|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2851 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :
niuniuniau, super, że mała tak długo spała, ale to zapewne (mimo, że ulała) zasługa mm
IlonaN2, a może kawka? Na mnie zazwyczaj działała. Teraz nie pijam.aaneczka1984, trzymam kciuki, żeby z nakładkami się udało. Super, że mały już się uśmiecha NIKaP-n, dziękujemy za gratulacje Mpik82, cudnie wyglądacie ![]() Krwawienie i ból to raczej właśnie hemoroidy. Ale do lekarza warto iść waniliaania2009, ja niczym nie dopajam małego. Dawniej zalecali, ale teraz już nie. Wiem, że warto np odzwyczajając dziecko od jedzenia w nocy, podać wodę, zamiast mleka. Ja zaczęłam dzień o 6:30 ...od wykąpania Boryska walnął taką kupę, że aż pod pachą znalazłam kawałek No i nie dało się go wymyć inaczej, jak w wanience, całego. Normalnie, cała pielucha uwalona (dookoła ud też), bodziaki też... Ja byłam w szoku, a mały co? Uśmiechał się i wesoło gęgał coś po swojemu ![]() ![]() Tak w ogóle, zmniejszyła nam się częstotliwość robienia kupek. Wczoraj od 11 nic, za to nad ranem taki klops. Wcześniej też był dzień bez kupki i potem poszło kilka (jak mi się wydawało) wielkich, ale to dzisiejsze monstrum mnie powaliło... Ja chyba wolałam, jak robił dużo malutkich kupek...
|
|
|
|
#2852 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :
Kasienka ja znowu słyszałam, że najlepiej przebić uszka do roczku albo u starszego dziecka, powyżej 6 lat, bo po roczku dzieci się już bardzo boją i nie da rady
|
|
|
|
#2853 |
|
Zakorzenienie
|
właśnie bo bym zapomniała naked super fotki, ale ta pierwsza- minka plus środkowy paluch wymiata
|
|
#2854 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny czym wy sie zywicie jak dziecko ma skaze bialkowa?? ja niestety podejrzewam u Zuzki
ma krostki na policzkach i w uszach nieduzo niby ale sa, kupki luzne takie.... odstawila banany bo myslalam ze po nich ale krostki dalej sie pojawiaja odtawilam nabial od dwoch dni i jest lepiej ![]() gadd co ja mam jesc i tak juz niewiele mam wybor
|
#2855 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
aczkolwiek moja chrześnica miała uszy przebite zaraz po chrzcinach czyli koło pół roku i jest ok... Cytat:
ostatnio się pochwaliłam że mały robi po 3-4 dziennie i w ten sam dzień nie zrobił żadnej... i od tego czasu jest jedna na 2 dni ale taka wielka że w pampersie się nie mieści mały jest cały brudny śmierdzi nie miłosiernie a on jest taki uśmiechnięty że głowa mała ![]() no ale skoro go nic nie boli ani się przy tym nie męczy to niech będzie jedna big kupa na dwa dni
|
|
|
#2856 |
|
Zakorzenienie
|
Nadrabiam dalej....
Naked Filuś wygląda słodko w swoim śpiworku Nikuś zdjęcie Małego w przebraniu dyni wymiata
|
|
|
|
#2857 |
|
Wtajemniczenie
|
Kurcze martwie sie. Dawidek codziennie robil jedna, dwie kupy, a od piatku....
w piatek bylo 5 lub 6 ale takich duzych sobote dwie duze niedzila - dwie duze jedna mala dzis- dwie oraz jedna mala mierzylam tempetarure i ma 36,7 nie wiem czy to biegunka czy nie. Juz panikuje na maksa ![]() Nie sa to wodniste kupy, raczej maja konsystencje kremu (przepraszam za opis )Nie wiem co robic. Zaraz sie poplacze chyba |
|
|
|
#2858 | ||||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Linzey strasznie zesypana twoja córcia. Nam na krostki lekarka dała maść oxykord A, to chyba nie jest na receptę. Może spróbujesz.
Cytat:
A co do teściowej to szkoda gadać, ona czasem jest taka bezmyślna... Moi rodzice to samo - najpierw mi mama gadała jak to źle lulać dziecka, że nie wolno przegrzewać a potem sama zawijała ją w kocyk i bujała całymi dniami... i znajdź tu logikę... Cytat:
No moja też głodziła dziecko bo "ładnie spało"... Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#2859 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Dziękujemy za komplementy dla mojego grubego benka [jak go nazwał moj brat
]Cytat:
![]() to nie fucker tylko, jak już się kiedyś żaliłam, Filuś nie prostuje palców wskazujących, muszę mu pomagać, wtedy ma proste i tak wyszło 18.11. mamy wizytę u neurologa ciekawe co zaradzi. Robie mu ćwiczenia ale tak sie nauczył trzymać te paluszki zgięte i kciuki schowane, że ciężko go będzie odzwyczaić ![]() wsadziłam do śpiworka golaska tylko na potrzeby sesji ![]() Myslę że Twój mąż powinien pogadać ze swoją mamą i delikatnie z wyczuciem douczyć ja opieki nad maleństwem Cytat:
lepiej mieć takie "z ręki" niz żadne. Albo ustawiajcie się do samowyzwalacza no i dla 2miesięczniaka ![]() Cytat:
nie ściągam pokarmu wcale. Ja podaję pierś, a mama pod moją nieobecność mm Cytat:
pięknie!! Cytat:
Cytat:
"Lubię ten stan, rozkoszne sam na sam. Cisza i ja. Cisza, ja i czas(...)" Edytowane przez naked21 Czas edycji: 2010-11-08 o 10:56 |
||||||
|
|
|
#2860 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
a jedzenie produktów z dużą ilością błonnika (i do tego picie większej ilości wody niż zwykle) nie pomaga? Bo może właśnie za mało pijecie- przy sporej ilości błonnika w diecie może to powodować takie właśnie problemy Cytat:
nie wcześniej niż jak będzie w wieku szkolnym Cytat:
|
||||
|
|
|
#2861 |
|
Rozeznanie
|
dzien doberek
klarissa wspolczuje tesciowej bo cos o tym wiem, moja tez wyprawia takie rzeczy ze glowa mala, potrafi mi wyrwac mala jak placze i ja przytulac tak jakby to ona byla jej matka... ale jeszcze ok 3 tyg i bede tesciowa widziala raz na tydzien albo dwa a nie codziennie naked Filipek na obu zdjeciach ma usmieszek a z tego co pamietam rzadko mu sie to zdarzalo![]() troszke jestem nie w temacie musze poczytac.. ale moze nakrsli któras z Was czym sie różnią szczepionki 5w1 i 6w1 co w tej 6 w 1 jest??? bo domyslam sie ze jedna szczepionka wiecej tylko na co???
|
#2862 | |||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ojoj ciekawe kiedy moja prześpi całą noc najdłużej spała 5 godzin, także całkiem fajnie. Ostatnio jak nakarmię ją o 23 to później o 3 i ok 6 ale super będzie kiedyś przespać całą nocCytat:
A ja nie mogę się doczekać Świąt Bożego Narodzenia z naszą Niunią![]() Cytat:
Dziewczyny, u nas na szczęście coraz lepiej. Kolkę miewa czasami, ale już nie tak jak na początku, ale kropelki z bioGaia daję codziennie. Wczoraj Mała zaczęła tak fajnie gaworzyć, aguu, gaga i takie tam. A jaka zadowolona była i uśmiech od ucha do ucha cudowne uczucie![]() Tydz temu chrzciliśmy Małą i też było fajnie, bardzo grzeczna Co do karmienia to karmię ją piersią, ale dokarmiam butlą. Często zje z 2 piersi i jeszcze później np 60 ml butli ale w nocy tylko pierś. Mała się budzi idę szybko się ubrać!!!!!!!!!!!
|
|||||
|
|
|
#2863 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
dokladnie, poważniak z mojego synka. Z reguły patrzy się na mnie z miną pt "ale o co ci kobieto chodzi??" czasem jednak [coraz częściej] zdarza mu się obdarzać mnie słodkim usmiechem ![]() a szczepionki różnią się tym, że 5w1 kłują 2 razy a w 6w1 raz [wzbogacona o szczepienie na żółtaczkę] Gabisun super że chrzciny się udały, czekamy teraz na fotoreportaż ![]() Martucha ja tam nawet jeszcze bym nie chciała, żeby mały przesypiał cała noc, bo piersi by mi chyba pękły i zalały łózko. Czasem przyśnie mu się na 4 godziny i już nie mogę spać z bólu...
"Lubię ten stan, rozkoszne sam na sam. Cisza i ja. Cisza, ja i czas(...)" Edytowane przez naked21 Czas edycji: 2010-11-08 o 11:17 |
|
|
|
|
#2864 |
|
Raczkowanie
|
martucha84 cholerka no własnie nie po gruzlicy szpitalnej, bo wtedy obserwowałam byla tylko malenka sina plamka i po 6 tyg w ta sama lapke było nastepne szczepienie i klops!
Oblookam mu to jeszcze raz dzisiaj po pluskanku wieczornym i kurcze jak będzie bez zmian to zapisze sie do pediatry ![]() A jutro jedziemy (pierwszy raz autobusem) do chirurga obejrzeć wodniaczka. Jak wasze dzieci reaguja na jazde autobusem?? |
|
|
|
#2865 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja też się nabawiłam i gdzieś w 8 miesiącu mi doskwierały a teraz cisza Ale pewnie mi dadzą znać przez te zaparcia Cytat:
Cytat:
Cytat:
Co do kupek to my w nocy już nie robimy ale za to jak mały sie rozkręci to tak do 13-stej z 4-6 walnie poządnie ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Zaczęłam od zjedzenia paczki śliwek suszonych Dziewczyny mój Franek skończył 2 tygodnie w nocy zaczął się budzić regularnie co 2 godziny W dzień do południa prawie nie śpi i ciągle (co godzinka ) chce jeść a później je i śpi tak 2-2,5 Chciałabym go jakoś unormować Tzn przytrzymać Czy wy coś takiego robiłyście Czy same Wam się dzieci jakoś unormowały ? |
||||||
|
|
|
#2866 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2867 |
|
Raczkowanie
|
Mój wiktor jest od urodzenia tylko na mm i jakos sam sie unormowal na poczatku jadł co 2-2,5 h ale to tylko przez jakis tydzien pozniej stopniowo wydłuzał sobie czas ale w sumie dosyc szybko doszedł do jedzenia co 3h
Teraz wcina co 3-3,5h w nocy co ok 4 czasem dłuzej raz nawet spal 6hna jedzonko go nie wybudzam poza tym jest pulpetem w 6 tyg wazył 6100 teraz mysle troche przystopowal z tym tyciem, wiec nie ma sensu go budzic
|
|
|
|
#2868 |
|
Zakorzenienie
|
ninad chem
![]() to to i ja wiem chodzilo mi raczej o konretne produkty bo po prostu nie wiem co brac z polek w sklepie ![]() nie bede jechac na dzemie i parowkach ktore i tak zbytnio wartosci nie maja... musze jechac kupic sobie cos do jedzenia dzis.. poki co jade na jablkach, waflach ryzowych, pasztecie, marchewce, makaronach, ziemniakach, kurczaku, wedlinie i chyba tyle ...malo heh... moze produkty sojowe sie nadaja wie ktos? waniliana ale w czym ty widzisz problem z kupkami?? bo ja zadnego problemu u ciebie nie widze no robi raz mniej raz wiecej, ty tez codziennie robisz taka sama ilosc kup ?![]() nic mu nie jest! taaa ja mam problem jak nauczyc dziecko spac w nocy niestety moaj corka budzi sie o 20 do 1 w nocy i trzeba ja nosic przytulac i cuda na kiju... chodze jak zombie... a jeszcze mi sie zachcialo na areobik chodzic ale trudno postanowilam chodzic to bede
|
#2869 |
|
Zakorzenienie
|
co do karmienia to nam się unormowało ale w nocy. W dzien jest cały czas tak jak po wyjściu ze szpitala, czyli co 2 godziny, chociaż zdarza jej się przespać porę karmienia, a w nocy śpi po 5-6 godzin np. dzisiaj zasnęła o 21 a obudziła się na jedzonko o 3 i o 7
a na początku było co 2 godziny jak w zegarku
|
|
|
|
#2870 |
|
Wtajemniczenie
|
mszu W kujawsko-pomorskim też Mikołaj jest 24 grudnia
![]() tifio To czemu pozwoliłaś babci przykrywać ją tymi kocami? Ja tam mówię otwarcie, wczoraj np. teść się na mnie obraził i wyszedł, ale potem do niego dotarło, że rację mam Nie dajcie sobie wejść na głowę!IlonaN2 Chyba chodzi Ci o zespół cieśni nadgarstka ![]() kaska1980 Ale mleko się sprawdza na nadgarstku ... Nie słyszałam jeszcze, żeby ktoś je smakował ![]() aaneczka1984 Bardzo współczuję Ja miałam z Asią to samo i zrezygnowałam z karmienia, daję moje mleko w butli. Ale mi nie zależało na karmieniu. Musisz się zastanowić, czy warto stresować Ciebie i Maluszka dla picia z piersi ![]() Klarissa Baardzo współczuję ... Gabi Ja jestem przeciwniczką przekłuwania dzieciakom uszu. Jak Asia do mnie przyjdzie i powie "mamo, chcę mieć kolczyki" to jej przekłuję. Ja jestem szczęśliwa, że mama mi nie zrobiła jak bylam mała ![]() Myślę dokładnie jak Kasieńka martucha84 Ja też uwielbiam rudo-zielony ![]() waniliaania2009 To zamiast panikować poczytaj w necie co to jest biegunka. Dzięki za odpowiedzi w sprawie diety ![]() Ja Was nie rozumiem ... Co to za różnica, czy to mama czy teściowa? Co, teściowej nie wypada przygadać? No i co z tego? Lepiej zagrzać dziecko? Mówcie wprost i tyle. Idę jutro do lekarza. W końcu ![]() Co do Świąt Bożego Narodzenia to bardzo się z nich cieszę, ale nie wiem czy nie spędzę ich w domu ... Moi rodzice uważają, że nie ma takiej opcji, żebyśmy do nich na Wigilię nie przyszli. Bo co za problem, żebyśmy na 18 pojechali do jednych dziadków, a za godzinę do drugich
"Pamiętaj: wszystko Ci wolno - ale nie wszystko warto." Edytowane przez bordowa Czas edycji: 2010-11-08 o 12:11 |
|
|
|
#2871 |
|
Zadomowienie
|
jest kupa!
![]() ![]() Klarissa...no co za babsko! jak bym ja tak zjechala, ze poszloby jej w piety? Kto jej kazał tak robic? no normalnie az sie wkurzylam jak przeczytalam co napisalas...! Opieprzyłas ją choc solidnie?![]() Mpik, ilonan2... niestety i ja mam ten sam problem i hemoroidy plus zaparcia=krwisty stolec ![]() falbala... Wiktor na pewno bedzie grzeczny, jak nie bedzie zaciekawiony to na pewno bedzie oszolomiony... watpie zebys jechala na sygnale ![]() ycnan... no wlasie babo! mialam Cie juz scignac! bo nie widzialam Cie chyba od 4 mca ciazy! Prosze sobie zrobic zdjecie i ładnie opublikowac... raz raz... ruchy! ![]() martucha... własnie mialam na mysli zawsze slubne zdjecia moje ulubione! a nie planujecie sobie jeszcze strzelic teraz sesyjki rodzinnej z bobasem Patem? ![]() gabisun... super ze Mała tak pieknie zniosła te cergiele a po co chcesz jej przebijac uszy, moze tak jak ciocia mszu nie bedzie lubiła nosic kolczykow, za to dziury w uszach mam ktore nie mama ale przyszywana ciotka zrobiła, bo na I komunie podrawala mi kolczyki i KONIECZNIE musiala mnie w nich widziec . Czekam na fotkiii... duzo fotek ![]() dash... ja tez bioGaie daje codziennie i u nas tfu tfu... prawie jak reka odjął.... elenka... zartujesz z tym zachowanie tesciowej?! ![]() no co za wredne babska te tesciowe! chyba bym takie utłukła! ![]() niuniuniau (tudniejszego nicka nie dało sie wymyslic? i podobno nie jest to objaw choroby sierocejbordowa... a ja sie bardzooooo ale to bardzo ciesze ze w tym roku swieta spedzamy u moich rodzicow! za rok niestety u tesciow...
Jestem, bo fotografuję.... ![]() http://martalipinska.blogspot.com/ _________________ fotografia rodzinna, noworodkowa, niemowlęca, ciążowa i ślubna Edytowane przez mszu Czas edycji: 2010-11-08 o 12:24 |
|
|
|
#2872 | |
|
Rozeznanie
|
jeju jeju,miałam sie odniesć do tylu postów,a juz apomniałam połowe.
mszu-zdjecia superanckie!! a Nadia jest sliczna,ale to już było ![]() Cytat:
Ilona -czopek glicerynowy, albo sporo aktivii, u mnie activia działa za kazdym razem w razie takich niepsodzianek, choc srednio wierzyłam w jej skuteczność... Aneczka -może faktycznie spróbuj z kapturkami; nie poddawaj się; jak miałam poranione sutki, to stosowałam nakładki, ale 2x w prawej piersi porobiły mi sie zatsoje i wiążę to niestety z nakładką. wg położnej przez kapturki leci mniej mleka ![]() Klarissa -ja tu nie widze wyjścia, tylko wprost wyłożyć tesciowej reguły, bo skoro ma zostawać z małą to lepiej,zeby nie wprowadzała swoich praktyk. ile osob tyle opinii, ale to ty jesteś matka. Cos w tym jest ze kobiety z pokolenia naszych matek, babć mają tendencje do przegrzewania dzieci - teściowa kiedy nie przyjdzie, opatula małego i sugeruje sie zimnymi rączkami. normalnie nie idzie przetłumaczyc ze to nie rączki są wskaźnikiem, a w mieszkaniu jest wystarczająco ciepło ![]() Naked- Filipek uroczy no i nie pamietam, co jeszcze. a dzis wstyd sie przyznać bo mały ma juz 3 tyg a my dopiero 1szy spacerke planujemy noc oczywisćie z z gatunku zarwanych, bo moje dziecie za jedyne słuszne posłanie uważa ciepłą i miękką pierś mamy, z której to co 50 min leci do paszczy mleczko ![]() aa wiem, Ilona, ktos doradzał Ci suszone śliwki - przedwczoraj pierwszy raz od porodu poratowałam się nimi i dziecko dostało pierwszej w zyciu kolki one są nafaszerowane środkiem konserwującym i myśle ze to od sliwek ta kolka, choc sliwki same w sobie super na zparacia
Edytowane przez forssiczka Czas edycji: 2010-11-08 o 12:18 |
|
|
|
|
#2873 |
|
Zakorzenienie
|
Kurcze dziewczyny przecież kolczyki w uszach to nic strasznego
większość kobiet nosi kolczyki, więc trochę nie rozumiem takiego podejścia, że przebijając dziecku uszy robię mu jakąś krzywdę zresztą każdy robi jak chce...Jesli chodzi o biegunkę to przy karmieniu piersią mówimy o biegunce jeśli wypada więcej kup niż karmień, ale Wanilia chyba karmi butlą więc tutaj nie wiem jak to jest ![]() Na lipcówkach już robią testy |
|
|
|
#2874 |
|
Rozeznanie
|
I co robisz z tym?bo ja juz sama nie wiem jak temu zaradzic..
|
|
#2875 |
|
Raczkowanie
|
hejcia
![]() wlasnie maly sie obudzil,ma wyczucie jak tu wchodze :/ alev 3,5g sobie spal.a mi wczoraj wywalilo 39 temp niewiadomo skad. jak myslicie jest sens kupowac lezaczek?sprawdza sie? ---------- Dopisano o 12:38 ---------- Poprzedni post napisano o 12:35 ---------- a do tego dostalam okres-chyba-w sumie wy po jakim czasie dostalyscie?i jednego cyca mi mega wywalilo ze dwa razy po 125ml odciaglam.tez tak macie ze jeden wiecej produkuje? |
|
|
|
#2876 |
|
Zakorzenienie
|
Mszu no chyba, że będzie po mnie maniakiem kolczyków
a zdjęcia będą bo ciocia robiła profesjonalnym aparatem, nawet płytka cd z filmem będzie mam nadzieję ,że wyszłam chociaż jak człowiek bo u mnie z pozowanie do zdjęć to tragedia ![]() Jeszcze wykopałam zdjęcie z przebieranych andrzejek, jak ktoś chce się pośmiać to jest w albumie, turbodymomen to mój tż ![]() A to moja siłaczka : |
|
|
|
#2877 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ewcia811211 moj Dawidek lezaczka nie lubi a ma juz 2 miesiace... ale moze sie przekona w koncu. Natomiast karuzela to strzal w dziesiatke. Edytowane przez waniliaania2009 Czas edycji: 2010-11-08 o 12:45 |
|
|
|
|
#2878 |
|
Zadomowienie
|
nic bo nie usmiecha mi sie pojscie do proktologa zeby je usunac... zmienilam troche diete. im luzniejszy stolec tym mniej boli i mniej krwi... najgorzej bylo w pologu, jak gospodarka wodna sie w organizmie wyrownywala... myslalam ze za kazdym razem rodze... teraz za kazdym razem jest lepiej..gabisun... no ja nie mowie ze to jest cos zlego? tylko po co? czy bedzie lubic tego nie wiesz... u mnie wszystkie ciotki, kuzynki nosza kolczyki a ja jedna nie... ale sama decyduj ![]() mała cudowna
Jestem, bo fotografuję.... ![]() http://martalipinska.blogspot.com/ _________________ fotografia rodzinna, noworodkowa, niemowlęca, ciążowa i ślubna Edytowane przez mszu Czas edycji: 2010-11-08 o 12:52 |
|
|
|
#2879 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2880 |
|
Raczkowanie
|
Mi w aptece polecili fajna masy na hemoroidy AVENOC smarowaam przez tydzien i znikly !
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:11.

Na mnie zazwyczaj działała. Teraz nie pijam.

a swoją drogą....

i tak wyszło 
dla 2miesięczniaka 

i dała maść ze sterydem . Pytałam czemu skoro 2 tyg nie jem żadnego nabiału ani jajek ani ryb jest coraz gorzej to powiedziała że to jest falowe i własnie sie zaogniło
Ja miałam z Asią to samo i zrezygnowałam z karmienia, daję moje mleko w butli. Ale mi nie zależało na karmieniu. Musisz się zastanowić, czy warto stresować Ciebie i Maluszka dla picia z piersi