy biegunki nie ma
|
|
|
|
#2600 |
|
Zadomowienie
|
Dzień doberek
Wpadam na chwilkę poczytać przy śniadanku, bo potem zaraz karmiono i spacerek ![]() Jak się pojawił temat okresowy, to pytam: Babeczki po cesarce (bo z naturalnym to inaczej jest) - można już (2msce) spokojnie używać tamponów podczas okresu? Nie to, żebym już miała okres ale pytam na wszelki wypadek, bo ja podpasek nie trawię. ...w zasadzie to głupie pytanie... bo niby czemu by nie można było... ![]() waniliaania2009, my szczepimy na nfz, do tego pneumokoki i meningokoki, ale tylko dlatego, że miasto sponsoruje Jedno z nich będzie przy następnym szczepieniu (po 6 tygodniach od pierwszego), a drugie w wieku 2lat czy jakoś tak. Nie pamiętam , a tak ładnie pielęgniarka tłumaczyła ![]() Paula SHIN, a nie możesz kogoś poprosić o zniesienie wózka? Sąsiada jakiegoś chociaż. Po co masz ryzykować. ![]() Gratula cje ![]() Co do braku kupki - pytałaś lekarza jakiegoś? Bo z tego co pamiętam, to Filipek dużo je... gdzie mu się to mieści? ![]() Zuziczka, ja też jestem dość mietka jeśli chodzi o syncia ![]() Mój też zarzuca zalotnymi uśmieszkami ![]() A czym się różni zakrztuszenie od zachłyśnięcia? Bo mi się chyba nie zregenerowały te komórki mózgowe po ciąży, i nie wiem
|
|
|
|
#2601 |
|
Zadomowienie
|
dziewuszki Klarissa jest u mamy Musiała zostać tam z przyczyn rodzinnych (ja nie będę pisać bo nie wiem czy mogę) wróci to Wam napiszę Pozdrowienia od niej macie
|
|
|
|
#2602 |
|
Wtajemniczenie
|
No widzisz Zuziczko, ja to myślałam, że zakrztuszenie i zachłyśnięcie to to samo
i tak samo się dziecko ratuje. Czyli mój pijąc mleko / łykając lekarstwo aczyna kaszleć to co począć ![]() nie mam już sposobu na kupkę dziś kończę z Debridatem, skoro nie pomógł przez 6 dni nie będę go faszerować jakimiś słodkimi g*** termometr nie pomaga a czopek wypycha... zadzwoniłam do położnej czy istnieje jescze jakis sposób, tak- lewatywa ![]() płakac mi się chce
|
#2603 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
i w aptece jest syrop na zaparcia dla mamy i dzieci tez go mogą pić. Jak ty to bedziesz piła to on dostanie to z mleczkiem i moze podziała![]() MOJA dzis walnela taka kupe, ze az wyplynela z pampersa pod same lopatki musialam cala ja przebrac i wykapac w umywalce...masakkrycznie śmierdziała- a ona taka zadowolona była hehe
|
|
|
#2604 |
|
Zakorzenienie
|
U nas na kupke czasami pomaga kateter WINDI. To jest na gazy, ale praktycznie za kazdym razem dziala tez na kupke
Moze tego sprobuj? Tez sie strasznie meczymy z kupkami, wiec wiem jak sie czujesz...---------- Dopisano o 13:38 ---------- Poprzedni post napisano o 12:26 ---------- Dziewczyny czy ktoras z Was taka hustawke: http://allegro.pl/fisher-price-husta...298149595.html lub ewentualnie taka: http://allegro.pl/fisher-price-husta...293901372.html ?? i czy mozecie ktoras nam polecic? Strasznie mi sie podobaja ale sa tylko do 9kg...
|
#2605 |
|
Zakorzenienie
|
przepraszam że ostatnio mnie mniej ale u nas trochę smutnawo parę rzeczy mnie w Pata zachowaniu niepokoiło i na dzisiejszej wizycie szczepiennej o wszystko wypytałam
Patrol darł się cały czas, no na szczęście na same badanie pani pediatra go uspokoiła ale wieści mamy nie wesołe.. i tak mamy pleśniawkę w buzi więc będziemy się smarować przytył za mało - bo 700 przez 6 tygodni.. jutro kończy 3mce więc powinien podwoić swoją wagę urodzeniową a tego nie zrobił - waży 6200, powinien 6480, a najlepiej od ostatniego ważenia jakby miał 6900, bo dopiero po 3mce szybkość przybierania trochę spada... puki co pani kazała go obserwować i za 3-4 tyg przyjść go zważyć jeśli przytyje mniej niż powinien będziemy kombinować co robić - nic nie zaleca teraz, bo swego czasu Pat jadł co godzinę i bardzooo był tłuściutki a że wprowadziłam mu rytm dnia i zaczął jeść co 2.5 to pani stwierdziła że najpierw mógł schudnąć i dlatego mu trochę brakuje... więc puki co obserwujemy.. no ale mamy problem z mięśniami pani doktor zauważyła że ma obniżone napięcie mięśniowe po prawej stronie - jak leży na brzuchu to opiera się tylko na lewej nodze i ręce, prawe ma lekko uniesione, no i ogólnie preferuje lewą stronę a prawa jest ospała, a do tego ma z kolei nadmierne napięcie karku - bardzo mocno - za mocno - odgina się do tyłu jak jest na pionowo i jak leży na plecach to patrzy jakby za siebie... akurat to z tym odginaniem i obracaniem mnie niepokoiło i miałam teraz pytać...szczególnie jak pytałam was i u was dzieciaki się tak nie zachowywały... no i jednak.. to co podobno ma to się nazywa skrzyżowane napięcie czy coś.. że jedno za słabo drugie za mocno.. dostaliśmy dwa skierowania do dwóch ośrodków, u nas koło domu wizyta 3 grudnia, a w Mikołowie 22 listopada, więc jedziemy do Mikołowa mimo że jest dalej bo tam mają mniej pacjentów więc będziemy mieli szybciej wizyty... tyle.. trochę mi smutno no ale pani doktor powiedziała że mam się nie martwić i ona tylko to podejrzewa może się okazać że wyrówna wszystko i po wizycie w ośrodku u specjalisty będzie ok, a nawet jak nie to im szybciej zaczniemy pracę tym lepiej.. bo teoretycznie moglibyśmy poczekać z miesiąc i zobaczyć i zadecydować ale ona woli już teraz się upewnić lepiej szybciej niż później
|
|
#2606 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
ale czas leci, co? Cytat:
martucha84 - mam nadzieje,ze ciwczeniami to się szybko i ładnie wyrówna |
|||
|
|
|
#2607 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
...zmykam bo mam całodobowy ryk w domu..ach ten Dominis..nawet mi patryka nie da nakarmić...
|
|
|
#2608 |
|
Zakorzenienie
|
hej
może któraś mi podesłać dźwięk suszarki od kilku dni po prostu dzien masakryczny nocki spokojne w sumie jak usnie miedzy 1 a 2 to spimy do 10 a tak to ryk i czytam was nieraz ,ale odpisac to nie ma kiedy nawet a my dzis po ważeniu i mierzeniu moj nklocuś wazy już 5500 ![]() uciekam bo juz brak czasu
|
#2609 | |||
|
Zadomowienie
|
Hej Mamuski.
Jaki krótki jest dzień gdy wstaje się o 11-tej ![]() Dagula nie chce usnąć, a jest taka zmęczona, że marudzi Chyba ją muszę przytulić... No i zgodnie z moim wczorajszym przeczuciem dzisiaj w ostatnim dniu połogu pojawiła się u mnie miesiączka, a jeszcze wczoraj miałam resztki żółtawych odchodów połogowych. Ale świeżej krwi nie było już kilka tygodni, więc to jest okres na pewno. Na wtorek umówiłam się na kontrolę do Gina, tą po 6 tygodniu. To będzie 6 tyg i 5 dni po porodzie- wszystkie już byłście na tej kontroli? Robili Wam USG? Cytat:
Super.U nas ważenie w piątek, ciekawa jestem ile waży. Cytat:
A szwy wewnętrzne, które niby miały się wchłonąć wypadały mi w zeszłym tygodniu- podczas mycia znajdywałam supełki i nitki ![]() Ja narazie tylko na NFZ- pojutrze. Przed pójściem do przedszkola rozważymy pneumokoki. Rozpiska szczepień wszelkich jest w książeczce zdrowia, no i na ulotkach ze szpitala (apropo też dostałyście w szpitalu całe tony poradników, ulotek i próbek?). O kurcze, to już bardzo długo brak tej kupy biedny maluszek. Przekaż mu buziaczki od cioci wizażowej.Cytat:
ale była kupowa akcja dobrze, że mąż był w domu bo ja sama rozbierając ją z tej kupy umazałabym "pół" pokoju ![]() Martuś wiem, że łatwo jest mówić, ale postaraj się tym wszystkim nie przejmować. Najważniejsze, że masz mądrą lekarkę która w porę zauważyła, że coś nie tak jest z tym napięciem mięśniowym. Grunt to w porę rozpoczęta rehabilitacja i wszystko da się wyprowadzić do normy. Moja przyjaciółka przerabiała to rok temu ze swoim młodszym synkiem, tylko rozpoznanie było ok 8 miesiąca, na etapie siadania. Dobra rehabilitacja metodą Vojty, w miesiąc doprowadziła wszystko do normy. Na pewno specjaliści zaproponują, CI jakąś metodę rehabilitacji i wszystko będzie dobrze. A wagą się nie przejmuj, na pewno przybierze dobrze w ciągu tych kilku dni, a jeśli nie to zaczniesz dokarmiać butlą i już. Buziaczki
|
|
#2610 | |
|
Zakorzenienie
|
przyznaję się bez bica że nadrobiłam aczkolwiek po łebkach
Mpik Weronisia elenka1 ślicznie wyglądacie IlonaN2 cudny maluszek, my rożek używamy do teraz bardziej jako "kocyk" na którym młody leży, a owijam go tak tyle o ile jak ktoś przyjdzie a się karmimy Szczęśliwa pytałaś o śpiworek my zaczęliśmy w nim spać jakieś 3 tygodnie temu i jesteśmy zadowoleni młody nie wybudza się w nocy - wcześniej się rozkopywał i zrzucał kołderkę i było mu zimno... więc teraz jest ok Ray czita18 Zuziczka cudne te wasze maluszki aaneczka1984 słodkie te twoje pociechy tifio dziękuje, fotki z Patrykiem mam teraz dopiero pierwsze... wiec wiesz... my napletek zsuwamy delikatnie, ale jak dziś pokazała nam pani doktor jak daleko można go zsunąć to aż się zdziwiłam ze tak mocno i fajnie mu odchodzi więc trochę śmielej to będę robić naked21 gratulujemy skończonych 2 mce i współczujemy dni bez kupy, my dziś jeszcze nie robiliśmy.. pierwszy raz tak mamy.. Cytat:
![]() mam nadzieje że trafimy na fajnych specjalistów, grunt że szybko to rozpoznano...
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:35.

tak to nie było od porodu. Czyżbym miała mniej pokarmu znowu? Albo to ten niby skok, tylko ja jakoś nie wierzę w te skoki tzn w tą teorię skokową.

Mam nadzieje,ze Domik szybko dojdzie do siebie ,a Maly nie zlapie wirusa. Masz ty przejscia Kobito 
) No i strzela tez usmiechy szelmowskie w stylu "hej Lala
" jeden kacik usteczek sie usmiecha, dolek sie pokazuje i puszcza oczko. Zabija mnie tym 
chociaż dziś mnie zaskoczył i chichrał się chyba pół godziny