|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#511 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Już Maluszki są wśrod nas i do boju ruszyć czas:) listopad-grudzień 2010
Cytat:
A jesli chodzi o czkawke to moja tez ma czesto. Przez pierwsze 2-3 tyg to miala po 4-5 razy dziennie, ostatnio coraz rzadziej, tak 1-2 razy dziennie De28, ja mam zrodlo ktore podaje ze odciagniete mleko czy to dla wczesniakow czy dla donoszonych mozna przechowywac do 48 godz, ale fajnie wiedziec ze dla donoszonych mozna nieco dluzej ![]() Artystka, jesli chodzi o pepek, to ja niczym nie przemywalam, nawet woda nie i tez zagoil sie bardzo szybko bo odpadl juz po 5 dniach. Potem zostala mala ranka ktora zagoila sie po kilku dniach. Jesli chodzi o laktatory to ja korzystam z elektrycznego Philips Avent i jestem bardzo zadowolona. Nie korzystam tylko z silikonowej masujacej nakladki bo cigle mleko mi pod nia podchodzilo, a rownie dobrze sie sciaga bez niej Sylwia, ja tez staram sie karmic w roznych pozycjach ale okazuje sie ze na kazdy cyc inna pozycja jest latwiejsza. I tak na przyklad pozycja spod pachy (inaczej futbolowa), jest mi wygodnie na strone prawa a nie lewa. A z poceniem sie mam dokladnie to samo!! Juz 4 tygodnie minely a ja dalej sie poce (ale chyba jakby juz nieco mniej) Tez czuje swoj wlasny zapach potu co mnie drazni, w nocy jestem mokrusienka, wlacznie z przescieradlem, codziennie zmieniam to w czym spie. |
|
|
|
|
#512 |
|
Kici kici miau miau
|
ja sie poce bardziej ale glownie w czasie snu, ale krwawie tez mocno.
Milena wczoraj przeszla sama siebie - chyba jednak to mleko nie sluzy, prezyla sie, puszczala baczki, plakala strasznie. dalam jej Viburcol i chwile potem zasnela na 3 godzinki ![]() dzis wlacze Enfamil 1 - mam nadzieje ze bedzie lepiej. |
|
|
|
#513 |
|
Zadomowienie
|
Laktator- ja mam 2- jeden ręczny tłokowy Lacta i drugi elektryczny Tufi Gaia - zwykle najpierw sprawdzam tym ręcznym czy coś jest w piersiach i potem zakładam ten elektryczny. Nie mam za dużo pokarmu więc ciężko mi się wypowiedzieć na ich temat. Na pewno więcej i łatwiej mi "utoczyć" mleczka tym elektrycznym.
A ja jeszcze w koszuli nocnej...Maleństwo wreszcie zasnęło więc mogę się ogarnąć. Dziewczynki co robicie na obiadek? Jakieś fajne propozycje? Ja 3 dzień będę jeść łososia duszonego w warzywach, ale pycha! (w auchan jest cały niepatroszony za 18 zł kg ,ma ok 2-3 kg). Robiłam już pierś z grilla, schab duszony, kurczaka pieczonego, naleśniki... |
|
|
|
#514 |
|
Zadomowienie
|
A nam te paskudne uczulenie nie chce zejsc i obawiam sie ze to nie jest uczulenie na proszek tylko jednak na nieszczesna skaza bialkowa;/
Junior wczoraj przeszedł samego siebie....nie spal calutki dzien...dobrze ze w nocy spi bez problemu... Kootek,Melabn a skad taka decyzja ze podajecie swoim pociechom bebilon pepti przeciez to dla alergikow ze skaza białkowa tak samo jak nutramigen ktorego juz probowalismy bleee ![]() Karolina moj maly tez ma dosyc czesto czkawe ok 4 razy dziennie najczesciej po posilku jak mu sie odbije ![]() Sylwia ja sie tak pociłam przez tydzien jak juz wyszlismy ze szpitala...pomimo krwotoku w czasie cc i tak dzienniie bylam normalnie zalana potem...potem minelo ![]() Aaaa i cos od 3 dni ćmi mnie w brzuchu na dole...skad znam ten bol ;/ pewnie niedlugo @ przyjdzie ![]() ![]() ![]() Weronisia jak tam Pascalek? Przespał cos dluzej? Moj wogole mial wczoraj dzien niebardzo...nie ze płakał ale wogole w czasie dnia nie spal i od poludnia cos niezabardzo chciał jesc...tzn nie dojadał porcji do konca...a tak jak sie polozylismy o 24:00 to pobudka o 4:00 na jedzonko a potem o 7:00 i o 10:00 juz wstalismy z łóżeczka mam nadzieje ze dzis bedzie lepiej z tym spaniem.NO a teraz ubieramy sie i idziemy na spacer bo wkoncu po tych dniach beznadziejnej pogody wyszło słoneczko ![]()
|
#515 |
|
Kici kici miau miau
|
hym, dziecko mojej siostry mialo wysypke na twarzy az do momentu jak zeszla z piersi i zaczela podawac Nutramigen.. mowie Wam okropnie wygladalo :/
no i ma skaze bialkowa niestety. moja tez czesto czka. u nas pogoda do bani
|
|
|
|
#516 |
|
Zakorzenienie
|
ishka lekarz tak zadecydował bo brzuszek go caly czas boli i strasznie sie meczy a probowalismy juz 4 rodzaje mleka i nic, jeszcze gorzej
sylwia ja w połogu pociłam sie nieziemsko, na szczescie to juz za mna, musisz to przeczekac niestety |
|
|
|
#517 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
u nas kolki nie ustepily po nutramigenie, wrecz jeszcze gorzej bylo przeszlismy na pepti i tak ponad dwa latabylo git.Teraz od sierpnia Tomcio ma mleko w powazaniu |
|
|
|
|
#518 |
|
Zadomowienie
|
ja jak narazie nie mam wiekszych problemow z michalkiem- je i spi , tzn no mam problem z karmieniem,mam juz pokarm ale on chyba sie przyzywczail do butelki i jak przystawiam to tak mocno placze wiec ja sie stresuje i daje butelke i nie wiem czy po 4 dniach on bedzie wstanie sie nauczy ssac piers
|
#519 |
|
Raczkowanie
|
całuje wszystkie czółka maleństw
czy któraś z Was używa kropelek na kolke BOBOTIC producent Polpharma?? jeśli tak to polecacie?? bo znalazłam że one są składem najbardziej zblizone do Sab Simplexu Bobotic: skład:66,66 mg simetikonu, krople, 30 ml butelka, cena: 11 zł (dostepny w polskiej aptece) Sab Simplex: skład: 69,19 mg simeticonu, krople, 30 ml butelka, cena: 25 zł czeski/francuski , 45 zł/niemiecki (plus koszt wysyłki) (niestety niedostepny w polskiej aptece)
|
#520 | ||||
|
Zakorzenienie
|
My już po spacerku
![]() Dziś była położna z wagą i ... Pascalek przytył w tydzień 350g !!! A więc teraz waży 3620g A więc moje mleczko jest super No i to, które mu daję na noc też pewnie miało w tym swój udział ![]() Kootekk nasze chłopaki idą prawie łeb w łeb tylko 130g różnicy ![]() Cytat:
Nam Humana AR bardzo smakuje, więc pewnie jak się skończy to opakowanie to wypróbuję to Humana 1+ Cytat:
Ja mojego starszego syna dokarmiałam butelką odkąd skończył 2 tygodnie i on się odstawił sam od piersi jak miał 4 m-ce. Po prostu nie dał sobie włożyc piersi do buźki. Wytykał język i się prężył. A butelkę to pożarłby w całości ![]() Bardzo wtedy żałowałam tego dokarmiania, no ale nie miałam wtedy wyboru, bo miałam w piersiach pustki. A teraz Pascalkowi była podawana butelka od urodzenia, bo on był w innym szpitalu niż ja. Bałam się potwornie, że nie nauczy się ssać piersi. Walczyłam z lekarzami o karmienie. No i on nie ma z tym problemu. Jemu smakuje i z piersi i z butelki. Dokarmiam go w nocy, nieraz w dzień podaję moje mleko przez butelkę. Mam nadzieje, że Pascalek nie zrezygnuje z piersi, byłoby szkoda i trochę się tego boję. Cytat:
Dobrze, że są takie pozytywne efekty. Aż zazdroszczę, bo u mnie waga ani drgnie, a mam nadto 11 kg ![]() Cytat:
U mnie w domu byłby bunt totalny ![]() Ja dziś robię zupkę krupnik. A na wieczór robię sernik wiedeński ![]() Jesteś pewna, że twój synuś ma skazę? Moja Oliwia miała i to dość mocno. Ale u niej na skorze nie było tak źle. Gorzej było z brzuszkiem, a więc żołądek i jelita. Ona sporo wymiotowała i miała non stop biegunkę. 4 m-ce spędziła pod kroplówkami. Nie było już gdzie kłuć. A ja ją karmiłam piersią i musiałam być na drastycznej diecie. Nie dałam się przekonać na mm. No i w 3 m-ce schudłam 35 kg. Wyglądałam jak cień. A Pascalek chyba ciut lepiej ![]() Stwierdziłam, że skoro ty potrafisz poczekać te 7 minut, aż mleczko zgęstnieje, to ja też muszę spróbować ![]() A więc o 21.30 go wykąpałam, o 22.00 dostał 100ml gęstego AR i spał do 1.00 a więc wytrzymał 3 godziny. Dałam mu smoczka i poszłam wsypać proszek do ciepłej wody w podgrzewaczu. A on nawet przysnął i pewnie by spał dalej, ale obawiałam się, że jednak za godzinkę by się jednak obudził i byłby głodny. A więc obudziłam go i dałam mu to gęste mleczko. Wypił znowu 100ml i spał do 4.00 a więc znowu 3 godziny A o 4.00 wzięłam go do siebie i dałam mu cycka i o 6.00 też. A o 8.00 dostał moje odciągnięte i zagęszczone. Myślę, że będę tak robić przez kilka dni, o ile nie pojawią się jakieś problemy z brzuszkiem. Jak daję mu zagęszczone mleczko czy to moje czy AR, to on nie ulewa tak mocno, prawie wcale. Najlepiej jest po AR, po moim jednak więcej ulewa. Ale najgorzej jest jak pije prosto z piersi. To po prostu leje się z niego jak z kranu. Aż mój syn Thomas się wkurzył, no bo ja go ciągle proszę o podanie czystej tetrówki. A ten się wściekł, że przecież dopiero co jedną przyniósł. No ale tak Pascalek ulewa, że nie nadążam podkładać mu pod bródkę tych pieluch. No i on po takim ulewaniu jest szybko głodny i nerwowy.No ale co zrobić... nie chcę rezygnować z karmienia z powodu ulewania. Edytowane przez Weronisia Czas edycji: 2010-11-19 o 13:47 |
||||
|
|
|
#521 |
|
Zakorzenienie
|
ehh a u nas bez zmian - dostałam antybiotyk na te zapalenie piersi i wreszcie gorączka trochę zeszła - wczoraj miałam 40 stopni myślałam że umrę. a mały jak na złość postanowił nie spać ani w nocy ani w dzień - ja już nie daje rady normalnie nawet nie mam kiedy coś zjeść i skończy się tym że stracę pokarm
|
|
|
|
#522 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale jeśli dostalam antybiotyk, to będziesz się lada moment dobrze czuła. Ja to widzę po moich dzieciach, że po 1 dawce antybiotyku potrafią wyglądać na zdrowe A o pokarm się nie martw. Nawet jak mało zjesz, to go nie stracisz. Gorszy jest stres, albo brak płynów. A więc staraj się chociaż dużo pić , najlepiej herbatek ziołowych i wody mineralnej. No i żeby mieć dobry pokarm trzeba dostarczać organizmowi dużo białka. A jeśli lubisz, to polecam mleko sojowe. Jest w różnych smakach i jest gęste. Ja często piję, gdy nie mam czasu nic zjeść. |
|
|
|
|
#523 |
|
Zadomowienie
|
Weronisia my właśnie byliśmy tydzień temu u innego pediatry i podejrzewa skaze białkową
natomiast nasza lekarka powiedziala ze to zwykłe uczulenie na proszek...przepisała leki stosujemy sie do zaleceń ale poprawy nie widac a jeszcze jest gorzej....no ale we wtorek znowu idziemy i jej powiem ze na uczulenie mi to nie wyglada bo podejrzewałam od razu ze to cos innego moze byc...no nic zobaczymy.A te mleczka Humany sa fajne bo dzieci sie uczą wydłużac czas między karmieniami no niestety my nie wiemy na jakim mleczku końcowo wylądujemy a probowalismy naprawde duzo. To jest nasze 5 mleczko i mam nadzieje ze juz lekarka nie bedzie chciała nic zmieniać bo chyba dostane do głowy ![]() No no i musze powiedzieć Weronisu że Pascalek nieźle nadrabia wagowo i bardzo dobrze zaniedługo Pascal z Michałkiem przerośnie mojego heh bo od we wtorek ważył tylko 4,200
|
#524 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Piję też herbatkę z kopru... zostały mi już chyba tylko środki farmakologiczne, ale jeszcze spróbuję tego ciepłego okładu na brzuszek... choć dziś jest już lepiej.
|
|
#525 |
|
Zakorzenienie
|
dzięki Weronisiu no pic dużo piję bo ta gorączka mnie na wiór wysuszyła. tak się zastanawiam - pisałaś w jednym poście ze nie jesz nabiału - skąd w takim razie bierzesz wapń? ja nabiału ogólnie nie lubię a mleka wręcz nie znoszę ale boję się że odbędzie się to kosztem moich zębów i kości
co do pomocy jak na złość cała moja rodzina ma grypę no a tż w pracy choć stara się być jak najwcześniej w domu. u nas wreszcie mały sukces - bąbel śpi już prawie 3 godziny w szoku jestem ale boję się że za to w nocy da popalić. ehh tak źle i tak niedobrze ![]() aha jeszcze jedno - mam te kropelki espumisan - używała któraś z Was? mały wprawdzie za 6 dni kończy miesiąc ale tak go męczą te wzdęcia ze chyba mu podam bo nie mogę patrzeć jak się męczy Edytowane przez sereniti Czas edycji: 2010-11-19 o 15:29 |
|
|
|
#526 |
|
Zadomowienie
|
Nie dam rady was doczytac bo i czasu brak, wiec mam pytanko, jakie mleczko jest właśnie najlepsze dla maluszka? Ja mu daje Bebiko płyn 1, bo i takie w szpitalu mu dawali, chyba dobrze je toleruje ale chciabym sprobowac innego tez, czy wogole mozna ot tak zmieniac mleczko dziecku?
|
#527 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja karmię piersią, ale sądzę, że można zmienić- tylko wtedy jest ryzyko, że nowe mleczko nie będzie dzidzi odpowiadać. Z tego, co czytałam, to Ishka zmieniała mleczko swojemu Juniorowi, ale chyba dlatego, że mu nie pasowało - i to kilka razy. Zawsze mozna sie poradzic pediatry, gdyby cos Cię niepokoiło. |
|
|
|
|
#528 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
wg mnie jesli dziecko dobrze toleruje to nie ma potrzeby zmieniac mleka- kazde ma mniej wiecej taki sam sklad Zmienic zawsze mozna tylko po co skoro nic se nie dzieje? ;-)
Edytowane przez melabn Czas edycji: 2010-11-19 o 18:36 |
|
|
|
|
#529 |
|
Kici kici miau miau
|
racja, lepiej trzymac sie sprawdzonego.
|
|
|
|
#530 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Pamietam twoje opisy z poczekalni, jak opisywałaś swoje walki z lekarzami, super, że Pascalek je twoje mleczko. Ja też się pocę jak szczur.... uchhh i w dodatku nie dość że mokra od potu to jeszcze z cycków leci jak z kranu ;/ |
|
|
|
|
#531 |
|
Wtajemniczenie
|
też się dalej pocę, prysznic biorę min,. 2 razy dziennie. Ale już nie mam plamienia
podpaska po całym dniu czysta. a z cycków mi nie leci samo z siebie, tylko jak działa laktator Hania , ewentualnie medela
|
#532 | |
|
Dragonfly
|
Cytat:
mialam co prawda lyzeczkowanie,ale to tak jest??Mi tez nic nie przecieka-jak przystawie tylko moja mala dojarke to mrowi mnie w drugiej piersi..W nocy wypilam herbatke dla dzieci na trawienie,ale z pol lyzeczki,nie calej,no i mala robila kupy tajniaki-nawet nie wiem kiedy
|
|
|
#533 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Serenity używaliśmy espumisan, lekarz pozwolił 5 kropli jednorazowo a w ulotce dawka dla niemowlat to bodajże 10-20 kropli, efekt był taki że zero efektu. Teraz w razie ataku kolki podaję kropelkę esputiconu i czasem pomaga, a czasem nie. |
|
|
|
|
#534 |
|
Rozeznanie
|
Czesc dziewczyny pize bo wczoraj wyzłam ze szpitala i w ogole nie mam czasu...
myslałam ze najwiekszym probemem jest porod. A mam problemy z latkacja mam duzo pokarmu a dziecko poraniło mi piesr do kwri ie ma uregulowanego trybu ma jesc co try godziny tak nie chce nie je lub je kilka godzin non stop od 12 listopada praktycznie nie spie. 12 pojechałam na IP bo wyskoczył mi prawdziwy czop zielona galaretka i cos chlupneło jak wody do 15 byłam pod obserwacja 15 byłm tak czesto w ubikacji (biegunka) ze jak dostałam lewatywe to nic nie poszło... nyło mi niedobrze ok 18 poszły mi wody... miałam poród rodzinny z mezem okropnie bolało ale o 0.50 lenka była na swiecie I dzien 40 tygodnia. urodziła się smiesznie z reka na twarzy .... Mam pytanie jak sie przejdzie na butelke ew. to ile piersi bez udziału sania dziecka produkuje mleko???
Edytowane przez rptrbj1978 Czas edycji: 2010-11-20 o 09:23 |
|
|
|
#535 |
|
Zadomowienie
|
Viki jeśli Twojemu bejbikowi podpasowało to mleczko bebiko to sie tylko cieszyć
i niepotrzebnie nie zmieniać. My dostawalismy w szpitalu to mleczko bebiko w płynie i powiem Ci że rozni sie bardzo od zwykłego bebiko w proszku....ale te w butelkach to na dłuższą mete niebardzo przynajmniej ja tak uwazam. Jak Ci niewygodnie z tymi butelkami to sprobowałabym przejscie ewentualnie na te zwykłe bebiko w proszku ale to tylko moje skromne zdanie ![]() ![]() Pozdrawiam
|
#536 | |
|
Dragonfly
|
Cytat:
Sprawdz jak dziecko chwyta brodawki(jesli nauczy sie efektywnie ssac to moze ureguluje sie wszystko bo bedzie sie dobrze najadal).Jak przystawiasz dziecko,to powinno miec szeroko otwarta buzie i jezyczek na dziaselkach-jesli nie chce otworzyc szeroko,to delikatnie sciagasz brodke w dol,mowisz "otworz otworz",mowisz "zrob aaaa" i sama pokazujesz(wiem ze idotycznie wyglada ale sama tak robilam i mala teraz przez 20 min doi mnie jak krowe i karmienie nie boli
|
|
|
#537 |
|
Rozeznanie
|
dziewczyny macie jakies sposoby na bolace krocze
RATUNKU DZISIAJ MIJA TYDZIEŃ A JA NADAL NIE MOGĘ USIĄŚĆ. |
|
|
|
#538 |
|
Dragonfly
|
masakra,mnie tez jeszcze boli...choc opuchlizna schodzi..a probowalas roztworu tantum rosa do polewania??dziala przeciwbolowo..kiedy masz zdjecie szwow?
|
|
#539 |
|
Kici kici miau miau
|
moze kostki lodu przykladajcie?
ja dostane zaraz bialej goraczki.. od rana ciagly wrzask, juz nie wiem o co dziecku chodzi.. |
|
|
|
#540 |
|
Zakorzenienie
|
a u nas wreszcie niespotykana od dawna spokojna noc - ciekawe na jak długo. co do mnie to pecha ciąg dalszy - teraz prawa pierś jest twarda i czerwona
a ten antybiotyk jest do du.py nadal gorączkuję wieczorami i to blisko 40 stopni dobrze że choć w dzień się trzymam jako tako.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:33.

przeciez to dla alergikow ze skaza białkowa tak samo jak nutramigen ktorego juz probowalismy bleee 

No i to, które mu daję na noc też pewnie miało w tym swój udział
A na wieczór robię sernik wiedeński 

wg mnie jesli dziecko dobrze toleruje to nie ma potrzeby zmieniac mleka- kazde ma mniej wiecej taki sam sklad Zmienic zawsze mozna tylko po co skoro nic se nie dzieje? ;-)
mialam co prawda lyzeczkowanie,ale to tak jest??