POMOCY! Nie wiem co dalej - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-11-07, 07:57   #1
paula7191
Raczkowanie

POMOCY! Nie wiem co dalej

Witam. Jestem tegoroczną maturzystką. Nie dostałam się na kierunek,który chciałam studiować, więc poszłam na inny (na uni przyr.). Nie spodobało się (fizyka i chemia- o zgrozo!), więc zrezygnowałam.Postanowiła m,że bede studiowała zaocznie. Teraz zmagam się z takim dylematem: mam możliwość iść teraz na pedagogike na uni wro ( nie tracąc roku,ale musiałabym nadrobić wszystko i zapłacić za cały semestr) lub zastanowić się dobrze nad kierunkiem studiów i zacząć od nowego roku. Dodam też, że nie znalazłam jeszcze pracy. Za sem musiałabym zapłacić teraz 2 tyś i w lutym też- mogłabym pożyczyć od rodziców.Nie jestem pewna czy pedagogika to właśnie ten właściwy kierunek... Lubie dzieci, ale np. do pracy w szkole się nie nadaje. Ponoć jest tyle pedagogów, że prace trudno znaleźć. Isć teraz na studia (nie stracić roku,może się przekonam) czy popracować trochę,podszkolić język i zastanowić się jeszcze?? Musze podjąć decyzję do poniedziałku
paula7191 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-07, 08:51   #2
gringolada
Zadomowienie

Dot.: POMOCY! Nie wiem co dalej

ja bym nie szla na cos co mnie nie intersuje z braku laku. poszlabym za rok a w tym czasie praca, jakies kursy.
gringolada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-07, 08:55   #3
cerveza
Zakorzenienie

Idź do pracy, może na kurs języka, zastanów się do października co chcesz robić w życiu i zacznij sobie na spokojnie nowe studia. Chyba nie ma sensu tak bez zastanowienia składać papierów na te zaoczne.

A jeśli nie chcesz pracować w szkole, to ta pedagogika jeszcze bardziej utrudni Ci odnalezienie się na rynku pracy. Bo jak nie szkoła, to zostaje poradnia chyba tylko.
cerveza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-07, 09:22   #4
paula7191
Raczkowanie

Dzieki za rade zastanawiam się nad architektura i urbanizacją lub dietetyką w Nysie. Wiem, że jeśli zaoczne studia to lepiej skończyć uczelnie państwową ale jak wziąść pod uwage kierunki, to chyba aiu lub diet. są bardziej opłacalne?

Edytowane przez paula7191
Czas edycji: 2010-11-07 o 09:32
Stary 2010-11-07, 09:47   #5
cerveza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula7191 Pokaż wiadomość
Dzieki za rade zastanawiam się nad architektura i urbanizacją lub dietetyką w Nysie. Wiem, że jeśli zaoczne studia to lepiej skończyć uczelnie państwową ale jak wziąść pod uwage kierunki, to chyba aiu lub diet. są bardziej opłacalne?
Paula, masz strasznie "rozbieżne" zainteresowania z tego co zauważyłam. Poszłaś na kierunek przyrodniczy, chcesz zmienić na pedagogikę, teraz rozważasz architekturę i dietetykę. Czy ty aby na pewno wiesz, co Cię interesuje? W czym jesteś dobra? Jeśli masz problem, możesz udać się do poradni doradztwa zawodowego.

Napisałaś, że fizyka i chemia przeraziła Cię na kierunku przyrodniczym. Na architekturze masz bardzo dużo fizyki i matematyki. A na dietetyce masz chemię.

Przede wszystkim określ z jakich przedmiotów byłaś dobra i co byś chciała robić w życiu, spójrz też na rynek pracy.
cerveza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-07, 10:14   #6
kasha64
Raczkowanie

Lepiej przemyśleć sprawę i iść dopiero za rok, na kierunek,który będzie Cię satysfakcjonował niż wydać pieniądze na coś, co mija się z Twoimi upodobaniami. W tym czasie będziesz mogła poszukać pracy i na spokojnie zarobić na studia na które pójdziesz.
„W każdym momencie, w każdej chwili, w każdym zdarzeniu kryją się przeszłość, przyszłość i teraźniejszość. W każdej chwili kryje się wieczność. Każde odejście jest zarazem powrotem, każde pożegnanie powitaniem, każdy powrót rozstaniem. Wszystko jest jednocześnie początkiem i końcem.”
kasha64 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-07, 10:30   #7
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta

Edytowane przez mm444
Czas edycji: 2010-11-07 o 10:31
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-11-07, 10:32   #8
Asiaa90
Zakorzenienie

nie idz teraz, nie jestes pewna wiec szkoda zebys miala wyrzucic pieniadze w bloto poczekaj sobie ten rok, poszukasz pracy za ten czas, zarobisz i przemyslisz sprawe gdzie i na co chcesz isc zebys byla pewna swej decyzji. Bo szkoda isc na cos byle by isc, a za rok czy dwa obudzic sie z reka w nocniku i rezygnowac bo to jednak nie to, szkoda przede wszystkim pieniedzy zmarnowanych
Asiaa90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-07, 10:54   #9
Dorcia91
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula7191 Pokaż wiadomość
Witam. Jestem tegoroczną maturzystką. Nie dostałam się na kierunek,który chciałam studiować, więc poszłam na inny (na uni przyr.). Nie spodobało się (fizyka i chemia- o zgrozo!), więc zrezygnowałam.Postanowiła m,że bede studiowała zaocznie. Teraz zmagam się z takim dylematem: mam możliwość iść teraz na pedagogike na uni wro ( nie tracąc roku,ale musiałabym nadrobić wszystko i zapłacić za cały semestr) lub zastanowić się dobrze nad kierunkiem studiów i zacząć od nowego roku. Dodam też, że nie znalazłam jeszcze pracy. Za sem musiałabym zapłacić teraz 2 tyś i w lutym też- mogłabym pożyczyć od rodziców.Nie jestem pewna czy pedagogika to właśnie ten właściwy kierunek... Lubie dzieci, ale np. do pracy w szkole się nie nadaje. Ponoć jest tyle pedagogów, że prace trudno znaleźć. Isć teraz na studia (nie stracić roku,może się przekonam) czy popracować trochę,podszkolić język i zastanowić się jeszcze?? Musze podjąć decyzję do poniedziałku

Nie podejmuj decyzji pod wpływem chwili Daj sobie ten rok do namysłu, szczególnie jak tu dziewczyny mówią, masz bardzo rozbieżne zainteresowania, a chemia, fizyka , matematyka nie ominą Cię na dietetyce czy architekturze...:confused :
A tak nawiasem, na jakim kierunku byłaś n UP?

Mój blog KLIK
Dorcia91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-07, 11:14   #10
muszynianka
Zakorzenienie

idź do roboty a za rok na studia.
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-07, 16:17   #11
eyo
Zakorzenienie

architektura - fizyka, matematyka...
dietetyka - chemia i biologia, anatomii to się zdarza że tam ucza jak na medycynie...
pedagogika - sama mówisz że cię nie interesuje
studia przyrodnicze - rzuciła bo nie lubisz chemii i biologi...

podsumowując to Ty pracy poszukaj i odpocznij i doiero pomyśl co Ty chcesz studiować bo na moje to każdy z twoim pomysłow skończy sie takim samym niewypałem jak dotychczasowe studia czytaj szybciej je rzucisz niż zaczniesz

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-11-07, 16:57   #12
paula7191
Raczkowanie

Na up wyladowałam na rolnictwie.Wiem, nie moge się zdecydować. Na maturze zdawałam dodatkowo geografie i biologie rozszerzoną. Biologia to przedmiot, który bardzo lubiłam. Ogólnie dobra też byłam z polskiego i historii ( przedmioty humanistyczne). W szkole na każdych testach predyspozycji zawodowych wychodziło, że powinnam podjąć prace społeczna/artystyczna. Lubię wykonywać różne prace artystyczne, tańczyłam wiele lat itp. Podjelam decyzje, że ide w nastepnym roku na studia a teraz zastanowie się nad kierunkiem i pojde do pracy i na dodatkowy angielski (przyda się podszkolić jezyk)
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości