Już Maluszki są wśrod nas i do boju ruszyć czas:) listopad-grudzień 2010 - Strona 13 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-11-15, 16:57   #361
ranka
Kici kici miau miau

Dot.: Już Maluszki są wśrod nas i do boju ruszyć czas:) listopad-grudzień 2010

no ladnie
moja wypija ok. 40 ml, sporadycznie 50 ml.. a je co 2 h

Instagram mój
ranka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-15, 17:46   #362
sereniti
Zakorzenienie

heh dziewczyny postanowiłam poćwiczyć z małym rowerki żeby się odgazował - no więc poszło nawet za bardzo hehe Bubuś obsrał siebie kanapę pieluszkę i co najlepsze - nowe spodnie mamusi ale się uśmialiśmy bo jemu się wyraźnie spodobało kupkowanie na odległość

poza tym będę dalej kombinować coś w celu zmniejszenia bólu brzuszka mojego dzidziołka. Tak więc będę go nosić aż mu się odbije choćby całą noc to miało trwać , masować brzuszek, okładać go ciepłymi pieluszkami...no nie wiem co jeszcze mogę zrobić. zastanawiam się czy te bóle mogą mieć związek z podawaniem witaminy K ? jak jest u Was? a podajecie takie witaminki CEBION podobno one w połączeniu z wit K łagodzą bóle brzuszka przez nią spowodowane
sereniti jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-15, 18:05   #363
kliwia
Zakorzenienie

sereniti odstaw K i zobacz czy przestanie bolec brzuszek.
kliwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-15, 19:42   #364
kularek
Zadomowienie

Sereniti dziękuje
kularek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-15, 19:48   #365
irsin
Zakorzenienie

GG do irsin

Dziewczyny, czy calkiem sie juz oczyscilyscie sie po porodzie?
irsin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-15, 20:24   #366
sereniti
Zakorzenienie

ze mnie jeszcze cieknie ale mało - w sumie mogłoby przestać wkurza mnie ta podpaska blee
kliwia tylko że ja biorę wit K i D w jednej kapsułce... no nie wiem na razie spróbuję innych sposobów jak nie pomoże to wezmę receptę na zwykłą wit D i odstawię K
Stary 2010-11-15, 20:27   #367
kliwia
Zakorzenienie

sereniti to nie bierz ty, tylko dziecku bezposrednio ta witamine podawaj. tzn sama D.
kliwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-15, 20:34   #368
_paulinka2
Wtajemniczenie

kochane mamuśki ! podczytuję was i podczytuję i chce już tu zawitać hihi

czy wasze dzieciaczki mają karuzele na łóżeczko bo ja właśnie stoję przed tym wyborem, ale rainforest którą chciałam kosztuję już 190 zł masakra

dbam o włosy

_paulinka2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-15, 22:01   #369
irsin
Zakorzenienie

GG do irsin

moja jeszcze nie ma, nawet na mate jeszcze jej nie klade - mysle,ze zaczne niedlugo.

Zrobila druga kupe dzisiaj, ma nadzieje, ze to juz sie jej unormuje w brzuszku wszystko
Stary 2010-11-16, 08:53   #370
79 Marta
Wtajemniczenie

Dziewczyny karmiące naturalnie- jak wam idzie? mnie tragicznie mała niedojada, nie potrafi zasnąć na cycku wisi pól dnia i płacze ze strasznymi oporami dobijam modyfikowanym, wystarczy jej 15 ml po meczarni z moim cyckiem i dziecko zasypia. Już nie wiem, co robić
Stary 2010-11-16, 08:59   #371
kootekk
Zakorzenienie

marta ja niestety nie pomogeu nas noc super mineła, zadnych wybrykow, spal ladnie, pobodka co 3,5h wiec jestem wyspana, mam nadzieje ze dzisiaj bedzie tak samo, ale z kupa kiepsko

ishka jak tomus robi kupki po bevbilon comfort1, jakie byly poczatki, robil kupy albo na poczatku po przestawieniu nie bylo kup? help

kootekk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-16, 09:00   #372
kretencja
Zakorzenienie

Kootekk, Michaś jest po prostu PRZESŁODKI Tylko by go schrupać

RAZEM OD 5.03.2000.

Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista... wie, co to za otwór

TYMEK - 26.11.2010
kretencja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-16, 09:08   #373
_paulinka2
Wtajemniczenie

ojej Michałek jest cudnym przystojniakiem !

dbam o włosy

_paulinka2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-16, 09:14   #374
kootekk
Zakorzenienie

kretencja ostatnio to nie za czesto jest taki słodki, wiecznie placze
paulinka

Stary 2010-11-16, 09:43   #375
monana27
Raczkowanie

Czesc dziewczyny! Przylaczam sie do nowo upieczonych mam, chociaz moja malutka ma juz prawie 4 tygodnie. Porod byl silami natury, Joanna wazyla 3150 g i miala 51 cm. Juz na drugi dzien wypuszczono nas do domu a potem zaczela sie walka z laktacja. Ale poczytalam cos nieco na tym watku i widze ze nie jestem sama.
Juz po wyjsciu ze szpitala mialam bolace brodawki, mala ssala tak lapczywie ze szybko jeszcze bardziej poranila brodawki az pojawily sie krwiaki a ja nie wiedzialam gdzie sie podziac z bolu. Wierzgalam nogami, piszczalam, plakalam, no i skonczylo sie na odciaganiu mleka. Problem u mnie jest taki ze do tej pory musze odciagac bo brodawki nadal bola a to juz 4 tydzien! Mala chetnie pije zarowno z cyca jak i z butelki. Bardzo chcialabym pozbyc sie butelki i karmic o samej piersi ale nie wiem jak to zrobic. Teoretycznie przystawiam dziecko poprawnie, w buzi jest wiekszosc otoczki, slychac miarowe przelykanie, wargi sa wywiniete do gory, usta szeroko otwarte. A mimo wszystko bol i tak jest, cale szczescie nie taki silny jak w pierwszych dniach. czy ktoras z was ma podobnie?

Irsin, jesli chodzi o oczyszczenie sie po porodzie, to ja juz prawie, teraz pozostalo nieznaczne plamienie, ktore tez juz zanika

Acha, zalaczam zdjecie mojej coreczki
monana27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-16, 10:46   #376
ona1010
Raczkowanie

monana- mam taki sam problem z brodawkami, kupilam kremy smaruje, ale w sumie to malo daje. Powoli przyzwyczailam sie do bolu, a bylo juz tak zle, ze plakalam przy karmieniu, ale jak maluszkowi nie dac jesc, kiedy tak placze. Podobno sutki sa jeszcze delikatne i z czasem przyzwyczaja sie.
A coreczke masz przeslodka

Od wczoraj mam wrazenie, ze mam za malo pokarmu, bo moze za malo jem ??? Filipek ciagle by jadl, odstawiam go, a on znowu marudzi i buzie otwiera, az sie boje.... bo chciala bym go karmic dalej.

Dzisiaj przymierzalam jeansy sprzed porodu i niestety.... porazka nogawke zaledwie do polowy w udzie wciagnelam. Ciagle te 8-9 kg za duzo, chyba wymienie garderobe na wieksza, bo sie strasznie wkurzam, ze taka slonica jestem. A w dodatku te szalejace hormony robia mi mnostwo krostek i pryszczy. OOOHHHHH.

A najlepsze jest to, ze wczoraj pobrykalismy troche z Tz, na poczatku tak bolalo, ze myslalam, ze mi moja dziurke zaszyli ale pozniej juz bylo ok

Kootek- przegladam jeszcze raz watek i zobaczylam foteczke Michasia, ale on juz duzy. Rosnie jak na drozdzach i wcale nie wyglada na takiego co by mamusi dokuczal i spac nie dawal

Edytowane przez ona1010
Czas edycji: 2010-11-16 o 10:54
ona1010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-16, 11:54   #377
lutien
Wtajemniczenie

Witam
Ja od kilku dni mam dylemat, czy wracać do karmienia piersią, czy zostać przy odciąganiu i butli. Dziś a próbę przystawiłam Nikę do piersi i od razu zassała się i nawet kilka razy przełknęła A już od 3 tygodni cycka w buzi nie miała!
No i tak się waham, bo boję się właśnie tego o czym piszecie, a ja już przerabiałam - niedojadania, ciągłego płaczu i karmienia co godzinę.
Do tego TŻ jest za odciąganiem, mi też wygodniej w taki sposób karmić (choć akurat to jest najmniej ważne).

Poza tym u nas też problem z kupką. Ostatnio 3 dni Nika nie mogła zrobić - płakała całe dnie. Teraz też już 3 dzień bez kupki leci, ale Dziamdziolina przynajmniej nie płacze. Nawet jakoś niespecjalnie się pręży.

Z naszych sukcesów, to od co najmniej tygodnia Nika ładnie trzyma sama główkę. Pracujemy nad chwytaniem (bo ładnie wyciąga rączki w kierunku zabawek). Powoli też zaczynamy się uśmiechać, jak się wygłupiamy
(Katharine Hadley )

lutien jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-16, 12:20   #378
79 Marta
Wtajemniczenie

ja nie wyrabiam mała ssie przez minutę i potem histeryczny bek, bo nic wiecej nie leci. Piję herbatki laktacyjne, ponad 2 litry wody dziennie, siedzę jak idiota co 2 godziny z laktatorem. Chyba przejdziemy na Bebiko, bo już nie mogę patrzeć na głodne dziecko
Stary 2010-11-16, 12:29   #379
ranka
Kici kici miau miau

ja tez mam dosc
Mała budzi sie co chwile , beczy i pryka co chwile

chyba kolki sie zaczely

Instagram mój
Stary 2010-11-16, 12:37   #380
kootekk
Zakorzenienie

marta nie wszystkim jest karmienie piersia pisane, nie ma co sie stresowac

a my wrocilismy od lekarza, wszystko ok, maly wazy juz 3750g
z przepuklina musimy do chirurga isc zeby t zobaczyl

Stary 2010-11-16, 14:43   #381
monana27
Raczkowanie

ona1010, ja tez smaruje kremem, a wlasciwie lanolina ale to i tak nic nie daje. Troche dlugo sie te sutki hartuja. Zastanawiam sie czy moze faktycznie zle przystawiam mala do piersi, albo moze przez to ze je tez z butelki, nie umie dobrze zlapac

79marta, u mnie jest tak ze przez pierwsza minute tez nic z piersi nie leci, dopiero potem zaczyna, wiec moze nieco cierpliwosci. Uwazam ze laktatorem mozna wspomoc produkcje pokarmu, bo to niezle stymuluje jak robi sie odpowiednio czesto i dlugo. Chociaz z laktatorem to moze byc taki problem ze niektore dzieci przyzwyczaja sie do butelki i potem nie beda umialy lub chcialy z piersi, ale ja uwazam ze dzieki laktatorom to przynajmniej dostana to najlepsze mleko. Lepiej mleko matki z butelki niz najlepsza mieszanka

Jesli chodzi o moja wage, to w ciazy przytylam 14 kg, teraz po 4 tyg od porodu jest 10kg mniej czyli jeszcze 4 do zrzucenia. Brzuch to mi bardzo szybko zniknal, no moze prawe, bo jednak skora pozostala troch rozciagnieta. Ale i tak plaskiego brzucha nigdy nie mialam wiec jest ok. Teraz stosuje krem ujedrniajacy

Byla tez mowa o witaminach dla maluszka. Otoz moja mala dostala wit K jeszcze w szpitalu, a od skoknczonego 2 tyg podaje jej w kropelkach wit A+D

Edytowane przez monana27
Czas edycji: 2010-11-16 o 14:46
monana27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-16, 15:12   #382
sylwia01485
Zadomowienie

Witajcie,
ja czytam Was regularnie, ale nie zawsze mam okazję cos naskorbać.

My z Helutką jedziemy na cycu. Dziś mija 16 dzień jej życia i muszę przyznać, ze dosć szybko mi brodawki się zagoily, ale pierwszych 5-6 dni, to był koszmar- pogryzione, ze strupami, jak mała ssała, ja płakałam. Ale jak strupy odpadły- jest super. Ja uwielbiam karmić piersią, jak to małe ciałko sie we mnie wtula.
Myślę, że nie martwcie się, że mało leci- jeśli leci do laktatora, to dzidzia też wyssie. Tyle, że musi sie bardziej napracowac, wiec sie wkurza, bo z butli latwiej.
Monana ma racje- lepiej odciagac i dac z butli niz zrezygnowac z karmienia wcale.

Trzymam kciuki za karmiace.
sylwia01485 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-16, 15:36   #383
Ishka
Zadomowienie

Witamy mamuski

My nie mamy czasu bo mały prawie całe dnie nie śpi tylko woli sie rozglagac heh ciekawy swiata za to śpi w nocy budzi sie na jedzonko tylko raz czy dwa i śpi jak suseł Z tymi godzinami to ma dziwnie bo w dzien wytrzyma te 3 godziny a w nocy np jak zje o 4:00 to czesto sie budzimy wszyscy dopiero o 8:00 rano albo i troszke pozniej za to w dzien nie da sie oszukac i jak w zegarku woła o jeść heh Jeśli chodzi o porcje jakie mały je to cały czas bylo te 80ml ale od jakiegos tygodnia jest 100ml jednego dnia mial taki incydent ze zjadł 2 razy wiecej naraz bo raz bylo 130ml i raz 150ml ale tak to je 100

Dzis bylismy sie wazyc i mały wazy juz 4,200. Jesli chodzi o trzymanie glowki to juz trzyma sam ponad tydzien gdzies tak i strasznie urosl na dlugosc...juz z rozm 56 wychodzimy powoli Jeśli chodzi o tą wysypke małego według innej lekarki padło że to skaza i trzeba mu zmienić mleczko na nutramigen (masakrycznie niesmacznie blee) na szczescie dzis sie okazało juz u naszej lekarki ze to zwykle uczulenie na proszek (bo prałam w persilu sensitive) i trzeba w płatkach prac i masc dostal specjalnie robiona w aptece na te krostki mam nadzieje ze zejdzie a my wolimy juz ten bebilon comfort pic niz te swinstwo...

Ranka jesli karmisz modyfikowanym to dodatkowych witamin sie nie podaje dziecku. Tylko te mamy ktore karmia piersia

Kootek na poczatku byla kupka w nocy po calym dniu podawania bebilonu comfortu...a potem tak srednio 2-4 dziennie takie papkowate, Z czasem natomiast to sie zmienilo i teraz mamy twardsze takie gliniaste ale to zalezy ile dziecko wypija herbatek czy wody pytalam sie dzis lekarza. A Michas jakie kupki robi? Zmieniłas juz mu mleczko?

Edytowane przez Ishka
Czas edycji: 2010-11-16 o 15:51
Ishka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-16, 16:03   #384
M25
Zadomowienie

Witam mamusie

Madzia od wyjścia ze szpitala 6.11 przybrała już około 400g a jest cały czas karmiona tylko piersią Mleka na szczęście mam dużo, leci mi nawet jak mała nie ssie a ja ściągam stanik :/ W nocy też śpi już coraz lepiej, ma dwie 4 godzinne przerwy, ale w dzień za to często wisi na cycku. Ostatnio też coraz więcej się rozgląda i wymaga więcej uwagi, uwielbia jak tatuś gra jej na gitarze. Martwi mnie tylko to, że odkąd podaję jej wit. K+D to dużo się spina i stęka, tak jakby nie umiała zrobić kupki...
Stary 2010-11-16, 16:07   #385
kretencja
Zakorzenienie

O kurczę, wyłączyła mi się subskrypcja przypadkiem.
Subskrybuje ponownie

RAZEM OD 5.03.2000.

Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista... wie, co to za otwór

TYMEK - 26.11.2010
kretencja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-16, 16:16   #386
ranka
Kici kici miau miau

Cytat:
Napisane przez Ishka Pokaż wiadomość
Witamy mamuski

Ranka jesli karmisz modyfikowanym to dodatkowych witamin sie nie podaje dziecku. Tylko te mamy ktore karmia piersia
tak tak, juz wiem.

Instagram mój
Stary 2010-11-16, 16:46   #387
lutien
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez M25 Pokaż wiadomość
Witam mamusie

Madzia od wyjścia ze szpitala 6.11 przybrała już około 400g a jest cały czas karmiona tylko piersią Mleka na szczęście mam dużo, leci mi nawet jak mała nie ssie a ja ściągam stanik :/ W nocy też śpi już coraz lepiej, ma dwie 4 godzinne przerwy, ale w dzień za to często wisi na cycku. Ostatnio też coraz więcej się rozgląda i wymaga więcej uwagi, uwielbia jak tatuś gra jej na gitarze. Martwi mnie tylko to, że odkąd podaję jej wit. K+D to dużo się spina i stęka, tak jakby nie umiała zrobić kupki...
Moja też tak ma, dlatego robię przerwę w podawaniu tych witamin i zobaczymy czy się coś zmieni
(Katharine Hadley )

lutien jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-16, 17:04   #388
sereniti
Zakorzenienie

mój tak samo ale podałam mu wczoraj te witaminy cebion multi i powiem szczerze dawno nie miałam tak spokojnej nocki. mały sie rzecz jasna budzi co 2,5 - 3 godzinki ale bez prężenia i stękania takiego - owszem troszkę jeszcze się męczy ale robimy masaż brzuszka i ćwiczymy nóżki wtedy on się ładnie odgazowuje i śpi smacznie. Ja karmię od początku tylko cyckiem mały był w szpitalu 2 razy dokarmiany ale strzykawką więc nie poznał smaku butli i zrobię wszystko żeby tak pozostało. Z kupkami nie ma problemu - dziennie 3 -4 razy oddaje stolec, teraz już nie taki rzadki i żółty tylko bardziej brązowawy i gliniasty jednak do bobków mu daleko. mnie na początku tak sutki bolały że płakałam karmiąc - teraz boli tylko pierwsze przyssanie się małego ale potem już spoko.

powiedzcie mi dziewczyny karmiące naturalnie - w jakiej pozycji karmicie w nocy?
Stary 2010-11-16, 17:57   #389
ona1010
Raczkowanie

A my jutro mamy pierwsza wizyte u pediatry to bedzie niezla wycieczka z maluszkiem, on tak strasznie nie lubi sie ubierac i czapki zakladac.
Wczoraj po wazeniu mial 4120.

Filipek jak sie urodzil mial 50 cm, wszystkie ciuszki kupilam na 56 i byly sporo za duzo, Tz kupil mu kilka ciuszkow na 50 i maluszek nosil je tylko 2 tyg i byly za krotkie. Rozmiar 56 jest teraz juz tylko tylko, wydaje mi sie, ze jeszcze z tydzien gora 2 i znowu bedzie wymiana garderoby. A niektorych urbanek nawet nie zdarzylam mu zalozyc. No i pampersy tez juz wieksze zakladamy, moze troszke za duze, ale lepsze niz te NEW BORN za male.

a to ja, za 2 dni skoncze caly miesiac
ona1010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-16, 17:59   #390
irsin
Zakorzenienie

GG do irsin

Ja karmie tylko na lezaco, wczesniej karmilam tez na siedzaco, ale mala bardzo sie krztusila i musialam ja reanimowac.
Na lezaco jest nam dobrze

Noc tez mialam ok, ale obudzila sie o 5 i nie spala do 8 bo obserwowala i nie miala ochoty spac

Wczoraj zrobila dwa razy kupe chyba za wszystkioe czasy

A ja czuje sie jak tluscioch

---------- Dopisano o 16:59 ---------- Poprzedni post napisano o 16:58 ----------

Dzisiaj skonczyla Jaga miesiac
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości