![]() |
#691 |
Zadomowienie
|
Dot.: Zawód księgowa/księgowy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#692 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny a jak to jest z tymi wszystkimi przepisami, ustawami itd.
Czy wy jako początkujące księgowe dużo czytacie tego typu rzeczy ? Czy wystarcza wam ta wiedza której się nauczyłyście (i nauczycie) w praktyce ? Zastanawiam się nad kupnem jakis ustaw tylko czy ja coś z tego zrozumie..... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#693 |
Zadomowienie
|
Jeśli chcesz kupić z komentarzem, to uważam, że warto. Natomiast jeśli chcesz kupować gołe, to kompletnie bez sensu, zwłaszcza, że przepisy lubią się zmieniać... Na stronach internetowych czy to sejmu czy różnych serwisów tematycznych można znaleźć pełne teksty ustaw i w miarę potrzeb do nich sięgać.
Kiedyś miałam mocne postanowienie przeczytania kilku ustaw, po dwóch artykułach ustawy o VAT się poddałam. Dużo dało pisanie pracy magisterskiej, bo pisałam o podatku dochodowym i tutaj jednak trzeba było się sporo oczytać - czy to ustaw czy różnych komentarzy. Natomiast w codziennej pracy przepisy śledzę te, które dotyczą mojej działki + ewentualnie te, które są potrzebne na dany moment, bo wyskoczył jakiś problematyczny temat. Pracuję w dużym dziale księgowym, gdzie jest podział ról, więc tym samym sporo rzeczy mnie omija bądź nie dotyczy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#694 |
Konto usunięte
|
ja też pracuję w księgowości w firmie w Poznaniu, zajmuję się tylko zobowiązaniami, a szkoda, bo chciałabym mieć szerszy zasięg
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#695 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny opowiem o mojej sytuacji: jestem przed trzydziestka, chcialabym pracowac w księgowości. Ostatnie lata pracowalam w edukacji jako nauczyciel, Ale.. nie chce juz uczyc, chce sie przekwalifikowac na ksiegowa. Od pazdziernika rozpoczelam podyplomowke rachunkowosc i finanse. I takczytam to forum i ktos pisal o Stowarzyszeniu Ksiegowych w Polsce. idzialam ze sa kursy trzystopniowe.Tak sie zastanawiam czy nie pojsc na taki kurs pierwszego stopnia coby wiedzy troche praktycznej lyknac? Bo co prawda na tych studiach jestem ale tam raczej nie wyniose znich duzo.. Czy mozecie mi doradzic w tej kwestii? Mile beda odpowiedzi od osob ktore pracuja juz w ksiegowosci lub ktore robily ten kurs. Z gory dziekuje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#696 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Niestety w stowarzyszeniu księgowych nie nabędziesz wiedzy praktycznej. Jest tam niestety sama teoria- wiem bo dzwonilam i rozmawiałam. Bodajże od stycznia mają ruszyć kursy z programów jako uzupełnienie, więc może wtedy będzie lepszy ich poziom ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#697 |
Raczkowanie
|
witam, drogie Panie doświadczone, studiuję FiR, mam warunek z rachunkowość i faktycznie jej nie umiem, bo nie chodziłam na zajęcia(bez komentarza) w każdym razie chciałabym się jej nauczyć, poza tym mam kontynuacje w postaci przedmiotu: rachunkowość finansowa, pewnie dojdą i kolejne pochodne, w każdym razie szukam jakiejś książki, do pomocy, co mi polecacie poza podręcznikiem do samodzielnej nauki księgowania? dziękuję za pomoc.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#698 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dobrą książką wydaje się być książka prof. Pfaffa Rachunkowość finansowa cz. I. Podstawy rachunkowości, choć z tego co kojarzę to i tam się powkradały jakieś drobne błędy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#699 |
Zakręcony Chochlik
|
Dziewczyny czy zna się któraś z Was na analizie bilansu? Dokladnie na ocenie "wskaźników struktury" oraz "wskaźników dynamiki"?
![]()
![]() |
#700 |
BAN stały
|
A ja mam pytanie.Mąż zakłada firmę.Jakby mnie zatrudnił jako księgową czy liczy mi się to do stażu pracy wymaganego do certyfikatu na prowadzenie biura rachunkowego???
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#701 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
W myśl § 4 rozporządzenia za praktykę w księgowości uważa się wykonywanie - na podstawie stosunku pracy, umowy cywilnoprawnej, umowy spółki lub w związku z prowadzeniem ewidencji własnej działalności gospodarczej - następujących czynności: • prowadzenie, na podstawie dowodów księgowych, ksiąg rachunkowych, ujmujących zapisy zdarzeń w porządku chronologicznym i systematycznym, • wycena aktywów i pasywów oraz ustalanie wyniku finansowego, • sporządzanie sprawozdań finansowych. Ale, bez urazy, nie wiem co z Ciebie za księgowa będzie skoro nie umiesz pogrzebać w przepisach i znaleźć odpowiedzi...a wystarczyło to "wygooglować" ![]()
Hania ![]() Boy or Girl ??? http://www.suwaczki.com/tickers/hchyhgqsnt603ke0.png Edytowane przez agulkaa Czas edycji: 2010-11-16 o 11:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#702 |
BAN stały
|
Znam ten przepis,jednak uważam,że lepiej się popytać w kilku miejscach o to samo niż coś źle zinterpretować i popełnić błąd.A dopiero co zaczęłam studia więc nie jestem jeszcze obeznana.Rada kogoś doświadczonego jest dla mnie cenna.
Mam jeszcze pytanie czy musiałabym wykonywać wszystkie z wymienionych czynności czy wystarczy jedna? Edytowane przez maharet1092 Czas edycji: 2010-11-16 o 11:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#703 |
Zadomowienie
|
Jeśli działalność męża będzie na pełnej księgowości, to do wymaganej praktyki liczy się jak najbardziej, natomiast jeśli to będą inne formy, to niestety nie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#704 |
Rozeznanie
|
Nie musi być na pełnej nikt tego przecież nie sprawdzi...wystarczy, że w zakresie obowiązków będą wpisane te wymagane do certyfikatu.
![]() |
#705 |
Zadomowienie
|
Zapytała, to odpowiadam, zgodnie z tym co jest zawarte w ustawie, a że bywa różnie, to jest to odrębna kwestia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#706 |
Przyczajenie
|
Prawie 2 lata temu skończyłam kurs na samodzielnego księgowego bilansistę (ale nie w stowarzyszeniu księgowych). Po nim zaczęłam pracę, w której zajmuję się m.in. magazynówką i robieniem dokumentów na eksport. Firma (spółka z o.o.) korzysta z usług zewnętrznej księgowości. Szef chce zrezygnować w przyszłości z usług biegłego rewidenta a mnie wysłać na kurs, po którym mogłabym SAMA prowadzić księgowość w tej firmie. Mam poważne wątpliwości... Jak widać w księgowości to ja nie pracuję. Pójdę na kurs i co dalej?
Po pierwsze jestem świadoma, że bez praktyki przy kimś doświadczonym nie mam szans żeby poprowadzić sama tą firmę. Po drugie - jak to wygląda od strony formalnej, prawnej? Są różne kursy w stowarzyszeniu: Czy aby prowadzić księgowość w takiej (czy innej) firmie muszę dojść co najmniej do któregoś konkretnego poziomu? Dodam, że jestem po studiach przyrodniczych, niezwiązanych z rachunkowością, księgowością. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#707 |
Przyczajenie
|
hej
nie musisz mieć żadnego z tych stopni SKwP. Ta certyfikacja w ogóle nie jest znan (przynajmniej na razie) najważniejsza Twoja wiedza, papier to tylko papier ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#708 |
Przyczajenie
|
ale czy po samym kursie, bez praktyki podołam takiemu zadaniu?
czyli każdy może sobie sam prowadzić księgowość i sporządzać deklaracje do US? Edytowane przez ayesh Czas edycji: 2010-11-26 o 16:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#709 |
Przyczajenie
|
nikt mniej lub bardziej doświadczony nie wyrazi swojej opinii odnośnie zasadności moich obaw?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#710 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
uda ci się, jeśli podejdziesz do tego odpowiednio. będziesz miała wgląd w poprzednio prowadzoną księgowość i kiedy powstanie sytuacja, której nie będziesz potrafiła rozwiązać, lub nie będziesz pewna - możesz sprawdzić jak robione to było poprzednio a jeśli to nie pomoże - zawsze są osoby bardziej od nas doświadczone, do których można się zwrócić z pytaniem albo zwyczajnie zadzwonić do US (w US w moim mieście na szczęście pracują osoby chętne do pomocy, ba! same nie zawsze znają odpowiedzi na pytania - często proszą o kontakt za kilka dni gdyż muszą się dowiedzieć czegoś więcej na dany temat od osoby bardziej kompetentnej) księgowość może prowadzić każdy, a co za tym idzie sporządzać deklaracje również. właściciel przedsiębiorstwa może zatrudnić osobę "spod sklepu", z "łapanki" -- "ooooo ty! Ty będziesz prowadzić moja księgowość" wszystko zależy od wymagań kwalifikacyjnych pracodawcy.
mogłabym być aniołem ale wyprałam skrzydła w pralce automatycznej z lenistwa i nie są już anielskie Edytowane przez katatarzyna Czas edycji: 2010-12-03 o 19:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#711 |
Przyczajenie
|
Witajcie! Tak się składa, że tez poważnie zaczynam się zastanawiać nad swoja przyszłością zawodową i doszłam do wniosku, że pokieruję ją w stronę księgowości (o ile jeszcze nie jest za późno ;p). W tym roku kończę licencjat na kierunku zarządzanie przedsiębiorstwem i szczerze mówiąc z rachunkowością to miałam do czynienia bardzo pobieżnie, z resztą właśnie tak to jest na studiach... W życiu jeszcze mniej, gdyż jedynie przez dwa lata, gdy pracowałam jako kierownik to przeszło przez moje ręce ileś tam faktur i jedyne co mogę z tym połączyć to KP i KW ;p Teraz jestem w dość nieciekawej sytuacji zawodowej, tzn mam pracę, ale to nie jest to co mogę robić przez całe życie, więc poważnie myślę nad tym, że czas najwyższy sie na coś ukierunkować. Od lutego najprawdopodobniej zacznę się dokształcać z rachunkowości, a w przyszłości pomyślę nad mgr w tym kierunku. Powiedzcie mi proszę, czy jeśli teraz zacznę robić technika rachunkowości lub jakiś kurs z tym związany, czy mam szansę na znalezienie pracy w księgowości? Bardzo mi zależy na Waszych opiniach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#712 |
Przyczajenie
|
Mam pracę, która mnie, jakby to ładnie ująć, nie satysfakcjonuje do końca. Też, zastanawiając się kiedyś nad swoją przyszłością i możliwymi ścieżkami kariery, uznałam, że chciałabym pracować w księgowości.
Skończyłam bowiem liceum ekonomiczne, więc wiedzę z rachunkowości jakąś mam. Obecnie studiuję zarządzanie i inżynierię produkcji, czyli może kierunek nie powiązany ściśle z rachunkowością, ale zrobiłam kurs księgowości, a wcześniej kadr i płac. Planuję następne. Obecnie mam pracę biurową, choć nie związaną z księgowością. Wysłałam dziesiątki CV od, mniej więcej, roku. I nic. Ostatnio dostałam potwierdzenie odczytania mojej aplikacji, którą wysłałam mailem w... czerwcu. Zaczynam wątpić, że kiedykolwiek znajdę lepszą pracę. Może dobre posady nie są dla ludzi z ulicy, na takie zawsze znajdzie się czyjś znajomy, ktoś polecony. I ja się wcale temu nie dziwię. To by tłumaczyło, dlaczego odzywają się do mnie tylko z jakichś, jak się okazywało potem, akwizycji, albo innych śmiesznych firemek, gdzie chcą zatrudniać na umowę stażową za darmo, albo umowę zlecenie do pracy w recepcji. Powiedzcie mi - jak i gdzie szukałyście pracy w księgowości? Jak udało się wam znaleźć? Tylko szczerze... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#713 |
Zadomowienie
|
A skad jestes? Duze miasto, male?
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#714 |
Rozeznanie
|
Ja dzwoniłam do biur rachunkowych i pytałam czy przyjmą mnie na bezpłatne praktyki studenckie. Najpierw dwa miesiące pracowałam za darmo a potem zostałam zatrudniona.
To na pewno nie jest praca moich marzeń, ale bardzo dużo się tam uczę i za jakiś czas będę mogla szukać czegoś ciekawszego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#715 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#716 |
Raczkowanie
|
Witam
![]() Próbowałam przeglądnąć cały wątek ale mi się nie udało stąd też moje pytania ![]() ![]() -co należy do obowiązków księgowego w małej firmie jeżeli nasza księgowa wyrabia się z całym miesiącem w 2-3 dni? mamy pkpir oraz kadry i place ![]() -czy Wy jako Księgowe czytałyście całą ustawę o rachunkowości, o podatku dochodowym i wszelkie inne ustawy? nie pytam, bo mi ciązy czytanie i tak chciałabym to dla spokoju przeczytac ![]() chciałabym być perfekcyjna chociaz z teorii jak na razie nie mogę z praktyki i nie wiem od czego zacząć, a zanim skończę szkołę to minie pare lat... Uczę się z wykładów, czytam forum Oleńki ![]() Z góry dziękuję za pomoc!!! ![]()
![]() |
#717 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#718 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#719 |
Przyczajenie
|
No oferty bywają, bo naprawdę wysłałam sporo aplikacji. Ale najwyraźniej coś ze mną nie tak, bo nie mogę znaleźć... Może nie próbowałam wszędzie...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#720 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Natomiast moja koleżanka nie miała tyle szczęścia. Kilka tygodni szukała praktyk i nigdzie nie chciano jej przyjąć. Cytat:
- robię listę płac, wystawiam umowy zlecenia, o dzieło, - wysyłam deklaracje ZUS w Płatniku, - liczę podatek (PIT-4) - liczę podatek dochodowy (PIT-5, PIT-5L lub ryczałt) - wypełniam i wysyłam do urzędu deklarację VAT-7 - prowadzę akta osobowe - sporządzam umowy o pracę, świadectwa pracy - w razie potrzeby piszę pisma do urzędów, wypełniam różne druki, przygotowuję dane np potrzebne do uzyskania kredytu. Chyba wszystko ![]() No tak, zapomniałam o głównej czynności czyli o księgowaniu ![]() Co do ustaw to większość przerobiłam na studiach. dodatkowo na co dzień mam na biurku ustawy o podatku VAT, o podatku dochodowym od osób fizycznych i kodeks pracy. Często z nich korzystam. do tego mamy internetowy dostęp do aktualnych przepisów i interpretacji co też się bardzo przydaje. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:09.