*** Dukanie od 31.10.2010 *** - Strona 13 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > Wspólne odchudzanie

Notka

Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-11-11, 17:22   #361
Watorzynka
Raczkowanie

Dot.: *** Dukanie od 31.10.2010 ***

Cytat:
Napisane przez MoTyleKsw Pokaż wiadomość
Jaaa bym zjadła czkoladę Milkę nie mówiąc o babcinych pierogach
zrób dukanowska nutelle ulep kuleczki włoz do lodówki jak stwradnieje prawie jak czekolada:P:P:P
Stary 2010-11-11, 17:25   #362
bzyka_87
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Emilius Pokaż wiadomość
----
Muszę koniecznie Wam napisać, ze wczoraj wieczorem chciałam się zaopatrzyć w zwykłe piersi kurze. I co? Byłam w kauflandzie i dwoch biedronkach i nie było!!!! Wyobrażacie sobie??? dobrze ze mialam zamrożony kawałek, bo inaczej nie wiem co bym dzis na obiadek sobie zrobiła. Normalnie skandal. Ludzie powariowali. Jeden dzien wolny, sklepy zajęte, a się zbroją jak na wojnę.
Cytat:
jak dobrze wiedzieć, że ktoś oprócz mnie ma takie doświadczenia. Tuńczyk tez nie wywołuje u mnie specjalnej euforii, ale nie mogę powiedzieć, że go nie lubię. Obojętny mam do niego stosunek. No niby są te przepisy,ale co na któryś patrzę to czegoś mi brakuje, dlatego też Wkurza mnie ze dziś sklepy zamknięte, bo bym może znalazła te otręby owsiane i inne rzeczy. Mam tylko pszenne - tez sante. Zawsze jak jestem w kauflandzie, to półka na której sa, a raczej powinny być owsiane jest pusta. Ta dieta jest taaaaka popularna. Wszyscy dukają. w telewizji o niej gadają, w gazetach piszą. Jesteśmy częścią czegoś wielkiego
Oj coś o tym wiem. Byłam wczoraj około 20 na zakupach. I jak weszłam do marketu to mi szczęka opadła. Ani jednego wolnego koszyka, kolejki ja połowy regałów. A to tylko jeden dzień wolny. Co prawda ja też nie musiałam robić zakupów, ale chciałam dzisiaj coś upichcić, więc wolałam się zaopatrzyć.
Na półkach z jogurtami naturalnymi pusto!!! Laska sprzed rąk zabrała mi ostatnie jogurty 0%. Czarna rozpacz. A jak poszłam po maślankę to dołączyłam do grona kobiet, które namiętnie studiowały skład produktów. Chyba powinni zacząć specjalnie oznaczać półki: „ Tutaj stoją JOGURTY DLA DUKAJĄCYCH!!!” Myślę, że bardzo ułatwiłoby to życie, bo moje zakupy przez tą dietę trwają 2 razy dłużej.

No i mam trochę satysfakcji. Bo wczoraj 3 osoby mi powiedziały, że schudłam. Niezwykle motywujące do dalszych działań. A jeszcze pochwałka Trenera z siłowni, to już świat klęka do stóp

Ah, miałam się jeszcze poradzić was. Kupiłam słodzik w proszku "Sweet top" i on w składzie ma maltodekstrynę. Czy mogę go używać? Wiem, że ma być aspartam. Ale na forum widziałam jego zdjęcie, więc kupiłam.

Edytowane przez bzyka_87
Czas edycji: 2010-11-11 o 17:41
bzyka_87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-11, 17:38   #363
layla_lbn
Zakorzenienie

GG do layla_lbn Send a message via Skype™ to layla_lbn

Cytat:
Napisane przez MoTyleKsw Pokaż wiadomość
Emilius jestem typową gruszką, biodra szerokie jak cholera nie chce schudnąć więcej niż do 60 kg bo jak schudnę więcej to będę miała przerwę między nogami, a to średnio ładnie wygląda.
A mi się bardzo podoba taka lekka przerwa między udami

Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje

layla_lbn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-11, 17:46   #364
MoTyleKsw
Zakorzenienie

layla_lbn lekką to już mam a jak będzie większa to pies z budą przeleci, jak to mój dziadek mówi

Watorzynka, jutro miałam taki zamiar, może mi się uda Tylko muszę kakao odtłuszczone gdzieś znaleźć

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpre6ydpfblirzx.png

Jestem W Niebie.

Kocham Was

MoTyleKsw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-11, 17:55   #365
Watorzynka
Raczkowanie

ja w tesco kupiłam:P:P

a co do przerwy miedzy udami mi też sie podoba taka delikatna
Stary 2010-11-11, 17:57   #366
layla_lbn
Zakorzenienie

GG do layla_lbn Send a message via Skype™ to layla_lbn

Kakao odtłuszczone to chyba nie istnieje
A o obniżonej zaw. tłuszczu to chyba każde jest, przynajmniej jak ja ost. w karfurze sprawdzałam, to wszystkie miały obniżoną [tzn. te zwykłe, a nie rozpuszczalne].

Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje

layla_lbn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-11, 18:04   #367
gonnia1
Raczkowanie

GG do gonnia1

Cytat:
Napisane przez Watorzynka Pokaż wiadomość
ja w tesco kupiłam:P:P

a co do przerwy miedzy udami mi też sie podoba taka delikatna
Oj mnie też się podoba, ale nie taka wielka, bo jak jest wielka to wygląda jakby można było klaskać między nogami
gonnia1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-11, 18:09   #368
Watorzynka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gonnia1 Pokaż wiadomość
Oj mnie też się podoba, ale nie taka wielka, bo jak jest wielka to wygląda jakby można było klaskać między nogami
hahhah Xd zwariuje z wami

a co do kakao... to to obnizonej ma ok6-10% np decomoreno.:P
Stary 2010-11-11, 18:29   #369
bzyka_87
Raczkowanie

wolałabym, żeby ten przysłowiowy pies z budą mi przeleciał między nogami niż mają mi się obcierać cały czas uda. nie znoszę tego widoku na siłowni. ohydka.
wygońcie mnie sprzed komputera. siedzę od 15, a muszę jeszcze zrobić kuraka dzisiaj, bo mi w końcu wyfrunie z lodówki. no i jakąś rybkę na jutro.

bzyka_87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-11, 19:41   #370
MoTyleKsw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez layla_lbn Pokaż wiadomość
Kakao odtłuszczone to chyba nie istnieje
A o obniżonej zaw. tłuszczu to chyba każde jest, przynajmniej jak ja ost. w karfurze sprawdzałam, to wszystkie miały obniżoną [tzn. te zwykłe, a nie rozpuszczalne].
Widzisz, tak sobie myślałam, że musi być takie poniżej 10%, bo w domu mam 10-12% ale wyczytałam, że większość robi z takiego i jest ok Więc jutro się zawezmę

Dziś chciałam na kolacje placki twarogowe i UWAGA nie wyszły mi Nie chciały się przekręcać, bo się rozwalały, ale za to jak pachniało

Jestem W Niebie.

Kocham Was

Stary 2010-11-11, 19:42   #371
Emilius
Raczkowanie

Mi się osobiście nie podoba przerwa między udami, a mój TŻ jak taką widzi to mówi: "patrz jaka rozjechana". Bez urazy oczywiście. Chodzi mi o to, ze bez sensu przesadzć z odchudzaniem, jeśli ma to nam odjąć urody - pozbywasz się, jednego problemu, zyskujesz drugi - bez sensu.

Wracają do tematu naszego forum:
dzis drugi dzień dukania minął prawie.
Grzechów na koncie nie mam - tak mi sie wydaje. A oto co dziś zjadłam:
Sniadanie: twaróg chudy jakies 150g
Później: Jogurt waniliowy 0% Jovi
Obiad: smażony pierśnik z kury przyprawiony ziółkami
Później: pół puszki tuńczyka
Kolacja: wieśniak lekki
Wszystko popijane sukscesywnie kefirem 0%.
: jupi:

Jutro bedzie gorzej. od 14 jestem w pracy. Z domu wychodzę o 13, więc muszę sobie przygotować prowiant do pracy. Ale będę w Auchan, a tam przynajmniej mogę zrobić konkretne zakupy i w końcu może uda mi się dostać OTRĘBY OWSIANE

Już się nie mogę doczekać kiedy zrobię sobie te dukanowe bułeczki, placuszki i inne cuda

63-62-61-60-59-58-57

Emilius jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-11, 19:52   #372
Trele_Morele
Zakorzenienie

A ja dziś widziałam reklamę kefiru Activia i zastanawiam się co to ? i kiedy tutaj się pokaże .

KCIUKI DLA ANI

Trele_Morele jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-11, 20:20   #373
gonnia1
Raczkowanie

GG do gonnia1

Cytat:
Mi się osobiście nie podoba przerwa między udami, a mój TŻ jak taką widzi to mówi: "patrz jaka rozjechana". Bez urazy oczywiście. Chodzi mi o to, ze bez sensu przesadzć z odchudzaniem, jeśli ma to nam odjąć urody - pozbywasz się, jednego problemu, zyskujesz drugi - bez sensu.

Wracają do tematu naszego forum:
dzis drugi dzień dukania minął prawie.
Grzechów na koncie nie mam - tak mi sie wydaje. A oto co dziś zjadłam:
Sniadanie: twaróg chudy jakies 150g
Później: Jogurt waniliowy 0% Jovi
Obiad: smażony pierśnik z kury przyprawiony ziółkami
Później: pół puszki tuńczyka
Kolacja: wieśniak lekki
Wszystko popijane sukscesywnie kefirem 0%.
: jupi:

Jutro bedzie gorzej. od 14 jestem w pracy. Z domu wychodzę o 13, więc muszę sobie przygotować prowiant do pracy. Ale będę w Auchan, a tam przynajmniej mogę zrobić konkretne zakupy i w końcu może uda mi się dostać OTRĘBY OWSIANE

Już się nie mogę doczekać kiedy zrobię sobie te dukanowe bułeczki, placuszki i inne cuda
Dziewczyny właśnie wyczytałam w necie, że tylko małe jogurty jovi 0% są słodzone aspartamem, a duże cukrem. Nie wiem ile w tym prawdy, ale trzeba to sprawdzić.
Stary 2010-11-11, 20:27   #374
Emilius
Raczkowanie

ja miałam mały 250g
jutro to spr i dam znać wieczorem

63-62-61-60-59-58-57

Stary 2010-11-11, 20:27   #375
karmeelek
Zadomowienie

Dziewczyny... kefiry to istne bomby węglowodanowe! I co z tego, że ma 0% tłuszczu skoro ma 2-4 razy więcej węgli niż białka? A ten nowy kefir Activia to ma jeszcze gorsze parametry niż ich jogurt naturalny.
Czasem podczytuję wasz wątek z ciekawości i chwilami ręce mi opadają... Unikacie starszych wątków jak ognia a tam naprawdę jest wiele ważnych dla Was informacji - wiele pytań i błędów się powtarza a potem będzie płacz i zgrzytanie zębami, że nie chudnę a są zastoje i wzrosty.
karmeelek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-11, 20:31   #376
moniczorek
Podróżniczka

Cytat:
Napisane przez Watorzynka Pokaż wiadomość
chcesz grzeszyc to nutella dukanowska!!!! taka słodka że nie jestem w stanie przejesc hahahahha xd trzeba chyba ograniczyć słodzik bo masakra

---------- Dopisano o 11:54 ---------- Poprzedni post napisano o 11:51 ----------

Dokładnie 2 łyzki oterbów i powinno przejsc

Powiedzcie mi jak sobie zrobiłam nutelle to moge zjesc cała?

Noa ta multiwitaminke musze zaczac pic chyba
Dzięki troszkę się przestraszyłam i wziełam się w karby Od jutra wracam na dobra ścieżke.

Jeśli mogę sie wtracić to żeby Ci leciał tłuszcz ( z brzuszka czy skad inąd to tylko aeroby, interwały i do tego dołączyć siłowe ) . Sama dietą tego nie zdziałasz...nie spalisz tluszczu tylko miejscowo.

Cytat:
Napisane przez layla_lbn Pokaż wiadomość
Ze mną coś chyba nie tak jest, bo przeczytałam oprócz siłowni zapisuję się na seks...
Głodnemu chleb na myśli może to o tej diety

Witam nowe dukajace dziewczyny
moniczorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-11, 20:39   #377
gonnia1
Raczkowanie

GG do gonnia1

Cytat:
Napisane przez karmeelek Pokaż wiadomość
Dziewczyny... kefiry to istne bomby węglowodanowe! I co z tego, że ma 0% tłuszczu skoro ma 2-4 razy więcej węgli niż białka? A ten nowy kefir Activia to ma jeszcze gorsze parametry niż ich jogurt naturalny.
Czasem podczytuję wasz wątek z ciekawości i chwilami ręce mi opadają... Unikacie starszych wątków jak ognia a tam naprawdę jest wiele ważnych dla Was informacji - wiele pytań i błędów się powtarza a potem będzie płacz i zgrzytanie zębami, że nie chudnę a są zastoje i wzrosty.
Człowiek przyswaja kalorie z maksymalną efektywnością, gdy posiłek składa się z białek, tłuszczów i węglowodanów w proporcji 5-3-2. Tak więc trzeba zwracać uwagę na to kupując jogurty, kefiry i wszelaki nabiał. Ps. ja osobiście nie pijam kefirów, bo mnie przeczyszczają nawet Dukana trzeba jakoś w miarę możliwości zbilansować (ryby, mięsko, jajka), a nie sam nabiał. No i też nie ma co szaleć ze zbyt dużą ilością jajek (podobno optymalnie tak ok 6szt./tydz.)
Stary 2010-11-11, 20:45   #378
MoTyleKsw
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny właśnie wyczytałam w necie, że tylko małe jogurty jovi 0% są słodzone aspartamem, a duże cukrem. Nie wiem ile w tym prawdy, ale trzeba to sprawdzić.
Słodzone aspartamem
Popijam sobie najlepszy pomarańcza-mango

Jestem W Niebie.

Kocham Was

Stary 2010-11-11, 20:45   #379
karmeelek
Zadomowienie

Cytat:
.......nawet Dukana trzeba jakoś w miarę możliwości zbilansować (ryby, mięsko, jajka), a nie sam nabiał.........
I tu się zgadzam Przeraża mnie to, że niektóre osoby traktują kefiry (podobnie mleko i jogurty nat.) jako typowo białkowy posiłek i później jest szok, że chudnie się nie tak szybko albo wcale. Te produkty są tylko dodatkiem do posiłków a nie posiłkami samymi w sobie.
karmeelek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-11, 21:41   #380
Trele_Morele
Zakorzenienie

Na poczatku faktycznie szurałam na samym nabiale , ale po trzech dniach uderzeniówki tak mnie zmdliło , że dla mnie podstawa to ryba a reszta to tylko dodatek . Teraz się boje że nabiału za mało jem

KCIUKI DLA ANI

Trele_Morele jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-11, 22:12   #381
Emilius
Raczkowanie

dobrze wiedzieć. Jutro sobie będę jeść prawie samo mięcho. Tylko muszę je najpierw kupić Bo dziś ani wczoraj wieczorem nie było takiej mozliwości (półki wymiecione)

---------- Dopisano o 22:12 ---------- Poprzedni post napisano o 22:03 ----------

Hm. Pytanie brzmi: jaka jest maksymalna ilość węgli na uderzeniówce - taka dopuszczalna. Jest w ogole cos takiego, czy po prostu im mniej tym lepiej, a najlepiej wcale (ale to chyba niemożliwe).

63-62-61-60-59-58-57

Stary 2010-11-11, 22:31   #382
Watorzynka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez moniczorek Pokaż wiadomość

Jeśli mogę sie wtracić to żeby Ci leciał tłuszcz ( z brzuszka czy skad inąd to tylko aeroby, interwały i do tego dołączyć siłowe ) . Sama dietą tego nie zdziałasz...nie spalisz tluszczu tylko miejscowo.

Głodnemu chleb na myśli może to o tej diety

Witam nowe dukajace dziewczyny
a co do areobów to wiem:P pisałam sama o tym wczesniej biegam smigam na orbiterku itp dodatkowo w tym pasie na brzuch

---------- Dopisano o 22:30 ---------- Poprzedni post napisano o 22:22 ----------

A ja jutro mam warzywka w koncu i miałam sobie robic mięsko w sosie czosnkowo-koperkowym.. ale mi sie przypomniało że piatek jutro:/ a ja w pt mięska nie jadam... wiec ryba bedzie ale zrobie sobie nalesniki z cebulka szczypiorkiem itp albo na słodko.. kto wie

---------- Dopisano o 22:31 ---------- Poprzedni post napisano o 22:30 ----------

Coś dobrego w kazdym badz razie
Stary 2010-11-12, 09:06   #383
monias_wawa
Raczkowanie

Witajcie Chudzinki

jak się czujecie?

ja mam ból głowy mięśni i inne. Czuję się w sumie fatalnie. To pewnie trochę od pogody i trochę od @, który nieubłaganie się zbliża. Nie mam wagi ale chyba po spodniach czuję, że troszeczkę mi zleciało. Nio i mam mniejszy brzuszek /tzn. mogę go wciągnąć tak aż do kręgosłupa a nie tylko tak trochę...no wiecie /.

Dziś zatem
śn. szklanka -dwie rosolku na chudej wołowinie i bez pietruchy
przekąska kapuch kiszona bez cukru,
obiad - duszony w sosie własnym indyk z surówką z czerwonej kapuchy i zieloną sałatą
kolacja - zmielone mięsko z rosołu podsmażone na teflonie, z sosem koperkowo - chrzanowym i sałatą

---------- Dopisano o 09:06 ---------- Poprzedni post napisano o 09:05 ----------

a ja skrobię zamówiłam w necie
monias_wawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-12, 09:17   #384
moniczorek
Podróżniczka

witam w kolejnym dniu kobietki

ja zaczynam prawie od początku
Stary 2010-11-12, 09:42   #385
monias_wawa
Raczkowanie

moniczorek - trzymam kciuki. Ja jutro kończę warzywa 3/3 i kolejne proteiny to równieżb będzie nowy lepszy początek

Dziewczynki, czy któraś z Was ma Książkę Metoda dr D w pdf ale nie rar? Czy mogłabym dostać na maila? Jestem w pracy a nie mogę rozpakować tego rar-oeskiego pliku a booksa mam w domu:/

---------- Dopisano o 09:42 ---------- Poprzedni post napisano o 09:32 ----------

juz mam booksa))
monias_wawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-12, 09:52   #386
Watorzynka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez monias_wawa Pokaż wiadomość
moniczorek - trzymam kciuki. Ja jutro kończę warzywa 3/3 i kolejne proteiny to równieżb będzie nowy lepszy początek

Dziewczynki, czy któraś z Was ma Książkę Metoda dr D w pdf ale nie rar? Czy mogłabym dostać na maila? Jestem w pracy a nie mogę rozpakować tego rar-oeskiego pliku a booksa mam w domu:/

---------- Dopisano o 09:42 ---------- Poprzedni post napisano o 09:32 ----------

juz mam booksa))
http://www.przeklej.pl/plik/dr-pierr...f-000bh83kl1dc tutaj chyba jest w pdf o ile dobrze pamietam:P:P
ja sie zbieram wlasnie na zajecia siłownie i zakupy... i dowiedzieć sie dokładnie o ta moja salse:P

---------- Dopisano o 09:48 ---------- Poprzedni post napisano o 09:45 ----------

Ogolnie to się czuje dobrze, chodz jakas osłabiona jestem od dzisiaj moje 3 dni warzywek choc szczerze, ja na codzien mało jadałam warzyw wiec jakos bardzo mi ich nie brakuje tyle że np do mojego niby obiadu juz bardzo.... jakiejs surówki

NO i trzeba się pochwalić kolejnym sukcesem na wadze pokazało sie 53,5kg: oklaski: no ale teraz warzywka wiec pewnie bedzie mały skok byle nie za duży.... bo sie znowu podłamie

---------- Dopisano o 09:49 ---------- Poprzedni post napisano o 09:48 ----------

i w koncu w moim brzusiu widac 3-4cm mniej: szalenstwo nic tylko skakać z radości!!!!!: jupi:

---------- Dopisano o 09:52 ---------- Poprzedni post napisano o 09:49 ----------

Ale wiecie co ? co do talii mozna się podłamac kiedy przychodzi moja mama i pyta sie ile mam.. ja tam odpowiadam a ona bo ja miałam bardzo długo 50cm i mieszkaj sobei z taka baba w domu po 40 a figura wiecie biust talia i tylek.... cudowny tylek znaczy teraz juz nie ma 50cm, teraz porównywalnie do mnie ale wszytko takie proporcjonalne...
Stary 2010-11-12, 09:57   #387
MoTyleKsw
Zakorzenienie

heh nie ma to jak konkurować z mamą
Powiedz jej, że inne czasy są teraz i więcej pyszności dostępnych i tak wyszło

U mnie po 1 dniu P - 900 :-]

Jestem W Niebie.

Kocham Was

Stary 2010-11-12, 10:17   #388
Watorzynka
Raczkowanie

Tak, ale wiesz jakich kompleksów mozna się nabawic hahah XD ale ost jej sie troche podtuczyło wiec nie jest tak zle ale zapewne wróci do domu za tydzień i stwierdzi ze czas schudnac i zrobi to w tydzien znajac ja
Kurcze taka pogoda że na uczelnie nie pojechałam hahah no ale na siłownie trzeba i na zakupy bo nie ma co jesc
Stary 2010-11-12, 10:22   #389
moniczorek
Podróżniczka

Cytat:
Napisane przez monias_wawa Pokaż wiadomość

juz mam booksa))
Dziękuję

Już Ci chciałam podesłać...ale widzę, że masz.
Stary 2010-11-12, 10:22   #390
basia_ww
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez reconstrukcja Pokaż wiadomość
Gonnia - to mamy dokładnie taką samą sytuację
trzymam kciuki, żeby się udało. ja byłam 5 dni na uderzeniówce i schudłam 2 kg
cześć Dziewczynki - ja też mam Wasz wzrost 168cm - niestety troszkę więcej kg na sobie i do zrzucenia, a dukam sobie już od 2.11 - schudłam 4,2 kg z czego bardzo się cieszę - w tej chwili moja pozycją wyjściową jest 74,5 kg - ja chciałabym schudnąć do 64 - 62 kg, więc jeszcze jakoś przede mną ok 10 - 12 kg teraz wierzę że jest to realne i mam cel by taki osiągnąć i utrzymać bo to jest najważniejsze. Poza kilogramami również widzę po sobie że jest lepiej - w jeansy już wchodzę a nie wbijam się, nawet mąż zauważył że jest mnie ciutkę mniej - i to mnie również motywuje. Trzymam kciuki za wszytkich dukających - razem damy radę
basia_ww jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości