|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz siê trzymaæ tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co ciê interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzêdzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 456
|
![]() Zakrywanie g³owy w ko¶ciele (hijaab?)
No w³a¶nie. Czy kobiety nie powinny zakrywaæ g³owy/w³osów w ko¶ciele (czapk±, szalikiem itp.)? Jako szacunek wzglêdem Boga?
"Chcia³bym, ¿eby¶cie wiedzieli, ¿e g³ow± ka¿dego mê¿czyzny jest Chrystus, mê¿czyzna za¶ jest g³ow± kobiety, a g³ow± Chrystusa - Bóg. Ka¿dy mê¿czyzna, modl±c siê lub prorokuj±c z nakryt± g³ow±, hañbi swoj± g³owê. Ka¿da za¶ kobieta, modl±c siê lub prorokuj±c z odkryt± g³ow±, hañbi swoj± g³owê; wygl±da bowiem tak, jakby by³a ogolona. Je¿eli wiêc jaka¶ kobieta nie nakrywa g³owy, niech¿e ostrzy¿e swe w³osy! Je¶li natomiast hañbi kobietê to, ¿e jest ostrzy¿ona lub ogolona, niech¿e nakrywa g³owê! Mê¿czyzna za¶ nie powinien nakrywaæ g³owy, bo jest obrazem i chwa³± Boga, a kobieta jest chwa³± mê¿czyzny. To nie mê¿czyzna powsta³ z kobiety, lecz kobieta z mê¿czyzny. Podobnie te¿ mê¿czyzna nie zosta³ stworzony dla kobiety, lecz kobieta dla mê¿czyzny. Oto dlaczego kobieta winna mieæ na g³owie znak poddania, ze wzglêdu na anio³ów." (1 Kor 11, 3n) Bo np. w ko¶ciele mê¿czy¼ni zdejmuj± czapki. A kobiety raczej nie. Pamiêtam nawet jak by³am ma³a, mama mi powiedzia³a bym nie zdejmowa³a czapeczki bo to tylko ch³opcy musz± - a raczej powinni. W Islamie (a wierz± w tego samego Boga) zakrywaj± kobiety g³owy chust± - tylko one z innych powodów ![]() Poza tym w Islamie karz± nosiæ hijaab - w katolicy¼mie raczej jest wolna wola. To raczej pro¶ba. Nie zauwa¿y³y¶cie, ¿e np. Maryja zawsze zakrywa³a swoje w³osy? Albo zakonnice te¿ nosz± "hijaab". Jakie jest Wasze zdanie Wiza¿anki? Zakrywacie w³osy? Co by¶cie pomy¶la³y o kobiecie z zakrytymi w³osami w ko¶ciele? Edytowane przez essme Czas edycji: 2010-11-14 o 22:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 244
|
Dot.: Zakrywanie g³owy w ko¶ciele (hijaab?)
Nie powinny.
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
No tak wiedzia³am, ¿e od razu takie komentarze siê pojawi±.
![]() A mo¿e tak wypowiedz± siê osoby, które maj± do tego neutralny stosunek i chêtnie podyskutuj±? Mam na my¶li, ¿e dadz± mi argumenty. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 7 274
|
Daj argument ko¶cielny a nie biblijny to bêdziemy mog³y dyskutowaæ
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Nie uwa¿am ¿eby moja odkryta g³owa by³a uraz± dla ko¶cio³a czy Boga.
Babcie na wsiach te¿ chodz± w chustkach na g³owie, nie wiem dlaczego ale chyba nie dlatego ¿eby wygl±daæ "stosownie" w ko¶ciele.
Po prostu Go¶ka ![]() Edytowane przez gsk Czas edycji: 2010-11-14 o 23:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 5 182
|
nigdy jakos sie nad tym nie zastanawialam
![]() to chyba zalezy od przekonan, od rodziny od tego co nas nauczono... ja np. nigdy nie mam nic na glowie w kosciele, uczono mnie, ze zawsze trzeba sciagac bo to brak szacunku ![]() ---------- Dopisano o 00:06 ---------- Poprzedni post napisano o 00:05 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 692
|
Zakryta lub ogolona ??! Czy to naprawdê ma a¿ takie wielkie znaczenie ?
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Hmm.. by³o kiedy¶ wspomnianie w Prawie kanonicznym - tym przedostatnim, czyli dzia³aj±cym do 1983.
"2. Men, in a church or outside a church, while they are assisting at sacred rites, shall be bare-headed, unless the approved mores of the people or peculiar circumstances of things determine otherwise; women, however, shall have a covered head and be modestly dressed, especially when they approach the table of the Lord." Pó¼niej w czasie "modernizacji" zosta³o to pominiête. Ale nie chodzi mi tu o zasady. Chodzi mi o postrzeganie s³ów z Biblii (bo to nie tylko ten jeden fragment z pierwszego posta siê znajduje). Przecie¿ wiara katolicka jest hmmm.. "wolna". Nie mamy czego¶ takiego jak "rób to tak" "rób to, to i to o takiej i takiej porze". Mam nadziejê, ¿e wiecie o co mi chodzi; je¶li nie to trudno ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 711
|
W Starym Testamencie jest wiele ró¿nych dziwnych nakazów. W±tpiê, ¿eby Bóg nie mia³ lepszych zajêæ ni¿ obra¿anie siê, ¿e kto¶ przyszed³ bez czapki.
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 19 347
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 4 164
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 34 839
|
Cieszmy siê z "wolno¶ci czapkowej ",nasze córki/wnuczki.....beda musia³y zakrywaæ i w³osy i ca³e cia³a.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 9 036
|
Te¿ wydaje mi siê ¿e nakazów i prikazów nie brakuje :-/
Ja dziewczynk± bêd±c zawsze zdejmowa³am w ko¶ciele czapkê na znak szacunku. Pojêcia nie mam, trzeba by jakiego¶ ksiêdza zapytaæ. A tak na marginesie - chyba wiecie ¿e du¿o siê zmieni³o od czasów Nowego Testamentu - ko¶ció³ poszed³ na rêkê parafianom w wielu kwestiach - wiêc pewnie i tej chustki na g³owie siê nie przestrzega. Wa¿niejsze ¿eby mieæ ramiona zakryte i piersi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 764
|
Moim zadniem wiele mówi fakt, ¿e jak zachodzisz do ko¶cio³a to nie widzisz t³umów w chustkach
![]() Skoro z katechizmu ko¶cio³a katolickiego wyrzucono ten wcze¶niejszy nakaz, to znaczy, ¿e kto¶ wy¿ej w hierarchii o tym pomy¶la³... i ¶wiadomie go zniesiono. W ko¶cio³ach wschodnich zakrywanie przez kobiety g³owy jest nadal praktykowane. Jednak¿e nawet w obrêbie jednej cerkwii znajd± siê kobiety z zakrytymi g³owami i wyj±tki z odkrytymi. Ka¿da religia ma swoje prawa. Jednym z wyznaczników chrze¶cijañstwa jest to, ¿e Jezus przyniós³ ze soba nowe prawo - Nowy Testament, wiêc trzymanie siê tylko i wy³±cznie Starego Testamentu i jego zapisów nie jest wyznacznikiem tej religii.
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 9 036
|
A to nie z listu do Koryntian czyli NT?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Uwa¿am, ¿e w wyra¿aniu mi³o¶ci do Boga nie powinna przeszkodziæ g³owa zas³oniêta czy te¿ nie.
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 396
|
Po pierwsze uwa¿am, ¿e Bóg ma lepsze zajêcia ni¿ szykowanie kot³a dla tych co w³osów nie zas³aniaj±.
Natomiast gdybym zobaczy³a w ko¶ciele kobietê w chu¶cie (to znaczy je¶libym w ogóle chodzi³a do ko¶cio³a) to w±tpiê, ¿eby mnie to obesz³o, jej wybór w koñcu. Dopóki po ko¶ciele nie chodz± ludzie z go³ymi ty³kami to raczej nie przeszkadza³o by mi to. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | ||
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 12 542
|
A co z komentarzem kolowejteczy jest nie tak?
![]() Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 312
|
Cytat:
A poza tym cytat jest z Nowego Testamentu. Ja osobi¶cie nauczy³am syna by zdejmowa³ czapkê w progu ko¶cio³a,tak mnie nauczono w dzieciñstwie,ale jaki to ma zwi±zek z szacunkiem do Boga nie mam pojêcia.Szacunek lub jego brak chyba przejawia siê w czym innym ![]() Ale w dobie kiedy do ko¶cio³a szczególnie w lecie niektóre m³ode panie przychodz± prawie rozebrane(w koszulkach na rami±czka i szortach i tp) i panowie w szortach to chusta ju¿ ma ma³e znaczenie,najwa¿niejsze by zakryæ kolana,ramiona i piersi jak kto¶ wy¿ej napisa³ ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() czyta³am ju¿ kolorowateczka ale o kolowej têczy nie s³ysza³am ![]() Polepszy³a¶ mi humor, zdecydowanie ![]()
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 12 542
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 142
|
Cytat:
![]() Natknê³am siê kiedy¶ na ten list i okrutnie zniesmaczy³o mnie zdanie: "Czy¿ sama natura nie poucza nas, ¿e hañb± jest dla mê¿czyzny nosiæ d³ugie w³osy, podczas gdy dla kobiety jest w³a¶nie chwa³±?" ![]() Odk±d siêgam pamiêci± by³am wielbicielk± d³uuugich w³osów u mê¿czyzn (u kobiet zreszt± te¿ ![]() Na szczê¶cie dylematy tego typu s± mi absolutnie obce ![]() Oto pe³ny tekst: http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?t=3960 Edytowane przez drielka Czas edycji: 2010-11-15 o 15:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() http://pl.wikipedia.org/w/index.php?...20080511140902 http://www.historiasztuki.com.pl/TIM...linusPeter.jpg ¯eby nie by³o, zê offtop... Co do zakrywania g³owy, tak jak ju¿ kilka osób przede mn± stwierdzi³o nie uwa¿am, ¿eby Bóg przejmowa³ sie tym czy kto¶ zakrywa g³owê w ko¶ciele czy nie , bo na pewno s± wa¿niejsze kwestie do przestrzegania ni¿ taki drobiazg. Swoj± drog± skoro podobno Bóg stworzy³ nas nagich, to mu to nie przeszkadza, dopiero ludzie po zjedzeniu owocu z zakazanego drzewa stwierdzili, i¿ czuj± siê z tym ¼le.
![]() Edytowane przez Yvalee Czas edycji: 2010-11-16 o 14:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:13.