![]() |
#511 |
Raczkowanie
|
Dot.: Poleć mi jakąś książkę!
Co polecicie?
Lubię książki, które w zasadzie nie wiem jak określić. Może obyczajowe? Nie wiem czy istnieje taka kategoria... W każdym razie nie sf, nie kryminały, tylko takie życiowe, ale nie biografie. Może napiszę Wam, co mi się podobało i na tej podstawie coś mi polecicie: "Dziewczyna z pomarańczami" Gaarder "Wariatki" Delsol "Cień wiatru" Zafon "Po zmierzchu" Murakami "Piąte dziecko" Lessing Więcej w tej chwili nie pamiętam więcej, jak mi się przypomni, to dopiszę. Czekam na Wasze propozycje. Z góry dziękuję.
"Nigdy nie ma się drugiej okazji, żeby zrobić pierwsze wrażenie" A. Sapkowski ![]() "Chciałabym, żeby kiedyś ktoś tak na mnie czekał, że z tej wielkiej tęsknoty nie mógłby zasnąć" T. Jonsson Edytowane przez innamoratissima Czas edycji: 2010-11-01 o 16:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#512 |
Zadomowienie
|
Ja poproszę o szatańskie propozycje
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#513 |
Przyczajenie
|
Czy któraś z Was czytała ,,Nie chodziło o okup'' (historia Krzysztofa Olewnika) Krzysztofa Sochy?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#514 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dzięki, zwrócę na to uwagę ![]()
![]() |
![]() |
#515 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
"Kochankowie mojej mamy" J.Zającówna "Opactwo świętego grzechu" Sue Monk Kidd "Studnia życzeń" Katarzyna Leżeńska "Zaopiekuj się mną..." Dorothy Koomson "Trudne decyzje" Anita Shreve |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#516 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dzięki za propozycje, jak będę miała możliwość gdzieś je dostać, to z pewnością zajrzę. Dwie ostatnie, po opisach, podobają mi się najbardziej. Jak coś jeszcze będziesz miała ciekawego, to daj znać ![]()
![]() |
![]() |
#517 |
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
@Sorbet jeśli chcesz książkę o demonach itp. istotach to może zainteresuje Cię książka o upadłych aniołach? "Szeptem" ma bardzo ciekawą i wciągającą fabułę, pokazane są prawdziwe uczucia i emocje ludzi i upadłych. Od razu zaznaczam, żeby nie kojarzyć tej książki ze Zmierzchem, bo według mnie jest ona o wiele lepsza i dojrzalsza. Mi ta książka bardzo się podobała, w styczniu ukaże się druga część Crescendo.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#518 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#519 |
|
Spoko
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#520 |
Zakorzenienie
|
a jakie mama lubi ksiazki
jesli powiesci obyczajowe z watkiem romantycznym i pieknym tlem historycznym to polecam "przedostatnie marzenie" piekna ksiazka , podobala sie zarowno mamie kolezanki, kolezance jak i mnie no i piekne czarno-biale zdjecie na okladce ![]()
ksiazki ubrania https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...5#post86755055 kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...2#post86716402 http://www.finta.pl/ref/mysia82 Odpisz u mnie - ja odpiszę u Ciebie! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#521 |
Rozeznanie
|
Proszę, czy możecie mi polecić jakieś wciągające czytadło w nurcie fantasy?
![]() Chciałabym coś wielowątkowego, z intrygą i przygodowego. Coś w rodzaju trylogii Kusziela Jacqueline Carey albo sagi o zbóju Twardokęsku Anny Brzezińskiej. Przypomina się wam coś? ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#522 |
|
Dziewczyny ostatnio pisałam Wam jak nie mogę się doczekać drugiej części sagi Becci Fitzpatrick "Crscendo", a wczoraj dowiedziałam się, że ruszył casting do promującego zwiastunu książki. Aby wziąść w nim udział wystarczy zostać fanem profilu Szeptem- Fitzpatrick i skorzystać z aplikacji. Zwycięzcy wezmą udział w filmiku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#523 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, poszukuję książek w których ważna rolę odgrywa muzyka. Głównie chciałabym rock, punk, ale może być każda inna.
![]() ![]()
![]() |
#524 |
Wtajemniczenie
|
Nie czytałam wymienionych przez Ciebie pozycji, ale polecam Eddingsa (fantasy na przygodowo), zacznij np. od "Diamentowego Tronu", to początek trylogii.
![]() |
#525 |
Przyczajenie
|
![]()
Witam wszystkich
![]() Chciałabym spytać Was czy może znacie książkę, która spełniłaby moje wymagania. Wiele razy sięgałam po książki, które polecili mi znajomi mówiąc "To jest to czego szukasz!". Niestety po przeczytaniu byłam zawiedziona. Tak więc zaczynam... Szukam książki, która będzie pamiętnikiem. Najlepiej gdyby autorem był mężczyzna, który posługuje się sarkazmem i czarnym humorem. Lektura ma wprawić mnie w dobry humor ale i nakłonić do refleksji. Taki... Śmieszny filozof z głównego bohatera, który zastanawia się nawet nad najdrobniejszymi sprawami dnia codziennego. Posługuje się ciekawymi porównaniami. Na kartkach znaczyłby zwykłe szare dni, miłość, seks (w dobrym guście), pracę... No i piękne/zaskakujące zakończenie ![]() Jeszcze fajniej by było gdyby książka miała kilka tomów.. Wiem.. Moje wymagania są dość wygórowane.. Ale może znajdzie się coś co spełnia ich przynajmniej 50%. Z góry dziękuje Wam z odpowiedzi ![]() Edytowane przez Lady_Cellulit Czas edycji: 2010-11-23 o 11:15 Powód: bład w tekście |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#526 |
Raczkowanie
|
Dot.: Może polecicie mi jakąś książkę? ;)
Jeśli ma być nawet 50% tego to polecam Cierpienia młodego Wertera heheh
![]() Zgadza się wiele oprócz tego że ,,posługuje się sarkazmem i czarnym humorem. Lektura ma wprawić mnie w dobry humor'' i ,,eszcze fajniej by było gdyby książka miała kilka tomów..'' A tak serio to nic nie przychodzi mi do głowy niestety... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#527 |
Przyczajenie
|
Hmm.. Niestety już mam przeczytaną tę książkę.
I właśnie czegoś w takim stylu szukam ![]() Może ktoś inny jeszcze zna coś co trafi w mój gust? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#528 |
Raczkowanie
|
Robert McLiam Wilson "Ulica Marzycieli" (oryginalny tytuł "Eureka Street") - to na razie jedyne, co mi przychodzi do głowy tego typu. Książka jest niewielka, ale ciekawa, o życiu codziennym, pracy, miłości jak również jest wątek polityczno-społeczny. Główny bohater do Jake Jackson, który pracuje jako windykator, jest samotny, ma dziwnych przyjaciół w tym "Miśka" ,którego losy pokręcone też są opisane (jak się zakochał i jak jego matka, po wypadku stwierdziła, że jest lesbijką). Są i śmieszne i poważne poruszające teksty. Polecam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#529 |
Rozeznanie
|
Ja bym ci poleciła tą książkę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#530 |
Przyczajenie
|
reklama
Edytowane przez fuksjaa Czas edycji: 2010-11-25 o 19:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#531 |
Zadomowienie
|
"Kubuś fatalista i jego pan" Diderot
"Statek" Waldemar Łysiak "Tortilla Flat" John Steibeck "Bez piór" Woody Allen Wolter - francuski filozof ociekający sarkazmem. Polecam, każdy zrozumie. Może na pierwszy ogień "Powiastki filozoficzne"? Uśmiałam się też przy "Kluczu niebieskim" Kołakowskiego. P.S. Nie są to pamiętniki, ale może trafią w Twój gust. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#532 |
Przyczajenie
|
Witam Dziewczyny!
![]() ![]() Następnie zabrałam się za "Nic nie trwa wiecznie" - opowiada o trzech młodych lekarkach. Książka od razu mnie wciągnęła, przeczytałam ją w jeden dzień. Jest to lekko napisana opowieść o rozterkach młodości, o pracy, której poświęca się życie, o miłości, etyce i moralności. Czytałam ją i czytałam, i wręcz nie mogłam się oderwać. Także dziękuję wizażance, która poleciła te pozycje ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#533 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Nie ma za co ![]() W końcu trzeba sobie pomagać i doradzać ![]() Fakt, książka jest smutna i za każdym razem gdy ją czytam to trochę popłakuję. Ale osobiście nie żałuję, że kupiłam tą książkę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#534 |
Zakorzenienie
|
Henry Miller, cokolwiek, a zwłaszcza seria Różoukrzyżowanie.
"Była jednak za duża na złodziejkę, zbyt uczciwa na skrytobójczynię, zbyt inteligentna na żonę i zbyt dumna, by podjąć jedyną powszechnie dostępną damską profesję. Dlatego została wojowniczką. /T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#535 |
Zadomowienie
|
Przypomniałam sobie o dzienniku Salvadora Dali. On miał nierówno pod sufitem i nie czytałam go chętnie, ale jeden cytat utkwił mi w pamięci:
"Kolejny dzień poświęcony w pierwszej kolejności produkowaniu i połykaniu śliny...". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#536 |
Zakorzenienie
|
Ja mam dwie sugestie, oprocz tych, jakie podala Sorbet:
"BaLtaZar" Slawomira Mrozka "Ostatni Mazurek" Andrew Tarnowskiego <--- to nie bedzie sarkastyzne, ale moze ci sie spodobac. Jest to opowiesc o rodzinie Tarnowskich, pisana przez autora. Nie ma tam wiele sarkazmu, ale jest duzo ciekawych anegdotek
![]() |
![]() |
#537 |
Zakorzenienie
|
Może znacie jakąś książkę, motywująco-inspirującą, najlepiej o kobiecie, która odważa się zmienić swoje życie, osiągając sukces np zawodowy. Nie romans, nie kończący się dziećmi/mężem i bez aspektów religijnych. Byłabym wdzięczna
![]()
"Była jednak za duża na złodziejkę, zbyt uczciwa na skrytobójczynię, zbyt inteligentna na żonę i zbyt dumna, by podjąć jedyną powszechnie dostępną damską profesję. Dlatego została wojowniczką. /T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#538 | |
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#539 |
Zakorzenienie
|
Kwiat Pustyni Waris Dirie - o kobiecie, ktora uciekla z zycia w strasznych warunkach w Sonalii. Nie wiem, czy o az taki hard core ci chodzi, ale teoretycznie odpowiada opisowi...
![]() |
![]() |
#540 |
Zakorzenienie
|
Dzięki Santos, czytałam to
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:56.