Aparaty ortodontyczne cz. X - Strona 63 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-11-21, 10:51   #1861
karnaaa
Raczkowanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. X

Cytat:
Napisane przez Kiniaa xd Pokaż wiadomość
Mam taką nadzieje a jeśli nie to mnie i tak to zwisa ważne że mi się podoba
no właśnie najważniejsze jest twoje zdanie, a poza tym moze im się nie podobać ale za jakijś czas bedziesz miała piękny uśmiech
karnaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-21, 10:56   #1862
Kiniaa xd
Raczkowanie

GG do Kiniaa xd

Cytat:
Napisane przez karnaaa Pokaż wiadomość
no właśnie najważniejsze jest twoje zdanie, a poza tym moze im się nie podobać ale za jakijś czas bedziesz miała piękny uśmiech
Dokładnie... Tylko narazie to początek a gdzie tam koniec i hollywoodzki uśmiech czy jak tam się to piszę
Stary 2010-11-21, 11:04   #1863
ShowMeYourAffection
Raczkowanie

Dziewczyny, mam aparat od ponad 2 miesięcy, ząbki myje 3-4 razy dziennie i stosuje płyn do płukania z Elmex-u, ale mimo to zauważyłam, że ząbki mi żółkną stosujecie jakieś pasty wybielające? Colgate Max White? Blend a Med 3D White? Poradźcie coś

<Paulo Coelho>

APARATKA :
17.09.2010r. - dół metalowy, góra Hass + maska
17.03.2011r. - zdjęcie Hassa
18.03.2011r. - góra metalowa + ekspander
ShowMeYourAffection jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-21, 11:16   #1864
Agnesik_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ShowMeYourAffection Pokaż wiadomość
Dziewczyny, mam aparat od ponad 2 miesięcy, ząbki myje 3-4 razy dziennie i stosuje płyn do płukania z Elmex-u, ale mimo to zauważyłam, że ząbki mi żółkną stosujecie jakieś pasty wybielające? Colgate Max White? Blend a Med 3D White? Poradźcie coś

Ja nie stosuję żadnych "wybielaczy". Uznałam że albo mi się tak zdaje że żółkną, albo na prawdę żółkną i tylko ja to widzę. Pomyśl że zamki zasłaniają ok. 1/3 a czasem 1/2 zęba i to na nie zwraca się uwagę a nie na kolor zębów. Na razie nic nie poradzisz raczej oprócz wizyty u higienistki na piaskowaniu. Pasy wybielające nic nie dają, a na profesjonalne wybielanie iść najlepiej po zdjęciu aparatu ( nie rozumiem czasem dziewczyn które pytają czy można wybielać zęby w aparacie przecież po zdjęciu zostaną im ślady po zamkach ). Możesz jeszcze zamaskować optycznie. Jeśli masz aparat ligaturowy to weź kontrastujące z zębami kolory
Agnesik_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-21, 11:29   #1865
ShowMeYourAffection
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Agnesik_ Pokaż wiadomość
Ja nie stosuję żadnych "wybielaczy". Uznałam że albo mi się tak zdaje że żółkną, albo na prawdę żółkną i tylko ja to widzę. Pomyśl że zamki zasłaniają ok. 1/3 a czasem 1/2 zęba i to na nie zwraca się uwagę a nie na kolor zębów. Na razie nic nie poradzisz raczej oprócz wizyty u higienistki na piaskowaniu. Pasy wybielające nic nie dają, a na profesjonalne wybielanie iść najlepiej po zdjęciu aparatu ( nie rozumiem czasem dziewczyn które pytają czy można wybielać zęby w aparacie przecież po zdjęciu zostaną im ślady po zamkach ). Możesz jeszcze zamaskować optycznie. Jeśli masz aparat ligaturowy to weź kontrastujące z zębami kolory
Aktualnie mam ligaturki ciemno różowe, ale za tydzień wizyta i już zastanawiam się nad nowym kolorkiem może turkusik

<Paulo Coelho>

APARATKA :
17.09.2010r. - dół metalowy, góra Hass + maska
17.03.2011r. - zdjęcie Hassa
18.03.2011r. - góra metalowa + ekspander
ShowMeYourAffection jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-21, 11:30   #1866
wesola84
Rozeznanie

Cytat:
Ja bym nie mogła Nawet jak wyżuję gumę, zjem cukierka albo choćby wezmę lek na gardło to mam wyobrażenie że cukier osadził mi się na zębach i na drugi dzień będzie próchnica czy jakieś inne cholerstwo ( co jest nie możliwe praktycznie ) Dlatego myję zawsze wieczorem, rano i po każdym posiłku jeśli mam pod ręką szczoteczkę. jak nie mam to biorę gumę choć. Ale tak po całym dniu to czuła bym że mam tam całą kolekcję bakterii i nie potrafiła bym zasnąć po prostu. Jedyne po czym nie mam obsesji żeby umyć zęby to woda
Mam tak samo! Cokolwiek zjem czy wypiję (poza wodą), czuję osad na zębach i mam wrażenie, że zaraz mi jeszcze bardziej ząbki zżółkną albo i spróchnieją Z tego względu zawsze noszę ze sobą szczoteczkę do zębów i pastę. Jeśli coś jem, a nie mogę umyć zębów, chociaż je płuczę

Chciałabym się pochwalić Dziewczyny - głowa przestała mnie boleć!!! Zęby pobolewają jak zawsze - aż miło ale głowa przy tym już nie boli
A ten żółty osad to normalka... też nie rozumiem wybielania w aparacie - wg mnie to bez sensu, bo później zostają ślady na zamkach. Po piaskowaniu ząbki znów są białe, więc nie ma co panikować... a ludziska i tak nie zauważają czy mamy bardziej czy mniej żółte ząbki

Miłość to jedyny sens tego szalonego snu, w którym jesteśmy uwięzieni.
wesola84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-21, 11:51   #1867
kasia_no87
Zakorzenienie

GG do kasia_no87 Send a message via Skype™ to kasia_no87

A mi sie podoba kolor ligaturek malinowy, to bedzie moj pierwszy wybor jak zaloze aparat na dol

exAparatka
góra: 30.06.2010 - 8.04.2013
dół: 4.08.2011 - 8.04.2013
kasia_no87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-21, 11:55   #1868
Adaa_
Zakorzenienie

GG do Adaa_

Kinia- ja pierwsze dni w szkole miałam duży jogurt pitny
A co do past wybielających to jeśli po aparacie nei zamierzacie wybielać zębów to nie radzę, bo będzie znaczna różnica po zdjęciu apartu!
Kolor zębów zależy tez od koloru naturalnego szkliwa i tej kości zęba, niektórzy mają mniej a inny bardziej żółtą i nic na to nie poradzą

Aparatka:

Góra-21.09.10r
Dół-16.06.11r

Dbam o włosy
Adaa_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-21, 14:40   #1869
karnaaa
Raczkowanie

Ja też mam ciemnoróżowe ligaturki. To moje pierwsze
karnaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-21, 14:45   #1870
girl-from-poland
Raczkowanie

Dziewczynki!!
Jak pisałyście, ze wasze ząbki się boją przed wizyta i zaczynaja sie przesuwac i bolec, to myślałąm : ale fajnie, szkoda ze oje nie bolą za tydzien wizyta i dzisiaj.... ałaaaaaaaaaaaaaaaaa
girl-from-poland jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-21, 15:55   #1871
Kiniaa xd
Raczkowanie

GG do Kiniaa xd

Cytat:
Napisane przez Adaa_ Pokaż wiadomość
Kinia- ja pierwsze dni w szkole miałam duży jogurt pitny
Ja już mam całą lodówkę w jogurcikach przygotowaną tylko czekać do jutra do 14

---------- Dopisano o 15:55 ---------- Poprzedni post napisano o 15:30 ----------

Ile nosiłyście separatory ? Orto mi mówiła że separatory bolą bardziej niż aparacik to prawda Jak to u was było
Stary 2010-11-21, 15:55   #1872
girl-from-poland
Raczkowanie

Cytat:
hahaha pamietam jak ja sie uzbrajałam nie będzie tak źle!! zaopatrz się w miękki chlebek i bez skórki nauczysz się jeść językiem i podniebieniem hehehe i kaszka manna z dżemem truskawkowym.... mniam

separatorki ja mialam tydzien, faktycznie boli bardziej chyba... to zalezy od przypadku chyba, bo później ząbki ci się rozbujają, bedziesz czula trzaski takie male przy wypychaniu jezykiem przednich zębów no 3-4 dni musisz sie pomeczyc, a po tygodniu juz normalnie wszystko pogryziesz i tylko zostanie to glupie uczucie po jedzeniu, ze wszedzie wszystko włazi

Edytowane przez girl-from-poland
Czas edycji: 2010-11-21 o 15:58
Stary 2010-11-21, 15:58   #1873
Kiniaa xd
Raczkowanie

GG do Kiniaa xd

Cytat:
Napisane przez girl-from-poland Pokaż wiadomość
hahaha pamietam jak ja sie uzbrajałam nie będzie tak źle!! zaopatrz się w miękki chlebek i bez skórki nauczysz się jeść językiem i podniebieniem hehehe i kaszka manna z dżemem truskawkowym.... mniam
Uwilebiam kaszkę manne z dżemem no właśnie nad tym chlebkiem też myślałam
Stary 2010-11-21, 16:02   #1874
girl-from-poland
Raczkowanie

Cytat:
Uwilebiam kaszkę manne z dżemem no właśnie nad tym chlebkiem też myślałam
ja kupowalam taki tostowy pszenny mieciutki:P ale na prawde nie martw się, bo nie jest tak źle jakie wybralas gumeczki?
Stary 2010-11-21, 16:04   #1875
Agnesik_
Raczkowanie

Cytat:

---------- Dopisano o 15:55 ---------- Poprzedni post napisano o 15:30 ----------

Ile nosiłyście separatory ? Orto mi mówiła że separatory bolą bardziej niż aparacik to prawda Jak to u was było

Mnie separatory bolały aż do ich zdjęcia ( na górę nosiłam 1 dzień a na dół tydzień ), natomiast w momencie kiedy orto je wyjmuje czuje się taką błogą ulgę . Aparat boli podobnie ale to w zależności co miałaś zmieniane. Mnie np. wo wyciągach bolały kły, przy zmianie drutu wszystkie zęby, a kiedy zmieniała tylko ligaturki ( bo zdarzało się że jeden drut nosiłam 2 miesiące bo takie zalecenie ) to bolało parę godzin
Agnesik_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-21, 16:09   #1876
Kiniaa xd
Raczkowanie

GG do Kiniaa xd

Cytat:
ja kupowalam taki tostowy pszenny mieciutki:P ale na prawde nie martw się, bo nie jest tak źle jakie wybralas gumeczki?
Turkusiki koniec i kropka
a jakie ty polecasz ?

---------- Dopisano o 16:09 ---------- Poprzedni post napisano o 16:08 ----------

Cytat:
Mnie separatory bolały aż do ich zdjęcia ( na górę nosiłam 1 dzień a na dół tydzień ), natomiast w momencie kiedy orto je wyjmuje czuje się taką błogą ulgę . Aparat boli podobnie ale to w zależności co miałaś zmieniane. Mnie np. wo wyciągach bolały kły, przy zmianie drutu wszystkie zęby, a kiedy zmieniała tylko ligaturki ( bo zdarzało się że jeden drut nosiłam 2 miesiące bo takie zalecenie ) to bolało parę godzin
Dzięki mam nadzieje że nie bd tak źle
Stary 2010-11-21, 16:18   #1877
girl-from-poland
Raczkowanie

Cytat:
Turkusiki koniec i kropka
a jakie ty polecasz ?

---------- Dopisano o 16:09 ---------- Poprzedni post napisano o 16:08 ----------

Dzięki mam nadzieje że nie bd tak źle
ja miałam na początku malinowe, teraz mam fioletowe, a chciałabym teraz jasny róż na zmianę z pistacjowym. zamawiam an allegro pare kolorów i coś wykombinuję w domku i pojde ze swoimi do niej fiolet z pistacjowym tez moglby ladnie wygladac .... <mysli> chce miec kolorowe bo to takie radosne
Stary 2010-11-21, 16:23   #1878
Kiniaa xd
Raczkowanie

GG do Kiniaa xd

Cytat:
ja miałam na początku malinowe, teraz mam fioletowe, a chciałabym teraz jasny róż na zmianę z pistacjowym. zamawiam an allegro pare kolorów i coś wykombinuję w domku i pojde ze swoimi do niej fiolet z pistacjowym tez moglby ladnie wygladac .... <mysli> chce miec kolorowe bo to takie radosne
Ja napoczątek nie bd szaleć może na święta czerwono zielone będą niewiem jeszcze
Stary 2010-11-21, 16:25   #1879
201707171013
Konto usunięte

Cytat:

Ja po założeniu aparatu pojechałam do sklepu i wykupiłam połowę gerberów i kaszek dla dzieci
Nosiłam separatory 1,5 tyg. nic mnie nie bolało.
201707171013 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-21, 16:55   #1880
madzieeek
Wtajemniczenie

Ja separatory nosiłam ponad tydzień i nie bolało mnie jakoś strasznie. Najgorszy był drugi i trzeci dzień, ale i tak spodziewałam się, że będzie gorzej.
Z aparatem to już różnie - ale po wizytach bolały mnie jakiś czas przednie zęby, bo tam mam najwięcej roboty. Ale to też znośny ból, od trzech miesięcy mam aparat i nei zdarzyło mi się sięgać po środki przeciwbólowe.

Co do wybielania to i mój doktor stomatolog i ortodonta stwierdzili jednomyślnie, że wybielać będziemy po zdjęciu aparatu, w trakcie mam nie używać past wybielających, bo zostaną mi potem ślady po zamkach.
Więc nie używam.
Zęby myję najczęściej jak się da, staram się po każdym posiłku, raz na jakiś czas tego nie zrobię, ale zawsze mam wyrzuty sumienia potem :p
A czasami to wolę zrezygnować z jedzenia jak pomyślę,że za chwilę musze biec myć zęby W ten sposób zresztą zgubiłam 7 kg w trzy miesiące i znajomi zaczynają się o mnie martwić, bo twierdzą, że wyglądam na zabiedzoną :p
A ja generalnie jem na co mam ochotę, tylko trochę mniej może i trochę rzadziej. Jedynie po wizycie zmieniam chleb zwykły na tostowy i jest git. Diet jogurtowych nie praktykuję, bo po licealnym okresie odchudzania się na jogurtach mam do nich żywy w dalszym ciągu uraz :p

A wogóle co do znajomych to obawiam się, że niebawem przestaną się do nie uśmiechać, bo odkąd mam aparat, mam też obsesję na punkcie wszelkich wad w uzębieniu u innych ludzi (była już to kiedyś taka dyskusja) i każdemu to wytykam
Dziś oglądając "Szansę na sukces" też zawyrokowałam,że dziewczyna, która wygrała potrzebuje interwencji ortodonty, bo na moje oko zęby ma proste, ale przodozgryz wyraźny....
Wszyscy popatrzyli na mnie jak na wariatkę, bo dziewczyna całkiem ładny uśmiech miała :p
madzieeek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-21, 16:55   #1881
shinigami0717
Raczkowanie

Cytat:
Mam pewien problem jutro bd mieć aparacik a we wtorek odrazu do szkoły strasznie się boje mojego jedzenia bo zazwyczaj w szkole jadłam kanapki a teraz co Jak wy sb z tym radziłyście ??
przez pierwszy tydzień (może troszkę dłużej) w szkole zamiast kanapek jadłam jogurty, więc da się przeżyć
a gumeczki turkusowe baaaaardzo mi się podobały. tylko pod koniec miesiąca były już bardziej zielone niż turkusowe ;/ a różowych nie miałam jeszcze
jutro chyba wezmę niebieskie, bo ostatnio bardzo podoba mi się niebieski lakier do paznokci, więc akurat będzie pasowało

gumki: czerwono - zielone
były: pomarańczowo-różowe, niebiesko-granatowe, pomarańczowe, różowe, błękitne
shinigami0717 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-21, 17:26   #1882
Adaa_
Zakorzenienie

GG do Adaa_

moja waga w aparacie ani drgnęła separatki bolały, bolał i aparat. Jestem dość wrażliwa na ból i to odobiste odczucie każdego

Mm czuję jak mnie ciągnie jedynka i dwójka z prawej strony haha wiem, że to głupio brzmi xD

Aparatka:

Góra-21.09.10r
Dół-16.06.11r

Dbam o włosy
Stary 2010-11-21, 17:28   #1883
girl-from-poland
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Adaa_ Pokaż wiadomość
moja waga w aparacie ani drgnęła separatki bolały, bolał i aparat. Jestem dość wrażliwa na ból i to odobiste odczucie każdego

Mm czuję jak mnie ciągnie jedynka i dwójka z prawej strony haha wiem, że to głupio brzmi xD
dobrez że ciągnie!!
Stary 2010-11-21, 17:32   #1884
paradiso
Zadomowienie

Mnie separatory bolały po prostu strasznie,nie mogłam w nocy spać,NIC pogryźć,zjedzenie croissanta zajmowało mi 15 minut. A po założeniu aparatu zero bólu,teraz mnie zaczyna ciągnąć. Może to dlatego,że jak orto przyznała,moje zęby nie są "roztańczone na wszystkie strony",a aparat ma głównie poszerzyć szczękę.

W styczniu mam mieć dół i chyba jednak zdecyduje się na metal,bo jednak tańszy.Mam nadzieję,że nie będzie bardzo go widać. A gumeczki chyba jasnoróżowe...

Chudniemy...?
paradiso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-21, 18:33   #1885
roksad
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez paradiso Pokaż wiadomość
Mnie separatory bolały po prostu strasznie,nie mogłam w nocy spać,NIC pogryźć,zjedzenie croissanta zajmowało mi 15 minut. A po założeniu aparatu zero bólu,teraz mnie zaczyna ciągnąć. Może to dlatego,że jak orto przyznała,moje zęby nie są "roztańczone na wszystkie strony",a aparat ma głównie poszerzyć szczękę.

W styczniu mam mieć dół i chyba jednak zdecyduje się na metal,bo jednak tańszy.Mam nadzieję,że nie będzie bardzo go widać. A gumeczki chyba jasnoróżowe...
Mnie też separatory bolały, ale raczej sporadycznie i jak próbowałam coś zjeść. A aparat mam od pt i trochę boli, choć tragedii nie ma.
Tylko moja orto zacementowała mi 7 żebym nie domykała do końca zębów, bo dopóki coś tam się nie ustawi to mogłabym sobie zamki poobrywać. Też tak miałyście?

Paradiso, ja mam na górze ceramikę, na dole metal i niewiele widać dolny

roksad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-21, 18:48   #1886
paradiso
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez roksad Pokaż wiadomość
Mnie też separatory bolały, ale raczej sporadycznie i jak próbowałam coś zjeść. A aparat mam od pt i trochę boli, choć tragedii nie ma.
Tylko moja orto zacementowała mi 7 żebym nie domykała do końca zębów, bo dopóki coś tam się nie ustawi to mogłabym sobie zamki poobrywać. Też tak miałyście?

Paradiso, ja mam na górze ceramikę, na dole metal i niewiele widać dolny
Jak miło to słyszeć! Ja już wspominałam,że jak mówię,to w ogóle nie pokazuję dolnych zębów,ale dziewczyny pisały,że po założeniu aparatu może się to zmieni. Cieszę się jednak,że to nie jest reguła i może u mnie też nie będzie widać. A jakie masz gumki na dole?

Chudniemy...?
Stary 2010-11-21, 19:05   #1887
Adaa_
Zakorzenienie

GG do Adaa_

MI ogólnie zęby się nie łączą góra z dołem, jedynie tył po lewej stronie a tak to przerwa xD
No i jak założyła mi pierścień to w ogóle tył łączył się jednym zębem, więc po jakimś czasie pierścień dopasował się do kształtu zęba z dołu i mam go w kształcie falbanki wiecie o co chodzi?

Aparatka:

Góra-21.09.10r
Dół-16.06.11r

Dbam o włosy
Stary 2010-11-21, 19:06   #1888
roksad
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez paradiso Pokaż wiadomość
Jak miło to słyszeć! Ja już wspominałam,że jak mówię,to w ogóle nie pokazuję dolnych zębów,ale dziewczyny pisały,że po założeniu aparatu może się to zmieni. Cieszę się jednak,że to nie jest reguła i może u mnie też nie będzie widać. A jakie masz gumki na dole?
Ja też jak mówiłam, to nie było widać, teraz są widoczne tylko czasami. Jak już nauczyłam się z nim obcować i potrenowałam troszkę przed lustrem, to naprawdę jest niewidoczny
A gumki mam ciemno zielone, takie szmaragdowe ^^

roksad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-21, 19:32   #1889
paradiso
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez roksad Pokaż wiadomość
Ja też jak mówiłam, to nie było widać, teraz są widoczne tylko czasami. Jak już nauczyłam się z nim obcować i potrenowałam troszkę przed lustrem, to naprawdę jest niewidoczny
A gumki mam ciemno zielone, takie szmaragdowe ^^
No ja wlasnie tez licze na to,ze potrenuje i sie przyzwyczaje,zeby mówić tak,aby go nie pokazywac. Zastanawiam sie caly czas nad gumkami,bo chcialabym,zeby byl malo widoczny...Ale szmaragdowe piekne musza byc,kocham ten kolor!

Chudniemy...?
Stary 2010-11-21, 19:33   #1890
Modomanka
Zadomowienie

Czy Wy też tak macie, że czasem sobie przygryziecie aparatem, a dokładniej pierścieniem język? Ja nie wiem jak to zrobiłam, ale mam aż trochę siwy język i nawet boli jak jem
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości