Allegro - okazje, ciekawostki, pytania, wątpliwości - wątek zbiorczy - Strona 39 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-11-01, 13:36   #1141
Koan
Wtajemniczenie

Dot.: Allegro - okazje, ciekawostki, pytania, wątpliwości... - wątek zbiorczy

1. czy jak dodam sobie kogos do "ulubionych sprzedawcow" , to czy ta osoba dowie sie o tym, ze ja dodalam ?

2. i czy automatycznie beda mi sie pokazywac przedmioty, ktore ta osoba sprzedaje?

nieaktualne. juz wiem

Edytowane przez Koan
Czas edycji: 2010-11-01 o 16:38 Powód: dopisek
Koan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-04, 19:25   #1142
enii
Wtajemniczenie

Jezeli kupujacy zakupil ode mnie rzecz warta 30 zł (bez oplat) i nie wplaca pieniedzy , przez prawie 2 tyg, czy oplaca mi sie robic zwrot prowizji??? I co mam ewentualnie napisac- wiecie, nie mam czasu, ani ochoty na dziecinne zachowania i czekania a tak zdesperowana nie jestem, by na sile straszyc ta osobe

22.08.2012 Seoul, Kr (one way ticket)
enii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-04, 19:36   #1143
mad86
Zakorzenienie

dostaniesz kilka zl,a kupujacy ostrzezenie i moze sie nauczy, ze jak kupuje to sie tez placi.
Stary 2010-11-04, 19:41   #1144
enii
Wtajemniczenie

Mad - dziekuje za inf...

22.08.2012 Seoul, Kr (one way ticket)
enii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-04, 20:16   #1145
xandra78
Zakorzenienie

Słuchajcie, nie doszła do mnie paczka z Anglii-ekonomiczna.Pisałam do sprzedwacy, on pisze,że mu przykro itp,ale to nie jego wina,że paczka zaginęła...
czy mam żądac zwrotu kasy,czy to się kwalifikuje na negatywa w razie odmowy??
Wiem,że to nie jego wina,ale ja tez nie dostałam towaru...
xandra78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-04, 21:22   #1146
BajaderkowaBaba
Zakorzenienie

GG do BajaderkowaBaba

no to niech on z pocztą to rozwiązuje... ma potwierdzenie nadania? no to w czym problem.
BajaderkowaBaba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-05, 12:24   #1147
xandra78
Zakorzenienie

to była paczka ekonomiczna,na potwierdzeniu nadania nie ma moich danych adresowych.
Był na poczcie i tam mu tylko powiedzieli,że od nich "wyszła" przesyłka i musiała dotrzeć do Polski...
Stary 2010-11-05, 12:32   #1148
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
czy mam żądac zwrotu kasy,czy to się kwalifikuje na negatywa w razie odmowy??
Wiem,że to nie jego wina,ale ja tez nie dostałam towaru...
potwierdzenie wysyłki bez Twoich danych? Jak długo czekasz zna paczkę?
mi tu coś śmierdzi... zażądaj zwrotu pieniędzy, jak coś zacznie jęczeć to zgłoś problem na Allegro i oni się z nim skontaktują. I oczywiście, że to zasługuje na negatywny komentarz! Niedawno miałam podobną sytuację. Facet zwrócił mi pieniądze dopiero po interwencji Allegro i po moim mailu, w którym napisałam że jeśli pieniądze nie wpłyną na moje konto do tego i tego dnia do tej i do tej godziny to idę na policję
Tak apropo był to użytkownik goras007 - odradzam, cholerny oszust!
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-05, 12:45   #1149
xandra78
Zakorzenienie

to przesyłka z Anglii-u nich inaczej wygląda potwierdzenie nadania.Jeśli paczka jest ekonomiczna,to tam nie ma żadych moich danych-tylko taki kwitek wydrukowany.
facet nie napisał tez na kopercie swojego adresu,wiec paczka nie wróci do niego(zresztą,nie wiem,czy w takim wypadku za darmo przesyłają paczkę z powrotem za granicę?).

no w zasadzie,to wina niczyja-raczej poczty i to pewnie tu w Polsce,skoro paczkę zgubili.,wiec nie jestem pewna,czy mu walnąć negatywa lub żądać zwrotu kasy...
Stary 2010-11-05, 13:24   #1150
Virginnia
Zadomowienie

xandra87 chyba niestety musisz się pożegnać i z paczką i z pieniędzmi. Przyznam się szczerze że znając pocztę to nigdy nie zgodziałabym się na przesyłkę 'ekonomiczną' (patrz: twój przypadek). Bez potwierdzenia nadania nic nie załatwicie. Można zapytać ile zapłaciłaś za przesyłkę (w złotówkach)? Kupowałam w zeszłym roku grę na konsolę (raczej lekka przesyłka) i Sprzedający wysłał mi ją za 9,50 zł (nie sądzę żeby chciał do interesu dokładać). Odbierając na poczcie normalnie się podpisywałam jak przy poleconym.
Stary 2010-11-05, 13:31   #1151
xandra78
Zakorzenienie

Virginnia, za przesyłkę zapłaciłam 10 zł.Był to dwupak rajtuzków dziecięcych, sprzedający miał wpisana w opcjach kosztów wysyłki tylko paczke ekonom. za 10 zł,a lokalizacja była z Polski.Napisałam więc do niego,czy nie mógłby wysłac poleconym,a nie paczką-byłoby taniej. I dopiero wtedy (to juz było po wygraniu aukcji) napisał,że paczkę nadaje w Anglii i takie sa ceny za przesyłki ekonomiczne...no i tak to było, kupiłam przedmiot z lokalizacją w Polsce, w sumie mogłam później zrezygnować,jak się dowiedziałam,że to z zagranicy..

ps, dzięki Virginnio za odmłodzenie (xandra 78) hihi
Stary 2010-11-05, 13:35   #1152
mad86
Zakorzenienie

wydaje mi sie, ze skoro byla tylko jedna opcja wysylki to juz sprzedajacy powinnien brac odpowiedzialnosc. Co innego jesli mialabys wybor.
Stary 2010-11-05, 13:39   #1153
xandra78
Zakorzenienie

Mad86, no właśnie chciałam poleconym,ale później sie dowiedziałam,że to z Anglii,więc przystałam na to,co proponował sprzedawca...no ale skoro sie zgodziłam,to czy mam prawo cos wymagać w tej sytuacji-o to mi najbardziej chodzi??
Bo wiadomo,że na negatywa odpowie mi tym samym...
Stary 2010-11-05, 13:44   #1154
hihi
Zakorzenienie

Weźcie mi powiedzcie czy jeśli nie zaznaczyłam w opcjach, że zgadzam się na wysłanie przedmiotuy za granicę, ale też nie napisałam wyraźnie, że NIE ZGADZAM się na wysłanie przedmiotu za granicę, to muszę go wysłać...?

Nie mam ochoty bawić się w wysyłanie sprzętu za kilka stów do Afryki
Stary 2010-11-05, 13:50   #1155
mad86
Zakorzenienie

spytaj najlepiej na cafe allegro, tam jest sporo ogarnietych osob.
wiem tylko, ze w PL w takim wypadku sprzedajacy ponosilby odpowiedzielnosc.
Tak wogole sprzedajacy ma tylko dowod nadania jakies paczki, a czy to byla paczka do Ciebie czy na ksieyzc to nie wiadomo
wiec imo to zaden dowod i powinnien zwrocic kase.

---------- Dopisano o 14:50 ---------- Poprzedni post napisano o 14:48 ----------

Cytat:
Napisane przez hihi Pokaż wiadomość
Weźcie mi powiedzcie czy jeśli nie zaznaczyłam w opcjach, że zgadzam się na wysłanie przedmiotuy za granicę, ale też nie napisałam wyraźnie, że NIE ZGADZAM się na wysłanie przedmiotu za granicę, to muszę go wysłać...?

Nie mam ochoty bawić się w wysyłanie sprzętu za kilka stów do Afryki
a to nie oszustwo nigeryjskie?
Stary 2010-11-05, 13:52   #1156
hihi
Zakorzenienie

Yyy... a co chodzi?
Stary 2010-11-05, 13:52   #1157
mad86
Zakorzenienie

http://allegro.pl/phorum/read.php?f=...54#href1090255

tak mi sie skojarzylo jak napisalas o Afryce
Stary 2010-11-05, 13:57   #1158
hihi
Zakorzenienie

Jezu, dziękuję Ci kochana

facet z Kamerunu kupił ode mnie telefon za kilkaset złotych i napisał w mailu dokładnie to o czym piszą w necie - ze to prezent dla jego siostry, że prosi o pilną wysyłkę...

Miałam zamiar mu napisać, że nie będzie żadnej wysyłki, bo nie zgadzałam się na wysłanie przedmiotu za granicę, ale wolałam zapytać czy mogę takie coś w ogóle zrobić...
Stary 2010-11-05, 14:03   #1159
mad86
Zakorzenienie

uff to dobrze, ze tu napisalas
zglos go jeszcze do allegro, bo pewnie wyslal takie maile tez do innych uzytkownikow. Powinni jak najszybciej zawiesic mu konto.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-11-05, 14:32   #1160
hihi
Zakorzenienie

Wysłałam, wysłałam informację do allegro od razu

Tzn. wiesz, ja i tak bym nie wysłała towaru póki bym nie miała kasy na koncie, nie ze mna te numery, na lamenty o siostrzanych urodzinach napisałabym, żeby kupił u kogoś innego i tyle...

Po prostu coś mi nie pasowało w tym wszystkim, więc musiałam zapytać

---------- Dopisano o 15:32 ---------- Poprzedni post napisano o 15:08 ----------

I jeszcze jedno.

Czy jeśli ktoś, kto ewidentnie próbuje odwalić oszustwo podaje w swoich danych do allegro Adres oraz Telefon do Ambasady USA w Polsce to to nie jest nielegalne przypadkiem...?
Stary 2010-11-05, 15:46   #1161
sheryl
szeryfcio

Cytat:
Napisane przez xandra78 Pokaż wiadomość
Virginnia, za przesyłkę zapłaciłam 10 zł.Był to dwupak rajtuzków dziecięcych, sprzedający miał wpisana w opcjach kosztów wysyłki tylko paczke ekonom. za 10 zł,a lokalizacja była z Polski.Napisałam więc do niego,czy nie mógłby wysłac poleconym,a nie paczką-byłoby taniej. I dopiero wtedy (to juz było po wygraniu aukcji) napisał,że paczkę nadaje w Anglii i takie sa ceny za przesyłki ekonomiczne...no i tak to było, kupiłam przedmiot z lokalizacją w Polsce, w sumie mogłam później zrezygnować,jak się dowiedziałam,że to z zagranicy..
Wiesz co, mnie tu się nie podoba coś... ma lokalizację pl, wysyła z Angli... I jakieś potwierdzenie z kosmosu.... może naciąga...(tu musiałby się wypowiedzieć ktoś, kto wysyła z Anglii).
Zresztą, skąd by nie wysyłał, uważam, że jest odpowiedzialny za tę przesyłkę i koniec. Żądałabym zwrotu pieniędzy. Niech sobie załatwia z pocztą, jak ma to potwierdzenie.
Xandra, a co ty się boisz mu negatywa dać? Możesz odpowiedzieć na jego komentarz swoim i każdy, kto to przeczyta, zrozumie.
A on jakie miał komentarze? Można po komentarzach sprawdzić co sprzedał, czy podobny towar doszedł do ludzi, czy to jest wypadek czy oszustwo. Aczkolwiek nawet w przypadku wypadku jest odpowiedzialny za tę przesyłkę.
Stary 2010-11-05, 22:54   #1162
xandra78
Zakorzenienie

sheryl, no nie boję się-ale chcę być sprawiedliwa.A kwit jest prawidłowy-tzn jak za przesyłkę ekonomiczną...Ech,jak ja nie lubię negatywa dawać.Jednak najpierw powinnam żądać zwrotu pieniędzy, tylko nie bardzo wiem,jak to uzasadnić.On do tej pory pisał,że mu przykro,ale on na to nie miał i nie ma wpływu,że to nie jego wina-no w sumie nie jego...
Stary 2010-11-05, 23:11   #1163
Hawa
Zakorzenienie

GG do Hawa

Cytat:
to przesyłka z Anglii-u nich inaczej wygląda potwierdzenie nadania.Jeśli paczka jest ekonomiczna,to tam nie ma żadych moich danych-tylko taki kwitek wydrukowany.
facet nie napisał tez na kopercie swojego adresu,wiec paczka nie wróci do niego(zresztą,nie wiem,czy w takim wypadku za darmo przesyłają paczkę z powrotem za granicę?).

no w zasadzie,to wina niczyja-raczej poczty i to pewnie tu w Polsce,skoro paczkę zgubili.,wiec nie jestem pewna,czy mu walnąć negatywa lub żądać zwrotu kasy...
Mieszkalam kilka lat w UK i powiem ci, ze to co wyslal ten facet to jest zwykly list a nie zaden polecony a tym bardziej paczka. To jest zwykly nierejestrowany list, dlatego nie ma tam twoich danych. Za takie przesylki poczta angielska nie odpowiada i nie sklada sie na nie reklamacji.
Powinnas facetowi wstawic negatywa, gdyz jego obowiazkiem bylo napisanie ze wysyla paczki a Anglii a nie z Polski!!!

http://www.angtest.pl
Testy z angielskiego!

http://wojnowski.net.pl
Blog o Wordpresie
Hawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-06, 10:46   #1164
sheryl
szeryfcio

Cytat:
sheryl, no nie boję się-ale chcę być sprawiedliwa.A kwit jest prawidłowy-tzn jak za przesyłkę ekonomiczną...Ech,jak ja nie lubię negatywa dawać.Jednak najpierw powinnam żądać zwrotu pieniędzy, tylko nie bardzo wiem,jak to uzasadnić.On do tej pory pisał,że mu przykro,ale on na to nie miał i nie ma wpływu,że to nie jego wina-no w sumie nie jego...
.... no nie jego... poczty, wiadomo...., ale zawsze jak paczka zaginie odpowiedzialność za nią bierze Sprzedający.
Edit: a widzisz, jednak jego wina. Ty zapłaciłaś za paczkę ekonomiczną, a on wysłał zwykłym listem skubaniec. I już wiemy dlaczego tego nie może reklamować. Bo zwykły polecony czy zwykłą paczkę można.
Stary 2010-11-06, 10:54   #1165
Hawa
Zakorzenienie

GG do Hawa

Oczywiscie jest to jego wina.
1. Nie napisal, ze wysylka jest z UK
2. Piszac "paczka pocztowa" wprowadzil w błąd, bo kupujaca myslala o "polskiej" paczce, czyli przesylce rejestrowanej czyli "pewnej". Po tym jak sie okazalo, ze on wysyla z UK kupujaca nadal myslala, ze przesylka dojdzie do niej bo to paczka. Bo skad miala wiedziec, ze to bedzie zwykly list?
Powinien dac do wyboru wysylke listem zwyklym lub poleconym i w razie wyboru pierwszej opcji uprzedzic o tym, ze takie przesylki nie mogą być reklamowane.

http://www.angtest.pl
Testy z angielskiego!

http://wojnowski.net.pl
Blog o Wordpresie
Hawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-06, 23:46   #1166
xandra78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hawa Pokaż wiadomość
Mieszkalam kilka lat w UK i powiem ci, ze to co wyslal ten facet to jest zwykly list a nie zaden polecony a tym bardziej paczka. To jest zwykly nierejestrowany list, dlatego nie ma tam twoich danych. Za takie przesylki poczta angielska nie odpowiada i nie sklada sie na nie reklamacji.
Powinnas facetowi wstawic negatywa, gdyz jego obowiazkiem bylo napisanie ze wysyla paczki a Anglii a nie z Polski!!!
Cytat:
Napisane przez sheryl Pokaż wiadomość
.... no nie jego... poczty, wiadomo...., ale zawsze jak paczka zaginie odpowiedzialność za nią bierze Sprzedający.
Edit: a widzisz, jednak jego wina. Ty zapłaciłaś za paczkę ekonomiczną, a on wysłał zwykłym listem skubaniec. I już wiemy dlaczego tego nie może reklamować. Bo zwykły polecony czy zwykłą paczkę można.
Cytat:
Napisane przez Hawa Pokaż wiadomość
Oczywiscie jest to jego wina.
1. Nie napisal, ze wysylka jest z UK
2. Piszac "paczka pocztowa" wprowadzil w błąd, bo kupujaca myslala o "polskiej" paczce, czyli przesylce rejestrowanej czyli "pewnej". Po tym jak sie okazalo, ze on wysyla z UK kupujaca nadal myslala, ze przesylka dojdzie do niej bo to paczka. Bo skad miala wiedziec, ze to bedzie zwykly list?
Powinien dac do wyboru wysylke listem zwyklym lub poleconym i w razie wyboru pierwszej opcji uprzedzic o tym, ze takie przesylki nie mogą być reklamowane.
Kurde, macie rację. Skoro to nie jest nawet paczka,tylko zwykły list,to wina jego ewidentna. Nawet nie pomyślałam,że paczka,to zawsze jest nadawana do kogoś przecież,tylko zwykły list tak sobie "idzie w swiat".

Tylko,że teraz sprawdziłam i w zakładce "o mnie" sprzedawca pisze,że wysyła z Anglii. Ale czy ja mam obowiazek zajrzeć do tej zakladki? Przyznam się,że nigdy nie czytam tych informacji-tylko to,co na aukcji lub a w mailu od allegro po zakupie. Jednak na stronie aukcji jest przeciez rubryka LOKALIZACJA, czy tam nie powinno być naposane ANGLIA w takim razie?? Bo facet ma do tej pory wpisane miasto w Polsce??

No i na stronie i w mailu po zakupie w opcjach dostawy jest PACZKA POCZTOWA EKONOMICZNA. Facet nie ma żadnych negatywów, widac tylko ja mam takiego pecha...
Stary 2010-11-06, 23:52   #1167
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Tylko,że teraz sprawdziłam i w zakładce "o mnie" sprzedawca pisze,że wysyła z Anglii. Ale czy ja mam obowiazek zajrzeć do tej zakladki?
tak, powinnaś znać zawartość tej stronki.
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-07, 08:18   #1168
mad86
Zakorzenienie

xandra78 zapisy na stronie o mnie nie sa dla Ciebie wiazace. Liczy sie to co jest w aukcji. Teraz na stronie o mnie ma wpisana Anglie, a skad wiesz czy tydzien temu tez tak bylo? Strone o mnie mozna zmienic w kilka sekund.
Skoro sprzedawca proponowal tylko 1 rodzaj wysylki to teraz niech bierze za to odpowiedzialnosc.

podobny problem
http://allegro.pl/phorum/read.php?f=...&t=9328&view=h
Stary 2010-11-07, 12:40   #1169
xandra78
Zakorzenienie

Mad, dziękuję Ci bardzo za ten link-bardzo mi rozjaśnił w głowie.

W zasadzie chyba nie ma większego znaczenia,czy wiedziałam skąd będzie nadana przesyłka, liczy się sam fakt jej nie doręczenia, co za różnica, który kraj zawinił.

Czyli mam napisać do sprzedającego z prośbą o zwrot kasy (ale tylko za przedmiot?), a jak odmówi,to dać negatywa?
Tylko co mam mu napisać-żeby złożył reklamację na poczcie? Bo on już na poczcie był,ale tam tylko sprawdzili,że przesyłka opuściła granice UK...
Stary 2010-11-07, 14:08   #1170
mad86
Zakorzenienie

podeslij mu moze link do watku na allegro.
Ja bym sie domagala zwrotu calosci kwoty. Mial wpisana lokalizacje Polska, wysylal paczka wiec moglas przypuszczac, ze wysylka jest rejestrowana.
W PL wyglada to tak, ze na list zwykly nie ma potwierdzen wiec nie ma mozliwosci reklamacji na poczcie. W przypadku przesylek rejestrowanych najpierw czeka sie na rozpatrzenie reklamacji,a dopiero potem sprzedajacy robi zwrot.
A tu niby z tym kwitkiem moze isc do Royal Mail. Wiec mozliwe, ze bedzie chcial poczekac te 3-4 tygodnie ze zwrotem
Tak czy siak Ty masz dowod zaplaty a sprzedajacy ma jakis kwitek bez zadnego nazwiska, wiec to zaden dowod, bo paczka mogla rownie dobrze byc wyslana do kogos innego
i nie ma gadania, ze to nie jego wina. Powinnien wiedziec z jakiej uslugi pocztowej korzysta i z czym sie to wiaze.
Wiec nie daj sie splawic i domagaj sie calej kasy. Jak nie bedzie chcial zwrocic to mozesz mu napisac, ze zglosisz sprawe na policje.

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości