|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#751 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: ROZDWAJAJĄCE się końcówki włosów- wątek zbiorczy
green apple Nie, podcinam u różnych.
|
|
|
#752 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#753 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#754 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#755 |
|
Zakorzenienie
|
witam,
mi też się rozdawajają końcówki...ale nie wiem czemu? Nie prostuję,nie suszę suszarką,nie szczotkuję na mokro, zmywam odżywki zimną wodą... podcinam końcówki. A dalej robią się porozdwajane? Jeśli chodzi o dietę to jem różne produkty z niezbędnymi witaminami(jaja,mięso itp.) Czy to może być przyczyna tych różnych cudownych chemicznych odżywek? Bo cóż by innego?
|
|
#756 |
|
Raczkowanie
|
czasem wystarczy ze fryzjer podetnie włosy zbyt tępymi nożyczkami i już mamy zagwarantowane rozdwojone końcówki
|
|
|
|
|
#757 |
|
Zadomowienie
|
Mam bardzo zniszczone końcówki, w sumie to nie wiem dlaczego, nie prostuje włosów, używam odżywek itd. Zapuszczam włosy, dlatego nie obicinam ich u fryziera, bo zawsze "upitoli" więcej niż trzeba
. Sama w domu co jakiś czas obcinam końcówki, ale to nic nie daje Nie wiem co robić może mi coś poradzicie. Myślicie że Serum na zniszczone końcówki Hairx z Oriflame mi pomoże? Prosze o rade! |
|
|
|
|
#758 |
|
Rozeznanie
|
Obciełam włosy,drastycznie jak dla mnie..z zza zapiecia stanika, do za ramiona..
Boje sie ze za pare dni zas zauwaze te straszne kuleczki na koncach;((Juz nie mam pojecia co uzywac.. Pomaga Wam smarowanie konców olejkiem rycynowym? |
|
|
|
|
#759 |
|
Przyczajenie
|
Ja mam cienkie wlosy siegajace lopatek, ktore latwo sie przetluszczaja, chetnie pusza, bez wysuszenia gwarantuja look jaskiniowca i oczywiscie maja suche i lamliwe koncowki. Generalnie po latach zmagan zaczelam sobie dawac z nimi rade, wiec chetnie sie podziele moimi odkryciami.
SUPLEMENTY Po pierwsze dosc zdrowo sie odzywiam, ale musze powiedziec ze nigdy nie zauwazylam poprawy stanu wlosow przy super zdrowych dietach lub stosowaniu suplementow. Wniosek z tego taki ze o ile nie masz galopujacej awitaminozy (a sporo ludzi ma) to szkoda kasy i zoladka na tabletki. Testowalam algi, skrzyp, zestwy witamin, zestawy mineralow, drozdze, tran itp. -nic nie dzialalo, a mialam jak to kontrolowac bo wiele razy zapuszczalam wlosy od "jeza" wiec widzialam czy sa zdrowsze czy nie. Moje obserwacje potwierdzila znajoma dermatolog. SZAMPON I ODZYWKA Dosc dlugo bylam wielka fanka Joico reconstructora ale ta seria strasznie obciaza wlosy, wiec jesli ma sie cienkie i przyklapniete to odradzam. sama przestalam stosowac bo przy drugim opakowaniu odzywczy efekt jakos mizernial a przyklapniecie roslo. Lubie szampony gliss kura i L'oreala ale niestety wywoluja u mnie alergie. Teraz mecze matrix biolage (hydrating) i jest na prawde spoko wlosy maja po nim objetosc, sa nawilzone ladnie blyszcza itp. Niestety dosc ciezko sie po nim wlosy rozczesuje wiec polecam czesanie pod prysznicem lub z produktem ulatwiajacym rozczesywanie. Generalnie szampon i odzywka musi zostawiac wlosy czyste i nie niszczyc ich za bardzo, dla oszczednych polskie szampony z rzepy spelnia te funkcje. A odzywka musi dac sie splukac do czysta .KONCOWKI Przy wlosach ktore sie latwo przetluszczaja ale ktorych koncowki sie niszcza trzeba stosowac silne odzywki ale tylko na konce. Ja polecam Joico K-pak deep penetrating reconstructor albo moisture recovery treatment balm tez z joico. Ja stosuje jedno albo drugie co drugi dzien, od polowy dlugosci i sprawdza sie swietnie. Ale kazda dobrej jakosci maska stosowana czesto na koncowki powinna dac rade. JAK NIE ZEPSUC Wazne jest zeby wlosow nie katowac! Np. lepiej jest czesac je grzebieniem niz szczotka! Tak wiem, wydaje sie ze szczotka mniej szarpie ale to tylko dlatego ze rwie wlosy. Nalezy stosowac cos co ulatwia rozczesywanie na przyklad odzywki w sparyu ktorych sie nie splukuje L'oreala (zolta jest super) lub gliss kura i jedwab lub inny olejek na same koncoweczki-wszystko przed rozczesywaniem. Wybor spinek i gumer do wlosow tez jest istotny. Jesli twoja gumka/spinka ma metalowe elementy przez ktore zawsze tracisz pare wlosow to moze lepiej sobie odpusc. To samo ze spinkami ktore sprawiaja ze twoje wygladaja jak wyjete z frytkownicy. Co do kosmetykow ktore chronia wlosy przed uszkodzeniami termicznymi, to ciezko mi powiedziec-mam uzywam .. czasem... i nie widze roznicy. Do modelowania uzywam sprayu zwiekszajacego objetosc ktory naklada sie przy cebulkach przed suszeniem i nie widze negatywnych skutkow=) Trzymanie sie tych kilku podstawowych zasad umozliwilo mi zapuszczenie wlosow z jeza do za lopatki, sa ladnie, sa zdrowe, maja objetosc da sie je uczesac. Wiadomo ze czupryny nie da sie zmienic nie do poznania bo zaden szapon nie zmutuje ci genow zebys z pieciu wloskow na krzyz miala fryzure Cheryl Cole ale na prawde duzo da sie wykrzesac. Powodzenia! |
|
|
|
|
#760 |
|
Rozeznanie
|
ostatnio kupiłam sobie balsam HAIR RELAX KALLOSA iiiiiiiiiiiiiiii po prostu tragedia... namówiła mnie na nią sprzedawczyni w sklepie zachwalając ze klientki ją uwielbiają i że ciągle po nią wracają....... teraz już wiem że chyba się chciała jej pozbyć.....eh
włosy jak się łamały to się łamią chyba jeszcze bardziej,a na drugi dzień są mega obciążone i w dodatku ten okropny zapach
|
|
|
#761 |
|
Konto usunięte
|
rozdwajania nie da się pokonać do końca... ja sobie z tym nie radzę mimo olejowania, maseczkowania i innych rzeczy
![]() co prawda moje końcówki są rozdwojone dopiero po pół roku od podcięcia ale po tym okresie idę do fryzjera i... mam tę samą długość co pół roku temu
|
|
|
|
|
#762 |
|
Rozeznanie
|
[1=6291cc2e5cca5cd6ab177e5 efe4c5e0758342977;2337156 1]rozdwajania nie da się pokonać do końca... ja sobie z tym nie radzę mimo olejowania, maseczkowania i innych rzeczy
![]() co prawda moje końcówki są rozdwojone dopiero po pół roku od podcięcia ale po tym okresie idę do fryzjera i... mam tę samą długość co pół roku temu [/QUOTE]tez mam dokładnie ten sam problem i znalazlam takie wyjscie - juz nie bylam u fryzjera dobrze ponad pol roku i nie mam zamiaru isc dopoki nie urosnie odpowiednia dlugość - zostało jakies 10cm. W tej chwili mam juz wlosy dluzsze niz zwykle przed podcięciem i co miesiac zmieniam kosmetyki na porost wlosów. Na razie niejlepiej sie spisał szampon z kofeiną Aplecin C1 - 2 cm na miesiac, co dla mnie jest rewelacyjnym wynikiem. Pozniej juz bede tylko sama sobie koncówki podcinac (jest duzo fajnych filmikow o tym na youtube), bo jak na razie nigdy w zyciu zaden fryzjer nie dostosowal sie do prosby o ścięcie tylko 1 cm |
|
|
|
|
#763 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=6291cc2e5cca5cd6ab177e5 efe4c5e0758342977;2337156 1]rozdwajania nie da się pokonać do końca... ja sobie z tym nie radzę mimo olejowania, maseczkowania i innych rzeczy
![]() co prawda moje końcówki są rozdwojone dopiero po pół roku od podcięcia ale po tym okresie idę do fryzjera i... mam tę samą długość co pół roku temu [/QUOTE]Jakbym czytala o sobie
|
|
#764 |
|
Konto usunięte
|
no właśnie
nożyczki fryzjerskie mam ale nikt mi w domu nie podetnie na równo (nie umiejąwięc mam końcówki poszarpane pielęgnuję włosy i mam je gdzieś
|
|
|
|
|
#765 |
|
Wtajemniczenie
|
Czy znacie jakąs odżywkę/serum na zniszczone końcówki bez silikonów ?
pare dni temu robiłam zabieg keratynowy i nie chcę popsuć efektu, a ścinanie włosów nic nie daje, po tygodniu, dwóch znów widzę rozdwojone końcówki. ;(
|
|
|
#766 |
|
Zakorzenienie
|
Zostawianie oleju na końcówkach
Na pewno je odżywi
|
|
|
#767 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
) nadawałby się do końcówek ?
|
|
|
|
#768 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#769 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=6291cc2e5cca5cd6ab177e5 efe4c5e0758342977;2340769 9]
i zostawiasz na koncówkach bez zmywania ?
|
|
|
#770 |
|
Konto usunięte
|
tak
|
|
|
|
|
#771 |
|
Raczkowanie
|
Mam gładkie i lśniące włosy, jednak rozdwajają mi się końcówki. Czy istnieje taka możliwość, że moje włosy są zdrowe a rozdwajanie się końcówek wynika wyłącznie z uszkodzeń mechanicznych? Mam włosy sięgające lekko za łopatki. Próbowała któraś z was wiązać włosy, żeby mieć ładniejsze końcówki? Boję się, że jak zacznę je często spinać to włoski zaczną mi się łamać i wypadać. Może polecicie jakieś delikatne fryzurki, które nie niszczą za bardzo włosów?
|
|
|
|
|
#772 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, to pewnie od ocierania się o ramiona
|
|
|
#773 |
|
Raczkowanie
|
Używałam Gliss Kura, serum na końcówki, ostatnio nie mogłam go znaleźć w sklepie, więc kupiłam serum Absolut Repair z L'oreala. Użyłam wczoraj po myciu pierwszy raz, muszę przyznać, że nie spodziewałam się tak dobrych rezultatów
Tylko to serum trochę kosztuje, a upinanie włosów pewnie wyszłoby taniej |
|
|
|
|
#774 |
|
Zakorzenienie
|
Ale są też tańsze (strzelam że o podobnym składzie), np. Wax albo CHI
|
|
|
#775 |
|
Raczkowanie
|
cześć wam
tak sobie czytam te ostatnie posty bo mam podobny problem jak ja_goodka ale waszym zdaniem na prawdę jedwab jest dobry na rozdwojone końcówki??? nie skleja ich za bardzo?? nie wiem co mam robić z tymi moimi włosami bo nigdy mi się nie rozdwajały tak jak teraz (
|
|
|
|
|
#776 |
|
Raczkowanie
|
Zawsze ścinałam włosy co 3 miesiące, a teraz nie ruszałam ich od sierpnia i wcale się nie rozdwajają. Raz na tydzień używam Waxa i raz odżywki Artego.
|
|
#777 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
weszłam tutaj, ponieważ nigdy nie miałam problemu z porozdwajanymi końcówkami, a włosy oczywiście zapuszczam i podcinam co pół roku ![]() Nigdy się nie rozdwajały (ale oczywiście o nie dbam), a teraz widze, że mają takie kuleczki na końcach a podcinałam je miesiąc temu... W pielęgnacji nic nie zmieniłam, więc stawiam na tępe nożyczki... I co z tym zrobić?? za każdym razem mam pytać fryzjera czy ma ostre nożyczki bo jak nie to... chyba sama zaczne je podcinać... |
|
|
|
|
|
#778 |
|
Raczkowanie
|
magde18, z tego co mi wiadomo jedwab nie jest odżywką. Wygładza on włosy, ale nie regeneruje od wewnątrz, nie odbudowuje. Ja staram się używać czegoś co nie tylko poskleja rozdwojone końcówki, ale i będzie zapobiegać rozdwajaniu kolejnych. Osobiście polecam serum do końcówek Gliss Kura - kiedyś je stosowałam codziennie i miałam ładne końcówki. Tylko, że teraz zniknęło z półek w Rossmanie, może w innych drogeriach znajdziesz
|
|
|
|
|
#779 |
|
Zakorzenienie
|
Mi sie wlosy rozdwajaly odkad pamietam.. jakos od 13 r.z.. Teraz uzywam szamponu Garnier Naturalna pielęgnacja awokado i maslo karite, na zmiane z Pantene Intesywna regeneracja. Do tego odzywka Pantene Intensywna regeneracja. Psikam jeszcze wlosy Gliss Kurem do wlosow zniszczonych (tym morelonym) i od czasu do czasu traktuje koncowki kreme Loreala z ceramidami (zoltym). Od jakich 4-5 miesiecy zauwazylam, ze wlosy przestaly sie rozdwajac. Nie wiem co jest przyczyna.
Dodam, ze zaczelam regularnie farbowac wlosy szamponami koloryzujacymi Palette, wiec teoretycznie powinny byc bardziej zniszczone niz kiedys.. |
|
|
|
|
#780 |
|
Rozeznanie
|
Co myslicie o tym wynalazku?
http://www.youtube.com/watch?v=R6qIizeM5vU |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:40.

21.06.2014r.
Nie wiem co robić może mi coś poradzicie. Myślicie że Serum na zniszczone końcówki Hairx z Oriflame mi pomoże? Prosze o rade!

.

Na pewno je odżywi
) nadawałby się do końcówek ?