|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3271 |
Przyczajenie
|
Dot.: Kolorowe soczewki kontaktowe, wątek zbiorczy
Witam serdecznie, kilka dni zajelo mi przeczytanie calego watku ale sie udalo
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3272 |
Raczkowanie
|
[QUOTE=leallael;23062251]Jako że to mój pierwszy post tutaj - Witam Was! ; )
Z natury mam niebieskie oczy. Kurier dostarczył mi dzisiaj moje pierwsze Freshlooki, brązowe. Być może dziś wieczorem podejmę się ich założenia, wtedy wstawię zdjęcia. ;D O niee to ja mam brązowe naturalne a zmieniam na jaśniejsze ;P a co do płynu to ja plyn wymieniam co wieczór.
![]() |
#3273 |
Zakorzenienie
|
ja właśnie jakieś 5 miesięcy temu kupiłam sobie czarne soczewki- chciałam zmienić kolor oczu z ciemno zielonych na takie czarne
![]() ![]() chyba się przejdę do okulisty i się popytam o te kolorowe cuda bo z jednej strony kuszą mnie strasznie, koleżanki je mają, noszą i niby im się nic nie dzieje, a ja już mam w wyobraźni różne rzeczy ![]()
![]() |
![]() |
#3274 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#3275 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() no moje soczewki juz chyba beda musialy zostac wyrzucone bo chyba byly na okres 6 miesiec? nawet nie pamietam...kupilam je tak na poczatek zobaczyc jak beda wygladac i wogole ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3276 |
Przyczajenie
|
ja wlasnie pytalam optykow w mojej miejscowosci o kolorowe probki soczewek ale nic takiego nie mieli. ale popytam w wiekszym miescie bo moje za duze to nie jest
![]() dimiti- na pewno nic Ci sie nie stanie o ile oczywiscie soczewki beda dobrze dobrane pod wzgledem mocy, srednicy i krzywizny ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3277 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A im większe uwodnienie soczewki, tym bardziej będzie wysychać oko. Taki paradoks ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3278 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() filmiki na youtube widzialam ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() hym pamietam, ze jak je kupowalam to szukalam informacji o soczewkach na forum i roznych stronach i te, ktore kupilam byly niby najlepsze ![]() ![]() ehm z tymi soczewkami to wiekszy klopot niz moglabym sie spodziewac ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3279 |
Przyczajenie
|
zgodnie z obietnica dodaje zdjecia oka, pierwsze naturalne, drugie w soczewce dolly black. widac przeswit przy zrenicy, ale tylko z bardzo bliska
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3280 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
dimiti - również mam ten sam płyn, co Ty! Nie ma się czego bać! Pierwszy raz - owszem - bywa trudny, ale trzeba próbować do skutku! Sama byłam "trochę" przerażona, ale powiedziałam sobie "musisz to zrobić i już!". Gdy się (w końcu) udało, czekało na mnie miłe zaskoczenie, gdyż kompletnie nie czułam tej soczewki! Pole widzenia mi się nie ograniczyło, a i ze zdejmowaniem, nie było już problemu. ; ) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3281 |
Zakorzenienie
|
a powiedz mi- zawsze jak zakladasz i wyciagasz soczewki to masz krotkie pazurki
![]() ![]() dobrze, ze nie czulas tych soczewek- balam sie tez, ze jak je zaloze to bede miala ciagle czerwone oczy bo jednak bedzie na poczatku jakas roznica ![]()
![]() |
![]() |
#3282 |
Zakorzenienie
|
Hej, mam dylemat
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3283 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3284 |
Zadomowienie
|
Dimensions bardziej mi się podobają, piękna czysta zieleń, Evergreen też są super, ale z softcolors bardziej podoba mi się Aqua.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3285 |
Zakorzenienie
|
Dimensions !
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3286 |
Przyczajenie
|
a ja mam takie pytanie: czy moglybyscie moze zmierzyc i podac srednice tej bezbarwnej dziury, ktora jest w kolorowej soczewce wycieciem na zrenice? bo na allegro znalazlam na niektorych aukcjach inf, ze srednica ta w srodku ma 6-6.5mm i sie zastanawiam czy to wiecej niz normalnie w kolorowych soczewkach? (te soczewki z aukcji mialy na oczach Azjatki).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3287 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Również jestem za Dimensions! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3288 |
Wtajemniczenie
|
Dimiti - płyn chyba też już musisz wyrzucić, OptiFree można używać do pół roku po otwarciu - a niektóre płyny krócej, np. 3 miesiące, więc na to też musisz zwrócić uwagę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3289 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() macie wogole jakies sprawdzone, dobre kolorowe soczewki ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3290 |
Przyczajenie
|
moze ktoras z was moglaby odpowiedziec na moje pytanie kilka postow wyzej? bylabym wdzieczna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3291 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jeśli chcesz nosić soczewki rzadko, np. tylko raz albo dwa w tygodniu, to kup sobie mały (120ml) płyn OptiFree albo Renu, które można używać do pół roku po otwarciu - ale jeśli będziesz prawidłowo używać płynu (tzn. czyścić soczewki mechanicznie - to ważne!) i płukać pojemniczek, na pewno zdążysz go zużyć bez obaw o jego przeterminowanie ![]() Trochę nie kumam, co znaczy że zachciało ci się od razu kupować płyn - przecież musisz go mieć już od pierwszego dnia noszenia soczewek ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3292 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dzieki za informacje ![]() heh napatrzylam sie jak moja kolezanka, ktora nosi soczewki zamiast okularow, je traktuje ![]() ![]() ![]() zanim kupie kolejne soczewki to sobie wszystko dokladnie poczytam, zeby sie znowu nie zmarnowaly i nie siedzialy tylko w pojemniczku tak jak te! ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3293 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja też zawsze zachęcam do wizyt kontrolnych, bo czasem nawet nie zauważymy że zaczyna nam się rozwijać jakieś choróbsko. Wiem na własnym przykładzie - okazało się, że jestem uczulona na płyny albo osady białkowe i muszę mieć specjalny płyn. Gdyby nie wizyta kontrolna, być może nigdy już bym nie mogła nosić soczewek - bo gdy niektóre schorzenia dojdą do zaawansowanego stadium, nie ma odwrotu. Trochę truję, ale wiele osób traktuje soczewki jak zmianę koloru włosów - a np. w Stanach soczewki są wyrobem medycznym i sprzedawane tylko na receptę - to chyba o czymś świadczy. Poczytaj sobie wątek o normalnych soczewkach TU, pielęgnacja i zasady noszenia, dobierania są takie same, ale na tamtym wątku jest więcej osób poważnie podchodzących do tematu soczewek i o sporej wiedzy (bez obrazy dla uczestników tego wątku ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3294 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() zrobilam subskrypcje i jutro wezme sie za czytanie ![]() jak byłam mała miałam zapalenie spojówek ![]() chyba pójdę na tą wizytę kontrolną najlepiej, dla pewności, żeby sobie nie zaszkodzić później niechcący....popytam przy okazji o soczewki i może o to jakie mam wybrać, żeby mi pasowały bo tak to sobie wezme takie jakie polecają na forum najczęściej i potem będą cyrki ![]() ![]() no wlasnie jak sie czlowiek napatrzy na to co inni robia z soczewkami i jak do tego podchodza to pozniej tez juz sie tak nie przejmuje ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3295 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3296 |
Zakorzenienie
|
oj juz mi slabo
![]() dzieki ![]() czasu mam duzo na lekture bo pieniedzy na soczewki brak ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#3297 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Czyli im wieksze uwodnienie tym mniej wysycha bo przepuszcza wiecej tlenu,chyba Ci sie cos pomylilo ![]()
![]() |
![]() |
#3298 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() http://www.optometria.info.pl/bielaw...ity_kontaktowe (jest pytanie o uwodnienie, 7 od dołu) http://forum.szkla.com/viewtopic.php?f=2&t=154 http://www.polimery.am.wroc.pl/2007/301.pdf http://forum.bauschlomb.pl/pokaz_pos...=239&topicID=9 I jeszcze dwie wypowiedzi optometrystki https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1694 https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=377 Przepraszam za mnóstwo linków, ale jestem dociekliwa i lubię wiedzieć na 100%, a po twojej wypowiedzi nieco zwątpiłam ![]() ![]() Ogólnie masz rację co do tego, że w soczewkach hydrożelowych zawartość wody w soczewce (czyli uwodnienie) odpowiada za przepuszczalność tlenu. Jednak taka soczewka wysycha w ciągu dnia i wtedy pobiera wodę z powierzchni oka, co może spowodować jego wysuszenie. W soczewkach silikonowo-hydrożelowych nie ma tego problemu, ale prawie (jeśli nie wszystkie) kolorowe soczewki są hydrożelowe, więc nie ma sensu tu o nich mówić. Edytowane przez Nais Czas edycji: 2010-11-10 o 11:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3299 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Szczerze się przymierzałam do kupna sky blue lub aqua z tej firmy (i aukcji) dla siebie, ale odrzuciło mnie, co już wcześniej wspomniałam to, że od środka mają inny kolor (teraz już nie pamiętam jaki dokładnie, zielono- żółto-coś tam) i przy moich naturalnych szaro-niebieskich, prawdopodobnie wyglądałoby to jakby mój kolor wystawał spod spodu.. Nie wiem jak będzie przy naturalnych piwnych- nic tylko spróbować ![]() Jeśli jednak rozważasz inne firmy, to mogę Ci polecić soczewki blue Inno Color: http://allegro.pl/inno-color-blue-so...313311916.html Tylko nie sugeruj się zdjęciem (koleś ma jakieś schizy jeśli o to chodzi, wszystkie jego soczewki w rzeczywistości są ciemne, a na zdjęciach jasne) ani ceną (wiem, że tanie- ale lepszych pod względem noszenia nie miałam). Załączam zdjęcia- przepraszam za jakość. Jak je nosiłam nie wpadłam na pomysł by sama zrobić porządne zdjęcie, więc powklejałam z imprez ![]() ![]() Edit Zapomniałam wspomnieć- szafirowe od tego pana też nosiłam, siostra stwierdziła, że wyglądam jak elf ![]() ![]() ![]() Edytowane przez 201804271242 Czas edycji: 2010-11-10 o 19:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3300 | |
Raczkowanie
|
Nais ja powtarzam slowa mojego bardzo dobrego znajomego- optyka- jeszcze sie upewnialam przed napisaniem tego postu i to potwierdzil - wczesniej mialam soczewki 38 % a teraz mam 45% i nie mgla tak szybko jak te 38% -a to mglenie powstaje w w wyniku wysychania oka i soczewki- w kazdym badz radzie na kazde takie przypadlosci wystarczaja dobre kropelki i po klopocie
![]() ---------- Dopisano o 10:56 ---------- Poprzedni post napisano o 09:51 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:12.