Różności na maszynie dziewiarskiej. - Strona 14 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Druty, igła i szydełko

Notka

Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-10-17, 19:01   #391
wesca
Raczkowanie

Dot.: Różności na maszynie dziewiarskiej.

malgosia jest sliczna i czapeczka bardzo twarzowa,dla takiego maluszka to az sie chce dziergac.... a my znow bedziemy podziwiac kolejne wyroby
z pozdrowieniami
wesca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-18, 08:26   #392
dii2
Przyczajenie

Drogie Panie maszyna nadal szuka nowego własciciela:

Mam maszynę Brother dwupłytową (KH 840) , w b.dobrym stanie , z wszystkimi akcesoriami, na stabilnym solidnych nogach, maszyna jest tez z funkcją dziergania z automatu z napędem elektrycznym (ma silnik). Odstapię bo mama już nie korzysta a ja nie mam czasu choć wciąż fascynuje mnie świat dziewiarstwa. Kontakt do mnie dii2@o2.pl

Pozdrawiam
dii2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-18, 23:13   #393
CAPERUCITA ROHA
Przyczajenie

Dot.: Posiadam wzory , wykroje i instrukcje do maszyn dziewiarskich

Proszę o pomoc w uzyskaniu instrukcji obsługi do maszyny Doplety 382 i ewentualny kontakt
CAPERUCITA ROHA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-21, 18:05   #394
wesca
Raczkowanie

Dot.: Posiadam wzory , wykroje i instrukcje do maszyn dziewiarskich

propozycje firmy shima seiki na nadchodzaca zime

http://www.shimaseiki.co.jp/support/trend/
Stary 2010-10-22, 19:30   #395
CAPERUCITA ROHA
Przyczajenie

Proszę o informację ,czy mogłabym otrzymać instrukcję do maszyny dopleta 382?
CAPERUCITA ROHA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-23, 09:44   #396
ko_haneczka
Przyczajenie

Witam wszystkich na forum
Jestem tutaj od wczoraj, więc dopiero raczkuję między różnymi możliwościami forum, ufff...
Też zachorowałam na maszynę dziewiarską, a pobyt tutaj tylko pogłębia moją chorobę Pewnie jest z tym trochę kłopotu zanim dojdzie się do wprawy, ale myślę sobie tak: skoro jakoś daję sobie radę z tym piekielnym medium (komputer-internet) to z maszyną też sobie poradzę.
W tej chwili nie zanosi się na zakup, ale może kiedyś....
Pozdrawiam
ko_haneczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-02, 17:25   #397
nikita07
Przyczajenie

witam, dopiero sie zalogowalam jeszcze dokladnie nie znam tej strony i licze na wyrozumialosc, ale co mnie tu sprowadza,,,mysle o zakupie maszyny do robienia swetrow ale nie mam pojecie jaka to ma byc,licze ze tu ktos mi pomoze i doradzi cokolwiek,,,
nikita07 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-11-04, 16:08   #398
wesca
Raczkowanie

trudno doradzac jaka to ma byc maszyna poniewaz chyba najpierw trzeba zaczac wybor od ceny czyli od kwoty jaka mozesz przeznaczyc na zakup maszyny,na pewno takze trzeba wziasc pod uwage mozliwosci maszyn ale tu wlasnie wracamy do pieniazkow, ale na poczatek do nauki dwuplytowa zwykla maszyna np.moda czy brother KH230
Stary 2010-11-04, 23:36   #399
ko_haneczka
Przyczajenie

wesca, a jaka włóczka (nici) do tej maszyny? Przypuszczam, że jakieś specjalne?
Stary 2010-11-05, 11:45   #400
wesca
Raczkowanie

najczesciej do maszyn uzywa sie cienkiej welny, sa tez maszyny gdzie mozesz dziergac z grobszej welny , grubosc wloczki zalezec bedzie od wyboru czyli mozliwosci twojej maszyny
Stary 2010-11-07, 07:45   #401
nikita07
Przyczajenie

witam, moze ktos ma do sprzedania nie drogo maszyne ,nigdy na zadnej nie robilam ale bardzo chce zaczac i sprobowac swoich sil,,,na drutach robilam swetry dziecią ale teraz to juz czasu brak,,,
to moja poczta,,, nikita203@poczta.onet.pl
( kolezanka co dwa tygodnie jezdzi do Krakowa wiec na trasie Jelenia Gora - Krakow moze zajechac po maszyne i chetnie zobaczy jak to sie robi bo sama tez chce robic, wiec jest nas dwie tylko szukamy maszyny)

Edytowane przez nikita07
Czas edycji: 2010-11-07 o 07:55

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-11-07, 21:30   #402
ko_haneczka
Przyczajenie

Dzięki wesca . I dzięki wszystkim innym za cenne informacje na forum. Przeczytałam od A do Z, kupiłam na allegro ADĘ za 150 zł, odkurzyłam, naoliwiłam, chodzi jak złoto . Już robię pierwsze wprawki na cienkiej i grubszej włóczce. Jak tylko coś wydziergam spróbuję załączyć fotkę. Po kilku godzinach widzę już, że wzory to rzecz wyobraźni, będę chyba miała więcej pracy z opanowaniem konstrukcji odzieży
Stary 2010-11-07, 23:17   #403
annamaria188
Przyczajenie

Witam dziewczyny
Mam pytanie odnośnie typu maszyny.Mam zamiar kupić maszynę dziewiarską,bo zachwyciły mnie Wasze piękne prace Nie wiem jednak jaką wybrać?Myślałam nad Brother,veritas lub passap 6000 electronic.Myślę o robieniu głównie czapek i sweterków dla siebie i dzieci.Czy jako kompletny laik dam sobie radę?Załapię o co chodzi?Czy dany wzór np.z książki można zrobić na każdego typu maszynie?Poradźcie proszę
Z góry dziękuję za odpowiedź
annamaria188 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-09, 00:42   #404
damurek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ko_haneczka Pokaż wiadomość
wesca, a jaka włóczka (nici) do tej maszyny? Przypuszczam, że jakieś specjalne?
Najczęściej używałam cieńszej włóczki ale można też robić z grubszej ... wtedy pracujemy na co drugiej igle .... robiłam kiedyś spódnicę z owczej wełny na co trzeciej igle ...... trzeba po prostu poćwiczyć, popróbować. Maszyna Moda ...

Cytat:
Napisane przez ko_haneczka Pokaż wiadomość
Dzięki wesca . I dzięki wszystkim innym za cenne informacje na forum. Przeczytałam od A do Z, kupiłam na allegro ADĘ za 150 zł, odkurzyłam, naoliwiłam, chodzi jak złoto . Już robię pierwsze wprawki na cienkiej i grubszej włóczce. Jak tylko coś wydziergam spróbuję załączyć fotkę. Po kilku godzinach widzę już, że wzory to rzecz wyobraźni, będę chyba miała więcej pracy z opanowaniem konstrukcji odzieży
Adę też mam ... wzory można samemu sobie tworzyć - najlepiej zapisywać symbolami, to ułatwia pracę ...... konstrukcja odzieży nie jest taka trudna, wystarczy zrobić próbkę a potem obliczyć oczka i rzędy (bardzo lubiłam to obliczanie ... próbka bardzo ważna!).

Cytat:
Napisane przez annamaria188 Pokaż wiadomość
Witam dziewczyny
Mam pytanie odnośnie typu maszyny.Mam zamiar kupić maszynę dziewiarską,bo zachwyciły mnie Wasze piękne prace Nie wiem jednak jaką wybrać?Myślałam nad Brother,veritas lub passap 6000 electronic.Myślę o robieniu głównie czapek i sweterków dla siebie i dzieci.Czy jako kompletny laik dam sobie radę?Załapię o co chodzi?Czy dany wzór np.z książki można zrobić na każdego typu maszynie?Poradźcie proszę
Z góry dziękuję za odpowiedź
Ja zaczynałam (jako kompletny laik) od dwupłytówki Veritas ..... kupiłam jednak jednopłytówkę, Moda to była ..... na początek ,,kariery,, dziewiarskiej chyba lepsza prosta maszyna ... na zwykłej Modzie też można wspaniałe rzeczy robić (to tylko ubranka dla lalek http://picasaweb.google.com/MurDanek...brankaMebelki# .... nawet bereciki robiłam ).
Załapiesz szybko tylko musisz poćwiczyć ..... jeżeli z początku trochę coś nie wyjdzie to się nie zrażaj!
Na jednopłytówce nie zrobisz wzorów ściągaczowych ... .
Nie wiem co poradzą Ci dziewczyny ..... ja tylko podpowiadam - dla laika najlepsza jednopłytówka!
Stary 2010-11-09, 13:14   #405
wesca
Raczkowanie

annamaria
jak najbardziej kazda z tych maszyn nadaje sie do dziergania czapek szali swetrow..itd jesli moge doradzic to zdecydowanie dwuplytowa maszyna(dwie plyty to do robienia sciagaczy a takze i innych wzorow)na jednej plycie sciagacz bedziesz musiala co drugie oczko recznie dziergac,i na pewno elektroniczna.elektronicz na daje mnustwo mozliwosci wzorow a takze dzierga sie je ekspresowo szybko, na zwyklej tez mozna robic wzory ale wtedy kazde oczko recznie trzeba przekladac i dobrze liczyc, elektroniczna ma wozek np. do azurow- on za ciebie te oczka przeklada .lub odpowiedni guzik ktory trzeba wcisnac i dziergac wzory np. tuck. co do mozliwosci roznorodnosci wzorow to chyba pierwsze miejsce ma passab elektr.odrobinke mniej ale bardzo duzo to brother elektr.brother jest latwiejszy i przyjaznieszy do nauki i obslugi niz passab ale to zecz gustu. majac elektroniczna maszyne praktycznie jestes w stanie wydziergac kaady wzor z gazety, programojesz wtedy komputer maszyny i w cale nie jest to takie az trudne jakby sie z poczatku wydawalo. takze nauka dziergania na takiej maszynie. jesli masz cierpliwosc i zapal poradzisz sobie na pewno, ja takze zaczynalam dziergac dopiero jak dostalam pierwsza maszyne od meza z instrukcja niestety po holendersku , uczylam sie od podstaw sama jedyna pomoca byl internet i jakos sie nauczylam nawet dosc szybko wiec sama na pewno dasz rade na elektronicznej.co do brotherow to ja z checia pomoge

---------- Dopisano o 14:14 ---------- Poprzedni post napisano o 13:51 ----------

DesignaKnit 7

dla posiadaczek maszyn dziewiarskich elektronicznych polecam goraco program komuterowy przeznaczony do samodzielnego projektowania i dziergania odzierzy,praca z programem zaoszczedza duzo czasu przy dzierganiu np.proje sie duzo zadziej, takze szczegolnie pomocny do rysownia wszelkiego rodzaju wzorow, umiesczania i rozmiesczania wzorow na wykroju, mozliwosc zobaczenia swetra przed jego zrobieniem, schematy wzorow z gazet, przerobka zdjecia na wzor. takze juz samo dzierganie duzo latwiejsze poniewaz program sam oblicza ilosc oczek i rzedow, na ekranie monitora widzisz gdzie dokladnie dziergasz, poza tym program podaje komunikaty kiedy spuscic czy dodac oczko , lub przy wzorach kiedy jaki wozek lub kiedy jaki kolor
program drogi ale naprawde warty

http://www.softbyte.co.uk/dk7.htm

Edytowane przez wesca
Czas edycji: 2010-11-09 o 13:17
Stary 2010-11-09, 14:27   #406
tynka2225
Raczkowanie

proszę poradzcie gdzie można kupić taką maszyne
bo one już dawno zeszły z taśmy w fabryce
mam jednopłytową Mode ale męczy mnie robienie ściągaczy
chciałam 2-płytówke
tynka2225 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-09, 19:46   #407
tynka2225
Raczkowanie

dziewczyny co sądzicie o maszynie "Singer Solo"?
może któraś zna owe cudo
proszę i pomoc w wyborze
Stary 2010-11-09, 21:10   #408
damurek
Zakorzenienie

No tak ... ja patrzyłam na sprawę z mojego punktu widzenia ..... mnie bardzo odpowiada jednopłytówka dlatego, że lubię sama sobie wszystko obliczyć, sama lubię porobić (a nie maszyna za mnie ) ściągacze i wykończenia dorobić ręcznie ........ na dwupłytówce trochę porobiłam i schowałam. Dla mnie dzierganie na maszynie jednopłytowej to zabawa ......... . Na jednopłytówce bazę sweterka sobie robiłam a ręcznie wykańczałam dorabiając to i owo.

Świat idzie naprzód ...... na pewno lepsza (bardzo dobra) dwupłytówka http://art-machines.blogspot.com/ .... możliwości nieograniczone .

Edytowane przez damurek
Czas edycji: 2010-11-10 o 09:51 Powód: dopisek+link
damurek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-10, 13:10   #409
tynka2225
Raczkowanie

dziękuje
mam jeszcze jeden problem
troche poczytałam o Singer Solo
podobno robi ściągacze po dołozeniu dodatkowego grzebienia
nie mam pojęcia o co w tym chodzi

Edytowane przez tynka2225
Czas edycji: 2010-11-10 o 13:12

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-11-10, 16:26   #410
iwonnna1
Przyczajenie

Załącznik 3523345,Załącznik 3523346

Załącznik 3523347,Załącznik 3523348

Załącznik 3523349,Załącznik 3523350

Załącznik 3523351Witam wszystkie dziergające Panie.
Od niedawana uczę się robótkować na masznie MODA MD-23 i chcę się podzielić swoimi osiągnięciami aby zachęcić inne startujące dziewiarki. Na tej maszynie można stworzyć naprawdę wiele ciekawych ubranek, prezentuję moje dzieła i pozdrawiam.
iwonnna1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-10, 18:43   #411
tynka2225
Raczkowanie

śliczne te ubranka, najbardziej podoba mi się ten słodki berecik
też mam MODE ale coś na środku blokuje i nie przerabia dalej
rozglądam się za inną maszyną ale nie wiem jaką
troche mi się spieszy bo jak to się mówi mam wene twórczą a nie mam na czym robić sweterków
Stary 2010-11-10, 20:18   #412
wesca
Raczkowanie

iwonna przepiekny ten komplecik i maluszek taki slodki, zazdroszcze wam ze mozecie dziergac dla malych szkrabkow

tynko ja o singerach wiem nic wiec trudno mi cos powiedziec - w tej kwestji , ktos bardziej doswiadczony powinnien sie wypowiedziec

damurku ja czasem wracam i przegladam twoje prace bo sa bardzo ladne, zeczy sa eleganckie , wprawna reka wykanczane, przyjemnie jest twoje zdjecia poogladac czasem,i tez masz racje co do upodoban wiec dla tego ciezko jest komus doradzac w kwestii zakupu maszyny,ja sama wole zdecydowanie dwuplytowa poniewaz dolna plyta to nie tylko sciagacze ale jak w tym blogu widac na zdjeciach takze wzory ktorych na jednej plycie nie mozna wykonac

wlascicielka tego fajnego bloga dzierga na silver reed. dwuplytowa na karty. te maszyny sa tez bardzo dobre, nie ustepuja w niczym passabom czy brotherom, no i wielka ich zalta ze sa jeszcze ciagle produkowane a ogromna ich wada to ze sa strasznie drogie

---------- Dopisano o 21:18 ---------- Poprzedni post napisano o 21:12 ----------

Cytat:
Napisane przez nikita07 Pokaż wiadomość
witam, moze ktos ma do sprzedania nie drogo maszyne ,nigdy na zadnej nie robilam ale bardzo chce zaczac i sprobowac swoich sil,,,na drutach robilam swetry dziecią ale teraz to juz czasu brak,,,
to moja poczta,,, nikita203@poczta.onet.pl
( kolezanka co dwa tygodnie jezdzi do Krakowa wiec na trasie Jelenia Gora - Krakow moze zajechac po maszyne i chetnie zobaczy jak to sie robi bo sama tez chce robic, wiec jest nas dwie tylko szukamy maszyny)
nikita pare watkow wyzej dii napisala ze ma do sprzedania maszyne brother. skontaktuj sie z nia
Stary 2010-11-10, 21:36   #413
nikita07
Przyczajenie

Witam panie, zakupilam maszyne MODE 23,jestem zadowolona i teraz wchlaniam teorie a jutro bierzemy sie z kolezanka za pierwsze kroki na maszynie,jestem dobrej mysli ze nam sie uda,,,

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-11-11, 14:10   #414
wesca
Raczkowanie

Cytat:
Witam panie, zakupilam maszyne MODE 23,jestem zadowolona i teraz wchlaniam teorie a jutro bierzemy sie z kolezanka za pierwsze kroki na maszynie,jestem dobrej mysli ze nam sie uda,,,
gratuluje zakupu , we dwie na pewno bedzie wam latwiej , powodzenia i pozdrowienia dla kolezanki
Stary 2010-11-11, 20:21   #415
nikita07
Przyczajenie

Witam, pol dnia walczylam z synem aby cos zrobic ale jakos nam to nie wychodzi,caly czas albo oczka spadaja albo nitke rwie,sama nie wiem co zle robimy ale bede nadal probowac,wkoncu chyba nam sie uda to rozpracowac,,,
Stary 2010-11-12, 08:02   #416
tynka2225
Raczkowanie

Cytat:
Witam, pol dnia walczylam z synem aby cos zrobic ale jakos nam to nie wychodzi,caly czas albo oczka spadaja albo nitke rwie,sama nie wiem co zle robimy ale bede nadal probowac,wkoncu chyba nam sie uda to rozpracowac,,,
witam
nikita ustaw pokrętło na maszynie na "10" może miałać nmiej i to był powód rwania nitki
a zanim przejedziesz żelazkiem po oczkach upewnij się ża nić jest na igłach pootwieranych
najlepszą metodą żeby to sprawdzić jest przejechanie palcem po wszystkich
powodzenia
ale nie martw się ja teżsię męczyłam z moją modą
możesz jeszcze naoliwić żelazko i wszystkie igły
daj znać jak poszło tym razem
Stary 2010-11-12, 18:53   #417
nikita07
Przyczajenie

witam, dzisiaj cos juz mi wyszlo,po wielkich trudach zrobilam kawalek ale jeszcze musze duzo pocwiczyc aby wprawy nabrac,ale i tak sie ciesze ze wkoncu kawalek zrobilam sama,,,super,,,
Stary 2010-11-13, 07:54   #418
nikita07
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez iwonnna1 Pokaż wiadomość
Załącznik 3523345,Załącznik 3523346

Załącznik 3523347,Załącznik 3523348

Załącznik 3523349,Załącznik 3523350

Załącznik 3523351Witam wszystkie dziergające Panie.
Od niedawana uczę się robótkować na masznie MODA MD-23 i chcę się podzielić swoimi osiągnięciami aby zachęcić inne startujące dziewiarki. Na tej maszynie można stworzyć naprawdę wiele ciekawych ubranek, prezentuję moje dzieła i pozdrawiam.

Witam,chcialam zapytac jak na modzie mozna zrobic sciagacz,,,bo te ubranka dla maluszka sa poprostu piekne,,,
Stary 2010-11-13, 16:44   #419
iwonnna1
Przyczajenie

Witam Nikita 07,
to nie jest prawdziwy ściągacz, ale tak wygląda, robię go tak:
1/ustawiam oczka o dwa numery mniejsze niż reszta robótki,
2/ igły od samego początku robienia ściągacza ustawiam tak, że dwie pracują trzecia nie pracuje i tak ciągle powtarzam,
3/ na końcu ściągacza oczka z pierwszego rzędu robótki nakładam na igły gdzie są oczka ostatniego rzędu ściągacza (mam po dwa oczka na każdej igle) i przerabiam jeden rząd, w ten sposób nie muszę podszywać tej plisy i ściągacz jest gotowy.
POWODZENIA
iwonnna1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-13, 19:13   #420
nikita07
Przyczajenie

wielkie dzieki za rade bede jutro probowac moze mi sie uda,,,dziekuje,,,
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Druty, igła i szydełko

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości