|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#151 |
Rozeznanie
|
Dot.: Nasze mamusie to MĄDRE babeczki, jednak nie damy im przejąć pałeczki - III/ IV
Czesc dziewczatka;
Wpadam na moment, poniewaz jestem skonana... Bylismy z Basiulka u tego pediatry w szpitalu, z glowka trzesaca sie. RANY, co za przezycia, opisze pozniej. ![]() Ale doktor mowi, ze nie przypuszcza zeby bylo cos powaznego, jutro zanalizuje wyniki badan i zadzwoni...... Mam pytanie, do mamus, ktore robia zwykle zupy dla calej rodziny i daja je maluszkom. Czy wy solicie te zupki? Bo planuje ugotowac jej jutro, z krolikiem, to bylby pierwszy raz jak bedzie jadla miesko, ale przeciez ta zupa bez soli bedzie niedobra... ![]() Na razie zmykam. |
![]() ![]() |
![]() |
#152 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze mamusie to MĄDRE babeczki, jednak nie damy im przejąć pałeczki - III/ IV
Cytat:
Mleko z tego co wiem to najlepiej podawać np MU 1,5 % mojej koleżance pediatra tak zalecił jak jej synek skończył pół roku(jakieś 6 lat temu). Mały zdrowy. Pediatra wtedy jej mówił że 1,5 % to najbardziej odpowiednie dla maluszka, jeżeli już coś zamiast MM.
![]() ![]() |
![]() |
#153 |
Rozeznanie
|
dzieki madzia; tak chyba zrobie; najwyzej mieso nie bedzie zbyt slone;
A czy uwazacie, ze moge zaczac jej podawac miesko od krolika? Bo niby powinno sie od bialego miesa (drob), ale krolik podobno najlepszy dla dzieci; No i ile tego mieska dziecko moze zjesc pierwszym razem i ile pozniej??? ---------- Dopisano o 17:18 ---------- Poprzedni post napisano o 17:15 ---------- np niech mi ktoras powie pliz, ile to jest 20 g mieska??? No i czy to dobry pomysl dac zupke na miesie, skoro nie powinno sie podawac wywaru, tylko miesko? Chcialam isc na latwizne i zrobic nam zupe i dac i Basi, ale sama nie wiem. Moze to niedobry pomysl na pierwszy raz. |
![]() ![]() |
![]() |
#154 |
Rozeznanie
|
Witam, witam.
Drugi dzień w pracy minął mi szybciej, niż wczoraj. Dużo pracy, mało czasu na rozpamiętywanie. I tylko dwa telefony do domu. Niestety piersi nie zapomniały. Dały plamę, na szczęście wychodziłam już z pracy, ale muszę być bardziej przezorna i polubić się na nowo z wkładkami. Tylkooliwka- dajesz radę? Gmyrelka- dziś widziałam "Twoje dziecko" na autobusach komunikacji miejskiej ![]() Baobabku - będzie dobrze ![]() Darusiaaa- kurcze, co za firma...No to chociaż te dwie przerwy Michał powinien poświęcić na jedzonko. Mamusie, dziś TŻ zgłosił, że mała jak jadła obiadek (pow. 6 mca) to się zakrztusiła. W słoiczku były większe kawałki ryżu. Czy Wasze maluchy też tak miały/ mają? Chyba zaczekam z tymi grudkami do weekendu bo się chłopak stresuje.
![]() ![]() 02.04.2010 Marriage is a relationship in which one person is always right, and the other is a husband ![]() Dzienniki budowy: http://forum.muratordom.pl/showthrea...ghlight=anatol http://www.anatol.mojabudowa.pl/ Edytowane przez dusiaka Czas edycji: 2010-11-03 o 17:42 |
![]() ![]() |
![]() |
#155 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#156 |
Wtajemniczenie
|
Cześć dziewczynki
![]() ![]() Dziękuję za gratulacje ![]() ![]() Dusiaka cieszę się że widać to "moje" dzieło ![]() ![]() Baobabku zdrówka dla siostrzenicy!! Wszystko będzie dobrze, dzieci to twardziele ![]() Ania dziękuję Ci za chęć pożyczenia ciuszków Szymusiowych - w akcie desperacji może kiedyś skorzystam ![]() W woli formalności - jestem współautorem Systemu. Bilbordy, banery i spoty są przygotowane przez agencję reklamową - oczywiście ujrzały światło dzienne po naszej akceptacji ![]()
Edytowane przez Gmyrelka Czas edycji: 2010-11-03 o 18:41 |
![]() ![]() |
![]() |
#157 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
zaczynam zazdrościć tym z Was, które wróciły do normalnej pracy.....
![]() |
#158 |
Zakorzenienie
|
Ja czasami tez bym poszla do pracy, ale jak patrze na małą to jednak wole z nia byc niz za nia tesknic, a poza tym teraz z praca lipa jak nie wiem;/ juz nie wspominajac ze zaden pracodawca nie bedzie chcial mnie do szkoly zwalniac.
![]() |
#159 |
Zakorzenienie
|
jak pracowałam w LO to jednocześnie robiłam studia zaoczne i musiałam mieć co drugi piątek wolny czyli tak naprawdę plan był taki, że każdy piątek miałam wolny-niby fajnie, ale jak tylko miałam jakieś"ale" co do planu albo chciałam coś przełożyć, zwolnić się itd to słyszałam "ale przecież pani ma już nawet piątki wolne", a potem poszłam po rozum do głowy i dowiedziałam się o urlopie szkoleniowym i mogli mi już napukać-brałam absolutnie cały przysługujący mi urlop w roku akademickim. A najszczęśliwszym dniem w LO był ten, kiedy zaniosłam dyrektorce wypowiedzenie-myślałam, że po wyjściu od niej zacznę krzyczeć na cały regulator, ale że trwały lekcje to się ostatkiem rozsądku powstrzymałam-ja nie chcę do oświatówki wracać
![]() jeśli znacie kogoś, kto potrzebuje tłumaczeń to dajcie znać
#160 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja bym na twoim miejscu się wstrzymała a jest tyle żeczy nabiałowych które można dać . jogusrty , serki , kefiry , ja dawałam szymkowi też takie pudingi sojowe bardzo lubił , sery i inne cuda ze bez samego mleka spokojnie dziec wytrzyma . A jak bedzie miał młody własnie z 1.5 roku to wtedy spokojnie daj
![]() |
#161 |
Zakorzenienie
|
witam!!!
dusiaczku ja pomału tez wprowadzam od tyg. obiadki po 6 msc... ale te z ryzem jeszcze czekają... i tez mi sie zakrztusiła jak pierwszy raz podałam.... ale odkaszlała i podawałma dalej ale naparwde na koncu łyżeczki tylko.. mniejsze porcje i tak smiesznie przezuwa .. jak dam wiecej to się krztusi.. krzysio dzielny da rade.... Ola tez!!!
![]() |
#162 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() my od wczoraj oficjalnie mamy już swoją firmę, tzn tz bo ja tylko nieoficjalny współwłaściciel ![]() ![]() ![]() aha chciałam zapytac jeszcze o basen, czy wy chodzicie na normalny ogólnodostępny chlorowany basen? bo sie zastanawiam czy przedłużać zajęcia, wolałabym chodzić do nas, ale my mamy tylko taki w szkole, dość duży. w sumie nie wiem czy on się nadaje dla takich maluchów, w sumie to nawet nie wiem czy mnie z takim dzieckiem tam wpuszczą ![]() ![]()
![]() |
#163 | ||||||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() A ja mam pytanko. Czy w tym Waszym systemie jakosci bierze sie tez pod uwage warunki w jakich hoduje sie zwierzeta? To czy maja dostatecznie duzo miejsca, zeby nie bylo miedzy nimi agresji i mogly sie swobodnie poruszac, czy maja sciolke, czy moga polatac na powietrzu??? Bo ja uwazam to za bardzo wazne dla jakosci miesa i z punktu etycznego tez (jestem obronczynia zwierzat); Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() A tak serio, to wyrazy wspolczucia; na pocieszenie, nie Twoja Ninka pierwsza... A moze ona tak sie cieszy z powrotu tatusia, ze szkoda jej czasu na sen? A w dzien marudzi, zeby tatus ponosil... ![]() [1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;23020610]Mój skarb ma od wczoraj zęba. ![]() Cały dzień się przytulał, a po pd słyszę , że stuka ząbek o łyżeczkę. [/QUOTE] Gratki ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Dziewczyny, jak to z tym mieskiem, ile sie go podaje na poczatek? I ile to 20 g ? dusiaka, madziwnia, megi i inne mamy cyckowe czy wy juz podajecie miesko? A teraz kilka spraw 1; APEL Te z Was, ktore jeszcze sie nie nauczyly na bledach pozostalych- nie zostawiajcie dzieci samych na lozkach!! Ja zostawilam moja na krociutko, wchodze do pokoju, a ona juz wyglada na podloge!!!! Stlumilam w sobie krzyk, podbieglam, zlapalam.... Nic sie nie stalo. Ale cala sie trzeslam jeszcze dlugo. Juz nie zostawiam. 2; Chwale sie, tfu, tfu; moja mala wczoraj wybudzila sie o 2, ale nie dalam jej cycka, tylko ululalam, usnela w lozeczku i ... przespala mi cala nocke!!!! ![]() ![]() Zobaczymy jak bedzie dalej. Ciag dalszy opowiesci nastapi. Ide zjesc. Edytowane przez cigi Czas edycji: 2010-11-03 o 22:20 |
||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#164 | |||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.kik-textilien.com/kinder/baby/ Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Ale przeciez jak podajesz serki, jogurty to tez mleko , pewnie jest gorzej przyswajalne niż np. mleko kobiece jednak ja myślę że w MM jest cała tablica mendelejewa mimo że jest przebadane , przetestowane itd. więc jednak to chemia , nie wydaje mi się że mleko krowie jest aż tak złe dla małych dzieci , no chyba że wyraźnie dziecko nie toleruje , całe rzesze ludzi się na nim wychowały i nic im nie jest ja jestem przykładem Cytat:
królik na pewno będzie dobry Cytat:
A dlaczego nie powinno się podawać wywaru tylko mięsko a rosół to co?można podać zupkę na mięsie i z mięsem 20 g mięsa to będzie bardzo mało 2 plasterki cienkie wędliny to 20 g takie wielkości średnica kubka(mam nadzieję że ja tym razem nie namotałam ![]() Cytat:
________________ A ja dzisiaj pobudka o 4!!!!! mały za nic nie chciał spać , ale wzięłam go do siebie i jeszcze kimnął na jakąś godzinkę czyli w sumie przed 6 juz nam pobudka zagrała, wykończę się ![]() |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#165 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#166 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiem o którego chodzi taki czarny, no nie powiem, nie powiem ![]() Dobrze że nie spadła. i gratulacje za sen ![]() A mój Miko dzisiaj się wdrapał na pierwszy schodek i juz próbował na drugi wleźć no normalnie meksyk się zaczyna Minka juz możesz podac jogurty, te dla dzieci to faktycznie ceny zabójcze , jeszcze są też przeciery owocowe z bakomy ale jakieś mi się słodkie mocno wydają , ja kupuję te w 4-paku z bobowity tez nie są za tanie ale tańsze niż słoiczki Edytowane przez libra777 Czas edycji: 2010-11-04 o 08:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#167 |
Zakorzenienie
|
teraz to już zupełnie nie wiem co robić z tym mlekiem
![]()
#168 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
Ola też tak kiedyś zawisła. Ja, mąż, nie zostawiamy jej już wogóle, nawet na chwilę, samej na łóżku. Potrafi oprzeć się na łokciach, potem przekręca się trochę na bok, podpiera ręką i siada. Czasem jak jej się nie uda przeturla się na brzuszek. Jest już średnio przewidywalna. Podłoga jest najbezpieczniejsza. Zazdroszczę całej przespanej nocki. Nie wiem, czy to przez to, że nie ma mnie całe dnie - wczoraj do 1ej w nocy nosiliśmy małą na zmianę na rękach bo popłakiwała co chwila przez sen. W końcu zmęczona o 2.30 wzięłam ją do nas do łóżka i tu od cyca, do cyca, przespałyśmy do 6.30. Cytat:
Cytat:
minka -powodzenia ![]() Zmykam do łózia. Nie wiadomo, czy dziś znowu nie czeka mnie tulenie małej do białego rana. Chyba nadrabia w ten sposób moją nieobecność w dzień ![]()
![]() ![]() 02.04.2010 Marriage is a relationship in which one person is always right, and the other is a husband ![]() Dzienniki budowy: http://forum.muratordom.pl/showthrea...ghlight=anatol http://www.anatol.mojabudowa.pl/ |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#169 |
Rozeznanie
|
Witam na nowym wątku. Dawno mnie nie było ale brakuje mi czasu na wszystko
![]() ![]() ![]() ![]() Cieszę się tylko, że Lenusię pilnuje moja mama i świetnie się w tej roli sprawdziła. Mała jak ją widzi to piszczy z radości co mnie bardzo cieszy i daje poczucie "spokojnej głowy" w pracy, która mnie dobija ostatnio. Wszystko się pozmieniało jak byłam na macierzyńskim i panują teraz zupełnie inne zasady. Wcale mi się tam nie podoba i nie ukrywam, że szukam innej posady. To tak pokrótce co u mnie ![]() Jeśli chodzi o moje dziecko to zaskakuje mnie każdego dnia ![]() ![]() ![]() Piszecie o kawałkach w obiadku. Lenka je od początku jedzonko z małymi grudkami i na szczęście sobie radzi. Niedawno kupiłam jej chrupaczki Bobo Vita aż mruczy z radości takie to dobre. Tylko dwa dni temu pojawiło jej się kilka krostek na pupci. Dzisiaj jest ich już kilkanaście. Smaruję jej pupę różnymi kremami na zmianę ale nic nie pomaga. Przemywam wodą przegotowaną i mama często w ciągu dnia ściąga jej pamka ale to odparzenie nie znika ![]() wklejam Lenki zdjęcie najaktualniejsze jakie posiadam ![]() ![]()
#170 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ja chcę już weekend!!!!!!!!!!!!
Lenka 12.03.2010 CC http://www.suwaczki.com/tickers/ug378u69qhqma25s.png Maja ![]() Edytowane przez aixa Czas edycji: 2010-11-03 o 21:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#171 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem co mówią schematy ale Szymek dostał pierwszy jakos koło 8 miecha robiłam z owocami np banana miksowałam i z jogurtem Cytat:
jogurt ma wiecej jednak dobrego pierwsza lepsza notka Lactobactillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus to bakterie kwasu mlekowego, dzięki którym z mleka powstaje jogurt. One nadają mu kwaśny smak i sprawiają, że jest zdrowy. Bakterie, by żyć, potrzebują węglowodanów. Jednym z nich jest znajdująca się w mleku laktoza, którą bakterie „przerabiają” na kwas mlekowy. Z kolei on zmienia strukturę białek w mleku i tworzy się tzw. skrzep, czyli jogurt. Bakterie są w stanie przejść przez barierę soków żołądkowych, bezpiecznie docierając do jelit. Tam obniżają pH przewodu pokarmowego, a więc zakwaszają go. Kwaśne środowisko sprzyja wchłanianiu wapnia i żelaza, a jednocześnie przeszkadza rozwijać się „złym” bakteriom, które powodują choroby. „Dobre” bakterie z jogurtów walczą z drobnoustrojami też na inne sposoby. Sama ich obecność w przewodzie pokarmowym zapewnia ochronę przed chorobotwórczymi intruzami, nie mają one miejsca, żeby się rozwijać. Bakterie kwasu mlekowego wytwarzają naturalne substancje, bakteiocyny, które ograniczają wzrost groźnych drobnoustrojów, odpowiedzialnych za infekcje. Tę barierę ochronną niszczą antybiotyki – jeśli je przyjmujesz, pij jogurty jak najczęściej. poza tym ma wiecej wapnia niż mleko np. mój mąz np nie może pić mleka ( kończy się to w kibelku a jogurty może ) Mleko w butelkach można kupic w markecie podobno najlepsze to w szkle zimne mleko się zwie . tu masz też co nieco http://www.pinezka.pl/antresolka/108...rt-a-nie-mleko Ja ogólnie też bardzo mleko lubie i czesto je pije . Szymkowi jak już pisałam dałam dopiero po 1.5 roku . ---------- Dopisano o 22:22 ---------- Poprzedni post napisano o 22:19 ---------- aixa - jak nie zniknie idzcie do lekarza . może to być jakiś grzybek a na to pomaga np clotrimazolum . jakby nie znikneło niby to bez recepty ale ja nie wiem czy to tak mozna stosowac samemu na własna rekę . Ola tak miała przed ostatnik szczepieniem i po tym zlazło w trzy dni . zaczeło się od kilku krostek które nie znikały własnie po zadnym kremie . Oczywiscie to nie musi być to ogólnie wywołały to pieluchy
![]() |
#172 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() aixa jaka ona duża, jak te nasze dzieciaczki rosną ![]() WLASNIE ZMIENILAM JEZYK KLAWIATURZ I UKRYLAM PASEK JEZYKA ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#173 |
Zakorzenienie
|
Libra - tu jest super wyjaśnione dlaczego nasze dzieciaki jednak mleka pić nie powinny
http://mleko.ojoj.pl/ prosto i na temat ![]()
#174 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() co do jogurtów podzielam Ania twoje zdanie. Ja osobiście wolę jeść jogurty niż mleko. Lenie już wkrótce planuję podawać deserki zna bazie jogurtów naturalnych np z danone. Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:36 ---------- Poprzedni post napisano o 22:31 ---------- jejku już późna godzina a ja jeszcze muszę wyprasować rzeczy na jutro, wyszorować się i oczywiście pomalować paznokcie ![]() ![]() ![]()
![]() |
#175 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() co do jogurtów to cos z tym jest, bo jak Amelka miała jakieś 5 tyg i wysypało jej buzie strasznie, to poszłyśmy do pediatry i babka kazała mi dietę zmienić, odrzuciła prawie wszystko, nawet niektóre warzywa i owoce, a np. jogurt naturalny pozwoliła jeść od czasu do czasu. Mleka kategorycznie zabroniła, a jogurt był ok. Mówiła właśnie, że jogurt ma całkiem inny skład, pomimo tego, że jest z mleka ![]()
![]() |
#176 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
wygladało to troszkę jak pieluszkowe zap skóry , ale lekarz kazał podleczyc właśnie przeciwgrzybicznym . Powiedział mi też że niektóre dzieciaki taka maja skóre i nie ma co tu się doszukiwac mojej winy . Ja nie wiem tez czy nie przyczyniły sie te pampki sleep and play bo mniej wiecej dostała to wtdy gdy uzywałam ich .ogólnie jesli w przeciagu kilku dni mimo wietrzenia pupy ( zawiń może w tetre ) i smarowania nic sie nie bedzie poprawiało to idz. Bo ta maść pomaga jest bez recepty ale jak pisałam nie wiem czy mozna ja tak na własna ręke stosowac
*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny Edytowane przez ania p Czas edycji: 2010-11-03 o 22:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#177 |
Wtajemniczenie
|
Ania ja to mam czasem wrażenie że Ty skończyłaś takie studia jak ja
![]() ![]() ![]() ![]() Specjalistą od żywienia dzieci nie jestem i zawsze wolę się upewnić, ale z dorosłymi daję radę a ten temat i dorosłych dotyczy ![]() ![]() ![]() Aixa witaj ![]() (dlaczego mój Dyź nie siedzi ![]()
#178 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie mam pjecia skad taki grzybek albo z kupy albo moze ja miałam brudne ręce.. cvhodx staram się yc czesto .. ale takie grzybki szybko się zaklimatyzowuja Sprzedałam na all płąszczyk ciazowy ten wielki.. kupiłam za 145 sprzdałam za 112,50 chuste Natki kupiłąmza chyba 99 sprzedałam za 75 i ten komplecik do chrztu za 170 sprzedałam kurka troche mało ale za 100 zł!! dusiaczku jak tam fotelik jak tylko jakies nowinki beda dawaj znać... a powiedz mi czy on sie rozkłada do pozycji do spania? ---------- Dopisano o 23:06 ---------- Poprzedni post napisano o 23:03 ---------- plmadziu!!! ja jednak chetnie skorzystam z przymierzenia Michaski do twojego espiro ![]() ![]() PRZYPOMINAM nasza kolejna galeria będzie nosiła tytuł "Pierwszy snieg i ja" wiec pamietac o zimowych fotkach do galerii na pierwsza strone.. hehehe nie wywołuje wilka z lasu tylko napisałam to na starym watku wiec nie wiem czy wszystkie doczytały
![]() ![]() |
![]() |
#179 | ||||
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja to potrafie namieszac, nie? ![]() ![]() Cytat:
![]() Gratulacji nie przyjmuje ![]() ![]() ![]() Zdolniacha z Mikolaja, zeby juz sie na schody wdrapywac ![]() Cytat:
![]() Nie zazdroscic, nie, nie, ![]() ---------- Dopisano o 23:25 ---------- Poprzedni post napisano o 23:12 ---------- Cytat:
![]() Co do mleka i jogurtow, to to nie to samo. Bakterie przerabiaja mleko w jogurcie i lepiej trawione jest, przeciez to bakterie naszej flory jelitowej, to tak jak te kefiry, grzybki tybetanskie itp. I ja tez np mleka nie trawie dobrze; mam po nim nieladny zapach z ust ![]() ![]() jeszcze sie chcialam pochwalic, ze Basia od ponad tygodnia super mi je. Jak marzenie. Niemal caly sloiczek ze smakiem i bez jeczenia i owocki wsuwa... Ciesze sie. ![]() Gmyrelka, jak to z ta hodowla, napisz, bo ciekawa jestem |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#180 |
Rozeznanie
|
jako, ze nie wkleilam do galerii w poprzedniej czesci watku foteczki mojego malenstwa po porodzie, chcialam wam ja pokazac teraz. jaka ona byla maciupcia, ta moja pchelka...
To moja kilkudniowa (ok 3) coreczka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:14.