Rasowy=Rodowodowy - Strona 75 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-11-11, 19:22   #2221
dienej
Przyczajenie

Dot.: Gdzie można kupić Maine Coona bez rodowodu?

Przeczytałam cały temat. Niczego tu nie uogólniam, (mowa tu o grubych portfelach) ale chyba kazdy ma SWOJE sumienie i swoje poglady a Wy zachowujcie sie jak jakas "sekta" która ma klapki na oczach i nie dopuszcza do siebie zdania innych osób.! koty z pseudohodowli to jakies odrzutki społeczenstwa?? Na jaki los skazujecie te kocienta??
Ja mam mieszańca main coona z dachowcem ZNAJDE! Wziełam go z ulicy bo była zima i kotek poniewierał sie po osiedlu. Kim dla Was jest taki kot? Noi oczywiście jaki piszecie mu los? A czym jest winny kot, który przyszedł na świat bez wpływu na to?
Badzcie po prostu bardziej ludzcy bo kazdy ma swoje życie, a krytyka tylko wszczyna kłótnie i w niczym nie pomaga

---------- Dopisano o 20:22 ---------- Poprzedni post napisano o 20:18 ----------

----------

zwierze bez rodowodu to nie zwierze w typie lub ala ... to mieszanic - kundel

nie koloryzujmy faktów[/QUOTE]

Hahahahah niesamowite!
Normalnie jestem przerażona!
A przepraszam "kundel" którego posiadam, a własciwie dwa sa mniej wartościowe od Twoich rasowych super kotów???
Załatwiją się czyms innym?? Jedzą pokarm dla bogów???
Ich sierść pachnie fiołkami??

Chyba masz jakies kompleksy
dienej jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-11, 19:54   #2222
milkanika
Rozeznanie

nikt tu nie pisze o tym co dienej sugerujesz, czym innym jest przygarnięcie a czym innym płacenie pseudohodowcy za rozmnażanie zwierząt i oszukiwanie,że są rasowe ,
a my tu rozgraniczamy, zwierzęta w typie, mieszańce i z papierami,
a dla mnie jest bzdurą płacić za to,że ktoś ma wszystko gdzieś,nie wie nic o swoim zwierzęciu, nie przebada go, nie wiadomo skąd ma, w jakich warunkach trzyma i żąda za to kasy,jak sam zauważyłeś, gdy są zwierzaki do przygarnięcia i myślisz,że skąd one są,jak nie z takich rozmnażań itp?
wiesz ile w schroniskach rasowców a ile bez? no i ilu pseudo wzięło swoje zwierzęta wyrzuciło, a ilu je ze schroniska uratowało? bo ja głównie widzę jak już trafi pies z tatuażem,co jest rzadkością, to pracownicy znajdują hodowce i on bierze psa,albo do siebie,albo szuka mu innego miejsca, zresztą psów i kotów z rodowodowej hodowli praktycznie brak,

więc ja tak spytam,czy te bezpańskie koty są gorsze od tych ze schronisk? czemu ludzie wolą z pseudohodowli brać i jeszcze oszukują i się denerwują gdy ktoś im mówi,że to nie rasowiec,tylko w typie,czy to nie snobizm,kupić tanio i wciskać,że rasowy?
milkanika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-11, 20:07   #2223
sunshain
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez dienej Pokaż wiadomość
.... A czym jest winny kot, który przyszedł na świat bez wpływu na to?
.....
zwierze nie jest winne ale nabywca tego zwierzaka który kupuje na bazarach .... jak jest popyt jest i podaż
gdyby ludzie nie szukali wszystkiego tanim kosztem to nie było by rozmnażalni

potem mamy takie dziwne mieszańce BRI i MCO, albo dachowca (kot europejski) z MCO (wiesz, że poród dla takiej kotki pokrytej MCO może być smiertelny bo jej układ rozrodczy nie jest dostosowany do tak duzych kociaków)

albo na allegro wciskanie kota, który nawet nie leżała koło bengala jako bengale

zamiast wspierać pseudo lepiej pomóc zwierzakom w schronach

Edytowane przez sunshain
Czas edycji: 2010-11-11 o 20:11
sunshain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-11, 20:50   #2224
agatri
Rozeznanie

Cytat:
Przeczytałam cały temat. Niczego tu nie uogólniam, (mowa tu o grubych portfelach) ale chyba kazdy ma SWOJE sumienie i swoje poglady a Wy zachowujcie sie jak jakas "sekta" która ma klapki na oczach i nie dopuszcza do siebie zdania innych osób.! koty z pseudohodowli to jakies odrzutki społeczenstwa?? Na jaki los skazujecie te kocienta??
Ja mam mieszańca main coona z dachowcem ZNAJDE! Wziełam go z ulicy bo była zima i kotek poniewierał sie po osiedlu. Kim dla Was jest taki kot? Noi oczywiście jaki piszecie mu los? A czym jest winny kot, który przyszedł na świat bez wpływu na to?
Badzcie po prostu bardziej ludzcy bo kazdy ma swoje życie, a krytyka tylko wszczyna kłótnie i w niczym nie pomaga

---------- Dopisano o 20:22 ---------- Poprzedni post napisano o 20:18 ----------

----------

zwierze bez rodowodu to nie zwierze w typie lub ala ... to mieszanic - kundel

nie koloryzujmy faktów

Hahahahah niesamowite!
Normalnie jestem przerażona!
A przepraszam "kundel" którego posiadam, a własciwie dwa sa mniej wartościowe od Twoich rasowych super kotów???
Załatwiją się czyms innym?? Jedzą pokarm dla bogów???
Ich sierść pachnie fiołkami??

Chyba masz jakies kompleksy [/QUOTE]

dla mnie takie zwierzę nie jest gorszę ,ale jestem przeciwna rozmnażaniu takich zwierząt bo często trafiają do mało odpowiedzialnych ludzi !. np. takie psy na które trzeba mieć pozwolenie -pseudohodowcy nie interesuje czy ten pies będzie na walkach czy nie liczy się kasa a prawdziwego już to obchodzi itaka jest różnica !
agatri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-12, 00:48   #2225
Brookit
Rozeznanie

Cytat:
Hej hej, chyba to przesada! ta dziewczyna chce miec zwierzatko, ktore wyglada jak rasowe, nikt tu nie gada o chwaleniu sie,... jestescie dziwni.. moze dlatego, ze sami rozmnarzacie te zwierzaki i macie z tego gruba kaske hahha, a osoba bedaca jak wy mowicie "snobem" nie zasila waszych wypasionych portfelkow!
Snobizm, o którym tak czesto tu mowicie dokladnie opisuje was i wasze rodowodowe kociaki.
To powiem inaczej. To kundle w typie rasy "gniją" w schroniskach a nie jak rasowe zwykle grzeją dupke na kolankach. Czy ty masz świadomość jak żyją zwierzęta w pseudohodowlach? Nie? To wpisz sobie słowo "pseudohodowla" w google i zobacz wynik w obrazach. Tak właśnie cudownie mają psy w typie ras.... Pomagam zwierzętom od lat i takie widoki dla mnie to niestety codzienność...

Tak wyglądają ofiary pseudohodowli (niestety ale to jest na porządku dziennym):
http://i7.photobucket.com/albums/y285/as_78/28473.jpg
http://i7.photobucket.com/albums/y285/as_78/mm014ny.jpg
(zdjęcia zapożyczone)

Zobacz jak wyglądają pseudohodowle:
http://www.stoppseudohodowcom.org/in...pseudohodowli/

Masz na tyle odwagi?

Znajdź mi chociaż jedną hodowlę co ma takie warunki. No znajdź!

A czy wiesz, że hodowle rozliczają się do urzędu skarbowego? A pseudo sobie tylko kieszeń nabijają kosztem zwierząt.

Czy wiesz jak maltretowane są zwierzęta? Żyjesz we własnym świecie nie mając pojęcia co tak na prawdę się dzieje... Bo wyłączysz sobie wizaż i się cieszysz do kundla. Ale nie masz pojęcia czy jego bracia właśnie tak nie wyglądają... Czy jego matka tak nie wygląda....
Pojedź sobie na interwencję zamykania pseudohodowli i zobacz co tam się na prawdę dzieje... Bo to, że kupując zwierze przyjmują Cię w domu gdzie jest ładnie nie oznacza, że po Twoim wyjściu zwierzę nie zostanie skopane i wrzucone do klatki pełnej odchodów....

-------------------
Sorry ale jak się napatrzę na te nieszczęścia w schroniskach, zabierane podczas interwencji to aż mnie kur..ca bierze jak ktoś tak o sobie pisze o zwierzątkach w typie rasy.

Wejdź sobie dziewucho na dogomanię (watek psy do adopcji) i zobacz jak wiele chociażby psów poszukuje domów. Możesz przebierać w rasach (dokładniej w typie ras). Dogi niemieckie, shar pei, nowofunlandy, tosa inu, cocker spaniel, golden american, shih tzu, labradory, ON, boksery, amstafy, pitbulle, bullmastify, cane corso, jamniki, pekińczyki, teriery, Husky, malamuty, itd itd. Te wszystkie psy pochodzą właśnie z pseudohodowli a nie z hodowli.... Myślisz, ze koty to omija? Mylisz się... Te zwierzeta często nie sa szczepione, mają wszoły, kleszcze robaki. Wiesz jak wyglądają zwierzece robale? Nie? To proszę:
http://www.kleszcze.com.pl/robaki/ro...nozy_bayer.htm
W hodowlach zwierzeta sa zaszczepione, odrobaczone i odpchlone. A w pseudohodowlach często nie... Albo tylko na odwal się szczepienie...
W hodowlach sa robione badania czy zwierzę ma choroby genetyczne. Jezeli tak to nie nadaje się na zwierze hodowlane. W pseudo rozmnażają co się da byleby sprzedać.

Edytowane przez Brookit
Czas edycji: 2010-11-12 o 01:28
Brookit jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-12, 08:02   #2226
sunshain
Wtajemniczenie

nareszcie bezie zmiana ustawy - mój post pierwszy na dole

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post23191036
Stary 2010-11-12, 10:34   #2227
dienej
Przyczajenie

łuchajcie!
Problem w tym, że macie swoje zdanie i mam wrażenie, że nawet nie chcecie sie wpuścic w to co pisze np. ja.

Interesuje się zwierzęcymi adopcjami, od miesiaca nawet bardzo. chciałabym pomóc tym zwierzętą i serce mi sie kraja jak myśle
o tym, że jakis bezdusznik wywala na ulice zwierze bo np. nie wyglada tak jak tego oczekiwał. to egoista, dla mnie pozbawiony duszy kretyn. Tyle.

JA NIE CHCE KUPOWAĆ KOTA Z PSEUDOCHODOWLI WOGOLE NARAZIE NIE CHCE KUPOWAC KOTA BO MAM JUZ DWA A AKTUALNIE NIE MAM NA TO WARUNKÓW. ALE KIEDYS KUPIE
I MOZE WY MNIE PRZEKONACIE DO ZAKUPU KOTA Z RODOWODEM.

Ja np. nie poterzebuje kociego papierka, nie chce rozmnarzac na pewno A JUZ GWARANTUJE WAM, ZE NIE CHCE MIEC Z TEGO KORZYSCI MAJATKOWEJ (natomiast jesli taka kitka nie wyrosnie mi na tego, ktorego chcialam nie wyrzoce jej na bruk bo jestem normalnym czlowiekiem), nie chce chwalic sie sasiadom znajomym, ze mam np. rasowego main coona. Powiem im od razu, ze to mieszaniec, jak teraz jest z moja znajda. nie jest on "kundlem" jak zdazylam tu przeczytac tylko kotkiem mieszanym, wyglada jak main coon ale nim nie jest!!!
Chce miec duzego puszystego kotka, ktory bedzie miał swój charakter ( nie mam wymagan od kociaka, zeby miał main coonowy charakterek bo kazdy zwirzak i tak jest inny!)

Czy wogóle ktos na tym forum jest w stanie mnie nie skrytykwac?? Tylko chcoiaz w jakims stopniu zrozumiec??? Powiedzic mi, ze nie mam racji, ale powedzic tez, ze chociaz troche ROZUMIE moje podejscie???
Bo ja potrafie czytac to co piszecie i uszanowac to, ze ktos ma odmienne zdanie. U Was natomiast wlacza sie odrazu agresja..
Stary 2010-11-12, 10:46   #2228
sunshain
Wtajemniczenie

Cytat:
łuchajcie!
Problem w tym, że macie swoje zdanie i mam wrażenie, że nawet nie chcecie sie wpuścic w to co pisze np. ja.

Interesuje się zwierzęcymi adopcjami, od miesiaca nawet bardzo. chciałabym pomóc tym zwierzętą i serce mi sie kraja jak myśle
o tym, że jakis bezdusznik wywala na ulice zwierze bo np. nie wyglada tak jak tego oczekiwał. to egoista, dla mnie pozbawiony duszy kretyn. Tyle.

JA NIE CHCE KUPOWAĆ KOTA Z PSEUDOCHODOWLI WOGOLE NARAZIE NIE CHCE KUPOWAC KOTA BO MAM JUZ DWA A AKTUALNIE NIE MAM NA TO WARUNKÓW. ALE KIEDYS KUPIE

Ja np. nie poterzebuje kociego papierka, nie chce rozmnarzac na pewno A JUZ GWARANTUJE WAM, ZE NIE CHCE MIEC Z TEGO KORZYSCI MAJATKOWEJ (natomiast jesli taka kitka nie wyrosnie mi na tego, ktorego chcialam nie wyrzoce jej na bruk bo jestem normalnym czlowiekiem), nie chce chwalic sie sasiadom znajomym, ze mam np. rasowego main coona. Powiem im od razu, ze to mieszaniec, jak teraz jest z moja znajda. nie jest on "kundlem" jak zdazylam tu przeczytac tylko kotkiem mieszanym, wyglada jak main coon ale nim nie jest!!!
Chce miec duzego puszystego kotka, ktory bedzie miał swój charakter ( nie mam wymagan od kociaka, zeby miał main coonowy charakterek bo kazdy zwirzak i tak jest inny!)

Czy wogóle ktos na tym forum jest w stanie mnie nie skrytykwac?? Tylko chcoiaz w jakims stopniu zrozumiec??? Powiedzic mi, ze nie mam racji, ale powedzic tez, ze chociaz troche ROZUMIE moje podejscie???
Bo ja potrafie czytac to co piszecie i uszanowac to, ze ktos ma odmienne zdanie. U Was natomiast wlacza sie odrazu agresja..
chwali sie Tobie jedno, że przygarnełaś zwierzaki z ulicy

ale nadal nie rozumiesz, że właśnie o papierek chodzi i jeśli kupisz od pseudo to poprzez ten preceder
Stary 2010-11-12, 11:51   #2229
Brookit
Rozeznanie

Cytat:
łuchajcie!

To gwarantuję, że jeszcze malutko widziałaś....
Ja też nie potrzebuję. Dlatego papiery moich kotów leżą gdzieś (nawet dokładnie nie wiem gdzie) na dnie szafy całe pogięte....
Niestety ale takie sa fakty. Twój kot jest mieszańcem (czyli kundlem) wg prawa.
Jest inny pod względem zachowań i wychowania kota (o tak da się kota wychować). Ale własnie każda rasa czymś się cechuje w charakterze. Maine Coony najczęściej są gadułami. Najmniej agresywne. Bardzo towarzyskie i bardzo do ludzi. I inne takie tu niech się wypowiedzą dokładniej hodowcy.

Chyba nie ma takich osób, bo wsparłaś pseudohodowlę. Zarobili na Tobie (tak jak niby mówisz, że hodowle zarabiają. A do Twojej informacji koszty włożone w koty hodowlane, wystawy i koszty utrzymania kotów w hodowli oraz kociąt sa znacznie wyższe od tego co hodowla zarobi na miocie. Zapamiętaj sobie jedno. Hodowla to nie super zarobek. To ciężka praca i odpowiedzialność! I często właśnie hodowca dokłada kasy do swojej hodowli niż z niej wyciąga). Z hodowli nawet można ZA DARMO adoptować koty. ZA DARMO. Bo sa i takie sytuacje. Mają tak pseudohodowle? NIE. A ciekawe dlaczego? Czyli widać, że kierują się wyłącznie kasą, że ona ważniejsza od zwierzęcia.

Nikt by nie krytykował gdybyś napisała że fakt masz kota z pseudo ale już wiesz o co chodzi z "rodowodem" i nie popełnisz więcej błędu wspierania pseudohodowli. Tylko, żeby to nie było napisane tak dla nas a byś to na prawdę zrozumiała.
Stary 2010-11-12, 11:53   #2230
milkanika
Rozeznanie

Cytat:
łuchajcie!

nie rozumiem,
chcesz pomagać zwierzętom i piszesz o adopcji tak? bo my też o tym piszemy,że jest tyle zwierząt do adopcji i też podobnych do danych ras,że bezsensem jest płacenie komuś, kto bierze zwierze i bez żadnej wiedzy i od tak sobie je rozmnaża,
i nie wiem już o co dyskusja, w końcu jakie jest Twoje zdanie na temat pseudohodowli, które zasilają schrony i dzięki którym jest tak jak piszesz,czyli,że wciskają psy byle komu i oszukują,że są rasowe, a po tem,jak wyrośnie nie taki pies jaki miał być, to zostaje wyrzucony, bo przecież psów pełno i łatwo zastąpić (z kotami tak samo)
milkanika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-12, 12:03   #2231
ratta
Wtajemniczenie

dienej
Nie chodzi o papierek! Ani nie o to, że te nierodowodowe są gorsze. Chodzi o to, co robią rozmnażacze, którzy zarabiają na tych biednych zwierzakach. Nie zapewniają im odpowiednich warunków, nie badają, rozmnażają na potęgę - kotki są już zmęczone ciągłymi porodami. Jak kupisz takiego kota, to dasz im tylko powód do kolejnego rozmnażania. Ten papier to tylko potwierdzenie, że człowiek ma uczciwy interes i o zwierzęta dba.
Jak taki kotek straci wartość dla pseudohodowcy, np. stanie się bezpłodny zostanie wyrzucony. Nie warto wspierać kogoś, kto chce się bogacić na kotach.

Jeśli musisz mieć puchacza, to weź takiego już wyrzuconego na bruk, przeznaczonego do adopcji. A to że chcesz puchatego kota i obojętna Ci rasa, może być mieszany - rozumiem. No ale czy to jest jedyny powód, żeby wyrządzać pośrednio krzywdę zwierzętom i nakręcać biznes jakimś nierobom? Bo raczej tylko z pseudohodowli znajdziesz mieszańca MCO... Może postaraj się o adopcję MCO? Widziałam ogłoszenie na stronie hodowli, więc pewnie czasem to się zdarza.

Z góry dziękuję za pomoc.

Edytowane przez ratta
Czas edycji: 2010-11-12 o 12:04
ratta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-11-12, 12:27   #2232
Piankak
Raczkowanie

Koty z rodowodem wcale nie są droższe, w tamtym roku chciałam kupic sobie persa.
Zadzwoniłam do hodowli i pierwsze pytanie Pani było czy chcę kota na wystawy czy na kolanka, powiedziala ze wtedy jest roznica w cenie.
Na wystawy kosztowal 1500zł a na kolanka 800zł, za 800 zł mozna kupic bez papierów... więc bardziej się opłaca z papierami!
nigdy nie wydam pieniędzy na psa/kota bez papierów z pseudohodowli.
TYLKO z rodowodem, albo nieszczęścia ze schroniska nic innego!

Nie ważne "jakie one są słodziuchne" słodkie jest każde szczenie i to nie może być decyzja pod wpływem emocji lub słodkości danego zwierzęcia, bo to decyzja na całe jego życie...

Dam przykład mojego psa bez papierów...
Chciałam bullterriera(oczywiście z papierami)
przypadkowo "na bazarku" Pan miał bullterriery bez papierów i małego mieszanca bullka z amstaffem.
mama ciezko nie chciala się zgodzic, ale pies zyl w ciezkich warunkach...
chcial za nia 300zł... w koncu wytargowala mama cene na 150...
wzielysmy ją... miała 2,5 miesiąca i ważyła zaledwie 4 kilo...
byla cala pogryziona, miala nuzenca(na szczescie to byl poczatek i szybko sie wyleczylo) wzielam tego psa tylko ze wzgledu na to jak wygladal, byl gryziony przez inne psy.

Teraz ma 5 lat i jest "grubaskiem" i szczęśliwym psem, zero agresji mimo że jest po przejściach... Nie żaluję tej decyzji, ale nigdy więcej nie kupię psa bez papierow, te zwierzeta z pseudohodowli żyją w strasznych warunkach, to jest tylko forma zarobku, w pseudohodowlach kotów nie jest lepiej...

Mój TŻ się upierał, ze bez papierów, ale zrobilam taka awanture i już jest innego zdania.

Naprawdę można za "psie" pieniądze kupić z papierami, z hodowcą można się dogadać, można wziąć sobie na raty, wytargować cenę lub kupić "peta" czyli psa/kota nie nadającego się do hodowli, z powodu np. złego umaszczenia, załamania ogonka, złego zgryzu... co mu naprawdę nie przeszkadza w życiu, a my będziemy mieli wymarzone zwierzę naprawdę tanio.

Sama mam teraz hodowlę tylko z papierami i znajomi jak chcą psa zgłaszają się do mnie i polecam tylko hodowle, gdzie sa np "pety" .

Pozdrawiam
Piankak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-12, 12:33   #2233
tutmirlajt
Zadomowienie

Zachecam do przygraniecia kotka ze schroniska- dachowca. Te kotki sa biedne potrzebuja milosci. A sa tak kochane i potrafia sie tak odwdzieczyc, ze czlowiek kocha je nad zycie.
tutmirlajt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-12, 13:43   #2234
dienej
Przyczajenie

Nikt by nie krytykował gdybyś napisała że fakt masz kota z pseudo ale już wiesz o co chodzi z "rodowodem" i nie popełnisz więcej błędu wspierania pseudohodowli. Tylko, żeby to nie było napisane tak dla nas a byś to na prawdę zrozumiała.
[/COLOR][/COLOR][/QUOTE]

Dziewczyno nie wsparłam zadnej pseudochodowli!!! Ja pierdziele z niektórymi nie da sie gadac. Wiesz co? Jedyna osoba, ktora ma tu normalne odruchy jest RATTA. A Ty wogóle przeczytaj dokładnie moj post bo nie kupiłam ani nie wspieram PSEUDOHODOWLI. Zastanów sie nad tym co piszesz. Znalazłam kotka na ulicy! Miałam go nie brać bo był z pseudohodowli??? Bo tak rozumiem Twojja odpowiedz! Wogole to forum jest bez sensu, wszyscy sobie tutaj skacza do gardeł naprawde patologia...
Stary 2010-11-12, 15:14   #2235
Brookit
Rozeznanie

Cytat:
Hej hej, chyba to przesada! ta dziewczyna chce miec zwierzatko, ktore wyglada jak rasowe, nikt tu nie gada o chwaleniu sie,... jestescie dziwni.. moze dlatego, ze sami rozmnarzacie te zwierzaki i macie z tego gruba kaske hahha, a osoba bedaca jak wy mowicie "snobem" nie zasila waszych wypasionych portfelkow!
Snobizm, o którym tak czesto tu mowicie dokladnie opisuje was i wasze rodowodowe kociaki.
A takie gadanie to nie jest pozytywne wyrażanie się o pseudo? A negowanie hodowli?
Czy wspieranie to tylko kupowanie? Nie? To także wypowiadanie się. Rodzaje wsparcia są różne nie tylko jako czynność. To także słowa. Ktoś Ciebie posłucha i sobie pomyśli. No fakt to po co mi ten papierek... Nie mając pojęcia o co dokładnie w tym chodzi. I kupi własnie tego mieszańca wspierając pseudo...

I powiem jeszcze raz. W 99% przypadków hodowle nie mają ZYSKÓW!!

Jakoś mi nikt do gardła nie skoczył. A zabolało to, że inni mają swoje zdanie? No cóż, to nie wątek wsparcia... Każdy ma prawo do swojego zdania. I każdy ma prawo dyskutować jak myśli inaczej. Więc podyskutujmy.

I nie uważam przygarnięcia mieszańca jako wsparcie pseudohodowli. To Ty mnie nie rozumiesz. Psiocząc tak na hodowle i papierek nie mając o tym zielonego pojęcia wspierasz pseudo... Tak samo jak nie masz pojęcia jak wiele zwierząt w typie ras gnije w schroniskach. Jak myślisz, dlaczego? Gdyby ludzie zrozumieli po co ten rodowód to by nie kupowali w pseudo. Ale nasłuchają się takich jak ty i polecą tam gdzie taniej....
Stary 2010-11-12, 16:56   #2236
dienej
Przyczajenie

Gdyby ludzie myśleli schroniska by nie powstawały! Niestety.. A pseudohodowle-akurat w tej kwestii sa chyba troszke innym tematem.
Niestety schroniska sa przepełnione zazwyczaj kundelkami i dachowcami. Nie datego, ze ktos krzyzuje rasy.
Dajmy - znajomemu rodzi sie pare kociąt - Nie wiadomo co z nimi zrobic- natomiast glupi ludzie biora je a potem kociatka lądują na ulicy, nastepnie rozmnarzaja się. Jeśli chodzi o to to niestety trzeba sterylizowac i kastrować kotki miejskie.. To jest klucz do sukcesu. Niestety panstwa na to nie stać, ludzi też. Koło sie zamyka.
Jasne, ze forum jest od dyskusji, niestety dyskusja nie jest miła kiedy zamiast wytłumaczenia tematu słyszy się ciągłą krytyke.
Stary 2010-11-12, 18:06   #2237
Brookit
Rozeznanie

Cytat:
Gdyby ludzie myśleli schroniska by nie powstawały! Niestety.. A pseudohodowle-akurat w tej kwestii sa chyba troszke innym tematem.
Niestety schroniska sa przepełnione zazwyczaj kundelkami i dachowcami. Nie datego, ze ktos krzyzuje rasy.
Dajmy - znajomemu rodzi sie pare kociąt - Nie wiadomo co z nimi zrobic- natomiast glupi ludzie biora je a potem kociatka lądują na ulicy, nastepnie rozmnarzaja się. Jeśli chodzi o to to niestety trzeba sterylizowac i kastrować kotki miejskie.. To jest klucz do sukcesu. Niestety panstwa na to nie stać, ludzi też. Koło sie zamyka.
Jasne, ze forum jest od dyskusji, niestety dyskusja nie jest miła kiedy zamiast wytłumaczenia tematu słyszy się ciągłą krytyke.
Skoro nie stać to niech nie bierze pod dach zwierzęcia. A co jak zwierzę poważnie zachoruje i będzie musiał znacznie więcej wydać kasy na leczenie? Sterylizacja to koszt chyba około 150zł. A myślisz, że utrzymanie i odchowanie tych narodzonych kociąt wyjdzie taniej niż sterylizacja? A co jak kolejny miot się zdarzy? I kolejny?

No i teraz możemy sobie pogadać.

Dienej przeczytaj na spokojnie swoje pierwsze posty. Jak się wyśmiewałaś z hodowli. Stąd u każdej zaczęła się krew w żyłach gotować. Bo inaczej jak ktoś nie jest świadomy problemu. A co innego jak nagle od razu w takim tonie pisze post. Więc się nam nie dziw...
Stary 2010-11-12, 18:42   #2238
agatri
Rozeznanie

właśnie chroniska są zapełnione w dużej mierze amstafamii i jego krzyżówkami
agatri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-12, 19:20   #2239
tygrysia
Rozeznanie

Cytat:
To jest ten sam temat. Psudohodowle to przyczyna = Psy/koty w schroniskach to skutek.
Gdyby ludzie myśleli i nie rozmnażali swoich pciech, to schroniska nie byłyby przepełnione.

Cytat:
Krzyżowka danej rasy to kundel przecież. Także schroniska są przepełnione mieszczńcami różnych ras, kundelkami i dachowacami. Zwierzęta z rodrowodem - czyli rasowe - tam trafiają rzadko. Jest wiele psów i kotów przypominających daną rasę, a to dlatego, że ktoś bezmyślnie rozmnożył.
Oczywiście sterylizacja jest bardzo ważna. Zdecydowanie powinno się wydawać ze schronisk/przytulisk zwierzęta wysterylizowane. Jednak w pseudo tego nie zrobią.
Ja mam nadzieję, że nowy projekt ustawy wejdzie w życie
Stary 2010-11-12, 20:20   #2240
fiolusiek
Zakorzenienie

Dot.: Sprawdzone hodowle godne polecenia.

Znacie jakas hodowle Yorkow w ktorej moge nabyc pieska w miare rozsadnej cenie Oczywiscie chodzi mi o rodowodowego
fiolusiek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-13, 16:05   #2241
ladylazarusIE
Raczkowanie

GG do ladylazarusIE

Przydałaby się nam w Polsce społeczna kampania reklamowa na temat sterylizacji zwierzaków. Nie wiedzieć czemu, panuje przekonanie, że wysterylizowanie swojego zwierzaka oznacza zrobienie mu krzywdy. To przeciez nieprawda. Nie chodzi o zrobienie ze swojego psa "cioty" - cytujac mojego pseudokolege (cytuję w celu napiętnowania wypowiedzi, przepraszam za wyrażenie). Dzięki temu, jak kot nam ucieknie, zginie lub zostanie ukradziony, nie spłodzi całego gangu biednych kociąt skazanych na podły los. Rasowe koty/psy niekiedy zostają skradzione i trafiają do pseudohodowli. Chyba lepiej, zeby nasze ukochane zwierzę takiego losu nie podzieliło. Chyba lepiej nie mieć na sumieniu całego pokolenia kociąt, którymi nikt się nie zajmie, nie mówiąc już o nie robieniu im krzywdy w wylęgarniach. Kot, który ucieknie, może sobie poradzi na wolności. Jego małe niekoniecznie.
A z ciekawości, czy w umowie między kupującym a hodowcą przy kupnie zwierzaka w Polsce jest zapis zobowiązujący kupującego do wysterylizowania zwierzaka kupionego "na kolanka"? Czy to zależy od hodowli?

http://pl.wikipedia.org/wiki/Pies_nierasowy - przyda się niektórym zapoznanie z terminologią

Edytowane przez ladylazarusIE
Czas edycji: 2010-11-13 o 16:08 Powód: dopisek
ladylazarusIE jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-13, 16:27   #2242
Brookit
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ladylazarusIE Pokaż wiadomość
Przydałaby się nam w Polsce społeczna kampania reklamowa na temat sterylizacji zwierzaków. Nie wiedzieć czemu, panuje przekonanie, że wysterylizowanie swojego zwierzaka oznacza zrobienie mu krzywdy. To przeciez nieprawda. Nie chodzi o zrobienie ze swojego psa "cioty" - cytujac mojego pseudokolege (cytuję w celu napiętnowania wypowiedzi, przepraszam za wyrażenie). Dzięki temu, jak kot nam ucieknie, zginie lub zostanie ukradziony, nie spłodzi całego gangu biednych kociąt skazanych na podły los. Rasowe koty/psy niekiedy zostają skradzione i trafiają do pseudohodowli. Chyba lepiej, zeby nasze ukochane zwierzę takiego losu nie podzieliło. Chyba lepiej nie mieć na sumieniu całego pokolenia kociąt, którymi nikt się nie zajmie, nie mówiąc już o nie robieniu im krzywdy w wylęgarniach. Kot, który ucieknie, może sobie poradzi na wolności. Jego małe niekoniecznie.
A z ciekawości, czy w umowie między kupującym a hodowcą przy kupnie zwierzaka w Polsce jest zapis zobowiązujący kupującego do wysterylizowania zwierzaka kupionego "na kolanka"? Czy to zależy od hodowli?

http://pl.wikipedia.org/wiki/Pies_nierasowy - przyda się niektórym zapoznanie z terminologią
W moim przypadku jest to zależne od hodowli.

Pierwszego kota kupiłam na "kolanka" ale hodowca powiedział, że jak chcę to mogę wystawiać. No ale ja takiego zamiaru nie miałam. W pseudohodowlę bawić się nie będę a tym bardziej w hodowlę. Dlatego samiec jest bez jajec. (nie było zapisu że ma być kastracja ani umowy słownej)

Z kolei kotka z innej hodowli też kupiona na "kolanka" tam w umowie jest, że mała ma być wysterylizowana. Ale nawet gdyby tam nie było takiego zapisu to i tak bym to zrobiła. Bo rujkowania bym nie zniosła. Samiec kastrowany też nie.

Ale już nie chodzi o te rujki. Gdyby mi nie daj Boże zaginęła (mimo, że jest niewychodząca no ale nigdy nie wiadomo czy jadąc z nią wypadku mieć nie będę) to nie chcę by jakimś przypadkiem trafiła do pseudo. Tam będzie "bezużyteczna" więc albo by ją pogonili albo sprzedali. Albo gdyby miała się błąkać to przynajmniej kociąt mieć nie będzie. Aczkolwiek mam nadzieję, że taka sytuacja nigdy nie stanie się faktem.

Dla mnie najlepszym wyjściem byłoby gdyby hodowla przed wydaniem kociaków "na kolanka" je kastrowała. No ale są różne zdania na temat wieku kociąt a kastracji... więc zapewne to z tego powodu wynika.

Edytowane przez Brookit
Czas edycji: 2010-11-13 o 19:20
Stary 2010-11-13, 17:06   #2243
sunshain
Wtajemniczenie

albo kupujesz juz wykastrowanego
albo jest zapis, że oryginał rodowqdu (w dniu zakupu masz xero) dostaniesz po wykastrowaniu kota i przesłaniu np. stosownego zaświadczenia od veta
zdarza się, że na oryginale rodowodu jest wpis, że kot nie jest przeznaczony do hodowli lub pisze kastrat na oryginale rodowodu
Stary 2010-11-14, 01:19   #2244
ladylazarusIE
Raczkowanie

GG do ladylazarusIE

Cytat:
Napisane przez Brookit Pokaż wiadomość
Pierwszego kota kupiłam na "kolanka" ale hodowca powiedział, że jak chcę to mogę wystawiać. No ale ja takiego zamiaru nie miałam. W pseudohodowlę bawić się nie będę a tym bardziej w hodowlę. Dlatego samiec jest bez jajec. (nie było zapisu że ma być kastracja ani umowy słownej)

Dla mnie najlepszym wyjściem byłoby gdyby hodowla przed wydaniem kociaków "na kolanka" je kastrowała. No ale są różne zdania na temat wieku kociąt a kastracji... więc zapewne to z tego powodu wynika.
Brookit, mój Tabasco jest "nakolankowy", ale mogę zabrać na wystawę w osobnej kategorii dla kastratów. W lutym będzie już w odpowiednim wieku na wystawę [pow. 6 miesięcy], ale 'jajec' planuję go pozbawić ok. 10 miesiąca - tak mam w umowie napisane. Tak więc kastracja nie wyklucza kociaka z wystaw, chociaż to już wtedy sztuka dla sztuki. Tabasco ma doskonałą budowę oprócz jednej małej "wady" - ma biale skarpetki, ale trzy paluszki na jednej łapce ma czarne.

Tabasco zawitał u nas w wieku 15 tygodni. W takim wypadku to za wsześnie chyba, żeby to hodowca kastrował maluchy?

Cytat:
Napisane przez sunshain Pokaż wiadomość
albo kupujesz juz wykastrowanego
albo jest zapis, że oryginał rodowqdu (w dniu zakupu masz xero) dostaniesz po wykastrowaniu kota i przesłaniu np. stosownego zaświadczenia od veta
zdarza się, że na oryginale rodowodu jest wpis, że kot nie jest przeznaczony do hodowli lub pisze kastrat na oryginale rodowodu
A w praktyce? To wystarcza, że ujarzmić kupujących? Tutaj to hodowca "aktywuje" kota w kociej organizacji, więc ma jakąś kontrolę nad tym, co się dzieje z maluchem. Sprzedając kocię, sam zgłasza do związku jego status, więc posiadanie rodowodu nic nie wnosi [oprócz świadomości posiadania rasowego kota]. Samemu nie można się tak po prostu zgłosić do związku, a ewentualne małe nie dostaną metryki, jeśli oboje rodzice nie dostali uprawnień do bycia rodzicami i nie zostali "aktywowani" przez hodowcę, od którego kota kupiliśmy. Wiadomo, kupując kota z zamiarem rozmnażania, zapłacimy więcej. Hodowca ma natomiast prawo odebrać kota, jeśli kupujący w odpowiednim terminie go nie wykastruje lub w inny sposób robi mu krzywdę i ma prawo pierwokupu. Na jego żądanie należy przedstawić dowód od weta. W praktyce hodowcy raczej nie jeżdżą po domach i tego nie sprawdzają, natomiast bat prawny zawsze istnieje.
Mam nadzieję, że nic nie pokręciłam Tak wytłumaczyła mi moja hodowczyni.
Stary 2010-11-14, 08:02   #2245
sunshain
Wtajemniczenie

Cytat:
....
nie każdy klub (chodzi o kociarzy) wymaga zrobienia uprawnień hodowlanych
w umowie jest zapis o pierwokupie; hodowcy "doskonalą" swoje umowy sprzedaży ... mamy takie prawo jakie mamy gdzie zwierze to rzecz
co do rodowodu juz napisałam

kazdemu kotu rodzonemu w hodowli nalezy się rodowód nawet jak jest to wpadka ;-)

Edytowane przez sunshain
Czas edycji: 2010-11-14 o 08:04
Stary 2010-11-14, 09:09   #2246
Brookit
Rozeznanie

Cytat:
Brookit, mój Tabasco jest "nakolankowy", ale mogę zabrać na wystawę w osobnej kategorii dla kastratów. W lutym będzie już w odpowiednim wieku na wystawę [pow. 6 miesięcy], ale 'jajec' planuję go pozbawić ok. 10 miesiąca - tak mam w umowie napisane. Tak więc kastracja nie wyklucza kociaka z wystaw, chociaż to już wtedy sztuka dla sztuki. Tabasco ma doskonałą budowę oprócz jednej małej "wady" - ma biale skarpetki, ale trzy paluszki na jednej łapce ma czarne.

Tabasco zawitał u nas w wieku 15 tygodni. W takim wypadku to za wsześnie chyba, żeby to hodowca kastrował maluchy?

A w praktyce? To wystarcza, że ujarzmić kupujących? Tutaj to hodowca "aktywuje" kota w kociej organizacji, więc ma jakąś kontrolę nad tym, co się dzieje z maluchem. Sprzedając kocię, sam zgłasza do związku jego status, więc posiadanie rodowodu nic nie wnosi [oprócz świadomości posiadania rasowego kota]. Samemu nie można się tak po prostu zgłosić do związku, a ewentualne małe nie dostaną metryki, jeśli oboje rodzice nie dostali uprawnień do bycia rodzicami i nie zostali "aktywowani" przez hodowcę, od którego kota kupiliśmy. Wiadomo, kupując kota z zamiarem rozmnażania, zapłacimy więcej. Hodowca ma natomiast prawo odebrać kota, jeśli kupujący w odpowiednim terminie go nie wykastruje lub w inny sposób robi mu krzywdę i ma prawo pierwokupu. Na jego żądanie należy przedstawić dowód od weta. W praktyce hodowcy raczej nie jeżdżą po domach i tego nie sprawdzają, natomiast bat prawny zawsze istnieje.
Mam nadzieję, że nic nie pokręciłam Tak wytłumaczyła mi moja hodowczyni.
Wiem że można wystawiać kastraty. Mi chodziło, że nie mam zamiaru bawić się w rozmnażanie. I stąd wydmuszki pod ogonem.
Niestety ale u nas prawo kuleje. I wcale nie tak łatwo odebrać kota. Bo skoro nic mu się nie dzieje to policja raczej tyłka nie ruszy. A sama na posesję wejść nie możesz jak właściciel nie wyraża na to zgody.

Cytat:
Napisane przez sunshain Pokaż wiadomość
kazdemu kotu rodzonemu w hodowli nalezy się rodowód nawet jak jest to wpadka ;-)
Nawet jak to jest wpadka rasowego z dachowcem?
Stary 2010-11-14, 11:13   #2247
Garadiela
Zadomowienie

sunshine chyba chodzilo o wpadke-rasowy kot kryje rasowa kotke. Zdarza sie tak np jak jest duzo psow/kotow w hodowli a krycie akurat nie bylo planowane.Nie wiem jak u kotow ale u psow jest to miot warunkowy wtedy.
Garadiela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-14, 11:21   #2248
sunshain
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Garadiela Pokaż wiadomość
sunshine chyba chodzilo o wpadke-rasowy kot kryje rasowa kotke.
Cytat:
.... Nawet jak to jest wpadka rasowego z dachowcem?
rodzice musza być rodowodowi i tej samej rasy
Stary 2010-11-14, 23:45   #2249
ladylazarusIE
Raczkowanie

GG do ladylazarusIE

Ja pisałam wyłącznie o Irlandii. Nie znam polskich warunków nawet w najmniejszym stopniu. To mniejszy kraj, więc pewnie łatwiej zapanować nad wszystkim, ale rzeczywiście prawo się egzekwuje, przynajmniej, jeśli chodzi o zwierzęta. Powiem więcej, o ludzi się tak nie troszczą, jak o zwierzaki. Jeśli zgłosi się hodowlę/hodowcę/osobę prywatną do ISPCA, to boją się czegoś NIE zrobić. Widać - da się! Szczerze życzę wszystkim kotom tego samego w każdym kraju.
Ostatnio wprowadzono kampanię sterylizacji bezdomnych kotów, których zresztą jest tutaj bardzo mało. Kto chce, dostaje od weta specjalne klateczki i wszelkie instrukcje, łapie takiego dzikuska, zawozi do weta, który go sterylizuje za darmo, a następnie się go wypuszcza, a wet się rozlicza z państwem. Też ciekawe rozwiązanie.
Stary 2010-11-15, 15:56   #2250
dienej
Przyczajenie

Cytat:
Skoro nie stać to niech nie bierze pod dach zwierzęcia. A co jak zwierzę poważnie zachoruje i będzie musiał znacznie więcej wydać kasy na leczenie? Sterylizacja to koszt chyba około 150zł. A myślisz, że utrzymanie i odchowanie tych narodzonych kociąt wyjdzie taniej niż sterylizacja? A co jak kolejny miot się zdarzy? I kolejny?

No i teraz możemy sobie pogadać.

Dienej przeczytaj na spokojnie swoje pierwsze posty. Jak się wyśmiewałaś z hodowli. Stąd u każdej zaczęła się krew w żyłach gotować. Bo inaczej jak ktoś nie jest świadomy problemu. A co innego jak nagle od razu w takim tonie pisze post. Więc się nam nie dziw...
Osobe, która nie miała swiadmosci prawie zjadłyscie
Wiec mnie nie przekonasz, ze jak ktos jest nieswiadomy problemu to jest grzecznie uswiadamiany. Przcezytaj pierwsze posty z wątku - sie przekonasz.

Jesli chodzi o sterylizacje to jest siwetny pomysł.

http://koteria.org.pl/ewidencja-koto...olno-zyjacych/

"TYGRYSIA" Tobie tez polecam. Skoro tak bardzo upieracie sie na powikłaniach i hcorobach wynikajacych z krzyzówek kocich i rozmnarzania kotów bez rodowaodu to dlaczego piszecie, ze kot "dachowy" jest mieszanką róznych ras kotów. Dlaczego wiec kot "DACHOWY" TO KOT NAJZDROWSZY, KTÓREGO NIE DOPDAJA CHOROBY GENETYCZNE ORAZ DZIWNE ZWYRODZNIENIA? Temu akurat nie mozna zaprzeczyc bo to są FAKTY.

Mam jeszcze pytanie: Nie mam rasowego kotka ale załózmy- kupuje sobie rodowodowego PERSA, mam na niego papiery, to samo ma mój kolega. Krzyżujemy koty i rozdajemy znajomym. NIE MAMY HODOWLI, nie rejestrujemy jej. Czy jestesmy złymi ludzmi i te biedne kociaki pozdychaja bo jestesmy pseudohodowlą? Bo ja to tak z waszej strony widze. Nie odprowadzam podadków ( o ktorych również tak wiele tu czytałam) nie biore kasy za kociaki. Nie daje rodowodu, a kociaki sa wzkastrowane/sterylizowane. Czy ja komus robie tym krzywde??? Bo na pewno nie zwierzętom.. One juz totalnie nmie wiedza czym jest rodowód a tym bardziej podatki.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości