|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#361 |
|
Kici kici miau miau
|
Dot.: Już Maluszki są wśrod nas i do boju ruszyć czas:) listopad-grudzień 2010
no ladnie
![]() moja wypija ok. 40 ml, sporadycznie 50 ml.. a je co 2 h |
|
|
|
#362 |
|
Zakorzenienie
|
heh dziewczyny postanowiłam poćwiczyć z małym rowerki żeby się odgazował - no więc poszło nawet za bardzo hehe Bubuś obsrał siebie kanapę pieluszkę i co najlepsze - nowe spodnie mamusi
ale się uśmialiśmy bo jemu się wyraźnie spodobało kupkowanie na odległość poza tym będę dalej kombinować coś w celu zmniejszenia bólu brzuszka mojego dzidziołka. Tak więc będę go nosić aż mu się odbije choćby całą noc to miało trwać ? jak jest u Was? a podajecie takie witaminki CEBION podobno one w połączeniu z wit K łagodzą bóle brzuszka przez nią spowodowane
|
|
|
|
#363 |
|
Zakorzenienie
|
sereniti odstaw K i zobacz czy przestanie bolec brzuszek.
|
|
|
|
#364 |
|
Zadomowienie
|
Sereniti dziękuje
|
|
|
|
#365 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, czy calkiem sie juz oczyscilyscie sie po porodzie?
|
|
|
|
#366 |
|
Zakorzenienie
|
ze mnie jeszcze cieknie ale mało - w sumie mogłoby przestać wkurza mnie ta podpaska blee
kliwia tylko że ja biorę wit K i D w jednej kapsułce... no nie wiem na razie spróbuję innych sposobów jak nie pomoże to wezmę receptę na zwykłą wit D i odstawię K |
|
|
|
#367 |
|
Zakorzenienie
|
sereniti to nie bierz ty, tylko dziecku bezposrednio ta witamine podawaj. tzn sama D.
|
|
|
|
#368 |
|
Wtajemniczenie
|
kochane mamuśki ! podczytuję was i podczytuję i chce już tu zawitać hihi
![]() czy wasze dzieciaczki mają karuzele na łóżeczko bo ja właśnie stoję przed tym wyborem, ale rainforest którą chciałam kosztuję już 190 zł masakra
|
|
|
|
#369 |
|
Zakorzenienie
|
moja jeszcze nie ma, nawet na mate jeszcze jej nie klade - mysle,ze zaczne niedlugo.
Zrobila druga kupe dzisiaj, ma nadzieje, ze to juz sie jej unormuje w brzuszku wszystko |
|
|
|
#370 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny karmiące naturalnie- jak wam idzie? mnie tragicznie
mała niedojada, nie potrafi zasnąć na cycku wisi pól dnia i płacze ze strasznymi oporami dobijam modyfikowanym, wystarczy jej 15 ml po meczarni z moim cyckiem i dziecko zasypia. Już nie wiem, co robić
|
#371 |
|
Zakorzenienie
|
marta
ishka jak tomus robi kupki po bevbilon comfort1, jakie byly poczatki, robil kupy albo na poczatku po przestawieniu nie bylo kup? help |
|
|
|
#372 |
|
Zakorzenienie
|
Kootekk, Michaś jest po prostu PRZESŁODKI
|
#373 |
|
Wtajemniczenie
|
ojej Michałek jest cudnym przystojniakiem !
|
|
|
|
#374 |
|
Zakorzenienie
|
kretencja
![]() paulinka |
|
|
|
#375 |
|
Raczkowanie
|
Czesc dziewczyny! Przylaczam sie do nowo upieczonych mam, chociaz moja malutka ma juz prawie 4 tygodnie. Porod byl silami natury, Joanna wazyla 3150 g i miala 51 cm. Juz na drugi dzien wypuszczono nas do domu a potem zaczela sie walka z laktacja. Ale poczytalam cos nieco na tym watku i widze ze nie jestem sama.
Juz po wyjsciu ze szpitala mialam bolace brodawki, mala ssala tak lapczywie ze szybko jeszcze bardziej poranila brodawki az pojawily sie krwiaki a ja nie wiedzialam gdzie sie podziac z bolu. Wierzgalam nogami, piszczalam, plakalam, no i skonczylo sie na odciaganiu mleka. Problem u mnie jest taki ze do tej pory musze odciagac bo brodawki nadal bola a to juz 4 tydzien! Mala chetnie pije zarowno z cyca jak i z butelki. Bardzo chcialabym pozbyc sie butelki i karmic o samej piersi ale nie wiem jak to zrobic. Teoretycznie przystawiam dziecko poprawnie, w buzi jest wiekszosc otoczki, slychac miarowe przelykanie, wargi sa wywiniete do gory, usta szeroko otwarte. A mimo wszystko bol i tak jest, cale szczescie nie taki silny jak w pierwszych dniach. czy ktoras z was ma podobnie? Irsin, jesli chodzi o oczyszczenie sie po porodzie, to ja juz prawie, teraz pozostalo nieznaczne plamienie, ktore tez juz zanika Acha, zalaczam zdjecie mojej coreczki |
|
|
|
#376 |
|
Raczkowanie
|
monana- mam taki sam problem z brodawkami, kupilam kremy smaruje, ale w sumie to malo daje. Powoli przyzwyczailam sie do bolu, a bylo juz tak zle, ze plakalam przy karmieniu, ale jak maluszkowi nie dac jesc, kiedy tak placze. Podobno sutki sa jeszcze delikatne i z czasem przyzwyczaja sie.
A coreczke masz przeslodka ![]() Od wczoraj mam wrazenie, ze mam za malo pokarmu, bo moze za malo jem ??? Filipek ciagle by jadl, odstawiam go, a on znowu marudzi i buzie otwiera, az sie boje.... bo chciala bym go karmic dalej. Dzisiaj przymierzalam jeansy sprzed porodu i niestety.... porazka A najlepsze jest to, ze wczoraj pobrykalismy troche z Tz, na poczatku tak bolalo, ze myslalam, ze mi moja dziurke zaszyli ale pozniej juz bylo ok ![]() Kootek- przegladam jeszcze raz watek i zobaczylam foteczke Michasia, ale on juz duzy. Rosnie jak na drozdzach i wcale nie wyglada na takiego co by mamusi dokuczal i spac nie dawal
Edytowane przez ona1010 Czas edycji: 2010-11-16 o 10:54 |
|
|
|
#377 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam
![]() Ja od kilku dni mam dylemat, czy wracać do karmienia piersią, czy zostać przy odciąganiu i butli. Dziś a próbę przystawiłam Nikę do piersi i od razu zassała się i nawet kilka razy przełknęła A już od 3 tygodni cycka w buzi nie miała!No i tak się waham, bo boję się właśnie tego o czym piszecie, a ja już przerabiałam - niedojadania, ciągłego płaczu i karmienia co godzinę. Do tego TŻ jest za odciąganiem, mi też wygodniej w taki sposób karmić (choć akurat to jest najmniej ważne). Poza tym u nas też problem z kupką. Ostatnio 3 dni Nika nie mogła zrobić - płakała całe dnie. Teraz też już 3 dzień bez kupki leci, ale Dziamdziolina przynajmniej nie płacze. Nawet jakoś niespecjalnie się pręży. Z naszych sukcesów, to od co najmniej tygodnia Nika ładnie trzyma sama główkę. Pracujemy nad chwytaniem (bo ładnie wyciąga rączki w kierunku zabawek). Powoli też zaczynamy się uśmiechać, jak się wygłupiamy
|
|
|
|
#378 |
|
Wtajemniczenie
|
ja nie wyrabiam
mała ssie przez minutę i potem histeryczny bek, bo nic wiecej nie leci. Piję herbatki laktacyjne, ponad 2 litry wody dziennie, siedzę jak idiota co 2 godziny z laktatorem. Chyba przejdziemy na Bebiko, bo już nie mogę patrzeć na głodne dziecko
|
#379 |
|
Kici kici miau miau
|
ja tez mam dosc
![]() Mała budzi sie co chwile , beczy i pryka co chwile ![]() chyba kolki sie zaczely
|
|
|
|
#380 |
|
Zakorzenienie
|
marta nie wszystkim jest karmienie piersia pisane, nie ma co sie stresowac
a my wrocilismy od lekarza, wszystko ok, maly wazy juz 3750g z przepuklina musimy do chirurga isc zeby t zobaczyl |
|
|
|
#381 |
|
Raczkowanie
|
ona1010, ja tez smaruje kremem, a wlasciwie lanolina ale to i tak nic nie daje. Troche dlugo sie te sutki hartuja. Zastanawiam sie czy moze faktycznie zle przystawiam mala do piersi, albo moze przez to ze je tez z butelki, nie umie dobrze zlapac
79marta, u mnie jest tak ze przez pierwsza minute tez nic z piersi nie leci, dopiero potem zaczyna, wiec moze nieco cierpliwosci. Uwazam ze laktatorem mozna wspomoc produkcje pokarmu, bo to niezle stymuluje jak robi sie odpowiednio czesto i dlugo. Chociaz z laktatorem to moze byc taki problem ze niektore dzieci przyzwyczaja sie do butelki i potem nie beda umialy lub chcialy z piersi, ale ja uwazam ze dzieki laktatorom to przynajmniej dostana to najlepsze mleko. Lepiej mleko matki z butelki niz najlepsza mieszanka Jesli chodzi o moja wage, to w ciazy przytylam 14 kg, teraz po 4 tyg od porodu jest 10kg mniej czyli jeszcze 4 do zrzucenia. Brzuch to mi bardzo szybko zniknal, no moze prawe, bo jednak skora pozostala troch rozciagnieta. Ale i tak plaskiego brzucha nigdy nie mialam wiec jest ok. Teraz stosuje krem ujedrniajacy Byla tez mowa o witaminach dla maluszka. Otoz moja mala dostala wit K jeszcze w szpitalu, a od skoknczonego 2 tyg podaje jej w kropelkach wit A+D Edytowane przez monana27 Czas edycji: 2010-11-16 o 14:46 |
|
|
|
#382 |
|
Zadomowienie
|
Witajcie,
ja czytam Was regularnie, ale nie zawsze mam okazję cos naskorbać. My z Helutką jedziemy na cycu. Dziś mija 16 dzień jej życia i muszę przyznać, ze dosć szybko mi brodawki się zagoily, ale pierwszych 5-6 dni, to był koszmar- pogryzione, ze strupami, jak mała ssała, ja płakałam. Ale jak strupy odpadły- jest super. Ja uwielbiam karmić piersią, jak to małe ciałko sie we mnie wtula. Myślę, że nie martwcie się, że mało leci- jeśli leci do laktatora, to dzidzia też wyssie. Tyle, że musi sie bardziej napracowac, wiec sie wkurza, bo z butli latwiej. Monana ma racje- lepiej odciagac i dac z butli niz zrezygnowac z karmienia wcale. Trzymam kciuki za karmiace. |
|
|
|
#383 |
|
Zadomowienie
|
Witamy mamuski
![]() My nie mamy czasu bo mały prawie całe dnie nie śpi tylko woli sie rozglagac heh ciekawy swiata za to śpi w nocy budzi sie na jedzonko tylko raz czy dwa i śpi jak suseł Z tymi godzinami to ma dziwnie bo w dzien wytrzyma te 3 godziny a w nocy np jak zje o 4:00 to czesto sie budzimy wszyscy dopiero o 8:00 rano albo i troszke pozniej za to w dzien nie da sie oszukac i jak w zegarku woła o jeść heh Jeśli chodzi o porcje jakie mały je to cały czas bylo te 80ml ale od jakiegos tygodnia jest 100ml jednego dnia mial taki incydent ze zjadł 2 razy wiecej naraz bo raz bylo 130ml i raz 150ml ale tak to je 100 ![]() Dzis bylismy sie wazyc i mały wazy juz 4,200. Jesli chodzi o trzymanie glowki to juz trzyma sam ponad tydzien gdzies tak i strasznie urosl na dlugosc...juz z rozm 56 wychodzimy powoli Jeśli chodzi o tą wysypke małego według innej lekarki padło że to skaza i trzeba mu zmienić mleczko na nutramigen (masakrycznie niesmacznie blee) na szczescie dzis sie okazało juz u naszej lekarki ze to zwykle uczulenie na proszek (bo prałam w persilu sensitive) i trzeba w płatkach prac i masc dostal specjalnie robiona w aptece na te krostki mam nadzieje ze zejdzie a my wolimy juz ten bebilon comfort pic niz te swinstwo...Ranka jesli karmisz modyfikowanym to dodatkowych witamin sie nie podaje dziecku. Tylko te mamy ktore karmia piersia ![]() Kootek na poczatku byla kupka w nocy po calym dniu podawania bebilonu comfortu...a potem tak srednio 2-4 dziennie takie papkowate, Z czasem natomiast to sie zmienilo i teraz mamy twardsze takie gliniaste ale to zalezy ile dziecko wypija herbatek czy wody pytalam sie dzis lekarza. A Michas jakie kupki robi? Zmieniłas juz mu mleczko?
Tomuś ![]() Edytowane przez Ishka Czas edycji: 2010-11-16 o 15:51 |
|
|
|
#384 |
|
Zadomowienie
|
Witam mamusie
![]() Madzia od wyjścia ze szpitala 6.11 przybrała już około 400g a jest cały czas karmiona tylko piersią Mleka na szczęście mam dużo, leci mi nawet jak mała nie ssie a ja ściągam stanik :/ W nocy też śpi już coraz lepiej, ma dwie 4 godzinne przerwy, ale w dzień za to często wisi na cycku. Ostatnio też coraz więcej się rozgląda i wymaga więcej uwagi, uwielbia jak tatuś gra jej na gitarze. Martwi mnie tylko to, że odkąd podaję jej wit. K+D to dużo się spina i stęka, tak jakby nie umiała zrobić kupki...
|
#385 |
|
Zakorzenienie
|
O kurczę, wyłączyła mi się subskrypcja przypadkiem.
Subskrybuje ponownie
|
#386 |
|
Kici kici miau miau
|
tak tak, juz wiem.
|
|
|
|
#387 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#388 |
|
Zakorzenienie
|
mój tak samo ale podałam mu wczoraj te witaminy cebion multi i powiem szczerze dawno nie miałam tak spokojnej nocki. mały sie rzecz jasna budzi co 2,5 - 3 godzinki ale bez prężenia i stękania takiego - owszem troszkę jeszcze się męczy ale robimy masaż brzuszka i ćwiczymy nóżki wtedy on się ładnie odgazowuje i śpi smacznie. Ja karmię od początku tylko cyckiem mały był w szpitalu 2 razy dokarmiany ale strzykawką więc nie poznał smaku butli i zrobię wszystko żeby tak pozostało. Z kupkami nie ma problemu - dziennie 3 -4 razy oddaje stolec, teraz już nie taki rzadki i żółty tylko bardziej brązowawy i gliniasty jednak do bobków mu daleko. mnie na początku tak sutki bolały że płakałam karmiąc - teraz boli tylko pierwsze przyssanie się małego ale potem już spoko.
powiedzcie mi dziewczyny karmiące naturalnie - w jakiej pozycji karmicie w nocy? |
|
|
|
#389 |
|
Raczkowanie
|
A my jutro mamy pierwsza wizyte u pediatry
to bedzie niezla wycieczka z maluszkiem, on tak strasznie nie lubi sie ubierac i czapki zakladac.Wczoraj po wazeniu mial 4120. Filipek jak sie urodzil mial 50 cm, wszystkie ciuszki kupilam na 56 i byly sporo za duzo, Tz kupil mu kilka ciuszkow na 50 i maluszek nosil je tylko 2 tyg i byly za krotkie. Rozmiar 56 jest teraz juz tylko tylko, wydaje mi sie, ze jeszcze z tydzien gora 2 i znowu bedzie wymiana garderoby. A niektorych urbanek nawet nie zdarzylam mu zalozyc. No i pampersy tez juz wieksze zakladamy, moze troszke za duze, ale lepsze niz te NEW BORN za male. a to ja, za 2 dni skoncze caly miesiac
|
|
|
|
#390 |
|
Zakorzenienie
|
Ja karmie tylko na lezaco, wczesniej karmilam tez na siedzaco, ale mala bardzo sie krztusila i musialam ja reanimowac.
Na lezaco jest nam dobrze Noc tez mialam ok, ale obudzila sie o 5 i nie spala do 8 bo obserwowala i nie miala ochoty spac ![]() Wczoraj zrobila dwa razy kupe chyba za wszystkioe czasy ![]() A ja czuje sie jak tluscioch ---------- Dopisano o 16:59 ---------- Poprzedni post napisano o 16:58 ---------- Dzisiaj skonczyla Jaga miesiac |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:42.

? jak jest u Was? a podajecie takie witaminki CEBION podobno one w połączeniu z wit K łagodzą bóle brzuszka przez nią spowodowane 

bo ja właśnie stoję przed tym wyborem, ale rainforest którą chciałam kosztuję już 190 zł masakra 

mała niedojada, nie potrafi zasnąć

A już od 3 tygodni cycka w buzi nie miała!