|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Unia Europejska - paszport - pomocy!!!
Zarezerwowałam 4 bilety na przelot do Niemiec z Krakowa liniami EasyJest. Cena super!!! Jednak podczas odbioru biletów kazano mi okazać paszport, któego nie miałam. Tłumaczenie, że od 1 maja 2004r. mam prawo jeździć do krajów członkowskich UE na podstawie dowodu osbistego i że absolutnie nie muszę mieć paszportu nic nie dało. Biletu nie otrzymałam!!!
Bo na stronach internetowych Easyjet jest wyraźnie mowa o PASZPORCIE a nie o innym dowodzie tożsamości, i już!!! Czy ktoś jest w stanie mi powiedzieć na jakie przepisy mogę się powołać, lub w jaki sposób podważyć "sposób myślenia" EasyJet, żeby ominąć konieczość pokazywania im paszportu i specjalnego jego wyrobienia tylko do przelotu liniami EasyJet? |
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Re: Unia Europejska - paszport - pomocy!!!
Myślę, że skoro na ich stronie wyraźnie zaznaczyli, że podstawą do odbioru biletu jest paszport,
--> <font size="1"> easyJet is a ticketless airline - there are no tickets, so all you need to fly is your passport. When you make your booking you will be given a booking reference. Make a note of this number, as it uniquely identifies your booking, as well as the details of your flights.</font> to Twoje tłumaczenie nic nie da. Rezerwując bilet zwykle musisz zaakceptować warunki jakie stawia dany przewoźnik dotyczące przelotu, bagażu, odbioru biletu i płatności. Dokonując rezerwacji zgodziłaś się na te warunki. Poza tym o ile granice "naziemne" zaczęły być raczej umowne (choć niedawno zdarzyło mi się mieć szczegółową kontrolę paszportową na austrackiej granicy), z samolotami zawsze jest więcej formalności. Jest to również związane z zagrożeniem terrorystycznym. Ponadto od obywateli "starej" UE przeważnie nadal wymaga się paszportów przy podróżach samolotem. pozdrawiam |
|
|
|
|
#3 |
|
Wtajemniczenie
|
Re: Unia Europejska - paszport - pomocy!!!
Ja podrozuje sporo, przekraczam granice lotniskowe i slowensko - austriackie. ZAWSZE mam paszport, po co mi dodatkowe problemy? W paszporcie stoi wszystko po angielsku, w dowodzie nie. Notorycznie moj paszporcik jest przeciagany po czytniku przez policjantow na granicy, choc do Slowenii jezdze tak czesto, ze juz mnie niektorzy znaja.
Tanie linie lotnicze maja swoje fanaberie i trzeba sie z tym liczyc, niestety. Byc moze paszport ma sluzyc jako swoisty bilet, skoro linia jakoby jest ticketless i chcieli to ujednolicic dla wszystkich pasazerow bo moze lataja tez do krajow spoza UE? Ja sama na niemieckich lotniskach nie doswiadczam jakiejs specjalnej kontroli paszportowej. Jesli nie mam ciemniejszej skory i chustki na glowie (niestety tak jest) to trwa to wszystko sekundy.
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:44.