|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3001 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Urodzić dzieci już bardzo chcemy,seks uprawiamy i okna myjemy:)mamy listopad-gr
no miałam wam wczoraj tyle odpisać i co.. dupa mi zdrętwiałam, mała zaczęła dawać czadu i musiałam sie położyc
![]() malinka ja miałam parę razy takie odczucie jak kiedyś, co miałby mi okres nadchodzic, nie było to bolesne ale takie wyczuwalne i troche nieprzyjemne, przeważnie z rana ale jak potem wstawałam i rozchodziłam to mijało. Pytałam się ostatnio mojej gin to mówi ze w takim przypadku to mam sie nie martwic, ale jakby były mocne i mi nie przechodziły to dla pewności podjechac do szpitala. no mi puściło już zamknięcie zewnętrzne..0,5 cm to sie boję.. tylko mnie uspokajała ze na ten czas ciązy to tak może byc i żebym sie nie martwiła, i żadnych zakazów nie dostałam, ale i tak sama dałam sobie zakaz: staram się wiećej leżec (boje sie ze od chodzenia i zbyt długoego siedenia na kompie, mała głowką napiera na szyjkę i mi sie to może powiekszyc...), juz nawet nie mam za złe Tż ze sie ze mną seksic nie chce ![]() zapomniałam sie zapytac czy to oznacza ze szyjka jest zgładzona, czy zewn. zamnkniecie może puscic a szyjka moze miec nadal np. 2-3 cm.. ahh i taki NEWS!! byłam przekoanan ze termin mam na 28 grudnia wg ostatniej miesiączki, a tu sie okazuje ze u nas w szpitalu biora pod uwagę wg 1 usg, a ja mam wpisane w karcie ciaży 08.01 no to sie zdziwiłam ale co tam my sobie możemy planować, to nasze bobasy wyjda i tak wtedy kiedy im będzie pasowało
|
#3002 | ||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Urodzić dzieci już bardzo chcemy,seks uprawiamy i okna myjemy:)mamy listopad-gr
Cytat:
Moim zdaniem pęknięcie. Ja przy porodzie zaznaczyłam, że jak się da to chcę spróbować rodzić bez nacięcia. I urodziłam bez nacięcia, pękłam bardzo niewiele i położna, która teraz do mnie przychodzi mówi, że bardzo dobrze, że tak się stało bo po tym pęknięciu nie będzie ani śladu. Szybko zaczęłam siadać i się załatwiać, nie szczypało. Polecam zabrać papierowe ręczniki dla siebie, bo krocza po porodzie nie powinno się wycierać normalnym ręcznikiem, a to ze względu na siedlisko bakterii i roztocza. Warto też mieć ze sobą czopki glicerynowe gdyby tak był problem z załatwieniem sie. A uwierzcie mi się przy pękniętym czy naciętym kroczu nie będzie tak łatwo ![]() ---------- Dopisano o 13:08 ---------- Poprzedni post napisano o 12:59 ---------- Cytat:
Poza tym lewatywa jest nie przyjemna czasami nawet boli a to przy bolesnych skurczach dodatkowo męczy. Ja użyłam czopków glicerynowych, załatwiłam się na raty, ale za to bezboleśnie. Dlaczego nacięcie na 100% ? Co do majtek to mi przydały się TYLKO siateczkowe. Na początku faktycznie każą leżeć bez majtek.
|
|
#3003 |
|
Rozeznanie
|
Hej mamusie!
Pamieta mnie jeszcze ktoś troszkę? ![]() Nie ma mocnych, nie nadrobie Was, ale serdecznie GRATULUJĘ NOWYM MAMUSIOM i zazdroszcze ze juz jestescie po Ja ciagle mysle o porodzie, pisałam wcześniej o tym... bede mieć zaswiadczenie o stanach lekowych, ale nawet gdybym miała mieć CC (a byc moze bedzie taka mozliwosc jeszcze nie wiem) to nie wiem czy bym sie zdecydowała, bo nastawiałam sie na SN choc bardzo się boję...i bólu i tego ze wpadne w panikę, a wiem ze jak wpadam w panikę to nic do mnie nie dociera... Moj gin mowil ze u nas w szpitalu "nie ma zzo na zyczenie" ciekawa wiec jestem, jesli ktos ma wskazanie do zzo czy daja, czy tylko opcja bez znieczulenia lub cesarka. Do tych które miały zzo: jak jest z parciem? Czy w ogóle da rade przeć skoro nic sie nie czuje???
|
#3004 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() u nas też kazali zabrać ręczniki papierowe i nie wycierać krocza zwykłym tylko nawet po pryznicu papierowym. a do porodu nie brać pluszowych papuci tylko plastiki bo się mogą zalać i szybko można w nich wejść pod prysznic. ---------- Dopisano o 13:26 ---------- Poprzedni post napisano o 13:21 ---------- Cytat:
|
|
#3005 |
|
Zadomowienie
|
Ja nie rodziłam jeszcze, ale kolezanka korzystała z zzo. Mówiła, ze to nie jest tak ,ze nic nie czujesz. Czujesz, ale takie lekkie skurcze. Dawka jest mała i to pozwala na kontrolowanie skurczów, bez nadmiernego bolu. Była bardzo zadowolona.
|
|
|
|
#3006 |
|
Zadomowienie
|
sysunia- ja przy pierwszym porodzie byłam nacinana- miałam 3 szwy, a teraz miałam niewielkie pęknięcie - po 1 szwie z dwoch stron. Różnica jest kolosalna. Przy nacięciu bolało mnie bardzo chyba ze 2 tygodnie, mogłam siadać tylko na 1 pośladek, sikałam pod prysznicem, bo inaczej piekło jak cholera i bałam się zrobić kupę, bo bałam się parcia.
TEraz siedziałam po turecku kilka godzin po porodzie i nic mnie nie bolało, sikanie bez pieczenia, zero stresu z " dwójką". Po porodzie mogłam półszpagat zrobić ![]() niebieska - zzo nie wpływa na odczuawanie skurczy partych, czujesz bardzo dokładnie, tak jakby Ci sie chcialo kupe |
|
|
|
#3007 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3008 |
|
Zakorzenienie
|
Edzia, może tak być, poza tym to się chyba może wiązać z tym, że dzieć się obniżył do kanału i wszystko w środku trochę się przesunęło
|
#3009 |
|
Wtajemniczenie
|
niebieskaa moja znajoma była bardzo zadowolona ze znieczulenia, mówiła właśnie to samo co dziewczyny napisały wyżej. Co tam u Ciebie? Co się tak mało odzywasz ostatnio?
![]() kretencja ja jakiś czas temu też miałam takie odczucia, brzuś mi średnio przeszkadzał, i wigoru miałam ale teraz, pod koniec 39 tc to jest jakaś masakra, muszę siedzieć rozkrakiem inaczej czuję że gniotę mała a jak śpię i się przekręcam z boku na bok to zawsze się przebudzam :/ i jestem mega zmęczona... chyba tym nic nie robieniem i wcinaniem krówek ![]() ---------- Dopisano o 13:34 ---------- Poprzedni post napisano o 13:33 ---------- a no i mała od wczoraj mnie tak kopie, że się zginam w pół z bólu, takie silne kłócia mam, nie wiem czemu ? tak napiera na szyjkę czy co ?
|
|
|
|
#3010 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
głupia jestem już i tak moje zdanie nie ma znaczenia-położna zrobi jak chce...
|
|
#3011 |
|
Zakorzenienie
|
Edziu, bardzo często pierwszy poród też może się obejść bez nacięcia. Niestety - jeśli polityka szpitala jest taka, że wszystkie pierworódki nacinają, to niewiele z tym można zrobić
|
#3012 |
|
Raczkowanie
|
Do tych które miały zzo: jak jest z parciem? Czy w ogóle da rade przeć skoro nic sie nie czuje???[/QUOTE]
do niebieskaa - No wiec jak już pisałam miałam zzo przy pierwszym porodzie. Jak najbardziej czulam parcie, ale nie w formie bólu tylko jakby kupa miała być za raz...(przepraszam za dosłownosc). Generalnie super sprawa.
Edytowane przez natka80 Czas edycji: 2010-11-11 o 14:06 |
|
|
|
#3013 |
|
Zakorzenienie
|
sms od Vcelki:
"Igorek jest bardzo grzeczny,cały czas by tylko spał,na razie mam mało pokarmu i musimy dokarmiać, ale trenujemy brodawki i mamy nadzieję, że mojego mleka mu starczy. Ze mną jeszcze nie za dobrze- mało żelaza." w następnym smsie pisze, że podają jej żelazo i kroplówki nawadniające, jak jeszcze wyniki będą się pogarszać to czeka ją przetaczanie krwi. Vcelka dziękuje za gratulacje i pozdrawia wszystkie mamy i ich dzieciaczki oraz cały wątek
|
#3014 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Czyli nie ma tak negatywnych skutków ze nie mozna przec bo sie nic a nic nie czuje? To sie wydaje o wiele lepsze, nawet gdyby był ból, ale zmniejszony to lepiej czuć ze cos sie dzieje niż zupełnie nic. Skąd więc moje przypuszczenia, ze nie czuje sie nic od pasa w dół tak jak przy cc? ![]() I druga sprawa, zzo moze być podane tylko przy konkretnym rozwarciu a jak jest za duze to już nie dadzą zzo? trzeba wiec do szpitala udać sie wczesniej chyba bo jak w domu ocenić wielkość rozwarcia..? tak w ogóle dziekuje Wam za odpowiedzi
|
|
#3015 |
|
Zakorzenienie
|
Biedna Vcelka. Oby jej się szybko poprawiało!
|
#3016 | |
|
Zakorzenienie
|
Do wszystkich dziewczyn ktore udzieliły odp na moje pytania Bardzo wam dziekuje za cenne informacje .
![]() ---------- Dopisano o 15:41 ---------- Poprzedni post napisano o 15:39 ---------- Cytat:
Kurcze mam nadzieje ze wyniki sie poparwia i szybko wyjdzie do domku. Co sie jej stalo ze az mowa o przetaczaniu krwi
|
|
#3017 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3018 |
|
Wtajemniczenie
|
niebieskaa no jak nikt nie tęskni
taak, u mnie dają zzo i w tym szpitalu co wkleiłam linka do fotela to dają zzo bezpłatnie i jak jest za duże lub za małerozwarcie to nie dają zzo, nie pamiętam od ile cm mogę już podać :mysli: ale słyszałam że jak masz już rozwarcie na 8 cm to mojej koleżance nie chcieli już podać ![]() Vcelka za szybki powrót do zdrowia
|
|
|
|
#3019 |
|
Wtajemniczenie
|
vcelka, trzymam kciuki za powrot do zdrowia
Zadnego nowego dzidziusia? Bylam znow na wizycie, tym razem zadnych skurczow, gin jest zdania, ze moge zaczac rodzic i najlepiej zeby maly sie pospieszyl. Potem poszlam do kolezanki i po godzinie siedzenia wziely mnie taki bole krzyzowe i na @ ze myslala, ze zaczne jej rodzic. Dopiero po godzinie rozchodzilam te bole.Ale masakra, myslalam, ze sie zaczyna Teraz znow wracaja, ide sie lepiej polozyc.Ale spotkalo mnie cos milego.Moja polozna ze szkoly rodzenia, tydzien temu zalecila mi zrobienie dopplera w szpitalu, w ktorym ona pracuje.Zrobilam, ale bylam troche rozczarowana, bo przyjal mnie asystent lekarza, ktory stwierdzil, ze z wodami nie jest tak zle.Myslalam, ze przyjmie mnie doswiadczony ordynator a tu lipa.Wczoraj polozna pyta sie jak wyniki, powiedzialam, ze dla nich tomalo tych wod a nie jakos tragicznie jak uwaza moj gin i jestem w kropce, bo nadal nic nie wiem. Tak jej to w nocy nie dawalo spokoju, ze zrobila mi termin u doswiadczonej pani doktor na kolejnego dopplera. Czyli we wtorek akupunktura, ctg i znow doppler. Milo, ze tak sie obca osoba przejela.Edytowane przez De28 Czas edycji: 2010-11-11 o 15:05 |
|
|
|
#3020 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3021 |
|
Zadomowienie
|
Ja już nie wiem czy lepiej wiedziec czy nie.Ja nic nie wiem, ostatnie badanie miałam w 34 tyg, nie ukrywam wybrałabym sie na kontrolę, ale i tak mnie nikt nie przyjmie chyba , ze cos naściemniam. wolę jednak nie wywoływać wilka z lasu
![]() Niemniej można zeschizować. Upiekłam rogale! Kto chce?? |
|
|
|
#3022 |
|
Zakorzenienie
|
ja chcę
zmykam, bo o 16 rodzice wpadają z rogalami ![]()
|
#3023 | ||
|
Dragonfly
|
Cytat:
Cytat:
Tak w ogole TO GDZIE ANECKA?????Ciekawe czy jej sen sie sprawdzi
|
|
|
#3024 |
|
Raczkowanie
|
Ja co prawda jeszcze nie rodziłam ale moje koleżanki miały zzo. Mówiły że owszem mniej czuje się bólu można spokojnie przeć co nieco się czuje. Ale jak ma się już mocne skurcze to to nie działa
i trzeba samemu już sobie radzić.
|
|
|
|
#3025 |
|
Zadomowienie
|
Ja dzisiaj od obiadku leniuchuje... Senna jestem dzisiaj strasznie ale co sie dziwić jak o 5 juz wstałam dzisiaj...
Mam na coś ochote i sama nie wiem na co... Kiedy ten odkurzacz sie w koncu zakonczy??? Jadłabym non stop!!! Edytowane przez Patrycja_1708 Czas edycji: 2010-11-11 o 15:59 |
|
|
|
#3026 |
|
Dragonfly
|
Moj suwaczek pokazuje tylko 5 dni do TP,normalnie trzese portkami ze strachu
![]()
|
|
#3027 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dzięki piękne za chęci Jeszcze przyjdzie czas, że się będzie pięknie uśmiechać Cytat:
Jaką kupiłaś szczoteczkę i grzebień? Też mi brakuje a nie wiem jaka jest w miarę dobra?
|
|
#3029 |
|
Dragonfly
|
Tymczasowo
![]()
|
|
#3030 |
|
Zakorzenienie
|
NIEBIESKA to prawda, że ZZO trzeba podać w odpowiednim momencie. Zdaje się, że nie później jak przy 7 cm rozwarcia.
Ja przy drugim dziecku chciałam mieć ZZO, ale nikt mi nie wierzył, że rodzę i jak już stiwerdzili rozwarcie, to było za późno na podanie ZZO i rodziłam na żywca ![]() A teraz przy trzecim miałam robioną cesarkę z ZZO (pierwszą miałam w narkozie) i dali mi tyle tego znieczulenia, że nie czułam kompletnie nic. Ale podali mi za dużo znieczulenia, bo w pewnym momencie zaczęłam się dusić, bo nie mogłam oddychać - znieczulenie doszło za wysoko, bo aż do szyi, a powinno działać tylko do pasa. Natomiast przy SN podaje się znieczulenia jeszcze mnie, tak aby aby, żeby tylko bólu nie czuć, a parte się czuje. Co do znieczulenia, to na innym wątku dziewczyny pisały, że w Polsce znieczulenie jest również na życzenie bezpłatne. Nie trzeba za to płacić! Nie dajcie sobie wmówić, że szpital nie daje ZZO, albo że to kosztuje. To się Wam należy! |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:04.

no to sie zdziwiłam

Krocze golą w tym miejscu gdzie będzie nacinane. Nacięcie na 100% zero złudzeń.

za szybki powrót do zdrowia