***operacja tarczycy*** - Strona 118 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-11-04, 21:44   #3511
zielona201
Raczkowanie

Dot.: ***operacja tarczycy***

Cytat:
Napisane przez Kancia Pokaż wiadomość
czesc czesc
Troche mnie martwi blizna bo nie dośc ze swędzi to jest dośc gruba smaruja ja kremem no scar ale chyba kupie sobie maść ale cena mnie powala 170 zł
Ja również smaruję bliznę maścią no-scar i bardzo ładnie wszystko goi, blizna jest różowa. Smaruję ok. 1 m-ca ale trzeba dość mocno bliznę masować. Też na poczatku miłam ją twardą, a teraz jest już ok.
zielona201 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-05, 07:07   #3512
Kancia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kamlo84 Pokaż wiadomość
Kancia mi znajoma poleciła maść Cepan (podobno bardzo dobra) ale nie wiem ile kosztuje. Będzie dobrze w Gliwicach zobaczysz też powiedzą że nie potrzebujesz jodu

A u mnie jak nie urok to ... wiadomo Do tego wszystkiego mam jeszcze zapalenie spojówek i dostałam antybiotyk w kroplach. Ech co za życie, ale zobaczycie dziewczyny będzie dobrze
no własnie Cepan koło 20 zł a mi się zachciałao cos droższego nie chciałam najtanszej ale tez szkoda mi było ponad 100 na najlepsza to wybrałam po srodku i sie zastanawiam czy słusznie

Cytat:
Napisane przez Mader 44 Pokaż wiadomość
Wizyta krótka-sprawdziła wyniki TSH-0,232, więc zwiększyła mi dawkę na 150/175 naprzemiennie, ustaliłam termin usg na 18.03.2011 i następnej wizyty oraz...mam już termin kolejnego tygodniowego pobytu w szpitalu - 06.06.2011 (powtórka pobytu lipcowego). Mają wtedy dokładnie sprawdzić efekty leczenia. Tym mnie zupełnie zaskoczyła, bo myślałam, że wystarczy co 3m-ce chodzić na kontrole, robić usg, TSH ,a tu niespodzianka...No cóż, to nie grypa, trzeba się przyzwyczaić, że tak już będzie...
ale co to dokładnie znaczy ?

Cytat:
Napisane przez zielona201 Pokaż wiadomość
Ja również smaruję bliznę maścią no-scar i bardzo ładnie wszystko goi, blizna jest różowa. Smaruję ok. 1 m-ca ale trzeba dość mocno bliznę masować. Też na poczatku miłam ją twardą, a teraz jest już ok.
moja tez blednie ale jest dośc gruba boje sie, ze taka zostanie no ja mam mocno twarda, no nic mam nadzieje, ze zaden bliznowiec sie nie robi
Stary 2010-11-07, 19:56   #3513
Mader 44
Raczkowanie

"Trochę mnie martwi blizna bo nie dość ze swędzi to jest dość gruba smaruję ją kremem no scar ale chyba kupie sobie maść ale cena mnie powala 170 zł "

Moja blizna też długo była gruba,nabrzmiała.Chirurg pozwolił ją smarować 1,5 m-ca po operacji maścią Cepan (ok.17zł, śmierdzi cebulą). Smarowałam 2-3xdziennie do września, teraz od czasu do czasu.Nie jest jeszcze super-mam lekko czerwoną kreskę,ale nie jest źle. Pozdrawiam.
Mader 44 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-08, 07:35   #3514
kamlo84
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez fizjo83 Pokaż wiadomość
Ja miałam dwie operacje. Najpierw usunieto mi tylko prawy plat z guzkami. Okazało się ze na lewym tez sa zmiany z tendencja do wzrostu wiec po 9 miesiacach usunieto mi lewy plat. teraz jestem 5 miesiecy po operacji.Poczatkowo bralam Euthyrox ale nie dzialal-TSH na poziomie 19.Teraz biore Novothyral i czuje sie zdecydowanie lepiej.
Fizjo z czym było związane Twoje złe samopoczucie i czym się objawiało? I co znaczy że teraz czujesz się o wiele lepiej?

Kancia maść Cepan poleciła mi znajoma lekarka więc myślę że to dobra maść.

Zielona na czym polega masaż blizny? CZy lekarz pozdjęciu szwów pokazuje jak to robić żeby nic nie zepsuć?

Mam jeszcze pytanie dotyczące samej operacji. Jak wzięli Was do szpitala to kiedy miałyście operację - tego samego dnia czy może następnego czy kilka dni później? I ile przed narkozą nie powinno się jeść?

Edytowane przez kamlo84
Czas edycji: 2010-11-08 o 07:41
kamlo84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-08, 07:46   #3515
Kancia
Zakorzenienie

kamlo ja nie twierdze, ze Cepan jest zły ale ja chciałam lepszą
co do masazu to mi kazali okręznymi ruchami dośc mocno przyciskac ofc jak boli to nie
ja zostałam przyjeta w poniedziałek a we wtorek miałam cięcie. Ostatni posiłek jadłam w poniedziałek koło 15 a wodę moglam pic do 22.
Stary 2010-11-08, 07:53   #3516
Mn1s1ek
BAN stały

Mam jeszcze pytanie dotyczące samej operacji. Jak wzięli Was do szpitala to kiedy miałyście operację - tego samego dnia czy może następnego czy kilka dni później? I ile przed narkozą nie powinno się jeść?[/QUOTE]

Nie ma reguły. U mnie np. planowane przyjecie było we wtorek - zrobiono wszystkie badania operacja miała być w środę. Niestety okazało się że było dużo nagłych przypadków i przesuwają na czwartek. Wyszłam więc sobie na przepustkę i wróciłam w czwartek rano - operacja było o godz. 13. W czwartek musiałam być na czczo.
Mn1s1ek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-09, 08:05   #3517
kamlo84
Raczkowanie

Kancia, wiem wiem chodziło mi tylko o to że polecone z dobrej ręki zawsze się wydaje że jak coś jest droższe to może i lepsze. Mam w takim razie nadzieję że mój lekarz zdradzi mi tajniki masażu rany

Dzięki za info dziewczyny. Cały czas czekam na "wezwanie" do szpitala i zastanawiałam się jak to jest z jedzeniem a raczej niejedzeniem i narkozą.
Stary 2010-11-09, 11:02   #3518
Sylwia 2186
Raczkowanie

witam ponownie... operacje tarczycy mam na poczatku grudnia. chcialam zapytac dziewczyny ktore pracowaly jak dowiedzilay sie o operacji o ile wczesniej uprzedzilyscie pracodawce o zabiegu i pobycie w szpitalu?
zostal mi miesiac i coraz czesciej mysle zeby juz powiedziec, chce byc w porzadku wobec kolezanek w pracy, zeby mialy czas na znalezienie kogos na moje miejsce podczas mojego zwolnienia. oczywiscie chcialabym dalej po operacji tam pracowac...pracuje tam prawie 3 lata, tylko nie mam tez pewnosci czy mnie poprostu nie zwolnia jak dowiedza sie ze moze mnie nie byc miesiac lub dwa, cala ta sytuacja jest dla mnie bardzo stersujaca i niewiem jak mam im to powiedziec...czy maja wogole takie prawo mnie zwolnic? jeszcze nigdy nie bylam w tej pracy na zwolnieniu i jak chorowalam to przychodzilam do pracy..
Sylwia 2186 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-09, 12:15   #3519
Mn1s1ek
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Sylwia 2186 Pokaż wiadomość
witam ponownie... operacje tarczycy mam na poczatku grudnia. chcialam zapytac dziewczyny ktore pracowaly jak dowiedzilay sie o operacji o ile wczesniej uprzedzilyscie pracodawce o zabiegu i pobycie w szpitalu?
zostal mi miesiac i coraz czesciej mysle zeby juz powiedziec, chce byc w porzadku wobec kolezanek w pracy, zeby mialy czas na znalezienie kogos na moje miejsce podczas mojego zwolnienia. oczywiscie chcialabym dalej po operacji tam pracowac...pracuje tam prawie 3 lata, tylko nie mam tez pewnosci czy mnie poprostu nie zwolnia jak dowiedza sie ze moze mnie nie byc miesiac lub dwa, cala ta sytuacja jest dla mnie bardzo stersujaca i niewiem jak mam im to powiedziec...czy maja wogole takie prawo mnie zwolnic? jeszcze nigdy nie bylam w tej pracy na zwolnieniu i jak chorowalam to przychodzilam do pracy..
Nie maja prawa Cie zwolnic, bo niby za co? Powiedziec mozesz juz, ja powiedzialam jakos miesiac wczesniej. Nie bylo mnie w pracy niecałe 3 tygodnie.
Stary 2010-11-10, 09:06   #3520
kamlo84
Raczkowanie

Cytat:
Sylwia mój szef wcześniej już wiedział że mam problemy z tarczycą, bo czasami musiałam się zwolnić z pracy żeby zdążyć na badania albo wizytę u endo. O operacji powiedziałam mu jak już byłam na 100% pewna czyli mniej więcej miesiąc wcześniej Uprzedziłam go że po operacji na pewno nie będzie mnie miesiąc. Zastęstwo i tak dopiero zaczął załatwiać w ostatniej chwili więc teraz w biegu uczę mego zastępce co i jak.
Zwolnić Cię nie zwolnią - chyba że zlikwidują Twoje stanowisko (ale w to wątpię). Jakby Cię chcieli zwolnić to bez względu na Twoją operację mogą to zrobić w każdej chwili więc tym bym się akurat nie przejmowała
Jeżeli Ty będziesz wobec firmy ok i powisz im dużo wcześniej to oni też będą wobec Ciebie w porządku.
Stary 2010-11-10, 14:19   #3521
Mn1s1ek
BAN stały

Odebrałam dziś wyniki - rak brodawkowaty 2,5 mm. Nie wiem co dalej w tej sytuacji, rozmawiałam z chirurgiem kazał skontaktować się z endo więc idę w poniedziałek do 2 różnych bo przestałam wierzyć lekarzom. Dużo tresów dziś miałam.
Stary 2010-11-10, 17:24   #3522
kamlo84
Raczkowanie

Mnisiek nie martw się wszystko będzie dobrze - zobaczysz!!! I broń boże się nie poddawaj - najważniejsze żeby to był jeden, jedyny i ostatni guzek z komórkami rakowymi! Miałaś przed operacją biopsję guzków? Jeżeli tak to czy biopsja nic nie wykazała?
Trzymam za Ciebie bardzo mocno kciuki
Napisz koniecznie w poniedziałek co Ci powiedzieli lekarze.
Stary 2010-11-11, 12:59   #3523
Kancia
Zakorzenienie

Minisiek tez miałam tą france ale juz wycięte ten rodzaj raka jest dość łagodny i dobrze rokujący

wróciłma z Gliwic oddałam i preparaty, zrobili usg, i kazali sie stawić 16.12 na konsultacje
Stary 2010-11-12, 22:34   #3524
kamlo84
Raczkowanie

Kancia to super!!! Trzymam kciuki za grudniowe konsultacje - oby tak dalej

Mnisiek jak się czujesz? Wiem że to oklepana ale na prawdę pomaga - grunt to pozytywne nastawienie!!!

Do mnie dzwonił dziś Pan Doktor... w poniedziałek przed ósmą rano mam się stawić u niego i potem na oddział, jakieś badania. A we wtorek operacja, jeszcze nie wiem o której. Jakbyście miały jakiś pomysł co warto zabrać to dajcie znać I trzymajcie kciuki
Stary 2010-11-12, 22:53   #3525
KaLiWi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ania21083 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny, przykro mi że musicie zmagać sie z takimi problemami. Ciekawa jestem czy próbowałyście alternatywnej metody leczenia? Siostrze mojego męża guzki na tarczycy poginęły po 2m-cach picia pewnego soku.
tak, a mi homeopata radził alternatywne metody leczenia mojego guzka. jednak ja jakoś wolałam się operować...no i jak się okazało słusznie, bo miałam raka tarczycy. i mogłabym sobie popijać magiczne płyny, jeść kuleczki z nie wiadomo czego i się niebawem przekręcić.

przykro mi, nie ma cudownych eliksirów. leczenie konwencjonalne jest może mniej spektakularne, ale przynajmniej opiera się na solidnych podstawach.
KaLiWi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-13, 07:36   #3526
Kancia
Zakorzenienie

kamlo zadzwon na oddział i zapytaj co musisz miec, zeby wtopy nie bylo
no i ofc zacisniete i pewnie w czwartek sama do nas napiszesz
Stary 2010-11-14, 07:35   #3527
Kancia
Zakorzenienie

mnie tylko zastanawia jeden fakt, skoro te wszystkie "leki" są takie zbawcze i do tego tak przebadane to czemu nie ma ich w aptekach ?
szczerze mówiąc gdybym się dowiedziała, ze pomimo operacji nie mam szans na przezycie i nie ma dla mnie leków to dopiero wtedy bym się moze zdecydowała w formie eksperymentu- przeciez i tak nie mam nic do stracenia.
Stary 2010-11-15, 21:43   #3528
mochita
Raczkowanie

Kamilo czy już po operacji?? Jak się czujesz??
A co u was kochane moje towarzyszki Jak tam dochodzicie do zdrowia?
U mnie już 7 miesięcy po operacji i nawet jest lepiej, biorac pod uwagę jak strasznie było po...Biorę teraz euthyrox 175, ale chyba będe miała większa dawkę, bo do niej organizm już się przyzwyczaił i na nowo jestem senna.
A tak to blizna się nadal goi, po woli blednie...chociaż jeszcze to ponoć potrwa.
Wróciłam do życia, czuję się lepiej niż kiedykolwiek, mam masę energii, zaczęłam uprawiać sport, zrzucam tarczycowe kilogramy, ponoć chudnę w oczach. A bałam się, że będzie inaczej, a tu już rozmiar 38 (mam 176cm), zrzuciłam z 11 kg, życie jest piękne.
Mam nadzieję, że i u was jest dobrze??
mochita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-16, 07:27   #3529
Mn1s1ek
BAN stały

Dostałam skierowanie do Centrum Onkologii w Warszawie - jadę na początku grudnia, tam przejmą moje leczenie. Mam lekkiego doła ale bedzie dobrze.
Stary 2010-11-16, 07:36   #3530
Kancia
Zakorzenienie

Minisiek nie dołuj się bedzie ok

kamlo jak tam nowa szyjka
Stary 2010-11-18, 07:03   #3531
nettka6
Raczkowanie

Mochita....jeśli możesz to odezwij się do mnie na gg mój nr 2507 0463 ;-)
nettka6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-19, 08:17   #3532
Sylwia 2186
Raczkowanie

Dziewczyny napiszcie mi jakie robia badania przed operacja?
Stary 2010-11-19, 08:25   #3533
Mn1s1ek
BAN stały

Cytat:
Dziewczyny napiszcie mi jakie robia badania przed operacja?
Przede wsyzstkim krew - na grupę, hormony, podstawowa morfologia, biochemia, próbki z nosa na ewentualne bakterie, EKG, prześwietlenie. U mnie to wsyzstko.
Stary 2010-11-19, 11:13   #3534
heban111
Przyczajenie

Witam Moje Drogieja miałam operację 3.listop.bałam się okropnie,w głowie szalały myśli czy się obudzę z narkozy(bo nigdy nie miałam)czy wszystko dobrze pójdzie itp.czytałam Wasze forum od deski do deski,część informacji potwierdziło się ,ale wiadomo każda przechodzi to inaczej.Poszłam do Kliniki (Eskulap w Bielsku)rano o 7:30,tam kroplówka,ekg,pobranie krwi i czekanie na zabieg....o 10:20 przyszła sympatyczna pani,która kazała mi ubrać białą koszulę(mogłam zostać w majtkach-uff...)..i poszłam z nią na salę...położyłam się na łóżku operacyjnym,tam 3 osoby przygotowywały mnie do zabiegu tj."okablowanie" itp...trwało to może ok.10min.później przyszedł anestezjolog zadał pyt.ile ważę,czy palę,po czym przyłożył maseczkę i kazał głęboko oddychać(trzy wdechy a czwartego już nie pamiętam)...odlot....2 godziny...obudziłam się na sali..lekarz zapytał jak mam na imię i wtedy się ucieszyłam ,że mówię,bo naczytałam się o uszkodzeniu przy operacji strun głosowych....i tak sobie leżałam pod kroplówką i z urządzeniem na palcu,które chyba mierzy puls...nie wolno zasypiać...a więc do wieczora to było między jawą a snem...kroplówki,zastrzyk i przeciwbólowe ,przeciwzakrzepowe...wiec zorem wstałam do ubikacji z pomocą sympatycznej Pani pielęgniarki.....drugi dzień mogłam już pić-tylko ,żeby to było takie prosteale pomalutku sączyłam sobie wodę....leżałam raczej w pozycji półsiedzącej,bo tak było wygodnie....w piątek rano miałam zdjęte szwy i dreny....i o 9 do domkuBól jest do przeżycia,nie taki straszny!Dozujcie sobie forumowe informacje z przymróżeniem oka,bo tak jak wcześniej napisałam,każda
placówka ma inne metody leczenia ,a każda a nas przechodzi to inaczej.Ja jestem bardzo zadowolona z opiekijuż jestem prawie 3tyg.po operacji,biorę letrox100,wyniki histopatolog. nie wykazały żadnych złośliwości (a największy guz z prawej stony miał 6 cm!)czuję się b.dobrze,czego Wam również dziewczyny życzęGŁOWA DO GÓRYTRZYMAM KCIUKI ZA DZIEWCZYNY,KTÓRE SĄ PRZED....!!!

Edytowane przez heban111
Czas edycji: 2010-11-19 o 11:21
heban111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-21, 10:31   #3535
Sylwia 2186
Raczkowanie

powiem Ci ze w takim razie zazdroszcze Ci. u mnie jednak nie bylo tak kolorowo

Edytowane przez Sylwia 2186
Czas edycji: 2010-11-23 o 08:49
Stary 2010-11-21, 12:06   #3536
fizjo83
Rozeznanie

GG do fizjo83

Cytat:
Napisane przez kamlo84 Pokaż wiadomość
Fizjo z czym było związane Twoje złe samopoczucie i czym się objawiało? I co znaczy że teraz czujesz się o wiele lepiej?

Kancia maść Cepan poleciła mi znajoma lekarka więc myślę że to dobra maść.

Zielona na czym polega masaż blizny? CZy lekarz pozdjęciu szwów pokazuje jak to robić żeby nic nie zepsuć?

Mam jeszcze pytanie dotyczące samej operacji. Jak wzięli Was do szpitala to kiedy miałyście operację - tego samego dnia czy może następnego czy kilka dni później? I ile przed narkozą nie powinno się jeść?
Przepraszam ze tak pozno odpisuje. Mialam typowe objawy niedoczynnosci: ciagle zmeczenie i sennosc,apatia,stany depresyjne,wypadanie wlosow(wrecz lysienie) i bardzo sucha skora,olbrzymie obrzeki,bole stawow i miesni.A teraz powoli to wszystko mija i czuje sie lepiej,tzn nie mam tych dolegliwosci badz sa zdecydowanie mniejsze.
Stary 2010-11-21, 13:06   #3537
Mn1s1ek
BAN stały

Cytat:
Napisane przez heban111 Pokaż wiadomość
..w piątek rano miałam zdjęte szwy i dreny....i o 9 do domku
zdjęli szwy na po 2 dniach?????????

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-11-21, 13:36   #3538
lilith7
Przyczajenie

teraz zdejmuje się szwy po 2 dniach min po to aby blizna była ładna i gładka zamiast szwów zakładane są steri stripy które przytrzymują skórę. Miałam taką operację 6 tyg temu ... i wszystko z raną jest ok.
lilith7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-21, 20:36   #3539
heban111
Przyczajenie

dokładnie zdjęli szwy na 2 dzień,nic nie bolało,bardziej czułam wyciąganie drenów-takie dziwne uczucie.Lekarz sam powiedział,że nie ma co czekać ,bo później brzydko to wygląda.Minęły prawie trzy tyg.od operacji,a mnie rana ładnie się zabliźnia,pozostała tylko czerwona kreseczka(uśmieszek)długo ści 8cm

Edytowane przez heban111
Czas edycji: 2010-11-21 o 20:40
heban111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-22, 07:56   #3540
Kancia
Zakorzenienie

zazdroszczę bo u mnie blizna nieładna no ale nie mozna miec wszystkiego

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości