Jaką książkę możecie mi polecić? (wątek zbiorczy) - Strona 18 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-11-01, 15:49   #511
innamoratissima
Raczkowanie

GG do innamoratissima
Dot.: Poleć mi jakąś książkę!

Co polecicie?
Lubię książki, które w zasadzie nie wiem jak określić. Może obyczajowe? Nie wiem czy istnieje taka kategoria... W każdym razie nie sf, nie kryminały, tylko takie życiowe, ale nie biografie. Może napiszę Wam, co mi się podobało i na tej podstawie coś mi polecicie:

"Dziewczyna z pomarańczami" Gaarder
"Wariatki" Delsol
"Cień wiatru" Zafon
"Po zmierzchu" Murakami
"Piąte dziecko" Lessing

Więcej w tej chwili nie pamiętam więcej, jak mi się przypomni, to dopiszę. Czekam na Wasze propozycje. Z góry dziękuję.

2012 - 6

"Chciałabym, żeby kiedyś ktoś tak na mnie czekał, że z tej wielkiej tęsknoty nie mógłby zasnąć"
T. Jonsson

Edytowane przez innamoratissima
Czas edycji: 2010-11-01 o 16:04
innamoratissima jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-01, 16:24   #512
Sorbet
Zadomowienie

Ja poproszę o szatańskie propozycje Gustuję bardziej w "Raju utraconym" Miltona niż "Siewcy wiatru" Kossakowskiej, coś jak "Dziecko Rosemary" albo "Bunt aniołów", może coś o egzorcyzmach, demony, te sprawy. Z góry dziękuję
Sorbet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-01, 19:08   #513
Musso
Przyczajenie

Czy któraś z Was czytała ,,Nie chodziło o okup'' (historia Krzysztofa Olewnika) Krzysztofa Sochy?
Musso jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-01, 19:12   #514
Ponura
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Sorbet Pokaż wiadomość
Z innej beczki - gdybym chciała zacząć przygodę z fantastyką naukową, to co polecacie (dodam, że interesują mnie pozycje z górnej półki). Na stoliku czeka "Preludium Fundacji" Asimova, rozumiem że trzeba przeczytać Lema, "Diunę" Herberta, a co jeszcze?
"Hyperion" Dana Simmonsa, za fantastyką nie przepadam, ale ta powieść... to, że zrobiła na mnie wrażenie to za mało powiedziane.[/QUOTE]

Dzięki, zwrócę na to uwagę

Stultorum infinitus est numerus...
Ponura jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-02, 10:35   #515
puszka_pandory
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez innamoratissima Pokaż wiadomość
Co polecicie?
Lubię książki, które w zasadzie nie wiem jak określić. Może obyczajowe? Nie wiem czy istnieje taka kategoria... W każdym razie nie sf, nie kryminały, tylko takie życiowe, ale nie biografie. Może napiszę Wam, co mi się podobało i na tej podstawie coś mi polecicie:

"Dziewczyna z pomarańczami" Gaarder
"Wariatki" Delsol
"Cień wiatru" Zafon
"Po zmierzchu" Murakami
"Piąte dziecko" Lessing

Więcej w tej chwili nie pamiętam więcej, jak mi się przypomni, to dopiszę. Czekam na Wasze propozycje. Z góry dziękuję.
Akurat tych, które wymieniłaś jeszcze nie czytałam, ale też lubię takie jakby obyczajowe książki. Wymienię może kilka, które pamiętam, że pozytywnie odebrałam, może coś z nich wybierzesz.
"Kochankowie mojej mamy" J.Zającówna
"Opactwo świętego grzechu" Sue Monk Kidd
"Studnia życzeń" Katarzyna Leżeńska
"Zaopiekuj się mną..." Dorothy Koomson
"Trudne decyzje" Anita Shreve
puszka_pandory jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-02, 13:59   #516
innamoratissima
Raczkowanie

GG do innamoratissima

Cytat:
Napisane przez puszka_pandory Pokaż wiadomość
Akurat tych, które wymieniłaś jeszcze nie czytałam, ale też lubię takie jakby obyczajowe książki. Wymienię może kilka, które pamiętam, że pozytywnie odebrałam, może coś z nich wybierzesz.
"Kochankowie mojej mamy" J.Zającówna
"Opactwo świętego grzechu" Sue Monk Kidd
"Studnia życzeń" Katarzyna Leżeńska
"Zaopiekuj się mną..." Dorothy Koomson
"Trudne decyzje" Anita Shreve

Dzięki za propozycje, jak będę miała możliwość gdzieś je dostać, to z pewnością zajrzę. Dwie ostatnie, po opisach, podobają mi się najbardziej. Jak coś jeszcze będziesz miała ciekawego, to daj znać

2012 - 6

"Chciałabym, żeby kiedyś ktoś tak na mnie czekał, że z tej wielkiej tęsknoty nie mógłby zasnąć"
T. Jonsson
innamoratissima jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-08, 08:02   #517
MolKsiazkowy_86
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!

@Sorbet jeśli chcesz książkę o demonach itp. istotach to może zainteresuje Cię książka o upadłych aniołach? "Szeptem" ma bardzo ciekawą i wciągającą fabułę, pokazane są prawdziwe uczucia i emocje ludzi i upadłych. Od razu zaznaczam, żeby nie kojarzyć tej książki ze Zmierzchem, bo według mnie jest ona o wiele lepsza i dojrzalsza. Mi ta książka bardzo się podobała, w styczniu ukaże się druga część Crescendo.
MolKsiazkowy_86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-09, 08:48   #518
Sorbet
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez MolKsiazkowy_86 Pokaż wiadomość
@Sorbet jeśli chcesz książkę o demonach itp. istotach to może zainteresuje Cię książka o upadłych aniołach? "Szeptem" ma bardzo ciekawą i wciągającą fabułę, pokazane są prawdziwe uczucia i emocje ludzi i upadłych. Od razu zaznaczam, żeby nie kojarzyć tej książki ze Zmierzchem, bo według mnie jest ona o wiele lepsza i dojrzalsza. Mi ta książka bardzo się podobała, w styczniu ukaże się druga część Crescendo.
Dzięki za odzew, jestem wdzięczna. Dopisuję do listy "książki, które muszę przeczytać"
Stary 2010-11-15, 10:13   #519
MolKsiazkowy_86

Spoko ja zaczynam poszukiwania książki dla mamy na mikołaja...
Stary 2010-11-15, 10:36   #520
mysia82
Zakorzenienie

a jakie mama lubi ksiazki
jesli powiesci obyczajowe z watkiem romantycznym i pieknym tlem historycznym to polecam "przedostatnie marzenie"
piekna ksiazka , podobala sie zarowno mamie kolezanki, kolezance jak i mnie

no i piekne czarno-biale zdjecie na okladcew sam raz na prezent
mysia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-15, 12:55   #521
YipYip
Rozeznanie

Proszę, czy możecie mi polecić jakieś wciągające czytadło w nurcie fantasy?
Chciałabym coś wielowątkowego, z intrygą i przygodowego. Coś w rodzaju trylogii Kusziela Jacqueline Carey albo sagi o zbóju Twardokęsku Anny Brzezińskiej.
Przypomina się wam coś?

YipYip jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-19, 15:00   #522
MolKsiazkowy_86

Dziewczyny ostatnio pisałam Wam jak nie mogę się doczekać drugiej części sagi Becci Fitzpatrick "Crscendo", a wczoraj dowiedziałam się, że ruszył casting do promującego zwiastunu książki. Aby wziąść w nim udział wystarczy zostać fanem profilu Szeptem- Fitzpatrick i skorzystać z aplikacji. Zwycięzcy wezmą udział w filmiku według mnie to fajny pomysł, zwłaszcza dla fanów tej książki i tematyki upadłych aniołów, wampirów itp. Ja już wzięłam udział, namówiłam koleżanki i jak narazie nie wypadamy najgorzej, więc jest nadzieja.
Stary 2010-11-19, 17:24   #523
dominikahh
Wtajemniczenie

Dziewczyny, poszukuję książek w których ważna rolę odgrywa muzyka. Głównie chciałabym rock, punk, ale może być każda inna. Byłabym bardzo wdzięczna za tytuły.
Stary 2010-11-19, 18:49   #524
Ponura
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez YipYip Pokaż wiadomość
Proszę, czy możecie mi polecić jakieś wciągające czytadło w nurcie fantasy?
Chciałabym coś wielowątkowego, z intrygą i przygodowego. Coś w rodzaju trylogii Kusziela Jacqueline Carey albo sagi o zbóju Twardokęsku Anny Brzezińskiej.
Przypomina się wam coś?
Nie czytałam wymienionych przez Ciebie pozycji, ale polecam Eddingsa (fantasy na przygodowo), zacznij np. od "Diamentowego Tronu", to początek trylogii.

Stultorum infinitus est numerus...
Ponura jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-23, 11:14   #525
Lady_Cellulit
Przyczajenie

Exclamation Może polecicie mi jakąś książkę? ;)

Witam wszystkich .

Chciałabym spytać Was czy może znacie książkę, która spełniłaby moje wymagania.
Wiele razy sięgałam po książki, które polecili mi znajomi mówiąc "To jest to czego szukasz!". Niestety po przeczytaniu byłam zawiedziona.

Tak więc zaczynam...
Szukam książki, która będzie pamiętnikiem. Najlepiej gdyby autorem był mężczyzna, który posługuje się sarkazmem i czarnym humorem. Lektura ma wprawić mnie w dobry humor ale i nakłonić do refleksji. Taki... Śmieszny filozof z głównego bohatera, który zastanawia się nawet nad najdrobniejszymi sprawami dnia codziennego. Posługuje się ciekawymi porównaniami.
Na kartkach znaczyłby zwykłe szare dni, miłość, seks (w dobrym guście), pracę...
No i piękne/zaskakujące zakończenie
Jeszcze fajniej by było gdyby książka miała kilka tomów..

Wiem.. Moje wymagania są dość wygórowane.. Ale może znajdzie się coś co spełnia ich przynajmniej 50%.

Z góry dziękuje Wam z odpowiedzi

Edytowane przez Lady_Cellulit
Czas edycji: 2010-11-23 o 11:15 Powód: bład w tekście
Lady_Cellulit jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-23, 23:02   #526
Madame_Kitty
Raczkowanie

Dot.: Może polecicie mi jakąś książkę? ;)

Jeśli ma być nawet 50% tego to polecam Cierpienia młodego Wertera heheh
Zgadza się wiele oprócz tego że ,,posługuje się sarkazmem i czarnym humorem. Lektura ma wprawić mnie w dobry humor'' i ,,eszcze fajniej by było gdyby książka miała kilka tomów..''
A tak serio to nic nie przychodzi mi do głowy niestety...
Madame_Kitty jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-24, 16:23   #527
Lady_Cellulit
Przyczajenie

Hmm.. Niestety już mam przeczytaną tę książkę.
I właśnie czegoś w takim stylu szukam

Może ktoś inny jeszcze zna coś co trafi w mój gust?
Lady_Cellulit jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-25, 08:12   #528
Squirrel801
Raczkowanie

GG do Squirrel801

Robert McLiam Wilson "Ulica Marzycieli" (oryginalny tytuł "Eureka Street") - to na razie jedyne, co mi przychodzi do głowy tego typu. Książka jest niewielka, ale ciekawa, o życiu codziennym, pracy, miłości jak również jest wątek polityczno-społeczny. Główny bohater do Jake Jackson, który pracuje jako windykator, jest samotny, ma dziwnych przyjaciół w tym "Miśka" ,którego losy pokręcone też są opisane (jak się zakochał i jak jego matka, po wypadku stwierdziła, że jest lesbijką). Są i śmieszne i poważne poruszające teksty. Polecam.

Squirrel801 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-25, 15:31   #529
Tanya25
Rozeznanie

GG do Tanya25

Ja bym ci poleciła tą książkę http://ksiazki.wp.pl/bid,15963,eid,1...b4e9&_ticrsn=3 .Jak ci się spodoba to dalsze trzy części czekają .
Tanya25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-11-25, 15:44   #530
jkordel
Przyczajenie

reklama

Edytowane przez fuksjaa
Czas edycji: 2010-11-25 o 19:03
jkordel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-26, 11:49   #531
Sorbet
Zadomowienie

"Kubuś fatalista i jego pan" Diderot
"Statek" Waldemar Łysiak
"Tortilla Flat" John Steibeck
"Bez piór" Woody Allen
Wolter - francuski filozof ociekający sarkazmem. Polecam, każdy zrozumie. Może na pierwszy ogień "Powiastki filozoficzne"?
Uśmiałam się też przy "Kluczu niebieskim" Kołakowskiego.

P.S. Nie są to pamiętniki, ale może trafią w Twój gust.
Stary 2010-11-26, 22:57   #532
betraa
Przyczajenie

Witam Dziewczyny! Ostatnimi czasy, w poszukiwaniu książek godnych przeczytania, trafiłam na ten wątek. Dopiero zaczynam swoją przygodę z "wieczorami z książką", wcześniej nie miałam na to wiele czasu, a może i chęci. Jednak, gdy dopadły mnie krótkie jesienne dni, a wieczorami zaczynałam już walczyć z nudą, postanowiłam wykorzystać ten czas, czytając coś, co tu polecacie zaczęłam od "smażonych zielonych pomidorów", które rzeczywiście napisane są w optymistycznym tonie, mimo różnych, niekiedy i dramatycznych, przeżyć bohaterów. Dzięki temu książka daje czytelnikowi wiarę, że wszystkie złe doświadczenia prędzej czy później zejdą na dalszy plan, a czas, który biegnie nieubłaganie, ułoży dalsze losy tak, jak to jest przeznaczone.
Następnie zabrałam się za "Nic nie trwa wiecznie" - opowiada o trzech młodych lekarkach. Książka od razu mnie wciągnęła, przeczytałam ją w jeden dzień. Jest to lekko napisana opowieść o rozterkach młodości, o pracy, której poświęca się życie, o miłości, etyce i moralności. Czytałam ją i czytałam, i wręcz nie mogłam się oderwać. Także dziękuję wizażance, która poleciła te pozycjeTeraz nie wiem jeszcze, co wykorzystam, jako kolejny "umilacz" wieczoru, ale z pewnością będzie to coś z tego wątku
betraa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-27, 08:48   #533
Karaluszysko
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez betraa Pokaż wiadomość
Witam Dziewczyny! Ostatnimi czasy, w poszukiwaniu książek godnych przeczytania, trafiłam na ten wątek. Dopiero zaczynam swoją przygodę z "wieczorami z książką", wcześniej nie miałam na to wiele czasu, a może i chęci. Jednak, gdy dopadły mnie krótkie jesienne dni, a wieczorami zaczynałam już walczyć z nudą, postanowiłam wykorzystać ten czas, czytając coś, co tu polecacie zaczęłam od "smażonych zielonych pomidorów", które rzeczywiście napisane są w optymistycznym tonie, mimo różnych, niekiedy i dramatycznych, przeżyć bohaterów. Dzięki temu książka daje czytelnikowi wiarę, że wszystkie złe doświadczenia prędzej czy później zejdą na dalszy plan, a czas, który biegnie nieubłaganie, ułoży dalsze losy tak, jak to jest przeznaczone.
Następnie zabrałam się za "Nic nie trwa wiecznie" - opowiada o trzech młodych lekarkach. Książka od razu mnie wciągnęła, przeczytałam ją w jeden dzień. Jest to lekko napisana opowieść o rozterkach młodości, o pracy, której poświęca się życie, o miłości, etyce i moralności. Czytałam ją i czytałam, i wręcz nie mogłam się oderwać. Także dziękuję wizażance, która poleciła te pozycjeTeraz nie wiem jeszcze, co wykorzystam, jako kolejny "umilacz" wieczoru, ale z pewnością będzie to coś z tego wątku
Eee, to chyba o mnie chodzi
Nie ma za co Cieszę się, że Ci się spodobało.
W końcu trzeba sobie pomagać i doradzać

Cytat:
Napisane przez NIKaP-n Pokaż wiadomość
Właśnie przeczytałam recenzję tej książki i chyba się nie skuszę... Już mi oczy nachodzą łzami, po samej recenzji...
Fakt, książka jest smutna i za każdym razem gdy ją czytam to trochę popłakuję. Ale osobiście nie żałuję, że kupiłam tą książkę.
Karaluszysko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-27, 14:49   #534
Jula
Zakorzenienie

Henry Miller, cokolwiek, a zwłaszcza seria Różoukrzyżowanie.

/T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/

Jula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-27, 16:40   #535
Sorbet
Zadomowienie

Przypomniałam sobie o dzienniku Salvadora Dali. On miał nierówno pod sufitem i nie czytałam go chętnie, ale jeden cytat utkwił mi w pamięci:

"Kolejny dzień poświęcony w pierwszej kolejności produkowaniu i połykaniu śliny...".
Stary 2010-11-27, 18:56   #536
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Ja mam dwie sugestie, oprocz tych, jakie podala Sorbet:
"BaLtaZar" Slawomira Mrozka

"Ostatni Mazurek" Andrew Tarnowskiego <--- to nie bedzie sarkastyzne, ale moze ci sie spodobac. Jest to opowiesc o rodzinie Tarnowskich, pisana przez autora. Nie ma tam wiele sarkazmu, ale jest duzo ciekawych anegdotek

Santosowa rzezba ;-)

nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage
santos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-27, 22:00   #537
Jula
Zakorzenienie

Może znacie jakąś książkę, motywująco-inspirującą, najlepiej o kobiecie, która odważa się zmienić swoje życie, osiągając sukces np zawodowy. Nie romans, nie kończący się dziećmi/mężem i bez aspektów religijnych. Byłabym wdzięczna

Stary 2010-12-01, 10:46   #538
kraina czarow

Cytat:
Napisane przez MolKsiazkowy_86 Pokaż wiadomość
Dziewczyny ostatnio pisałam Wam jak nie mogę się doczekać drugiej części sagi Becci Fitzpatrick "Crscendo", a wczoraj dowiedziałam się, że ruszył casting do promującego zwiastunu książki. Aby wziąść w nim udział wystarczy zostać fanem profilu Szeptem- Fitzpatrick i skorzystać z aplikacji. Zwycięzcy wezmą udział w filmiku według mnie to fajny pomysł, zwłaszcza dla fanów tej książki i tematyki upadłych aniołów, wampirów itp. Ja już wzięłam udział, namówiłam koleżanki i jak narazie nie wypadamy najgorzej, więc jest nadzieja.
I jak udało się wygrać, kiedy są wyniki? Jeśli chodzi o książkę "Szeptem" to ja się właśnie do niej dorwałam tydzień temu i jest ekstra, no i jak chyba każda dziewczyna kocham już Patcha, hehe Nie obraziłabym się gdyby nagle taki upadły anioł zjawił się się u mnie w domu) A wiadomo już kiedy będzie dostępna już druga część, o której piszesz to Crescendo, bo się już trochę zajawiłam
kraina czarow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-01, 10:48   #539
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
Napisane przez Jula Pokaż wiadomość
Może znacie jakąś książkę, motywująco-inspirującą, najlepiej o kobiecie, która odważa się zmienić swoje życie, osiągając sukces np zawodowy. Nie romans, nie kończący się dziećmi/mężem i bez aspektów religijnych. Byłabym wdzięczna
Kwiat Pustyni Waris Dirie - o kobiecie, ktora uciekla z zycia w strasznych warunkach w Sonalii. Nie wiem, czy o az taki hard core ci chodzi, ale teoretycznie odpowiada opisowi...

Santosowa rzezba ;-)

nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage
santos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-01, 12:15   #540
Jula
Zakorzenienie

Dzięki Santos, czytałam to Szukam dalej

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości