|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2941 | |
|
Dragonfly
|
Dot.: Urodzić dzieci już bardzo chcemy,seks uprawiamy i okna myjemy:)mamy listopad-gr
Cytat:
|
|
|
#2942 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Urodzić dzieci już bardzo chcemy,seks uprawiamy i okna myjemy:)mamy listopad-gr
No bez jaj a mnie nic nie dolega
a termin za 4 dni. Dobrze lekarz mowil ze bede przeterminowana, swoja droga kolezanka mi dzis mowila ze dziewczynki maja to do siebie ze sie wykluwaja deko pozniej
|
#2943 |
|
Dragonfly
|
Ty sie ciesz ze Tobie nic nie dolega,bo tak lazic dluzej niz przez tydzien z takim czyms to nic fajnego nie jest...
|
|
#2944 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2945 | |
|
w krainie snu i marzeń
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2946 |
|
Rozeznanie
|
kotek81 ale fajnie Ci było
|
#2947 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2948 |
|
Zakorzenienie
|
nie jestem pewna, moja gin na początku kazała zbadać ten czynnik i teraz też miałąm go zbadać. Ja mam ok, więc się tym nie interesowałam, ale tu chyba chodzi o krzepliwość krwi, także może to być istotne podczas porodu. Nie masz bardzo obniżonego IRN, ale oczywiście pogadaj z lekarzem o tym.
|
#2949 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Kurcze mala dostala czkawki, ale mnie brzuch podskakuje Tez sie klade, dobranoc ![]() Artystka, wez juz wypusc dziecko z brzucha
|
|
#2950 |
|
Dragonfly
|
Anecka ja jestem zasznurowana na supel i sie odsznurowac nie moge
|
|
#2951 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() a tak się martwiłaś Jak będziemy rodzić w terminie to napewno wystarczy tylko ja się jednak trochę boje że nie dotrwam do 1 grudnia ![]() Ja z tą wagą to mu kompletnie nie wierze haahah mojej koleżance powiedział w 37tc że mały waży już 3500 a jak się urodził kilka dni po terminie to ważył 3200 już dawno nie była w biedronce jest coś jeszcze dla dzieci? za kilka tygodni zacznę wszystko dla małej układać w szafie, na przewijaku to zobaczę czego mi jeszcze brakuje mam wrażenie że poza zwykłymi body (które chce kupić w pepco) mam wszystko aaa i potrzebuje całego białego kocyka do wózka zobaczę jakie są w tygrysku nie opłaca mi się za bardzo zamawiać jednej rzeczy na allegro co do żelaza to już wszystko przerabiałam zapisał mi w tabletkach ale sama czułam że to za mało ciągle zdarzały mi się omdlenia i pomogła wątróbka koniecznie z jabłkiem (witamina C) jem co kilka dni warto się zmusić są też oczywiście warzywa ale z tego co wiem same nie dają rady uzupełnić niedoboru trzeba uderzyć w mięso Edytowane przez apoolonia Czas edycji: 2010-11-10 o 21:57 |
|
|
|
|
#2952 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() urlop macierzynski zalatwia sie u pracodawcy! a zasilek w Zus-ie w szpitalu zwolnienia ci nie dadza, moga wystawic ci zaswiadczenie ze jestes w szpitalu po wyznaczonym terminie porodu i dzieki niemu przechodzisz na dwutyg. przedwczesny macierzynski... niestety albo proponuje zwerbowac meza by zalatwil od znajomego lekarza jak masz takowego... ---------- Dopisano o 22:00 ---------- Poprzedni post napisano o 21:58 ---------- Cytat:
niech wam sie zdrowo chowa ![]() ---------- Dopisano o 22:05 ---------- Poprzedni post napisano o 22:00 ---------- Cytat:
fajniusia jest ale malo sie smieje poki co :/ moj tosiek od poczatu mial usmiech na twarzy hehe ach te brzdace![]() co do ramki np. w programie photoshop podeslij zdjecie to ci zrobie ![]() ---------- Dopisano o 22:08 ---------- Poprzedni post napisano o 22:05 ---------- MONIA super ze wszystko ok - oby tak dalej
|
|||
|
|
|
#2953 |
|
Zadomowienie
|
Hej
ja jeszcze nie urodziłam, choć dziś mam termin. Na wizycie gin mi przepisal gyno-femidazol bo mi grzybek wyszedł z cytologii. No i powiedział, że termin z usg co mam na 18 listopada, jest jakby ważniejszy, więc jeśli do tego czasu nie urodzę, to 17 lub 18 listopada mam zgłosić się do szpitala. Mam skierowanie. Nie wysłał mnie na ktg, ani usg nie zrobił, słuchał tętna dzidzi. Tak więc pójdę do tego szpitala już chyba we wtorek i zobaczymy jak będzie. Spać w nocy nie mogę bo się martwię tym wszystkim, że sfiksować można U mnie żadnych bóli, tylko brzuch twardnieje, noi kręgoslup i mięśnie krocza bolą. Mam nadzieję, że wróce już z dzidzią stamtąd i będzie wszystko dobrze. Pozdrawiam.---------- Dopisano o 22:24 ---------- Poprzedni post napisano o 22:23 ---------- gratuluje wszystkim nowym mamusiom ![]() ---------- Dopisano o 22:40 ---------- Poprzedni post napisano o 22:24 ---------- A moje rozwarcie jest..mikroskopijne jak to powiedział gin
http://www.suwaczek.pl/cache/294fb9d287.png Przeznaczenie rozdaje karty, my tylko w nie gramy.. http://s4.suwaczek.com/20091003040114.png Bo KTOŚ sprawia, że ten uśmiech się pojawia ![]() Edytowane przez olajka Czas edycji: 2010-11-10 o 22:27 |
|
|
|
#2954 | |
|
Dragonfly
|
Cytat:
|
|
|
#2955 |
|
Raczkowanie
|
Pozazdrościć
|
#2956 |
|
Rozeznanie
|
Hejka mamuśki
![]() Melduję że żyję, nie urodziłam jeszcze ![]() Będzie dziewczynka, Alicja ![]() Czujemy się dobrze ![]() Pozdrawiam serdecznie
|
|
|
|
#2957 |
|
Raczkowanie
|
Witam kochane dziewczyny,
szybciutko piszę co u mnie a sporo tego... otóż 1 listopada o godzinie 16.05urodziłam zdrowego chłopczyka o wadze 3310 g długości 55 cm. maluszek miał ukończony 36 tydzień. ale od początku... w czwartek 28 października trafiłam do szpitala,wysokie ciśnienie 150/100 opuchnięcia całego ciała, nogi twarz, ręce zaczynała się gestoza czyli zatrucie ciążowe miałam też mało wód płodowych dostawałam leki na obniżenie ciśnienia oraz płyny aby uzupełnic wody. ciśnienie cały czas skakało. a ja puchłam. ktg wykonywane dwa razy dziennie ok ,przepływy również więc tak sobie leżałam W nocy z niedzieli na poniedziałek bardzo bolały mnie w nocy plecy,ale nie nisko tylko na wysokości klatki piersiowej i łopatek. nie mogłam prawie oddychać, z płaczem szłam korytarzem szpitlanym błagać lekarza o pomoc a ten mnie olał powiedziała żebym wzięła scopolan a on zaraz przyjdzie\ nie przyszedł leżałam więc z tym bólem w łóżku i dopiero lekarze na obchodzie stwierdzili, że to nerwobóle i dostałam jakieś lekarstwa po których ból ustąpił. około południa wstałam z łóżka i zobaczyłam , że poleciały ze mnie wody płodowe, byłam w szoku... pobiegłam do lekarza.... potem drugi raz poleciały zapadła decyzja o cesarskim cięciu wcześniak, ciśnienie, gestoza zakładanie cewnika -nie bolało, znieczulenie i sama cesarka też w porządku. maluszek urodził się o 16.05 okazało się, że był owiniety pępowiną wokół szyjki dwa razy. nie wiem dlaczego tylu lekarzy na usg tego nie widziało!!!!!!!!!!!! przecież naturalnego porodu mógłby nie przeżyć. na drugi dzień po porodzie czułam się źle, ale do wytrzymania bólu nie czułam, gdyż środki działały wieczorem zaczęłam juz samodzielnie chodzić po korytarzu. dzisiaj czuję sie dobrze. szwy zdjęte , rana prawie niewidoczna. maluszek z powodu wczesniactwa oraz żółtaczki cały czas spał, ciezko było go wybudzić do jedzenia.nie było więc szans na karmienie piersią. choć nauczyłam go ssać. położne w szpitalu oraz moja rodzina stosowały terror karmienia piersią - a ja tłumaczyłam idiotom,że moje maleństwo nie chce jeśc nawet z butelki a co dopiero z piersi. ale każda z osób wiedziała lepiej niż ja. a ja po powrocie do domu cieszyłam się, jak maleńki wypił 20 ml mleka po tem wpadałam w szaleństwo jak nie chciał nic jeść i spał ponad 6 godzin. oczywiście rady mojej teściowej i innych że jak będzie b=głodny to się obudzi , można było sobie do dupy wsadzić bo on cały czas spał i gdybym go nie wybudzała na siłę-nic by nie jadł ale szkoda gadać od dwóch dni sytuacja wygląda lepiej ,karmię małego z butelki mlekiem sztucznym a w ciągu dnia ściągam też trochę naturalnego pokarmu. jestem szczęśliwa , że maluszek je - i to jest najważniejsze. Pamiętajcie nie dajcie się jakiemukolwiek terrorowi!!!Nie dajcie wpędzać się w poczucie winy. same będziecie czuły co dla waszego dziecka jest najlepsze __________________
|
|
#2958 |
|
Zadomowienie
|
Szarlot Gratuluję
![]() ![]() klask i: dobrze że już jesteście w domu i możecie spokojnie dochodzić do siebie-miałaś przejścia
|
#2959 |
|
Wtajemniczenie
|
szarlot, ale maly jest duzy jak na 36 tydzien
Takie dzieci to sie rodza i w 40 tygodniu U mnie tez malo wod, nogi mi troche puchna, ale tak poza tym to nic mi nie jest.Lekarze czekali do 37 tygodnia, minie w piatek i jestem ciekawa czy pozwola mi dalej z malym w brzuszku biegac.Polozna wczoraj nam pokazywala pozycje do porodu:na boku albo na plecach z podskurczona jedna noga. Nie powiem, zeby to wygodne bylo. Ale tym sposobem robi sie miejsce maluchowi i ulatwia wyjscie.I kazala nam usiasc na pilce tenisowej Mowila, ze jezeli maluch pcha sie i jest ucisk na szyjke to wlasnie sie to tak czuje- czyli nie z przodu a przy pupie. Szczerze mowiac, troche mnie to wszystko przestraszylo.
|
|
|
|
#2960 |
|
Zadomowienie
|
Czesc wszystkim. U mnie bezsenność już od 5
A na dodatek ciąg dalszy zimnych a wrecz lodowatych grzejników. Gdyby mały już był z nami to naprawde by sie rozchorował bo to juz zaczyna robic sie niefajne, połowa listopada a tu zimno w mieszkaniu jak w psiarni. Ale tż przyniósł butle gazową i słoneczkiem teraz grzejemy dopóki debile nie naprawią ogrzewania. Mam takie nerwy ze pojecia nie macie ![]() ![]() ![]() Gratuluje nowej mamusi
|
|
|
|
#2961 |
|
Zakorzenienie
|
Szarlot, gratulacje!
![]()
|
#2962 |
|
Zakorzenienie
|
Szarlot - gratuluję
teraz już będzie "z górki" |
|
|
|
#2963 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Szarlot gratulacje dzis11 dzien wolny która rodzi??? dzidziusbedzie miał fajnie mnie sasiad przekonywał, ze dzis ale raczej nic z tego.
|
|
#2964 |
|
Zakorzenienie
|
Szarlot GRATULACJE
![]() ![]() |
|
|
|
#2965 | |
|
Zakorzenienie
|
Szarlot gratuluję
i ciesze się,że już po u ciebie. Twój opis bardzo smutny,jak widać konowały są nadal i kazdy najmądrzejszy . Dobrze,że się nie poddałaś i walczyłaś o maluszka. Dzielna babka z ciebie Cześć dziewczyny,u mnie nadal nic,tylko przeziębienie podłapałam i od rana męczy mnie kaszel . Zaraz zrobię sobie mleko z czosnkiem i miodem,oby pomogło Wczoraj dokonaliśmy ostatniego zakupu dla synka czyli szczoteczke do włosów i grzebyk. Ciekawe czy sie przydadzą . Córka urodziła się z włoskami i to dość długimi,pewnie synuś będzie łysy. Idę was poczytac,bo znowu mam od cholery zaległości ![]() ---------- Dopisano o 08:18 ---------- Poprzedni post napisano o 08:16 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#2966 |
|
Zadomowienie
|
a u mnie dziś chyba ciśnienie poniżej wszelkich norm-przysypiam nad kompem
a na kawę zupełnie nie mam ochoty...Dziewczyny czy widziałyście kiedykolwiek na wizażu wątek na temat diety mamy karmiącej piersią? bo szukam na mamusiowym i kulinarnym i nic nie mogę znaleźć, a zależy mi na wątku z przepisami. Chciałabym ułożyć sobie menu z dokładnymi posiłkami na jeden tydzień i powiesić na lodówce ja bardzo słabo gotuję i nie umiem sama czegoś wymyślić a jak będę miała rozpiskę to się dostosuję
|
#2967 | |
|
Zadomowienie
|
ZALECENIA ŻYWIENIOWE DLA KOBIET KARMIĄCYCH PIERSIĄ
1. Dzienne zapotrzebowanie na energię u kobiet karmiących wzrasta w porównaniu z okresem przed ciążą. Wartość energetyczna diety kobiety w okresie laktacji powinna być zgodna z zapotrzebowaniem odpowiednim dla jej wieku, masy ciała oraz wysiłku fizycznego i uwzględniać straty związane z wytwarzaniem pokarmu (około 500 kcal). 2. Spożycie białka należy zwiększyć o 19,5 g / dzień w I półroczu laktacji oraz o 14,5 g / dzień w II półroczu zachowując proporcję 60% białka zwierzęcego i 40% roślinnego. Udział białka w puli energetycznej całodziennej diety powinien wynosić 12-14%. 3. Tłuszcz całkowity (ukryty i widoczny) w diecie powinien stanowić około 30% wartości energetycznej całodziennej racji pokarmowej. Rodzaj spożywanego tłuszczu ma wpływ na skład kwasów tłuszczowych w pokarmie kobiecym. Wśród nich szczególne znaczenie mają wielonienasycone niezbędne kwasy tłuszczowe, WNKT (omega 6 i omega 3 i ich pochodne). Źródłem ich są oleje roślinne oraz ryby morskie (makrela, śledź, łosoś, sardynka). Do pokarmu przenikają również szkodliwe kwasy tłuszczowe w postaci izomerów trans obecne w tłuszczach utwardzonych (np. niektóre margaryny) i w produktach przygotowywanych z ich udziałem (np. produkty cukiernicze, piekarskie, smażone) oraz w produktach typu "fast food" - dlatego należy ich unikać. W diecie kobiet karmiących zaleca się spożywanie tłuszczów naturalnych. 4. Węglowodany stanowić powinny 56-58% wartości dziennej puli energetycznej i pochodzić głównie z kasz, pieczywa, ziemniaków dostarczających węglowodanów złożonych oraz z warzyw i owoców dostarczających cukrów prostych i dwucukrów. Udział cukru spożywczego - sacharozy w diecie powinien być ograniczony i nie przekraczać 10% wartości energetycznej racji pokarmowej. 5. Ważne jest, aby codzienna dieta była urozmaicona, bogata w produkty mało przetworzone - świeży nabiał, mięso, kasze, dużo świeżych owoców i warzyw. 6. W czasie laktacji wzrasta zapotrzebowanie na płyny. Zaspakajanie pragnienia jest bardziej fizjologiczne niż picie ściśle określonych ilości płynów. Poza wodą, słabą herbatą wskazane jest picie mleka w ilości nie mniejszej niż 2 szklanki (0,5 litra) ze względu na wiele cennych składników odżywczych (zwłaszcza wapń, białko, wit. B2). Spożycie soków owocowych nie może przekraczać 0,5 litra ze względu na znaczną zawartość cukru pochodzącego z owoców i/lub dodanego w procesie produkcji. 7. Należy unikać znacznego spadku masy ciała, zwłaszcza w pierwszych miesiącach laktacji. Stosowanie w okresie laktacji diet odchudzających niskokalorycznych lub bardzo restrykcyjnych (np. dieta wegańska, makrobiotyczna) jest szkodliwe. Diety eliminacyjne stosowane z powodu np. alergii u dziecka lub u matki muszą być konsultowane z lekarzem i uzupełniane produktami o zbliżonej wartości odżywczej do wyeliminowanych. Palenie papierosów jest jednoznacznie szkodliwe, zarówno 1 czynne, jak i bierne. Kawa, alkohol mogą być spożywane okazjonalnie w niewielkich ilościach. 8. Suplementacja preparatami mineralno - witaminowymi przy zachowaniu dobrze zbilansowanej diety nie jest potrzebna, z wyjątkiem większych ograniczeń dietetycznych, np. diety eliminacyjne. W porze zimowej zaleca się przyjmowanie wit. D3 (400 j.m.). Instytut Matki i Dziecka w Warszawie, Zakład Żywienia Zofia Rudzka-Kańtoch, Małgorzata Strucińska, Halina Weker 2 ---------- Dopisano o 09:57 ---------- Poprzedni post napisano o 09:46 ---------- Cytat:
Podobnie jak Twój dzidziuś moja Madzia miała żółtaczkę i tak samo reagowała, cały czas spała, nie budziła się do jedzenia, nie chciała ssać, była apatyczna, ale to właśnie dzięki uporowi położnych i pediatry nauczyłam się ją karmić piersią, bo to w czasie żółtaczki dla maluszka jest bardzo ważne. Była dokarmiana butelką tylko dwa razy i to jak leżała w nocy pod lampami. Walczyłam o to aby karmić piersią, wiem że to nie łatwe na początku, mleko słabo leci, maluszek ma problemy z ssaniem, zasypia w czasie jedzenia, nie chce się sam budzić... Doskonale to rozumiem, ale mimo wszystko namawiam do dalszych prób
|
|
#2968 |
|
Raczkowanie
|
Dzień dobry
![]() Ja dzisiaj wyspana jestem. Nie tak jakbym chciała ale ta się znieść. Od wczoraj boli mnie w krzyżu i promieniuje do pośladków Ciężko znaleźć dobrą pozycję. Zawartość brzucha nadal nie chce wyjść Zastanawiamj się czy po porodzie wszystkie bóle i inne dolegliwości miną. Mam dość chodzenia do wc w nocy, bóli pleców, trzeszczących kośći. Cały czas mam wrażenie że to wszystko zostanie Mam na tym punkcie jakąś paranoję. Co do brzucha to mam wrażrnie że jest ze mną do zawsze. Ciekawe jak to będzie bez niego ![]() Gratulacje nowym mamusiom
|
|
|
|
#2969 |
|
Wtajemniczenie
|
Szarlot gratuluję
najgorsze już za Wami. Buziak dla maluszka
|
#2970 |
|
Zadomowienie
|
M25 dziękuję za te informacje
![]() właśnie też się zastanawiam czy jak już urodzę to np. spojenie łonowe przestanie mnie boleć? i pozostałe dolegliwości znikną? a bóle, jak na @, są noormalne na tym etapie? bo u mnie pojawiają się i znikają, a mam nadzieję że nie przepowiadaja rychłego porodu ![]() coś tu cisza dziś-chyba większość świętuje ja na 13 jadę na obiad do rodziców
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:59.

a termin za 4 dni. Dobrze lekarz mowil ze bede przeterminowana, swoja droga kolezanka mi dzis mowila ze dziewczynki maja to do siebie ze sie wykluwaja deko pozniej

U mnie żadnych bóli, tylko brzuch twardnieje, noi kręgoslup i mięśnie krocza bolą. Mam nadzieję, że wróce już z dzidzią stamtąd i będzie wszystko dobrze. Pozdrawiam.
klask i: 

. Dobrze,że się nie poddałaś i walczyłaś o maluszka. Dzielna babka z ciebie
. Zaraz zrobię sobie mleko z czosnkiem i miodem,oby pomogło