Nasze dzieciątka rosną, a my rodzimy wiosną. Mamusie majowo-czerwcowe 2011 - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tytuł III części wątku mam majowo-czerwcowych 2011
"Pierwsze ruchy, większe brzuszki - pięknie rosną nasze Maluszki" 26 65,00%
"Sexi piersi, sexi brzuszki, a w nich kopią nas Maluszki" 11 27,50%
"Pierwsze kopniaki już czujemy, teraz wyprawkę powoli kompletujemy" 3 7,50%
Głosujący: 40. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-11-04, 21:20   #151
asiak1981
Rozeznanie

Dot.: Nasze dzieciątka rosną, a my rodzimy wiosną. Mamusie majowo-czerwcowe 2011

No tak, zostawić Was na chwilę i już 5 stron naskrobały!! hihi

Witam nowe mamusie, rozgośćcie się u nas!

Ja po wizycie, wszystko ok, ginowi ciężko było zmierzyć długość, bo dzieciaczek już jest tak duży że usg mogło nie objąć dokładnie - ma ok. 10 cm (od główki do pupy). Za miesiąc już w ogóle nie uda się zmierzyć. A! No właśnie ja za miesiąc mam już usg połówkowe! Ale ten czas leci!

Płci niestety nie było widać, maluszek wstydliwy (w przeciwieństwie do starszej siostry) i nóżki złączył.

A propo cellulitu wodnego (tego w ciąży) na szczęście baaaaardzo szybko znika po porodzie - to tak na pocieszenie! Ja wypociłam wodę z organizmu w 3 dobie po porodzie (akurat jak mnie wypuścili do domu, a pociłam się co parę minut, a w domu to w domu, można się umyć i odświeżyć).

Wojtuś, ur. 3.05.2011 r.

asiak1981 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-04, 21:20   #152
anula_81
Zakorzenienie

Dot.: Nasze dzieciątka rosną, a my rodzimy wiosną. Mamusie majowo-czerwcowe 2011

dereonka ja pije mnostwo non stop wody herbaty i sikam tylko co piec minut, dzisiaj juz wszystkiego probowalam, lacznie z zimnym prysznicem ale skonczylo si ena tabletce, pierwszy raz na szczescie w ciazy sie zlamalam. Martwia mnie te moje bole glowy ale tlumacze sobie zmianami cisnienia bo pogoda jak w kalejdoskopie wczoraj lalo a dzisiaj piekne slonce. moze to przez to. a mzoe takie bole glowy masakryczne sa normalne w ciazy.
24kasia bylam na spacerku dzisiaj ale nie pomoglospie duzo, ale tez bez przesady bo rano budzi mnie glod)
ale nie popadam w histerie. mam nadzieje ze przejda te bole niedlugo. moze przyszly w zastepstwie mdlosci.

Zosienka jest juz z nami

Zosia
anula_81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-04, 21:20   #153
Dereonka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Dziewczonka Pokaż wiadomość
Zazdroszcze Ci ,ja już 3 razy leżałam w szpitalu, łącznie cały miesiąc, ale co się nie robi dla Naszych bąbelków. Termin wg miesiączki to 10 maj, a wg wczorajszego usg 12 maj . Karczek też 1mm tak więc jak na razie wszystko ok. Mdłości też prawie nie miałam, ale apetytu brak

to niezle sie nawalczylas o swoje malenstwo jak do tej pory ja na apetyt nie narzekam zaraz ide wlasnie zrobic sobie kluski z serembo mnie naszlo
Dereonka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-04, 21:24   #154
AlicjaH
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Dereonka Pokaż wiadomość
wpisalam 2,7 bo taka informacje dostalam we wtorek od lekarza podczas mojego badania, w sumie wierze tylko jemu, a nie info wycyztanym w necie. Z drugiej strony co lekarz to czasami "obyczaj" wiec to co Ty podajesz (jezeli masz info od lekarza takie) to tez moze byc prawdziwa informacja

Wielkosc plodu na pewno ma znaczenie i tydzien ciazy, co do wieku matki to mowil mi ze sa przedzialy (niestety nie pamietam jakie dokladnie), wiem tylko ze skupiaja sie szczegolnie na kobietach starszych (czyli grubo po 30tce zwlaszcza przy 1 ciazy). Reszty juz nie dopytywalam bo bez sensu sobie glowe zaprzatac zbednym info, jak mie to nie dotyczy
Abstract
We present the case report of the fetus with increased NT in the first trimester US scan, normal karyotype and bilateral hydrothorax at 27th
week of pregnancy. In routine US screening at 12th week of pregnancy (low risk pregnancy, 29 years-old woman, grav.1, para 1), the obstetrician
detected an increased NT (6 mm). The fetal karyotype was normal (46 XY). In the US and echocardiographical examination at 20th week
it was observed: an increased NF – 7 mm, hyperechogenic bowel and tricuspid regurgitation (Vmax 2,2 m/s). In the following US + ECHO
examination the fetus presented bilateral hydrothorax, with tricuspid regurgitation and hypertrophy of the heart muscle. Presuming fetal
infection the woman received i.v. antibiotic treatment and steroids; In the following examination it was observed slow regression of hydrothorax
and normalization of the cardiac function. The baby was delivered in 39th week of pregnancy, by cesarean section, birth weight 3550,
Apgar score 9; At the 8th day of postnatal life was discharged home in good general condition as a healthy baby.
Key words: fetal echocardiography, hydrothorax, intrauterine infection

Jak widzimy TN o niczym nie świadczy
Sorry za angileski ale już mi sie nie chciało tego tłuaczyć
skrót: 29lat, nt 6, możliwość ZD 1:46
dZIECKO ZDROWE WIĘC SPOKOJNIE ;-)

Tak na marginesie ksiażka napisana przez Polskiego lekarza ;-)

Edytowane przez AlicjaH
Czas edycji: 2010-11-04 o 21:26
AlicjaH jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-04, 21:24   #155
Dereonka
Raczkowanie

Aniula na pocieszenie powiem Ci ze moja kolezanka miala straszne bole glowy, przeszly jej jak reka odjal z 24 tygodniem. Lekarz mowil jej ze to normalne u niektorych kobiet, nie ma co sie za mocno przejmowac, w koncu kazda ciaza jest inna a najlepiej zapytac lekarza co radzi
Stary 2010-11-04, 21:24   #156
anulinka2009
Wtajemniczenie

GG do anulinka2009

Cytat:
Napisane przez asiak1981 Pokaż wiadomość
No tak, zostawić Was na chwilę i już 5 stron naskrobały!! hihi

Witam nowe mamusie, rozgośćcie się u nas!

Ja po wizycie, wszystko ok, ginowi ciężko było zmierzyć długość, bo dzieciaczek już jest tak duży że usg mogło nie objąć dokładnie - ma ok. 10 cm (od główki do pupy). Za miesiąc już w ogóle nie uda się zmierzyć. A! No właśnie ja za miesiąc mam już usg połówkowe! Ale ten czas leci!
Super, ale duży obywatel czy obywatelka

Co do szkrobania, to w tym tempie, co dzisiaj mamy, to za m-c trzeba będzie następny wątek założyć
anulinka2009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-04, 21:27   #157
anula_81
Zakorzenienie

Cytat:
Aniula na pocieszenie powiem Ci ze moja kolezanka miala straszne bole glowy, przeszly jej jak reka odjal z 24 tygodniem. Lekarz mowil jej ze to normalne u niektorych kobiet, nie ma co sie za mocno przejmowac, w koncu kazda ciaza jest inna a najlepiej zapytac lekarza co radzi
dziekuje za pocieszenie, na szczescie we wtorek ide do lekarza(rodzinnego bo u nas ginekolog nie prowadzi ciazy) wiec sie podpytam.
sluchajcie uciekam sie polozyc bo nie mam sily gapic sie w monitor. do jutra, tylko blagam nie skrobcie az tyle bo za chiny was znowu nie nadrobie. dobrze ze jutro mam wolne
milej nocki

Zosienka jest juz z nami

Zosia
anula_81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-04, 21:28   #158
Dereonka
Raczkowanie

AlicjaH przeczytalam ze zrozumieniem, ja wcale nie twierdzilam ze podajesz mylne info, a na temat info z neta juz sie wypowiedzialam jak juz tak z angielska zajezdzamy to czy obstajac przy wynikach angielskich (tak mi sie wydaje) badan wiesz ze oni nie uznaja ciazy chyba do 23tc?! wczesniej kobieta nie jest dla nich kobieta ciezarna, wiec ja takich info nie uznaje jak juz wczesniej zaznaczylam najlepiej powolywac sie na info od lekarza i zbednymi informacjami z neta sie nie przejmowac, bo na rozne mozna trafic, a skoro zyje w PL to opieram sie na opinii polskiego lekarza
Stary 2010-11-04, 21:29   #159
Siasiek
Zadomowienie

Asiak super, że wszystko dobrze i faktycznie czas leci...

anula_81 kiedyś baby wróżyły, że bóle głowy w ciąży to na chłopaka są nie wiem czy to dla Ciebie dobra informacja żartuje sobie ale tak słyszałam.

I know we have our problems
But we're not the only ones
It's not about you, it's not about me
It's not about anger
It's more about the loneliness we feel
Siasiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-04, 21:30   #160
Dereonka
Raczkowanie

Uciekam robic kluski, zycze milego wieczoru
Stary 2010-11-04, 21:31   #161
Dziewczonka
Wtajemniczenie

Ja też już zmykam , słodkich snów mamusie, dziewczynki i chłopaki
Dziewczonka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-04, 21:32   #162
Siasiek
Zadomowienie

Cytat:
a skoro zyje w PL to opieram sie na opinii polskiego lekarza
No niby tak ale spójrz na to z innej strony, każdy lekarz też jest inny... nie każdy twierdzi tak samo...jeden powie, że do 2 jest dobrze a jeden, że do 3... Zgodności nie ma tak jak z info z netu.

It's not about anger
Stary 2010-11-04, 21:35   #163
spice1985
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bzyczka1 Pokaż wiadomość
Moria ja wiem o tym jak się można zarazić i w ogóle...ale tż mi nie wierzy. Jutro jadę z samego rana zrobić tą awidność dla świętego spokoju. Odkąd wiem że jestem w ciąży nie zbliżam się do kuwety, kociej miski i w ogóle ograniczam kontakt z kocicą. Surowego mięsa nie jadam w ogóle
A jakie masz Igg a jakie Igm? Ja mam Igg 29, a Igm 0,132 i nie kazała mi gin robić awidności, bo niby z tych wyników wnioskuje że zakażenie było przed ciąża sporo. To jak to jest?

Zęby Hanusi
spice1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-04, 21:45   #164
AlicjaH
Rozeznanie

Cytat:
AlicjaH przeczytalam ze zrozumieniem, ja wcale nie twierdzilam ze podajesz mylne info, a na temat info z neta juz sie wypowiedzialam jak juz tak z angielska zajezdzamy to czy obstajac przy wynikach angielskich (tak mi sie wydaje) badan wiesz ze oni nie uznaja ciazy chyba do 23tc?! wczesniej kobieta nie jest dla nich kobieta ciezarna, wiec ja takich info nie uznaje jak juz wczesniej zaznaczylam najlepiej powolywac sie na info od lekarza i zbednymi informacjami z neta sie nie przejmowac, bo na rozne mozna trafic, a skoro zyje w PL to opieram sie na opinii polskiego lekarza
Proszę Cię czytaj ze zrozumieniem
To nie "wiadomość z neta" a podręcznik medyczny uznawany na całym świecie a napisany przez POLSKIEGO lekarza
Przecież napisałam to wczesniej ;-)

---------- Dopisano o 21:45 ---------- Poprzedni post napisano o 21:43 ----------

Cytat:
Napisane przez Siasiek Pokaż wiadomość
No niby tak ale spójrz na to z innej strony, każdy lekarz też jest inny... nie każdy twierdzi tak samo...jeden powie, że do 2 jest dobrze a jeden, że do 3... Zgodności nie ma tak jak z info z netu.
To podręcznik Pl lekarza. Jest tłumaczony z Pl na Angielski a ja nie posiadam PL wersji dlatego wkleiłam tą
Stary 2010-11-04, 21:51   #165
Siasiek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez AlicjaH Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 21:45 ---------- Poprzedni post napisano o 21:43 ----------

To podręcznik Pl lekarza. Jest tłumaczony z Pl na Angielski a ja nie posiadam PL wersji dlatego wkleiłam tą
Ja kumam, kumam ale wiesz jak jest. Każdy mówi inaczej chociaż może standardy mają takie same. Mój pyta się mnie czy wiem co to NT, ja mu, że to moje drugie bejbe. On na to, to super musi być do 2mm. Bez komentarza to zostawiłam

It's not about anger

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-11-04, 21:52   #166
mary poziomkowa
Zakorzenienie

Dobry wieczór!

Po pierwsze witam nowe Mamuśki! Dereonka, Dziewczonka

Po drugie chciałam powiedzieć, że patrząc na zdjęcie Morii wpadłam w jeszcze większe kompleksy!

Po trzecie chciałam powiedzieć, że moje dziecko jest rozbisurmanione od płodu! Nie słucha się, kręci się, fikoły robi akurat w momencie największego skupienia w czasie badania! Na każdym z trzech zdjęć z USG dziecko jest w innej pozycji, włącznie z pozycją NA GŁOWIE. Z wiadomych przyczyn nie potrafiłam wprowadzić dyscypliny, w ogóle się mamuni nie słuchał/-a i trochę to badanie trwało

Jednak jak do tej pory wszystko jest dobrze, serducho, głowka, kręgosłup, NT 1,8, kosmita wielki, bo 8 cm

Teraz muszę nadrobić zaległych milion postów, a potem chyba rozpakuję zakupy, które zrobiłam 2 h temu

Janutek is coming to town <3

vege!
mary poziomkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-04, 21:57   #167
AlicjaH
Rozeznanie

Ja nt miałam 0,3 chyba nikt aż tak nisko nie miał/szczerze to się trochę martwiłam
za dużo żle, za mało żle he he ale poczytałam i jest super ;-)
Stary 2010-11-04, 21:58   #168
asiak1981
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mary poziomkowa Pokaż wiadomość
Po trzecie chciałam powiedzieć, że moje dziecko jest rozbisurmanione od płodu! Nie słucha się, kręci się, fikoły robi akurat w momencie największego skupienia w czasie badania! Na każdym z trzech zdjęć z USG dziecko jest w innej pozycji, włącznie z pozycją NA GŁOWIE. Z wiadomych przyczyn nie potrafiłam wprowadzić dyscypliny, w ogóle się mamuni nie słuchał/-a i trochę to badanie trwało

Jednak jak do tej pory wszystko jest dobrze, serducho, głowka, kręgosłup, NT 1,8, kosmita wielki, bo 8 cm

Teraz muszę nadrobić zaległych milion postów, a potem chyba rozpakuję zakupy, które zrobiłam 2 h temu
wklejaj zdjęcia! i super że wszystko ok

Wojtuś, ur. 3.05.2011 r.

asiak1981 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-04, 22:01   #169
mary poziomkowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Klaterina Pokaż wiadomość
Mało tego termin policzył na 19 sierpnia, co by oznaczało, ze musiałabym zajść w ciąże około 9 listopada na zdjęciu wyraźnie widać termin 30.05. więc nie wiem czy ten lekarz cos z rana pił czy się po prostu pomylił, no a ja oczywiście nie zatrybiłam co do mnie mówił
Padłam ze śmiechu po Twoim komentarzu

Mnie tylko lekarz dziś powalił tekstem "No, Marlena, ściągaj majtki"

---------- Dopisano o 22:01 ---------- Poprzedni post napisano o 21:59 ----------

asiak1981, naładuję tylko baterie w aparacie i wkleję brzuch i dzieciora, chociaż zdjęcia są tak niewyraźne, że sama ledwo cokolwiek widzę :|

vege!
Stary 2010-11-04, 22:02   #170
AlicjaH
Rozeznanie

Cytat:
Padłam ze śmiechu po Twoim komentarzu

Mnie tylko lekarz dziś powalił tekstem "No, Marlena, ściągaj majtki"

---------- Dopisano o 22:01 ---------- Poprzedni post napisano o 21:59 ----------

asiak1981, naładuję tylko baterie w aparacie i wkleję brzuch i dzieciora, chociaż zdjęcia są tak niewyraźne, że sama ledwo cokolwiek widzę :|
TAAAAAAA??? HE HE DOBRE
Ja tak romantycznie do tż a mówie ;-) Autentyk
Stary 2010-11-04, 22:09   #171
SiLLee
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez bzyczka1 Pokaż wiadomość
a ja się objadłam daniem z woreczka ta karkówka z ziemniakami i cebuką, tyle że ja zrobiłam z udkami z kurczaka...uwielbiam te dania z woreczków, mięsko jest takie mięciutkie i soczyste.
Teraz idę się zdrzemnąć bo przede mną sprzątanie u świnki morskiej w klatce, a jutro muszę wstać o 6 żeby się wyszykować na 7 do laboratorium.
Ja je również uwielbiam. Jutro mam w planie zrobic udka albo karkowke do tego ryz i jakies warzywa mniam

---------- Dopisano o 22:09 ---------- Poprzedni post napisano o 22:03 ----------

Dzisiaj bylam na usg po plamienu ani sladu ;p Tak sie bałam, ze cos bedzie nie tak ale wszystko ok. dalej mam brac luteine.
Do pracy już nie chodze wiec moge caly dzien odpoczywac jesc i chodzic na spacerki )
- byłam gotowa za Ciebie umrzeć... ♥

Moje Maleństwo ♥
Pusta miska - napełnij miske
SiLLee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-04, 22:10   #172
andziot
Zakorzenienie

dobranoc brzuchatki
kolorowych snów

andziot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-04, 22:10   #173
mary poziomkowa
Zakorzenienie

AlicjaH, no zdarzało mi się z TŻ też tak rozmawiać, ale doktorka widziałam po raz pierwszy

vege!

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-11-04, 22:12   #174
magdeczka
Raczkowanie

O rety 18 stron jednego dnia...nie dam rady czytać.
Śpijcie dobrze mamuśki, ja jutro lecę z rana do laboratorium...jak ja tego nie lubię, ale czego się nie robi dla dzidziusia
magdeczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-04, 22:13   #175
moria44
Wtajemniczenie

Cytat:
Witajcie, wlasnie znalazlam Was w sieci Jestem w 13t5d ciązy, planowany termin porodu 08.05.2011
Witaj Dereonka, wrzuciłam Cię na listę majowych mamusiek

Cytat:
Napisane przez asiak1981 Pokaż wiadomość
Ja po wizycie, wszystko ok, ginowi ciężko było zmierzyć długość, bo dzieciaczek już jest tak duży że usg mogło nie objąć dokładnie - ma ok. 10 cm (od główki do pupy).!
asiak gratuluję udanej wizytki i rekordowego maluszka na naszym wątku 10cm - wow to już jest "kawał" człowieczka

Cytat:
Po drugie chciałam powiedzieć, że patrząc na zdjęcie Morii wpadłam w jeszcze większe kompleksy! (...)

mary no i Twoja dzidzia już nie taka mała. Ale rosną te maluchy, dopiero małe fasolinki były a tu proszę, już taka dzidzia w dłoni się pięknie zmieści

Dobranoc ciężaróweczki ale dziś naskrobałyśmy

God couldn’t be everywhere, so he created mothers

moria44 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-04, 22:17   #176
mary poziomkowa
Zakorzenienie

Dereonka, też mam termin na 8.05

Moria, no takie duże dziecko, a tak mi wstyd było, że rozwydrzone

Dobranoc, Dziewczyny!

vege!
Stary 2010-11-04, 22:18   #177
Eve1603
Zakorzenienie

Dereonka

mieszkam na wyspach prawie 6 lat, urodzilam tu juz 1 dziecko i pierwsze slysze, ze nie uznaja ciazy do 23 tygodnia
Ciaze uznaja od poczatku, z ta roznica, ze do ok 12 tygodnia nie staja na glowie zeby ja ratowac (choc to zalezy od indywidualnego podejscia lekarza), uwazaja ze na tym etapie natura wie co robi.

Alicja
Twoje dziecko przypomnialo mi, ze jak urodzilam Olka i poszlam z nim (jeszcze w szpitalu) na wyklad dla matek, to spotkalam tam bardzo duza mame (zarowno wzrostowo, jak i wagowo), ktora miala dziecko wielkosci dwoch przecietnych noworodkow - ale wtedy bylam w szoku oczu od tej dziewczynki nie moglam oderwac, a Olus nie byl wcale najmniejszy bo wazyl 3980, ale przy tej dziewczynce byl taki malenki

Eve1603 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-04, 22:24   #178
AlicjaH
Rozeznanie

Wiesz, ja wagowo też byłam duzżzzża ale to gestoza tak zadziałała
w ciąązy przytyłam 45kg /nie żartuje jak znajdę kartę ciążową to ją wkleje ;-)
z 55/byłam taka chuda jak ta kasia struss /czy jakoś tak/ co ja ost z pokazu wywalili a na cc ważyłam równe 100kg!!!
teraz się pilnuje..

Edytowane przez AlicjaH
Czas edycji: 2010-11-04 o 22:26
AlicjaH jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-04, 22:25   #179
magdeczka
Raczkowanie

Oglądam wasze brzuszki i się martwię, że mój taki mały, jutro będzie już 12 tc, a ja na lekko wzdętą wyglądam. Może nie jestem chudzielcem ale wagę mam normalną, a brzucha nie mam ciążowego. Nawet mieszczę się w swoje zwykłe ciuchy. Dzidzia rozwija się normalnie. Pewnie niedługo będzie widać
magdeczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-04, 22:27   #180
Agnieszka.M
Rozeznanie

Nie no, jesteście mocarne. Zdążyłam się zgłosić na pierwszej stronie do nowego wątku, pojechałam tylko na kolacje do rodziców, wracam, a tu już 6 stron. Nie wiem, czy z wami jest w ogóle możliwe bycie na bieżąco
Słuchajcie, czy wy też macie taką ochotę na mandarynki i czekoladę? Ja wczoraj zjadłam 1,5 kg mandarynek i 2 tabliczki czekolady, a dzisiaj 1 kg mandarynek, 0,5 kg pomarańczy, paczkę kinder czekoladek, snickersa i paczke pierników w czekoladzie. Maaasakra!!!

Agnieszka.M jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości