Nasze mamusie to MĄDRE babeczki, jednak nie damy im przejąć pałeczki - III/ IV 2010r. - Strona 28 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-11-17, 09:36   #811
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Dot.: Nasze mamusie to MĄDRE babeczki, jednak nie damy im przejąć pałeczki - III/ IV

Cytat:
Napisane przez mrowak Pokaż wiadomość

dziewczyny mam pytanie:jak sądzicie jaka opiekunka lepsza: młodsza z jakimś wykształceniem "kierunkowym" (http://www.medyk.konin.pl/content/view/42/34/), znająca więc pierwszą pomoc, a nawet j.migowy, dziewczyna mieszka rzut kamieniem od nas, ma 12 letnią córkę
czy pani na emeryturze? (tutaj niewiele wiem, tylko z telefonu, bo spotkam się z nią w niedzielę dopiero) Z bardzo wielu telefonów jakie odebrałam dużo takich pań starszych mowi w stylu "a wie pani, bo ja bawiłam takie małe..." hmmmm... natomiast ta wysławiała się "po ludzku", twierdzi, ze dzieci i wnuki w Krakowie aż, a ona bardzo chce do ludzi.
była jeszcze dziś u nas babeczka, wdowa, lat 51, też blisko mieszka, niby wszystko OK, ale (co może wydać się śmieszne) mamy do niej "ale" pt.oddech nie był zbyt świeży...(albo już się czepiamy, ale nie dało się nie zauważyć) Ja rozumiem, że można mieć jakiś prblem stomatologiczny, ale idąc do ludzi, którzy teoretycznie mogą mnie zatrudnić postarałabym się coś z tym zrobić-jakiś płyn, pasta do zębów, guma do żucia, tic-taki-no nie wiem...
straszne to wybieranie opiekunki

Ja osobiście mam starszą babeczkę ale jest taka "życiowa", no i z polecenia- w sumie może niedługo będzie prawie rodziną (przyszła teściowa brata mojego tż) Ja jestem zadowolona, mała jak ja widzi to cieszy sie bardzo wiec ufam, ze jest dobrze... trzeba mieć zaufanie, inaczej by się czlowiem zamartwił na śmierć...

Jakoś młode laski zawsze mnie odstraszały, bo jakos mam wizję, że ciągle siedzi na telefonie, pisze sms-y, ogląda seriale ale wiadomo, są ludzie i ludzie i skoro dobrze jej z oczu patrzy to ja bym chyba zaryzykowała. Wykształcenie i umiejętności na duży +

Cytat:
Napisane przez ania p Pokaż wiadomość
cigi - ja bym się bała do egiptu bo tam woda np syfna , niech się dziecie z kąpieli napije i sraczka jak ta lala przez kilka dni tylko o to mi chodziło . Ja z dwu miesięczna Ola byłam nad morzem , potem we włoszech autem 1200km więc luzik . Z dwójka dajemy rade . Ale tam bym nie poleciała właśnie ze wzgledu na " klatwe faraona " nie raz się od znajomych nasłuchałam jak spedzili pierwsze dni na kiblu w egipcie
Dokładnie, ja tego właśnie bym się bała... choć w sumie jakby się pilnowało, żeby dziecię się nie napilo wody... w sumie nic z tych rzeczy w menu nie musiałaby jeść, miałaby swoje...
My byliśmy z tż i uchroniliśmy się przed faraonem ale nasz sposob- przed posiłkiem 50-tka i po posiłku 50-tka Pomogło

Cytat:
Napisane przez cigi Pokaż wiadomość

mrowak- ja tez bym chyba za mloda byla, ale fakt, ze moze uciec; ale wiesz, stara moze zachorowac, albo umrzec ...
Heh, młoda też może

Cytat:
Napisane przez april28 Pokaż wiadomość

Mrowak - trudny wybór, bo każda strona ma swoje plusy i minusy. A z tą kondycją, to różnie bywa, czasem osoba starsza ma lepszą niż młodsza. Ja to obserwuję podczas włóczęgi po górach, chociaż to może zły przykład, góry to nie bieganie za dzieckiem.

Mój trzpiot od urodzenia zasypia wieczorem sam w łóżeczku, na spacerze też sam, ale wózek koniecznie musi jechać, najlepiej po wertepach, jak się zatrzymam, po 5 minutach się budzi. Za to w dzień koniecznie musi przytulić sie do cyca, inaczej by nie usnął. I niech tylko odważę się mu tego cyca z buzi wyciągnąć, od razu ryk. Kiedyś to były godziny, teraz 15-20 minut po obiedzie, a jak sie cud stanie to 30.
A przytulakiem takim ogólnym, nie cycowym, staje się powoli od niedawna.
Dokladnie. Ja jak patrze na to co robi moja teściowa to ja bardzo podziwiam. ma kobieta siły... ja po pracy jestem wypompowana a ta ciągle coś robi... tak samo tż-ta babcia. Jeszcze przed samą śmiercia jak wiedziała ze mamy przyjśc to pierogi lepila...

Cytat:
Napisane przez Darusiaaaa Pokaż wiadomość
dzien dobry ja na chwilke
pampersy kupowalam 120 sztuk 85 zł w carrefourze.
Dzis tez pojde jeszcze jedna paczke kupic.

My kupilismy raz )przez pomylkę 4+ zamiast 4 i jak je przyłożyliśmy to niczym się nie róznią, no po prostu sa identyczne!! Wiec to chyba pic na wodę ale tych z + jest mniej więc chyba lepiej kupować 4

Darusia- powodzenia w biznesie!!
ja z tż myślimy o czymś ale chcemy sprowadzać z anglii bo tam dużo taniej... (przyjaciel tż-ta tam mieszka i jest chętny nam pomagac ) ale zobaczymy...

Szybkiego powrotu do zdrowia dla wszystkich malych chorowitków!!

Mała się obudziła po godzinie snu więc idę na przytulasy bo na 15 ide do pracy

---------- Dopisano o 10:36 ---------- Poprzedni post napisano o 10:33 ----------

Aaaa.. i chwalę się- mała zalapała czołganie Nie pełza ale czołga sie nieźle... no i dalej cwiczy pozycje na czworakach i tak tez sie porusza z tym że swoim spsoobem- podnosi się na rękach, podkurcza nóżki pod brzuch i jak się kladzie to już jest bliżej... i tak cały czas taki jej sposob

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
ASIULEK_23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-17, 10:20   #812
fasolka73
Rozeznanie

Dot.: Nasze mamusie to MĄDRE babeczki, jednak nie damy im przejąć pałeczki - III/ IV

Witajcie po dluugiej przerwie

Tak Was podczytuje, podczytuje, ale weny do pisania brak... i czasu....

Pochorowaly sie dzieciaczki, oj pochorowaly...

Dla wszystkich malych i duzych (P0P bidulko, strasznie wspolczuje) chorowitkow buziaki i zyczenia szybkiego powrotu do zdrowia!!!

A u nas wszystko ok, Hania zabkow jeszcze nie ma, pelza a`la Ninja po calym pokoju, kiwa sie na czworakach w przod i tyl, rozgadala sie (zwlaszcza jak jej sie cos nie podoba), gada po swojemu i wola: maaa, maaa!, az serce topnieje
Robi pa,pa (ale jak jej sie chce),robi ok i smieje sie na okraglo! Tak smiesznie marszczy nosek i sapie tak, ale to tak smiesznie wyglada!
Bawi sie najchetniej oczywiscie nie zabawkami kupionymi przez mamusie, tylko np.
pudelkiem na te zabawki, albo butelkami po wodzie, itp..
A ostatnio zrobilam jej "klocek sensoryczny" w butli 5l po wodzie Nalalam tam troche wody i powrzucalam tam gogosy (czy jakos tak sie to pisze- takie figurki z reala, co to przy kasie daja teraz ), i dziecko cieszy sie!!!Juz 4 dzien. Najlepsza zabawka

Koncze, bo juz cos miauczy i nawoluje, bo wlasnie sie obudzila
fasolka73 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-17, 10:40   #813
ania p
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cigi Pokaż wiadomość
Tak podejrzewalam, ze o to chodzi; no ja nie wiem; trzeba wtedy dodatkowe srodki ostroznosci (np gotowac wode), ale roznie to bywa... A to jeszcze malenstwo... ja sie nie znam, w tropikalne kraje nie jezdzilam. Wiem, ze mozna latwo rozne rzeczy zalapac, ale wiem tez ze ludzie biora malenstwa i jakos sobie radza.Trzeba by ich pytac.
Można sobie gotowac wode pewnie ale ja bym nie zabrała i tyle . a kazdy robi jak uważa jest wiele innych miejsc gdzie można leciec z maluchem w zime np wyspy kanaryjskie

Cytat:
nawet przyszła do nas wczoraj z tą swoją córką, bo szły od mamy/babci, która mieszka w bloku obok nas-jaki ten Konin mały
Ma to wykształcenie, które podałam, praktyki szpitalne, również z dziećmi niepełnosprawnymi, chwilę pracowała w szpitalu chyba.
I tak sobie dumam, że
- młoda niania zawsze może mi uciec do jakiejś pracy całoetatowej, bo przecież nie obieca mi, że np. przez 4 lata nie będzie pracy szukać np., ewentualnie wyprowadzi mi się do innego miasta
- starsza niania to znowu ryzyko, że i sił nieco mniej itp. Chociaż ta, co była dziś to szczupła babeczka i na ociężałą nie wygląda.

tak sobie teraz myślę, że na którąkolwiek padnie to umówię się chyba ba okres próbny (choć wtedy pewnie będzie się bardziej starała niż norlanie)- cholera, nie ma to jak zaufanie do ludzi mieć...
Kazda niania może sie ulotnić czy starszA czy młoda

Cytat:
Napisane przez megi-megi Pokaż wiadomość
A mój nie łapie PAPA :/

Dziewczynki, gdzie jest obecnie jakaś promocja na pampersy? Bo za parę godzin chyba będziemy sikać już na podłogę

---------- Dopisano o 08:41 ---------- Poprzedni post napisano o 08:36 ----------

Mój ma tak jeszcze
w relau było promo te białe premium za 43 zł do tego chusteczki gratis .

Mała dziś od rana bunt jedzeniowy . zgłodnieje zje he he
Stary 2010-11-17, 10:56   #814
megi-megi
Zakorzenienie

I znów zaczyna się gorączka
megi-megi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-17, 11:09   #815
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

mrowak ja bym wziela ta opiekunkę która się spytala jak dziecko ma na imię, i co lubi

megi z goraczką jest tak że rano jest najmniejsza i w ciągu dnia systematycznie rośnie, żeby na wieczór być największa. Współczuję bardzo. Ja przy Eryku się nauczylam, że jak coś mu było i antybiotyk dawali to kazalam w zastrzykach, bo to wiadomo że wszystko przyjmie a do buzi to różnie. Na zbicie goraczki podobno najlepsza herbatka z liści malin(ta co na rozwarcie )No i ja często zmienialam syropy gorączkowe, bo jakoś to tak że po zmianie syrop nowy skuteczniej działa.
I mnie zawsze straszyli żeby nie dopuścić żeby dziecko gorączkowało powyżej 3 dni( temp powyżej 38,5)dokladnie nie pamiętam o co chodziło ale to coś z białkiem w organiźmie.
Oj bidulkomam nadzieję że szybko się poprawi.

Ja dzisiaj po zakupach lumpkowych, to kupila 10 szt klocków sensorycznych za 9 zł, no i statyw do aparatu za 8 zł. Było dużo zabawek FP, ale wszystko ciężkie, więc się nie opłacało, poczekam do soboty

"Życie trzeba przeżyć tak żeby wstyd było opowiadać, ale przyjemnie wspominać"
pl_madzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-17, 11:26   #816
Gmyrelka
Wtajemniczenie

GG do Gmyrelka

Megi co z tym Iguśkiem?? Bierzcie Go szybko do lekarza ... dziecko nie może mieć tak długo tak wysokiej temperatury

A ja miałam jeszcze na dzisiaj zwolnienie na Hankę, ale siedze w pracy. Mam masę roboty a dzieci moje mnie wykańczają zwłaszcza ten młodszy osobnik, który ryczy wiecznie (najbardziej nieszczęśliwe dziecko świata) i żeby wczoraj np pokroić schab położyłam Go na ziemi w drugim końcu pokoju i miałam tą chwile spokoju gdy się do mnie doczołgał i wył mi u stóp Jest wyjcem przeokrutnym, ale jak na mój gust to zęby. Dlatego ja - mega wyrodna matka - siedzę sobie w ciszy i spokoju w pracy a biedna niania się z Nimi użera

Gmyrelka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-17, 11:31   #817
ania p
Zakorzenienie

Gmyrelka - moja też czeso jest wyjcem ale to nie zeby , to mamo weźmnie . nie wychodź czasem z pokoju itp. do tego od jakiegos czasu woła ma ma ma . i wiem ze to robi świadomie , bo do babci jest ba ba ba

Megi - no to napewno nie trzydniówka pedz do lekarza.

Dziś środa Ukrycior bedzie miała w domu Manie

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-11-17, 11:38   #818
Gmyrelka
Wtajemniczenie

GG do Gmyrelka

Cytat:
Napisane przez ania p Pokaż wiadomość
Gmyrelka - moja też czeso jest wyjcem ale to nie zeby , to mamo weźmnie . nie wychodź czasem z pokoju itp. do tego od jakiegos czasu woła ma ma ma . i wiem ze to robi świadomie , bo do babci jest ba ba ba

Megi - no to napewno nie trzydniówka pedz do lekarza.

Dziś środa Ukrycior bedzie miała w domu Manie
Ale Oluś jest mądrulka Już wie która mamusia a która babcia
Marcel na serio mnie wykańcza, a raczej nas. Wracamy z pracy i z Nim się nie da pobawić i powygłupiać on do 19 jęczy i chce być noszony na rękach ... I czasami z tżtem siedzimy i mówimy "jeszcze tylko 2h" "jeszcze tylko pół h" (do pójścia spać Marcela) Wiem że to okropne ale On na serio bywa straszny! I zawsze o tej 17 zaczyna się kryzys... On autentycznie nawet 5 min nie poleży bez trucia, stale wciąż i ciągle o coś mu chodzi ...

Ciekawe czy ukrycior się do nas odezwie że już ma malutką Ale to musi być niesamowite przeżycie - człowiek tyle lat czeka i w końcu nadchodzi TEN DZIEŃ

Stary 2010-11-17, 11:40   #819
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

nic tylko czekac na zdjecia

---------- Dopisano o 12:40 ---------- Poprzedni post napisano o 12:39 ----------

ania u nas to samo i probuje jak widze tezteta mowic tata ale poki co wychodzi jej tada da da do mnie mama i do babci baba jest juz rowniez;0)
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-17, 11:45   #820
megi-megi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gmyrelka Pokaż wiadomość
Megi co z tym Iguśkiem?? Bierzcie Go szybko do lekarza ... dziecko nie może mieć tak długo tak wysokiej temperatury

A ja miałam jeszcze na dzisiaj zwolnienie na Hankę, ale siedze w pracy. Mam masę roboty a dzieci moje mnie wykańczają zwłaszcza ten młodszy osobnik, który ryczy wiecznie (najbardziej nieszczęśliwe dziecko świata) i żeby wczoraj np pokroić schab położyłam Go na ziemi w drugim końcu pokoju i miałam tą chwile spokoju gdy się do mnie doczołgał i wył mi u stóp Jest wyjcem przeokrutnym, ale jak na mój gust to zęby. Dlatego ja - mega wyrodna matka - siedzę sobie w ciszy i spokoju w pracy a biedna niania się z Nimi użera
Byli u lekarza - dalej nic nowego.... Lekarka każe czekać na wysypkę... A dzisiaj gorączka mniejsza, ale jest...

A Ty na Dyzia nie narzekaj tutaj - gdybym nie miała teraz takiego marudy w domu, to skoczyłabym tam do Ciebie i porwala na trochę Dyzia. Jest megasłodki i przytulasty. No i lubi być noszony, bardzo, bardzo... bo jak nie... to płacz
megi-megi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-17, 11:45   #821
Gmyrelka
Wtajemniczenie

GG do Gmyrelka

Mój Dyziek to mówi tylko baba tata i tytyty, ale zupełnie bez świadomości Uczę go robić papa, ale jak wychodze i mówię papa to on się cieszy i odfruwa więc rączkami macha, ale świadome papa to to nie jest

Megi muszę narzekać bo On na serio jest męczący... Niegrzeczniuch jeden! Nawet niania mówi do Niego "niedobruchu" heeheheheheheh A Igutkiem sie nie martw skoro lekarze nic nie mówią ... może nieco przeciągnęła się Wam trzydniówka ... obejrzyjcie Go dokładnie, zwłaszcza brzuszek. Może ma malutkie plamki?

Edytowane przez Gmyrelka
Czas edycji: 2010-11-17 o 11:52

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-11-17, 12:01   #822
Darusiaaaa
Zakorzenienie

kolejna paczka dla malej przyszla 2 w tym tygodniu z karta rabatowa 25 % na sloiki hipa
A.Camus
Stary 2010-11-17, 12:01   #823
P0P70
Zakorzenienie

Fasolka- Ty żyjesz. HAnia to prawdziwa ślicznotka Swietny ten beret.
Tęskniłam za Tobą

megi - biedny Igorek. Mam nadzieję że to już ostatni dzień.

P0P70 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-17, 12:27   #824
madziwnia
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to madziwnia

Witam!!!

ale sie dzieje u nas!!
i super jak zdjęcia wrzucacie jak ja kocham fotki oglądac!!!

P0P no staram sie pisac cie przez "zero" hihii przykro mi z powodu złamanej nogi i tego bólu... ale przynajmiej sobie odpoczniesz i zobacz jak lataja nad toba!!!

Darusia... wow to gratuluje podjecia decyzji o sklepie!!! Oby interes dobrze ganł do przodu!

megi.. u nas tez pamietasz? była gorączka 3-4 dni i co i dupa... to nie trzydniówka.. i do dzis nie wiemy co to było.... jakas infekcja i tyle, u nas poza gporączka kompletnie tez nic nie było.

UKRYCIORKU!!!!!! JA TU CZEKAM Z UTESKNIENIEM NA CIEBIE - NA WAS!!!!!

mrowcia kobieca intuicja na pewno sprawi że wybioerzesz dobrez!! Ja zasze na swojej polegam!!! nie martw sie ja bym wyrała najbardziej ciepła osobę, któa odrazu wzbudza zaufanie.
czasami sa takie osoby i sie to sprawdza.

fasolka!! witaj!! fajnie że sie odezwałas! i dzieki za świetny pomysł z butelka sensoryczna!!!

A swoja droga przypomniało mi sie ze znajomych daLSZYCH siostra z męzem nie kup[owali takich zabawek prawie wcale i uczyli dziecko bawic sie tym co było pod reka sami wymyslali i świetnie sie dziecko chowa... naparwde.. jest bardzo ułozone grzeczne i nie nerwowe.. chodx nie wiem jaki wpływ na to miało takie wychowanie bez zabawek i słodyczy ale jednak efekty sa super!

machaj!! nastoletnia mamusiu1 tylko zazdrościć ci takiej urody bo ja miałam inny problem.. w wieku 17 lat kupowałam papierosy bez dowodu dla kolezanek....
a ten komplecik wcale nie drogi!!! swioetny jest!
a Kalinka po prostu słodziuchy tygrysek czy panterka ;p

Michalinka od wczoraj woła juz MAMA.. a wczesniej tylko raz jej sie zdarzyło w piatek, i nawet gaworzenia nie było mamamamama
odrazu jak jej znikne z pola widzenia do drugiego pokoju albo jak cos chce to MAMA tak świadomie i tylko kiedy trzeba!!JESTEM TAAAKA DUMNA.. aż za serce ściska i łezka w oku sie kręci1

I ODWAZYŁAM sie podac jej wczoraj cos do reki.. byo to ciasteczko z HIPPA po 7msc.. rewelka na pocztaku sie wytraszyła bo myslała że to zabawka i siup do buzi a to smak dało i zwatpiła.. ale jaka radosc była!

czy tak samo moge jej podac skórke od chleba??
i co obrac całkiem z tego miękkiego?
rany boje sie.. głupol ze mnie

POTERZEBUJE JAKIS ŁATWY I SZYBKI przepis na deser z jabłkami mam duzo swojskich jabłek z sadu bede dzis nrobic soki na zime dla michaliny i chce deserek jakis ? jak to zrobić?

Np. zetrzec na tarce i kaszki dodac? albo tego pokruszonego ciacha? a co jeszcze mozna?

Pola ur. 3 czerwca 2014!
madziwnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-17, 12:33   #825
madziwnia
Zakorzenienie

1 odrazu pisze PAMIETAJCIE.. aby zabezpieczyc dojście do szyflad w komodahc.. bo michalina sama doszła sama otworzyła jedna i drugą i chciała sie na niej wspiąc .. byo by nieszczescie bo blat z marmuru i dodatkowo ciezki telewizor a szfka prowizorka stara.. jeszcze nie wymieniona!

2. z pierwszym ciachem....

3 prezent Marcina .. przyda sie ..

4. to blixniacy z mama ..PODOBNI CO???

5. michalina z tatkiem

6. pasy na tyłek

7 tort wyrobu mojej babci

8. marta z kolegami z klasy.. bo u niej tylko 3 dziewczyny reszta to chłopcy

Pola ur. 3 czerwca 2014!

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-11-17, 12:44   #826
Baobabek
Zakorzenienie

GG do Baobabek Send a message via Skype™ to Baobabek

Cytat:

Baobabku, jakoś nie wierzę, że faktycznie byłabyś skłonna przenieść się znów do teściów-sama sobie bata ukręcić na siebie?

dziewczyny mam pytanie:jak sądzicie jaka opiekunka lepsza: młodsza z jakimś wykształceniem "kierunkowym" (http://www.medyk.konin.pl/content/view/42/34/), znająca więc pierwszą pomoc, a nawet j.migowy, dziewczyna mieszka rzut kamieniem od nas, ma 12 letnią córkę
czy pani na emeryturze? (tutaj niewiele wiem, tylko z telefonu, bo spotkam się z nią w niedzielę dopiero) Z bardzo wielu telefonów jakie odebrałam dużo takich pań starszych mowi w stylu "a wie pani, bo ja bawiłam takie małe..." hmmmm... natomiast ta wysławiała się "po ludzku", twierdzi, ze dzieci i wnuki w Krakowie aż, a ona bardzo chce do ludzi.
była jeszcze dziś u nas babeczka, wdowa, lat 51, też blisko mieszka, niby wszystko OK, ale (co może wydać się śmieszne) mamy do niej "ale" pt.oddech nie był zbyt świeży...(albo już się czepiamy, ale nie dało się nie zauważyć) Ja rozumiem, że można mieć jakiś prblem stomatologiczny, ale idąc do ludzi, którzy teoretycznie mogą mnie zatrudnić postarałabym się coś z tym zrobić-jakiś płyn, pasta do zębów, guma do żucia, tic-taki-no nie wiem...
straszne to wybieranie opiekunki

generalnie stawiałybyście na młodszą, żen iby więcej energii itd czy taką babcię-ciocię co to jej głupoty do głowy nie przyjdą, ale może być trudniej ją "ustawić" po swojemu?

jutro TZ wyjeżdża mi na konferencję na Litwę-nie wiem jakdam sobie radę, bo tak długo nie byłam z małą sama non stop i jeszcze ten cały wybór opiekunki mnie dodatkowo stresuje

pewnie będę rzadziej zaglądać tutaj

Ania, ta machina chlebowa mi się bardzo podoba
chyba przegapiłam czemu niani szukasz???Wracasz do oświaty, czy działalnosc ruszyła??? Ja bym chyba wolała starsza pania w dobrej formie...jakoś młodym nie ufam

Cytat:
Napisane przez Ferrou Pokaż wiadomość
Dziękujemy za życzenia

Oliwko, Leah, Lenko, wszystkie naj naj (mamuśki przekazać dzieciaczkom buziaki )

Baobabku,
Wiesz, nie wiem czy na Twoim miejscu bym się zdecydowała na powrót, jasne że trudniej jest się utrzymać samemu, ale za swięty spokój dałabym wiele i ludzie tak szybko się nie zmieniają

Poza tym Np mieszkam u teściów i o nic martwić się nie muszę, tzn jedzenie jest, kasy na opłaty nie chcą, więc wypłata tż'ta idzie na naszą trójkę (ja nie pracuję)... Jest tego niewiele bo jednak ostatnio przechodzimy kryzys ale zawsze to coś, I mimo że na teściów nie narzekam, są super, to gdybym miała możliwość mieć własne mieszkanie, nie zastanawiałabym się, zrezygnowałabym z wielu rzeczy Jednak będąc u teściów czuję się jak w gościach, to nie jest mój dom, bardzo się starają abym czuła się jak u siebie, jednak jakoś nie mogę się przyzwyczaić

o kurcze, to ładnie się rozchorował. Mam nadzieję że jutro mu juz przejdzie

Ważne ze sobie poradził, nie ważne jak A Erwi... piekniś

Dasz radę

ty..... ale zazdroszczę imprezki wyglądałaś świetnie

świetne zdjęcia

ooo ale fajnie mam nadzieję że się uda

idę dalej nadrabiać
ja tez sie u siebie nie czułam....ale tu na wynajetym tez sie nie czuje ale póki nie przepisza domu na tz to nie ma mowy o powrocie
Cytat:
Napisane przez P0P70 Pokaż wiadomość
Moja mała też umie robić pa, pa i hej i piątkę przybja. A jak przeczytałam że Karinka (Machaj) robi kosi, kosi łapki to też nauczyłam.
No i próbuje stać sama. Tzn. jak już stoi w kocu to się puszcz. Ale jeszcze jej to nie wychodzi. A my i tak wolimy jak raczkuje więc raczkuje i robi to bardzo szybko i swobodnie. A najbardziej to ją stymujują zwierzaki które ona uwielbia.
Co do zębów to my w dalszym ciągu mamy tylko 2 - wyszły w sierpniu i od tamtej pory bark następnych.

Babcie obserwuję i dochodzę do wnisku że ona trochę koloryzuje albo ma po prostu większą cierpliwośc. Bo je jej tak samo jak i mi.
Ale mnie załamują trochę inne rzeczy i zwracam jej uwagę dość często. Np. sposób wycierania małej (ma być: od góry do dołu a nie odwrotnie), czy np. znalazłam dzisiaj w kojcu sateczkę po owocach (tylko siateczkę!!) i się pytam kto to tu wrzucił. Przecież moze spokojnie to połknąć.

Machaj te czapy są susper. Oczywiście podba mie się bardziej ta druga.
I oczywiście protwierdzam że MAchaj jest PODSTAWIONA:brzy dal:.

Dariusia - trzymam kciuki za nowy interes. Oby Wam się udało.

---------- Dopisano o 09:55 ---------- Poprzedni post napisano o 09:51 ----------

To Ty znowy w pracy!! Ja myślałam że dostałaś zwolnienie na dziecko i siedzisz z małym.
Dobrze że już lepiej z Igorkiem.
wiedziałam, ze babcia wcale tak idealnie sie nie zajmuje Oliwką pewnie jej nie w smak,że widzisz jak jest na prawde

Cytat:
To dlaczego mój nie robi papa? On jak ja mu tak robię, to jest już tak ciekawy, bo zaraz otworzę drzwi i wyjdę, a on zobaczy, co tam za drzwiami się dzieje, że już tylko na zamek zerka i nie robi papa. Dzisiaj z nim poćwiczę to papa i inne podobne. Choroba się kończy, czas wziąć się do roboty.
mój tez nie robi i ni zanosi sie na machanie teraz targa gazetke z lidla - to mu najlepiej wychodzi
Darusia-trzymam kciuki za biznes

Baobabek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-17, 13:01   #827
fasolka73
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez P0P70 Pokaż wiadomość
Fasolka- Ty żyjesz. HAnia to prawdziwa ślicznotka Swietny ten beret.
Tęskniłam za Tobą
Ano zyje, zyje. Dziekuje za pamiec P0P wzruszylam sie, ze ktos tu za mna teskni...
A beret mam z all, jako gratis do kombinezonu , ktory niedawno nabylam, i ta bluza lila tez, co na zdjeciu

Cytat:
Napisane przez madziwnia Pokaż wiadomość
Witam!!!

fasolka!! witaj!! fajnie że sie odezwałas! i dzieki za świetny pomysł z butelka sensoryczna!!!

A swoja droga przypomniało mi sie ze znajomych daLSZYCH siostra z męzem nie kup[owali takich zabawek prawie wcale i uczyli dziecko bawic sie tym co było pod reka sami wymyslali i świetnie sie dziecko chowa... naparwde.. jest bardzo ułozone grzeczne i nie nerwowe.. chodx nie wiem jaki wpływ na to miało takie wychowanie bez zabawek i słodyczy ale jednak efekty sa super!

Michalinka od wczoraj woła juz MAMA.. a wczesniej tylko raz jej sie zdarzyło w piatek, i nawet gaworzenia nie było mamamamama
odrazu jak jej znikne z pola widzenia do drugiego pokoju albo jak cos chce to MAMA tak świadomie i tylko kiedy trzeba!!JESTEM TAAAKA DUMNA.. aż za serce ściska i łezka w oku sie kręci1

I ODWAZYŁAM sie podac jej wczoraj cos do reki.. byo to ciasteczko z HIPPA po 7msc.. rewelka na pocztaku sie wytraszyła bo myslała że to zabawka i siup do buzi a to smak dało i zwatpiła.. ale jaka radosc była!

czy tak samo moge jej podac skórke od chleba??
i co obrac całkiem z tego miękkiego?
rany boje sie.. głupol ze mnie
Fajna ta Twoja Michalinka
sliczna i MADRA! Prawda, ze jak sie slyszy maaama od wlasnego dziecka, to mozna zwariowac ze szczescia i serce topi sie?

Ja mojej juz podaje do lapki biszkopty petitki lu, te okragle, miekkie, a jaka mala szczesliwa!! Przy pierwszym sie lekko dlawila, ale spoko, daje rade

A Hania bedzie miala duzo takich "dziwnych" zabawek, bo
1-malo kasy
2-malo miejsca
3-dzieci szybko sie nudza zabawkami i takie "wymyslone" mozna szybko zmieniac
4-pobudzaja wyobraznie dziecka (moj maz do dzis wspomina z zapalem i radoscia w oczach walki robotow robionych z kartonow po mleku )
5-Hania naprawde swietnie sie nimi bawi i chyba najczesciej i najdluzej

Ja przyznaje sie bez bicia, ze Was zaniedbalam i zdradzilam na rzecz forum ukryciorka i NIESAMOWITEGO bloga, ojca adoptusiow-tuptusiow.
Wsiaklam tam doglebnie..
http://tuptusie-adoptusie.bloog.pl/podaj_haslo.html

Tylko trzeba tam napisac do autora prosbe o haselko, ale historia niesamowta~ 2 adoptowane dziewczynki, siostry, i niesamowita rodzina z juz swoim synkiem. Swietny styl i skarbnica wiedzy wychowawczej.
POLECAM!

Megi i wszystkie mamuski cierpiacych maluszkow, BARDZO, BARDZO WAM WSPOLCZUJE
Oby szybko wracaly do zdrowia!
Moja poki co miala tylko raz katar, ale ja dziekuje, postoje
Nocki nieprzespane, placz i wycie...
A te 3dniowki to juz wogole mnie przerazaja...

No, ale coz wszystko przede mna...
fasolka73 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-17, 13:03   #828
aneczkkaa
Zakorzenienie

Cytat:
I znów zaczyna się gorączka
o kurczaczki bardzo Wam współczuje żeby szybko przeszło
20-12-14 10 tc
aneczkkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-17, 13:29   #829
tylkooliwka
Wtajemniczenie

GG do tylkooliwka

Megi chorobcia-czekać na wysypkę a jak jej nie będzie?ile kazała Wam jeszcze czekać?

Fasolka boska Hania a z ta zabbawką rzeczywiście bardzo dobry pomysł,też mam pełno tych ludzików,więc wiesz co zrobię jak wrócę?
ja mu dawałam takie nieodpakowane bo to jest kolorowe i mu szeleści.
tylkooliwka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-17, 13:43   #830
Gmyrelka
Wtajemniczenie

GG do Gmyrelka

P0P a jak tam rzucanie palenia przez tżta?? I jak tam starania o Oliwkowe rodzeństwo??

Ciekawe czy ukrycior tuli już swoją Manię ... ale mnie ciekawość zżera ...

Fasolka
no nareszcie!! Lanie Ci się jak nic należy !! Haneczka przecudna I super pomysł z zabawką Aż szkoda że nie mam takich kolorowych ludków

Edytowane przez Gmyrelka
Czas edycji: 2010-11-17 o 13:54
Stary 2010-11-17, 13:45   #831
Darusiaaaa
Zakorzenienie

fasolka zajrze na bank na ta stronke o tych dziewczynkach.

Ja dzis na zebranie odnosnie wyborow niedzielnych - w komisji siedze.
A.Camus
Stary 2010-11-17, 15:42   #832
tylkooliwka
Wtajemniczenie

GG do tylkooliwka

wicie może czy do kubka niekapka lovi można dokupić samą nakrętkę?Daniel mi przegryzł ustnik
tylkooliwka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-17, 16:19   #833
Gmyrelka
Wtajemniczenie

GG do Gmyrelka

Cytat:
Napisane przez tylkooliwka Pokaż wiadomość
wicie może czy do kubka niekapka lovi można dokupić samą nakrętkę?Daniel mi przegryzł ustnik
Marcel też przegryzł I też jestem ciekawa czy można dokupić ustnik

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-11-17, 17:02   #834
cigi
Rozeznanie

hej babeczki;
Chwale sie, ze Barbulek moj wlasnie spalaszowal ze smakiem jabluszko ze starta marchwia; pierwszy raz taki deserek dostala; ale bylo mlaskanie...
A od wczoraj rozpelza mi sie na calego po calym kuchnio-salonie; zegnaj blogi spokoju...

---------- Dopisano o 17:56 ---------- Poprzedni post napisano o 17:54 ----------

ale niewiele mi pije, bo z butli jak leci, to po policzkach, z niekapka nie bardzo jej idzie, z lyzeczki nie za wiele; nie lubi pic; i co ja mam zrobic; cycek teraz nie jest tak czesto znowu

---------- Dopisano o 18:02 ---------- Poprzedni post napisano o 17:56 ----------

megi, i co z Iguskiem? jest wysypka?
cigi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-17, 18:05   #835
aneczkkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Marcel też przegryzł I też jestem ciekawa czy można dokupić ustnik
ponoć można przynajmniej tak mówiłam sprzedawczyni jak kupowałam kubek dla Maćka
20-12-14 10 tc
aneczkkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-17, 18:34   #836
madziwnia
Zakorzenienie

tu znalazłam taki przepis??

czy to żóltko dodac surowe czy juz ugotowane?

180 ml mleka modyfikowanego
żółtko
8 gr maki ziemniaczanej

Sposób przyrządzenia
Mleko wymieszaj z żółtkiem i mąką, zagotuj cały czas mieszając.

Można dodać owoce np. jagody, borówki, maliny (przetarte prze sitko), starte jabłuszko albo namoczone i zmiksowane suszone morele lub śliwki.

Pola ur. 3 czerwca 2014!
Stary 2010-11-17, 18:35   #837
P0P70
Zakorzenienie

Cytat:
P0P a jak tam rzucanie palenia przez tżta?? I jak tam starania o Oliwkowe rodzeństwo??
No niestety nie pracujemy nad powiększeniem rodziny . TZ jakoś nie może rozstać się ze swoim nałogiem. Papierosy wygrywają. A teraz z tym gipsem to też trudno będzie. NA razie to wręcz niemożliwe bo każdy ruch to ból w tej nodze. Ale dzisiaj przynajmniej jak nią nie ruszam to nie pulsuje. Więc jest już Duuuużo lepiej.

Edytowane przez P0P70
Czas edycji: 2010-11-17 o 18:39
Stary 2010-11-17, 18:41   #838
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Cytat:
tu znalazłam taki przepis??

żółtko
8 gr maki ziemniaczanej

Sposób przyrządzenia

Można dodać owoce np. jagody, borówki, maliny (przetarte prze sitko), starte jabłuszko albo namoczone i zmiksowane suszone morele lub śliwki.
100% surowe, ja tak robię budyń, zamiast owoców daję sok malinowy.

"Życie trzeba przeżyć tak żeby wstyd było opowiadać, ale przyjemnie wspominać"
pl_madzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-17, 18:43   #839
Gmyrelka
Wtajemniczenie

GG do Gmyrelka

Cytat:
Napisane przez pl_madzia Pokaż wiadomość
100% surowe, ja tak robię budyń, zamiast owoców daję sok malinowy.
A jak odmierzyć 8g mąki bez wagi?? Chyba że zakupię jakąś najzwyklejszą ...

P0P to straszna kicha :/

Edytowane przez Gmyrelka
Czas edycji: 2010-11-17 o 18:47
Stary 2010-11-17, 18:46   #840
P0P70
Zakorzenienie

Cytat:

żółtko
8 gr maki ziemniaczanej

Sposób przyrządzenia

Tu już ktoś pisał o tym że mleka modyfikowanego się nie gotuje!!!

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości